Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 21, 2024, 17:35:53

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ukryta edycja postów - nie róbcie tego!  (Przeczytany 5409 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
tom1ek

Gadu³a

Punkty Forum (pf): 47

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 946

yeah! ;)

« : Kwiecieñ 18, 2009, 21:19:30 »

nie pisałem o tym w Regulaminie, bo to taka niepisana zasada stosowana na wszystkich forach, ale widzę że nie wszyscy ją znają - dlatego stworzyłem ten temat.

jak myślicie powinno się to znaleźć w regulaminie, czy nie?

a o co mi konkretnie chodzi?

chodzi o to, żeby zawsze przy edytowaniu treści posta, jeśli zmieniamy jego sens albo coś dodajemy (no chyba, że tylko poprawiamy błędy ortograficzne albo literówki), dopisywać słowo "edycja" albo "edytowano", "edit", "edited" lub tym podobne.

tak jak np. tu:
http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=2388.msg28272#msg28272
http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=2329.msg27866#msg27866
http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=2388.msg28402#msg28402

Wiele osób trzyma się tej zasady. Ale niektórzy mogli jeszcze o niej nie słyszeć.

To niepisana zasada stosowana na wszystkich forach. Najgorsze, że niektórzy (np. Kapłan 718) robią ukrytą (niejawną) edycję celowo, żeby np. ich oponenci wyszli na "głupków". Wiadomo - komentujesz jakiegoś posta, później ktoś zmienia całkowicie jego sens, a twój komentarz zostaje. Tylko, że dotyczy on tego posta przed edycją - i czasem wygląda np. jakbyś ty czepiał się nie wiadomo czego, albo komentował coś czego ktoś inny nigdy nie napisał... itp.

Ukrytą edycję możecie robić, tylko jeśli wasz post jest ostatnim postem w danym temacie i nie był jeszcze przez nikogo komentowany (ja nawet w takim wypadku robię edycję jawną, jeśli zmieniam posta znacząco albo dopisuję do niego coś ważnego)
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 18, 2009, 21:23:16 wys³ane przez tom1ek » Zapisane

Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze nale¿y do mnie. Pozdrawiam starych znajomych U¶miech
Bober
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Kwiecieñ 19, 2009, 08:32:14 »

Ja nigdy nie pisze EDIT jak muszê co¶ poprawiæ, nie piszê bo zawsze robiê to wtedy jak w³asnie ze¿rê jak±¶ wa¿n± literkê albo umknie mi co¶ co mogê jeszcze dodaæ...Edytowanie posta tylko po to aby z kogo¶ zrobiæ"g³upola" jest absolutnym ¦WIÑSTWEM na to nie ma innego s³owa (oczywi¶cie znalaz³oby siê jeszcze jedno okre¶lenie ,ale jest do¶æ wulgarne  Mrugniêcie )

Jak dla mnie EDIT powinno znale¼æ siê w regulaminie, bez tego mog± pojawiaæ siê niekoñcz±ce siê k³ótnie i bezsensowne dyskuty...a takich w wykonaniu niektórych osób mamy na forum jak lodu Mrugniêcie Co na "papierze" to niepodwa¿alne ....
Micha³
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Kwiecieñ 19, 2009, 16:20:04 »

do regulaminu "to"  U¶miech
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Kwiecieñ 19, 2009, 20:44:24 »

Moim zdaniem powinno byæ tak:

(do tych punktów nie wliczaj± siê poprawki literówek czy ortografów, etc)

1. Je¶li edytowany post jest ostatnim w w±tku, nale¿y przy edytowanej tre¶ci (zdanie, akapit, dopisek...) dodaæ: "edycja"/"EDIT"/"//".

2. Je¿eli post nie jest ostatni, i kto¶ siê do niego ustosunkowa³, NIE MO¯NA edytowaæ jego tre¶ci. (zamiast tego mo¿na przecie¿ co¶ u¶ci¶liæ czy zmieniæ w kolejnym po¶cie - ¿aden problem).

Przyk³ad na sensowno¶æ punktu drugiego: Za³ó¿my, ¿e napisa³em o czym¶ w po¶cie, jako jeden z punktów podaj±c pewn± informacjê. Kto¶ po mnie udowodni³, ¿e ta informacja to bzdura. Wtedy ja edytujê posta, ale ustosunkowanie dalej zostaje. I robi siê ba³agan, bo nie wiadomo, do czego to ustosunkowanie, niezale¿nie, czy dopiszê u siebie "EDIT" czy te¿ nie. A zawsze przecie¿ mogê napisaæ: "No, fakt, w tym punkcie siê myli³em, masz racjê". Wyjdzie na jedno, a nie zrobi siê, prosto mówi±c, burdel.

EDIT: Ewentualnie zawsze mo¿na dopisaæ nowy post z u¶ci¶leniem, a tamten punkt zaznaczyæ sobie na inny kolor (czerwony, niebieski...whatever) z dopiskiem "- nieaktualne"
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 19, 2009, 20:46:12 wys³ane przez Tenebrael » Zapisane
tom1ek

Gadu³a

Punkty Forum (pf): 47

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 946

yeah! ;)

« Odpowiedz #4 : Kwiecieñ 19, 2009, 21:04:33 »

no tak, tylko jeszcze np. takie opcje, ¿e podajesz 10 fajnych linków do tematu

kto¶ to cytuje i komentuje, a ty znalaz³e¶ jeszcze 2 linki i chcesz je dorzuciæ - lepiej dorzuciæ w tym poscie, który by³ ju¿ skomentowany, zeby ich nie rozrzucaæ po ca³ym temacie (wszystko w 1 miejscu)

piszesz tam: "edytowano - dodajê jeszcze parê linków"
i wrzucasz je tam

Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze nale¿y do mnie. Pozdrawiam starych znajomych U¶miech
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Kwiecieñ 19, 2009, 21:17:17 »

Ups, nie sprecyzowa³em jednego - w tym zakazie edytowania postów, na ktore ju¿ odpowiedziano, chodzi³o mi o ZMIANÊ lub USUWANIE informacji, nie o dodawanie U¶miech
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: