Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 03, 2025, 04:02:35

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 2 3 4 5 [6] 7 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: WATYKANSKA MAGIA ?  (Przeczytany 90494 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
arteq
Gość
« Odpowiedz #125 : Styczeń 04, 2012, 17:15:13 »

ps. NaprawdĂŞ wiem co piszĂŞ i o czym piszĂŞ bowiem dawno temu byÂłam pracownikiem ( nie czÂłonkiem) tej organizacji ,poprosiÂłam ich o pomoc dla samotnej mÂłodej kobiety chorej na raka. Pomoc ich lub zamoÂżnych czÂłonkĂłw , i co? OdmĂłwiono twierdzÂąc iÂż nie jest ich zaÂłoÂżeniem statutowym zajmowanie siĂŞ takimi ludÂźmi i udzielanie im jakiejÂś pomocy!
[...]
Bowiem wedle ich zasady to  wielkie wyró¿nienie byĂŚ sÂłu¿¹cym w domu  kogoÂś kto jest czÂłonkiem tej organizacji Opus Dej.
Kiaro czy mog³abyœ podaÌ wiêcej szczegó³ów - gdzie i kiedy to mia³o miejsce, autentycznie zale¿y mi na tym. Proszê równie¿ o podanie Ÿród³a gdzie wyczyta³aœ/doœwiadczy³aœ ¿e maj¹ takie zasady (szczytne s³u¿enie im) oraz ¿e "kszta³c¹" biednych ludzi aby im s³u¿yli potem - z tak¹ informacj¹ (popart¹ w³aœnie konkretami, a nie tylko suchym stwierdzeniem) uda³bym siê w pewne miejsce i poruszy³ ten temat. Obawiam siê tylko, ¿e gdy jedynym dowodem bêdzie Twój post moje szanse na powa¿n¹ dyskusjê bêd¹ raczej marne.

To naprawdĂŞ byÂł dla mnie szok ,inni ludzie ( zdrowi) majÂą sÂłuÂżyĂŚ pierwszej grupie i w tym aspekcie sÂą istotni , ksztaÂłcÂą oni prostych ludzi do prostych zawodĂłw sÂłu¿¹cych za ma³¹ opÂłatĂŞ pierwszym. Bowiem wedle ich zasady to  wielkie wyró¿nienie byĂŚ sÂłu¿¹cym w domu  kogoÂś kto jest czÂłonkiem tej organizacji Opus Dej.
Kiaro, czytaj¹c powy¿szy opis od razu przysz³a mi do g³owy pewna sytuacja, idealnie wspó³graj¹ca z opisem. Otó¿ pewna kobieta, która nawet nie kszta³ci³a swoich "pomocników" korzysta z ich pracy. Polega to na tym, ¿e "pomocnicy" ³o¿¹ znacz¹c¹ czêœÌ pieniêdzy na utrzymanie tej kobiety, funduj¹ jej wycieczki w egzotyczne miejsca. Jak ula³ pasuje powy¿szy opis, poniewa¿ wmówi³a tym kobietom, ¿e wype³niaj¹ bardzo wa¿n¹ misjê i maj¹ szczêœcie byÌ jej sponsorami, zyskuj¹ dziêki przebywaniu z ni¹ wiedzê i rozwój duchowy... chocia¿ o ile dobrze pamiêtam to dla zwiêkszenia efektu u¿ywa ona okreœlenia "kap³anki"... Z tego co obserwujê owa kobieta nadal "³owi"/usi³uje ³owiÌ kolejne osoby wmawiaj¹c im takie poczucie wyj¹tkowoœci... Na szczêœcie niektórym udaje siê wyrywaÌ. "Niestety" automatycznie wtedy staj¹ siê - oczywiœcie w opinii tej¿e kobiety - osobami o duchowoœci niskich lotów, a chwilê wczeœniej by³y wyj¹tkowe...

Po³owa ofiary z koperty przeznaczana jest na potrzeby parafii, reszta dla ksiêdza. - Jako premia, dar, wynagrodzenie za pos³ugê, dyspozycyjnoœÌ - t³umaczy ks. Buchta. Nie ¿¹da jej, ale te¿ przeciwny jest zakazowi przyjmowania. - Parafianie czuj¹ dyskomfort, ¿e zabrania im siê dawania - twierdzi.
Mo¿e pozwolê sobie na komentarz i drobne sprostowania - tym bardziej jako osoba bezpoœrednio siê z tym stykaj¹ca. Otó¿ - darczyùca mo¿e przy dawaniu koperty zaznaczyÌ czy ma to byÌ ofiara na koœció³ czy "premia" dla ksiêdza. Przekazanie ofiary nie jest obowi¹zkowe, ale uczciwie trzeba przyznaÌ, ¿e jest to powszechna praktyka. Czêsto wizyta trwa zaledwie 10-12 minut z czego czeœÌ przeznaczona jest na krótk¹ modlitwê, czeœÌ na zdawkow¹ rozmowê i czêœÌ na aktualizacjê kartotek. Myœlê, ¿e winne temu s¹ obie strony, s³yszê dooko³a osoby które narzekaj¹, ¿e ksi¹dz tak naprawdê wpada tylko na chwilê, na zasadzie odfajkowania... ale same nie uczyni³y nic aby to wygl¹da³o inaczej, a tak naprawdê niewiele potrzeba aby to zmieniÌ. U mnie ksi¹dz podczas ostatniej wizyty przebywa³ oko³o 45 minut (i od razu sprostujê, ze nie dzia³am w ¿adnych grupach oko³okoœcielnych typu chór, caritas, etc...). Podczas rozmowy porusza³em wiele tematów - to co mi siê podoba, to co mi siê nie podoba, co chcia³bym zmieniÌ, a co doprowadza nie do z³oœci - oczywiœcie dotyczy to spraw parafii i koœcio³a, ogólnie by³o w tym sporo krytyki. I punkt kulminacyjny - ksi¹dz nie otrzyma³ ¿adnej koperty, i co zapewne dla wiêkszoœci forumowiczów bêdzie ju¿ kompletnie niezrozumia³e - nie boczy³ siê, nie dawa³ "do zrozumienia", a i póŸniej na ulicy czy w koœciele mnie nie unika³ czy wytyka³. Aha - i nie mieszkam w ¿adnym mieœcie czy miasteczku... Mo¿na wiele zmieniÌ - gdy tylko siê chce i jest siê prawdziwym i uczciwym w tym. Natomiast wielokrotnie przekona³em siê, ¿e najg³oœniej krzycz¹ i uprawiaj¹ zwyk³e krytykanctwo (to zgo³a odmienne od krytyki) osoby które tak naprawdê s¹ ma³o zorientowane w temacie i powielaj¹ stereotypy, nie mówi¹c aby zrobi³y coœ konstruktywnego aby zmieniÌ dany stan rzeczy czy równie¿ patologie.
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

KIN 213

« Odpowiedz #126 : Styczeń 04, 2012, 17:37:14 »

Po³owa ofiary z koperty przeznaczana jest na potrzeby parafii, reszta dla ksiêdza. - Jako premia, dar, wynagrodzenie za pos³ugê, dyspozycyjnoœÌ - t³umaczy ks. Buchta. Nie ¿¹da jej, ale te¿ przeciwny jest zakazowi przyjmowania. - Parafianie czuj¹ dyskomfort, ¿e zabrania im siê dawania - twierdzi.
Mo¿e pozwolê sobie na komentarz i drobne sprostowania - tym bardziej jako osoba bezpoœrednio siê z tym stykaj¹ca. Otó¿ - darczyùca mo¿e przy dawaniu koperty zaznaczyÌ czy ma to byÌ ofiara na koœció³ czy "premia" dla ksiêdza. Przekazanie ofiary nie jest obowi¹zkowe, ale uczciwie trzeba przyznaÌ, ¿e jest to powszechna praktyka. Czêsto wizyta trwa zaledwie 10-12 minut z czego czeœÌ przeznaczona jest na krótk¹ modlitwê, czeœÌ na zdawkow¹ rozmowê i czêœÌ na aktualizacjê kartotek. Myœlê, ¿e winne temu s¹ obie strony, s³yszê dooko³a osoby które narzekaj¹, ¿e ksi¹dz tak naprawdê wpada tylko na chwilê, na zasadzie odfajkowania... ale same nie uczyni³y nic aby to wygl¹da³o inaczej, a tak naprawdê niewiele potrzeba aby to zmieniÌ. U mnie ksi¹dz podczas ostatniej wizyty przebywa³ oko³o 45 minut (i od razu sprostujê, ze nie dzia³am w ¿adnych grupach oko³okoœcielnych typu chór, caritas, etc...). Podczas rozmowy porusza³em wiele tematów - to co mi siê podoba, to co mi siê nie podoba, co chcia³bym zmieniÌ, a co doprowadza nie do z³oœci - oczywiœcie dotyczy to spraw parafii i koœcio³a, ogólnie by³o w tym sporo krytyki. I punkt kulminacyjny - ksi¹dz nie otrzyma³ ¿adnej koperty, i co zapewne dla wiêkszoœci forumowiczów bêdzie ju¿ kompletnie niezrozumia³e - nie boczy³ siê, nie dawa³ "do zrozumienia", a i póŸniej na ulicy czy w koœciele mnie nie unika³ czy wytyka³. Aha - i nie mieszkam w ¿adnym mieœcie czy miasteczku... Mo¿na wiele zmieniÌ - gdy tylko siê chce i jest siê prawdziwym i uczciwym w tym. Natomiast wielokrotnie przekona³em siê, ¿e najg³oœniej krzycz¹ i uprawiaj¹ zwyk³e krytykanctwo (to zgo³a odmienne od krytyki) osoby które tak naprawdê s¹ ma³o zorientowane w temacie i powielaj¹ stereotypy, nie mówi¹c aby zrobi³y coœ konstruktywnego aby zmieniÌ dany stan rzeczy czy równie¿ patologie.

o tym wczoraj bodajÂże usÂłyszaÂłem w TV i Âże te decyzje podejmujÂą w swoich parafiach, tak jak w Gliwicach tamtejsi proboszczowie(nie wiem dokÂładnie?),-
to zdejmuje niepisany zwyczaj dawania kopert, a nawet jeÂśli jest to nieobowiÂązkowe- to ci co nie dajÂą czujÂą siĂŞ fatalnie, jeÂśli na tle innych sami stawiajÂą siĂŞ trochĂŞ poza nawiasem. Nie piszĂŞ tego na swoim przykÂładzie, ale w rozmowach kaÂżdy narzeka i daje- bo tak siĂŞ utarÂło,-
i b.dobrze jeÂśli oficjalna zmiana wychodzi od tzw. czynnikĂłw KRK, a krytykowaĂŚ to moÂżna- tylko co to daje?

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Astre
Gość
« Odpowiedz #127 : Styczeń 04, 2012, 19:08:47 »

Organizacja ta s³u¿y tylko i wy³¹cznie ludziom bogatym na stanowiskach i ich interesy gloryfikuje ale w celu wykorzystania ich dla siebie.

Rozszerzenie tematu.

OPUS DEI - czyli tajne stowarzyszenie.
Argument do powyÂższej definicji :

proszĂŞ podaĂŚ  listĂŞ czÂłonkĂłw opus dei w polsce ? Gdzie ona wogĂłle jest ?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 04, 2012, 19:11:57 wysłane przez Astre » Zapisane
Kiara
Gość
« Odpowiedz #128 : Styczeń 04, 2012, 19:32:25 »

JeÂżeli sÂą poszkodowani przez tÂą kobietĂŞ  o ktĂłrej piszesz , to nic prostszego jak zgÂłosiĂŚ odpowiednim organom, prawda? Zamiast siaĂŚ plotki i tworzyĂŚ kÂłamstwa  po raz kolejny , piszÂąc paszkwile.

Czy moÂżesz udokumentowaĂŚ swoje twierdzenia dowodami na nie? bardzo proszĂŞ.

Cytat: Kiara  StyczeĂą 04, 2012, 12:29:16
To naprawdĂŞ byÂł dla mnie szok ,inni ludzie ( zdrowi) majÂą sÂłuÂżyĂŚ pierwszej grupie i w tym aspekcie sÂą istotni , ksztaÂłcÂą oni prostych ludzi do prostych zawodĂłw sÂłu¿¹cych za ma³¹ opÂłatĂŞ pierwszym. Bowiem wedle ich zasady to  wielkie wyró¿nienie byĂŚ sÂłu¿¹cym w domu  kogoÂś kto jest czÂłonkiem tej organizacji Opus Dej.
Kiaro, czytaj¹c powy¿szy opis od razu przysz³a mi do g³owy pewna sytuacja, idealnie wspó³graj¹ca z opisem. Otó¿ pewna kobieta, która nawet nie kszta³ci³a swoich "pomocników" korzysta z ich pracy. Polega to na tym, ¿e "pomocnicy" ³o¿¹ znacz¹c¹ czêœÌ pieniêdzy na utrzymanie tej kobiety, funduj¹ jej wycieczki w egzotyczne miejsca. Jak ula³ pasuje powy¿szy opis, poniewa¿ wmówi³a tym kobietom, ¿e wype³niaj¹ bardzo wa¿n¹ misjê i maj¹ szczêœcie byÌ jej sponsorami, zyskuj¹ dziêki przebywaniu z ni¹ wiedzê i rozwój duchowy... chocia¿ o ile dobrze pamiêtam to dla zwiêkszenia efektu u¿ywa ona okreœlenia "kap³anki"... Z tego co obserwujê owa kobieta nadal "³owi"/usi³uje ³owiÌ kolejne osoby wmawiaj¹c im takie poczucie wyj¹tkowoœci... Na szczêœcie niektórym udaje siê wyrywaÌ. "Niestety" automatycznie wtedy staj¹ siê - oczywiœcie w opinii tej¿e kobiety - osobami o duchowoœci niskich lotów, a chwilê wczeœniej by³y wyj¹tkowe...

Wszystkie swoje twierdzenia udokumentuj i przestaĂą robiĂŚ z siebie bÂłazna sÂą to tylko twoje pomĂłwienia nic wiĂŞcej.

Status Opus Dej powinien byĂŚ jawny w nim znajdziesz niezbĂŞdne informacje  , a jeÂżeli chcesz  ich wiĂŞcej  o celach i zaÂłoÂżeniach tej organizacji to proszĂŞ bardzo , poproÂś o wywiad z przedstawicielem. Zadawanie konkretnych pytaĂą na ktĂłre naprowadziÂłam moim postem nie bĂŞdzie zbyt trudne.

Ja osobiste informacje mogĂŞ przekazaĂŚ organom prawnym jeÂżeli zaistnieje taka koniecznoœÌ , ale na pewno nie publicznie  jakiemuÂś tam userowi o nicku arteq , szukajÂącemu kolejnej sensacji.
Wybacz jestem naiwna , o czym siĂŞ juÂż  przekonaÂłam , ale nie jestem idiotkÂą.

kiara UÂśmiech UÂśmiech

ps.
Rozszerzenie tematu.

OPUS DEI - czyli tajne stowarzyszenie.
Argument do powyÂższej definicji :

proszĂŞ podaĂŚ  listĂŞ czÂłonkĂłw opus dei w polsce ? Gdzie ona wogĂłle jest ?

Ja nie jestem dysponentem listy czÂłonkĂłw Opus Dej ( sÂądzĂŞ iÂż jest absolutnie tajna szczegĂłlnie w stosunku do ludzi ktĂłrzy nie chcÂą ujawniaĂŚ swojej przynaleÂżnoÂści do tej organizacji) , listami czÂłonkĂłw dysponujÂą dyrektorki domĂłw ÂżeĂąskich i dyrektorzy domĂłw mĂŞskich. do nich proponowaÂła bym siĂŞ zwrĂłciĂŚ o informacje. Lub trochĂŞ poszukaĂŚ w necie.

http://sekty.wordpress.com/faszystowska-opus-dei/

http://www.parkiet.com/forum/viewtopic.php?t=37788

http://mech.nowyekran.pl/post/42276,opus-dei-straszy-z-okladki-newsweeka

http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,3512

http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,3513/q,Prywatyzacja.PZU.i.milenijny.rzad.Belk

« Ostatnia zmiana: Styczeń 04, 2012, 20:24:58 wysłane przez Kiara » Zapisane
Astre
Gość
« Odpowiedz #129 : Styczeń 04, 2012, 19:45:39 »

Ja nie jestem dysponentem listy czÂłonkĂłw Opus Dej ( sÂądzĂŞ iÂż jest absolutnie tajna (...)

Wiem, Âże jej nie posiadasz.
Bo nikt z mieszkaĂącĂłw tej ''krainy'' o nazwie - KiedyÂś tu byÂł Polska - jej nie posiada.
Zatem nie byÂło to z mojej strony pytanie personalne.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 04, 2012, 19:46:27 wysłane przez Astre » Zapisane
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #130 : Styczeń 04, 2012, 20:13:04 »

krĂłtka lista niestety bez kraju zwanego PolskÂą Niezdecydowany
NiektĂłrzy czÂłonkowie Opus Dei

CzÂłonkowie krajowych parlamentĂłw, ktĂłrzy sÂą sympatykami bÂądÂź czÂłonkami OD:
 Austria
Dr Marilies Flemming, minister ds. rodziny
Vinzenz Liechtenstein
Dr AlĂśis Mock, minister spraw zagranicznych

Francja
Raymond Barre, burmistrz Lyonu, parlamentarzysta
Christine Boutin
HervĂŠ Gaymard, minister zdrowia i bezpieczeĂąstwa spoÂłecznego
Ksi¹¿ê Micha³ Poniatowski

Niemcy
Graf AlĂśis von Waldburg-Zeil

WÂłochy
Adriana Poli Bortoni, minister rolnictwa
Ombretta Fumagalli Carulli
Alberto Michelini

Portugalia
Mota Amarall
Roberto Carneiro, minister edukacji
Amara da Costa, zaÂłoÂżyciel popularnej ultraprawicowej "Partido do Centro Democratico Social-Partido (CDS-PP)
Oliveira Dias
Hernan Lopez, minister gospodarki
Enrico de Melo
Jorge Miranda
Pedro Roseto
Silverio Marluns da Silva, wspó³za³o¿yciel CDS-PP

Hiszpania
Gaspar Arino
Isabel Tocino, minister Âśrodowiska
Frederico Trillo, przewodniczÂący Kongresu

CzÂłonkowie Parlamentu Europejskiego zbliÂżeni do Opus Dei:
 Francja
Françoise Seillier

Niemcy
Fritz Pirkl (zmarÂł niedawno)
Kurt Malangre
Otto von Habsburg
Graf AlĂśis von Waldburg-Zeil

WÂłochy
Carlo Casini
Alberto Michelini

Portugalia
Enrico de Melo

Hiszpania
Jose Ignacio Salafranca

Przyjaciele Opus Dei w Komisji Europejskiej:
 Luksemburg
Jacques Santer, PrzewodniczÂący Komisji

Hiszpania
Marcelino Oreja, czÂłonek gabinetu Franco we wczesnych latach 60.

Portugalia
Joao de Deus Pinheiro

Sympatycy Opus Dei w rzÂądowych delegacjach na konferencje UN:
Carlo Casini: delegat Unii Europejskiej na MiĂŞdzynarodowÂą KonferencjĂŞ LudnoÂści i Rozwoju (Kair, 1994)
Irena Kowalska: delegat Watykanu na CzwartÂą ÂŚwiatowÂą KonferencjĂŞ Kobiet (Beijing, 1995)
Dr Andreas Laun: delegat Australii do Kairu
Dr Monika Pankoke-Schenk: delegat Niemiec do Beijing

Ludzie Opus Dei w Watykanie [ 1 ]

Belgijsko-francuskie czasopismo "Golias. Le journal catho tendre et grinçant" doliczyÂło siĂŞ w otoczeniu papieÂża Jana PawÂła II okoÂło stu czÂłonkĂłw i protektorĂłw Opus Dei. W oparciu o ankietĂŞ, przeprowadzonÂą przez „Golias" w krĂŞgach watykaĂąskich w zwiÂązku z beatyfikacjÂą zaÂłoÂżyciela Opus Dei w maju 1992 roku, „Golias" opublikowaÂł imiennÂą listĂŞ ponad dwudziestu opusdeistĂłw, bĂŞdÂących czÂłonkami kongregacji kurialnych, komisji papieskich i instytucji watykaĂąskich. Lista ta nie jest bynajmniej kompletna, ale daje obraz aktualnej reprezentacji Opus Dei w Watykanie:

Kongregacja Spraw Kanonizacyjnych:

Luis Gutierez Gomez,

Alvaro del Portillo (przeÂłoÂżony Opus Dei),

Joaquim Alonso Pacheco,

Javier Echevarria Rodriguez;

Kongregacja Nauki Wiary (najwaÂżniejsza kongregacja, odpowiedzialna za nadzĂłr nad oficjalnymi dogmatami katolickimi we wszystkich kwestiach wiary i moralnoÂści):

Fernando Ocariz,

Antonio Miralles;

Miêdzynarodowa Komisja Teologiczna (w³¹czona do Kongregacji Nauki Wiary):

Jose Miguel Ibanez Langlois.

Kongregacja BiskupĂłw (odpowiedzialna za tworzenie nowych diecezji i za przygotowanie nominacji biskupĂłw, bada wszelkie kwestie dotyczÂące biskupĂłw i sposobu sprawowania przez nich urzĂŞdĂłw oraz sprawy zwiÂązane z Konferencjami EpiskopatĂłw poszczegĂłlnych krajĂłw):

Julian Herranz Casado;

Kongregacja DuchowieĂąstwa (odpowiedzialna za duszpasterskie i prawne kierowanie Âświatowym duchowieĂąstwem):

Alvaro del Portillo,

Juan Luis Cipriani Thorne;

Kongregacja Wychowania Katolickiego (odpowiedzialna za caÂłoksztaÂłt nauczania KoÂścioÂła rzymskokatolickiego — seminaria i ksztaÂłcenie duchownych, szkoÂły wyÂższe i uniwersytety, szkolnictwo katolickie):

Gonzalo Herranz,

Ignacio Carrasco de Paula.

Trybuna³ Roty Rzymskiej (papieski s¹d apelacyjny w procesach koœcielnych, znany g³ównie z kompetencji do orzekania niewa¿noœci ma³¿eùstwa):

Patric Burke Cormac.

Papieska Rada do Spraw Rodziny:

Ignacio Carrasco de Paula,

Ramon Garcia de Haro,

paĂąstwo Meyerowie.

Papieska Rada ÂŚrodkĂłw Przekazu SpoÂłecznego:

Alvaro del Portillo .

Rzecznik prasowy Watykanu, majÂący, jak twierdzi, codziennie bezpoÂśredni dostĂŞp do papieÂża:

Joaquin Navarro Valls.

NiektĂłrzy biskupi z Opus Dei

Alfonso Delgado Evers (Samo Tome, Argentyna)

Klaus KĂźng (Feldkirch, Austria)

Rafael Llano Cifuentes (Mades, Brazylia)

Felipe Bacarezza (ConcepciĂłn, Chile)

Alejandro Goic Karmelic (Africa, Chile)

Adolfo Rodriguez Vidal (Los Angeles, Chile)

Luis Gleisner Wobbe (Rancagua, Chile)

Antonio Arregui Yarza (Auzegera, Ekwador)

Juan Ignacio Larrea Holguin (Guyayquil/Ibarra, Ekwador)

Julian Herranz Casado (Vertara, Kolumbia)

Juan Luis Cipriani Thorne (Turuzi, Peru)

Ignacio Maria de Orbegozo y Goicoechea (Chiclayo, Peru)

Luis Sanchez Moreno Lira (Yauyos, Peru)

Enrique Pelach y Feliu (Abancay, Peru)

Juan Antonio Ugarte Perez (Castro, Peru)

Fernando Saenz Lacalle (Sama Ana, San Salvador)

Francisco De Guruceaga Iturrizza (La Guaira, Wenezuela)

Alvaro del Portillo (Vita, praÂłat Opus Dei)
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,1480/q,Niektorzy.czlonkowie.Opus.Dei

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Astre
Gość
« Odpowiedz #131 : Styczeń 04, 2012, 23:28:32 »

krĂłtka lista niestety bez kraju zwanego PolskÂą Niezdecydowany
NiektĂłrzy czÂłonkowie Opus Dei

DziĂŞki Songo 1970 za listĂŞ, niemniej jednak czytaÂłem jÂą na www.racjonalista.pl.

JednakaÂże nic wiele nam nie mĂłwiÂą te Adolfy, Klausy i Alfonsy.

A tak przy okazji opus dei....
To nie Âżadna moja awersja wobec byÂłego papieÂża - tylko po prostu stwierdzenie faktĂłw -
ten pan z lewej strony to, wybitnie krwawy chilijski dyktator, ktĂłry wysÂłaÂł do Nieba miliony ludzi.

Wypada powiedzieÌ no có¿ ?...!

« Ostatnia zmiana: Styczeń 04, 2012, 23:46:25 wysłane przez Astre » Zapisane
arteq
Gość
« Odpowiedz #132 : Styczeń 05, 2012, 00:19:12 »

JeÂżeli sÂą poszkodowani przez tÂą kobietĂŞ  o ktĂłrej piszesz , to nic prostszego jak zgÂłosiĂŚ odpowiednim organom, prawda? Zamiast siaĂŚ plotki i tworzyĂŚ kÂłamstwa  po raz kolejny , piszÂąc paszkwile.
Niby sprytne, ale doskonale wiemy o co chodzi - te kobiety utrzymuj¹ swoj¹ "guru" z "w³asnej" woli - cudzys³ów jak najbardziej na miejscu, bo owa guru ich oficjalnie do tego nie przymusza lecz dzia³ania "darczyùców" s¹ wynikiem wczeœniejszej manipulacji i k³amstw tej¿e guru - manipulacji. Oprócz prawa jest jednak jeszcze sprawiedliwoœÌ, moralnoœÌ i etyka. Mo¿na postêpowaÌ przecie¿ zgodnie z prawem lecz równoczeœnie nie moralnie i nie etycznie to chyba oczywiste... Nawet na tym forum a¿ kipi od podobnych przyk³adów - gdzie forumowicze wskazuj¹ jak w œwietle prawa niewoli siê i upadla ludzi.
To nie s¹ k³amstwa ani te¿ plotki - na tym forum jest kobieta która mia³a - jak sama mówi w¹tpliw¹ przyjemnoœÌ byÌ ok³amywan¹ przez ow¹ guru - i opisa³a swoje prze¿ycia i FAKTY których siê domagasz. I czy¿byœmy myœleli o tej samej kobiecie? Wobec tego nie zarzucaj mi k³amstw czy paszkwili.

Co do "statusu" to chyba po raz kolejny mylisz podstawowe znaczenia s³ów, boi z kontekst Twojej dalszej wypowiedzi Kiaro wynika, ¿e najprawdopodobniej chodzi co o STATUT. Wiêc po krótkim sprecyzowaniu pojêÌ nadal ponawiam swoj¹ proœbê o wskazanie w STATUCIE (ponawiam s³owo dla utrwalenia) Opus Dei w którym to miejscu jest napisane to o czym raczy³aœ napisaÌ - ja nic takiego nie widzê. Dlatego proszê wska¿ mi. Proœba nie jest bezzasadna bo to ju¿ któryœ raz gdy Ty coœ widzisz (a przynajmniej piszesz ¿e tak jest) natomiast ja zerkaj¹c w ten sam dokument... nie mogê odnaleŸÌ "widzianych" przez Ciebie zapisów. Niestety jak wynika z mojego doœwiadczenia uciekasz wtedy - dlaczego tak siê dzieje, wiemy - tego po prostu w tych dokumentach nie ma. Dlatego - wybacz - ale s³ysz¹c w Twoich ustach "nie pisz paszkwili" zalatuje mi mocno hipokryzj¹.
OczywiÂście i w tym przypadku chowasz siĂŞ za "uÂżytkownikowi arteq nie muszĂŞ nic pokazywaĂŚ, co najwyÂżej organom prawnym" - przecieÂż to kolejny wybieg i szyjesz je coraz grubszymi niĂŚmi. Natomiast z zatrwaÂżajÂącÂą lekkoÂściÂą wypisujesz dla wiadomoÂści WSZYSTKICH uÂżytkownikĂłw rzeczy ktĂłrych potem za nic nie chcesz potwierdziĂŚ. Smutne i charakterystyczne dla Ciebie.
Jestem rĂłwnieÂż zasmucony i nieco zdziwiony, Âże chĂŞĂŚ dokÂładnego wyjaÂśnienia danego tematu - gdzie tak naprawdĂŞ leÂży prawda i kto jÂą mĂłwi, a kto pomawia - raczysz nazywaĂŚ szukaniem sensacji.

to zdejmuje niepisany zwyczaj dawania kopert, a nawet jeÂśli jest to nieobowiÂązkowe- to ci co nie dajÂą czujÂą siĂŞ fatalnie, jeÂśli na tle innych sami stawiajÂą siĂŞ trochĂŞ poza nawiasem. Nie piszĂŞ tego na swoim przykÂładzie, ale w rozmowach kaÂżdy narzeka i daje- bo tak siĂŞ utarÂło,-
i b.dobrze jeÂśli oficjalna zmiana wychodzi od tzw. czynnikĂłw KRK, a krytykowaĂŚ to moÂżna- tylko co to daje?
Songo, ale¿ napisa³em, ¿e bez ¿adnych "oficjalnych wytycznych" nie da³em ksiêdzu podczas wizyty koperty i nie czu³em siê fatalnie, ba - strona która zwyczajowo nie zosta³a obdarowana równie¿ nie da³a mi ¿adnych powodów aby czu³ siê nie tylko fatalnie, ale nawet minimalnie niekomfortowo - ba wrêcz przeciwnie wszystko jest w jak najlepszym porz¹dku. Dlatego mój przyk³ad jest idealnym, ¿e jednak coœ to daje - do tego bez k³ótni, niechêci czy jakiœ animozji. Gdyby chocia¿ kilka osób post¹pi³o w ten sam sposób wymusi³oby to zmiany, w które raczysz pow¹tpiewaÌ.
Jest jednak - jak juÂż mĂłwiÂłem - jeden warunek aby operacja udaÂła siĂŞ i przebiegaÂła bezkonfliktowo - trzeba byĂŚ prawdomĂłwnym i rzetelnym, dyskutowaĂŚ spokojnie na argumenty a nie pomĂłwienia.

Kiara
Gość
« Odpowiedz #133 : Styczeń 05, 2012, 00:51:16 »

Nie wiem jakimi plotami siĂŞ zajmujesz pokÂątnie , jeszcze raz skoro sÂą poszkodowani jak usiÂłujesz wmĂłwiĂŚ w tym poÂście sÂą organy prawne wyciÂągajÂące konsekwencje takich czynĂłw.
A je¿eli ktoœ coœ robi z w³asnej woli nie przymuszonej , jest osob¹ doros³¹ , to tobie nic do tego!
Czy do cudzych majtek te¿ byœ chcia³ wejœÌ i decydowaÌ komu gdzie i kiedy wolno siusiu zrobiÌ?

Dowody poproszĂŞ na jakie kolwiek nie etyczne i nie moralne zachowanie tej osoby , a nie ploty i paszkwile z piaskownicy, jeszcze raz dowody poproszĂŞ.

W sprawie opus dej o wywiad do ich przedstawicieli proszĂŞ nie wszystko  jest w necie publikowane , ta organizacja ma wiele tajnych aspektĂłw. Poznawanie ich odbywa siĂŞ po kolejnych latach bycia czÂłonkiem , takom majÂą zasadĂŞ , no ale moÂże tobie je powiedzÂą.

Prawda oficjalna , publikowana na temat opus dej? powtĂłrzymy jÂą skoro tak siĂŞ domagasz , chociaÂż to tylko fragment... i na tym zakoĂączĂŞ dyskusjĂŞ z tobÂą , bo tak naprawdĂŞ nie ma tu Âżadnej dyskusji.

http://sekty.wordpress.com/faszystowska-opus-dei/

http://www.parkiet.com/forum/viewtopic.php?t=37788

http://mech.nowyekran.pl/post/42276,opus-dei-straszy-z-okladki-newsweeka

http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,3512

http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,3513/q,Prywatyzacja.PZU.i.milenijny.rzad.Belk

no i znaczÂący plus...

P: Jakie sÂą negatywne strony Opus Dei?

O: W skrĂłcie:

Faszystowska ideologia w naukach Escrivy. Fundamentalizm
    Nietolerancja wobec innych religii
    NieszczeroœÌ
    NiebezpieczeĂąstwo niesione przez niedemokratycznÂą strukturĂŞ Âślepego podporzÂądkowywania siĂŞ rozkazom
    NiebezpieczeĂąstwo stojÂące za psychologicznÂą kontrolÂą, jakÂą utrzymujÂą oni nad swoimi czÂłonkami za pomocÂą „cotygodniowych pogawĂŞdek", kiedy to naleÂży wyznaĂŚ najskrytsze tajemnice duszy swoim duchowym przewodnikom
    Ich agresywny i manipulatywny sposĂłb zdobywania nowych czÂłonkĂłw
    ZÂły charakter zaÂłoÂżyciela
    Fakt, iÂż nie ujawniajÂą oni swoich prawdziwych celĂłw i utrzymujÂą bardzo wiele materia³ów w sekrecie przed ogó³em 
PyszaÂłkowate przeÂświadczenie o naleÂżeniu do elity.       

http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,3224

P: Jaka jest rola kobiet wedÂług doktryny Opus Dei?

O: Zobaczmy jak oni myÂślÂą o kobiecie: "(...) Kobiety sÂą grzeszne i odpowiedzialne za nasze wydalenie z ogrodu Eden. JedynÂą moÂżliwoÂściÂą dla nich, aby pomniejszyĂŚ swojÂą winĂŞ, jest uczynienie siĂŞ powolnymi", „PowinnyÂście byĂŚ jak dywan, po ktĂłrym ludzie mogÂą chodziĂŚ" wytÂłumaczyÂł Escriva rzeszom ludzi na wieczorze informacyjnym Opus Dei w Dombim (Austria), na Wielkanoc 1994 wg „gottes rechte kirche" T.M. Hofera.

* Ludzie to znaczy mĂŞÂżczyÂźni depczÂący kobiety... one mogÂą byĂŚ deprawowane bo nie maja wartoÂści w oczach zaÂłoÂżyciela opus dej wyniesionego na oÂłtarze , zrobionego ÂświĂŞtym przez Polaka Jana PawÂła.
I to ma byĂŚ dzieÂło BoÂże? Takie dzieÂło to bezmyÂślni ludzie czyni wobec Ludzi.

Opus dej i Polska polityka.

Polska:
ÂŹrĂłdÂło: „Fakty i Mity" 07(102)-10(105)/2003

"Po dwĂłch dekadach nieformalnej infiltracji Polski, od 1989 roku Opus Dei mogÂło juÂż legalnie zarzuciĂŚ swoje sieci… Jak obfity byÂł po³ów boskich wnykĂłw, niech Âświadczy przepeÂłniona 8 stycznia 2002 r. katedra warszawska, ktĂłra w setnÂą rocznicĂŞ urodzin zaÂłoÂżyciela zgromadziÂła czÂłonkĂłw i znacznie od nich liczniejszych „przyjació³ DzieÂła". KaÂżdy otrzymaÂł imienne zaproszenie. Uroczystej mszy przewodniczyÂł sam prymas Glemp, co daje obraz znaczenia, jakie ma liczÂąca zaledwie dwieÂście osĂłb organizacja!"
Poni¿ej podane s¹ nazwiska tak goœci, jak i innych znanych przyjació³ Opus w Polsce:
ParlamentarzyÂści:
Prawo i SprawiedliwoœÌ:
Marek Jurek (z nadania prezydenta Wa³êsy by³y cz³onek Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji)
Kazimierz MichaÂł Ujazdowski (wysoki rangÂą funkcjonariusz Opus Dei, minister kultury i dziedzictwa narodowego u Buzka, sekretarz elitarnej Grupy Windsor)
Kazimierz Marcinkiewicz (wiceminister edukacji w rzÂądzie Suchockiej, szef gabinetu doradcĂłw u Buzka)
Tadeusz CymaĂąski (byÂły burmistrz Malborka)
Platforma Obywatelska:
SÂławomir Rybicki
Zyta Gilowska (ekspert ds. zarzÂądzania w PO i UW)
Liga Polskich Rodzin:
Roman Giertych (podczas spotkania staÂł w drzwiach)
Byli parlamentarzyÂści:
Akcja Wyborcza "SolidarnoœÌ:
Ryszard Czarnecki (wiceminister kultury u Suchockiej, sekretarz Komitetu Integracji Europejskiej i szef urzĂŞdu tego komitetu u Buzka)
Jan Maria Jackowski (przewodniczÂący Sejmowej Komisji Kultury i ÂŚrodkĂłw Masowego Przekazu w parlamencie III kadencji)
Grzegorz Shreiber
ZdzisÂława KobyliĂąska
Marian Krzaklewski (kandydat na prezydenta w 1997, miaÂł przemoÂżny wpÂływ na premiera Buzka)
Inne:
Krzysztof PawÂłowski (senator I i II kadencji (OKP i PPChD) z NowosÂądecczyzny, zaÂłoÂżyciel i rektor renomowanej, prywatnej szkoÂły ekonomicznej WSB-NLU w Nowym SÂączu, ktĂłra na podstawie umowy z episkopatem ksztaÂłci duchownych menedÂżerĂłw dla KoÂścioÂła)
Wysocy urzĂŞdnicy:
UrzÂąd Nadzoru nad Funduszami Emerytalnymi: prezes Cezary Miech, wiceprezes PaweÂł Pelc, rzecznik prasowy Sebastian Bojemski
Hanna Gronkiewcz-Waltz (byÂła szefowa NBP, obecnie odpowiedzialna za kadry w Europejskim Banku Odbudowy i Rozwoju)
Adam PawÂłowicz (byÂły prezes PaĂąstwowej Agencji Inwestycji Zagranicznych)
RafaÂł Matyja (doradca premiera Buzka)
Tomasz Merta (prezes Instytutu Dziedzictwa Narodowego)
WiesÂław Walendziak (szef kancelarii u Buzka, byÂły prezes TVP, prowadziÂł kampaniĂŞ wyborczÂą Krzaklewskiego)
MichaÂł Listkiewicz (Polski ZwiÂązek PiÂłki NoÂżnej)
Dziennikarze: 
Waldemar Gasper
Piotr Semka (dwaj poprzedni zwiÂązani z Walendziakiem, pracowali w koÂścielnych TV Puls i Radiu Plus)
Marek Miller
Bogdan Rymanowski
JarosÂław Sellin (czÂłonek Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji z ramienia poprzedniego Sejmu)
Witold Gadomski (publicysta ekonomiczny „Gazety Wyborczej")
Inni funkcjonariusze Opus Dei w Polsce:
Biskup Piotr Libera
Erhard Gasda
Marek Budzisz

MyÂślĂŞ iÂż do tej pory przybyÂło znaczÂących czÂłonkĂłw.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech

« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2012, 01:27:36 wysłane przez Kiara » Zapisane
arteq
Gość
« Odpowiedz #134 : Styczeń 05, 2012, 01:48:33 »

A je¿eli ktoœ coœ robi z w³asnej woli nie przymuszonej , jest osob¹ doros³¹ , to tobie nic do tego!
MoÂże wedÂług Ciebie. OsobiÂście uwaÂżam, Âże jeÂżeli widzĂŞ negatywy to mam prawo siĂŞ o nich wypowiedzieĂŚ - a tak jest gdy dorosÂła osoba przeszÂła pranie mĂłzgu czy teÂż jest manipulowana.
Jak zwykle gdy jest poruszany wÂątek zwiÂązany z zarabianiem na Âżycie czy tez bycia utrzymankiem reagujesz bardzo nerwowo... CzyÂżbyÂś baÂła siĂŞ, Âże ÂźrĂłdeÂłko wyschnie?

Czy do cudzych majtek te¿ byœ chcia³ wejœÌ i decydowaÌ komu gdzie i kiedy wolno siusiu zrobiÌ?
Nie do czyiÂś majtek, nic oczywiÂście nie mam, a Twoja powyÂższa wypowiedÂź jest czystym zabiegiem socjotechnicznym aby mnie zdyskredytowaĂŚ i pokazaĂŚ jakoby moje zarzuty/argumenty byÂły infantylne.

Dowody poproszĂŞ na jakie kolwiek nie etyczne i nie moralne zachowanie tej osoby , a nie ploty i paszkwile z piaskownicy, jeszcze raz dowody poproszĂŞ.
Jescze raz odsyÂłam do postĂłw osoby majÂącej bezpoÂśredni kontakt - czyli z forumowÂą ElÂżbietÂą.

Kiaro, ÂźrĂłdÂła ktĂłre podaÂłaÂś sÂą wybitnie stronnicze jeÂżeli chodzi o sprawy KRK... a najbardziej rozwaliÂło mnie powoÂłanie siĂŞ na periodyk ktĂłry juÂż w samej nazwie ma sÂłowo "mity"...
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #135 : Styczeń 05, 2012, 03:23:21 »

PĂŞkniĂŞcie baĂąki mydlanej

W wywiadzie udzielanym z okazji domniemanego 80-lecia DzieÂła, jego aktualny praÂłat Javier Echevarria oszacowaÂł aktualnÂą liczbĂŞ czÂłonkĂłw na 83.000, podczas gdy dotychczasowe oszacowania wskazywaÂły na liczbĂŞ 85.000. Jest to prawdziwy przeÂłom w historii: po raz pierwszy wÂładze Opus Dei wypuszczajÂą informacjĂŞ o tym, Âże liczba czÂłonkĂłw maleje, podczas gdy wszystkie dotychczasowe wysiÂłki praÂłatury miaÂły na celu stworzenie wraÂżenia, Âże Opus Dei jest instytucjÂą solidnÂą, zdrowÂą i w ciÂągÂłej ekspansji.
SkostniaÂły organizm

Na pytanie dziennikarza o tym, co w Âświetle tej „80-letniej” historii Opus Dei siĂŞ nauczyÂło i co musi poprawiĂŚ, praÂłat odpowiedziaÂł sÂłowami zaÂłoÂżyciela, Âże „Opus Dei nigdy nie bĂŞdzie miaÂło potrzeby dostosowania siĂŞ do Âświata, poniewaÂż jest wroÂśniĂŞte w Âświat”. Innymi sÂłowy organizacja nie ma najmniejszej intencji, aby zastanawiaĂŚ siĂŞ nad sobÂą lub zmieniaĂŚ swĂłj sposĂłb postĂŞpowania. ÂŹle to wró¿y co do jej przyszÂłoÂści...
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,6251/q,Dokad.zmierza.Opus.Dei

arteq- masz racje, jednak oficjalny zakaz przyjmowania kopert zamyka dyskusjĂŞ i uwalnia ludzi od dylematĂłw.

pozdro

east
Gość
« Odpowiedz #136 : Styczeń 05, 2012, 09:22:56 »

@Arteq
utrzymuj¹ swoj¹ "guru" z "w³asnej" woli - cudzys³ów jak najbardziej na miejscu, bo owa guru ich oficjalnie do tego nie przymusza lecz dzia³ania "darczyùców" s¹ wynikiem wczeœniejszej manipulacji i k³amstw tej¿e guru - manipulacji. Oprócz prawa jest jednak jeszcze sprawiedliwoœÌ, moralnoœÌ i etyka. Mo¿na postêpowaÌ przecie¿ zgodnie z prawem lecz równoczeœnie nie moralnie i nie etycznie to chyba oczywiste...

Oczywiste w Âświetle tego, jak radzi sobie Opus Dei. To, co napisaÂłeÂś odnosi siĂŞ, w moim przekonaiu Âświetnie do tej organizacji. KrK rĂłwnieÂż jest dobrowolnie zasilany przez wierzÂących w "guru" (cudotwĂłrcĂŞ)  i jakoÂś nikt nie nazywa tego niemoralnoÂściÂą.
KaÂżdy moÂże dobrowolnie wspieraĂŚ dowolnÂą osobĂŞ/organizacjĂŞ (legalnÂą i nie przestĂŞpczÂą). KaÂżdy moÂże takÂą sobie zaÂłoÂżyĂŚ.

I jak tu winiĂŚ ludzi, Âże kopiujÂą wzorce od "najlepszych" MrugniĂŞcie

Kiedy jednak wychodzÂą przekrĂŞty z finansowaniem z publicznej instytucji (ZUS)  to sprawa przestaje byĂŚ zabawna i zaczyna nosiĂŚ znamiona przestĂŞpstwa. Kiedy najwyÂższy urzĂŞdnik organizacji Âściska siĂŞ z ludobĂłjcÂą to nazywa siĂŞ politykÂą, zaÂś zwykÂły "kowalski" w takim przypadku bĂŞdzie siĂŞ kwalifikowaÂł jako podejrzany o konszachty w Âświetle prawa.
W takim Âświecie Âżyjemy.

Istotne jest, by ludzie to dostrzegali i przestali dawaĂŚ siĂŞ nabijaĂŚ w przysÂłowiowÂą butelkĂŞ.

arteq
Gość
« Odpowiedz #137 : Styczeń 05, 2012, 11:24:51 »

Z tym, ¿e w KRK NIGDY nie us³ysza³em, ¿e zostaniesz zbawiony ale musisz p³aciÌ. Osobiœcie jestem za tym, ¿eby w³aœnie nieco przyci¹Ì ksiê¿om datki - to przyniesie pozytywne skutki, wielu z nich bêdzie wtedy zastanawia³o siê ¿e musz¹ siê nieco zmieniÌ, wyjœÌ do ludzi. Równie¿ Bóg (ten "katolicki", opisywany w Biblii) nigdy mnie nie zawiód³. A umieszczone w Biblii proroctwa sie spe³nia³y i spe³niaj¹ w przeciwieùstwie do "proroctw" i zapewnieù tej guru - widzisz "subteln¹" ró¿nicê? Nie znam zestawieù finansowych Opus Dei, wiêc nie mogê w 100% przekazaÌ jak to dok³adnie jest. Jednak zosta³em zaskoczony hipokryzj¹ jednej z wypowiedzi - gdy krytykuj¹c (za³ó¿my na chwilê, ¿e te "wzorce" w tym zakresie s¹ negatywne) - sama zachowuje siê jeszcze gorzej. Szczególnie, ¿e ta osoba zawsze mówi³a o sobie jako wszechkochaj¹cej i wybitnie rozwiniêtej duchowo.

Co do legalnoÂści a etycznoÂści juÂż siĂŞ wypowiadaÂłem - to nie toÂżsame, niestety. I jestem za oczyszczeniem i ukrĂłcaniem patologii - bez wzglĂŞdu kogo one dotyczÂą.
PrzypomnĂŞ Ci East, Âże JPII "ÂściskaÂł" siĂŞ rĂłwnieÂż z niejakim Castro podczas wizyty na Kubie, ale przemycanie pomiĂŞdzy wierszami, Âże tym samym pochwala jego dziaÂłania jest mocnym naduÂżyciem. Po prostu przywitaÂł siĂŞ z nim jako zarzÂądcÂą kraju do ktĂłrego przyjechaÂł. DziĂŞki pokojowej wizycie spowodowaÂł, Âże katolicy mogli obchodziĂŚ ÂŚwiĂŞta - to przecieÂż przywracanie wolnoÂści decyzji, postĂŞpowania.

Natomiast idÂąc Twoim tokiem myÂślenia naleÂżaÂłoby analogicznie stwierdziĂŚ, Âże pochwalasz np. zÂłe zachowania ojca swojego kolegi, bo odwiedzajÂąc kolegĂŞ w jego domu powiedziaÂłeÂś jego ojcu, ktĂłry otworzyÂł Ci drzwi - dzieĂą dobry.
Kiara
Gość
« Odpowiedz #138 : Styczeń 05, 2012, 11:43:24 »

AleÂż to bardzo nie etyczne i nie zgodne z doktrynÂą katolickÂą udzielaĂŚ komuÂś wsparcia , to wbrew zasadom krk  do czego to wogĂłle podobne ! kto na to pozwoliÂł? , a fe.....

No moÂże daÂło by siĂŞ zaakceptowaĂŚ jeszcze gdyby te sumy poszÂły na kogoÂś wybranego lub protegowanego przez krk ale kogoÂś innego nie zwiÂązanego z doktrynÂą? Ludzie tak nie moÂżna! ToĂŚ to szczyt manipulacji psychicznej swoje pieniÂądze przeznaczaĂŚ na coÂś co nie jest powiÂązane z ideologom krk! za te bezeceĂąstwa kara boska dla wspartych i wspierajÂących! Do czego to podobne przecieÂż to szczyt manipulacji i wykorzystywania wspierajÂących gdy nie decydujÂą siĂŞ na inne inwestycje niÂż zwiÂązane z krk!
A kto wam daÂł takie prawo? ObudÂźcie siĂŞ nie dajcie sobÂą manipulowaĂŚ konta katolickie czekajÂą na wasze pieniÂądze!
Niech wam nie przychodzi do gÂłowy nawet podejmowanie waszych decyzji finansowych bez uprzedniego doradztwa finansowego znanego specjalisty z forum naszego artqa
JeÂżeli siĂŞ odwaÂżycie do koĂąca Âżycia bĂŞdziecie przez niego szykanowani , i oÂśmieszani wszelakimi sposobami! Tylko on wie co i jak macie zrobiĂŚ z waszymi pieniĂŞdzmi , czy wolno wam je komuÂś podarowaĂŚ czy nie?

Ludzie do artqa on na was czeka i zdradzi sekrety czy darowizna na jakiÂś wybrany przez was cel jest aktem prawym waszej wolnej woli czy jesteÂście psychicznie zmanipulowani przez tych ktĂłrym coÂś darujecie?

W tym kontekÂście szczegĂłlne ostrzeÂżenia  teÂż dla darczyĂącĂłw P. Owsiaka , to miĂŞdzynarodowy juÂż guru! ... nie, nie, nie to konto nie dajcie sobÂą manipulowaĂŚ sÂą bardziej szczytne cele i potrzeby w krk!

PamiĂŞtajcie nie wolno wam nic zdecydowaĂŚ bez konsultacji uprzedniej z tym co wiedzÂą co macie zrobiĂŚ z waszymi pieniĂŞdzmi komu i kiedy je oferowaĂŚ bo inaczej bĂŞdziecie nazwani ofiarami manipulowanymi przez guru!
Nie macie prawa do swoich decyzji  , koniec , kropka i basta.
Jak siĂŞ nie posÂłuchacie i nie oddacie w koĂącu waszych pieniĂŞdzy komu trzeba a tylko komu chcecie to ogÂłoszone bĂŞdzie caÂłemu Âświatu ( na portalu forum przez artqa) Âże macie wyprane mĂłzgi! I to moÂże z programem na przyspieszone wirowanie CoÂś CoÂś CoÂś

No w najgorszym wypadku wolno wam inwestowaĂŚ w zakonnikĂłw i zakonnice w zakonach nie prujÂących , oni chociaÂż myÂślÂą CoÂś CoÂś CoÂś zgodnie z nakazem doktryny!
I pamiĂŞtajcie jest jeden najwaÂżniejszy GURU w Watykanie ktĂłremu wszystko naleÂży oddawaĂŚ i Âżeby nikt nie odwaÂżyÂł siĂŞ go krytykowaĂŚ i robiĂŚ inaczej!
Wszak on jest nieomylny i za sprzeciw piekÂło i kara boska!

Kiara MrugniĂŞcie UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech

« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2012, 11:45:22 wysłane przez Kiara » Zapisane
east
Gość
« Odpowiedz #139 : Styczeń 05, 2012, 12:00:16 »

@arteq
PrzypomnĂŞ Ci East, Âże JPII "ÂściskaÂł" siĂŞ rĂłwnieÂż z niejakim Castro podczas wizyty na Kubie, ale przemycanie pomiĂŞdzy wierszami, Âże tym samym pochwala jego dziaÂłania jest mocnym naduÂżyciem. Po prostu przywitaÂł siĂŞ z nim jako zarzÂądcÂą kraju do ktĂłrego przyjechaÂł.

Ok, jeÂśli chodzi o kontakty przywĂłdcĂłw (urzĂŞdnikĂłw) dwĂłch PaĂąstw  Watykanu i Kuby. Albo w przypadku odwiedzin u sÂąsiadĂłw (jak w ostatnim Twoim przykÂładzie). I tak to naleÂży rozumieĂŚ.Ale czym innym jest to o czym piszesz, a czym innym wspieranie moralnym autorytetem niejasnej roli organizacji w Âłonie KoÂścioÂła czerpiÂącej korzyÂści z nielegalnych dziaÂłaĂą lub przestĂŞpstw. Chyba to rozumiesz ?
NaleÂży patrzeĂŚ wielowarstwowo.
Umieszczone w Biblii proroctwa sie spe³nia³y i spe³niaj¹ w przeciwieùstwie do "proroctw" i zapewnieù tej guru - widzisz "subteln¹" ró¿nicê?

A skÂąd wiesz, czy tej osoby "proroctwa" siĂŞ jakieÂś nie speÂłniÂły ?
"Proroctwa" siê spe³niaj¹, bo ludzie nadaj¹ im znaczenie i wk³adaj¹ w nie swoj¹ energiê/wiarê. Wchodzimy w okreœlon¹ rzeczywistoœÌ. Jeœli ktoœ rozpala wyobraŸniê czytelnika lataj¹cymi machinami ciê¿szymi od powietrza, a potem te machiny rzeczywiœcie pojawiaj¹ siê w realu, to w³aœnie to oznacza. Wierz¹c w zapisy przyci¹gasz ich realizacjê, lub inaczej - przechodzisz na liniê czasu w której realizacja jest mo¿liwa.

S¹ osoby, które mocno wierz¹ w swoj¹ tak¹ czy inn¹ moc nadaj¹c tej mocy nazwê (np mi³oœÌ) i dla nich realizuj¹ siê efekty. Inna sprawa to jakie s¹ to efekty.
Bo sama nazwa to tylko nazwa.

Reszta to "czysta magia" MrugniĂŞcie
arteq
Gość
« Odpowiedz #140 : Styczeń 05, 2012, 17:15:41 »

East czy chcesz powiedzieÌ, ze Opus Dei czerpie korzyœci z przestêpstw? Mo¿esz jakoœ to uszczegó³owiÌ?

Co do "skÂąd wiesz, ze jej "proroctwa" siĂŞ nie speÂłniaÂły" - to wiem stÂąd, Âże byÂły zamieszczane na tym forum i opisywane zdarzenia nie miaÂły miejsca - to raz. Dwa - pewne zapewnienie dotyczyÂły bezpoÂśrednio mojej osoby - Âżadne z nich nie okazaÂło siĂŞ prawdÂą.
east
Gość
« Odpowiedz #141 : Styczeń 05, 2012, 23:37:07 »

East czy chcesz powiedzieÌ, ze Opus Dei czerpie korzyœci z przestêpstw? Mo¿esz jakoœ to uszczegó³owiÌ?
Jest powaÂżne podejrzenie.

http://wiadomosci.onet.pl/kraj/zadaja-odwolania-prezesa-zus-palikot-to-skandalicz,1,4987752,wiadomosc.html

http://www.se.pl/wydarzenia/kraj/zus-szkoli-sie-w-opus-dei_220128.html

Przypomnijmy, Âże przez kilka dni opisywalismy kontrowersyjne wydatki kierownictwa ZUS. UjawniliÂśmy, Âże wydano: 400 tys. zÂłotych na zagraniczne wojaÂże zarzÂądu, ponad 150 tys. zÂłotych na zagraniczne szkolenia kierownictwa ZakÂładu (z tego poÂłowa na szkolenia Opus Dei, katolickiej organizacji, z ktĂłrÂą zwiÂązany jest prezes Zbigniew Derdziuk)

WiĂŞcej
http://www.se.pl/wydarzenia/kraj/nik-zajmie-sie-rozpasaniem-zus_220929.html

JeÂśli prezes ZUS robi sobie prywatĂŞ zasilajÂąc publicznymi  pieniĂŞdzmi emerytĂłw organizacjĂŞ do ktĂłrej sam naleÂży nie nazwaĂŚ przestĂŞpstwem to ja juÂż nie wiem co nim jest. Opus Dei przyjmujÂąc takÂą kasĂŞ z wiadomego ÂźrĂłdÂła postĂŞpuje maÂło etycznie w moim przekonaniu.

Inne ciekawostki :
PoniÂżej afera z PZU ...

Wiele wskazuje na to, Âże to wÂłaÂśnie ludzie "Opus Dei" byli organizatorami spotkania Mariana Krzaklewskiego z szefem Eureko Joao Talone. W tym celu zaaranÂżowano kolacje w nadmorskim kurorcie Quinta do Lago w Portugalii. WedÂług zeznaĂą ÂświadkĂłw wÂłaÂśnie w czasie tej kolacji Krzaklewski zostaÂł przekonany do oddania akcji PZU w rĂŞce tajemniczego konsorcjum BIG Bank i Eureko.

Cen¹ za tak¹ decyzje mia³o byÌ dofinansowanie przez PZU (w którym znacz¹c¹ rolê odgrywa³o ju¿ Eureko) katolickiej Telewizji Familijnej. Kilka miesiêcy póŸniej na czele Telewizji Familijnej stan¹³ powo³uj¹cy siê na zwi¹zki z "Opus Dei" Waldemar Gaspar.
http://prawica.net/node/3921

Waldemar Gaspar
Po 13 latach dzia³alnoœci w Polsce Opus Dei porzuca wizerunek organizacji na po³y konspiracyjnej. - Tak, jestem cz³onkiem Opus Dei - przyznaje Waldemar Gasper, by³y prezes Telewizji Familijnej. W krêgu oddzia³ywania dzie³a pozostaj¹ Wies³aw Walendziak (pose³ PiS), Maciej Srebro (by³y minister ³¹cznoœci), Jerzy Polaczek (pose³ PiS), Marek Jurek (pose³ PiS), Kazimierz M. Ujazdowski (pose³ PiS) i Jaros³aw Sellin (cz³onek KRRiTV). Przyznaj¹, ¿e uczestnicz¹ w spotkaniach Opus Dei. Jeden z domów dzie³a znajduje siê bardzo blisko Sejmu. To tam przychodzi oko³o 15 pos³ów z ró¿nych ugrupowaù, kilkunastu bankowców, maklerzy.
http://www.wprost.pl/ar/?O=23905

O sekcie Opus Dei zrobiÂło siĂŞ gÂłoÂśno pod koniec 2005 roku, gdy ruszyÂł
program ksztaÂłcenia wyÂższej kadry menedÂżerskiej pod jej egidÂą. WÂśrĂłd
uczestnikĂłw sÂą politycy PiS-u i PO. Organizatorzy zaprzeczajÂą, Âże szkoÂła ta
jest kuŸni¹ kadr dla prawicowych rz¹dów PiS i PO. Nie da siê jednak unikn¹Ì
podejrzeĂą, Âże moÂże to sprzyjaĂŚ tworzeniu struktur mafijno-sekciarskich w
polityce. Zreszt¹, to nie ¿adna nowoœÌ i praktyka stosowana na ca³ym
Âświecie. W Hiszpanii najwiĂŞksze wpÂływy majÂą czÂłonkowie Opus Dei, wspierajÂący
siĂŞ byli studenci uniwersytetĂłw w Pampelunie i Santander
http://groups.yahoo.com/group/sekty-pl/message/380

W ostatnim linku teÂż ciekawie opisano konflikt Rydzyka z Opus Dei. KoÂśció³  nie jest monolitem. Tam gra idzie na ostro. Polem bitwy jest Polska.
arteq
Gość
« Odpowiedz #142 : Styczeń 06, 2012, 03:26:26 »

ZaciekawiÂłeÂś mnie, podpatrzĂŞ temat.

Co do woja¿y ZUS-owskich za nasze pieni¹dze - niestety to zmora instytucji publicznych. Sprawa powinna zostaÌ wyjaœniona, i w koùcu powinien pójœÌ przyk³ad, ¿e osoba takowa powinna zwróciÌ bezprawnie wydane pieni¹dze - wtedy mo¿e pozostali zastanowiliby siê.
ChociaÂż jak teraz przeczytaÂłem co sam napisaÂłem... ech marzenia...
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #143 : Styczeń 06, 2012, 16:18:46 »

Opus dei,-
lista, lista..

"Rostowski jest zwiÂązany z Opus Dei"

2011-11-21 09:25
 - Tomasz Arabski, JarosÂław Gowin, Jacek Rostowski i RadosÂław Sikorski sÂą zwiÂązani z Opus Dei. DoszedÂł Rostowski, o ktĂłrym ÂżeÂśmy wczeÂśniej nie wiedzieli - mĂłwiÂł w Radiu Zet Janusz Palikot. SkrytykowaÂł tez nominacjĂŞ na ministra sprawiedliwoÂści JarosÂława Gowina.
Palikot powiedzia³, ¿e "wczoraj w rozmowie z osob¹ zwi¹zan¹ ze œrodowiskiem koœcio³a katolickiego" dowiedzia³ siê, ¿e "Jacek Rostowski jest osob¹ bardzo czêsto kontaktuj¹c¹ siê z przedstawicielami Koœcio³a". - Oni za³atwiaj¹ korzystne dla koœcio³a katolickiego, czyli obcego paùstwa decyzje finansowe i maj¹tkowe. Fundusz Emerytalny to nie jedyne œwiadczenie, z tego powodu koœció³ straci 100-200 milionów, a na sam¹ katechezê dostaje 1,2 mld, nie mówi¹c ju¿ o innych œwiadczeniach ze strony naszego paùstwa - grzmia³ pose³.
REKLAMA

Zapytany, dlaczego Jacek Rostowski przeciwstawi³ siê pomys³owi przeznaczeniu 1 proc. podatku na Koœció³, powiedzia³: - To co jest dzisiaj jest korzystne dla Koœcio³a. My proponujemy ca³kowite zaprzestanie finansowania Koœcio³a z bud¿etu paùstwa i finansowanie przez wiernych, a Rostowski jako cz³owiek zwi¹zany z tym œrodowiskiem przeciwstawia siê temu, bo wie, ¿e jeœli obywatel bêdzie mia³ podj¹Ì decyzjê, czy 1 proc. przekazaÌ na organizacjê pozarz¹dow¹ lub koœció³, to siê zawaha i skieruje te œrodki na organizacje po¿ytku publicznego.

Miller wyglÂądaÂł jakby chciaÂł

Zapytany, czy w poprzednich rzÂądach byÂł ktoÂś z Opus Dei, powiedziaÂł, Âże "Kazimierz Marcinkiewicz byÂł zwiÂązany z Opus Dei, a sam Leszek Miller zachowywaÂł siĂŞ, jakby przez caÂły okres swojego rzÂądzenia chciaÂłby wstÂąpiĂŚ do Opus Dei". - Niech pani (Monika Olejnik - red.) sobie wyobrazi, Âże przedstawiciele polskiego rzÂądu sÂą czÂłonkami Towarzystwa PrzyjaÂźni Polsko-Rosyjskiej i regularnie widujÂą siĂŞ z ambasadorem i innymi przedstawicielami obcego rzÂądu. UwaÂżam, Âże z kaÂżdego spotkania czÂłonka rzÂądu z arcybiskupami powinna byĂŚ sporzÂądzana notatka i to powinno byĂŚ podane do publicznej wiadomoÂści. Tak samo powinno byĂŚ w przypadku spotkaĂą z ludÂźmi biznesu - powiedziaÂł polityk.
Gowin to skandal

Zdaniem Palikota najwiêkszym problemem drugiego rz¹du Donalda Tuska jest nominacja dla Jaros³aw Gowina. - Jaros³aw Gowin bêdzie bohaterem tych najbli¿szych miesiêcy, poniewa¿ to jest tak skandaliczna decyzja, oburzaj¹ca jakiekolwiek poczucie sprawiedliwoœci. To cz³owiek œwiatopogl¹dowo agresywny, jedyny cz³owiek w Europie, którzy s³yszy krzyk zarodków. Ten cz³owiek w wielu sprawach wypowiada³ siê w sposób skandalicznie jednostronny i nie mo¿e byÌ ministrem sprawiedliwoœci. Ja rozumiem ¿eby Jaros³aw Gowin zaj¹³ siê sportem, no to nie jest œwiatopogl¹dowo a¿ tak istotne, czy minister sportu jest z takiego czy innego w³aœnie katolickiego, czy innego œwiatopogl¹du. Natomiast na ministra sprawiedliwoœci, który musi wa¿yÌ te mniejszoœci i wp³ywy - nie - argumentowa³ Palikot.

WedÂług niego, "premier zagraÂł na nosie swoim wyborcom". - Gdyby ludzie, ktĂłrzy gÂłosowali na PlatformĂŞ 9 paÂździernika wiedzieli, Âże kandydatem Tuska na ministra sprawiedliwoÂści jest JarosÂław Gowin jestem pewien, Âże kilka do kilkunastu procent wyborcĂłw Platformy Obywatelskiej zrezygnowaÂłoby z gÂłosowania - dodaÂł.
Radio Zet, ps

http://www.wprost.pl/ar/272855/Rostowski-jest-zwiazany-z-Opus-Dei/

PS. no to minister sprawiedliwoÂści i ÂświĂŞtoÂści  Szok

chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #144 : Luty 15, 2012, 22:30:48 »

Skanaliczne powitanie papie¿a przez schizmatyzuj¹cych kardyna³ów Berlin 2011

nie wiem czy to juÂż ktoÂś tu zamieszczaÂł ,ja odkryÂłam ten filmik dopiero dzisiaj i jestem w szoku.Brak minimum przyzwoitoÂści  i dobrego wychowania

<a href="http://www.youtube.com/v/_eJcKr6W7pk?version=3&amp;amp;hl=pl_PL" target="_blank">http://www.youtube.com/v/_eJcKr6W7pk?version=3&amp;amp;hl=pl_PL</a>

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
arteq
Gość
« Odpowiedz #145 : Luty 15, 2012, 23:38:39 »

Oj Chanell od razu brak wychowania i skandal... moÂże Ci duchowni wziĂŞli sobie do serca posty i wypowiedzi Kiary i Phi z tego forum... W koĂącu jako przedstawiciel bandyckiej, zbrodniczej, zakÂłamanej czy katowej organizacji z zasady musi wzbudzaĂŚ niechĂŞĂŚ i odrazĂŞ...
« Ostatnia zmiana: Luty 15, 2012, 23:40:23 wysłane przez arteq » Zapisane
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #146 : Luty 15, 2012, 23:52:56 »

No coz Artqu, zaraz powiesz ze jestem zlosliwa. Ani Kiara, ani Phi nie maczali w tym palcow. Ja to wiem.

Pamietam ten moment bo go widzialam ,rozmawialismy z mezem o tym zdarzeniu. Doszlismy do takiego wniosku, ze prawdopodobnie Papierz
widzial sie juz z tymi kardynalami i dlatego prawdopodobnie nie brali czynnego udzialu w oficjalnym witaniu. Jeden z nich zauwazyl
ta niezreczna sytuacje ktora wynikla i podal Papierzowi reke. Ten moment nie byl nigdzie komentowany, przynajmniej nie slyszalam na ten temat ani slowa.
arteq
Gość
« Odpowiedz #147 : Luty 15, 2012, 23:56:10 »

Skoro siĂŞ z nimi juÂż witaÂł to po co... stanĂŞli aby witaĂŚ siĂŞ ponownie? I ta zauwaÂżalna ostentacja. Ich prawo podaĂŚ czy nie rĂŞkĂŞ...

Ale ka¿dy mo¿e wyci¹gn¹Ì wnioski jakie uzna za stosowne.
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #148 : Luty 15, 2012, 23:57:51 »

Przy takich wizytach jest sztywny plan, byc moze ze cos nie wypalilo i kardynalowie powinni stac w innym miejscu.
Kiara
Gość
« Odpowiedz #149 : Luty 16, 2012, 00:23:53 »

Przywitanie oficjalne zwierzchnika ,kaÂżdego przed kamerami wymaga podania reki jeÂżeli taka jest procedura , a taka jest i to nie ulega wÂątpliwoÂści.

Dla mnie podanie rĂŞki kaÂżdemu jednemu czÂłowiekowi podczas przywitania jest normalnoÂściÂą , niezaleÂżnie co myÂślĂŞ o wyznaniu ktĂłre on reprezentuje. To gest kultury i szacunku dla czÂłowieka, a w tym wypadku rĂłwnieÂż, a moÂże szczegulnie dla wieku czÂłowieka.
To jest  moje zdanie i moja kultura osobista. Ci ludzie prezentujÂą innÂą pomimo wyÂżej wymienionych argumentĂłw, oraz faktu iÂż jest to ich zwierzchnik ktĂłremu przez ten fakt nale¿¹ siĂŞ okreÂślone honory.
DodaĂŚ jeszcze trzeba iÂż miÂłosierdzie tak reklamowane jako szyld tej organizacji zawiodÂły nie tylko w teorii ale i jako wzĂłr praktyczny zachowania katolickiej elity.

Szczerze szkoda mi tego starszego czÂłowieka potraktowanego jak zbĂŞdny rekwizyt.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
Strony: 1 2 3 4 5 [6] 7 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: