Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 09, 2025, 13:54:35

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Koniec termometrĂłw rtĂŞciowych.  (Przeczytany 3068 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Robson
Gość
« : Marzec 29, 2009, 16:55:54 »

Od kwietnia, termometry rtêciowe i ciœnieniomierze maj¹ znikn¹Ì z aptek.

Kiedyœ czyta³em o tych zamiarach UE i myœla³em, ¿e to czyjœ wymys³ i wroga propaganda. Ktoœ pisa³ (nie pamiêtam tytu³u ksi¹¿ki), ¿e bêdzie taki moment, ¿e nie bêdziemy mieli mo¿liwoœci oceny swojego zdrowia. Jak wiadomo, do elektronicznego termometru potrzebne s¹ baterie. Nie wiem co bardziej zanieczyszcza œrodowisko, kropla rtêci czy stosy baterii i elektroniki ?
A co siĂŞ stanie jak bĂŞdzie wojna, kataklizm itd. i baterie nie bĂŞdÂą dostĂŞpne ?   

http://fakty.interia.pl/polska/news/termometry-rteciowe-od-kwietnia-wycofane-z-aptek,1282438
Dariusz
Gość
« Odpowiedz #1 : Marzec 29, 2009, 17:16:57 »

W sprzedazy sa dostêpne nie tylko elektroniczne termometry. Ostatnio musia³em kupiÌ ten przyrz¹d i z braku elektronicznych zaproponowali mi taki, który wygladem nie ró¿ni siê od rtêciowego, ale w œrodku ma jak¹œ inn¹ substancjê. I nie potrzebuje baterii.

A, kosztuje 18zÂł.
kot
Gość
« Odpowiedz #2 : Marzec 29, 2009, 17:34:34 »

Kilka razy udaÂło mi siĂŞ stÂłuc termometr rtĂŞciowy i zawsze jakiÂś dziwny popÂłoch wtedy byÂł.

Takie fajne kuleczki siĂŞ rozbiegaÂły po podÂłodze ale niewolno byÂło siĂŞ nimi pobawiĂŚ. MrugniĂŞcie

P.S.Tych kuleczek nie wolno wkÂładaĂŚ do oka. UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2009, 17:37:20 wysłane przez kot » Zapisane
MichaÂł
Gość
« Odpowiedz #3 : Marzec 29, 2009, 23:32:13 »

Kilka razy udaÂło mi siĂŞ stÂłuc termometr rtĂŞciowy i zawsze jakiÂś dziwny popÂłoch wtedy byÂł.

Takie fajne kuleczki siĂŞ rozbiegaÂły po podÂłodze ale niewolno byÂło siĂŞ nimi pobawiĂŚ. MrugniĂŞcie

P.S.Tych kuleczek nie wolno wkÂładaĂŚ do oka. UÂśmiech

troszkĂŞ nie na temat - ale mam nadziejĂŞ, Âże moderator siĂŞ nie obrazi  MrugniĂŞcie

bo tak apropos tych kuleczek, to jak robili terminatora 2 to aby uzyskaĂŚ efekt scalania siĂŞ t-1000, podgrzewali rtĂŞĂŚ..

a bardziej w temacie - czy opary rtĂŞci teÂż nie sÂą trujÂące?

EDIT:  ludzie - mi chodziÂło o mĂłj tekst z terminatorem a nie o wypowiedÂź kota
« Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2009, 13:58:30 wysłane przez MichaÂł » Zapisane
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: