Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 07, 2025, 16:58:44

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: ZIEMIA. Czym dla was jest?  (Przeczytany 30526 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
PHIRIOORI
Gość
« : Kwiecień 28, 2009, 23:53:31 »

1.
Czym jest dla Ciebie?

2.
KiedyÂś ziemia byÂła centrum Âświata, Kopernik to zmieniÂł na rzecz sÂłoĂąca.
I nie myliÂł siĂŞ... ale czy coÂś nie umknĂŞÂło w tej operacyi?..
(no i ktĂłra to ziemia byÂła)
Prawdopodobnie umkneÂła nam pewna rzecz, pewien aspekt sprawy. ZwiÂązany rĂłwnieÂż z relacjami ziemi.
Fizycznie wszystko siĂŞ zgadza. Metafizycznie..

3.
Ciekawi¹ mnie te¿ Ró¿ne znaczenia s³owa, etymologie tych s³ów:

Ziemia
GEO
MUnD, mondo, mundi, monde
edit:dodajĂŞ GAiA

World
Ki

...

Terra
Erde

« Ostatnia zmiana: Maj 28, 2009, 00:50:26 wysłane przez PHIRIOORI » Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 29, 2009, 22:26:50 »

UÂśmiech
ZastanawiaÂłam siĂŞ przez dÂłuÂższÂą chwilĂŞ co mam napisaĂŚ i doszÂłam do wniosku Âże jedno sÂłowo nie wystarczy.
 1.Ziemia dla mnie to: moje miejsce we wszechÂświecie, to mĂłj dom,to zagadka,to cudowne widoki  to poprostu caÂły Âświat i jest dla mnie wszystkim.
2. Tak Kopernik zmieniÂł to,ale wÂłaÂśnie dziĂŞki niemu moÂżemy teraz oglÂądaĂŚ ZiemiĂŞ z kosmosu.MoÂże nie osobiÂście ale np.dziĂŞki satelitom.
3.Podoba mi siê GEO ,choÌ rodzimy wyraz ziemia jest cieplejszy Uœmiech Niestety nie zanam siê na entymologii tych s³ów.

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
Ferseer
Gość
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 29, 2009, 23:29:06 »

Hmmm ... Ziemia czym jest Ziemia? Jest dla mnie największą zagadką ... Większą nawet od samych piramid . Nasza Ziemia jest czymś pięknym co my sami niszczymy ... Szkoda
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 29, 2009, 23:32:08 wysłane przez Ferseer » Zapisane
aiden
Gość
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 30, 2009, 05:24:15 »

Nasza Ziemia jest czymÂś piĂŞknym co my sami niszczymy

Wiêksza iloœÌ CO2 stymuluje roœliny do coraz wiêkszej produkcji tlenu...no to myœlê, ¿e Ziemia jest wspania³¹ maszynk¹, w przesz³oœci swobodnie radzi³a sobie z wybuchami super wulkanów (to dopiero by³a emisja gazów), wiêc poradzi s¹ z odchodami cz³owieka i za to j¹ lubiê Mrugniêcie
Ferseer
Gość
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 30, 2009, 22:53:21 »

Aiden zgadam siê z Tob¹ ¿e wiêcej Co2 stymuluje roœlny. Ale w³aœnie tu jest pies pogrzebany. Skoro sami wycinamy lasy, zanieczyszczamy œrodowisko , w³aœnie tu robimy b³¹d (nie jestem z Grean Peac Jêzyk) bo nie d³ugo nie bêdzie mia³o co przerabiaÌ Co2 na Tlen.
mona11
Gość
« Odpowiedz #5 : Maj 10, 2009, 14:36:37 »

nie ma miejsca jak Dom ;]
jesteÂśmy czĂŞÂściÂą Ziemi, jak komĂłrki miĂŞÂśniowe sÂą czĂŞÂściÂą naszego organizmu.
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #6 : Maj 13, 2009, 22:53:08 »

maÂłe zainteresowanie ziemiÂą na forum.
Pewnie ziemianie tu prawie nie zaglÂądajÂą Chichot
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #7 : Maj 13, 2009, 23:01:11 »

PHIRIOORI  UÂśmiech
MoÂże dlatego Âże mĂŞÂżczyÂźni sÂą z Marsa a kobiety z Wenus JĂŞzyk

Teraz na powa¿nie.Faktycznie ma³e zainteresowanie,ale temat jest troszeczkê ciê¿ki. Muszê przyznaÌ ¿e ja mia³m problem jak uj¹Ì w s³owa ,czym dla mnie jest Ziemia i pewnie inni te¿.Dlatego moze nic nie napisali:)
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2009, 23:01:51 wysłane przez chanell » Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
kot
Gość
« Odpowiedz #8 : Maj 13, 2009, 23:03:57 »

Ziemia wybranym nam miejscem do ksztaÂłtowania duszy jest rekomendowana od dawna,wiec korzystamy.
 UÂśmiech MrugniĂŞcie

zigrin
Gość
« Odpowiedz #9 : Maj 13, 2009, 23:52:11 »

Jestem z Ziemi – chociaÂż z Marsa teÂż…  DuÂży uÂśmiech
O Ziemi trudno siĂŞ mĂłwi, bo zbyt wiele przesÂłania jÂą informacji…  MrugniĂŞcie
Jest ona dla wielu ludzi niemal wszystkim tym, co wydaje im siĂŞ Âże posiadajÂą na wÂłasnoœÌ…  DuÂży uÂśmiech
Gdy ktoÂś zaczyna zbyt wiele „fantazjowaĂŚ”, wtedy czĂŞsto mĂłwimy do niego aby „zszedÂł na ziemiĂŞ”…  Chichot
Jak tu jednak nie z-fantazjowaĂŚ, gdy np. z takiego natÂłoku informacji trzeba zrobiĂŚ krĂłtkie podsumowanie… ?   Niezdecydowany
NajproÂściej, Ziemia potocznie dla nas jest jako: jest – to co jest…  UÂśmiech

Pozdrawiam wszystkich Ziemian  UÂśmiech
dczion
Gość
« Odpowiedz #10 : Maj 27, 2009, 19:32:47 »

Mysle ze wszystkim czego potrzebujemy a jednoczesnie nie mam pojecia mam tylko pewna wizje UÂśmiech
east
Gość
« Odpowiedz #11 : Maj 28, 2009, 00:13:06 »

Na ZiemiĂŞ jako takÂą trzeba by spojrzeĂŚ z wiĂŞkszego dystansu niÂż na przykÂład z poziomu rejonu zamieszkania.
Geografia byÂła moim ulubionym  przedmiotem wÂłaÂśnie z tego powodu.
Za kaÂżdym razem, gdy dokonujĂŞ takiego spojrzenia to czujĂŞ wielki szacunek do Ziemi, jak do Âżywego , bliskiego mi czÂłowieka.
Jak do matki.
Mnie najbardziej podoba siĂŞ sÂłowo Gaja.
I to nie tylko Ziemia ma takie dla mnie znaczenie. Bez TAKIEGO  KsiĂŞÂżyca, wÂłaÂśnie w TAKIM miejscu  , bez TAKIEGO SÂłoĂąca, bez takiej a nie innej orbity Ziemi nie byÂłoby Âżycia, nie byÂłoby nas. To taki inkubator ( bezduszne sÂłowo ), albo raczej macica, albo lepiej  - ÂŚwiĂŞty Graal ..
Ziemia-Matka wci¹¿ nas nosi w swoim ³onie w oczekiwaniu na nasze narodziny. Czeka na to ca³y Wszechœwiat.
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #12 : Maj 29, 2009, 18:10:40 »

GIGANTYCZNA WYRWA W ZIEMSKIM POLU MAGNETYCZNYM

Warto zwrocic szczegolna uwage na te informacje, gdyz-w przeciwienstwie do rozmaitch straszydel rozpowszechnianych w internecie, publikacjach prasowych oraz ksiazkach i zapowiadajacychbw 2012 r "koniec swiata", co ma znajdowac odzwierciedlenie w kalendarzu Majow- mamy tu do czynienia przypuszczalnie
Z PIERWSZYM POWAZNYM DONIESIENIEM, SWIADCZACYM O POJAWIENIU SIE NOWYCH ZJAWISK ASTROFIZYCZNYCH; ktore moga wywrzec negatywny wplyw na nasze zycie w nadchodzacych latach.Mianowicie 16 grudnia 2008 roku NASA podala do wiadomosci, ze sonda Themis odkryla  WYRWE W ZIEMSKIM POLU MAGNETYCZNYM DZIESIECIOKROTNIE WIEKSZA, NIZ KIEDYKOLWIEK STWIERDZONO. Wyrwa ma czterokrotna wielkosc naszej planety. Jej rezultatem bedzie m.in. przewidywana w 2012 roku najwieksza aktywnosc slonca. Nastapi wowczas maksymalna emisja promieniowania od 30 - 50 procent wieksza niz w roku 1913.
Doprowadzi to do swobodnego przeplywu gigantycznej "fali"szkodliwych promieniowan, dotychczas odbijanych przez ziemskie pole magnetyczne.
NASA spodziewa sie powaznych zaklocen w systemie satelitarnym, telekomunikacyjnym, jak i w sieciach elektrycznych, a nawet mozliwosci calkowitego ich uszkodzenia. Jimmy Reader  astrofizyk z Uniwersytetu w  New Hempshire nazwal to zjawisko Wielkom Wydarzeniem mogacym wprowadzic mini epoke lodowcowa.
Co do wplywu tej gigantycznej emisji na ludzkie organizmy (bioelektryczny system czlowieka), pojawilo sie wiele spekulacji sprowadzajaceych sie do konkluzji:
Nie wiemy . Co do jednego natomiast uczeni sa zgodni: ze bedzie to naturalne, nieznane dotychczas w takiej skali zjawisko.

Maciej Kaniewski

Nieznany Swiat Nr, 6 2009.
« Ostatnia zmiana: Maj 29, 2009, 19:08:48 wysłane przez Rafaela » Zapisane
east
Gość
« Odpowiedz #13 : Maj 29, 2009, 21:54:49 »

Rafaela ,  nie ma co panikowaĂŚ zawczasu. Wydaje mi siĂŞ ,Âże takie informacje sÂą rozpowszechniane celowo, by siaĂŚ strach wÂśrĂłd ludzi po to, aby Ci z kolei przyzwolili na radykalne kroki takie jak zbudowanie tarczy , ktĂłra pozwoliÂłaby oddzieliĂŚ ludzkoœÌ od promieniowania. Chodzi im o to, by zachowaĂŚ to ,co juÂż ludzkoœÌ osiÂągnĂŞÂła, gdy tymczasem wpÂływ promieniowania sÂłonecznego moÂże zupeÂłnie odwrotnie od przewidywaĂą - wyzwoliĂŚ ludzkoœÌ . To , co w 1913 tym byÂło dla ludzi zabĂłjcze dzisiaj/jutro nie musi takim byĂŚ dla nas. To sÂą naturalne procesy zachodzÂące na Ziemi .
ByĂŚ moÂże tak wÂłaÂśnie Ziemia siĂŞ broni przed szkodliwym dziaÂłaniem czÂłowieka. Chce siĂŞ oczyÂściĂŚ, daje znak, z ktĂłrego powinniÂśmy wszyscy  skorzystaĂŚ jako ludzkoœÌ. JuÂż moÂże nie w tym pokoleniu ,ale moÂże w przyszÂłym ... o ile jeszcze bĂŞdziemy wĂłwczas ludÂźmi ... o ile w ogĂłle bĂŞdziemy ...
Jednego moÂżemy byĂŚ pewni. Nawet , gdy nas zabraknie, to Âżycie przetrwa i bĂŞdzie siĂŞ dalej rozwijaÂło , ale juÂż przemienione.
W kazdym razie , coby siĂŞ nie staÂło, miÂło byÂło Was wszystkich poznaĂŚ. Jest w tym jakaÂś megalomania wÂłaÂściwa tylko istocie ludzkiej, Âże oto jesteÂśmy jednym z ostatnich  ÂżyjÂących pokoleĂą cywilizacji technologicznej przed rokiem 012 .
Dinozaury z nas w pewnym sensie ...
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #14 : Maj 31, 2009, 18:54:35 »

East, jak myslisz czy to jest naprawde mozliwe?
east
Gość
« Odpowiedz #15 : Maj 31, 2009, 21:28:23 »

Tak, myÂślĂŞ, Âże to moÂżliwe.
Cywilizacja  pozbawiona magnetycznego pÂłaszcza ochronnego Ziemi ma tylko 8 sekund Âżycia w przypadku ogromnego wybuchu na SÂłoĂącu, gdyÂż tyle czasu potrzeba promieniom SÂłoĂąca by dotarÂły do naszej planety.
Promieniowanie sÂłoneczne, a wraz z nim pole elektromagnetyczne  zdmuchnĂŞÂłoby najpierw satelity po sÂłonecznej stronie Ziemi, a potem po kolei wszystkie ÂźrĂłdÂła energii elektrycznej na jej powierzchni, skasuje ca³¹ pamiĂŞĂŚ elektronicznych urzÂądzeĂą, a w tym dane przechowywane w Bankach. Trudno sobie wyobraziĂŚ jaki chaos mĂłgÂłby zapanowaĂŚ na ÂŚwiecie.
Nie wiadomo jak taka potĂŞÂżna dawka elektromagnetyczna wpÂłynĂŞÂłaby na pola istot Âżywych, ale juÂż sam fakt jej zaistnienia z pewnoÂściÂą nie pozostaÂłby bez Âśladu.
zigrin
Gość
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 01, 2009, 00:03:49 »

Witaj East
Tak, myÂślĂŞ, Âże to moÂżliwe.
Cywilizacja  pozbawiona magnetycznego pÂłaszcza ochronnego Ziemi ma tylko 8 sekund Âżycia w przypadku ogromnego wybuchu na SÂłoĂącu, gdyÂż tyle czasu potrzeba promieniom SÂłoĂąca by dotarÂły do naszej planety.

To akurat wydaje mi siĂŞ niemoÂżliwe, bo dystans (ok. 150 000 000 km) SÂłoĂące-Ziemia, ÂświatÂło pokonuje w ciÂągu okoÂło 8 minut, a nie 8 sekund. Chyba siĂŞ troszkĂŞ przejĂŞzyczyÂłeÂś…  MrugniĂŞcie

Mam nadziejĂŞ, Âże okaÂże siĂŞ jeszcze sporo niezgodnoÂści i nasze Âżycie przedÂłuÂży siĂŞ o wiele wiĂŞcej, niÂż kilka minut...

Pozdrawiam i dobranoc  UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 01, 2009, 00:25:55 wysłane przez zigrin » Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 01, 2009, 07:35:17 »

Wszystko bĂŞdzie dobrze, ziemia przechodziÂła podobne procesy wielokrotnie, damy radĂŞ DuÂży uÂśmiech

Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech
zuza
Gość
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 01, 2009, 15:21:50 »

Ziemia jest dla mnie piĂŞknym miejscem, ktĂłre sobie wybraÂłam po to, aby siĂŞ na niej uczyĂŚ.
Gaja UÂśmiech, to piekna nazwa Ziemi dla mnie...
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 03, 2009, 22:32:48 »

..zaGajasz?
Mora
Gość
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 04, 2009, 02:21:13 »

Ziemia to dusza ³¹cz¹ca wszystkie minera³y i istoty na niej ¿yj¹ce w ca³oœÌ. Nasz dom.
east
Gość
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 07, 2009, 20:48:51 »

Piknie to uj¹³eÂś , Mora  .pozdr
vandelot
Gość
« Odpowiedz #22 : Czerwiec 18, 2009, 00:05:24 »

"Nie tchnienie po³¹czone z krwi¹ da³o, o ludzie, pocz¹tek waszym duszom i ukszta³towa³o ich substancjê, choÌ w³aœnie krew i tchnienie tworz¹ wasze ziemskie i œmiertelne cia³a. Bo wasze dusze przyby³y tu sk¹din¹d" - Empedokles.

Kocham ZiemiĂŞ i uwaÂżam jÂą za swĂłj dom, chociaÂż wierzĂŞ teÂż, Âże nasz prawdziwy DOM jest gdzie indziej...

Pozdrawiam  UÂśmiech

PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #23 : Wrzesień 26, 2009, 10:46:20 »

Gilga?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 26, 2009, 11:08:15 wysłane przez PHIRIOORI » Zapisane
..Justyna..
Gość
« Odpowiedz #24 : Listopad 11, 2009, 16:15:54 »

...ziemia.. nasz Âświat...innego Âświata nie jestesmy sobie w stanie wyobraziĂŚ gdzieÂś w innej galaktyce oddalonej o odlegÂłoœÌ ktĂłra ledwo mieÂści sie w naszych gÂłowach a wÂłaÂściwie nie mieÂści..  innej ziemi nie mamy, innej nie znamy... wiĂŞc czemu z dnia na dzieĂą ludzkoœÌ niszczy jedyny dom ktĂłry ma... ChciaÂłabym by myÂślenie zmieniÂło siĂŞ.. byĂŚ moÂże nie nadchodzi koniec a poczÂątek..
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: