Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 10, 2025, 19:18:48

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Strasburg przed szczytem NATO zmienia siĂŞ w fortecĂŞ.  (Przeczytany 14229 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Leszek
Gość
« : Marzec 29, 2009, 17:17:26 »

Jak miÂło:

Przed szczytem NATO w Strasburgu, organizowanym w 60. rocznicĂŞ powstania sojuszu, miasto zmienia siĂŞ w fortecĂŞ: zamyka siĂŞ szkoÂły, ulice patroluje 15 tys. ÂżoÂłnierzy i policjantĂłw, plombowane sÂą nawet wÂłazy do studzienek kanalizacyjnych.

DziaÂło przeciwlotnicze, na wszelki wypadek

Strasburg, ktĂłry jest siedzibÂą Parlamentu Europejskiego i przywykÂł do wizyt waÂżnych osobistoÂści i wzmocnionego bezpieczeĂąstwa, nie widziaÂł jeszcze zabezpieczeĂą na takÂą skalĂŞ.

W pobliÂżu miasta zainstalowano dziaÂła przeciwlotnicze i bĂŞdzie ono czasowo zamkniĂŞtÂą strefÂą powietrznÂą. Wstrzymany zostanie takÂże ruch na Renie.

Francuski dziennik "Le Monde" napisa³, ¿e ka¿dy mieszkaniec czy sklepikarz bêdzie musia³ nosiÌ plakietkê, 13 szkó³ i sportowych boisk zostanie zamkniêtych, a w³azy do studzienek - zaplombowane.

Do Strasburga zjechaĂŚ ma okoÂło 6 tys. delegatĂłw i personelu z 26 krajĂłw czÂłonkowskich sojuszu, aby dyskutowaĂŚ m.in. o jego przyszÂłej strategii i ewentualnym zwiĂŞkszeniu siÂł wojskowych w Afganistanie i o planowanym powrocie Francji do NATO, ktĂłre opuÂściÂła w 1966 roku."

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,6439637,Strasburg_przed_szczytem_NATO_zmienia_sie_w_fortece_.html
« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2009, 17:17:51 wysłane przez Leszek » Zapisane
Mora
Gość
« Odpowiedz #1 : Marzec 29, 2009, 17:53:49 »

Norma...
Na nastĂŞpny rok dadzÂą 10 razy tyle ÂżoÂłnierzy Âżeby uchroniĂŚ te "zacne gÂłowy paĂąstw"
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #2 : Marzec 29, 2009, 20:45:39 »

Francja przecieÂż jest w NATO ;P

co to za b³¹d siê wkrad³?
arteq
Gość
« Odpowiedz #3 : Marzec 29, 2009, 20:47:11 »

Francja nie jest peÂłnym czÂłonkiem NATO. O ile siĂŞ nie mylĂŞ, ma prawo gÂłosu lecz jej wojska nie wchodzÂą w skÂład NATO.
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #4 : Marzec 29, 2009, 20:52:26 »

Francja wystÂąpiÂła ze struktur wojskowych ale czÂłonkiem NATO jest
(wystÂąpiÂła aby zaprotestowaĂŚ przeciw dominacji USA)
Hans Olo
Gość
« Odpowiedz #5 : Marzec 29, 2009, 23:07:36 »

Plakietki? Jak w okupowanej Polsce
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #6 : Marzec 29, 2009, 23:16:29 »

no nie przesadzaj ;P
plakietki sÂą w niektĂłrych szkoÂłach (ze wzglĂŞdĂłw bezpieczeĂąstwa)

chodzi o to aby nikt spoza mieszkaĂącĂłw i pracujÂących (lub oficjalnie zaproszonych) nie mĂłgÂł byĂŚ w strefie zamkniĂŞtej - w dobie gdy ataki terrorystyczne mogÂą siĂŞ zdarzyĂŚ wszĂŞdzie takie zabezpieczenia sÂą caÂłkowicie zrozumiaÂłe

nie szukajmy wszĂŞdzie nazistowskich jakiÂś zachowaĂą bo to "trochĂŞ dziwne"
Hans Olo
Gość
« Odpowiedz #7 : Marzec 30, 2009, 08:45:40 »

Ale w okupowanej Polsce chodziÂło dokÂładnie o to samo. ÂŻeby wiadomo byÂło kto jest kto.
arteq
Gość
« Odpowiedz #8 : Marzec 30, 2009, 10:29:28 »

Dziwi mnie jedna rzecz - a czegó¿ oni siê tak boj¹? Przecie¿ zgodnie z tym co g³osz¹ - broni¹ swoich obywateli, chc¹ ich dobra, a na œwiecie - pomagaÌ w stabilizacji sytuacji - no do rany przy³ó¿. Rozumiem gdyby zjazd mia³ miejsce w Iraku czy te¿ Iranie. Ale w centrum w³asnego podwórka?
Tenebrael
Gość
« Odpowiedz #9 : Marzec 30, 2009, 14:22:22 »

Wiesz, Arteq, terroryzm jest powaÂżnym problemem, wiĂŞc nie dziwiĂŞ siĂŞ, Âże tak siĂŞ zabezpieczyli. Jak to mĂłwiÂą "lepiej na zimne dmuchaĂŚ"
arteq
Gość
« Odpowiedz #10 : Marzec 30, 2009, 14:30:32 »

hmmm... terroryzm... a dlaczego mieliby sie obawiaÌ terrorystów skoro jak sami twierdz¹ nie robi¹ nikomu krzywdy i bronia pokoju? Mó¿e obawia¹ siê ludzi chc¹cych pomœciÌ wymordowane rodziny - ¿ony, matki, dzieci, bliskich... Powiem, ze wstyd mi, ¿e jestesmy praktycznie po raz pierwszy w swojej historii okupantami, tym bardziej jako kraj który wie co to oznacza. Nie ukrywajmy siê za zas³onk¹ "wojsk stabilizacyjnych", no chyba, ¿e takim samym okreœleniem bêdziemy nazwali wojska niemieckie i sowieckie przebywaj¹ce na terytorium naszego kraju podczas II WŒ.
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #11 : Marzec 30, 2009, 20:18:49 »

hmmm... terroryzm... a dlaczego mieliby sie obawiaÌ terrorystów skoro jak sami twierdz¹ nie robi¹ nikomu krzywdy i bronia pokoju? Mó¿e obawia¹ siê ludzi chc¹cych pomœciÌ wymordowane rodziny - ¿ony, matki, dzieci, bliskich... Powiem, ze wstyd mi, ¿e jestesmy praktycznie po raz pierwszy w swojej historii okupantami, tym bardziej jako kraj który wie co to oznacza. Nie ukrywajmy siê za zas³onk¹ "wojsk stabilizacyjnych", no chyba, ¿e takim samym okreœleniem bêdziemy nazwali wojska niemieckie i sowieckie przebywaj¹ce na terytorium naszego kraju podczas II WŒ.

jest du¿a ró¿niaca -
* Irak ma swĂłj rzÂąd ktĂłry popiera w wiĂŞkszoÂści aliantĂłw
* tam trwajÂą regularne bitwy - wyjÂście teraz z Iraku oznacza wojnĂŞ domowÂą i oddanie tej ziemi w rĂŞce talibĂłw
* wraz z wojskiem sÂą tam sÂłuÂżby cywilne - pomagajÂą budowaĂŚ szkoÂły (pozamykane za Saddama), szpitale czy choĂŚby studnie

moim zdaniem trzeba byÂło tam nie wchodziĂŚ - pozwoliĂŚ by Saddam dalej robiÂł swoje itd - nie byÂł zagroÂżeniem dla nikogo oprĂłcz swoich obywateli - a kaÂżdy narĂłd sam moÂże stanowiĂŚ kogo chce mieĂŚ u wÂładzy - skoro mieli Saddama to niech go sobie majÂą

inna sprawa by³a z Afganistanem - tam wojska wesz³y za póŸno - trzeba by³o wejœÌ jak tylko talibowie zaczêli robiÌ tam porz¹dki

co do szczytu NATO - zabezpieczenia to teraz wymĂłg

ataki na WTC, Madryt, Bombaj pokazaÂły Âże celem moÂże byĂŚ kaÂżdy
Hans Olo
Gość
« Odpowiedz #12 : Marzec 30, 2009, 20:36:15 »

Jak Talibowie robili porzÂądki w Afganistanie, to roiÂło siĂŞ tam od czerwonych JĂŞzyk
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #13 : Marzec 30, 2009, 20:37:31 »

chodzi³o mi o bli¿sz¹ przesz³oœÌ - pocz¹tki tego wieku gdy organizacje humanitarne ostrzega³y co siê tam zaczyna dziaÌ
arteq
Gość
« Odpowiedz #14 : Marzec 30, 2009, 20:52:44 »

BudujÂą? Najpierw rozp...li w pyÂł, a teraz Âłaskawie odbudowujÂą - za ciĂŞzkie pieniÂądze, hmmm... nie macie dolarĂłw, nic nie szkodzi wspaniaÂłomyÂślnie policzymy w ropie...
PamiĂŞtasz czym byÂło tÂłumaczone zaatakowanie Iraku? Tak, potĂŞÂżnymi arsenaÂłami broni, a nie ochronÂą obywateli. Gdzie sÂą te potĂŞÂżne arsenaÂły? Zjedli czy co?

W Afganistanie teÂż nieÂźle - najpierw szkolili i dopĂłki walczyli z ruskimi byÂło cacy, a teraz pÂłaczÂą.

OdnoÂście atakĂłw na WTC - naprawdĂŞ wierzysz, Âże to byÂły zewnĂŞtrzne zamachy terrorystyczne za ktĂłrymi stoi Bin Laden? NaprawdĂŞ wierzysz, Âże w Pentagon wbiÂł siĂŞ samolot pasaÂżreski?
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #15 : Marzec 30, 2009, 21:06:56 »

BudujÂą? Najpierw rozp...li w pyÂł, a teraz Âłaskawie odbudowujÂą - za ciĂŞzkie pieniÂądze, hmmm... nie macie dolarĂłw, nic nie szkodzi wspaniaÂłomyÂślnie policzymy w ropie...
PamiĂŞtasz czym byÂło tÂłumaczone zaatakowanie Iraku? Tak, potĂŞÂżnymi arsenaÂłami broni, a nie ochronÂą obywateli. Gdzie sÂą te potĂŞÂżne arsenaÂły? Zjedli czy co?

W Afganistanie teÂż nieÂźle - najpierw szkolili i dopĂłki walczyli z ruskimi byÂło cacy, a teraz pÂłaczÂą.

OdnoÂście atakĂłw na WTC - naprawdĂŞ wierzysz, Âże to byÂły zewnĂŞtrzne zamachy terrorystyczne za ktĂłrymi stoi Bin Laden? NaprawdĂŞ wierzysz, Âże w Pentagon wbiÂł siĂŞ samolot pasaÂżreski?

wiem, Âże zginĂŞÂły tam tysiÂące osĂłb

oczywiÂście jak zwykle pojawiajÂą siĂŞ jakieÂś teorie spiskowe ale sÂą po prostu Âśmieszne

rĂłwnie dobrze moÂżna uznaĂŚ Âże to zbiorowe samobĂłjstwo...

a jednÂą z najfajniejszych teorii spiskowych jakÂą ostatnio miaÂłem okazjĂŞ poznaĂŚ to byÂła taka ktĂłra "dowodziÂła" Âże II WÂŚ to mistyfikacja rzÂądu Wielkiej Brytanii ktĂłry w ten sposĂłb chciaÂł odwrĂłciĂŚ uwagĂŞ obywateli od problemĂłw na wÂłasnym podwĂłrku
arteq
Gość
« Odpowiedz #16 : Marzec 30, 2009, 23:19:26 »

oczywiÂście jak zwykle pojawiajÂą siĂŞ jakieÂś teorie spiskowe ale sÂą po prostu Âśmieszne
Powiem tak - jeÂżeli jesteÂś peÂłnoletni i uda Ci siĂŞ wpisaĂŚ w uszkodzenia Pentagonu zarysy boeninga ktĂłry niby tam zostaÂł rozbity, wyÂślĂŞ na dowolny adres w Polsce skrzynkĂŞ wybranego przez Ciebie piwa...
JeÂżeli Ci siĂŞ to nie uda [a zapewniam, Âże tak wÂłaÂśnie bĂŞdzie] proszĂŞ jedynie o zweryfikowanie poglÂądĂłw i jasny komentarz w omawianej sprawie, ok?
Mora
Gość
« Odpowiedz #17 : Marzec 31, 2009, 02:08:13 »

wiem, Âże zginĂŞÂły tam tysiÂące osĂłb

rĂłwnie dobrze moÂżna uznaĂŚ Âże to zbiorowe samobĂłjstwo...

a jednÂą z najfajniejszych teorii spiskowych jakÂą ostatnio miaÂłem okazjĂŞ poznaĂŚ to byÂła taka ktĂłra "dowodziÂła" Âże II WÂŚ to mistyfikacja rzÂądu Wielkiej Brytanii ktĂłry w ten sposĂłb chciaÂł odwrĂłciĂŚ uwagĂŞ obywateli od problemĂłw na wÂłasnym podwĂłrku

Nie wiem czemu dla Ciebie teorie spiskowe sÂą Âśmieszne?

Powiesz mi co w tym Âśmiesznego?

Ludzie nie tworzÂą filmĂłw, tekstĂłw aby z nich siĂŞ Âśmiano ale wziĂŞto pod uwagĂŞ jak realne, prawdziwe.

Dziwi mnie takÂże Âże na podstawie tylu kÂłamstwo bo tak to moÂżna nazwaĂŚ co do wydarzeĂą WTC to trafiajÂą siĂŞ ludzie ktĂłrzy mĂłwiÂą ale przecieÂż to wina terrorystĂłw to nie moÂżliwe aby administracja Busha zrobiÂła to wÂłasnemu krajowi.

AleÂż oczywiÂście wszelkie tego typu teorie spiskowe od biegajÂą od NORMY SPOÂŁECZNEJ. A wszystko co ODBIEGA OD NORMY SPOÂŁECZNEJ jest Âśmieszne.

W tym takÂże zjawiska paranormalne z jakich ludzie siĂŞ ÂśmiejÂą.

Na Âświecie panuje pewien stan NORMY SPOÂŁECZNEJ, TRADYCJI, STEREOTYPU.

Psychologicznie da siĂŞ to wyjaÂśniĂŚ.

Ale dobra chyba siĂŞ zagalopowaÂłem.

MoÂże Âłatwiej bĂŞdzie jak odpowiesz mi na pewne pytania.

1. Dlaczego dla Ciebie teorie spiskowe sÂą Âśmieszne?
2. Co oglÂądaÂłeÂś, czytaÂłeÂś? Inaczej mĂłwiÂąc ktĂłre teorie spiskowe sÂą Ci znane.

Pozdrawiam
Mora
Tenebrael
Gość
« Odpowiedz #18 : Marzec 31, 2009, 06:06:24 »

Mora - ja powiem od siebie, ¿e jak dla mnie teorie spiskowe nie tyle, ¿e s¹ œmieszne, co po prostu wiêkszoœÌ z nich bardziej bazuje na domys³ach ni¿ na faktach. Na razie nie znalaz³em jeszcze ¿adnej takiej teorii, która, po dalszych pytaniach, nie doprowadzi³aby mnie do odpowiedzi (przez tego, kto t¹ teoriê g³osi) w stylu: "no, nie ma dowodów, ale widzisz, jak to wszystko ³adnie do siebie pasuje" lub te¿ nie bazowa³a na tym, ¿e wiele poszlak interpretuje siê w BARDZO stronniczy sposób (interpretuje siê np 3 poszlaki, ka¿da na sposób A, mimo, ¿e równie mo¿liwe, a czasem i bardziej logiczne, by³oby interpretowanie na sposób B, C czy nawet D). St¹d naprawdê ma³o jest takich teorii (o ile w ogóle s¹), które broni¹ siê same, i które mo¿na uznaÌ za w pe³ni wiarygodne.
radoslaw
Gość
« Odpowiedz #19 : Marzec 31, 2009, 13:06:05 »

Wiesz, Arteq, terroryzm jest powaÂżnym problemem, wiĂŞc nie dziwiĂŞ siĂŞ, Âże tak siĂŞ zabezpieczyli. Jak to mĂłwiÂą "lepiej na zimne dmuchaĂŚ"
Wiesz Tene terroryzm pochÂłania rocznie tyle ofiar ile dzieci codziennie umiera z gÂłodu.
Wiêc jak dla mnie to raczej wirtualny problem i straszenie ludzi w celu zainstalowania na œwiecie kilku milionów kamer (patrz Londyn), urz¹dzenie parê wojenek i mo¿liwoœÌ za³o¿enia KA¯DEMU worka na g³owê i przewiezienia na Kubê lub do Polski w celu torturowania w celu podpisania przyznania siê do winy (vide ostatnie oœwiadczenie terrorystów z Al-kaidy wydane po 7 latach przebywania w Quantanamo).
Dla mnie nazywanie czegoœ "teori¹ spiskow¹" to ju¿ poddawanie siê klasyfikacji stworzonej przez g³ównych bohaterów owych teorii, poza tym zauwa¿y³em ¿e czêsto u¿ywa siê tego terminu gdy brak argumentów w dyskusji...
Sama genealogia rzÂądzÂąctych nami miÂłoÂściwie i obraz Âświata za oknem dowodzi Âże coÂś jest bardzo nie w porzÂądku.
Dowody? SÂą wszĂŞdzie, wystarczy sie rozejrzeĂŚ...
MaÂły przykÂład - tonacja do ktĂłrej 99% muzykĂłw stroi instrumenty na tej planecie - jest najbardziej niezdrowa dla ludzi, a przeforsowana zostaÂła przez jakiegoÂś Rockefelera w 1917 roku...
pozdrawiam
Tenebrael
Gość
« Odpowiedz #20 : Marzec 31, 2009, 15:22:31 »

radoslaw:

MaÂły przykÂład - tonacja do ktĂłrej 99% muzykĂłw stroi instrumenty na tej planecie - jest najbardziej niezdrowa dla ludzi, a przeforsowana zostaÂła przez jakiegoÂś Rockefelera w 1917 roku...

I w³a¶nie o takie rzeczy mi chodzi³o, mówi±c o naci±ganej teorii spiskowej. ¯e jest dla nas niezdrowa i wprowadzi³ ja Rockefeller? Ok, ZA£Ó¯MY, ¿e to prawda. Ilu ludzi zmar³o od "niezdrowego wp³ywu muzyki"? Jakie¶ potwierdzone przypadki? Nie s±dzê. Jakie¶ potwierdzone NEGATYWNE motywy tego dzia³ania? Te¿ nie s±dzê. A obiektywne i rozs±dne cele tego dzia³ania? RÓWNIE¯ nie s±dzê. Chodzi mi o dane obiektywne, nie stwierdzenia w stylu "patrz, to wszystko do siebie pasuje". Owszem, pasuje, bo jak kto¶ chce, by pasowa³o, czy szuka dopasowania, to dopasowanie bêdzie. To tzw pozorna korelacja.

Ten przykÂład przypomina mi propagandĂŞ PRL odnoÂśnie Coca-Coli. Kiedy podawano informacje, Âże Coca-Cola zostaÂła stworzona przez USA po to, by uÂśmiercaĂŚ klasĂŞ robotniczÂą. Czy Coca-Cola jest niezdrowa? Jest. Czy zostaÂła stworzona w USA? Tak. Czy po to, by "uÂśmiercaĂŚ klase robotniczÂą"? Chyba tylko ostatni dureĂą by tak stwierdziÂł (z obecnej perspektywy, gdy nie jesteÂśmy juÂż pod wpÂływem rzÂądĂłw komunistycznych).

Znajdywanie "dowodĂłw" na spiski jest podobne do przyjĂŞcia perspektywy indoktrynowanego mieszkaĂąca PRL - widzisz, bo chcesz widzieĂŚ (nie mĂłwiĂŞ, Âże tak jest zawsze, ale w przewaÂżajÂącej liczbie przypadkĂłw).
radoslaw
Gość
« Odpowiedz #21 : Marzec 31, 2009, 16:55:38 »

JedŸmy dalej Tene, ale najpierw zapoznaj sie z tematem, zamiast czêstowaÌ mnie jak¹œ demagogiczn¹ papk¹, rodem gorzej ni¿ z PRL-u.
Zachowijesz siĂŞ jak typowy ludek uÂżywajÂący terminu "teoria spiskowa" - przytoczyÂłem Ci maÂły fakcik, Ty nie majÂąc pojĂŞcia o temacie co robisz?
Ano porĂłwnujesz mnie beÂż ceregieli do Kroniki Filmowej rocznik 1956...
Z caÂłym szacunkiem jest to zachowanie wgrane Ci przez system (ktĂłry wg Ciebie nie istnieje).
Nie uwa¿asz ¿e zdrowiej powertowaÌ w necie, pogadaÌ z paroma ludŸmi, przeczytaÌ jak¹œ ksi¹¿kê - i dopiero wypowiadaÌ siê w temacie?
MĂłwimy o czĂŞstotliwoÂści 440HZ ktĂłra jako jedna z nielicznych dysharmonizuje pole elektromagnetyczne czÂłowieka.
Dziêki temu jeste¶ du¿o bardziej podatny na choroby, nie masz mozliwo¶ci dostroiæ siê do reszty wszech¶wiata i parê innych WTDATNIE ZMIENIAJ¡CYCH JAKO¦Æ ¯YCIA "SPISKOWYCH BREDNI".
Poczytaj o pracach niejakiego Horovitza http://www.abovetopsecret.com/forum/thread322096/pg32 , wczeÂśniej DR. RIFE http://www.rife.org/
pozdrawiam
Tenebrael
Gość
« Odpowiedz #22 : Marzec 31, 2009, 17:28:26 »

Rados³aw - wybacz, jeœli Ciê jakoœ urazi³em tym porównaniem, nie by³o ono bezpoœrednie. Prace oczywiœcie przeczytam, ale nie chodzi mi o samo to, ¯E taka czêstotliwoœÌ tak wp³ywa - ok, zupe³nie mo¿liwe. Z tym, ¿e do tego od razu dorabiane s¹ teorie, ¿e to wszystko by³o celowo. A na takie rzeczy dowodów ju¿ absolutnie nie ma.
radoslaw
Gość
« Odpowiedz #23 : Marzec 31, 2009, 18:31:50 »

Tene nie musisz mnie przepraszaĂŚ bo nie da siĂŞ mnie uraziĂŚ.
Wprowadzenie tej tonacji jest faktem i faktem jest Âże do dzisiaj nie zostaÂła zmieniona...
Faktem jest Âże bardzo szkodzi ludziom i planecie...
Faktem jest Âże przypadkowe trafienie w tÂą falĂŞ jest jak trafienie szĂłstki w totka...
Faktem jest Âże zostaÂła wprowadzona przez rodzinĂŞ bĂŞdÂącÂą przy wÂładzy od tysiecy lat...
Faktem jest Âże nie tylko tonacje w muzyce sÂą tak nieprzyjemnie dla ludzi i planety - sÂą jeszcze elektrownie przesyÂłajÂące prÂąd w okreslonych czĂŞstotliwoÂściach, komĂłrki, radio...

Faktem jest Âże Twoje zdanie
A na takie rzeczy dowodĂłw juÂż absolutnie nie ma.
jest doskona³ym przyk³adem mantry powtarzanej przez przeciwników teorii spiskowych w obliczu dyskusji z ich zwolennikami. Jak dla mnie demagogia i propaganda z gorzej ni¿ PRL-u, bo bez ¿adnego merytorycznego przygotowania wyg³aszasz ostre stwierdzenia logiczne w temacie który jest cholernie wa¿ny dla LUDZKOŒCI - podobnie jak wiêkszoœÌ zwolenników PCh zreszt¹...

MoÂże sÂłoĂące trochĂŞ pomoÂże i popatrzysz na Âświat z innej perspektywy...

pozdrawiam

Tenebrael
Gość
« Odpowiedz #24 : Marzec 31, 2009, 20:00:46 »

Radek - fakt, nieco siĂŞ zagalopowaÂłem, przyznajĂŞ. PooglÂądam dokÂładnie o tej tonacji i oceniĂŞ, bo ciekawy temat.
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: