Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 07:44:22

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] 2 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: ZIEMIA. Czym dla was jest?  (Przeczytany 29794 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
PHIRIOORI
Go¶æ
« : Kwiecieñ 28, 2009, 23:53:31 »

1.
Czym jest dla Ciebie?

2.
Kiedy¶ ziemia by³a centrum ¶wiata, Kopernik to zmieni³ na rzecz s³oñca.
I nie myli³ siê... ale czy co¶ nie umknê³o w tej operacyi?..
(no i która to ziemia by³a)
Prawdopodobnie umkne³a nam pewna rzecz, pewien aspekt sprawy. Zwi±zany równie¿ z relacjami ziemi.
Fizycznie wszystko siê zgadza. Metafizycznie..

3.
Ciekawi± mnie te¿ Ró¿ne znaczenia s³owa, etymologie tych s³ów:

Ziemia
GEO
MUnD, mondo, mundi, monde
edit:dodajê GAiA

World
Ki

...

Terra
Erde

« Ostatnia zmiana: Maj 28, 2009, 00:50:26 wys³ane przez PHIRIOORI » Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #1 : Kwiecieñ 29, 2009, 22:26:50 »

U¶miech
Zastanawia³am siê przez d³u¿sz± chwilê co mam napisaæ i dosz³am do wniosku ¿e jedno s³owo nie wystarczy.
 1.Ziemia dla mnie to: moje miejsce we wszech¶wiecie, to mój dom,to zagadka,to cudowne widoki  to poprostu ca³y ¶wiat i jest dla mnie wszystkim.
2. Tak Kopernik zmieni³ to,ale w³a¶nie dziêki niemu mo¿emy teraz ogl±daæ Ziemiê z kosmosu.Mo¿e nie osobi¶cie ale np.dziêki satelitom.
3.Podoba mi siê GEO ,choæ rodzimy wyraz ziemia jest cieplejszy U¶miech Niestety nie zanam siê na entymologii tych s³ów.

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
Ferseer
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Kwiecieñ 29, 2009, 23:29:06 »

Hmmm ... Ziemia czym jest Ziemia? Jest dla mnie największą zagadką ... Większą nawet od samych piramid . Nasza Ziemia jest czymś pięknym co my sami niszczymy ... Szkoda
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 29, 2009, 23:32:08 wys³ane przez Ferseer » Zapisane
aiden
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Kwiecieñ 30, 2009, 05:24:15 »

Nasza Ziemia jest czym¶ piêknym co my sami niszczymy

Wiêksza ilo¶æ CO2 stymuluje ro¶liny do coraz wiêkszej produkcji tlenu...no to my¶lê, ¿e Ziemia jest wspania³± maszynk±, w przesz³o¶ci swobodnie radzi³a sobie z wybuchami super wulkanów (to dopiero by³a emisja gazów), wiêc poradzi s± z odchodami cz³owieka i za to j± lubiê Mrugniêcie
Ferseer
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Kwiecieñ 30, 2009, 22:53:21 »

Aiden zgadam siê z Tob± ¿e wiêcej Co2 stymuluje ro¶lny. Ale w³a¶nie tu jest pies pogrzebany. Skoro sami wycinamy lasy, zanieczyszczamy ¶rodowisko , w³a¶nie tu robimy b³±d (nie jestem z Grean Peac Jêzyk) bo nie d³ugo nie bêdzie mia³o co przerabiaæ Co2 na Tlen.
mona11
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Maj 10, 2009, 14:36:37 »

nie ma miejsca jak Dom ;]
jeste¶my czê¶ci± Ziemi, jak komórki miê¶niowe s± czê¶ci± naszego organizmu.
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Maj 13, 2009, 22:53:08 »

ma³e zainteresowanie ziemi± na forum.
Pewnie ziemianie tu prawie nie zagl±daj± Chichot
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #7 : Maj 13, 2009, 23:01:11 »

PHIRIOORI  U¶miech
Mo¿e dlatego ¿e mê¿czy¼ni s± z Marsa a kobiety z Wenus Jêzyk

Teraz na powa¿nie.Faktycznie ma³e zainteresowanie,ale temat jest troszeczkê ciê¿ki. Muszê przyznaæ ¿e ja mia³m problem jak uj±æ w s³owa ,czym dla mnie jest Ziemia i pewnie inni te¿.Dlatego moze nic nie napisali:)
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2009, 23:01:51 wys³ane przez chanell » Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
kot
Go¶æ
« Odpowiedz #8 : Maj 13, 2009, 23:03:57 »

Ziemia wybranym nam miejscem do kszta³towania duszy jest rekomendowana od dawna,wiec korzystamy.
 U¶miech Mrugniêcie

zigrin
Go¶æ
« Odpowiedz #9 : Maj 13, 2009, 23:52:11 »

Jestem z Ziemi – chocia¿ z Marsa te¿…  Du¿y u¶miech
O Ziemi trudno siê mówi, bo zbyt wiele przes³ania j± informacji…  Mrugniêcie
Jest ona dla wielu ludzi niemal wszystkim tym, co wydaje im siê ¿e posiadaj± na w³asno¶æ…  Du¿y u¶miech
Gdy kto¶ zaczyna zbyt wiele „fantazjowaæ”, wtedy czêsto mówimy do niego aby „zszed³ na ziemiê”…  Chichot
Jak tu jednak nie z-fantazjowaæ, gdy np. z takiego nat³oku informacji trzeba zrobiæ krótkie podsumowanie… ?   Niezdecydowany
Najpro¶ciej, Ziemia potocznie dla nas jest jako: jest – to co jest…  U¶miech

Pozdrawiam wszystkich Ziemian  U¶miech
dczion
Go¶æ
« Odpowiedz #10 : Maj 27, 2009, 19:32:47 »

Mysle ze wszystkim czego potrzebujemy a jednoczesnie nie mam pojecia mam tylko pewna wizje U¶miech
east
Go¶æ
« Odpowiedz #11 : Maj 28, 2009, 00:13:06 »

Na Ziemiê jako tak± trzeba by spojrzeæ z wiêkszego dystansu ni¿ na przyk³ad z poziomu rejonu zamieszkania.
Geografia by³a moim ulubionym  przedmiotem w³a¶nie z tego powodu.
Za ka¿dym razem, gdy dokonujê takiego spojrzenia to czujê wielki szacunek do Ziemi, jak do ¿ywego , bliskiego mi cz³owieka.
Jak do matki.
Mnie najbardziej podoba siê s³owo Gaja.
I to nie tylko Ziemia ma takie dla mnie znaczenie. Bez TAKIEGO  Ksiê¿yca, w³a¶nie w TAKIM miejscu  , bez TAKIEGO S³oñca, bez takiej a nie innej orbity Ziemi nie by³oby ¿ycia, nie by³oby nas. To taki inkubator ( bezduszne s³owo ), albo raczej macica, albo lepiej  - ¦wiêty Graal ..
Ziemia-Matka wci±¿ nas nosi w swoim ³onie w oczekiwaniu na nasze narodziny. Czeka na to ca³y Wszech¶wiat.
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #12 : Maj 29, 2009, 18:10:40 »

GIGANTYCZNA WYRWA W ZIEMSKIM POLU MAGNETYCZNYM

Warto zwrocic szczegolna uwage na te informacje, gdyz-w przeciwienstwie do rozmaitch straszydel rozpowszechnianych w internecie, publikacjach prasowych oraz ksiazkach i zapowiadajacychbw 2012 r "koniec swiata", co ma znajdowac odzwierciedlenie w kalendarzu Majow- mamy tu do czynienia przypuszczalnie
Z PIERWSZYM POWAZNYM DONIESIENIEM, SWIADCZACYM O POJAWIENIU SIE NOWYCH ZJAWISK ASTROFIZYCZNYCH; ktore moga wywrzec negatywny wplyw na nasze zycie w nadchodzacych latach.Mianowicie 16 grudnia 2008 roku NASA podala do wiadomosci, ze sonda Themis odkryla  WYRWE W ZIEMSKIM POLU MAGNETYCZNYM DZIESIECIOKROTNIE WIEKSZA, NIZ KIEDYKOLWIEK STWIERDZONO. Wyrwa ma czterokrotna wielkosc naszej planety. Jej rezultatem bedzie m.in. przewidywana w 2012 roku najwieksza aktywnosc slonca. Nastapi wowczas maksymalna emisja promieniowania od 30 - 50 procent wieksza niz w roku 1913.
Doprowadzi to do swobodnego przeplywu gigantycznej "fali"szkodliwych promieniowan, dotychczas odbijanych przez ziemskie pole magnetyczne.
NASA spodziewa sie powaznych zaklocen w systemie satelitarnym, telekomunikacyjnym, jak i w sieciach elektrycznych, a nawet mozliwosci calkowitego ich uszkodzenia. Jimmy Reader  astrofizyk z Uniwersytetu w  New Hempshire nazwal to zjawisko Wielkom Wydarzeniem mogacym wprowadzic mini epoke lodowcowa.
Co do wplywu tej gigantycznej emisji na ludzkie organizmy (bioelektryczny system czlowieka), pojawilo sie wiele spekulacji sprowadzajaceych sie do konkluzji:
Nie wiemy . Co do jednego natomiast uczeni sa zgodni: ze bedzie to naturalne, nieznane dotychczas w takiej skali zjawisko.

Maciej Kaniewski

Nieznany Swiat Nr, 6 2009.
« Ostatnia zmiana: Maj 29, 2009, 19:08:48 wys³ane przez Rafaela » Zapisane
east
Go¶æ
« Odpowiedz #13 : Maj 29, 2009, 21:54:49 »

Rafaela ,  nie ma co panikowaæ zawczasu. Wydaje mi siê ,¿e takie informacje s± rozpowszechniane celowo, by siaæ strach w¶ród ludzi po to, aby Ci z kolei przyzwolili na radykalne kroki takie jak zbudowanie tarczy , która pozwoli³aby oddzieliæ ludzko¶æ od promieniowania. Chodzi im o to, by zachowaæ to ,co ju¿ ludzko¶æ osi±gnê³a, gdy tymczasem wp³yw promieniowania s³onecznego mo¿e zupe³nie odwrotnie od przewidywañ - wyzwoliæ ludzko¶æ . To , co w 1913 tym by³o dla ludzi zabójcze dzisiaj/jutro nie musi takim byæ dla nas. To s± naturalne procesy zachodz±ce na Ziemi .
Byæ mo¿e tak w³a¶nie Ziemia siê broni przed szkodliwym dzia³aniem cz³owieka. Chce siê oczy¶ciæ, daje znak, z którego powinni¶my wszyscy  skorzystaæ jako ludzko¶æ. Ju¿ mo¿e nie w tym pokoleniu ,ale mo¿e w przysz³ym ... o ile jeszcze bêdziemy wówczas lud¼mi ... o ile w ogóle bêdziemy ...
Jednego mo¿emy byæ pewni. Nawet , gdy nas zabraknie, to ¿ycie przetrwa i bêdzie siê dalej rozwija³o , ale ju¿ przemienione.
W kazdym razie , coby siê nie sta³o, mi³o by³o Was wszystkich poznaæ. Jest w tym jaka¶ megalomania w³a¶ciwa tylko istocie ludzkiej, ¿e oto jeste¶my jednym z ostatnich  ¿yj±cych pokoleñ cywilizacji technologicznej przed rokiem 012 .
Dinozaury z nas w pewnym sensie ...
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #14 : Maj 31, 2009, 18:54:35 »

East, jak myslisz czy to jest naprawde mozliwe?
east
Go¶æ
« Odpowiedz #15 : Maj 31, 2009, 21:28:23 »

Tak, my¶lê, ¿e to mo¿liwe.
Cywilizacja  pozbawiona magnetycznego p³aszcza ochronnego Ziemi ma tylko 8 sekund ¿ycia w przypadku ogromnego wybuchu na S³oñcu, gdy¿ tyle czasu potrzeba promieniom S³oñca by dotar³y do naszej planety.
Promieniowanie s³oneczne, a wraz z nim pole elektromagnetyczne  zdmuchnê³oby najpierw satelity po s³onecznej stronie Ziemi, a potem po kolei wszystkie ¼ród³a energii elektrycznej na jej powierzchni, skasuje ca³± pamiêæ elektronicznych urz±dzeñ, a w tym dane przechowywane w Bankach. Trudno sobie wyobraziæ jaki chaos móg³by zapanowaæ na ¦wiecie.
Nie wiadomo jak taka potê¿na dawka elektromagnetyczna wp³ynê³aby na pola istot ¿ywych, ale ju¿ sam fakt jej zaistnienia z pewno¶ci± nie pozosta³by bez ¶ladu.
zigrin
Go¶æ
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 01, 2009, 00:03:49 »

Witaj East
Tak, my¶lê, ¿e to mo¿liwe.
Cywilizacja  pozbawiona magnetycznego p³aszcza ochronnego Ziemi ma tylko 8 sekund ¿ycia w przypadku ogromnego wybuchu na S³oñcu, gdy¿ tyle czasu potrzeba promieniom S³oñca by dotar³y do naszej planety.

To akurat wydaje mi siê niemo¿liwe, bo dystans (ok. 150 000 000 km) S³oñce-Ziemia, ¶wiat³o pokonuje w ci±gu oko³o 8 minut, a nie 8 sekund. Chyba siê troszkê przejêzyczy³e¶…  Mrugniêcie

Mam nadziejê, ¿e oka¿e siê jeszcze sporo niezgodno¶ci i nasze ¿ycie przed³u¿y siê o wiele wiêcej, ni¿ kilka minut...

Pozdrawiam i dobranoc  U¶miech
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 01, 2009, 00:25:55 wys³ane przez zigrin » Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 01, 2009, 07:35:17 »

Wszystko bêdzie dobrze, ziemia przechodzi³a podobne procesy wielokrotnie, damy radê Du¿y u¶miech

Pozdrawiam - Thotal U¶miech
zuza
Go¶æ
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 01, 2009, 15:21:50 »

Ziemia jest dla mnie piêknym miejscem, które sobie wybra³am po to, aby siê na niej uczyæ.
Gaja U¶miech, to piekna nazwa Ziemi dla mnie...
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 03, 2009, 22:32:48 »

..zaGajasz?
Mora
Go¶æ
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 04, 2009, 02:21:13 »

Ziemia to dusza ³±cz±ca wszystkie minera³y i istoty na niej ¿yj±ce w ca³o¶æ. Nasz dom.
east
Go¶æ
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 07, 2009, 20:48:51 »

Piknie to uj±³e¶ , Mora  .pozdr
vandelot
Go¶æ
« Odpowiedz #22 : Czerwiec 18, 2009, 00:05:24 »

"Nie tchnienie po³±czone z krwi± da³o, o ludzie, pocz±tek waszym duszom i ukszta³towa³o ich substancjê, choæ w³a¶nie krew i tchnienie tworz± wasze ziemskie i ¶miertelne cia³a. Bo wasze dusze przyby³y tu sk±din±d" - Empedokles.

Kocham Ziemiê i uwa¿am j± za swój dom, chocia¿ wierzê te¿, ¿e nasz prawdziwy DOM jest gdzie indziej...

Pozdrawiam  U¶miech

PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #23 : Wrzesieñ 26, 2009, 10:46:20 »

Gilga?
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 26, 2009, 11:08:15 wys³ane przez PHIRIOORI » Zapisane
..Justyna..
Go¶æ
« Odpowiedz #24 : Listopad 11, 2009, 16:15:54 »

...ziemia.. nasz ¶wiat...innego ¶wiata nie jestesmy sobie w stanie wyobraziæ gdzie¶ w innej galaktyce oddalonej o odleg³o¶æ która ledwo mie¶ci sie w naszych g³owach a w³a¶ciwie nie mie¶ci..  innej ziemi nie mamy, innej nie znamy... wiêc czemu z dnia na dzieñ ludzko¶æ niszczy jedyny dom który ma... Chcia³abym by my¶lenie zmieni³o siê.. byæ mo¿e nie nadchodzi koniec a pocz±tek..
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: