Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 07, 2025, 05:23:32

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: JASKÓ£CZE ZIELE - DAR NIEBIOS - zastosowanie, uwagi, spostrzeÂżenia.  (Przeczytany 205692 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Milon
Gość
« Odpowiedz #50 : Maj 07, 2009, 18:37:57 »

Mam pytanie gdzie i po ile moÂżna nabyĂŚ ten `Dar Niebios`?
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #51 : Maj 07, 2009, 19:41:32 »

W sklepach zielarskich. Ostatnio kupowaÂłem po3,70.

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
Aza
Gość
« Odpowiedz #52 : Maj 07, 2009, 19:43:31 »

Pewnie w Zielarniach i sklepach ze zdrowÂą ÂżywnoÂściÂą, przynajmniej  ja wÂłaÂśnie w takim kupiÂłam. UÂśmiech
wielki budowniczy
Gość
« Odpowiedz #53 : Maj 07, 2009, 19:57:25 »

Cytat: Aza
hm, szampana z biedronki jeszcze nie piÂłam, a czy pijÂąc moÂżna siĂŞ natkn¹Ì  np. na odnó¿a, czó³ki albo kropki biednej biedronki???
Witaj. Niestety nie, przynajmniej nie zaobserwowaÂłem. Jedna jest jakaÂś rozjechana ale to na etykiecie

Milon - najlepiej pozbieraĂŚ samemu

wpisz np. - jaskó³cze ziele sklep

http://ekozdrowie.abc24.pl/default.asp?kat=53881&pro=375852
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #54 : Maj 07, 2009, 20:26:29 »

Cieszy mnie bardzo ze rozpoczela sie naprawde dyskusja na temat tego ziela. Kazdy ma troche racji. Jesli chodzi Tene o placebo- to zycze sobie i wszystkim aby to bylo naprawde najlepsze lekarstwo dla czlowieka. Jezeli pomaga, to juz jest bardzo dobrze.
W dzisiejszych czasach dzieje sie wiele ciekawych roznych zeczy. Ziola ktorych obce narody uzywaly i uzywaja dalej, sa oglaszane jako bezwartosciowe, trujace
itp. Trzeba pamietac ze ziolo- to jest lekarstwo ktore nalezy uzywac w odpowiednich ilosciach i odpowiedniej jakosci. W tym roku sama zbieralam jaskolcze ziele, mam je juz wysuszone, pokrojone i slicznie spakowane. Musze wam kochani powiedziec, obserwujac proces schniecia , ze nie kupilabym z internetu tego ziola.
Po wysuszenu , nie rozni sie np. od lisci jerzyny, ktore mlode zbierane i ususzone sa doskonale przy przeziebieniach i kaszlu.
Jaskulcze ziele jest czesto sprzedawane w roznych mieszankach np. w Cholagoga.
Nie zapominajmy, ze jaskolcze ziele setki lat bylo jednym z najlepszych ziol. Dobre stare zielarki zbieraly to ziele tez zima, z pod sniegu. Moja babcia opowiadala mi o wlasnie takiej starej zielarce i o tym jaskolczym ziele. Ona wiedziala jak stosowac to ziolo i ile, wiedziala ze musi byc z nim ostrozna. Wiedziala tez ze nie wolno go podawac kobietom ciezarnym.
Pisalam tez o ziolach "Szwedzkich", ktore sa tez bardzo dobre i wlasciwie kazdy powinien je miec w domu. Mozna je kupic w aptece juz gotowe w plynie, albo wysuszona mieszanke i samemu je spozadzic. Ja mam je juz 5 lat, sa naprawde dobre, bardzo dobre. Pozdrawiam serdecznie Rafaela.
Aza
Gość
« Odpowiedz #55 : Maj 07, 2009, 20:54:09 »

Witaj Rafaela, chciaÂłam i ja sama tego ziela dla siebie nazbieraĂŚ, myÂślaÂłam, Âże to wÂłaÂśnie jaskó³cze ziele, ale jak je zerwaÂłam nie byÂło tego ¿ó³tego soku.  Smutny ObejrzaÂłam na obrazku, wyglÂądaÂło tak samo. Niestety zdjĂŞcie, ktĂłre mu zrobiÂłam usunĂŞÂłam i nie mogĂŞ Ci teraz pokazaĂŚ, skoro zbierasz to wiesz jak wyglÂąda. A moÂże ten sok pokazuje siĂŞ z opóŸnieniem po zÂłamaniu Âłodygi? Jak je rozpoznaĂŚ, Âżeby siĂŞ nie pomyliĂŚ? RzeczywiÂście masz absolutnÂą racjĂŞ, osobiÂście zebrane i wysuszone zioÂła a kupne to nie to samo! Szok Mam przykÂład  miĂŞdzy innymi na miĂŞcie, lipie, pokrzywach...
« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2009, 20:59:02 wysłane przez Aza » Zapisane
arlson
Gość
« Odpowiedz #56 : Maj 07, 2009, 21:05:51 »

Aza teraz jest o wiele ³atwiej rozpoznaÌ to ziele gdy¿ kwitnie. Uœmiech S¹ to ¿ó³te kwiatki i czterema p³atkami. W internecie znajdziesz dok³adny opis. Sok raczej pojawia siê od razu po z³amaniu, wiêc jeœli masz okazjê poszukaj tego ziela drugi raz. Jeœli nie bêdziesz pewna to zrób zdjêcie, jak wczeœniej, a mo¿e zapoznamy. W koùcu lepiej zanim zacznie siê piÌ, 5 razy upewniÌ. Z tego co ostatnio zaobserwowa³em to glistnik roœnie prawie wszêdzie, szczególnie przy drogach, wiêc w koùcu pewnie znajdziesz. Uœmiech

Pozdrawiam Arlson.

ptak
Gość
« Odpowiedz #57 : Maj 07, 2009, 21:11:13 »

Witajcie,
Dlaczego jaskó³cze ziele ma byĂŚ darem niebios, skoro to Ziemia nam je podarowaÂła?  MrugniĂŞcie
Pi³am je przez pó³ roku i czu³am siê œwietnie, nie mia³am nawet kataru. Skoùczy³am picie w lutym i nadal czujê siê œwietnie. Ale przed kuracj¹ te¿ tak siê czu³am, wiêc trudno mi oceniÌ, czy na coœ pomog³o. Czasami, szczególnie na pocz¹tku, jak robi³am za mocny wywar, to by³am lekko oszo³omiona. Potem parzy³am ju¿ wg przepisu i by³o ok. Od jesieni znów zamierzam wznowiÌ kuracjê, ale niestety ziele jest niedostêpne, wiêc chyba bêdê musia³a sama nazbieraÌ i ususzyÌ.
No i zaopatrzĂŞ siĂŞ w zioÂła szwedzkie, jak poleca Rafaela.  UÂśmiech

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2009, 21:12:18 wysłane przez ptak » Zapisane
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #58 : Maj 08, 2009, 13:41:36 »

Ptaszku, wybierz sie najlepiej na zbieranie tego ziela w poblizu strumykow jasli jest mozliwosc, miesiac maj jest ostatnim najlepszym miesiacem do zbierania
ziela Jaskolczego. Robi duzo zadowolenia. Jesli bedziesz miala pytania, to prosze pisz i pytaj. Ja tez jutro ide jeszcze raz na zbieranie tego ziolka, rozpoczelam picie go. Pozdrawiam pa,pa.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #59 : Maj 08, 2009, 14:28:08 »

Nadomiar wszystkiego mamy wÂłaÂśnie peÂłniĂŞ KsiĂŞÂżyca, wiĂŞc tym bardziej warto zbieraĂŚ.

ptak
Gość
« Odpowiedz #60 : Maj 08, 2009, 19:47:42 »

Witaj Rafaelo,
Oczywiœcie, ¿e mam pytania. Nigdy nie zbiera³am wczeœniej zió³ (w tym ¿yciu, bo jak¹œ inkarnacjê ponoÌ mia³am jako zielarka i uzdrowicielka), dlatego nie wiem, jakie czêœci ziela zbieraÌ, jak przygotowaÌ je do suszenia, oraz jak najlepiej suszyÌ? No i jak rozpoznaÌ, czy to na pewno jaskó³cze ziele. Bo ¿ó³te kwiatki s¹ doœÌ powszechne na ³¹kach. Nie mówi¹c o kaczeùcach, choÌ te akurat znam doskonale. Du¿y uœmiech
ParĂŞ porad doÂświadczonej zielarki bardzo by siĂŞ przydaÂły. SÂądzĂŞ, Âże nie tylko mi.

Pozdrawiam serdecznie.  UÂśmiech

Dariusz, chyba nie kaÂżesz zbieraĂŚ ziela nocÂą podczas peÂłni?  DuÂży uÂśmiech

Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #61 : Maj 08, 2009, 20:36:06 »

Cytat: Ptak
Dariusz, chyba nie kaÂżesz zbieraĂŚ ziela nocÂą podczas peÂłni? 

Szkoda, bo to najlepsz pora, wystarczy dobra latarka.

Co do kwiatków tych zió³ek. Kaczeùce (to chyba jaskier, jeœli siê nie mylê) maj¹ 5 ¿ó³tych p³atków, cienkie d³ugie listki i cienkie ³ody¿ki, natomiast glistnik ma liœcie podobne do dêbowych i kwiaty sk³adaj¹ce siê z 4 p³atków, a ³odygê grub¹ jak udo - w porównaniu z jaskierem.
MyÂślĂŞ, ze Rafaela nie bĂŞdzie miaÂła nic przeciw Âże ja uprzedziÂłem.

Rafaela
Gość
« Odpowiedz #62 : Maj 08, 2009, 20:49:09 »

Oczywiscie, bardzo chetnie powiem co sama wiem. Tak wiec : nalezy zbierac ziola z daleka od drog i zabrudzonych miejsc. Nalezy zbierac w dniu kiedy nie pada
deszcz, jest sucho. jesli chodzi o jaskolcze ziele to nalezy zbierac wlasnie teraz, jest powiedzenie ze od przylotu jasolek do odlotu, ale najlepszy czas jest teraz kiedy kwitnie.podaje link gdzie mozna wiecej poczytac i obejzec jak wyglada. Jego zolte kwiatki maja tylko 4 platki, po zlamaniu lodygi natychmiast wyplywa pomaranczowy sok ktory jest piekielnie gorzki i brudzi, trzeba uwazac na ubranie. Zrywac roslinke z lodyga, do ziemi. Uzywa sie cala rosline lacznie z lodyga.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Glistnik_jask%C3%B3%C5%82cze_ziele. Ja po przyniesieniu do domu, polozylam u mnie w sypialni w miejscu gdzie nie pada slonce na bialym papierze, mozna na lnianej lub bawelnianej sciereczce. Mozna wiazke zwiazac i zawiesic do suszenia. Jesli ziele jest polozone to prosze czesto odwracac. Suszac musi zachowac zielonkawy kolor. Ja po 3 tygodniach listki pokruszylam a lodygi pocielam drobniutko nozyczkami. Nastepnie wlozylam do papierowej torebki i wstawilam do szafeczki gdzie jest sucho i ciemno. Rozpoczelam tez pic to ziele. Jedna lyzeczke herbaciana, naprawde nie przesadzac, na szklanke wody, lepiej garnuszek porcelanowy, moze ktos ma specjalny do parzenia zio z pokrywka, po 30 min. odcedzic i uzupelnic woda przegotowana na pelnaszklanke. Ja pije na dwa razy, jest bardzo gorzkie, tak wiec wypijam je w ciagu 30 min .calosc. Jesli cos pominelam , to prosze pytac.
Temat zbierania ziol jest bardzo obszerny.Pozdrawiam pa.
Aza
Gość
« Odpowiedz #63 : Maj 08, 2009, 21:10:08 »

CzeœÌ wszystkim, a widzieliœcie ten rysuneczek /w górnym lewym rogu/w linku, który podaje Rafaela? Nic dziwnego, ¿e tak trudno kupiÌ dziœ jaskó³cze ziele. Mnie pokazano dziœ ulotkê w zielarskim, ¿e to ziele tylko sprzedawane jest jako dodatek w mieszankach. ChoÌ jeszcze niedawno kupi³am torebkê, dziœ ju¿ mam problem z zakupem!
pozdrawiam
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #64 : Maj 08, 2009, 21:14:19 »

W drodze do zapoznania sie z tym ziolkiem wybralam sie na strone niemiecka.
Znalazlam tam : 27 nazw jaskolczego ziela
przydatne na   : 51 schorzen
sklad jaskolczego ziela sklada sie z 32 sladnikow +olejki
jako skladnik trujacy 1 "Alkaloid"
pisza ze nalezy uzywac to ziolo pod okiem lekarskim
Jest ziolem tez bardzo znanym w tym kraju i musze przyznac ze rosnie go naprawde duzo .
east
Gość
« Odpowiedz #65 : Maj 08, 2009, 21:25:50 »

heh , napatoczyÂłem siĂŞ dzisiaj na glistnika na spacerze.
RzeczywiÂście rĂłsÂł przy polnej drodze w zacienionym, wilgotnym  miejscu na skraju lasu.
WyglÂąda dokÂładnie tak, jak opisujecie, a jeszcze sprawdziÂłem w Internecie. I na prawdĂŞ z Âłodygi , w miejscu zerwania wypÂływa pomaraĂączowy sok, ktĂłry mi palce "pomalowaÂł".
Rafaela, a powiedz, czy to trzeba suszyĂŚ , czy moÂżna od razu ÂświeÂże listki zalewaĂŚ gorÂącÂą wodÂą ?
Bo w sieci napatoczyÂłem siĂŞ na taki przepis , cytujĂŞ  :"Macerat glistnikowy – Maceratio Chelidonii: 1 czêœÌ ÂświeÂżego ziela lub ÂświeÂżych mielonych korzeni zalaĂŚ 3 czĂŞÂściami ciepÂłej wody, odstawiĂŚ na 5 godzin, przecedziĂŚ. PrzechowywaĂŚ w lodĂłwce, nie dÂłuÂżej jednak jak 3 dni. PiĂŚ 2-3 razy dziennie po 30 ml. StosowaĂŚ rĂłwnieÂż jako pÂłukanka, do lewatyw i przemywania skĂłry. OkÂłady z maceratu wykazujÂą dziaÂłanie przeciwbĂłlowe i znieczulajÂące. Macerat moÂżna zakonserwowaĂŚ alkoholem 40% (proporcja 1:1) "
ÂźrĂłdÂło  http://luskiewnik.strefa.pl/chelidonium.html

wiĂŞc sobie ÂświeÂże liÂście zalaÂłem i poczekam te 5 godzin. Lewatyw nie bĂŞdĂŞ robiÂł, ale sprĂłbujĂŞ piĂŚ. Czy mogÂłabyÂś potwierdziĂŚ, lub zaprzeczyĂŚ, albo skomentowaĂŚ cokolwiek  na temat tego maceratowego przepisu  ? Jak to siĂŞ rozcieĂącza ?
SzczegĂłlnie interesuje mnie zastosowanie tego ziela w mojej astmie oskrzelowej, a to ze wzglĂŞdu na to, Âże, jak podaje to ÂźrĂłdÂło  "Alkaloidy glistnika rozszerzajÂą drogi oddechowe i naczynia wieĂącowe, uÂłatwiajÂą oddychanie."

A w ogóle to ka¿demu takie zio³o siê przyda ze wzglêdu na to ,¿e "Preparaty glistnikowe przyjête doustnie dzia³aj¹ uspokajaj¹co, spazmolitycznie (rozkurczowo) na miêœnie g³adkie i poprzecznie pr¹¿kowane, rozluŸniaj¹co, przeciwlêkowo, przeciwbólowo, przeciwdrgawkowo, przeciwstresowo i nasennie (10 ml nalewki lub intraktu, 100 ml naparu) "

A jak siĂŞ objawia przedawkowanie, albo zaÂżycie zbyt wysokiego stĂŞÂżenia ?
W ÂźrĂłdle , ktĂłre podaÂłem pisze, Âże glistnik to silna trucizna, ale co to oznacza ?
Na swĂłj sposĂłb moÂże byĂŚ ciekawie, czyli  "Od dawna skÂładniki glistnika a porĂłwnywane do papaweryny, morfiny i kodeiny "

pozdrawiam serdecznie
East
ptak
Gość
« Odpowiedz #66 : Maj 08, 2009, 21:43:44 »

Rafaelo, dziĂŞki za informacje i wskazĂłwki. Zastanawia mnie jeszcze, czy lepiej jest suszyĂŚ ziele np. w piekarniku w podwyÂższonej temperaturze, czy w pokojowej, ale za to w dÂłuÂższym okresie czasu? KtĂłra metoda sprzyja zachowaniu wiĂŞkszej iloÂści aktywnych skÂładnikĂłw?

Aza, zgadza siĂŞ co do utrudnieĂą. Ostatni zakup jaskó³czego ziela musiaÂłam poczyniĂŚ w transakcji wiÂązanej, tzn. razem z pokrzywÂą i skrzypem polnym, bo samego juÂż nie sprzedawano. PowiedziaÂłam wiĂŞc, Âże robiĂŞ mieszankĂŞ i tak teÂż zrobiÂłam. OstatniÂą torebkĂŞ wymieszaÂłam z pokrzywÂą i skrzypem i tak zakoĂączyÂłam kuracjĂŞ. Przy okazji dowiedziaÂłam siĂŞ, Âże ziele to byÂło czĂŞsto kupowane przez narkomanĂłw do odurzania siĂŞ, stÂąd takie zaostrzenia. KupujÂąc ostatniÂą partiĂŞ czuÂłam siĂŞ prawie jak przestĂŞpca.  DuÂży uÂśmiech
A teraz nigdzie w aptekach i sklepach zielarskich nie ma glistnika. Przynajmniej w GdaĂąsku.
Mam nadziejĂŞ, Âże jest za to na ³¹kach o czym siĂŞ niedÂługo przekonam.  UÂśmiech   

Pozdrawiam
Thotal
Gość
« Odpowiedz #67 : Maj 08, 2009, 22:20:32 »

Najwiêcej jest go na obrze¿ach lasów, miedzach w pobli¿u wiejskich zabudowaù. SuszyÌ w zacienionym przewiewnym miejscu, Ptaku Uœmiech, nie u¿ywaj piekarnika, zió³ nie wolno przegrzewaÌ podczas suszenia!!!

Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #68 : Maj 08, 2009, 22:34:30 »

Tothal ,a moÂżna np powiesic je na balkonie,albo w nasÂłonecznionym oknie ,a moÂże na przeciÂągu ? No i jeszcze jedno pytanie; jak bardzo suche ono ma byĂŚ?

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
arteq
Gość
« Odpowiedz #69 : Maj 08, 2009, 22:36:15 »

W palcach powinno daĂŚ siĂŞ bez wiĂŞkszego trudu rozetrzeĂŚ w pyÂł. Popatrz na herbatĂŞ.
Thotal
Gość
« Odpowiedz #70 : Maj 08, 2009, 22:37:57 »

Zió³ nie suszy siê na s³oùcu, zawsze powinny byÌ os³oniête w przewiewnym miejscu. Po wysuszeniu powinno siê kruszyÌ...

Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #71 : Maj 08, 2009, 22:49:46 »

arteq i Thotal UÂśmiech bardzo dziĂŞkujĂŞ za poradĂŞ.PowieszĂŞ je na zacienionej stronie balkonu tam gdzie mam najwiekszy przewiew. SuszĂŞ tak liÂście pietruszki i selera ,ale co do jaskó³czego ziela chciaÂłam siĂŞ upewniĂŚ UÂśmiech

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
Aza
Gość
« Odpowiedz #72 : Maj 09, 2009, 09:50:30 »

Ptaszku, narkoman to nie przestĂŞpca z racji samego uzaleÂżnienia /chyba, Âże zrobi coÂś, co jest nie zgodne z prawem/, wtedy tak. Nie czuj siĂŞ wiĂŞc jak przestĂŞpca, sÂą ogĂłlne zakusy, jak zresztÂą pewnie wiesz, Âżeby najlepiej zakazaĂŚ w ogĂłle zaÂżywania zió³. I coÂś mi siĂŞ zdaje, Âże kÂłopoty z dostaniem tego zioÂła majÂą takÂą podstawĂŞ. DziÂś jest PEÂŁNIA, idÂźmy zatem na pola, ³¹ki i do lasu i nazbierajmy co siĂŞ da, co komu potrzebne, bo w³¹œnie dziÂś zioÂła posiadajÂą najlepszÂą moc i wÂłaÂściwoÂści /maj, peÂłnia i w dodatku po deszczach/. A nie zapomnijcie zbierajÂąc, mieĂŚ dobry nastrĂłj i serce peÂłne miÂłoÂści, dziĂŞkujÂąc StwĂłrcy za te wszystkie dary. O BoÂże wÂłaÂśnie w tej chwili, piszÂąc to poczuÂłam uczucie bezwarunkowej miÂłoÂści do Was wszystkich. Pozdrawiam wszystkich wiosennie, sÂłonecznie, cieplutko, Aza  Buziak Buziak Buziak
ptak
Gość
« Odpowiedz #73 : Maj 09, 2009, 11:13:48 »

Witaj Aza,
No pewnie, Âże narkoman to nie przestĂŞpca. PiszÂąc, Âże tak siĂŞ czuÂłam, po pierwsze ÂżartowaÂłam, po drugie bardziej na myÂśli miaÂłam to, Âże musiaÂłam dostosowaĂŚ siĂŞ do absurdalnej sytuacji (czyli udawaĂŚ, Âże potrzebne mi jest jaskó³cze ziele do mieszanki) by mĂłc w ogĂłle je kupiĂŚ. Poza tym, jak ÂśmiaÂłam kupowaĂŚ zakazany owoc?  DuÂży uÂśmiech  Eh, a teraz sobie za darmo wezmĂŞ z ³¹k i lasĂłw dar ziemi oraz niebios …  z pominiĂŞciem wszelkich zakazĂłw ... Chichot

Pozdrawiam cieplutko  UÂśmiech
east
Gość
« Odpowiedz #74 : Maj 09, 2009, 13:31:07 »

A teraz wra¿enia z degustacji maceratu ( tzn nalewki ) ze œwie¿ego glistnika na ¿ywo ... uwaga uwaga, z ostatniej chwili ( hehehe )... w smaku gorzkie, ale bardzo przyjemna ta goryczka... nalewka ma kolor s³omkowej herbatki, zapach ³¹ki i liœci.
DziaÂłanie ... banan na gĂŞbie hehe  , innych nie stwierdzono  DuÂży uÂśmiech DuÂży uÂśmiech DuÂży uÂśmiech DuÂży uÂśmiech
Strony: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: