Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Styczeń 10, 2025, 12:43:12

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: JASKÓ£CZE ZIELE - DAR NIEBIOS - zastosowanie, uwagi, spostrzeÂżenia.  (Przeczytany 202631 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
wiki
Gość
« Odpowiedz #225 : Kwiecień 12, 2011, 06:51:04 »

Chanell rwiesz pĂŞk zwiÂązujesz nitkÂą lub sznurkiem i wieszam np na strychu aÂż uschnie, tak zawsze robiÂła moja babcia, a teraz i ja:)

dawno nie pi³am ju¿ glistnika chyba czas zacz¹Ì bo ca³y s³ój ususzony w spi¿arni stoi Uœmiech

Pozdrawiam:)
yaroos
Gość
« Odpowiedz #226 : Listopad 07, 2011, 08:02:43 »

czy ktoÂś zauwaÂżyÂł Âże picie glistnika powoduje nietoleracjĂŞ dla alkoholu ?
Bardzo sie zdziwiÂłem jak odpadÂłem na imprezie po 8 kieliszkach (25g.) Z reguÂły wypijam raz tyle Âżeby sie tak zaÂłatwiĂŚ...PijĂŞ glistnik 3 szklanki dziennie od miesiÂąca...
« Ostatnia zmiana: Listopad 07, 2011, 08:04:54 wysłane przez yaroos » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #227 : Listopad 11, 2011, 21:52:46 »

Nie zauwaÂżyÂłem tego u siebie, moÂże dlatego Âże maÂło pijĂŞ. MrugniĂŞcie
Ale to chyba dobre objawy spo¿ywania tego zió³ka, czy¿ nie? Du¿y uœmiech

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
zodiakus71
Gość
« Odpowiedz #228 : Listopad 11, 2011, 22:09:22 »

U mnie jakoÂś dziwnie zbiegÂł siĂŞ czas kiedy zastosowaÂłem kuracjĂŞ glistnikowÂą z czasem od kiedy zmalaÂła chĂŞĂŚ na spoÂżywanie alkoholu praktycznie do zera , ale moÂże to czysty przypadek .
barneyos

GawĂŞdziarz

Punkty Forum (pf): 2

« Odpowiedz #229 : Listopad 12, 2011, 10:03:16 »

Ale jajca zodiakus71, u mnie dokładnie tak samo to zadziałało.

A to chyba nie przypadek. I mimo, że przestałem pić glistnik jakiś czas temu, nieochota na % cały czas sią utrzymuje. Dodam też, że to działa bez żadnego przymusu, nie myślę o alkoholu, że nie chcę pic bo się stoczę, uzależnię, itp., ale po prostu nie piję, bo nie potrzebuję i nie jest mi po drodze.

I to niepicie jest bardzo łatwe.
« Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2011, 10:03:53 wysłane przez barneyos » Zapisane

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemoÂżliwych, sÂą tylko rzeczy, ktĂłrych na razie nie potrafimy zrobiĂŚ\"
\"Im wiĂŞcej wiem, tym bardziej wiem, Âże mniej wiem\"
yaroos
Gość
« Odpowiedz #230 : Listopad 12, 2011, 19:33:20 »

s³uchajcie , w³aœnie i u mnie sie to objawi³o ¿e nie mia³em ochoty na alkohol, ale na imprezie mog³em wypiÌ co sie rzadko zda¿a wiêc sobie wypi³em Niezdecydowany...powiem tyle ¿e nie wiem co sie ze mn¹ porobi³o... Poza tym smak zió³ek jakoœ dziwnie przedk³ada³ sie ze zmakiem ¿ó³ci z ¿a³¹dka przy muszelce...bleeee
Teraz mogĂŞ stwierdziĂŚ Âże piÂłem wbrew sobie i powiedziaÂłem sobie Âże wĂłda nie jest juÂż dla mnie !

Ciekawostka - szybko mi przesz³o chorowanie (to tylko 200ml czystej), a zawsze po przedawkowaniu alkoholu po³owe nastêpnego dnia mia³em wyciête z ¿yciorysu ... W tym przypadku wczeœnie rano ok godz 4-tej zaparzy³em zió³ka i znikn¹³ ca³y kacyk Uœmiech

Heh ! jeszcze co chciaÂłem dodaĂŚ - zawsze lubiaÂłem piwko takie odgazowane, otwarte wczeÂśniej z lodĂłweczki....ZauwaÂżyÂłem Âże po wypiciu naparu, a potem piwa - coÂś sie ze mnÂą dzieje nie tak - te same objawy jakbym sie napiÂł mocniejszego glistnika...
Na samo piwo ochota jakby siê spotêgowa³a...ale ju¿ sobie odpuszczam wtedy zió³ka Uœmiech
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2011, 06:47:55 wysłane przez yaroos » Zapisane
zodiakus71
Gość
« Odpowiedz #231 : Listopad 15, 2011, 21:59:38 »

WÂłaÂśnie za to lubiĂŞ to forum , projekt Cheops projektem ale zawsze jakieÂś poÂżyteczne dla Âżycia wiadomoÂści moÂżna tu znaleŸÌ , jeÂśli nie o zioÂłach to o postrzeganiu Âświata i o tym , Âże inni majÂą podobne poglÂądy . CzÂłowiek wydaje siĂŞ sobie jakoÂś mniej  "odjechany" w Âżyciu codziennym  DuÂży uÂśmiech
yaroos
Gość
« Odpowiedz #232 : Listopad 16, 2011, 15:50:44 »

poÂżyteczne dla Âżycia wiadomoÂści...hehe
Ja jestem tylko ciekawy czy ktoÂś doÂświadczyÂł podobnych spiĂŞĂŚ pt.helidonium majus - czysta ÂżubrĂłwka ?
Piszcie bez krĂŞpacji - wszystko co ludzkie nie jest mi co ? JĂŞzyk MrugniĂŞcie
« Ostatnia zmiana: Listopad 16, 2011, 15:54:20 wysłane przez yaroos » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #233 : Listopad 16, 2011, 19:16:49 »

poÂżyteczne dla Âżycia wiadomoÂści...hehe
Ja jestem tylko ciekawy czy ktoÂś doÂświadczyÂł podobnych spiĂŞĂŚ pt.helidonium majus - czysta ÂżubrĂłwka ?
Piszcie bez krĂŞpacji - wszystko co ludzkie nie jest mi co ? JĂŞzyk MrugniĂŞcie

Ale proszĂŞ to opisywaĂŚ juÂż w odpowiedniejszym wÂątku.DuÂży uÂśmiech

Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #234 : Marzec 19, 2012, 21:11:37 »

Glistnik jaskó³cze ziele - Chelidonium majus L. (Papaveraceae - makowate)

Glistnik jest taksonem monotypowym swojego rodzaju w rodzinie makowatych. Oznacza to, ¿e jest tylko jeden glistnik w œwiecie roœlin i byÌ mo¿e dlatego jest on taki unikalny zarówno pod k¹tem dzia³ania, jak i sk³adu chemicznego. W medycynie ludowej nazywano go "darem niebios", co ju¿ samo w sobie jest wymowne. Badania fitofarmakologiczne potwierdzi³y "niebiaùskie" w³aœciwoœci jaskó³czego ziela, co sprawi³o, ¿e jest to obecnie jedna z najciekawszych roœlin leczniczych œwiata. Jeœli peruwiaùskie lasy deszczowe mog¹ siê poszczyciÌ najlepszym antyoksydantem globu - Camu Camu (Myrciaria dubia), tak my mo¿emy poszczyciÌ siê glistnikiem. Oczywiœcie nie tylko my, bo jest to gatunek rozpowszechniony w strefie klimatu umiarkowanego Eurazji. W Polsce jest pospolity na ca³ym obszarze. Jest roœlin¹ wieloletni¹ dorastaj¹c¹ do 90 cm wysokoœci. Wytwarza odziomkowe liœcie o 5-7 odcinkach jajowatych do kolistych, nierówno g³êboko wcinanych lub karbowanych. Górne liœcie s¹ krótsze 3-klapowe o krótkich ogonkach. Z wierzchu s¹ jasnozielone, a od spodu sinozielone. Kwiaty ¿ó³te umieszczone s¹ na szczytach pêdów o œrednicy 2,5 cm. Korona sk³ada siê z czterech odwrotnie jajowatych p³atków d³ugoœci oko³o 1 cm. Glistnik posiada palowy system korzeniowy z grubym czarnobr¹zowym korzeniem g³ównym i licznymi pobocznymi. Surowcem leczniczym jest ziele i korzeù - Herba et Radix Chelidonii. Korzenie mo¿emy pozyskiwaÌ jesieni¹ lub wczesn¹ wiosn¹. Ziele natomiast do lipca, choÌ najbardziej wartoœciowe jest w maju i czerwcu. Suszymy je w ciemnym i przewiewnym miejscu, aby zachowa³o swój naturalny zielony kolor. Korzenie szybko obmywamy, osuszamy i suszymy w temperaturze 30-50 stopni C.

Glistnik zawiera 26-27 alkaloidów izochinolinowych (ziele: 0,5-1,5%; korzeù i niedojrza³e owoce: 3-4%). Alkaloidy zlokalizowane s¹ g³ównie w przewodach mlecznych w postaci soli z kwasami: chelidonowym, bursztynowym, cytrynowym i jab³kowym. Sok wydobywaj¹cy siê z uszkodzonej roœliny zawiera 18 alkaloidów. Wa¿niejsze alkaloidy w glistniku to: chelidonina, homochelidonina, metoksychelidonina, sangwinaryna (pochodne benzofenantrydyny); protopina, alfa i beta-allokryptopina (pochodne protopiny); berberyna, koptyzyna (pochodne protoberberyny) oraz alkaloidy chinolizydynowe (sparteina). Ponadto glistnik zawiera równie¿ aminy biogenne, witaminê C, œluzy, olejek eteryczny, flawonoidy, fenolokwasy (kw. kawowy, kw. cynamonowy, kw. kumarynowy, kw. gentyzynowy, kw. ferulowy), cholinê, czy glikogen.

WÂłaÂściwoÂści lecznicze glistnika sÂą bardzo szerokie. Jest to niezwykle silna farmakologicznie roÂślina, ktĂłra potrafi zwalczaĂŚ nowotwory i wiele innych schorzeĂą. Alkaloidom glistnika chciaÂłbym niebawem poÂświĂŞciĂŚ osobnÂą notkĂŞ, stÂąd nie bĂŞdĂŞ siĂŞ w tym aspekcie teraz zbytnio rozpisywaÂł i daruje sobie zamieszczanie wzorĂłw chemicznych, ktĂłre i tak by siĂŞ powtĂłrzyÂły.

DziaÂłanie i wskazania

Preparaty z jaskó³czego ziela dzia³aj¹ uspokajaj¹co, rozkurczowo, ¿ó³ciopêdnie i ¿ó³ciotwórczo, hipotensyjnie, krwiotwórczo, immunostymuluj¹co przez system GALT (dawniej okreœlany jako uk³ad siateczkowo-œródb³onkowy jelit), cytotoksycznie, onkostatycznie, moczopêdnie, przeciwwirusowo (równie¿ przeciw wirusom grypy), przeciwbólowo, przeciwkaszlowo i w du¿ych dawkach nasennie i narkotycznie. Glistnik wytwarza alkaloidy, które dzia³aj¹c synergicznie s¹ jednymi z najskuteczniejszych œrodków w walce przeciwko ró¿nej maœci nowotworom. Dzia³aj¹ równie¿ fungistatycznie i pierwotniakobójczo. Glistnik i kokorycz oprócz miêœni g³adkich, rozluŸniaj¹ miêœnie szkieletowe.

Glistnikiem leczy siê kamicê ¿ó³ciow¹, kamicê moczow¹, grzybice, boreliozê, brodawczaki jelit, wirusowe zapalenie w¹troby, grzybice narz¹dów p³ciowych, choroby wrzodowe, hemoroidy (wlewki), dusznicê bolesn¹, dychawicê oskrzelow¹, nerwice wegetatywne, nadciœnienie. Ponadto usuwa wirusa indukuj¹cego raka szyjki macicy, obni¿a poziom cholesterolu, zaparcia spastyczne, znosi bolesne miesi¹czki i napiêcie miesi¹czkowe, mo¿e byÌ stosowany w zaburzeniach psychicznych w okresie menopauzy.

Preparaty

Ze œwie¿ego surowca przyrz¹dzamy intrakt 1:5 na gor¹cym alkoholu 60-70%. Trzymamy minimum 7 dni. Za¿ywamy po 5 ml 2-3 razy dziennie. Jeœli zdarzy siê kolka mo¿emy wypiÌ pó³ szklanki naparu + 10 ml nalewki. Nalewka na suchym lub œwie¿ym surowcu mo¿e byÌ stosowana na zmiany nowotworowe, dziwne i trudno goj¹ce siê rany. Na brodawki najsilniej dzia³a œwie¿e ziele w postaci papki z octem lub spirytusem. Dodatkowo zewnêtrznie stosujemy do pêdzlowania zmienionych chorobowo miejsc (nad¿erki w jamie ustnej, opryszczka, liszaje, czyraki, k³ykciny, wypryski, owrzodzenia, zmiany toczniowe i ³uszczycowe). Do ok³adów, p³ukanek i przemywania skóry rozcieùczamy preparat: 1 ³y¿kê na 200 ml przegotowanej wody.

Intrakt i ocet glistnikowy

Napar wykonujemy z 1 jednej p³askiej ³y¿ki rozdrobnionego ziela lub korzenia na szklankê wrz¹cej wody. Odstawiamy na 30 minut pod przykryciem. Pijemy 2-3 razy dziennie po 50 ml. Napar podnosi stê¿enie hemoglobiny we krwi, poprawia kr¹¿enie wieùcowe, mózgowe i obwodowe w koùczynach.

SporzÂądzanie maÂści glistnikowej - ÂświeÂże ziele ucierane jest z dodatkiem gliceryny i spirytusu

Na ró¿ne zmiany skórne, guzy i zmiany nowotworowe, schorzenia skórne bardzo skuteczna jest maœÌ glistnikowa. Robimy j¹ rozcieraj¹c ziele lub ziele z k³¹czem z mas³em lub smalcem w proporcji 1:1 lub 1:2. Ziele dobrze uprzednio zmieszaÌ z gliceryn¹ i spirytusem. Wszystko ucieramy w moŸdzierzu a¿ do powstania jednolitej papki. Przy brodawczakach jelita grubego tak¹ papkê przyjmuje siê doustnie. Brodawczaki odpadaj¹ i s¹ wydalane bez koniecznoœci operacji. Glistnik mo¿na stosowaÌ przy parali¿ach i niedow³adach oraz padaczkach z lepiê¿nikiem ró¿owym.

Po dodaniu smalcu mieszamy a¿ do uzyskania jednolitej papki - maœÌ glistnikowa gotowa

Cennym preparatem jest teÂż ocet glistnikowy. Surowiec zalewamy w proporcji 1:5 ciepÂłym lub gorÂącym octem 3-5% i odstawiamy na kilka dni. Stosujemy do nasiadĂłwek, irygacji, okÂładania zmian skĂłrnych, pÂłukania jamy ustnej. DziaÂła na grzybice ukÂładu pokarmowego, grzybice skĂłry, skÂłonnoÂści do grzybic skĂłry, ukÂąszenia komarĂłw i kleszczy.

A pozwoli³em sobie wstawiÌ zdjêcie z Dr Henrykiem Ró¿aùskim, którego uwa¿am za wybitnego farmakognoste i znawce fitoterapii

http://farmakognozja.blogspot.com/search?q=jask%C3%B3%C5%82cze+ziele

barneyos

GawĂŞdziarz

Punkty Forum (pf): 2

« Odpowiedz #235 : Marzec 20, 2012, 17:43:04 »

Cholibka, wychodzi na to, Âże Enek nam dobrze podpowiadaÂł !

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemoÂżliwych, sÂą tylko rzeczy, ktĂłrych na razie nie potrafimy zrobiĂŚ\"
\"Im wiĂŞcej wiem, tym bardziej wiem, Âże mniej wiem\"
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #236 : Marzec 20, 2012, 18:59:08 »

Tak, w tym wzglĂŞdzie dobrze.
Warto nieraz podrzuciÌ ma³¹ prawdê by przemyciÌ du¿e k³amstwo. Mrugniêcie

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: