Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 23:37:56

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 [2] 3 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: NIe¶³ubne dziecko Lecha Wa³êsy  (Przeczytany 25130 razy)
0 u¿ytkowników i 4 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Leszek
Go¶æ
« Odpowiedz #25 : Kwiecieñ 04, 2009, 13:52:59 »

I tak w³a¶ciwie to zbaczamy z tematu bo gadamy tu o nie¶lubnym dziecku L.W.(Ciekawe sk±d ten cz³owiek który to og³osi³ to wie, trzeba byæ drugim Jackowskim ¿eby takie co¶ wiedzieæ) i ¿a³osne s± takie oskar¿enia.
Wypowied¼ promotora
"Pracy Zyzaka broni jej promotor prof. Andrzej Nowak, który podkre¶la, i¿ na blisko 1000 ¼róde³ wykorzystanych w pracy jego magistranta zaledwie kilkana¶cie powo³uje siê na anonimowych informatorów. Sta³o siê tak tylko z tej racji, ¿e te osoby ba³y siê podania w pracy swoich nazwisk. Wynika³o to z akcji zastraszania ich przez UOP na pocz±tku lat dziewiêædziesi±tych. - Je¿eli towarzyszy temu pe³na informacja i pe³ny zapis dokumentacyjny, usprawiedliwia to u¿ycie tych ¼róde³ wobec braku innych - mówi³ prof. Nowak. Doda³, ¿e je¿eli dziennikarze tak bardzo interesuj± siê tym tematem, to dlaczego nie pojad± w rodzinne strony by³ego prezydenta, by sprawdziæ te informacje, i dlaczego nie zapytaj± tych samych osób, co Zyzak. - Niech pojad± i sprawdz±, nie by³by to du¿y problem - oceni³ historyk. Profesor Nowak podkre¶la, ¿e obie recenzje by³y bardzo dobre, a Zyzak wykona³ pracê, jakiej nie podj±³ siê do tej pory ¿aden starszy historyk. - Nikt siê tym nie zaj±³, co sta³o na przeszkodzie? - pyta³."

Oburzony decyzj± Kudryckiej jest szef PiS. - To jest decyzja wrêcz skandaliczna. Mamy w Polsce dzisiaj do czynienia z sytuacj± zagro¿enia wolno¶ci nauki i s³owa. Mo¿na ¼le oceniaæ tê ksi±¿kê, ale próby przes³uchiwania promotora, ataki na autora, ta ca³a histeria - to jest co¶ niebywa³ego w pañstwie demokratycznym - mówi³ by³y premier."

http://www.naszdziennik.pl/index.php?typ=po&dat=20090403&id=po31.txt
astro
Go¶æ
« Odpowiedz #26 : Kwiecieñ 04, 2009, 15:42:18 »

Media jednak wykorzystuj± nasze otêpienie i uzupe³niaj± czas antenowy o w±tpliwej prawdy tre¶ci z ¿ycia osób publicznych. Nie interesuje mnie to, kim by³ czyj¶ dziadek, kto pali³ marihuanê, a komu w ¿yciorysie zagubi³o siê dziecko po drodze! Je¶li nie ma mi ta osoba do powiedzenia nic istotnego, nic co ma wp³yw na ¿ycie w tym kraju, to niech w ogóle ust nie otwiera.
- zas³on± dymn± dla naprawdê istotnych k³opotów - w czasach kryzysu najlepiej sprzedaj± siê tego typu opery mydlane, bo ludzie ju¿ po dziurki w nosie maj± s³owa "kryzys" i zwi±zanych z tym problemów.

Tak jest Janneth.
¯eby owce zapêdziæ do pañskiej owczarni trzeba ich odzielaæ od centrum ich w³asnych problemów i mamiæ ich gównem o nazwie wielka polityka.Ludzie uwierz± - to wszystko jest prawda.Tak - kryzys, wolno¶æ s³owa jest zagro¿ona, dzieje siê ¼le, musimy walczyæ, a mo¿e  na szubienicê wys³aæ tych lub tamtych.
Co za cholerne owce, które z tytu³u swojej ignoracji, swojego opêtania chc± budowaæ rzeczywisto¶æ opart±  na nienawi¶ci i wrogo¶ci do drugiego cz³owieka wy³uskuj±c nawet takie rzeczy, ¿e kto¶ nasika³ do kropielnicy gdy mia³ dziesiêæ lat.
Nasika³, to nasika³ i to jego problem i to on za to odpowiada!!!
Ja te¿ nasika³em i co z tego? Hê???
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 04, 2009, 15:43:56 wys³ane przez astro » Zapisane
Neo Killuminati
Go¶æ
« Odpowiedz #27 : Kwiecieñ 04, 2009, 16:02:17 »

Jaaa , nie wiem jak sie potoczy³ dialog tu na forumie ale moje zdanie jest takie ...
To ¿e mia³dziecko to %$^# kogokolweiek obchodzi ,dos³ownie jest gadem ! je¶li sie w to wtrynia .
Tylko go¿ej je¶li kto¶ temu zaprzecza ,neguje fakty dodatkowo banuj±c i próbuj±c zrobiæ z kogo¶ idiote tylko dlatego ze prawde powiedzia³ .. to jest poprostu hamstwo nieludzkie tzw idiotus pospolitu marionetka tych czasó tak moze post±piæ .
A ¿e Leszek Wa³êsa jest osob± publiczn± to trudno ¿eby kto¶ biografii nie strzeli³ , do tego przecie¿ to marionetka by³a wiêc nale¿y sie udaj±cemu inteligenta Wa³êsie . Mo¿e i by³ najlepsza marionetk± w Polskim teatrze ale zawsze marionetk±.
Teraz sie chowa jak ta szuja za miot³± ....... oj przyjd± czasy ze te wszystkie szumowiny pód± siedzieæ ojjj przyjd± Du¿y u¶miech
I to napawa optymizmem Mrugniêcie

Pzdr                 
Mora
Go¶æ
« Odpowiedz #28 : Kwiecieñ 04, 2009, 16:23:46 »

Pytanie czy ma to teraz jakiekolwiek znaczenie?

Dobrze wszyscy wiemy ¿e to nie prawda.

Wiemy jaki by³ Lech Wa³êsa i powinni¶my mu zawdziêczaæ "demokracje" zamiast komuny który by³a 100 razy gorsza.

Oczywi¶cie nie mówiê ¿e demokracja jest dobra bo dla mnie w politycy wszystko ma czarne strony....

Chodzi o to ¿e Lech Wa³êsa tak samo jak Jan Pawe³ II odegrali jak±¶ rolê dla polski w sensie pozytywnym i powinni¶my siê z tego cieszyæ i szanowaæ takich ludzi...

Taki skandal to dobra reklama dla tego kto j± wywo³a³.

Zreszt± nie chce mi siê o tym pisaæ tyle ode mnie...
Blad
Go¶æ
« Odpowiedz #29 : Kwiecieñ 04, 2009, 16:41:45 »

Pytanie czy ma to teraz jakiekolwiek znaczenie?

Dobrze wszyscy wiemy ¿e to nie prawda.

Wiemy jaki by³ Lech Wa³êsa i powinni¶my mu zawdziêczaæ "demokracje" zamiast komuny który by³a 100 razy gorsza.

Oczywi¶cie nie mówiê ¿e demokracja jest dobra bo dla mnie w politycy wszystko ma czarne strony....

Chodzi o to ¿e Lech Wa³êsa tak samo jak Jan Pawe³ II odegrali jak±¶ rolê dla polski w sensie pozytywnym i powinni¶my siê z tego cieszyæ i szanowaæ takich ludzi...

Taki skandal to dobra reklama dla tego kto j± wywo³a³.

Zreszt± nie chce mi siê o tym pisaæ tyle ode mnie...

Mora,, a sk±d ty wiesz jaki by³ Lech Wa³êsa?? Znasz go osobi¶cie? by³e¶ w tamtych czasach??  Zna³e¶ go z czasów sprzed stoczni?? zna³e¶ go jak jeszcze mieszka³ na stogach? Je¿eli nie potrafisz odpowiedzieæ na ¿adne z tych pytañ na tak, nie mów ¿e wiesz jaki by³ Lech Wa³êsa
Neo Killuminati
Go¶æ
« Odpowiedz #30 : Kwiecieñ 04, 2009, 18:57:44 »

Wa³êsa by³ chyba w prostej linii wypadkowa przemian jakie mia³y miejsce wtedy w Polsce , tak go nakierowali ze wyszed³ na bohatera narodowego a kto za tym sta³ ?? Przeczytaj biografie moze tam jest napisane Du¿y u¶miech
Wa³êsa pewnie trafia³ do ludu poprostu , kupili go Polacy , kto¶ nam go sprzeda³ taka posz³a wkrêtka i tyle . A do "wielkiego pana" czy te¿ "mê¿a stanu" to mu w #$% brakuje cech Du¿y u¶miech

Przecie¿ on zawsze plecie te swoje wywody typowe dla typoowego Polaka który typowo czeka przed tv by to us³yszeæ heheh
Tak go odbieram juz teraz, ikona zosta³a wyniesiona na góre i teraz sama sie stara utrzymaæ na podwalinach tej góry .
S³ysza³em wypowied¼ w radiu przypadkiem pana Tuska ......... i jak dla mnie wypowied¼ by³a wrêcz faszystowska . Mówi³ ze nie mozna pozwoliæ by takie informacje by³y móieone publicznie , ludzie maj± my¶leæ o nim jak o ikonie i tyle a gdzie jest porawda nikogo nie ma obchodziæ bo to ikona .

I moze i z punktu widzenia politycznego co¶ w tym jest ale dla mnie to jedne i te same popaprane brudy starego systemu JESZCZE sie utrzymuj±cego .....
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 04, 2009, 19:00:10 wys³ane przez Neo Killuminati » Zapisane
Aiedail
Go¶æ
« Odpowiedz #31 : Kwiecieñ 04, 2009, 21:01:24 »

Ale co ma pan Wa³êsa do misji ratowania Ziemi? Zadawanie sobie kolejnych niepotrzebnych pytañ gdy na ju¿ do tej pory zadane nie ma jeszcze odpowiedzi!
Neo Killuminati
Go¶æ
« Odpowiedz #32 : Kwiecieñ 04, 2009, 21:11:13 »

Racja , jako dzieci Nowej Ery U¶miech .. z szacunku do samych siebie ... nie zajmujmy sie sprawami polityki .. zakoñczmy temat..
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #33 : Kwiecieñ 04, 2009, 21:21:21 »

Zapewniam ciê Leszku ,¿e nie jestem oderwana od rzeczywisto¶ci,tylko od paru dni s³yszê o tej ksi±¿ce ,jestem zdegustowana tym co o niej s³ysza³am.Czasem Wa³êsa wkurza mnie swoimi wypowiedzami,ale mam do niego szacunek,poniewa¿ miêdzy innymi dziêki niemu mog³am zwiedziæ Europê,moge korzystaæ z wolnej telewizji,mam telefon i internet.Nic mnie nie obchodz± jego sprawy osobiste.Wiem ¿e jest osob± publiczn± i zawsze znajd± siê jacy¶ nawiedzeni krzykacze którzy bêd± szukaæ dziury w ca³ym i kombinowaæ jakby tu go oczerniæ. Dla mnie mo¿e mieæ 10 -cioro nie¶lubnych dzieci  i tak bêdê mieæ do niego szacunek.
Pozdrawiam U¶miech

Chanell, przepraszam ciê,, ale na pewno nie dzieki niemu. Moze w koncu jego prawdziwa historia wyjdzie. Zapomina siê o wielu wielu ludziach. ehhhh z reszt±.

Cze¶æ Blad U¶miech Nie przeczyta³e¶ uwa¿nie tego co napisa³am,otó¿ wcale nie twierdzê ¿e tylko dzieki niemu.Napisa³am ¿e"miêdzy innymi" .Przecie¿ wiem ¿e byli inni,ma³o znani i pozostali w cieniu.Tak jak mój kuzyn który siedzia³ w wiêzieniu razem z przywódcami Solidarno¶ci.Jestem w takim wieku ¿e pamiêtam wszystko doskonale ,bo by³am naocznym swiadkim wielu wydarzeñ.
Pozdrawiam

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
Mora
Go¶æ
« Odpowiedz #34 : Kwiecieñ 04, 2009, 21:58:57 »

Blad skoro Ci siê nie podoba Polska to jed¼ do stanów czy gdzie¶ gdzie bêdziesz o wiele lepiej sobie mia³. Chichot
Blad
Go¶æ
« Odpowiedz #35 : Kwiecieñ 04, 2009, 22:02:04 »

uwierz mi, ja przeczytalem uwaznie. Ja pracowalem w MKZ na sitodruku, drukowalismy plakaty, pietro pod walesa, w stoczni bylem na drukarni na ofsecie, po stoczni kleilem plakaty, malowalem na murach, bylem wewnatrz tego wszystkiego. I uwierz mi wiem co mowie. Wielu "chlopcow" z RMP jest we wladzach gdanska, wielu z tych co byli internowani jest bezimiennych. (tylko w pamieci takich ludzi jak ja)................. a z reszta,, nie chce mi sie o tym pisac
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #36 : Kwiecieñ 04, 2009, 22:05:09 »

uwierz mi, ja przeczytalem uwaznie. Ja pracowalem w MKZ na sitodruku, drukowalismy plakaty, pietro pod walesa, w stoczni bylem na drukarni na ofsecie, po stoczni kleilem plakaty, malowalem na murach, bylem wewnatrz tego wszystkiego. I uwierz mi wiem co mowie. Wielu "chlopcow" z RMP jest we wladzach gdanska, wielu z tych co byli internowani jest bezimiennych. (tylko w pamieci takich ludzi jak ja)................. a z reszta,, nie chce mi sie o tym pisac

ok.historia rozstrzygnie ....kiedy¶

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
Blad
Go¶æ
« Odpowiedz #37 : Kwiecieñ 04, 2009, 22:12:53 »

jak wymra ludzie tacy jak ja co to wszystko pamietaja, jak zatrze sie slad przewodniczacego solidarnosci stojacego (czasami lezacego) pod budka z piwem na gdanskich stogach, a danusia prosila go zeby wracal do domu. jak wymra ludzie ktorzy pamietaja w jaki sposob dostal sie do stoczni i kto go podwiozl pod ten mor, ktory przeskoczyl.

Mora, dla twojej informacji, mieszkam w uk ale nie dla tego zeby mi sie polska nie podobala, nie podobali mi sie ludzie z klapkami na oczach takimi jakie ty masz. Jak bedziesz mial odbite nerki i problemy z zalatwianiem sie za czasy twojej mlodosci to wtedy bedziesz dopiero mogl cos powiedziec o tych czasach
Mora
Go¶æ
« Odpowiedz #38 : Kwiecieñ 05, 2009, 12:12:14 »

Czynnik psychologiczny.

Ucieczka z kraju.
Strach przed w³adzami naszego kraju pod¶wiadoma nienawi¶æ do paru osób ty pewnie wiesz jakich.

Mieszkasz w UK poniewa¿ pod¶wiadomie uwa¿asz nasz kraj jak i polaków za takich samych ludzi którzy Ciebie skrzywdzili...

Nie lubiê takich ludzi...

Sam przeprowadzaj±c siê do UK pomagasz panom w³adc± z Brukseli poniewa¿ dla nich Polska to jedynie Prowincja UE.

« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 05, 2009, 15:02:32 wys³ane przez Mora » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #39 : Kwiecieñ 05, 2009, 13:01:33 »

Mora zebys mogl dyskutowac z poziomu wiedzy Blad musisz jeszcze duzo zycia przezyc. Wroc do tego tematu za 25 lat....
A teraz dyskutuj autorytatywnie o swoich przezyciach ze szkoly. Tak jest autentycznie.

Kiara U¶miech U¶miech
Mora
Go¶æ
« Odpowiedz #40 : Kwiecieñ 05, 2009, 15:01:50 »

Kiara nie bêdziesz mi dyktowaæ co mogê a co nie.

Ja patrze na to co jest tu i teraz i to siê liczy.
Dariusz
Go¶æ
« Odpowiedz #41 : Kwiecieñ 05, 2009, 19:02:35 »

Mora, ja równie¿ nalezê do tych, którzy dok³adnie pamiêtj± tamte czsy. Nie rozczulam siê nad tym, ale powy¿sze posty do Ciebie, uwa¿am s± na miejscu. Nieraz warto piêæ razy siê zastanowiæ, nim co¶ raz klikniesz.
Pomy¶l trochê chopie.
Dla nas wszystkich liczy siê "to co tu i teraz", jednak wielu z nas bole¶nie odczu³o na w³asnej skórze "kiedy¶" i to musisz uszanowaæ, czy Ci siê to podoba czy nie.
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #42 : Kwiecieñ 05, 2009, 19:47:45 »

Mora zebys mogl dyskutowac z poziomu wiedzy Blad musisz jeszcze duzo zycia przezyc. Wroc do tego tematu za 25 lat....
A teraz dyskutuj autorytatywnie o swoich przezyciach ze szkoly. Tak jest autentycznie.
Nie rozumiem "porady". Co z tego, ¿e wróci za 25 lat? Przecie¿ czas siê nie cofnie i nie bêdzie móg³ uczestniczyæ w tamtych wydarzeniach. Co do informacji - im dalej od wydarzenia tym mniej bezpo¶rednich ¶wiadków. Np. z ka¿dym rokiem jest coraz mniej kombatantów z II W¦.
annabella
Go¶æ
« Odpowiedz #43 : Kwiecieñ 05, 2009, 20:36:24 »

Mora , strasznie mnie rozczarowales tym postem , po powrocie Twoim z samowolnego "wygnania"zmieniles sie i nie wiem czy to czujesz.Ja rowniez pamietam tamte czasy i Blad ma racje , ze pisze o tym tutaj , niech mlodziez sie dowie jak to bylo z ust wiarygodnego forumowicza , ktorego serdecznie pozdrawiam i innych rowniez
Mora
Go¶æ
« Odpowiedz #44 : Kwiecieñ 05, 2009, 20:56:34 »

Skoro tak to po proszê jaki¶ dowód na to ¿e L.W. by³ z³y i nie dobry bo ja ju¿ szczerze to nie wiem o co wam chodzi.

I ja na tym forum nie jestem po to aby kogo¶ "zadowalaæ" ani "rozczarowywaæ" annabello.

Ja wiem ¿e siê zmieniam i jestem tego ca³kiem ¶wiadomy.

Zreszt± macie do¶æ s³aby argument bo wiek nigdy nie bêdzie argumentem.

I Dariuszu ja tu nikogo nie chce obra¿aæ czy co¶ ale po prostu ten temat jest dla mnie ma³o wa¿ny i zleksza bezsensu. Po co wracaæ do czego¶ co by³o tak dawno? Czy przywróci wam to cokolwiek? Raczej nie. To jest tak samo jak z t± Erik± Steinbach i prób± odzyskania ziem. Pytanie po co to? Czy te ziemi s± tak wa¿ne? Biegi historii nie zmienicie bo nawet je¿eli Ci ludzie k³amali, zatajali i zrobili z Wa³êsy ikony to wy NIE MACIE szans ¿adnych na zmienienie tego to IPN dyktuje to co siê wydarzy³o i raczej prêdko to siê nie zmieni a na pewno ju¿ nie pod dyktandem PO tyle ode mnie.

Wiem chodzi wam o prawdê ale pytanie po co marnowaæ czas na to?

Mo¿e i ma³o ¿yje na tym ¶wiecie ale postanowi³em odci±æ siê PAMIÊTAÆ ale nie WRACAÆ do przesz³o¶ci bo to rodzi jedynie konflikty i tak te¿ bym móg³ zrobiæ i niemieæ znajomych.

Wybaczanie to te¿ pewien rodzaj dobra który powinni¶my stosowaæ do ludzi.

Mówiê to z lekko niechêci± ale Ci ludzi je¿eli ok³amali itd. to zap³ac± za to PRAWO KARMY.

Pozdrawiam
Mora
Dariusz
Go¶æ
« Odpowiedz #45 : Kwiecieñ 05, 2009, 21:11:02 »

Mora,
w sumie mamy podobne podejscie do zagadnienia, czeo wyraz da³em choæby w kwesti patriotyzmu. Ró¿nica miêdzy nami tkwi g³ównie w wieku i zrozumieniu niektórych zagadnieñ. (mówi±c o zrozumieniu nie ujmujê Ci niczego).
Nieprzyk³adanie do nich jakiegokolwiek znaczenia nie jest to¿same z niestosownym odnoszeniem siê do ludzi, dla których jest to istotne.
Sam to niedawno zrozumia³em, zw³aszcza w kontek¶cie religii.
Leszek
Go¶æ
« Odpowiedz #46 : Kwiecieñ 05, 2009, 21:34:45 »

jak wymra ludzie ktorzy pamietaja w jaki sposob dostal sie do stoczni i kto go podwiozl pod ten mor, ktory przeskoczyl.
Blad czy mam rozumieæ, ¿e obstajesz za t± wersj± z wywiadu z Ann± Walentynowicz? Cytujê fragment:

"(...) Wa³êsa zosta³ przywieziony z ca³± dyskrecj± motorówk± Marynarki Wojennej. A wiêc nie dosta³ siê do stoczni przez rzekom± dziurê w p³ocie czy te¿ przez jego przesadzenie!

- Tymczasem do dzisiaj funkcjonuje mit o tym p³ocie miêdzy pierwsz± a drug± bram± stoczni.

- W stosownym czasie sprawdzi³am ten teren. Tam nie by³o ani p³otu, ani dziury, bowiem na wolnej przestrzeni znajduje siê budynek Ubezpieczalni i baza PKS.

- Sk±d ta pewno¶æ, ¿e to Janczyszyn zaaran¿owa³ przerzucenie Wa³êsy do stoczni?

- Tak siê z³o¿y³o, ¿e w dwudziest± rocznicê Sierpnia u ksiêdza pra³ata Henryka Jankowskiego spotka³am by³ego pierwszego sekretarza PZPR i przewodnicz±cego Wojewódzkiej Rady Narodowej Tadeusza Fiszbacha, który w pewnej chwili podszed³ i powiedzia³: - Muszê siê przywitaæ z bohaterk± Sierpnia. Kiedy wspominali¶my w obecno¶ci ksiêdza Jankowskiego tamte wydarzenia, przypomnia³am, jak to w 1980 roku przyjecha³am do Fiszbacha w nocy z pro¶b±, by cofn±³ zakaz odprawiania Mszy ¶wiêtej.

Po czym zasugerowa³am: - Skoro ju¿ jeste¶my my¶l± przy tamtych dniach, to najwy¿szy czas na obalenie owej obiegowej historyjki o przeskoczeniu przez Wa³êsê p³otu, gdy¿ to k³amstwo na zawsze uro¶nie do legendy. Przecie¿ Lecha przywieziono motorówk± na polecenie admira³a Piotra Ko³odziejczyka...

Na to Fiszbach: - Nie na polecenie admira³a Ko³odziejczyka, a na polecenie kontradmira³a Janczyszyna! Wtedy zwróci³am siê do ksiêdza Jankowskiego: - S³yszysz, kap³anie? To trzeba sprostowaæ! Do dzisiaj nikt tego nie sprostowa³. Mit ¿yje wiêc nadal swoim ¿yciem...  " (...)
http://www.polonica.net/Apokaliptyczny_cien_Walesy.htm

Pozdrawiam

« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 05, 2009, 21:47:09 wys³ane przez Leszek » Zapisane
nagumulululi
Go¶æ
« Odpowiedz #47 : Kwiecieñ 05, 2009, 22:34:33 »

Równie¿ ¶ledzê historiê ataków na Wa³êse i wydawaæ by siê mog³o, i¿ grzebanie w jego biografii to nêdzne zajêcie hien. Dla wielu ludzi nie ma to znaczenia, jak i nie ma znaczenia to co siê wydarzy³o dawno temu - i przyznam ¿e bardzo mnie to dziwi na tym forum na ktorym ludzie powinni miec elementarne wiadomo¶ci z psychologii.

Otó¿, przyk³adowo, podchodz±c do tematu z czysto psychologicznego punktu widzenia, na osobowo¶æ cz³owieka maj± najwiêkszy wp³yw te rzeczy "brudne i niewygodne" które wydarzy³y siê w odleg³ej przesz³o¶ci. Nierzadko s³yszy siê o powik³aniach z trudnego dzieciñstwa. Moim zdaniem podobnie kszta³tuje siê historia, w której nie mo¿na ³ataæ czarnych plam jakimi¶ wyimaginowanymi spotami, ale poszukiwaæ prawdy. To co najwa¿niejsze w tym wszystkim moim zdaniem, to podejrzenie, i¿ Wa³esa po prostu rysuje siê jako wielki k³amca i oszust. A ujawnienie takich faktów mo¿e mieæ du¿y wp³yw na funkcjnowanie w ¶wiadomo¶ci zbiorowej typowego polaka. Dlaczego to ma tak du¿y wp³yw nie tylko na polaków, ale na inne mo¿e narody s³owiañskie, wszak to potencjalnie Wa³êsie zawdziêczaj± one wolno¶æ. W kilku s³owach :

Kiedy¶ pisa³em nagminnie o wa¿nym, mo¿e najwa¿niejszym bóstwie s³owian o imieniu Weles, wo³och czyli literówk± Wa³esa, pasterz byd³a, uto¿samianego przez chrze¶cijan z pogañskim diab³em, tym który walczy³ z Perunem. Gdyby komu¶ chcia³o siê odnale¼æ wizerunek Welesa, mniemam ¿e 90% stwierdzi³oby ¿e to wizerunek Wa³êsy. Postaæ Welesa to najprowdopobnij mikstura celtycko germañska. Oczywi¶cie dla racjonalistów nie ma to ¿adnego znaczenia, bo to przecie¿ nudna polityka, hahahaha.

Blad
Go¶æ
« Odpowiedz #48 : Kwiecieñ 06, 2009, 06:29:38 »

Leszek, powiem tak,, do Ani mam pe³en szacunek, Nie slysza³em jeszcze ¿eby zmieni³a swoje zdanie, zawsze by³a odpowiedzialna za s³owa.
Leszek
Go¶æ
« Odpowiedz #49 : Kwiecieñ 09, 2009, 19:56:41 »

Promotor pracy Zyzaka: Czujê siê zaszczuty

"Przez nieuprawnione s±dy skre¶la siê ca³y dorobek mojego ¿ycia (...) - mówi DZIENNIKOWI profesor Andrzej Nowak, promotor pracy magisterskiej Paw³a Zyzaka o Lechu Wa³êsie.

Paulina Nowosielska: Mia³ pan wyg³osiæ referat na konferencji po¶wiêconej Czerwcowi 1989 r. Zaproszenie zosta³o jednak odwo³ane. Jest pan z³y, przykro panu?
Andrzej Nowak*:
Tak, przykro. W zesz³y poniedzia³ek dosta³em niezwykle uprzejme zaproszenie do wyg³oszenia referatu na sesji Polskiej Akademii Umiejêtno¶ci. Zaraz wiêc nastêpnego dnia odpowiedzia³em, ¿e siê zgadzam i zaproponowa³em temat dotycz±cy przemian w Zwi±zku Sowieckim w koñcu lat 80. Chodzi³o o kontekst wyborów w Polsce w 1989 r. W ogóle ca³a sesja mia³a byæ po¶wiêcona tej tematyce. To znaczy, jest po¶wiêcona, bo odbêdzie siê z pewno¶ci±. Tyle ¿e beze mnie. Bo w zesz³± ¶rodê dosta³em kolejny list, od tego samego nadawcy, czyli prof. Jerzego Wyrozumskiego, ¿e w skutek zaistnia³ych sytuacji nie skorzysta z mojego referatu. To by³o dos³ownie kilka lakonicznych s³ów. Zero wyja¶nienia.

Pan siê dziwi? Proszê wybaczyæ, ale sta³ siê pan ostatnio takim gor±cym kartoflem.
Bardzo szanujê prof. Wyrozumskiego, u którego lata wcze¶niej zdawa³em egzamin z historii ¶redniowiecza. Mam ¿al, ¿e nie podj±³ ¿adnej próby kontaktu ze mn±. Tym bardziej ¿e na mój temat dyskutowano ostatnio wy³±cznie w kontek¶cie pracy magisterskiej Paw³a Zyzaka. I dyskutowali niemal wy³±cznie politycy. Do niedawna wydawa³o mi siê, ¿e w cechu historyków powinno obowi±zywaæ jakie¶ minimum zaufania polegaj±ce na tym, ¿e nie wydaje siê lekk± rêk± wyroków.

Ale proszê nie mówiæ teraz, ¿e nie spodziewa³ siê pan takich reakcji?
Bo do tej pory tylko o nich czyta³em! Na przyk³ad o reakcjach na niew³a¶ciwe politycznie wyst±pienia i zachowania profesorów pod koniec lat 40. ubieg³ego wieku. A przy okazji...Debiutowa³em jako historyk w "Kwartalniku Historycznym" rok przed urodzeniem Paw³a Zyzaka. To najpowa¿niejsze pismo historyczne w Polsce. Teraz w najnowszym numerze ukazuje siê mój du¿y artyku³ na temat prof. Henryka Wereszyckiego. Profesora z Uniwersytetu Jagielloñskiego, który by³ g³ównym negatywnym bohaterem jedynej zorganizowanej w polskiej historiografii konferencji metodologicznej w Otwocku w 1950 r. Mia³y tam miejsce takie przykre sytuacje, jak odsuwanie siê czê¶ci ¶rodowiska od cz³owieka napiêtnowanego przez w³adzê.

I pan tak siê czuje? Napiêtnowany?
Tak, przez w³adzê i media. Ale mam nadziejê, ¿e wkrótce ca³a sytuacja siê rozwi±¿e.

Czyli co siê wydarzy?
Dwie rzeczy. Po pierwsze pozwoli³em sobie napisaæ do prof. Wyrozumskiego bardzo krótko, ¿e miêdzy poniedzia³kiem a ¶rod± w zesz³ym tygodniu mój dorobek nie uleg³ istotnej zmianie. Nadal mam wydanych dziesiêæ ksi±¿ek i wypromowanych 60 magistrantów. Czekam teraz na odpowied¼. Po drugie jeszcze w kwietniu ma siê odbyæ rada wydzia³u historycznego UJ zaplanowana przez dziekana. Jednym z punktów dyskusji bêdzie moja sprawa. Wiem, ¿e dziekan podtrzymuje swoje wcze¶niejsze decyzje.

S± dla pana korzystne?
Tak. Dziekan mnie nie piêtnuje, nie wyrzuca, nie pali na stosie. Bêdê mia³ w koñcu okazjê, by w gronie historyków umówiæ pracê magistersk± Paw³a Zyzaka. Jak równie¿ recenzjê moj± i dr. hab. Zdzis³awa Zbylewskiego. Dopiero konfrontacja recenzji i samej pracy mo¿e pokazaæ, czy zosta³y pope³nione b³êdy. Do tej pory ani entomolog z £odzi, ani prawniczka z Bia³egostoku, ani socjolog z P³ocka nie mieli okazji zapoznaæ siê z recenzj±. Za to o metodologii pracy historycznej mieli bardzo wyrobione zdanie. Dla mnie najgorsze jest to, ¿e przez takie nieuprawnione s±dy rycza³tem skre¶la siê dorobek ¿ycia cz³owieka. Czyli to, co robi³em przez przesz³o trzydzie¶ci lat.

Pan ¿a³uje, ¿e by³ promotorem pracy Zyzaka?

Nie ¿a³ujê, bo to ca³e zamieszanie jest niezwykle pouczaj±ce. Lepiej dzi¶ rozumiem mechanizmy historii. Nie mamy dzi¶ ani Polski stalinowskiej, ani Zwi±zku Sowieckiego. Ale widaæ próby powrotu do mechanizmów ¿ywcem wyjêtych z tamtych czasów. Czyli wielkiej akcji szczucia, kampanii nienawi¶ci wymierzonej w s³abszych.

Kto jest ich inicjatorem?
Tu akurat nic siê nie zmieni³o: politycy i ludzie kochaj±cy w³adzê. Niezmiennie jest równie¿ to, ¿e na czê¶æ ¶rodowiska takie zastraszanie dzia³a.

Czy to pana pogl±dy polityczne zadecydowa³y o tym, ¿e wzi±³ pan pod swoje skrzyd³a akurat Paw³a Zyzaka?
To nieprzyjemne i nieuczciwe stawianie sprawy. Jedyne, co mogê zrobiæ, to odes³aæ do moich poprzednich publikacji. I niech jakie¶ grono historyków, a nie niedouczonych polityków za przeproszeniem, wypowie siê, czy s± tam b³êdy i przek³amania.

My¶la³ pan o tym, by spotkaæ siê z Lechem Wa³ês± i twarz± w twarz, po mêsku wyja¶niæ sobie kilka spraw?
To by³oby bardzo trudne. Bo by³y prezydent starannie dobiera sobie ludzi, którymi siê otacza. I o ile mi wiadomo, nie przepada za rozmowami z osobami, które nie podzielaj± jego pogl±dów na jego w³asny temat.

*Prof. Andrzej Nowak, historyk UJ, promotor pracy magisterskiej Paw³a Zyzaka

http://www.dziennik.pl/opinie/article358128/Promotor_pracy_Zyzaka_Czuje_sie_zaszczuty.html

Leszek, powiem tak,, do Ani mam pe³en szacunek, Nie slysza³em jeszcze ¿eby zmieni³a swoje zdanie, zawsze by³a odpowiedzialna za s³owa.
Dziêki!
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 09, 2009, 23:02:16 wys³ane przez Leszek » Zapisane
Strony: 1 [2] 3 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: