zuza
Go¶æ
|
|
« : Kwiecieñ 18, 2009, 08:16:38 » |
|
http://interia360.pl/artykul/kremacja-rewelacja,19878przeczyta³am ten tekst i pomy¶la³am, ¿e warto, aby ten temat znalaz³ siê w dyskusji na forum; osobi¶cie jestem zwolenniczk± kremacji i moja rodzina wie o tym... Czyli: wszystko o kremacji, z ró¿nych punktów widzenia...
|
|
|
|
|
|
|
Blad
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #1 : Kwiecieñ 18, 2009, 09:19:05 » |
|
ja kiedys chcialem zeby mnie zkremowali (to nie znaczy zeby ze mnie zrobili krem,, tylko mnie spalili) i rozsypali na plazy nudystow,, nidy w zyciu nie mialem tyle nagich kobiet razem,,
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 18, 2009, 09:19:50 wys³ane przez Blad »
|
|
|
|
|
kot
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #2 : Kwiecieñ 18, 2009, 10:48:19 » |
|
A i mê¿czyzna te¿ by siê trafi³.
|
|
|
|
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #3 : Kwiecieñ 18, 2009, 14:44:40 » |
|
Ja tez jestem za kremacja- to znaczy za spaleniem. Kiedys ogladalam program na temat kremacja, czy normalny pochowek. Zapytano czlowieka ktory byl duzo lat grabarzem, a potem pracowal w krematorium, jakie on ma zyczenie w wypadku smierci. Odpowiedzial, ze wiele lat uwazal ze chce byc pochowany normalnie, jednak dzisiaj uwaza ze spalenie jest duzo wiecej chumanitarne, i zyczy sobie tez spalenie.W Niemczech od czasu do czasu mowi sie glosno na te tematy. Groby sa bardzo skazone medykamentami i chemia jakia przyjmowal chory. Cale lata przyjmowal pokarm z srodkami utrzymujacymi swiezosc produktow, okazuje sie ze ciala sie nie rozkladaja, i leza latami nienaruszone. Wiele mozna na ten temat, niektore lreligie nie pozwalaja na kremacje. Mysle ze jest to problemgleboki i szeroki . Dyskutujmy dalej.....Rafaela
|
|
|
|
|
|
|
tom1ek
Gadu³a
Punkty Forum (pf): 47
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 946
yeah! ;)
|
|
« Odpowiedz #4 : Kwiecieñ 18, 2009, 15:29:40 » |
|
ja też wolę spalenie
taki rodzaj pochówku był znany już w starożytności w wielu kulturach - dziś na świecie jest stosowany także coraz częściej,
tylko np. w Polsce są jeszcze złe skojarzenia dot. takiego sposobu traktowania zwłok - z Oświęcimiem; ale nowe pokolenie powojenne już takich skojarzeń nie ma
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 18, 2009, 15:30:21 wys³ane przez tom1ek »
|
|
Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze nale¿y do mnie. Pozdrawiam starych znajomych
|
|
|
Blad
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #5 : Kwiecieñ 18, 2009, 15:32:39 » |
|
Tomek, my¶lê ¿e jest to bardziej zwiazane z religi± katolick±,, ze zmartwychwstaniem i rozumieniem tego slowa. Cialo ktore zostanie spalone nie ma mo¿liwo¶ci "zmartwychwstac". Jest to dosyc mocno zakorzenione w naszym wyobrazeniu nowego zycia
|
|
|
|
|
|
|
tom1ek
Gadu³a
Punkty Forum (pf): 47
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 946
yeah! ;)
|
|
« Odpowiedz #6 : Kwiecieñ 18, 2009, 15:34:52 » |
|
Tomek, my¶lê ¿e jest to bardziej zwiazane z religi± katolick±,, ze zmartwychwstaniem i rozumieniem tego slowa. Cialo ktore zostanie spalone nie ma mo¿liwo¶ci "zmartwychwstac". Jest to dosyc mocno zakorzenione w naszym wyobrazeniu nowego zycia
jak pyta³em ksiê¿y, to doktryna katolicka tego nie zabrania, tylko po prostu "to nie jest w zwyczaju/tradycji, ale jak kto¶ chce to mo¿e" mo¿na to jeszcze sprawdziæ
|
|
|
|
Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze nale¿y do mnie. Pozdrawiam starych znajomych
|
|
|
Blad
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #7 : Kwiecieñ 18, 2009, 15:38:23 » |
|
ja nie mowilem o doktrynie,, mowilem o naszym wyobrazeniu zmartwychwstania. przeciez ksiadz mowi z prochu powstales w proch sie obrucisz,, tyle ze troche szybciej
|
|
|
|
|
|
|
zuza
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #8 : Kwiecieñ 18, 2009, 16:46:54 » |
|
jak pyta³em ksiê¿y, to doktryna katolicka tego nie zabrania, tylko po prostu "to nie jest w zwyczaju/tradycji, ale jak kto¶ chce to mo¿e" mo¿na to jeszcze sprawdziæ Mo¿na na pewno kremowaæ; 2 lata temu kremowana by³a moja bratowa, a cia³o/prochy z³o¿ono do grobu w urnie. Ksi±dz siê tylko pomyli³ podczas modlitwy, bo zamiast o prochach, mówi³ o ciele...pewnie z przyzwyczajenia...
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 18, 2009, 16:48:33 wys³ane przez zuza »
|
|
|
|
|
Betti
Go¶æ
|
|