Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 08:14:34

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 2 3 4 5 [6] 7 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: WATYKANSKA MAGIA ?  (Przeczytany 88041 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #125 : Styczeñ 04, 2012, 17:15:13 »

ps. Naprawdê wiem co piszê i o czym piszê bowiem dawno temu by³am pracownikiem ( nie cz³onkiem) tej organizacji ,poprosi³am ich o pomoc dla samotnej m³odej kobiety chorej na raka. Pomoc ich lub zamo¿nych cz³onków , i co? Odmówiono twierdz±c i¿ nie jest ich za³o¿eniem statutowym zajmowanie siê takimi lud¼mi i udzielanie im jakiej¶ pomocy!
[...]
Bowiem wedle ich zasady to  wielkie wyró¿nienie byæ s³u¿±cym w domu  kogo¶ kto jest cz³onkiem tej organizacji Opus Dej.
Kiaro czy mog³aby¶ podaæ wiêcej szczegó³ów - gdzie i kiedy to mia³o miejsce, autentycznie zale¿y mi na tym. Proszê równie¿ o podanie ¼ród³a gdzie wyczyta³a¶/do¶wiadczy³a¶ ¿e maj± takie zasady (szczytne s³u¿enie im) oraz ¿e "kszta³c±" biednych ludzi aby im s³u¿yli potem - z tak± informacj± (popart± w³a¶nie konkretami, a nie tylko suchym stwierdzeniem) uda³bym siê w pewne miejsce i poruszy³ ten temat. Obawiam siê tylko, ¿e gdy jedynym dowodem bêdzie Twój post moje szanse na powa¿n± dyskusjê bêd± raczej marne.

To naprawdê by³ dla mnie szok ,inni ludzie ( zdrowi) maj± s³u¿yæ pierwszej grupie i w tym aspekcie s± istotni , kszta³c± oni prostych ludzi do prostych zawodów s³u¿±cych za ma³± op³atê pierwszym. Bowiem wedle ich zasady to  wielkie wyró¿nienie byæ s³u¿±cym w domu  kogo¶ kto jest cz³onkiem tej organizacji Opus Dej.
Kiaro, czytaj±c powy¿szy opis od razu przysz³a mi do g³owy pewna sytuacja, idealnie wspó³graj±ca z opisem. Otó¿ pewna kobieta, która nawet nie kszta³ci³a swoich "pomocników" korzysta z ich pracy. Polega to na tym, ¿e "pomocnicy" ³o¿± znacz±c± czê¶æ pieniêdzy na utrzymanie tej kobiety, funduj± jej wycieczki w egzotyczne miejsca. Jak ula³ pasuje powy¿szy opis, poniewa¿ wmówi³a tym kobietom, ¿e wype³niaj± bardzo wa¿n± misjê i maj± szczê¶cie byæ jej sponsorami, zyskuj± dziêki przebywaniu z ni± wiedzê i rozwój duchowy... chocia¿ o ile dobrze pamiêtam to dla zwiêkszenia efektu u¿ywa ona okre¶lenia "kap³anki"... Z tego co obserwujê owa kobieta nadal "³owi"/usi³uje ³owiæ kolejne osoby wmawiaj±c im takie poczucie wyj±tkowo¶ci... Na szczê¶cie niektórym udaje siê wyrywaæ. "Niestety" automatycznie wtedy staj± siê - oczywi¶cie w opinii tej¿e kobiety - osobami o duchowo¶ci niskich lotów, a chwilê wcze¶niej by³y wyj±tkowe...

Po³owa ofiary z koperty przeznaczana jest na potrzeby parafii, reszta dla ksiêdza. - Jako premia, dar, wynagrodzenie za pos³ugê, dyspozycyjno¶æ - t³umaczy ks. Buchta. Nie ¿±da jej, ale te¿ przeciwny jest zakazowi przyjmowania. - Parafianie czuj± dyskomfort, ¿e zabrania im siê dawania - twierdzi.
Mo¿e pozwolê sobie na komentarz i drobne sprostowania - tym bardziej jako osoba bezpo¶rednio siê z tym stykaj±ca. Otó¿ - darczyñca mo¿e przy dawaniu koperty zaznaczyæ czy ma to byæ ofiara na ko¶ció³ czy "premia" dla ksiêdza. Przekazanie ofiary nie jest obowi±zkowe, ale uczciwie trzeba przyznaæ, ¿e jest to powszechna praktyka. Czêsto wizyta trwa zaledwie 10-12 minut z czego cze¶æ przeznaczona jest na krótk± modlitwê, cze¶æ na zdawkow± rozmowê i czê¶æ na aktualizacjê kartotek. My¶lê, ¿e winne temu s± obie strony, s³yszê dooko³a osoby które narzekaj±, ¿e ksi±dz tak naprawdê wpada tylko na chwilê, na zasadzie odfajkowania... ale same nie uczyni³y nic aby to wygl±da³o inaczej, a tak naprawdê niewiele potrzeba aby to zmieniæ. U mnie ksi±dz podczas ostatniej wizyty przebywa³ oko³o 45 minut (i od razu sprostujê, ze nie dzia³am w ¿adnych grupach oko³oko¶cielnych typu chór, caritas, etc...). Podczas rozmowy porusza³em wiele tematów - to co mi siê podoba, to co mi siê nie podoba, co chcia³bym zmieniæ, a co doprowadza nie do z³o¶ci - oczywi¶cie dotyczy to spraw parafii i ko¶cio³a, ogólnie by³o w tym sporo krytyki. I punkt kulminacyjny - ksi±dz nie otrzyma³ ¿adnej koperty, i co zapewne dla wiêkszo¶ci forumowiczów bêdzie ju¿ kompletnie niezrozumia³e - nie boczy³ siê, nie dawa³ "do zrozumienia", a i pó¼niej na ulicy czy w ko¶ciele mnie nie unika³ czy wytyka³. Aha - i nie mieszkam w ¿adnym mie¶cie czy miasteczku... Mo¿na wiele zmieniæ - gdy tylko siê chce i jest siê prawdziwym i uczciwym w tym. Natomiast wielokrotnie przekona³em siê, ¿e najg³o¶niej krzycz± i uprawiaj± zwyk³e krytykanctwo (to zgo³a odmienne od krytyki) osoby które tak naprawdê s± ma³o zorientowane w temacie i powielaj± stereotypy, nie mówi±c aby zrobi³y co¶ konstruktywnego aby zmieniæ dany stan rzeczy czy równie¿ patologie.
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 4934

KIN 213

« Odpowiedz #126 : Styczeñ 04, 2012, 17:37:14 »

Po³owa ofiary z koperty przeznaczana jest na potrzeby parafii, reszta dla ksiêdza. - Jako premia, dar, wynagrodzenie za pos³ugê, dyspozycyjno¶æ - t³umaczy ks. Buchta. Nie ¿±da jej, ale te¿ przeciwny jest zakazowi przyjmowania. - Parafianie czuj± dyskomfort, ¿e zabrania im siê dawania - twierdzi.
Mo¿e pozwolê sobie na komentarz i drobne sprostowania - tym bardziej jako osoba bezpo¶rednio siê z tym stykaj±ca. Otó¿ - darczyñca mo¿e przy dawaniu koperty zaznaczyæ czy ma to byæ ofiara na ko¶ció³ czy "premia" dla ksiêdza. Przekazanie ofiary nie jest obowi±zkowe, ale uczciwie trzeba przyznaæ, ¿e jest to powszechna praktyka. Czêsto wizyta trwa zaledwie 10-12 minut z czego cze¶æ przeznaczona jest na krótk± modlitwê, cze¶æ na zdawkow± rozmowê i czê¶æ na aktualizacjê kartotek. My¶lê, ¿e winne temu s± obie strony, s³yszê dooko³a osoby które narzekaj±, ¿e ksi±dz tak naprawdê wpada tylko na chwilê, na zasadzie odfajkowania... ale same nie uczyni³y nic aby to wygl±da³o inaczej, a tak naprawdê niewiele potrzeba aby to zmieniæ. U mnie ksi±dz podczas ostatniej wizyty przebywa³ oko³o 45 minut (i od razu sprostujê, ze nie dzia³am w ¿adnych grupach oko³oko¶cielnych typu chór, caritas, etc...). Podczas rozmowy porusza³em wiele tematów - to co mi siê podoba, to co mi siê nie podoba, co chcia³bym zmieniæ, a co doprowadza nie do z³o¶ci - oczywi¶cie dotyczy to spraw parafii i ko¶cio³a, ogólnie by³o w tym sporo krytyki. I punkt kulminacyjny - ksi±dz nie otrzyma³ ¿adnej koperty, i co zapewne dla wiêkszo¶ci forumowiczów bêdzie ju¿ kompletnie niezrozumia³e - nie boczy³ siê, nie dawa³ "do zrozumienia", a i pó¼niej na ulicy czy w ko¶ciele mnie nie unika³ czy wytyka³. Aha - i nie mieszkam w ¿adnym mie¶cie czy miasteczku... Mo¿na wiele zmieniæ - gdy tylko siê chce i jest siê prawdziwym i uczciwym w tym. Natomiast wielokrotnie przekona³em siê, ¿e najg³o¶niej krzycz± i uprawiaj± zwyk³e krytykanctwo (to zgo³a odmienne od krytyki) osoby które tak naprawdê s± ma³o zorientowane w temacie i powielaj± stereotypy, nie mówi±c aby zrobi³y co¶ konstruktywnego aby zmieniæ dany stan rzeczy czy równie¿ patologie.

o tym wczoraj bodaj¿e us³ysza³em w TV i ¿e te decyzje podejmuj± w swoich parafiach, tak jak w Gliwicach tamtejsi proboszczowie(nie wiem dok³adnie?),-
to zdejmuje niepisany zwyczaj dawania kopert, a nawet je¶li jest to nieobowi±zkowe- to ci co nie daj± czuj± siê fatalnie, je¶li na tle innych sami stawiaj± siê trochê poza nawiasem. Nie piszê tego na swoim przyk³adzie, ale w rozmowach ka¿dy narzeka i daje- bo tak siê utar³o,-
i b.dobrze je¶li oficjalna zmiana wychodzi od tzw. czynników KRK, a krytykowaæ to mo¿na- tylko co to daje?

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Astre
Go¶æ
« Odpowiedz #127 : Styczeñ 04, 2012, 19:08:47 »

Organizacja ta s³u¿y tylko i wy³±cznie ludziom bogatym na stanowiskach i ich interesy gloryfikuje ale w celu wykorzystania ich dla siebie.

Rozszerzenie tematu.

OPUS DEI - czyli tajne stowarzyszenie.
Argument do powy¿szej definicji :

proszê podaæ  listê cz³onków opus dei w polsce ? Gdzie ona wogóle jest ?
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 04, 2012, 19:11:57 wys³ane przez Astre » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #128 : Styczeñ 04, 2012, 19:32:25 »

Je¿eli s± poszkodowani przez t± kobietê  o której piszesz , to nic prostszego jak zg³osiæ odpowiednim organom, prawda? Zamiast siaæ plotki i tworzyæ k³amstwa  po raz kolejny , pisz±c paszkwile.

Czy mo¿esz udokumentowaæ swoje twierdzenia dowodami na nie? bardzo proszê.

Cytat: Kiara  Styczeñ 04, 2012, 12:29:16
To naprawdê by³ dla mnie szok ,inni ludzie ( zdrowi) maj± s³u¿yæ pierwszej grupie i w tym aspekcie s± istotni , kszta³c± oni prostych ludzi do prostych zawodów s³u¿±cych za ma³± op³atê pierwszym. Bowiem wedle ich zasady to  wielkie wyró¿nienie byæ s³u¿±cym w domu  kogo¶ kto jest cz³onkiem tej organizacji Opus Dej.
Kiaro, czytaj±c powy¿szy opis od razu przysz³a mi do g³owy pewna sytuacja, idealnie wspó³graj±ca z opisem. Otó¿ pewna kobieta, która nawet nie kszta³ci³a swoich "pomocników" korzysta z ich pracy. Polega to na tym, ¿e "pomocnicy" ³o¿± znacz±c± czê¶æ pieniêdzy na utrzymanie tej kobiety, funduj± jej wycieczki w egzotyczne miejsca. Jak ula³ pasuje powy¿szy opis, poniewa¿ wmówi³a tym kobietom, ¿e wype³niaj± bardzo wa¿n± misjê i maj± szczê¶cie byæ jej sponsorami, zyskuj± dziêki przebywaniu z ni± wiedzê i rozwój duchowy... chocia¿ o ile dobrze pamiêtam to dla zwiêkszenia efektu u¿ywa ona okre¶lenia "kap³anki"... Z tego co obserwujê owa kobieta nadal "³owi"/usi³uje ³owiæ kolejne osoby wmawiaj±c im takie poczucie wyj±tkowo¶ci... Na szczê¶cie niektórym udaje siê wyrywaæ. "Niestety" automatycznie wtedy staj± siê - oczywi¶cie w opinii tej¿e kobiety - osobami o duchowo¶ci niskich lotów, a chwilê wcze¶niej by³y wyj±tkowe...

Wszystkie swoje twierdzenia udokumentuj i przestañ robiæ z siebie b³azna s± to tylko twoje pomówienia nic wiêcej.

Status Opus Dej powinien byæ jawny w nim znajdziesz niezbêdne informacje  , a je¿eli chcesz  ich wiêcej  o celach i za³o¿eniach tej organizacji to proszê bardzo , popro¶ o wywiad z przedstawicielem. Zadawanie konkretnych pytañ na które naprowadzi³am moim postem nie bêdzie zbyt trudne.

Ja osobiste informacje mogê przekazaæ organom prawnym je¿eli zaistnieje taka konieczno¶æ , ale na pewno nie publicznie  jakiemu¶ tam userowi o nicku arteq , szukaj±cemu kolejnej sensacji.
Wybacz jestem naiwna , o czym siê ju¿  przekona³am , ale nie jestem idiotk±.

kiara U¶miech U¶miech

ps.
Rozszerzenie tematu.

OPUS DEI - czyli tajne stowarzyszenie.
Argument do powy¿szej definicji :

proszê podaæ  listê cz³onków opus dei w polsce ? Gdzie ona wogóle jest ?

Ja nie jestem dysponentem listy cz³onków Opus Dej ( s±dzê i¿ jest absolutnie tajna szczególnie w stosunku do ludzi którzy nie chc± ujawniaæ swojej przynale¿no¶ci do tej organizacji) , listami cz³onków dysponuj± dyrektorki domów ¿eñskich i dyrektorzy domów mêskich. do nich proponowa³a bym siê zwróciæ o informacje. Lub trochê poszukaæ w necie.

http://sekty.wordpress.com/faszystowska-opus-dei/

http://www.parkiet.com/forum/viewtopic.php?t=37788

http://mech.nowyekran.pl/post/42276,opus-dei-straszy-z-okladki-newsweeka

http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,3512

http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,3513/q,Prywatyzacja.PZU.i.milenijny.rzad.Belk

« Ostatnia zmiana: Styczeñ 04, 2012, 20:24:58 wys³ane przez Kiara » Zapisane
Astre
Go¶æ
« Odpowiedz #129 : Styczeñ 04, 2012, 19:45:39 »

Ja nie jestem dysponentem listy cz³onków Opus Dej ( s±dzê i¿ jest absolutnie tajna (...)

Wiem, ¿e jej nie posiadasz.
Bo nikt z mieszkañców tej ''krainy'' o nazwie - Kiedy¶ tu by³ Polska - jej nie posiada.
Zatem nie by³o to z mojej strony pytanie personalne.
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 04, 2012, 19:46:27 wys³ane przez Astre » Zapisane
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #130 : Styczeñ 04, 2012, 20:13:04 »

krótka lista niestety bez kraju zwanego Polsk± Niezdecydowany
Niektórzy cz³onkowie Opus Dei

Cz³onkowie krajowych parlamentów, którzy s± sympatykami b±d¼ cz³onkami OD:
 Austria
Dr Marilies Flemming, minister ds. rodziny
Vinzenz Liechtenstein
Dr Alöis Mock, minister spraw zagranicznych

Francja
Raymond Barre, burmistrz Lyonu, parlamentarzysta
Christine Boutin
Hervé Gaymard, minister zdrowia i bezpieczeñstwa spo³ecznego
Ksi±¿ê Micha³ Poniatowski

Niemcy
Graf Alöis von Waldburg-Zeil

W³ochy
Adriana Poli Bortoni, minister rolnictwa
Ombretta Fumagalli Carulli
Alberto Michelini

Portugalia
Mota Amarall
Roberto Carneiro, minister edukacji
Amara da Costa, za³o¿yciel popularnej ultraprawicowej "Partido do Centro Democratico Social-Partido (CDS-PP)
Oliveira Dias
Hernan Lopez, minister gospodarki
Enrico de Melo
Jorge Miranda
Pedro Roseto
Silverio Marluns da Silva, wspó³za³o¿yciel CDS-PP

Hiszpania
Gaspar Arino
Isabel Tocino, minister ¶rodowiska
Frederico Trillo, przewodnicz±cy Kongresu

Cz³onkowie Parlamentu Europejskiego zbli¿eni do Opus Dei:
 Francja
Françoise Seillier

Niemcy
Fritz Pirkl (zmar³ niedawno)
Kurt Malangre
Otto von Habsburg
Graf Alöis von Waldburg-Zeil

W³ochy
Carlo Casini
Alberto Michelini

Portugalia
Enrico de Melo

Hiszpania
Jose Ignacio Salafranca

Przyjaciele Opus Dei w Komisji Europejskiej:
 Luksemburg
Jacques Santer, Przewodnicz±cy Komisji

Hiszpania
Marcelino Oreja, cz³onek gabinetu Franco we wczesnych latach 60.

Portugalia
Joao de Deus Pinheiro

Sympatycy Opus Dei w rz±dowych delegacjach na konferencje UN:
Carlo Casini: delegat Unii Europejskiej na Miêdzynarodow± Konferencjê Ludno¶ci i Rozwoju (Kair, 1994)
Irena Kowalska: delegat Watykanu na Czwart± ¦wiatow± Konferencjê Kobiet (Beijing, 1995)
Dr Andreas Laun: delegat Australii do Kairu
Dr Monika Pankoke-Schenk: delegat Niemiec do Beijing

Ludzie Opus Dei w Watykanie [ 1 ]

Belgijsko-francuskie czasopismo "Golias. Le journal catho tendre et grinçant" doliczy³o siê w otoczeniu papie¿a Jana Paw³a II oko³o stu cz³onków i protektorów Opus Dei. W oparciu o ankietê, przeprowadzon± przez „Golias" w krêgach watykañskich w zwi±zku z beatyfikacj± za³o¿yciela Opus Dei w maju 1992 roku, „Golias" opublikowa³ imienn± listê ponad dwudziestu opusdeistów, bêd±cych cz³onkami kongregacji kurialnych, komisji papieskich i instytucji watykañskich. Lista ta nie jest bynajmniej kompletna, ale daje obraz aktualnej reprezentacji Opus Dei w Watykanie:

Kongregacja Spraw Kanonizacyjnych:

Luis Gutierez Gomez,

Alvaro del Portillo (prze³o¿ony Opus Dei),

Joaquim Alonso Pacheco,

Javier Echevarria Rodriguez;

Kongregacja Nauki Wiary (najwa¿niejsza kongregacja, odpowiedzialna za nadzór nad oficjalnymi dogmatami katolickimi we wszystkich kwestiach wiary i moralno¶ci):

Fernando Ocariz,

Antonio Miralles;

Miêdzynarodowa Komisja Teologiczna (w³±czona do Kongregacji Nauki Wiary):

Jose Miguel Ibanez Langlois.

Kongregacja Biskupów (odpowiedzialna za tworzenie nowych diecezji i za przygotowanie nominacji biskupów, bada wszelkie kwestie dotycz±ce biskupów i sposobu sprawowania przez nich urzêdów oraz sprawy zwi±zane z Konferencjami Episkopatów poszczególnych krajów):

Julian Herranz Casado;

Kongregacja Duchowieñstwa (odpowiedzialna za duszpasterskie i prawne kierowanie ¶wiatowym duchowieñstwem):

Alvaro del Portillo,

Juan Luis Cipriani Thorne;

Kongregacja Wychowania Katolickiego (odpowiedzialna za ca³okszta³t nauczania Ko¶cio³a rzymskokatolickiego — seminaria i kszta³cenie duchownych, szko³y wy¿sze i uniwersytety, szkolnictwo katolickie):

Gonzalo Herranz,

Ignacio Carrasco de Paula.

Trybuna³ Roty Rzymskiej (papieski s±d apelacyjny w procesach ko¶cielnych, znany g³ównie z kompetencji do orzekania niewa¿no¶ci ma³¿eñstwa):

Patric Burke Cormac.

Papieska Rada do Spraw Rodziny:

Ignacio Carrasco de Paula,

Ramon Garcia de Haro,

pañstwo Meyerowie.

Papieska Rada ¦rodków Przekazu Spo³ecznego:

Alvaro del Portillo .

Rzecznik prasowy Watykanu, maj±cy, jak twierdzi, codziennie bezpo¶redni dostêp do papie¿a:

Joaquin Navarro Valls.

Niektórzy biskupi z Opus Dei

Alfonso Delgado Evers (Samo Tome, Argentyna)

Klaus Küng (Feldkirch, Austria)

Rafael Llano Cifuentes (Mades, Brazylia)

Felipe Bacarezza (Concepción, Chile)

Alejandro Goic Karmelic (Africa, Chile)

Adolfo Rodriguez Vidal (Los Angeles, Chile)

Luis Gleisner Wobbe (Rancagua, Chile)

Antonio Arregui Yarza (Auzegera, Ekwador)

Juan Ignacio Larrea Holguin (Guyayquil/Ibarra, Ekwador)

Julian Herranz Casado (Vertara, Kolumbia)

Juan Luis Cipriani Thorne (Turuzi, Peru)

Ignacio Maria de Orbegozo y Goicoechea (Chiclayo, Peru)

Luis Sanchez Moreno Lira (Yauyos, Peru)

Enrique Pelach y Feliu (Abancay, Peru)

Juan Antonio Ugarte Perez (Castro, Peru)

Fernando Saenz Lacalle (Sama Ana, San Salvador)

Francisco De Guruceaga Iturrizza (La Guaira, Wenezuela)

Alvaro del Portillo (Vita, pra³at Opus Dei)
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,1480/q,Niektorzy.czlonkowie.Opus.Dei

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Astre
Go¶æ
« Odpowiedz #131 : Styczeñ 04, 2012, 23:28:32 »

krótka lista niestety bez kraju zwanego Polsk± Niezdecydowany
Niektórzy cz³onkowie Opus Dei

Dziêki Songo 1970 za listê, niemniej jednak czyta³em j± na www.racjonalista.pl.

Jednaka¿e nic wiele nam nie mówi± te Adolfy, Klausy i Alfonsy.

A tak przy okazji opus dei....
To nie ¿adna moja awersja wobec by³ego papie¿a - tylko po prostu stwierdzenie faktów -
ten pan z lewej strony to, wybitnie krwawy chilijski dyktator, który wys³a³ do Nieba miliony ludzi.

Wypada powiedzieæ no có¿ ?...!

« Ostatnia zmiana: Styczeñ 04, 2012, 23:46:25 wys³ane przez Astre » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #132 : Styczeñ 05, 2012, 00:19:12 »

Je¿eli s± poszkodowani przez t± kobietê  o której piszesz , to nic prostszego jak zg³osiæ odpowiednim organom, prawda? Zamiast siaæ plotki i tworzyæ k³amstwa  po raz kolejny , pisz±c paszkwile.
Niby sprytne, ale doskonale wiemy o co chodzi - te kobiety utrzymuj± swoj± "guru" z "w³asnej" woli - cudzys³ów jak najbardziej na miejscu, bo owa guru ich oficjalnie do tego nie przymusza lecz dzia³ania "darczyñców" s± wynikiem wcze¶niejszej manipulacji i k³amstw tej¿e guru - manipulacji. Oprócz prawa jest jednak jeszcze sprawiedliwo¶æ, moralno¶æ i etyka. Mo¿na postêpowaæ przecie¿ zgodnie z prawem lecz równocze¶nie nie moralnie i nie etycznie to chyba oczywiste... Nawet na tym forum a¿ kipi od podobnych przyk³adów - gdzie forumowicze wskazuj± jak w ¶wietle prawa niewoli siê i upadla ludzi.
To nie s± k³amstwa ani te¿ plotki - na tym forum jest kobieta która mia³a - jak sama mówi w±tpliw± przyjemno¶æ byæ ok³amywan± przez ow± guru - i opisa³a swoje prze¿ycia i FAKTY których siê domagasz. I czy¿by¶my my¶leli o tej samej kobiecie? Wobec tego nie zarzucaj mi k³amstw czy paszkwili.

Co do "statusu" to chyba po raz kolejny mylisz podstawowe znaczenia s³ów, boi z kontekst Twojej dalszej wypowiedzi Kiaro wynika, ¿e najprawdopodobniej chodzi co o STATUT. Wiêc po krótkim sprecyzowaniu pojêæ nadal ponawiam swoj± pro¶bê o wskazanie w STATUCIE (ponawiam s³owo dla utrwalenia) Opus Dei w którym to miejscu jest napisane to o czym raczy³a¶ napisaæ - ja nic takiego nie widzê. Dlatego proszê wska¿ mi. Pro¶ba nie jest bezzasadna bo to ju¿ który¶ raz gdy Ty co¶ widzisz (a przynajmniej piszesz ¿e tak jest) natomiast ja zerkaj±c w ten sam dokument... nie mogê odnale¼æ "widzianych" przez Ciebie zapisów. Niestety jak wynika z mojego do¶wiadczenia uciekasz wtedy - dlaczego tak siê dzieje, wiemy - tego po prostu w tych dokumentach nie ma. Dlatego - wybacz - ale s³ysz±c w Twoich ustach "nie pisz paszkwili" zalatuje mi mocno hipokryzj±.
Oczywi¶cie i w tym przypadku chowasz siê za "u¿ytkownikowi arteq nie muszê nic pokazywaæ, co najwy¿ej organom prawnym" - przecie¿ to kolejny wybieg i szyjesz je coraz grubszymi niæmi. Natomiast z zatrwa¿aj±c± lekko¶ci± wypisujesz dla wiadomo¶ci WSZYSTKICH u¿ytkowników rzeczy których potem za nic nie chcesz potwierdziæ. Smutne i charakterystyczne dla Ciebie.
Jestem równie¿ zasmucony i nieco zdziwiony, ¿e chêæ dok³adnego wyja¶nienia danego tematu - gdzie tak naprawdê le¿y prawda i kto j± mówi, a kto pomawia - raczysz nazywaæ szukaniem sensacji.

to zdejmuje niepisany zwyczaj dawania kopert, a nawet je¶li jest to nieobowi±zkowe- to ci co nie daj± czuj± siê fatalnie, je¶li na tle innych sami stawiaj± siê trochê poza nawiasem. Nie piszê tego na swoim przyk³adzie, ale w rozmowach ka¿dy narzeka i daje- bo tak siê utar³o,-
i b.dobrze je¶li oficjalna zmiana wychodzi od tzw. czynników KRK, a krytykowaæ to mo¿na- tylko co to daje?
Songo, ale¿ napisa³em, ¿e bez ¿adnych "oficjalnych wytycznych" nie da³em ksiêdzu podczas wizyty koperty i nie czu³em siê fatalnie, ba - strona która zwyczajowo nie zosta³a obdarowana równie¿ nie da³a mi ¿adnych powodów aby czu³ siê nie tylko fatalnie, ale nawet minimalnie niekomfortowo - ba wrêcz przeciwnie wszystko jest w jak najlepszym porz±dku. Dlatego mój przyk³ad jest idealnym, ¿e jednak co¶ to daje - do tego bez k³ótni, niechêci czy jaki¶ animozji. Gdyby chocia¿ kilka osób post±pi³o w ten sam sposób wymusi³oby to zmiany, w które raczysz pow±tpiewaæ.
Jest jednak - jak ju¿ mówi³em - jeden warunek aby operacja uda³a siê i przebiega³a bezkonfliktowo - trzeba byæ prawdomównym i rzetelnym, dyskutowaæ spokojnie na argumenty a nie pomówienia.

Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #133 : Styczeñ 05, 2012, 00:51:16 »

Nie wiem jakimi plotami siê zajmujesz pok±tnie , jeszcze raz skoro s± poszkodowani jak usi³ujesz wmówiæ w tym po¶cie s± organy prawne wyci±gaj±ce konsekwencje takich czynów.
A je¿eli kto¶ co¶ robi z w³asnej woli nie przymuszonej , jest osob± doros³± , to tobie nic do tego!
Czy do cudzych majtek te¿ by¶ chcia³ wej¶æ i decydowaæ komu gdzie i kiedy wolno siusiu zrobiæ?

Dowody poproszê na jakie kolwiek nie etyczne i nie moralne zachowanie tej osoby , a nie ploty i paszkwile z piaskownicy, jeszcze raz dowody poproszê.

W sprawie opus dej o wywiad do ich przedstawicieli proszê nie wszystko  jest w necie publikowane , ta organizacja ma wiele tajnych aspektów. Poznawanie ich odbywa siê po kolejnych latach bycia cz³onkiem , takom maj± zasadê , no ale mo¿e tobie je powiedz±.

Prawda oficjalna , publikowana na temat opus dej? powtórzymy j± skoro tak siê domagasz , chocia¿ to tylko fragment... i na tym zakoñczê dyskusjê z tob± , bo tak naprawdê nie ma tu ¿adnej dyskusji.

http://sekty.wordpress.com/faszystowska-opus-dei/

http://www.parkiet.com/forum/viewtopic.php?t=37788

http://mech.nowyekran.pl/post/42276,opus-dei-straszy-z-okladki-newsweeka

http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,3512

http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,3513/q,Prywatyzacja.PZU.i.milenijny.rzad.Belk

no i znacz±cy plus...

P: Jakie s± negatywne strony Opus Dei?

O: W skrócie:

Faszystowska ideologia w naukach Escrivy. Fundamentalizm
    Nietolerancja wobec innych religii
    Nieszczero¶æ
    Niebezpieczeñstwo niesione przez niedemokratyczn± strukturê ¶lepego podporz±dkowywania siê rozkazom
    Niebezpieczeñstwo stoj±ce za psychologiczn± kontrol±, jak± utrzymuj± oni nad swoimi cz³onkami za pomoc± „cotygodniowych pogawêdek", kiedy to nale¿y wyznaæ najskrytsze tajemnice duszy swoim duchowym przewodnikom
    Ich agresywny i manipulatywny sposób zdobywania nowych cz³onków
    Z³y charakter za³o¿yciela
    Fakt, i¿ nie ujawniaj± oni swoich prawdziwych celów i utrzymuj± bardzo wiele materia³ów w sekrecie przed ogó³em 
Pysza³kowate prze¶wiadczenie o nale¿eniu do elity.       

http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,3224

P: Jaka jest rola kobiet wed³ug doktryny Opus Dei?

O: Zobaczmy jak oni my¶l± o kobiecie: "(...) Kobiety s± grzeszne i odpowiedzialne za nasze wydalenie z ogrodu Eden. Jedyn± mo¿liwo¶ci± dla nich, aby pomniejszyæ swoj± winê, jest uczynienie siê powolnymi", „Powinny¶cie byæ jak dywan, po którym ludzie mog± chodziæ" wyt³umaczy³ Escriva rzeszom ludzi na wieczorze informacyjnym Opus Dei w Dombim (Austria), na Wielkanoc 1994 wg „gottes rechte kirche" T.M. Hofera.

* Ludzie to znaczy mê¿czy¼ni depcz±cy kobiety... one mog± byæ deprawowane bo nie maja warto¶ci w oczach za³o¿yciela opus dej wyniesionego na o³tarze , zrobionego ¶wiêtym przez Polaka Jana Paw³a.
I to ma byæ dzie³o Bo¿e? Takie dzie³o to bezmy¶lni ludzie czyni wobec Ludzi.

Opus dej i Polska polityka.

Polska:
¬ród³o: „Fakty i Mity" 07(102)-10(105)/2003

"Po dwóch dekadach nieformalnej infiltracji Polski, od 1989 roku Opus Dei mog³o ju¿ legalnie zarzuciæ swoje sieci… Jak obfity by³ po³ów boskich wnyków, niech ¶wiadczy przepe³niona 8 stycznia 2002 r. katedra warszawska, która w setn± rocznicê urodzin za³o¿yciela zgromadzi³a cz³onków i znacznie od nich liczniejszych „przyjació³ Dzie³a". Ka¿dy otrzyma³ imienne zaproszenie. Uroczystej mszy przewodniczy³ sam prymas Glemp, co daje obraz znaczenia, jakie ma licz±ca zaledwie dwie¶cie osób organizacja!"
Poni¿ej podane s± nazwiska tak go¶ci, jak i innych znanych przyjació³ Opus w Polsce:
Parlamentarzy¶ci:
Prawo i Sprawiedliwo¶æ:
Marek Jurek (z nadania prezydenta Wa³êsy by³y cz³onek Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji)
Kazimierz Micha³ Ujazdowski (wysoki rang± funkcjonariusz Opus Dei, minister kultury i dziedzictwa narodowego u Buzka, sekretarz elitarnej Grupy Windsor)
Kazimierz Marcinkiewicz (wiceminister edukacji w rz±dzie Suchockiej, szef gabinetu doradców u Buzka)
Tadeusz Cymañski (by³y burmistrz Malborka)
Platforma Obywatelska:
S³awomir Rybicki
Zyta Gilowska (ekspert ds. zarz±dzania w PO i UW)
Liga Polskich Rodzin:
Roman Giertych (podczas spotkania sta³ w drzwiach)
Byli parlamentarzy¶ci:
Akcja Wyborcza "Solidarno¶æ:
Ryszard Czarnecki (wiceminister kultury u Suchockiej, sekretarz Komitetu Integracji Europejskiej i szef urzêdu tego komitetu u Buzka)
Jan Maria Jackowski (przewodnicz±cy Sejmowej Komisji Kultury i ¦rodków Masowego Przekazu w parlamencie III kadencji)
Grzegorz Shreiber
Zdzis³awa Kobyliñska
Marian Krzaklewski (kandydat na prezydenta w 1997, mia³ przemo¿ny wp³yw na premiera Buzka)
Inne:
Krzysztof Paw³owski (senator I i II kadencji (OKP i PPChD) z Nowos±decczyzny, za³o¿yciel i rektor renomowanej, prywatnej szko³y ekonomicznej WSB-NLU w Nowym S±czu, która na podstawie umowy z episkopatem kszta³ci duchownych mened¿erów dla Ko¶cio³a)
Wysocy urzêdnicy:
Urz±d Nadzoru nad Funduszami Emerytalnymi: prezes Cezary Miech, wiceprezes Pawe³ Pelc, rzecznik prasowy Sebastian Bojemski
Hanna Gronkiewcz-Waltz (by³a szefowa NBP, obecnie odpowiedzialna za kadry w Europejskim Banku Odbudowy i Rozwoju)
Adam Paw³owicz (by³y prezes Pañstwowej Agencji Inwestycji Zagranicznych)
Rafa³ Matyja (doradca premiera Buzka)
Tomasz Merta (prezes Instytutu Dziedzictwa Narodowego)
Wies³aw Walendziak (szef kancelarii u Buzka, by³y prezes TVP, prowadzi³ kampaniê wyborcz± Krzaklewskiego)
Micha³ Listkiewicz (Polski Zwi±zek Pi³ki No¿nej)
Dziennikarze: 
Waldemar Gasper
Piotr Semka (dwaj poprzedni zwi±zani z Walendziakiem, pracowali w ko¶cielnych TV Puls i Radiu Plus)
Marek Miller
Bogdan Rymanowski
Jaros³aw Sellin (cz³onek Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji z ramienia poprzedniego Sejmu)
Witold Gadomski (publicysta ekonomiczny „Gazety Wyborczej")
Inni funkcjonariusze Opus Dei w Polsce:
Biskup Piotr Libera
Erhard Gasda
Marek Budzisz

My¶lê i¿ do tej pory przyby³o znacz±cych cz³onków.

Kiara U¶miech U¶miech

« Ostatnia zmiana: Styczeñ 05, 2012, 01:27:36 wys³ane przez Kiara » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #134 : Styczeñ 05, 2012, 01:48:33 »

A je¿eli kto¶ co¶ robi z w³asnej woli nie przymuszonej , jest osob± doros³± , to tobie nic do tego!
Mo¿e wed³ug Ciebie. Osobi¶cie uwa¿am, ¿e je¿eli widzê negatywy to mam prawo siê o nich wypowiedzieæ - a tak jest gdy doros³a osoba przesz³a pranie mózgu czy te¿ jest manipulowana.
Jak zwykle gdy jest poruszany w±tek zwi±zany z zarabianiem na ¿ycie czy tez bycia utrzymankiem reagujesz bardzo nerwowo... Czy¿by¶ ba³a siê, ¿e ¼róde³ko wyschnie?

Czy do cudzych majtek te¿ by¶ chcia³ wej¶æ i decydowaæ komu gdzie i kiedy wolno siusiu zrobiæ?
Nie do czyi¶ majtek, nic oczywi¶cie nie mam, a Twoja powy¿sza wypowied¼ jest czystym zabiegiem socjotechnicznym aby mnie zdyskredytowaæ i pokazaæ jakoby moje zarzuty/argumenty by³y infantylne.

Dowody poproszê na jakie kolwiek nie etyczne i nie moralne zachowanie tej osoby , a nie ploty i paszkwile z piaskownicy, jeszcze raz dowody poproszê.
Jescze raz odsy³am do postów osoby maj±cej bezpo¶redni kontakt - czyli z forumow± El¿biet±.

Kiaro, ¼ród³a które poda³a¶ s± wybitnie stronnicze je¿eli chodzi o sprawy KRK... a najbardziej rozwali³o mnie powo³anie siê na periodyk który ju¿ w samej nazwie ma s³owo "mity"...
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #135 : Styczeñ 05, 2012, 03:23:21 »

Pêkniêcie bañki mydlanej

W wywiadzie udzielanym z okazji domniemanego 80-lecia Dzie³a, jego aktualny pra³at Javier Echevarria oszacowa³ aktualn± liczbê cz³onków na 83.000, podczas gdy dotychczasowe oszacowania wskazywa³y na liczbê 85.000. Jest to prawdziwy prze³om w historii: po raz pierwszy w³adze Opus Dei wypuszczaj± informacjê o tym, ¿e liczba cz³onków maleje, podczas gdy wszystkie dotychczasowe wysi³ki pra³atury mia³y na celu stworzenie wra¿enia, ¿e Opus Dei jest instytucj± solidn±, zdrow± i w ci±g³ej ekspansji.
Skostnia³y organizm

Na pytanie dziennikarza o tym, co w ¶wietle tej „80-letniej” historii Opus Dei siê nauczy³o i co musi poprawiæ, pra³at odpowiedzia³ s³owami za³o¿yciela, ¿e „Opus Dei nigdy nie bêdzie mia³o potrzeby dostosowania siê do ¶wiata, poniewa¿ jest wro¶niête w ¶wiat”. Innymi s³owy organizacja nie ma najmniejszej intencji, aby zastanawiaæ siê nad sob± lub zmieniaæ swój sposób postêpowania. ¬le to wró¿y co do jej przysz³o¶ci...
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,6251/q,Dokad.zmierza.Opus.Dei

arteq- masz racje, jednak oficjalny zakaz przyjmowania kopert zamyka dyskusjê i uwalnia ludzi od dylematów.

pozdro

east
Go¶æ
« Odpowiedz #136 : Styczeñ 05, 2012, 09:22:56 »

@Arteq
utrzymuj± swoj± "guru" z "w³asnej" woli - cudzys³ów jak najbardziej na miejscu, bo owa guru ich oficjalnie do tego nie przymusza lecz dzia³ania "darczyñców" s± wynikiem wcze¶niejszej manipulacji i k³amstw tej¿e guru - manipulacji. Oprócz prawa jest jednak jeszcze sprawiedliwo¶æ, moralno¶æ i etyka. Mo¿na postêpowaæ przecie¿ zgodnie z prawem lecz równocze¶nie nie moralnie i nie etycznie to chyba oczywiste...

Oczywiste w ¶wietle tego, jak radzi sobie Opus Dei. To, co napisa³e¶ odnosi siê, w moim przekonaiu ¶wietnie do tej organizacji. KrK równie¿ jest dobrowolnie zasilany przez wierz±cych w "guru" (cudotwórcê)  i jako¶ nikt nie nazywa tego niemoralno¶ci±.
Ka¿dy mo¿e dobrowolnie wspieraæ dowoln± osobê/organizacjê (legaln± i nie przestêpcz±). Ka¿dy mo¿e tak± sobie za³o¿yæ.

I jak tu winiæ ludzi, ¿e kopiuj± wzorce od "najlepszych" Mrugniêcie

Kiedy jednak wychodz± przekrêty z finansowaniem z publicznej instytucji (ZUS)  to sprawa przestaje byæ zabawna i zaczyna nosiæ znamiona przestêpstwa. Kiedy najwy¿szy urzêdnik organizacji ¶ciska siê z ludobójc± to nazywa siê polityk±, za¶ zwyk³y "kowalski" w takim przypadku bêdzie siê kwalifikowa³ jako podejrzany o konszachty w ¶wietle prawa.
W takim ¶wiecie ¿yjemy.

Istotne jest, by ludzie to dostrzegali i przestali dawaæ siê nabijaæ w przys³owiow± butelkê.

arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #137 : Styczeñ 05, 2012, 11:24:51 »

Z tym, ¿e w KRK NIGDY nie us³ysza³em, ¿e zostaniesz zbawiony ale musisz p³aciæ. Osobi¶cie jestem za tym, ¿eby w³a¶nie nieco przyci±æ ksiê¿om datki - to przyniesie pozytywne skutki, wielu z nich bêdzie wtedy zastanawia³o siê ¿e musz± siê nieco zmieniæ, wyj¶æ do ludzi. Równie¿ Bóg (ten "katolicki", opisywany w Biblii) nigdy mnie nie zawiód³. A umieszczone w Biblii proroctwa sie spe³nia³y i spe³niaj± w przeciwieñstwie do "proroctw" i zapewnieñ tej guru - widzisz "subteln±" ró¿nicê? Nie znam zestawieñ finansowych Opus Dei, wiêc nie mogê w 100% przekazaæ jak to dok³adnie jest. Jednak zosta³em zaskoczony hipokryzj± jednej z wypowiedzi - gdy krytykuj±c (za³ó¿my na chwilê, ¿e te "wzorce" w tym zakresie s± negatywne) - sama zachowuje siê jeszcze gorzej. Szczególnie, ¿e ta osoba zawsze mówi³a o sobie jako wszechkochaj±cej i wybitnie rozwiniêtej duchowo.

Co do legalno¶ci a etyczno¶ci ju¿ siê wypowiada³em - to nie to¿same, niestety. I jestem za oczyszczeniem i ukrócaniem patologii - bez wzglêdu kogo one dotycz±.
Przypomnê Ci East, ¿e JPII "¶ciska³" siê równie¿ z niejakim Castro podczas wizyty na Kubie, ale przemycanie pomiêdzy wierszami, ¿e tym samym pochwala jego dzia³ania jest mocnym nadu¿yciem. Po prostu przywita³ siê z nim jako zarz±dc± kraju do którego przyjecha³. Dziêki pokojowej wizycie spowodowa³, ¿e katolicy mogli obchodziæ ¦wiêta - to przecie¿ przywracanie wolno¶ci decyzji, postêpowania.

Natomiast id±c Twoim tokiem my¶lenia nale¿a³oby analogicznie stwierdziæ, ¿e pochwalasz np. z³e zachowania ojca swojego kolegi, bo odwiedzaj±c kolegê w jego domu powiedzia³e¶ jego ojcu, który otworzy³ Ci drzwi - dzieñ dobry.
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #138 : Styczeñ 05, 2012, 11:43:24 »

Ale¿ to bardzo nie etyczne i nie zgodne z doktryn± katolick± udzielaæ komu¶ wsparcia , to wbrew zasadom krk  do czego to wogóle podobne ! kto na to pozwoli³? , a fe.....

No mo¿e da³o by siê zaakceptowaæ jeszcze gdyby te sumy posz³y na kogo¶ wybranego lub protegowanego przez krk ale kogo¶ innego nie zwi±zanego z doktryn±? Ludzie tak nie mo¿na! Toæ to szczyt manipulacji psychicznej swoje pieni±dze przeznaczaæ na co¶ co nie jest powi±zane z ideologom krk! za te bezeceñstwa kara boska dla wspartych i wspieraj±cych! Do czego to podobne przecie¿ to szczyt manipulacji i wykorzystywania wspieraj±cych gdy nie decyduj± siê na inne inwestycje ni¿ zwi±zane z krk!
A kto wam da³ takie prawo? Obud¼cie siê nie dajcie sob± manipulowaæ konta katolickie czekaj± na wasze pieni±dze!
Niech wam nie przychodzi do g³owy nawet podejmowanie waszych decyzji finansowych bez uprzedniego doradztwa finansowego znanego specjalisty z forum naszego artqa
Je¿eli siê odwa¿ycie do koñca ¿ycia bêdziecie przez niego szykanowani , i o¶mieszani wszelakimi sposobami! Tylko on wie co i jak macie zrobiæ z waszymi pieniêdzmi , czy wolno wam je komu¶ podarowaæ czy nie?

Ludzie do artqa on na was czeka i zdradzi sekrety czy darowizna na jaki¶ wybrany przez was cel jest aktem prawym waszej wolnej woli czy jeste¶cie psychicznie zmanipulowani przez tych którym co¶ darujecie?

W tym kontek¶cie szczególne ostrze¿enia  te¿ dla darczyñców P. Owsiaka , to miêdzynarodowy ju¿ guru! ... nie, nie, nie to konto nie dajcie sob± manipulowaæ s± bardziej szczytne cele i potrzeby w krk!

Pamiêtajcie nie wolno wam nic zdecydowaæ bez konsultacji uprzedniej z tym co wiedz± co macie zrobiæ z waszymi pieniêdzmi komu i kiedy je oferowaæ bo inaczej bêdziecie nazwani ofiarami manipulowanymi przez guru!
Nie macie prawa do swoich decyzji  , koniec , kropka i basta.
Jak siê nie pos³uchacie i nie oddacie w koñcu waszych pieniêdzy komu trzeba a tylko komu chcecie to og³oszone bêdzie ca³emu ¶wiatu ( na portalu forum przez artqa) ¿e macie wyprane mózgi! I to mo¿e z programem na przyspieszone wirowanie Co¶ Co¶ Co¶

No w najgorszym wypadku wolno wam inwestowaæ w zakonników i zakonnice w zakonach nie pruj±cych , oni chocia¿ my¶l± Co¶ Co¶ Co¶ zgodnie z nakazem doktryny!
I pamiêtajcie jest jeden najwa¿niejszy GURU w Watykanie któremu wszystko nale¿y oddawaæ i ¿eby nikt nie odwa¿y³ siê go krytykowaæ i robiæ inaczej!
Wszak on jest nieomylny i za sprzeciw piek³o i kara boska!

Kiara Mrugniêcie U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech

« Ostatnia zmiana: Styczeñ 05, 2012, 11:45:22 wys³ane przez Kiara » Zapisane
east
Go¶æ
« Odpowiedz #139 : Styczeñ 05, 2012, 12:00:16 »

@arteq
Przypomnê Ci East, ¿e JPII "¶ciska³" siê równie¿ z niejakim Castro podczas wizyty na Kubie, ale przemycanie pomiêdzy wierszami, ¿e tym samym pochwala jego dzia³ania jest mocnym nadu¿yciem. Po prostu przywita³ siê z nim jako zarz±dc± kraju do którego przyjecha³.

Ok, je¶li chodzi o kontakty przywódców (urzêdników) dwóch Pañstw  Watykanu i Kuby. Albo w przypadku odwiedzin u s±siadów (jak w ostatnim Twoim przyk³adzie). I tak to nale¿y rozumieæ.Ale czym innym jest to o czym piszesz, a czym innym wspieranie moralnym autorytetem niejasnej roli organizacji w ³onie Ko¶cio³a czerpi±cej korzy¶ci z nielegalnych dzia³añ lub przestêpstw. Chyba to rozumiesz ?
Nale¿y patrzeæ wielowarstwowo.
Umieszczone w Biblii proroctwa sie spe³nia³y i spe³niaj± w przeciwieñstwie do "proroctw" i zapewnieñ tej guru - widzisz "subteln±" ró¿nicê?

A sk±d wiesz, czy tej osoby "proroctwa" siê jakie¶ nie spe³ni³y ?
"Proroctwa" siê spe³niaj±, bo ludzie nadaj± im znaczenie i wk³adaj± w nie swoj± energiê/wiarê. Wchodzimy w okre¶lon± rzeczywisto¶æ. Je¶li kto¶ rozpala wyobra¼niê czytelnika lataj±cymi machinami ciê¿szymi od powietrza, a potem te machiny rzeczywi¶cie pojawiaj± siê w realu, to w³a¶nie to oznacza. Wierz±c w zapisy przyci±gasz ich realizacjê, lub inaczej - przechodzisz na liniê czasu w której realizacja jest mo¿liwa.

S± osoby, które mocno wierz± w swoj± tak± czy inn± moc nadaj±c tej mocy nazwê (np mi³o¶æ) i dla nich realizuj± siê efekty. Inna sprawa to jakie s± to efekty.
Bo sama nazwa to tylko nazwa.

Reszta to "czysta magia" Mrugniêcie
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #140 : Styczeñ 05, 2012, 17:15:41 »

East czy chcesz powiedzieæ, ze Opus Dei czerpie korzy¶ci z przestêpstw? Mo¿esz jako¶ to uszczegó³owiæ?

Co do "sk±d wiesz, ze jej "proroctwa" siê nie spe³nia³y" - to wiem st±d, ¿e by³y zamieszczane na tym forum i opisywane zdarzenia nie mia³y miejsca - to raz. Dwa - pewne zapewnienie dotyczy³y bezpo¶rednio mojej osoby - ¿adne z nich nie okaza³o siê prawd±.
east
Go¶æ
« Odpowiedz #141 : Styczeñ 05, 2012, 23:37:07 »

East czy chcesz powiedzieæ, ze Opus Dei czerpie korzy¶ci z przestêpstw? Mo¿esz jako¶ to uszczegó³owiæ?
Jest powa¿ne podejrzenie.

http://wiadomosci.onet.pl/kraj/zadaja-odwolania-prezesa-zus-palikot-to-skandalicz,1,4987752,wiadomosc.html

http://www.se.pl/wydarzenia/kraj/zus-szkoli-sie-w-opus-dei_220128.html

Przypomnijmy, ¿e przez kilka dni opisywalismy kontrowersyjne wydatki kierownictwa ZUS. Ujawnili¶my, ¿e wydano: 400 tys. z³otych na zagraniczne woja¿e zarz±du, ponad 150 tys. z³otych na zagraniczne szkolenia kierownictwa Zak³adu (z tego po³owa na szkolenia Opus Dei, katolickiej organizacji, z któr± zwi±zany jest prezes Zbigniew Derdziuk)

Wiêcej
http://www.se.pl/wydarzenia/kraj/nik-zajmie-sie-rozpasaniem-zus_220929.html

Je¶li prezes ZUS robi sobie prywatê zasilaj±c publicznymi  pieniêdzmi emerytów organizacjê do której sam nale¿y nie nazwaæ przestêpstwem to ja ju¿ nie wiem co nim jest. Opus Dei przyjmuj±c tak± kasê z wiadomego ¼ród³a postêpuje ma³o etycznie w moim przekonaniu.

Inne ciekawostki :
Poni¿ej afera z PZU ...

Wiele wskazuje na to, ¿e to w³a¶nie ludzie "Opus Dei" byli organizatorami spotkania Mariana Krzaklewskiego z szefem Eureko Joao Talone. W tym celu zaaran¿owano kolacje w nadmorskim kurorcie Quinta do Lago w Portugalii. Wed³ug zeznañ ¶wiadków w³a¶nie w czasie tej kolacji Krzaklewski zosta³ przekonany do oddania akcji PZU w rêce tajemniczego konsorcjum BIG Bank i Eureko.

Cen± za tak± decyzje mia³o byæ dofinansowanie przez PZU (w którym znacz±c± rolê odgrywa³o ju¿ Eureko) katolickiej Telewizji Familijnej. Kilka miesiêcy pó¼niej na czele Telewizji Familijnej stan±³ powo³uj±cy siê na zwi±zki z "Opus Dei" Waldemar Gaspar.
http://prawica.net/node/3921

Waldemar Gaspar
Po 13 latach dzia³alno¶ci w Polsce Opus Dei porzuca wizerunek organizacji na po³y konspiracyjnej. - Tak, jestem cz³onkiem Opus Dei - przyznaje Waldemar Gasper, by³y prezes Telewizji Familijnej. W krêgu oddzia³ywania dzie³a pozostaj± Wies³aw Walendziak (pose³ PiS), Maciej Srebro (by³y minister ³±czno¶ci), Jerzy Polaczek (pose³ PiS), Marek Jurek (pose³ PiS), Kazimierz M. Ujazdowski (pose³ PiS) i Jaros³aw Sellin (cz³onek KRRiTV). Przyznaj±, ¿e uczestnicz± w spotkaniach Opus Dei. Jeden z domów dzie³a znajduje siê bardzo blisko Sejmu. To tam przychodzi oko³o 15 pos³ów z ró¿nych ugrupowañ, kilkunastu bankowców, maklerzy.
http://www.wprost.pl/ar/?O=23905

O sekcie Opus Dei zrobi³o siê g³o¶no pod koniec 2005 roku, gdy ruszy³
program kszta³cenia wy¿szej kadry mened¿erskiej pod jej egid±. W¶ród
uczestników s± politycy PiS-u i PO. Organizatorzy zaprzeczaj±, ¿e szko³a ta
jest ku¼ni± kadr dla prawicowych rz±dów PiS i PO. Nie da siê jednak unikn±æ
podejrzeñ, ¿e mo¿e to sprzyjaæ tworzeniu struktur mafijno-sekciarskich w
polityce. Zreszt±, to nie ¿adna nowo¶æ i praktyka stosowana na ca³ym
¶wiecie. W Hiszpanii najwiêksze wp³ywy maj± cz³onkowie Opus Dei, wspieraj±cy
siê byli studenci uniwersytetów w Pampelunie i Santander
http://groups.yahoo.com/group/sekty-pl/message/380

W ostatnim linku te¿ ciekawie opisano konflikt Rydzyka z Opus Dei. Ko¶ció³  nie jest monolitem. Tam gra idzie na ostro. Polem bitwy jest Polska.
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #142 : Styczeñ 06, 2012, 03:26:26 »

Zaciekawi³e¶ mnie, podpatrzê temat.

Co do woja¿y ZUS-owskich za nasze pieni±dze - niestety to zmora instytucji publicznych. Sprawa powinna zostaæ wyja¶niona, i w koñcu powinien pój¶æ przyk³ad, ¿e osoba takowa powinna zwróciæ bezprawnie wydane pieni±dze - wtedy mo¿e pozostali zastanowiliby siê.
Chocia¿ jak teraz przeczyta³em co sam napisa³em... ech marzenia...
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #143 : Styczeñ 06, 2012, 16:18:46 »

Opus dei,-
lista, lista..

"Rostowski jest zwi±zany z Opus Dei"

2011-11-21 09:25
 - Tomasz Arabski, Jaros³aw Gowin, Jacek Rostowski i Rados³aw Sikorski s± zwi±zani z Opus Dei. Doszed³ Rostowski, o którym ¿e¶my wcze¶niej nie wiedzieli - mówi³ w Radiu Zet Janusz Palikot. Skrytykowa³ tez nominacjê na ministra sprawiedliwo¶ci Jaros³awa Gowina.
Palikot powiedzia³, ¿e "wczoraj w rozmowie z osob± zwi±zan± ze ¶rodowiskiem ko¶cio³a katolickiego" dowiedzia³ siê, ¿e "Jacek Rostowski jest osob± bardzo czêsto kontaktuj±c± siê z przedstawicielami Ko¶cio³a". - Oni za³atwiaj± korzystne dla ko¶cio³a katolickiego, czyli obcego pañstwa decyzje finansowe i maj±tkowe. Fundusz Emerytalny to nie jedyne ¶wiadczenie, z tego powodu ko¶ció³ straci 100-200 milionów, a na sam± katechezê dostaje 1,2 mld, nie mówi±c ju¿ o innych ¶wiadczeniach ze strony naszego pañstwa - grzmia³ pose³.
REKLAMA

Zapytany, dlaczego Jacek Rostowski przeciwstawi³ siê pomys³owi przeznaczeniu 1 proc. podatku na Ko¶ció³, powiedzia³: - To co jest dzisiaj jest korzystne dla Ko¶cio³a. My proponujemy ca³kowite zaprzestanie finansowania Ko¶cio³a z bud¿etu pañstwa i finansowanie przez wiernych, a Rostowski jako cz³owiek zwi±zany z tym ¶rodowiskiem przeciwstawia siê temu, bo wie, ¿e je¶li obywatel bêdzie mia³ podj±æ decyzjê, czy 1 proc. przekazaæ na organizacjê pozarz±dow± lub ko¶ció³, to siê zawaha i skieruje te ¶rodki na organizacje po¿ytku publicznego.

Miller wygl±da³ jakby chcia³

Zapytany, czy w poprzednich rz±dach by³ kto¶ z Opus Dei, powiedzia³, ¿e "Kazimierz Marcinkiewicz by³ zwi±zany z Opus Dei, a sam Leszek Miller zachowywa³ siê, jakby przez ca³y okres swojego rz±dzenia chcia³by wst±piæ do Opus Dei". - Niech pani (Monika Olejnik - red.) sobie wyobrazi, ¿e przedstawiciele polskiego rz±du s± cz³onkami Towarzystwa Przyja¼ni Polsko-Rosyjskiej i regularnie widuj± siê z ambasadorem i innymi przedstawicielami obcego rz±du. Uwa¿am, ¿e z ka¿dego spotkania cz³onka rz±du z arcybiskupami powinna byæ sporz±dzana notatka i to powinno byæ podane do publicznej wiadomo¶ci. Tak samo powinno byæ w przypadku spotkañ z lud¼mi biznesu - powiedzia³ polityk.
Gowin to skandal

Zdaniem Palikota najwiêkszym problemem drugiego rz±du Donalda Tuska jest nominacja dla Jaros³aw Gowina. - Jaros³aw Gowin bêdzie bohaterem tych najbli¿szych miesiêcy, poniewa¿ to jest tak skandaliczna decyzja, oburzaj±ca jakiekolwiek poczucie sprawiedliwo¶ci. To cz³owiek ¶wiatopogl±dowo agresywny, jedyny cz³owiek w Europie, którzy s³yszy krzyk zarodków. Ten cz³owiek w wielu sprawach wypowiada³ siê w sposób skandalicznie jednostronny i nie mo¿e byæ ministrem sprawiedliwo¶ci. Ja rozumiem ¿eby Jaros³aw Gowin zaj±³ siê sportem, no to nie jest ¶wiatopogl±dowo a¿ tak istotne, czy minister sportu jest z takiego czy innego w³a¶nie katolickiego, czy innego ¶wiatopogl±du. Natomiast na ministra sprawiedliwo¶ci, który musi wa¿yæ te mniejszo¶ci i wp³ywy - nie - argumentowa³ Palikot.

Wed³ug niego, "premier zagra³ na nosie swoim wyborcom". - Gdyby ludzie, którzy g³osowali na Platformê 9 pa¼dziernika wiedzieli, ¿e kandydatem Tuska na ministra sprawiedliwo¶ci jest Jaros³aw Gowin jestem pewien, ¿e kilka do kilkunastu procent wyborców Platformy Obywatelskiej zrezygnowa³oby z g³osowania - doda³.
Radio Zet, ps

http://www.wprost.pl/ar/272855/Rostowski-jest-zwiazany-z-Opus-Dei/

PS. no to minister sprawiedliwo¶ci i ¶wiêto¶ci  Szok

chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #144 : Luty 15, 2012, 22:30:48 »

Skanaliczne powitanie papie¿a przez schizmatyzuj±cych kardyna³ów Berlin 2011

nie wiem czy to ju¿ kto¶ tu zamieszcza³ ,ja odkry³am ten filmik dopiero dzisiaj i jestem w szoku.Brak minimum przyzwoito¶ci  i dobrego wychowania

<a href="http://www.youtube.com/v/_eJcKr6W7pk?version=3&amp;amp;hl=pl_PL" target="_blank">http://www.youtube.com/v/_eJcKr6W7pk?version=3&amp;amp;hl=pl_PL</a>

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #145 : Luty 15, 2012, 23:38:39 »

Oj Chanell od razu brak wychowania i skandal... mo¿e Ci duchowni wziêli sobie do serca posty i wypowiedzi Kiary i Phi z tego forum... W koñcu jako przedstawiciel bandyckiej, zbrodniczej, zak³amanej czy katowej organizacji z zasady musi wzbudzaæ niechêæ i odrazê...
« Ostatnia zmiana: Luty 15, 2012, 23:40:23 wys³ane przez arteq » Zapisane
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #146 : Luty 15, 2012, 23:52:56 »

No coz Artqu, zaraz powiesz ze jestem zlosliwa. Ani Kiara, ani Phi nie maczali w tym palcow. Ja to wiem.

Pamietam ten moment bo go widzialam ,rozmawialismy z mezem o tym zdarzeniu. Doszlismy do takiego wniosku, ze prawdopodobnie Papierz
widzial sie juz z tymi kardynalami i dlatego prawdopodobnie nie brali czynnego udzialu w oficjalnym witaniu. Jeden z nich zauwazyl
ta niezreczna sytuacje ktora wynikla i podal Papierzowi reke. Ten moment nie byl nigdzie komentowany, przynajmniej nie slyszalam na ten temat ani slowa.
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #147 : Luty 15, 2012, 23:56:10 »

Skoro siê z nimi ju¿ wita³ to po co... stanêli aby witaæ siê ponownie? I ta zauwa¿alna ostentacja. Ich prawo podaæ czy nie rêkê...

Ale ka¿dy mo¿e wyci±gn±æ wnioski jakie uzna za stosowne.
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #148 : Luty 15, 2012, 23:57:51 »

Przy takich wizytach jest sztywny plan, byc moze ze cos nie wypalilo i kardynalowie powinni stac w innym miejscu.
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #149 : Luty 16, 2012, 00:23:53 »

Przywitanie oficjalne zwierzchnika ,ka¿dego przed kamerami wymaga podania reki je¿eli taka jest procedura , a taka jest i to nie ulega w±tpliwo¶ci.

Dla mnie podanie rêki ka¿demu jednemu cz³owiekowi podczas przywitania jest normalno¶ci± , niezale¿nie co my¶lê o wyznaniu które on reprezentuje. To gest kultury i szacunku dla cz³owieka, a w tym wypadku równie¿, a mo¿e szczegulnie dla wieku cz³owieka.
To jest  moje zdanie i moja kultura osobista. Ci ludzie prezentuj± inn± pomimo wy¿ej wymienionych argumentów, oraz faktu i¿ jest to ich zwierzchnik któremu przez ten fakt nale¿± siê okre¶lone honory.
Dodaæ jeszcze trzeba i¿ mi³osierdzie tak reklamowane jako szyld tej organizacji zawiod³y nie tylko w teorii ale i jako wzór praktyczny zachowania katolickiej elity.

Szczerze szkoda mi tego starszego cz³owieka potraktowanego jak zbêdny rekwizyt.

Kiara U¶miech U¶miech
Strony: 1 2 3 4 5 [6] 7 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: