Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 23:23:53

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 2 [3] 4 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Sesja 100  (Przeczytany 47557 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
kot
Go¶æ
« Odpowiedz #50 : Kwiecieñ 19, 2009, 16:50:43 »

Manipulujesz wynosz±c autorytet swojej wiedzy,jako argument,ze b³êdne sa informacje w temacie Nibiru.

Ty nic nie wiesz na temat Nibiru.

Kilka lat temu nie wiedzia³e¶ jeszcze o Nibiru a dzi¶ wypowiadasz siê na temat jej grawitacji i toru lotu.

Je¶li wydaje Ci sie co¶ dziwnym,to czy oznacza,¿e to nie moze istnieæ?

Uwa¿am,ze na sesji otrzyma³by¶ odpowiedz na swoje pytania.

Ty siê boisz i¶æ ale ja to rozumiem.

Musia³by¶ cofn±æ wszystkie niegodziwo¶ci,które we wiadomym kierunku z klawiatury Twojej wysz³y.

Zachowujesz sie tak,jaj Sêdzia w S±dzie,którego nie interesuja dowody niewinno¶ci,bo od Ciebie wyrok ju¿ zapad³.
radoslaw
Go¶æ
« Odpowiedz #51 : Kwiecieñ 19, 2009, 17:01:31 »

Hej Kot!

A jak z Twoj± wiedz± o Nibiru?
Uw¿asz ¿e te króciótkie 4 wersety gdzie pada to s³owo - spo¶ród tysiêcy innych wersetów na sumeryjskich tabliczkach opisuj± planetê?
Czy mo¿e nie szuka³e¶ za d³ugo i bêdziesz wciska³ ludziom kit ¿e o Nibiru napisano ca³e poematy?
Ten twór istnieje tylko w g³owach Sitchina, fanów PCH i niedoinformowanych ludzi którzy s± za s³abi ¿eby poszukaæ w ¼ród³ach....

pozdrawiam

p.s. zalecam zmianê polityki i przyjêcie koncepcji ¿e Nibiru to eteryczna planeta, s±dz±c po podchwyceniu pomys³u przez g³ównego Kap³ana powinno pój¶æ g³adko i obciach w 2012 bêdzie mniejszy...
Mora
Go¶æ
« Odpowiedz #52 : Kwiecieñ 19, 2009, 17:03:21 »

Manipulujesz wynosz±c autorytet swojej wiedzy,jako argument,ze b³êdne sa informacje w temacie Nibiru.

Kilka lat temu nie wiedzia³e¶ jeszcze o Nibiru a dzi¶ wypowiadasz siê na temat jej grawitacji i toru lotu.

To ty manipulujesz.

Arteq ma zupe³n± racjê.

Skoro Enki zacz±³ gadaæ o grawitacji Nibiru i jej torze lotu to Arteq na podstawie swojej wiedzy ma prawo oceniæ czy to jest mo¿liwe i oficjalnie nie jest to mo¿liwe. A wiedzê z kosmosu od Enkiego który sobie j± wyssa³ z palca zostawmy na drugi plan bo to kompletne k³amstwo.

I to co Enki powiedzia³ to kompletny absurd bo to nie mo¿liwe aby PLANETA lecia³a zygzakiem i nie mia³a grawitacji.

Ka¿de cia³o we wszech¶wiecie oddzia³uje na siebie wzajemnie.

S³oñce utrzymuje na swojej orbicie wszystkie inne planety które tak¿e oddzia³uj± na siebie.

Za¶ to nasza planeta za pomoc± SI£Y GRAWITACJI utrzymuje nasz ksiê¿yc.

Nawet pomniejsze komety maj± w³asn± grawitacje i oddzia³uj± na inne obiekty.

Po za tym Enki wspomnia³ ¿e za Nibiru leci ogon meteorytów. Skoro tak to Nibiru MUSI mieæ GRAWITACJÊ!

Bo inaczej te Meteoryty by nie mog³y trzymaæ siê tej planety.

kamil771
Go¶æ
« Odpowiedz #53 : Kwiecieñ 19, 2009, 17:25:03 »

Je¶li wydaje Ci sie co¶ dziwnym,to czy oznacza,¿e to nie moze istnieæ?

Uwa¿am,ze na sesji otrzyma³by¶ odpowiedz na swoje pytania.

Ty siê boisz i¶æ ale ja to rozumiem.

Musia³by¶ cofn±æ wszystkie niegodziwo¶ci,które we wiadomym kierunku z klawiatury Twojej wysz³y.

Zachowujesz sie tak,jaj Sêdzia w S±dzie,którego nie interesuja dowody niewinno¶ci,bo od Ciebie wyrok ju¿ zapad³.

Hej Kocie jeszcze ci nie przesz³o z t± Nibiru? Ka¿dy kto choæ trochê zna prawa fizyki wie,¿e  w 2012 ¿adna planeta do nas nie przyleci. Naprawdê jeszcze w to wierzysz?
kot
Go¶æ
« Odpowiedz #54 : Kwiecieñ 19, 2009, 17:45:33 »

Hej Kocie jeszcze ci nie przesz³o z t± Nibiru? Ka¿dy kto choæ trochê zna prawa fizyki wie,¿e  w 2012 ¿adna planeta do nas nie przyleci. Naprawdê jeszcze w to wierzysz?
[/quote]

Tu siê Kamilu rozpêdzi³e¶,ze hoho.

Czyli ka¿dy,kto coæ trochê zna prawa fizyki,to wie,¿e w 2012 roku ¿adna planeta do nas nie przyleci.

Jeste¶ nieziemski,bo inne prawa logiki króluj± w Twojej wypowiedzi. U¶miech
Mobius
Go¶æ
« Odpowiedz #55 : Kwiecieñ 19, 2009, 17:48:43 »

dobra kot, a teraz napisz co¶ z sensem
tom1ek

Gadu³a

Punkty Forum (pf): 47

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 946

yeah! ;)

« Odpowiedz #56 : Kwiecieñ 19, 2009, 18:09:42 »

~arteq, czy nie by³o tak, ¿e znów da³e¶ siê wci±gn±æ w bezsensowne sprzeczki i znowu przeoczy³e¶ mój post? Jêzyk

Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze nale¿y do mnie. Pozdrawiam starych znajomych U¶miech
kamil771
Go¶æ
« Odpowiedz #57 : Kwiecieñ 19, 2009, 18:28:47 »

Kocie ja jestem nieziemski? To ty wierzysz w nibiru,mo¿e masz tam kolegów? Jak im tam jest Ammuniaki czy jako¶ tak Z³y  Pozdrów tam ich  Mrugniêcie
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 19, 2009, 18:29:42 wys³ane przez kamil771 » Zapisane
kot
Go¶æ
« Odpowiedz #58 : Kwiecieñ 19, 2009, 18:38:56 »

Postaram siê o najnowszy "Pakiet lekcji fizyki dla ziemian"z dopiskiem"do u¿ytku po 2012r." Mrugniêcie
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #59 : Kwiecieñ 19, 2009, 19:03:40 »

Postaram siê o najnowszy "Pakiet lekcji fizyki dla ziemian"z dopiskiem"do u¿ytku po 2012r." Mrugniêcie

http://www.smog.pl/txt_gfx_audio/25579/czy_wiedziales_ze/
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #60 : Kwiecieñ 19, 2009, 19:08:48 »

Tom1ek, z Twoim postem i 4 odpowiedziami/punktami siê zgadzam, kolejne te¿ czyta³em. Czy dyskusja jest bezsensowna? takie aktualnie przyjmuje znamiona pomiêdzy mn± a Kotem ze wzglêdu na podej¶cie do sprawy - ja mówiê: samcio ³¿e, bo [tutaj konkretne argumenty], natomiast Kot w odpowiedzi: mylisz siê; nie uwa¿a³o siê na fizyce; manipulujesz wiedz± [bez podania jakichkolwiek kontrargumentów]. W takim przypadku dyskusja mija siê z sensem - Kot nie podejmie rzeczowej dyskusji na argumenty bo zapewne zdaje sobie sprawê, ¿e polegnie w kwestii nibiru. Zaprzecza dla samej zasady - albo z czystej z³o¶liwo¶ci albo z czerpania rado¶ci z przepychanek albo z fanatycznego za¶lepienia.

Koñcz±c: czy nibiru mo¿e istnieæ? Tak. Nikt nie potrafi udowodniæ, ¿e nieistnieje.
Czy rzekoma nibiru mo¿e byæ zgodna z opisami samcia/lusi - Nie. Dlaczego nie - opisywa³em powy¿ej. Dodatkowo samcio przeczy sam sobie.  
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #61 : Kwiecieñ 19, 2009, 20:38:30 »

Tom1ek:

Cytat: Enki - sesja100
Nie ma swojej orbity, nie ma swojej si³y przyci±gania, tak jak posiadaj± wszystkie inne planety u³o¿one w takim porz±dku. Wszystko ma zwi±zek.
Nie ma - ale nie ma takiej (w taki sposób) jak j± posiadaj± wszystkie inne planety w naszym uk³adzie s³onecznym.
To stwierdzenie o ró¿nicy pomiêdzy Nibiru, a "naszymi" planetami - a nie o tym, ¿e jest ona poza wszelkimi prawami fizyki Du¿y u¶miech

Tomek, odpowiem Ci tak - gdyby chodzi³o o to, ¿e Nibiru ma INN¡ grawitacjê (inny rodzaj? yyy....oookkkk) by³oby: "nie ma swojej si³y przyci±gania, takIEJ jak± posiadaj± inne planety"

W zdaniu, które przytoczy³e¶, s³owo "tak" wyra¼nie podkre¶la wskazanie RÓ¯NICY miêdzy Nibiru a innymi planetami. I t± ró¿nic± mia³oby byæ POSIADANIE grawitacji. To jasno wynika ze zdania, nie ma co robiæ karko³omnych (nad)interpretacji...

(tak zrozumia³em Twoj± wypowied¼, je¶li gdzie¶ co¶ przeinaczy³em, to z góry popraw i przepraszam U¶miech )
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 19, 2009, 20:39:07 wys³ane przez Tenebrael » Zapisane
forrest
Go¶æ
« Odpowiedz #62 : Kwiecieñ 19, 2009, 20:52:11 »

My¶lê, ¿e tu mo¿e byæ tak, ¿e odpowiedzi zawieraj± w sobie pewne skróty my¶lowe - tam, gdzie nie ma ryzyka, ¿e co¶ zostanie opacznie zrozumiane. Czyli np. jak EnKi powiedzia³, ¿e Nibiru nie ma swojej orbity, to z pewno¶ci± chodzi³o mu o to, ¿e Nibiru nie ma orbity ko³owej. Podobnie mo¿e byæ z t± grawitacj±. Jak kto¶ by³ na sesji publicznej, to mo¿e dostrzeg³, ¿e czasem Lucyna £obos przekazuj±c odpowiedzi szuka odpowiedniego s³owa - np. zaczyna jedno s³owo i od razu sprostowuje, mówi±c inne s³owo. Nie wszystkie zdania s± tak p³ynnie i pewnie wypowiedziane - mo¿na odnie¶æ wra¿enie, ¿e niektóre wypowiedzi s± przekazane z pewnym trudem, je¿eli mo¿na to tak nazwaæ.
Wydaje mi siê, ¿e tu móg³by siê wypowiedzieæ psycholog stosuj±cy hipnozê - jak np. £ucja Szajda - czyli kto¶ z do¶wiadczeniem. Chodzi mi o to, ¿e mam wra¿enie, ¿e sposób komunikowania siê z Duchami za po¶rednictwem medium somnambulicznego mo¿e mieæ pewne niedoskona³o¶ci, które przynajmniej w przypadku niektórych mediów trzeba wzi±æ pod uwagê.
A je¿eli chodzi o rysunki, to oczywi¶cie jest to tylko schematyczna ilustracja przerysowana z tego, co w czasie tej rozmowy by³o narysowane - przecie¿ nikt nie utrzymuje, ¿e planety znalaz³y siê teraz w takiej konfiguracji, ¿e wszystkie by³y u³o¿one na jednej linii.
Co do daty widoczno¶ci Nibiru go³ym okiem i liczby naziemnych obserwatoriów, które obserwuj± Nibiru, to rzeczywi¶cie jest to zastanawiaj±ce.
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #63 : Kwiecieñ 19, 2009, 20:55:21 »

Na jednaj z ostatnich sesji nie widzia³em aby Lucyna by³a wprowadzana czy wyprowadzana z hipnozy.
Je¿eli przyj±æ Twoj± uwagê jako ca³kowicie poprawn± wychodzi na to, ¿e niczemu co padnie z ust Lucyny nie mo¿emy do koñca wierzyæ.
kot
Go¶æ
« Odpowiedz #64 : Kwiecieñ 19, 2009, 20:57:48 »

En-Ki mówi³ na jakiej¶ sesji,ze bardzo trudno jest precyzyjnie okre¶laæ czas,który w jego wymiarze nie istnieje,jak w naszym.
tom1ek

Gadu³a

Punkty Forum (pf): 47

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 946

yeah! ;)

« Odpowiedz #65 : Kwiecieñ 19, 2009, 20:59:31 »

nie wiem ~Tene, Enki znowu wyrazi³ siê nieprecyzyjnie i teraz ka¿dy znowu mo¿e to sobie interpretowaæ jak chce

a je¶li chodzi o Nibiru - to musi mieæ przyci±ganie
a o co dok³adnie chodzi³o Samuelowi... - nie wiem

dla mnie ju¿ jakby co EOT
ja po prostu czekam do 2012 i tyle

EOT
pozdrawiam

Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze nale¿y do mnie. Pozdrawiam starych znajomych U¶miech
forrest
Go¶æ
« Odpowiedz #66 : Kwiecieñ 20, 2009, 00:11:37 »

Allan Kardec "Ksiêga Mediów", strona 394:
Pytanie do Ducha: Dlaczego powa¿ne Duchy, przeczuwaj±c jakie¶ wydarzenie, zwykle nie podaj± jego daty? Nie mog± tego zrobiæ, czy nie chc±?
Odpowied¼ wywo³anego Ducha: Jedno i drugie. W niektórych przypadkach mog± wywo³aæ u was przeczucie czego¶, co siê wydarzy: wtedy jest to dla was ostrze¿enie. Je¶li za¶ chodzi o okre¶lenie czasu, to czêsto nie maj± prawa tego zrobiæ. Niejednokrotnie tak¿e nie s± w stanie, bo same nie wiedz±. Duch mo¿e przewidzieæ, ¿e jaka¶ rzecz bêdzie mieæ miejsce, lecz jej dok³adny czas zale¿y odwydarzeñ, które siê jeszcze nie dokona³y, i które zna tylko Bóg. (...)

Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #67 : Kwiecieñ 20, 2009, 06:58:04 »

Forrest, Tom1ek - popieram tu zdanie Arteq'a. Je¿eli przyjmiemy, ¿e byt mówi dok³adnie to, co chce powiedzieæ, wychodzi na to, ¿e En-ki k³amie (i s± na to dowody z sesji). Je¶li z kolei zrzucimy wszystko na niedoskona³o¶æ medium, niedoskona³o¶æ przekazu etc, to musimy przyj±æ, ¿e WSZYSTKO, co mówi En-ki/Lucyna, mo¿e byæ k³amstwem (czy raczej w tym wypadku z³ym przekazem). Tak czy owak, wniosek jest jeden - przekazom ufaæ nie mo¿na, jakiekolwiek by by³y powody.
redmuluc
Go¶æ
« Odpowiedz #68 : Kwiecieñ 20, 2009, 10:13:15 »

Hej Kot!

A jak z Twoj± wiedz± o Nibiru?
Uw¿asz ¿e te króciótkie 4 wersety gdzie pada to s³owo - spo¶ród tysiêcy innych wersetów na sumeryjskich tabliczkach opisuj± planetê?
Czy mo¿e nie szuka³e¶ za d³ugo i bêdziesz wciska³ ludziom kit ¿e o Nibiru napisano ca³e poematy?
Ten twór istnieje tylko w g³owach Sitchina, fanów PCH i niedoinformowanych ludzi którzy s± za s³abi ¿eby poszukaæ w ¼ród³ach....

pozdrawiam

p.s. zalecam zmianê polityki i przyjêcie koncepcji ¿e Nibiru to eteryczna planeta, s±dz±c po podchwyceniu pomys³u przez g³ównego Kap³ana powinno pój¶æ g³adko i obciach w 2012 bêdzie mniejszy...

Mo¿e dok³adniej to uzupe³niê. Odrobi³em lekcje.
Z opisów Dr. Michaela Haisera s³owo Nibiru dotyczy pewnego miejsca w naszym uk³adzie s³onecznym. Miejsce skrzy¿owania. Nigdy nie oznacza³o u Sumerów planety ani w ¿adnym innym jêzyku.
Podkre¶lam wyra¼nie wg Sitchina Nibiru mia³a wróciæ w 2003 roku.
Zapisy astronomiczne Sumerów s± bardzo obfite, ale o Nibiru bardzo rzadkie. Wiadomo o tym z prac Benno Landsbergera ju¿ od 1961 roku. Sitchin dopu¶ci³ siê nadu¿ycia sumero-akadyjskiego s³ownictwa. Zapisy astronomiczne s± znane ju¿ od 1936 roku.
Babiloñska astronomia wspomina jedynie o Nibiru mimochodem tylko pod kontekstem ¿e jest to MUL.APIN ("Gwiazda P³uga").
Nibiru potocznie po sumeryjsku znaczy “prom, bród”; “przeprawianie siê promem” oraz  “miejsce skrzy¿owania”.
S³owo NIBIRU w astronomicznym znaczeniu jest poprzedzane s³owem “MUL” - GWIAZDA.
Lub inaczej “NEBERU” to gwiazda – teksty mówi± nam ¿e to czysty punkt.
NIBIRU poprzedzone przez “d” oraz “MUL”, odnosi siê do bóstwa i gwiazdy.
Sumero akadyjskie teksty klinowe przedstawiaj± myl±cy obraz Nibiru. Który mo¿na interpretowaæ wielorako jak: "skrzy¿owanie" albo "dziel±cy siê" punkt który jest gwiazd±, bogiem i albo Jowiszem [Mardukiem] albo Merkurym albo OBIEMA NA RAZ.
Reasumuj±c nigdy nie by³o mowy o planecie.
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 20, 2009, 10:28:38 wys³ane przez redmuluc » Zapisane
Kahuna
Go¶æ
« Odpowiedz #69 : Kwiecieñ 20, 2009, 19:06:59 »

Cytat Arteq’a:
Na jednaj z ostatnich sesji nie widzia³em aby Lucyna by³a wprowadzana czy wyprowadzana z hipnozy.
Je¿eli przyj±æ Twoj± uwagê jako ca³kowicie poprawn± wychodzi na to, ¿e niczemu co padnie z ust Lucyny nie mo¿emy do koñca wierzyæ

Kahuna, wiec tak:
1.Czy jest obecna osoba wprowadzajaca Lucyne w stan odmiennej swiadomosci
   tak jak na sesjach publicznych to robi Iwona Stankiewicz,czy Lucyna robi to sama?

Nie, nie ma nikogo takiego.
2.Czy Lucyna wklada ciemne okulary i ma je na nosie podczas calej sesji?

Nie, nie u¿ywa³a takich przy mnie. Okulary mia³a, lecznicze. Ja równiez. 
3.Jak reaguje Lucyna na pytania – chodzi o mimike twarzy,czy otwiera oczy ,czy sie
   usmiecha,smuci,zlosci itp..itd..?

No có¿, jest ca³y czas powa¿na, oczy ma wciaz otwarte i nie okazuje zewnêtrznych oznak emocji.
4.Czy mowi swoim glosem,czy glos jej jest zupelnie zmieniony i nie przypomina jej
   natu?
ralnego.

Mówi swoim naturalnym g³osem, choæ zdecydowanie wolniej ni¿ w normalnej rozmowie.

To sa odpowiedzi na moje pytania zadane Dariuszowi po sesji prywatnej.

Pozostawiam powyzsze bez komentarza.
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 20, 2009, 19:16:50 wys³ane przez Kahuna » Zapisane
kot
Go¶æ
« Odpowiedz #70 : Kwiecieñ 20, 2009, 19:21:20 »

No to po co to wszystko wypisa³e¶?

Takie m±dre przemilczenie,¿e niby wnioski s± oczywiste?

Nie szkoda roboty? Du¿y u¶miech
Kahuna
Go¶æ
« Odpowiedz #71 : Kwiecieñ 20, 2009, 20:12:49 »

Takie m±dre przemilczenie,¿e niby wnioski s± oczywiste?

Nie szkoda roboty?

Nie szkoda.Kumaci to zrozumieja i wyciagna odpowiednie wnioski.Tobie szkoda
tlumaczyc,bo jestes uparty jak…kot?Cos tu nie pasuje..
Pozdrawiam.
kot
Go¶æ
« Odpowiedz #72 : Kwiecieñ 20, 2009, 20:19:27 »

I w tej chwili,kto za kumatego siê uwa¿a powinien pomy¶leæ:"TEN KAHUNA TO TÊGI £EB-CA£Y CZAS G£OW¡ KRÊCI".

Cytatu z Nikodema Dyzmy zaczerpn±³em,bo podpasowa³ mi do sytuacji.
Kahuna
Go¶æ
« Odpowiedz #73 : Kwiecieñ 20, 2009, 21:41:57 »

Kot.Mozemy to ciagnac w nieskonczonosc i nie interesuje mnie juz co Ty masz do powiedzenia,
tylko czy znajdzie sie jakis mod,ktory wreszcie uzna Twoje posty za offtopy.
Moje wnioski to:
   1.Nie ma zadnego Opiekuna Ziemi,samcia,Enki’ego.
   2.Lucyna wymysla to wszystko sama-nieudolnie bo nieudolnie,ale sama   .
   3.Do wystepow “publicznych”czyli sesji byla przygotowywana przez aktorki.
   4.Na sesjach publicznych jest osoba wprowadzajaca i ciemne okulary tylko
   dla efektow teatralnych,zbudowania atmosfery tajemniczosci,ze to niby duch-
   -samcio komuniluje sie z nia naprawde,dla uwiarygodnienia farsy.
   5.Na sesjach prywatnych nie ma osoby wprowadzajacej,co jest potwierdzeniem
   punktu 1.
   6.Lucyna klamie,zaprzecza sobie samej,zmienia terminy Nibiru bo Nibiru
nie ma,nie pamieta
   o czym mowila w poprzednich sesjach,bo musialaby zapamietac wszystkie pytania
   i odpowiedzi z wszystkich 100 sesji – co jest dla niej raczej niemozliwe.No i ta jej
   “wiedza”czyli ignorancja we wszystkich dziedzinach jakie porusza.
   7.Juz na tym forum,nie tak dawno,poruszalismy z Redmuluc’iem,ze En-ki,Annunaki,
   Nibiru zostaly skradzione Zecharii Sitchinowi,z jego ksiazek a raczej bajek
To tyle.Jesli moderator uzna ten post za offtop,to prosze o przeniesienie go do topiku
np:”Czy lucyna klamie,czy nie”lub o podobnej tematyce.
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 20, 2009, 21:47:53 wys³ane przez Kahuna » Zapisane
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #74 : Kwiecieñ 20, 2009, 21:45:12 »

Kahuna - w pe³ni zgoda, jedynie co do punktu:

3.Do wystepow “publicznych”czyli sesji byla przygotowywana przez aktorki.

mam pewne w±tpliwo¶ci, bo akurat na to potwierdzenia nie ma, mog³a siê sama wyuczyæ roli. ALe ten akurat punkt jest ma³o istotny, reszta wa¿niejsza - a tu ju¿ trudno zaprzeczaæ.
Strony: 1 2 [3] 4 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: