Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 08:34:19

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: JASKÓ£CZE ZIELE - DAR NIEBIOS - zastosowanie, uwagi, spostrze¿enia.  (Przeczytany 202097 razy)
0 u¿ytkowników i 11 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Milon
Go¶æ
« Odpowiedz #50 : Maj 07, 2009, 18:37:57 »

Mam pytanie gdzie i po ile mo¿na nabyæ ten `Dar Niebios`?
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #51 : Maj 07, 2009, 19:41:32 »

W sklepach zielarskich. Ostatnio kupowa³em po3,70.

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Aza
Go¶æ
« Odpowiedz #52 : Maj 07, 2009, 19:43:31 »

Pewnie w Zielarniach i sklepach ze zdrow± ¿ywno¶ci±, przynajmniej  ja w³a¶nie w takim kupi³am. U¶miech
wielki budowniczy
Go¶æ
« Odpowiedz #53 : Maj 07, 2009, 19:57:25 »

Cytat: Aza
hm, szampana z biedronki jeszcze nie pi³am, a czy pij±c mo¿na siê natkn±æ  np. na odnó¿a, czó³ki albo kropki biednej biedronki???
Witaj. Niestety nie, przynajmniej nie zaobserwowa³em. Jedna jest jaka¶ rozjechana ale to na etykiecie

Milon - najlepiej pozbieraæ samemu

wpisz np. - jaskó³cze ziele sklep

http://ekozdrowie.abc24.pl/default.asp?kat=53881&pro=375852
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #54 : Maj 07, 2009, 20:26:29 »

Cieszy mnie bardzo ze rozpoczela sie naprawde dyskusja na temat tego ziela. Kazdy ma troche racji. Jesli chodzi Tene o placebo- to zycze sobie i wszystkim aby to bylo naprawde najlepsze lekarstwo dla czlowieka. Jezeli pomaga, to juz jest bardzo dobrze.
W dzisiejszych czasach dzieje sie wiele ciekawych roznych zeczy. Ziola ktorych obce narody uzywaly i uzywaja dalej, sa oglaszane jako bezwartosciowe, trujace
itp. Trzeba pamietac ze ziolo- to jest lekarstwo ktore nalezy uzywac w odpowiednich ilosciach i odpowiedniej jakosci. W tym roku sama zbieralam jaskolcze ziele, mam je juz wysuszone, pokrojone i slicznie spakowane. Musze wam kochani powiedziec, obserwujac proces schniecia , ze nie kupilabym z internetu tego ziola.
Po wysuszenu , nie rozni sie np. od lisci jerzyny, ktore mlode zbierane i ususzone sa doskonale przy przeziebieniach i kaszlu.
Jaskulcze ziele jest czesto sprzedawane w roznych mieszankach np. w Cholagoga.
Nie zapominajmy, ze jaskolcze ziele setki lat bylo jednym z najlepszych ziol. Dobre stare zielarki zbieraly to ziele tez zima, z pod sniegu. Moja babcia opowiadala mi o wlasnie takiej starej zielarce i o tym jaskolczym ziele. Ona wiedziala jak stosowac to ziolo i ile, wiedziala ze musi byc z nim ostrozna. Wiedziala tez ze nie wolno go podawac kobietom ciezarnym.
Pisalam tez o ziolach "Szwedzkich", ktore sa tez bardzo dobre i wlasciwie kazdy powinien je miec w domu. Mozna je kupic w aptece juz gotowe w plynie, albo wysuszona mieszanke i samemu je spozadzic. Ja mam je juz 5 lat, sa naprawde dobre, bardzo dobre. Pozdrawiam serdecznie Rafaela.
Aza
Go¶æ
« Odpowiedz #55 : Maj 07, 2009, 20:54:09 »

Witaj Rafaela, chcia³am i ja sama tego ziela dla siebie nazbieraæ, my¶la³am, ¿e to w³a¶nie jaskó³cze ziele, ale jak je zerwa³am nie by³o tego ¿ó³tego soku.  Smutny Obejrza³am na obrazku, wygl±da³o tak samo. Niestety zdjêcie, które mu zrobi³am usunê³am i nie mogê Ci teraz pokazaæ, skoro zbierasz to wiesz jak wygl±da. A mo¿e ten sok pokazuje siê z opó¼nieniem po z³amaniu ³odygi? Jak je rozpoznaæ, ¿eby siê nie pomyliæ? Rzeczywi¶cie masz absolutn± racjê, osobi¶cie zebrane i wysuszone zio³a a kupne to nie to samo! Szok Mam przyk³ad  miêdzy innymi na miêcie, lipie, pokrzywach...
« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2009, 20:59:02 wys³ane przez Aza » Zapisane
arlson
Go¶æ
« Odpowiedz #56 : Maj 07, 2009, 21:05:51 »

Aza teraz jest o wiele ³atwiej rozpoznaæ to ziele gdy¿ kwitnie. U¶miech S± to ¿ó³te kwiatki i czterema p³atkami. W internecie znajdziesz dok³adny opis. Sok raczej pojawia siê od razu po z³amaniu, wiêc je¶li masz okazjê poszukaj tego ziela drugi raz. Je¶li nie bêdziesz pewna to zrób zdjêcie, jak wcze¶niej, a mo¿e zapoznamy. W koñcu lepiej zanim zacznie siê piæ, 5 razy upewniæ. Z tego co ostatnio zaobserwowa³em to glistnik ro¶nie prawie wszêdzie, szczególnie przy drogach, wiêc w koñcu pewnie znajdziesz. U¶miech

Pozdrawiam Arlson.

ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #57 : Maj 07, 2009, 21:11:13 »

Witajcie,
Dlaczego jaskó³cze ziele ma byæ darem niebios, skoro to Ziemia nam je podarowa³a?  Mrugniêcie
Pi³am je przez pó³ roku i czu³am siê ¶wietnie, nie mia³am nawet kataru. Skoñczy³am picie w lutym i nadal czujê siê ¶wietnie. Ale przed kuracj± te¿ tak siê czu³am, wiêc trudno mi oceniæ, czy na co¶ pomog³o. Czasami, szczególnie na pocz±tku, jak robi³am za mocny wywar, to by³am lekko oszo³omiona. Potem parzy³am ju¿ wg przepisu i by³o ok. Od jesieni znów zamierzam wznowiæ kuracjê, ale niestety ziele jest niedostêpne, wiêc chyba bêdê musia³a sama nazbieraæ i ususzyæ.
No i zaopatrzê siê w zio³a szwedzkie, jak poleca Rafaela.  U¶miech

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2009, 21:12:18 wys³ane przez ptak » Zapisane
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #58 : Maj 08, 2009, 13:41:36 »

Ptaszku, wybierz sie najlepiej na zbieranie tego ziela w poblizu strumykow jasli jest mozliwosc, miesiac maj jest ostatnim najlepszym miesiacem do zbierania
ziela Jaskolczego. Robi duzo zadowolenia. Jesli bedziesz miala pytania, to prosze pisz i pytaj. Ja tez jutro ide jeszcze raz na zbieranie tego ziolka, rozpoczelam picie go. Pozdrawiam pa,pa.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #59 : Maj 08, 2009, 14:28:08 »

Nadomiar wszystkiego mamy w³a¶nie pe³niê Ksiê¿yca, wiêc tym bardziej warto zbieraæ.

ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #60 : Maj 08, 2009, 19:47:42 »

Witaj Rafaelo,
Oczywi¶cie, ¿e mam pytania. Nigdy nie zbiera³am wcze¶niej zió³ (w tym ¿yciu, bo jak±¶ inkarnacjê ponoæ mia³am jako zielarka i uzdrowicielka), dlatego nie wiem, jakie czê¶ci ziela zbieraæ, jak przygotowaæ je do suszenia, oraz jak najlepiej suszyæ? No i jak rozpoznaæ, czy to na pewno jaskó³cze ziele. Bo ¿ó³te kwiatki s± do¶æ powszechne na ³±kach. Nie mówi±c o kaczeñcach, choæ te akurat znam doskonale. Du¿y u¶miech
Parê porad do¶wiadczonej zielarki bardzo by siê przyda³y. S±dzê, ¿e nie tylko mi.

Pozdrawiam serdecznie.  U¶miech

Dariusz, chyba nie ka¿esz zbieraæ ziela noc± podczas pe³ni?  Du¿y u¶miech

Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #61 : Maj 08, 2009, 20:36:06 »

Cytat: Ptak
Dariusz, chyba nie ka¿esz zbieraæ ziela noc± podczas pe³ni? 

Szkoda, bo to najlepsz pora, wystarczy dobra latarka.

Co do kwiatków tych zió³ek. Kaczeñce (to chyba jaskier, je¶li siê nie mylê) maj± 5 ¿ó³tych p³atków, cienkie d³ugie listki i cienkie ³ody¿ki, natomiast glistnik ma li¶cie podobne do dêbowych i kwiaty sk³adaj±ce siê z 4 p³atków, a ³odygê grub± jak udo - w porównaniu z jaskierem.
My¶lê, ze Rafaela nie bêdzie mia³a nic przeciw ¿e ja uprzedzi³em.

Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #62 : Maj 08, 2009, 20:49:09 »

Oczywiscie, bardzo chetnie powiem co sama wiem. Tak wiec : nalezy zbierac ziola z daleka od drog i zabrudzonych miejsc. Nalezy zbierac w dniu kiedy nie pada
deszcz, jest sucho. jesli chodzi o jaskolcze ziele to nalezy zbierac wlasnie teraz, jest powiedzenie ze od przylotu jasolek do odlotu, ale najlepszy czas jest teraz kiedy kwitnie.podaje link gdzie mozna wiecej poczytac i obejzec jak wyglada. Jego zolte kwiatki maja tylko 4 platki, po zlamaniu lodygi natychmiast wyplywa pomaranczowy sok ktory jest piekielnie gorzki i brudzi, trzeba uwazac na ubranie. Zrywac roslinke z lodyga, do ziemi. Uzywa sie cala rosline lacznie z lodyga.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Glistnik_jask%C3%B3%C5%82cze_ziele. Ja po przyniesieniu do domu, polozylam u mnie w sypialni w miejscu gdzie nie pada slonce na bialym papierze, mozna na lnianej lub bawelnianej sciereczce. Mozna wiazke zwiazac i zawiesic do suszenia. Jesli ziele jest polozone to prosze czesto odwracac. Suszac musi zachowac zielonkawy kolor. Ja po 3 tygodniach listki pokruszylam a lodygi pocielam drobniutko nozyczkami. Nastepnie wlozylam do papierowej torebki i wstawilam do szafeczki gdzie jest sucho i ciemno. Rozpoczelam tez pic to ziele. Jedna lyzeczke herbaciana, naprawde nie przesadzac, na szklanke wody, lepiej garnuszek porcelanowy, moze ktos ma specjalny do parzenia zio z pokrywka, po 30 min. odcedzic i uzupelnic woda przegotowana na pelnaszklanke. Ja pije na dwa razy, jest bardzo gorzkie, tak wiec wypijam je w ciagu 30 min .calosc. Jesli cos pominelam , to prosze pytac.
Temat zbierania ziol jest bardzo obszerny.Pozdrawiam pa.
Aza
Go¶æ
« Odpowiedz #63 : Maj 08, 2009, 21:10:08 »

Cze¶æ wszystkim, a widzieli¶cie ten rysuneczek /w górnym lewym rogu/w linku, który podaje Rafaela? Nic dziwnego, ¿e tak trudno kupiæ dzi¶ jaskó³cze ziele. Mnie pokazano dzi¶ ulotkê w zielarskim, ¿e to ziele tylko sprzedawane jest jako dodatek w mieszankach. Choæ jeszcze niedawno kupi³am torebkê, dzi¶ ju¿ mam problem z zakupem!
pozdrawiam
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #64 : Maj 08, 2009, 21:14:19 »

W drodze do zapoznania sie z tym ziolkiem wybralam sie na strone niemiecka.
Znalazlam tam : 27 nazw jaskolczego ziela
przydatne na   : 51 schorzen
sklad jaskolczego ziela sklada sie z 32 sladnikow +olejki
jako skladnik trujacy 1 "Alkaloid"
pisza ze nalezy uzywac to ziolo pod okiem lekarskim
Jest ziolem tez bardzo znanym w tym kraju i musze przyznac ze rosnie go naprawde duzo .
east
Go¶æ
« Odpowiedz #65 : Maj 08, 2009, 21:25:50 »

heh , napatoczy³em siê dzisiaj na glistnika na spacerze.
Rzeczywi¶cie rós³ przy polnej drodze w zacienionym, wilgotnym  miejscu na skraju lasu.
Wygl±da dok³adnie tak, jak opisujecie, a jeszcze sprawdzi³em w Internecie. I na prawdê z ³odygi , w miejscu zerwania wyp³ywa pomarañczowy sok, który mi palce "pomalowa³".
Rafaela, a powiedz, czy to trzeba suszyæ , czy mo¿na od razu ¶wie¿e listki zalewaæ gor±c± wod± ?
Bo w sieci napatoczy³em siê na taki przepis , cytujê  :"Macerat glistnikowy – Maceratio Chelidonii: 1 czê¶æ ¶wie¿ego ziela lub ¶wie¿ych mielonych korzeni zalaæ 3 czê¶ciami ciep³ej wody, odstawiæ na 5 godzin, przecedziæ. Przechowywaæ w lodówce, nie d³u¿ej jednak jak 3 dni. Piæ 2-3 razy dziennie po 30 ml. Stosowaæ równie¿ jako p³ukanka, do lewatyw i przemywania skóry. Ok³ady z maceratu wykazuj± dzia³anie przeciwbólowe i znieczulaj±ce. Macerat mo¿na zakonserwowaæ alkoholem 40% (proporcja 1:1) "
¼ród³o  http://luskiewnik.strefa.pl/chelidonium.html

wiêc sobie ¶wie¿e li¶cie zala³em i poczekam te 5 godzin. Lewatyw nie bêdê robi³, ale spróbujê piæ. Czy mog³aby¶ potwierdziæ, lub zaprzeczyæ, albo skomentowaæ cokolwiek  na temat tego maceratowego przepisu  ? Jak to siê rozcieñcza ?
Szczególnie interesuje mnie zastosowanie tego ziela w mojej astmie oskrzelowej, a to ze wzglêdu na to, ¿e, jak podaje to ¼ród³o  "Alkaloidy glistnika rozszerzaj± drogi oddechowe i naczynia wieñcowe, u³atwiaj± oddychanie."

A w ogóle to ka¿demu takie zio³o siê przyda ze wzglêdu na to ,¿e "Preparaty glistnikowe przyjête doustnie dzia³aj± uspokajaj±co, spazmolitycznie (rozkurczowo) na miê¶nie g³adkie i poprzecznie pr±¿kowane, rozlu¼niaj±co, przeciwlêkowo, przeciwbólowo, przeciwdrgawkowo, przeciwstresowo i nasennie (10 ml nalewki lub intraktu, 100 ml naparu) "

A jak siê objawia przedawkowanie, albo za¿ycie zbyt wysokiego stê¿enia ?
W ¼ródle , które poda³em pisze, ¿e glistnik to silna trucizna, ale co to oznacza ?
Na swój sposób mo¿e byæ ciekawie, czyli  "Od dawna sk³adniki glistnika a porównywane do papaweryny, morfiny i kodeiny "

pozdrawiam serdecznie
East
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #66 : Maj 08, 2009, 21:43:44 »

Rafaelo, dziêki za informacje i wskazówki. Zastanawia mnie jeszcze, czy lepiej jest suszyæ ziele np. w piekarniku w podwy¿szonej temperaturze, czy w pokojowej, ale za to w d³u¿szym okresie czasu? Która metoda sprzyja zachowaniu wiêkszej ilo¶ci aktywnych sk³adników?

Aza, zgadza siê co do utrudnieñ. Ostatni zakup jaskó³czego ziela musia³am poczyniæ w transakcji wi±zanej, tzn. razem z pokrzyw± i skrzypem polnym, bo samego ju¿ nie sprzedawano. Powiedzia³am wiêc, ¿e robiê mieszankê i tak te¿ zrobi³am. Ostatni± torebkê wymiesza³am z pokrzyw± i skrzypem i tak zakoñczy³am kuracjê. Przy okazji dowiedzia³am siê, ¿e ziele to by³o czêsto kupowane przez narkomanów do odurzania siê, st±d takie zaostrzenia. Kupuj±c ostatni± partiê czu³am siê prawie jak przestêpca.  Du¿y u¶miech
A teraz nigdzie w aptekach i sklepach zielarskich nie ma glistnika. Przynajmniej w Gdañsku.
Mam nadziejê, ¿e jest za to na ³±kach o czym siê nied³ugo przekonam.  U¶miech   

Pozdrawiam
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #67 : Maj 08, 2009, 22:20:32 »

Najwiêcej jest go na obrze¿ach lasów, miedzach w pobli¿u wiejskich zabudowañ. Suszyæ w zacienionym przewiewnym miejscu, Ptaku U¶miech, nie u¿ywaj piekarnika, zió³ nie wolno przegrzewaæ podczas suszenia!!!

Pozdrawiam - Thotal U¶miech
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #68 : Maj 08, 2009, 22:34:30 »

Tothal ,a mo¿na np powiesic je na balkonie,albo w nas³onecznionym oknie ,a mo¿e na przeci±gu ? No i jeszcze jedno pytanie; jak bardzo suche ono ma byæ?

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #69 : Maj 08, 2009, 22:36:15 »

W palcach powinno daæ siê bez wiêkszego trudu rozetrzeæ w py³. Popatrz na herbatê.
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #70 : Maj 08, 2009, 22:37:57 »

Zió³ nie suszy siê na s³oñcu, zawsze powinny byæ os³oniête w przewiewnym miejscu. Po wysuszeniu powinno siê kruszyæ...

Pozdrawiam - Thotal U¶miech
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #71 : Maj 08, 2009, 22:49:46 »

arteq i Thotal U¶miech bardzo dziêkujê za poradê.Powieszê je na zacienionej stronie balkonu tam gdzie mam najwiekszy przewiew. Suszê tak li¶cie pietruszki i selera ,ale co do jaskó³czego ziela chcia³am siê upewniæ U¶miech

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
Aza
Go¶æ
« Odpowiedz #72 : Maj 09, 2009, 09:50:30 »

Ptaszku, narkoman to nie przestêpca z racji samego uzale¿nienia /chyba, ¿e zrobi co¶, co jest nie zgodne z prawem/, wtedy tak. Nie czuj siê wiêc jak przestêpca, s± ogólne zakusy, jak zreszt± pewnie wiesz, ¿eby najlepiej zakazaæ w ogóle za¿ywania zió³. I co¶ mi siê zdaje, ¿e k³opoty z dostaniem tego zio³a maj± tak± podstawê. Dzi¶ jest PE£NIA, id¼my zatem na pola, ³±ki i do lasu i nazbierajmy co siê da, co komu potrzebne, bo w³±¶nie dzi¶ zio³a posiadaj± najlepsz± moc i w³a¶ciwo¶ci /maj, pe³nia i w dodatku po deszczach/. A nie zapomnijcie zbieraj±c, mieæ dobry nastrój i serce pe³ne mi³o¶ci, dziêkuj±c Stwórcy za te wszystkie dary. O Bo¿e w³a¶nie w tej chwili, pisz±c to poczu³am uczucie bezwarunkowej mi³o¶ci do Was wszystkich. Pozdrawiam wszystkich wiosennie, s³onecznie, cieplutko, Aza  Buziak Buziak Buziak
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #73 : Maj 09, 2009, 11:13:48 »

Witaj Aza,
No pewnie, ¿e narkoman to nie przestêpca. Pisz±c, ¿e tak siê czu³am, po pierwsze ¿artowa³am, po drugie bardziej na my¶li mia³am to, ¿e musia³am dostosowaæ siê do absurdalnej sytuacji (czyli udawaæ, ¿e potrzebne mi jest jaskó³cze ziele do mieszanki) by móc w ogóle je kupiæ. Poza tym, jak ¶mia³am kupowaæ zakazany owoc?  Du¿y u¶miech  Eh, a teraz sobie za darmo wezmê z ³±k i lasów dar ziemi oraz niebios …  z pominiêciem wszelkich zakazów ... Chichot

Pozdrawiam cieplutko  U¶miech
east
Go¶æ
« Odpowiedz #74 : Maj 09, 2009, 13:31:07 »

A teraz wra¿enia z degustacji maceratu ( tzn nalewki ) ze ¶wie¿ego glistnika na ¿ywo ... uwaga uwaga, z ostatniej chwili ( hehehe )... w smaku gorzkie, ale bardzo przyjemna ta goryczka... nalewka ma kolor s³omkowej herbatki, zapach ³±ki i li¶ci.
Dzia³anie ... banan na gêbie hehe  , innych nie stwierdzono  Du¿y u¶miech Du¿y u¶miech Du¿y u¶miech Du¿y u¶miech
Strony: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: