Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 10, 2025, 20:16:54

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: ZEITGEIST - objawienie czy oszustwo?  (Przeczytany 12157 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Tenebrael
Gość
« : Kwiecień 07, 2009, 12:20:18 »

Witam wszystkich.

Bardzo mocno zachĂŞcany przez wielu fascynatĂłw teorii spiskowych, postanowiÂłem obejrzeĂŚ film "Zeitgeist" - sÂłyszaÂłem, ze to klasyk wÂśrĂłd demaskatorĂłw teorii spiskowych, objawienie otwierajÂące oczy i wiele, wiele podobnych rzeczy. Nie chciaÂłem, aby mĂłj osÂąd zaciemniaÂły jakieÂś wczeÂśniejsze przekonanie, wiĂŞc wyrzuciÂłem z umysÂłu wszelkie inne informacje, jakie miaÂłem o opisywanych zagadnieniach, tak na plus, jak i na minus, tak samo jak wszelkie wÂłasne przemyÂślenia. I oto, co o filmie sÂądzĂŞ:

NA PLUS:

Sam film ciekawy. Wiele interesujÂących faktĂłw, niedostĂŞpnych szerokiej publicznoÂści, lub trudnych do znalezienie (gdy nie wie siĂŞ, gdzie szukaĂŚ). Porusza kontrowersyjne, ale interesujÂące tematy.

NA MINUS:

W filmie jest szereg naciÂągniĂŞĂŚ, ktĂłre aÂż bijÂą po oczach:

1. Wiele wypowiedzi wyrwanych z kontekstu (dotyczy to szczegĂłlnie wypowiedzi odnoÂśnie roli, jakÂą odgrywajÂą banki w gospodarce). Sprawia to, Âże czÂłowiek ma iluzjĂŞ, jakby oczywistym byÂło coÂś, co w zasadzie jest mocno wzglĂŞdne.

2. Film bardzo ma³o konkretny. WiêkszoœÌ argumentów na zasadzie "wszystko wskazuje na..." - praktycznie zero materia³u dowodowego.

3. TwĂłrcy filmu majÂą tendencjĂŞ do stawiania bardzo mocnych teorii, bazujÂąc jedynie na tym, Âże w tym czy tamtym miejscu odnajdujÂą sprzeczne z oficjalnymi informacje. WyglÂąda to nieco tak, jakbym po stwierdzeniu, Âże zwierzĂŞ, ktĂłre ktoÂś uwaÂża za kota, ma 2 Âłapy, stwierdziÂł automatycznie, Âże jest to goryl, a nie kot (bez dodatkowych danych).

4. DuÂżo informacji jest naciÂąganych, sporo nie popartych Âżadnymi argumentami. Tyczy siĂŞ to szczegĂłlnie czĂŞÂści o Central Banku.

5. Film wykorzystuje sporo technik psychologicznych, by wywoÂłaĂŚ odpowiednie nastawienie widza. TwĂłrcy nie stroniÂą teÂż od lekkiej hipnozy. Czy tak powinny wyglÂądaĂŚ rzetelne dokumenty?

To kilka moich spostrzeÂżeĂą, bardzo ogĂłlnych. Na razie nie rozwijam, gdyÂż czekam na zawiÂązanie siĂŞ dyskusji UÂśmiech

Pozdrawiam
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 07, 2009, 18:40:39 »

ja siĂŞ zgadzam z tÂą opiniÂą

dokumentem tego filmu nazwaĂŚ nie moÂżna
KapÂłan 718
Gość
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 07, 2009, 18:46:28 »

W TYM FILMIE JEST WA¯NA PIERWSZA CZÊ¦Æ - DOTYCZ¡CY RELIGII - I JEST PROFESJONALNIE OPRACOWANE TO ZAGDANIENIE...

piszê to jako osoba, która w tym siedzi od zawsze i potwierdzam, ¿e czêœÌ pierwsza jest zgodna z prawd¹ i zosta³o to bardzo jasno wyjaœnione... co do czêœci drugiej to mnie ona nie obchodzi - jednak zauwa¿my, ¿e mamy teraz ŒWIATOWY KRZYZYS FINANSOWY...

to tyle.

kher heb 718'
Blad
Gość
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 07, 2009, 19:03:05 »

bzdura
W TYM FILMIE JEST WA¯NA PIERWSZA CZÊ¦Æ - DOTYCZ¡CY RELIGII - I JEST PROFESJONALNIE OPRACOWANE TO ZAGDANIENIE...

piszê to jako osoba, która w tym siedzi od zawsze i potwierdzam, ¿e czêœÌ pierwsza jest zgodna z prawd¹ i zosta³o to bardzo jasno wyjaœnione... co do czêœci drugiej to mnie ona nie obchodzi - jednak zauwa¿my, ¿e mamy teraz ŒWIATOWY KRZYZYS FINANSOWY...

to tyle.

kher heb 718'

Jezeli twierdzisz ze to wszystko prawda to sprawdz sobie bogĂłw, w szczegolnoÂści horusa bo jestes przeciez znawca egiptu. przestaÂłbyÂś sie w koĂącu oÂśmieszaĂŚ i poczytaÂł troche. Ale to pewnie tak jak z ksiĂŞgÂą umarÂłych.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 07, 2009, 19:23:17 wysłane przez Blad » Zapisane
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 08, 2009, 06:16:50 »

to tyle.

kher heb 718'

mi wystarczyÂło 2 minuty filmu by poczuĂŚ, Âże "coÂś nie jest tak" - a wcale jakoÂś w temacie nie siedzĂŞ

pobieÂżne sprawdzenie podanych caÂłkowicie potwierdziÂło moje odczucie

film raczej dla laikĂłw - bo moÂże poÂłknÂą wszystko co tam napisane ;P
ten film to bardziej "materiaÂł propagandowy", "science fiction" niÂż dokument
tom1ek

GaduÂła

Punkty Forum (pf): 47

yeah! ;)

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 08, 2009, 09:33:20 »

to tyle.

kher heb 718'

odwrotnie, na tyle na ile znam historiê religii Egiptu, mogê stwierdziÌ, ¿e 1 czêœÌ to celowa manipulacja faktami - jedyna czêœÌ, która na 100% jest nieprawdziwa (wydaje mi siê nawet, ¿e mog³o to byÌ celowe zagranie twórców filmu)

Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze naleÂży do mnie. Pozdrawiam starych znajomych UÂśmiech
KapÂłan 718
Gość
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 08, 2009, 12:26:40 »

widaæ ma³o znasz HISTORIÊ RELIGII CHRZE¦CIJA¦NKIEJ I EGIPTU (a to siê ³±czy!) - cóz ja zajmuje siê tym mocno ju¿ od 10 lat a tak naprawdê od ZAWSZE - przebijesz mnie?

od zawsze pasjonowaÂły mnie komputery i okultyzm / magia / ezoteryka / wiedza tajemna / religia i prawda o niej

pierwsza czêœÌ jest PERFEKCYJNYM przesÂłaniem zawierajÂącym wÂłaÂściwe sens - Âże Maryja i Jezus to odwzorowanie Izydy i Horusa wiedziaÂłem juÂż w podstawĂłwce!, Âże ojcze nasz pochodzi od modlitwy "Ozyrysie nasz, ktĂłryÂś jest w niebie...", Âże 10 przykazaĂą pochodzi od 10 PRZYKAZAÑ z jakich jest rozliczana dusza w trakcie waÂżenia przez Maat (Bogini Prawdy) - jeÂśli dusza jest ciĂŞÂższa niÂż PiĂłrko Maat - dusza nie przejdzie dalej - katolickie prawda? a wÂłaÂśnie, Âże nie bo EGIPSKIE  DuÂży uÂśmiech

odgrywasz tom1ek BARDZO NEGATYWN¡ ROLÊ NA TYM FORUM - zauwa¿yli¶my z Tenebraelem, ¿e siê mocno unios³e¶ gdy RZECZOWO ARGUMENTAMI bronili¶my wrzucania wszystkiego do worka "satanizm", teraz tutaj zacierasz prawdê, to bardzo nie w³a¶ciwe jak na admina TAKIEGO forum, z ca³± stanowczo¶ci± potêpiam takie podej¶cie!!!

kher heb 718'

arteq
Gość
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 08, 2009, 17:48:10 »

ble ble ble... "a tak naprawdĂŞ powodem tego, Âże CiĂŞ ciÂągle piĂŞtnujĂŞ jest TwĂłj jeden lecz jakÂże niewybaczalny czyn: jak ÂśmiaÂłeÂś ocenzurowaĂŚ moje forum" - czyÂż nie lepiej to powiedzieĂŚ wprost i uczciwie?

Tak z ciekawoÂści zapytam Tenebraela czy zawiÂązywaÂł z TobÂą jakiÂś sojusz, bo juÂż w ktĂłrymÂś poÂście piszesz "my" majÂąc na myÂśli siebie i Tenebraela.
Tenebrael
Gość
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 08, 2009, 17:58:55 »

Arteq - jeœli to pytanie by³o bezpoœrednio do odpowiedzi na publicznym, to odpowiem, ¿e nie. Ogólnie rzecz bior¹c nigdy z nikim ani nie prowadzê wojen, ani nie zawi¹zujê sojuszy. Z jednymi stwierdzeniami (ró¿nych dyskutantów) siê zgadzam, z innymi nie, to zale¿y nie od dyskutanta, a od tego, co mówi.

Dla przykÂładu, skoro juÂż sprawa wynikÂła z tego tematu, powiem, Âże z wiĂŞkszoÂściÂą (choĂŚ nie 100%) tego, co pisze tutaj KapÂłan odnoÂśnie Satanizmu siĂŞ zgadzam. Z tym, co pisze tutaj (w tym wÂątku o KK) zgadzam siĂŞ tak w 50%. Natomiast ze stwierdzeniami z wczeÂśniejszych dyskusji, szczegĂłlnie tych z udziaÂłem Kiary (typu Kod Peszerowy etc) nie zgadzam siĂŞ praktycznie wcale. To samo tyczy siĂŞ kaÂżdego innego rozmĂłwcy, staram siĂŞ nie ograniczaĂŚ, wiĂŞc "sojusze" ani "wojny" nie wchodzÂą u mnie w grĂŞ.

(Patrz zreszt¹ moja odpowiedŸ na to, co napisa³ Redmuluc - w innych tematach siê z nim g³ownie zgadza³em, tutaj musia³em doœÌ ostro zaoponowaÌ - liczy siê to, co ktoœ pisze, a nie sam cz³owiek, jeœli chodzi o przytakiwanie/zaprzeczanie)
KapÂłan 718
Gość
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 08, 2009, 18:44:00 »

ble ble ble... "a tak naprawdĂŞ powodem tego, Âże CiĂŞ ciÂągle piĂŞtnujĂŞ jest TwĂłj jeden lecz jakÂże niewybaczalny czyn: jak ÂśmiaÂłeÂś ocenzurowaĂŚ moje forum" - czyÂż nie lepiej to powiedzieĂŚ wprost i uczciwie?

Tak z ciekawoÂści zapytam Tenebraela czy zawiÂązywaÂł z TobÂą jakiÂś sojusz, bo juÂż w ktĂłrymÂś poÂście piszesz "my" majÂąc na myÂśli siebie i Tenebraela.

widaĂŚn nawet ci siĂŞ nie chciaÂło TAM wejœÌ - to nie forum lecz STRONA, ktĂłrÂą zrobiÂłem sam od zera, ³¹cznie z grafikÂą i tak dalej - to w kwestii "forum", nie znasz adresu? spytaj tomka to ci powie ja nie mogĂŞ bo mnie  Buzia na k³ódkĂŞ

kher heb 718'
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 08, 2009, 18:44:50 wysłane przez KapÂłan 718 » Zapisane
Blad
Gość
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 08, 2009, 19:00:40 »

ooooo wielki mistrzu bedziemy teraz bic poklony 5 razy dziennie za twoje zdolnosci komputerowe,, boze internetu i tworzenia stron internetowych

Dajcie spokĂłj trzymajcie siĂŞ tematu ! UÂśmiech Muszin
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 08, 2009, 20:22:11 wysłane przez Blad » Zapisane
Cysio91
Gość
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 08, 2009, 20:29:41 »

CzêœÌ o religiach jest prawd¹ ??
hahahahahaha nie rozÂśmieszajcie mnie
SÂłowianin
Gość
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 09, 2009, 15:51:54 »

KapÂłan dobrze gada ;] na temat religii
KapÂłan 718
Gość
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 09, 2009, 18:29:36 »

KapÂłan to nie ksywa (tyle, Âże nie religijny) i wie co gada - z praktyki a nie teorii UÂśmiech

kher heb 718'
Leszek
Gość
« Odpowiedz #14 : Maj 08, 2009, 11:01:34 »

GÂłos w dyskusji:

Obalenie fragmentu filmu Zeitgeist cz.1/8 - duch epoki

<a href="http://www.youtube.com/v/SfZPUY_oTmM&amp;hl=pl&amp;fs=1" target="_blank">http://www.youtube.com/v/SfZPUY_oTmM&amp;hl=pl&amp;fs=1</a>

ResztĂŞ znajdziesz tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=SfZPUY_oTmM
Hans Olo
Gość
« Odpowiedz #15 : Maj 08, 2009, 13:44:13 »

Filmik ma troche racji, ale ogólnie to w wiêkszosci chwyta siê brzytwy. To taka relatywistyczna spychologia. To nie chrzeœcijanie, to oni - katolicy. A kogo to obchodzi kto jak sie nazywa. Z reszt¹ profesjonalni badacze tematu wprost podkreœlaj¹, ¿e nie by³oby postaci Chrystusa w takiej czy innej formie bez postaci Zaratusztry, oraz bóstw egipskich i sumeryjskich, babiloùskich. Sama Biblia wspomina, ¿e wœród wychodz¹cych z Egiptu byli nie tylko ¯ydzi, którzy mieli ogromny wp³yw na tworz¹ce siê dopiero wyznanie (nie wspominajac ju¿ o ró¿nych odkryciach zwi¹zanych z ksiegami apokryficznymi, które wskazuj¹ na bezpoœrednie pochodzenie tablic prawd od egipskiej kap³anki, a nie od Boga). To samo dzia³o siê z Chrzeœcijaùstwem i ludzie œwiadomie lub nie nadal wierz¹ w idee które powsta³y na 1300-1500 lat pne w stro¿ytnej Persji i na terenach jej podleg³ych tak jakby powsta³y zaledwie 2000 lat temu nad jakimœ jeziorem.
« Ostatnia zmiana: Maj 08, 2009, 13:44:59 wysłane przez Hans Olo » Zapisane
erlos
Gość
« Odpowiedz #16 : Maj 11, 2009, 16:05:21 »

Witam mam nadzieje Âże nie zostanie usuniĂŞty ten post gdyÂż jest to mĂłj pierwszy na tym forum to raz a dwa chciaÂłbym aby zostaÂł on skonfrontowany z KapÂłanem 718.
A wiĂŞc mĂłj drogi nie wÂątpliwie masz szerokÂą wiedzĂŞ(co prawda jesteÂś chyba ciut zadufany w sobie...ale to juÂż Twoja sprawa.przepraszam Âże tak to przekazuje ale jĂŞzyk zawsze byÂł kalekim jĂŞzykiem)
Co powiesz na to ¿e w Zeitgeistcie przywo³uje siê kilku bogów którzy maj¹ wspóln¹ charakterystykê ¿ycia(12 aposto³ów,zmartwychwstanie i ble ble ble) jednak przy sprawdzaniu mo¿na zauwa¿yÌ ¿e wcale tak nie jest?
Hans Olo
Gość
« Odpowiedz #17 : Maj 11, 2009, 16:13:45 »

KapÂłan juÂż nie jest w stanie Ci odpowiedzieĂŚ ;]
erlos
Gość
« Odpowiedz #18 : Maj 11, 2009, 16:30:18 »

Wiem ¿e jak¹œ odpowiedŸ znajdzie bo inteligentny z niego facet...tylko czy ta odpowiedŸ bêdzie mia³a sens.Sam przyznam ¿e Koœció³ nie jest zbyt dobr¹ instytucj¹ obecnie...a to pewnie dlatego ¿e prowadz¹ go ludzie tacy jak my-podatni na pokusy i upadek.Sam uwa¿am ¿e kosció³ katolicki odbiega coraz bardziej od chrzeœcijaùstwa.A ¿eby nie by³o off topu to powiem ¿e ZEITGEIST to dobry film pod wzglêdem poszerzania horyzontów ale nagina fakty i nie jest do koùca prawdziwy. Wolê czêœÌ Addendum-pokazuje przyczyny wielu nieszczêœÌ na swieci...szkoda tylko ze w drugiej czêœci pokazuje utopijn¹ wersje œwiata nie do koùca mo¿liw¹ do spe³nienia.
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #19 : Lipiec 04, 2009, 10:50:42 »

Istniej¹ dowody, i¿ jest dosyÌ prawdopodobne aby to pogaùskie religie misteryjne w drugim i trzecim wieku zaczerpn¹Ì i przej¹Ì elementy wiary chrzeœcijaùskiej. Nale¿y pamiêtaÌ ¿e chrzeœcijaùstwo ros³o w si³ê. Ekspansja ta niew¹tpliwie wp³ywa³a na "rynek duchowy". Warto zauwa¿yÌ ¿e pogaùskie religie misteryjne mia³y zupe³nie odmienny charakter od chrzeœcijaùstwa. Opiera³y siê na wiedzy ezoterycznej, rocznym cyklu wegetacji a tak¿e ich g³ównym celem by³y prze¿ycia mistyczne. Czerpa³y te¿ z siebie nawzajem niewiele uwagi poœwiêcaj¹c doktrynom - tak pilnie strze¿onych przez Ojców Koœcio³a. Ale najg³êbsza ró¿nica to oczywiœcie kontekst - chrzeœcijaùstwo mia³o silne fundamenty historyczne a pogaùskie religie tworzy³y siê na podwalinach mitycznych.

Jeszcze tylko kilka s³ów o wizerunku Matki Bo¿ej wzorowanej ponoÌ na Izydzie i Horusie. To z lekka œmieszne... Wszak wizerunek matki trzymaj¹cej w ramionach dziecko nie jest przypisane do ¿adnej kultury czy religii. Chc¹c przedstawiÌ matkê z dzieckiem naj³atwiej to zrobiÌ w³aœnie poprzez taki wizerunek.

25 grudzieĂą - data narodzin Chrystusa?
Oczywiste jest ¿e jest do data symboliczna i mog³a zostaÌ przejêta z innych kultów choÌby po to by przyci¹gn¹Ì wiernych i u³atwiÌ konwersje.
Ale zastanĂłwmy siĂŞ nad jednym faktem... Zgodzono siĂŞ, Âże Chrystusa ukrzyÂżowano 25 marca. Tu wkracza tzw "integralny wiek". Wierzono Âże prorocy Starego Testamentu umierali tego samego dnia w ktĂłrym siĂŞ urodzili (chodzi mi o daty bez uwzglĂŞdnienia roku) lub zostali poczĂŞci. Skoro Chrystus zostaÂł ukrzyÂżowany 25 marca to kontynuacjÂą tego wÂątku byÂło uznanie jego narodzin na 25 grudnia.

zapraszam do dyskusji UÂśmiech
Hans Olo
Gość
« Odpowiedz #20 : Lipiec 04, 2009, 11:05:48 »

http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=2299.0
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #21 : Wrzesień 22, 2010, 21:27:21 »

Wiara naszych ojcĂłw
Autor: Jadziohal     2010-09-21 01:13:15

Jeœli ktoœ spodziewa siê po poni¿szym tekœcie gloryfikowania chrzeœcijaùstwa i katolicyzmu, mo¿e siê poczuÌ zawiedzionym. Zapewne dlatego, ¿e w wyobra¿eniu wielu czytelników pojêcie "wiara ojców" zosta³o skojarzone (sk¹din¹d b³êdnie) z chrzeœcijaùstwem. Dlaczego b³êdnie?

Nie trzeba chyba wiele tÂłumaczyĂŚ z historii  Polski, by wskazaĂŚ na poczÂątki naszej ojczyzny jako majÂące swe korzenie nie w chrzeÂścijaĂąstwie, lecz w tzw. pogaĂąstwie. PogaĂąstwie, ktĂłre nie tylko istniaÂło do czasu chrztu Polski, ale trwaÂło nieprzerwanie do przeÂłomu XIX i XX wieku.

ChrzeÂścijaĂąstwo, a konkretnie katolicyzm, przyjmujÂąc metodĂŞ „wchÂłaniania” zaj¹³ obszary Polski w typowy dla siebie, misyjny sposĂłb. WiĂŞkszoœÌ z nas zna bohaterskÂą opowieœÌ o odwadze i poÂświĂŞceniu Âśw. Wojciecha, ktĂłry nawracaÂł pogaĂąskich PrusĂłw. RĂłwnie wielu zna legendĂŞ o PiaÂście KoÂłodzieju, ktĂłrego odwiedzili anioÂłowie paĂąscy w czasie postrzyÂżyn syna Ziemowita. I tak jak pierwsza historia wydaje siĂŞ byĂŚ zwyk³¹ relacjÂą z faktycznego wydarzenia, tak druga okazuje siĂŞ byĂŚ niewiarygodnie znieksztaÂłconÂą propagandÂą. Dlaczego? AnalizujÂąc Ăłw przekaz moÂżemy w nim zobaczyĂŚ niesamowitÂą mieszankĂŞ sÂłowiaĂąstwa i katolicyzmu. Oto do pogaĂąskiego rzemieÂślnika, koÂłodzieja, przybywajÂą dwaj „katoliccy” anioÂłowie. PrzybywajÂą w goÂści w czasie pogaĂąskiego obrzĂŞdu postrzyÂżyn, ktĂłremu podlegali wszyscy chÂłopcy w wieku 12 lat (podobieĂąstwo do Âżydowskiej barmicwy czy innych niekoniecznie chrzeÂścijaĂąskich obyczajĂłw „przejÂścia” z wieku chÂłopiĂŞcego w mĂŞski). W samej legendzie roi siĂŞ od katolickich zwrotĂłw i moÂżna odnieœÌ wraÂżenie, Âże Piast KoÂłodziej nie tylko znaÂł dobrze tĂŞ religiĂŞ, ale byÂł po prostu jej wyznawcÂą. Jak siĂŞ okazuje, nieistotne sÂą fakty. Polska miaÂła wedÂług tego zamierzenia mieĂŚ mistyczne, katolickie korzenie i tak naleÂżaÂło to ukazywaĂŚ. Tymczasem…

W 966 roku dochodzi do chrztu Polski. G³ównymi motywami tego posuniêcia by³y uk³ady i naciski polityczne. Mieszko I wcale nie by³ mocno gorliwym neokatechumenem. Jego ¿ona Dobrawa chc¹c zdobyÌ jego zaufanie i przychylnoœÌ dla nowej wiary, nie przestrzega³a usilnie postów. Co ciekawe, jej syn Boles³aw zwany póŸniej Chrobrym by³ o wiele bardziej restrykcyjny w tej materii. Za nieprzestrzeganie postów grozi³a kara wybicia zêbów. Weryfikowano j¹ jednak tylko w bli¿szych w³adcy krêgach. Na wsi dominowa³o nadal pogaùstwo, co najwy¿ej coraz bardziej schodz¹c do podziemia. Trwa³o tak do naszych czasów. Po drodze przyjmowa³o formy tzw. zabobonu, ciemnoty i innych niegroŸnych czy kuriozalnych praktyk. Ca³e szczêœcie, ¿e tak je postrzegano, gdy¿ inaczej koœció³ niew¹tpliwe by gorliwiej zaj¹³ siê ich têpieniem. Ten jednak w miêdzyczasie robi³ coœ zupe³nie innego. Asymilowa³ lokalne obyczaje i wierzenia na swoje potrzeby.

Dzisiaj moÂże zaskoczyĂŚ wieloœÌ pogaĂąstwa w katolicyzmie. Nie tylko zresztÂą w perspektywie polskiej. Jednak jeÂśli tylko polskÂą siĂŞ zajmiemy, to poza oczywistymi akcentami pogaĂąskimi w religii katolickiej takimi jak np. tradycje wielkanocne (kurczaczki, koszyczki, pisanki) i tradycje boÂżonarodzeniowe (siano pod obrusem, puste miejsce dla goÂścia, opÂłatek) znajdziemy ich jeszcze kilka w zupeÂłnie nieoczekiwanych miejscach. Np. stypa: dawniej sÂądzono, iÂż nieboszczyk rĂłwnieÂż potrzebuje poÂżywienia, wiĂŞc caÂłymi rodzinami chodzono na groby i tam urzÂądzano obiad. Wtedy rĂłwnieÂż palono Âświece, a jeszcze nie tak dawno ludzie karmili zmarÂłych. Szerzej moÂżna przeczytaĂŚ o tym pod hasÂłem „obrzĂŞdy pogrzebowe SÂłowian” w Wikipedii.

ZastanowiĂŚ siĂŞ wiĂŞc moÂżna nad tym, co naleÂży mieĂŚ na myÂśli mĂłwiÂąc „wiara naszych ojcĂłw”. Tak naprawdĂŞ licho, zmora, topielec czy wiele innych uÂżywanych potocznie s³ów ma swĂłj rodowĂłd pogaĂąski. PrzetrwaÂły do dzisiaj tylko dziĂŞki wierze, wydawaÂłoby siĂŞ, zmarginalizowanej i nieoÂświeconej wsi. Ciekawym obrazem takiego stanu rzeczy sÂą „ChÂłopi” Reymonta. AbstrahujÂąc jednak od tego, w jaki sposĂłb wszystkie te elementy dotrwaÂły do naszych czasĂłw i jak bardzo sÂą zakorzenione w naszej mentalnoÂści oraz w jakim stopniu KoÂśció³ stara siĂŞ je sobie przywÂłaszczyĂŚ, to trzeba pamiĂŞtaĂŚ, Âże nie katolicyzm byÂł tu pierwszy. WiarÂą naszych przodkĂłw byÂła religia SÂłowian, tak bardzo dziÂś nieznanych. I tak jak epoka przedchrzeÂścijaĂąska obfitowaÂła w przykÂłady rozwoju i wzrostu na ziemiach polskich, tak póŸniejsze lata byÂły bogate w same juÂż tylko problemy i polityczne intrygi. A ilu z nas wie, Âże Mieszko I przyjaÂźniÂł siĂŞ  z Wikingami – SzwecjÂą, DaniÂą; Âże najemnicy WikingĂłw pracowali dla nas? DziÂś pozostaÂło tylko wyciszane i bezszelestne echo osady Truso pod ElblÂągiem i ÂświÂątyni na Rugii (dziÂś poza granicami Polski). Czy warto byÂło przyjmowaĂŚ ten chrzest i doÂświadczaĂŚ rozÂłamu w sÂłowiaĂąskiej rodzinie? Katolicyzm jedynie stworzyÂł swojÂą interpretacjĂŞ pewnych faktĂłw, inne ponaginaÂł do wÂłasnych potrzeb i mimo Âże przywĂŞdrowaÂł z dalekiej Jerozolimy, wielu chĂŞtnie uwaÂża go za rdzennÂą religiĂŞ paĂąstwa, mimo Âże wiĂŞcej w nim pogaĂąstwa niÂż gdziekolwiek indziej. Ale o tym, ile i jakich „adaptacji” dokonaÂł KoÂśció³, przeczytacie w innym tekÂście.

http://interia360.pl/artykul/wiara-naszych-ojcow,39004

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: