Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 07, 2025, 10:56:17

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 [2] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: ÂŚwiĂąska grypa! Wszyscy zginiemy... w Wyborczej  (Przeczytany 29805 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #25 : Lipiec 17, 2009, 21:03:11 »

Cytat: HabbiDah
problem w tym, ¿e glistnik jest ju¿ praktycznie wycofany ze sprzeda¿y bo "truje", a w dodatku grozi nam, w niedalekiej przysz³oœci, delegalizacja zió³.. gdy zaczn¹ byÌ kwalifikowane jako leki, co oznacza, ¿e bêd¹ musia³y byÌ poddane szczegó³owym i kosztownym testom klinicznym bez których sprzeda¿ nie bêdzie mo¿liwa..

Miejmy nadziejê, ze nie przejdzie ten projekt, ¿e zdrowy rozs¹dek weŸmie górê. Jeœli jednak nadzieje okarz¹ siê p³onne, zawsze pozostaje samodzielne nazbieranie tego zió³ka.
Tego mi nikt nie zabroni.
Co moÂże mnie wsadzÂą?
Nich tam wsadzajÂą, ja i tak bĂŞdĂŞ zbieraÂł. DuÂży uÂśmiech

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
zodiakus71
Gość
« Odpowiedz #26 : Lipiec 17, 2009, 21:09:38 »

W Krakowie nie miaÂłem na przestrzeni roku wogĂłle problemu z nabyciem w zielarni , moÂże tylko kwestia iloÂści powyÂżej 5 paczek bo zielarnia maÂła i powoli schodzi ale ogĂłlnie niema problemu
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #27 : Lipiec 17, 2009, 21:15:20 »

a w Niemczech szczepionki na nowy szczep grypy (tej ÂświĂąskiej) bĂŞdÂą darmowe
HabibiDah
Gość
« Odpowiedz #28 : Lipiec 17, 2009, 21:23:17 »

W Krakowie nie miaÂłem na przestrzeni roku wogĂłle problemu z nabyciem w zielarni , moÂże tylko kwestia iloÂści powyÂżej 5 paczek bo zielarnia maÂła i powoli schodzi ale ogĂłlnie niema problemu

moÂże w Krakowie macie jakieÂś gigantyczne zapasy glistnika?  DuÂży uÂśmiech
coÂż.. mam maÂły zapas, najwyÂżej bĂŞdĂŞ piĂŚ przeterminowane  Z politowaniem

Miejmy nadziejê, ze nie przejdzie ten projekt, ¿e zdrowy rozs¹dek weŸmie górê. Jeœli jednak nadzieje okarz¹ siê p³onne, zawsze pozostaje samodzielne nazbieranie tego zió³ka.
Tego mi nikt nie zabroni.
Co moÂże mnie wsadzÂą?
Nich tam wsadzajÂą, ja i tak bĂŞdĂŞ zbieraÂł. DuÂży uÂśmiech

Jedyne co moÂżemy zrobiĂŚ to skutecznie opóŸniĂŚ jego wejÂście w Âżycie, bo usiÂłujÂą go wprowadziĂŚ od lat 70-tych i tak Âłatwo sie nie poddadzÂą podobnie jak z Traktatem LisboĂąskim/EurokonstytucjÂą  Z politowaniem

wierzĂŞ Âże siĂŞ uda MrugniĂŞcie

=====================================================

a w Niemczech szczepionki na nowy szczep grypy (tej ÂświĂąskiej) bĂŞdÂą darmowe
pewnie nie tylko w Niemczech UÂśmiech

có¿.. jakby nie by³o do¿yliœmy ciekawych czasów Mrugniêcie

ScaliÂłem posty
Darek

« Ostatnia zmiana: Lipiec 19, 2009, 16:14:58 wysłane przez Dariusz » Zapisane
Betti
Gość
« Odpowiedz #29 : Sierpień 03, 2009, 07:39:06 »

No yo teraz oprocz swinskiej grypy mamy tez dzume plucna
DÂżuma pÂłucna w Chinach - zamkniĂŞte miasto

PoniedziaÂłek, 3 sierpnia (06:21)

Dwie osoby zmarÂły na dÂżumĂŞ pÂłucnÂą w mieÂście Ziketan w zachodnich Chinach, a 10 kolejnych jest zaraÂżonych - poinformowaÂła agencja Xinhua.

Miasto (ok. 10 tys. mieszkaĂącĂłw) i jego okolice zostaÂły poddane kwarantannie, by zapobiec rozprzestrzenianiu siĂŞ epidemii - poinformowaÂło chiĂąskie ministerstwo zdrowia w oficjalnym komunikacie.

W Chinach pojawiajÂą siĂŞ okresowe epidemie dÂżumy pÂłucnej, ktĂłra jest ostrÂą bakteryjnÂą chorobÂą zakaÂźnÂą, roznoszonÂą przez gryzonie, a zwÂłaszcza szczurze pchÂły.
czytaj dalej

Choroba moÂże jednak Âłatwo siĂŞ rozprzestrzeniaĂŚ wÂśrĂłd ludzi na skutek infekcji drogÂą kropelkowÂą.

ÂźrĂłdÂło informacji: INTERIA.PL/PAP
http://fakty.interia.pl/swiat/news/dzuma-plucna-w-chinach-zamkniete-miasto,1347252
jeremiasz
Gość
« Odpowiedz #30 : Sierpień 03, 2009, 12:19:19 »

Hmm.
No, to jak w barze za rogiem 5 klientĂłw zje nieÂświeÂży bigos i dostanÂą za przeproszeniem, sraczki,
to WHO ogÂłosi takÂże epidemiĂŞ.
KiedyÂś, to byÂły epidemie - umieraÂły miliony ludzi (hiszpanka). A teraz?...

pozdrawiam
east
Gość
« Odpowiedz #31 : Październik 09, 2009, 16:13:10 »

Jest narzĂŞdzie google, tzw trendomierz grypy , ktĂłre daje jakieÂś wyobraÂżenie AKTUALNYM zagroÂżeniu grypowym w rozbiciu nawet na poszczegĂłlne kraje
http://www.google.org/flutrends/intl/pl/pl/

U nas aktualnie jest niskie zagroÂżenie jakÂąkolwiek grypÂą....  Ciekawe jak to siĂŞ ma do straszenia nas pandemiÂą , ktĂłra juÂż podobno jest .

wiĂŞcej informacji tutaj  http://technologie.gazeta.pl/technologie/1,82008,7127108,Google_Flu_Trends__teraz_sprawdzisz_aktywnosc_wirusa.html?utm_source=RSS&utm_medium=RSS&utm_campaign=4807080
Kiara
Gość
« Odpowiedz #32 : Październik 09, 2009, 17:40:57 »

Hmm.
No, to jak w barze za rogiem 5 klientĂłw zje nieÂświeÂży bigos i dostanÂą za przeproszeniem, sraczki,
to WHO ogÂłosi takÂże epidemiĂŞ.
KiedyÂś, to byÂły epidemie - umieraÂły miliony ludzi (hiszpanka). A teraz?...

pozdrawiam

A teraz nie ma i nie bedzie , bo jestesmy w podwyzszajacej sie stale strefie wibracyjnej , w ktorej te wirusy szybko traca swoja zywotnosc. I nic nie pomoze rozpylanie w powietszu ,bo co dziennie wibracja w przestrzeni ziemi jest coraz wyzsza.
Prognozy na styczen i luty tez sie nie sprawdza bo zmienia sie wzorzec wody , a w aktualnym ten wirus juz sie nie koduje.

Tak ze te miljardy szczepionek psu na bude tez sie nie przydadza. O to nam chodzilo , wlasnie o to... UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Październik 09, 2009, 17:41:24 wysłane przez Kiara » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #33 : Październik 13, 2010, 10:00:28 »

Jak widaĂŚ z poniÂższego artykuÂłu, "oni" nie odpuÂścili szczucia nas ÂświĂąskÂą grypÂą:

Trzy razy wiĂŞcej chorych na grypĂŞ niÂż rok temu. Dominuje wirus A/H1N1
prot, PAP
2010-10-13, ostatnia aktualizacja 2010-10-13 08:26

MĂŞÂżczyzna w maseczce, ktĂłra ma ochroniĂŚ go przed zaraÂżeniem ÂświĂąskÂą grypÂą
Fot. Sergei Chuzavkov AP

W pierwszym tygodniu paÂździernika odnotowano ponad 15 tys. zachorowaĂą i podejrzeĂą grypy, to prawie o 10 tys. wiĂŞcej niÂż w tym samym okresie ubiegÂłego roku - wynika z danych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego-PaĂąstwowego ZakÂładu Higieny.

...

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8503451,Trzy_razy_wiecej_chorych_na_grype_niz_rok_temu__Dominuje.html

Kiara
Gość
« Odpowiedz #34 : Październik 13, 2010, 10:43:49 »

Na ile prawdziwe sa te publikowane dane?  Oto jest pytanie.

A druga sprawa te stare szczepionki jakos trzeba wcisnac ludziom , no jak?

Ponownie oglosic zagrozenie , ale kto to kupi?

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #35 : Październik 13, 2010, 10:49:20 »

Na ile prawdziwe sa te publikowane dane?  Oto jest pytanie.

A druga sprawa te stare szczepionki jakos trzeba wcisnac ludziom , no jak?

Ponownie oglosic zagrozenie , ale kto to kupi?

Kiara UÂśmiech UÂśmiech

No wÂłaÂśnie Chichot takie straty DuÂży uÂśmiech  na to koncerny nie mogÂą sobie pozwoliĂŚ. KiaruÂś my siĂŞ nie damy MrugniĂŞcie
« Ostatnia zmiana: Październik 13, 2010, 10:50:16 wysłane przez chanell » Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

KIN 213

« Odpowiedz #36 : Październik 13, 2010, 14:15:52 »

co prawda nie ma jeszcze obowiÂązkowych szczepieĂą, jednak wielu duÂżych pracodawcĂłw decyduje siĂŞ na wysyÂłanie swoich pracownikĂłw na nieodpÂłatne szczepienia grupowe- aby zaoszczĂŞdziĂŚ na potencjalnych zwolnieniach lekarskich w dalszym okresie sezonu jesieĂą/zima,-
tak wiĂŞc niby jeszcze obowiÂązku nie ma, ale jak widaĂŚ nie dla wszystkich

pozdr. UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Październik 13, 2010, 15:12:37 wysłane przez songo1970 » Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Kiara
Gość
« Odpowiedz #37 : Październik 13, 2010, 14:34:18 »

Czyli znalezli nowy sposob , albo sie szczepisz , albo wylatujesz z pracy... a ten lancuszek gdzies ma tam u gory swoj poczatek wymuszajacych uzaleznien?

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Październik 13, 2010, 15:54:33 wysłane przez Kiara » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #38 : Listopad 26, 2011, 15:30:18 »

Sobota 26.11.2011, 10:53

ÂŚwiĂąska grypa znĂłw atakuje! Jest pierwsza ofiara

sxc.hu

Wirus coraz bliÂżej Polski.

W Czechach zmar³a kobieta, u której stwierdzono wirusa œwiùskiej grypy. Kobieta mieszka³a na pó³nocy kraju. Czeskie s³u¿by epidemiologiczne potwierdzi³y równie¿ obecnoœÌ wirusa u kolejnych piêciu osób - donosi tvn24.pl.

¦WIÑSKA GRYPA WYPIERA TÊ ZWYK£¡>>

Lekarze, którzy opiekowali siê zmar³¹ twierdz¹, ¿e kobieta by³a os³abiona i na jej œmierÌ mia³y wp³yw równie¿ inne "czynniki zdrowotne".

Z kolei epidemiolodzy uspokajajÂą i mĂłwiÂą, Âże nie ma powodu do paniki. WedÂług nich wirus ÂświĂąskiej grypy wystĂŞpuje w Czechach caÂły czas, a to, Âże teraz zostaÂł wykryty u kilku osĂłb wynika z pory roku - informuje tvn24.pl.

LEKARZE: SZCZEPIONKI NA ¦WIÑSK¡ GRYPÊ WYWO£UJ¡ NARKOLEPSJÊ>>

SpecjaliÂści podkreÂślajÂą jednak, by na wszelki wypadek zabezpieczyĂŚ siĂŞ przed chorobÂą. CzĂŞÂściowo chroni przed niÂą szczepionka przeciwko grypie sezonowej.

Problem w tym, Âże szczepienia przeciwko grypie nie sÂą w Czechach popularne. Decyduje siĂŞ na nie zaledwie 7 proc. mieszkaĂącĂłw kraju. To, wedÂług specjalistĂłw, powoduje, Âże ludzie Âłatwiej zaraÂżajÂą siĂŞ wirusem.

BB

Ofiara ÂświĂąskiej grypy w Czechach - Najnowsze informacje - Informacje - portal TVN24.pl ...

http://www.sfora.pl/Swinska-grypa-znow-atakuje-Jest-pierwsza-ofiara-a38077

east
Gość
« Odpowiedz #39 : Listopad 26, 2011, 17:10:49 »

Przed grypÂą chroni nas sprawny ukÂład immunologiczny, a ten moÂże byĂŚ wzmocniony profilaktykÂą, czyli Vitamina C w duÂżych dawkach, ale naturalna, bioflawonidy  i owocowe "bomby witaminowe" np. suszona Âżurawina - pycha. Zdrowo i mamy grypĂŞ .... gdzieÂś.
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #40 : Listopad 26, 2011, 18:12:22 »

Tak East, masz racje. Juz od teraz nalezy cieplo sie ubierac, dbac o cieple nogi i okrycie glowy.
Na codzien na naszych stolach powinny goscic pyszne surowki z kiszonej kapusty, marchwi, cebuli, burakow.
Pic pyszna herbatke z cytrynka, malinami. Pozdrawiam serdecznie. Rafaela

Ps. To co ja wiem, to te grypy sa kazdego roku inne. Dlatego te szczepionki na zdrowy rozsadek sa tez nie odpowiednie.
W czasie kiedy sa szczepionki produkowane, nikt nie wie jaka grypa bedzie danego roku.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #41 : Listopad 26, 2011, 18:32:28 »

WyczytaÂłem gdzieÂś, Âże dawnymi czasy ludzie radzili sobie cebulÂą.  DuÂży uÂśmiech
G³ówkê cebuli obierali do naga Mrugniêcie i nacinali j¹ w kratkê. Tak¹ nadziewali na widelec czy coœ w podobie i ustawiali przy ³ó¿ku na noc. Chodzi³o chyba o to aby by³a ponad œpi¹cymi.
O tej metodzie czytaÂłem chyba w materiaÂłach omawiajÂących Nostradamusa.
Jak siĂŞ okazuje taka cebula przyciÂąga do siebie wszelkie wirusy itp.. Po jakimÂś czasie staje siĂŞ ona czarna i nadaje siĂŞ  do spalenia.

Rafaela
Gość
« Odpowiedz #42 : Listopad 26, 2011, 21:37:04 »

Tak, to prawda. Wogole, jesli ktos jest zaziebiony, ma stan podgoraczkowy i czuje sie troche grypowo nalezy wlasnie tak przygotowac cebule, ale tez polozyc w koszyczku w kilku miejscach  w pomieszczeniu gdzie przebywa  osoba chora, cebule nie obrana w koszulkach- tez pomaga.

Ps. Kiedys czytalam ze ziola nigdy nie sa przeterminowane- jesli sa odpowiednio przechowywane.
« Ostatnia zmiana: Listopad 26, 2011, 21:51:41 wysłane przez Rafaela » Zapisane
acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Punkty Forum (pf): 12

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #43 : Listopad 26, 2011, 22:46:25 »

Rafaela,
Kiedys czytalam ze ziola nigdy nie sa przeterminowane- jesli sa odpowiednio przechowywane.
nie, to nieprawda. W domowych warunkach ziola tak jak i inne rzeczy podlegajÂą wplywom temperatury
oraz tlenu. Zwi¹zki lotne wyparowuj¹ a czêœÌ pozosta³ych substancji ulega reakcji z tlenem z powietrza. Przechowywanie w lodówce tylko opóŸnia rozk³ad.
ZioÂła moÂżna liofilizowaĂŚ i przechowywaĂŚ w niskich temperaturach i w atmosferze gazu obojĂŞtnego
przez dÂłuÂższy czas.
krzysiek
Gość
« Odpowiedz #44 : Listopad 26, 2011, 23:23:08 »

Te wszystkie zioÂła, surĂłwki, herbatki i cebula, tudzieÂż czapeczki, to chyba Âśrodki na zwykÂłe przeziĂŞbienie. Tak skuteczne na grypĂŞ, jak osÂławiona "maœÌ na szczury"  DuÂży uÂśmiech. GrypĂŞ wywoÂłuje zjadliwy wirus i jest raczej nieuchronna, gdy ktoÂś nakicha nam w twarz.

W kaÂżdym razie ÂżyczĂŞ wszystkim duÂżo zdrowia! I polecam szklaneczkĂŞ C2H5OH - to lepiej odkaÂża!  Chichot
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

KIN 213

« Odpowiedz #45 : Listopad 27, 2011, 07:36:09 »

Imperium/Kartel BigPharma kontratakuje,-
postraszyĂŚ ile siĂŞ da- to moÂże jeszcze sprzedadzÂą swoje wynalazki/szczepionki wystrachanym paĂąstwom... ZÂły
wirusy mutujÂą caÂły czas i nie ma takiej moÂżliwoÂści, aby stworzyĂŚ szczepionke na to, co za chwilĂŞ stworzy natura w swoim najwiĂŞkszym naturalnym laboratorium Âżycia- caÂłej ziemi.
« Ostatnia zmiana: Listopad 27, 2011, 14:52:20 wysłane przez songo1970 » Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
east
Gość
« Odpowiedz #46 : Listopad 27, 2011, 14:09:01 »

@krzysiek zgadza siĂŞ - odkaÂżacz to "niezbĂŞdny" element kampanii antywirusowej MrugniĂŞcie
barneyos

GawĂŞdziarz

Punkty Forum (pf): 2

« Odpowiedz #47 : Listopad 27, 2011, 18:42:35 »

Mistrz Âświata w zawartoÂści naturalnej witaminy C - rokitnik. I roÂśnie prawie na kaÂżdy, klombie. To taki krzak z czerwonymi kulkami podobnymi do jarzĂŞbiny. WÂłaÂśnie tera siĂŞ go zbiera. Nie ma enzymĂłw i w trakcie podgrzewania nie traci witaminy.

Uwaga !! Smak - cierpki.

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemoÂżliwych, sÂą tylko rzeczy, ktĂłrych na razie nie potrafimy zrobiĂŚ\"
\"Im wiĂŞcej wiem, tym bardziej wiem, Âże mniej wiem\"
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #48 : Listopad 28, 2011, 11:34:28 »

Czy to ten ? Jesli tak to mam go w ogrodzie ,ale owoce zostawiam ptakom .

barneyos co trzeba z nimi zrobiĂŚ ususzyĂŚ czy zrobiĂŚ nalewkĂŞ z %    ?  DuÂży uÂśmiech

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
barneyos

GawĂŞdziarz

Punkty Forum (pf): 2

« Odpowiedz #49 : Listopad 28, 2011, 17:39:56 »

Heh, jedno i drugie.

Ja nie robię sam nalewki, kupuję czasem nalewkę w sklepie, ale jest bardzo droga (bo tylko jeden producent) i w smaku "charakterystyczna", tzn. cierpka i gorzka.

Co do domowych sposobów - jest ich kilka na necie, ot choćby te:

http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/napoje/nalewka_z_rokitnika
http://kuchnia-polska.net/?category_id=381&recipe_id=10907
http://pychotka.pl/drinki/nalewki/nalewka-z-rokitnika.html
http://nalewki.rolnicy.com/nalewka-z-rokitnika/

Proces obróbki alkoholowej owoców nie zabija składników odżywczych i witamin (jak w poprzednim poście).

[edit]

Witamina C a owoce i warzywa:

http://www.w-spodnicy.pl/Tekst/Zdrowie/527966,1,Witamina-c--zrodla-witaminy-c--w-czym-wystepuje-witamina-c.html
http://ogrod.wieszjak.pl/rosliny-ogrodowe/286934,Rosliny-i-owoce-ogrodowe-ktore--zawieraja-najwiecej-witamin.html
http://acerolainfo.com/
« Ostatnia zmiana: Listopad 28, 2011, 18:06:15 wysłane przez barneyos » Zapisane

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemoÂżliwych, sÂą tylko rzeczy, ktĂłrych na razie nie potrafimy zrobiĂŚ\"
\"Im wiĂŞcej wiem, tym bardziej wiem, Âże mniej wiem\"
Strony: 1 [2] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: