Leszek
Gość
|
 |
« : Maj 12, 2009, 23:55:15 » |
|
CytujĂŞ: "Moja ÂŻona pracuje w przedszkolu. Niedawno odgĂłrnie przyszedÂł "prikaz" z kuratoriĂłw (a do kuratoriĂłw skÂąd przyszedÂł?) do wszystkich polskich przedszkoli, ktĂłry nakazuje przeprowadzenie akcji edukacyjnej wÂśrĂłd przedszkolakĂłw i dzieci ¿³obkowych (sic!)(poniÂżej 3 lat!!!) na temat Unii Europejskiej, ktĂłra ma byĂŚ przedstawiona jako "ojczyzna". PomijajÂąc juÂż faszystowski kretynizm takiej akcji, stwarza ona nauczycielom w przedszkolach i ¿³obkach spory problem natury "technicznej" i sposĂłb bezproblemowego przekazania tego typu wiedzy maÂłym i niekumatym przecieÂż dzieciom spĂŞdza przedszkolankom sen z powiek... I podczas rozmĂłw z ÂŻonÂą nt. w/w problemu, natknĂŞliÂśmy siĂŞ na wczeÂśniej nieznanÂą nam informacjĂŞ, ktĂłra jak sÂądzĂŞ rĂłwnieÂż dla Was bĂŞdzie nowoÂściÂą "o duÂżym faktorze dziwnoÂści" i ktĂłra wpasowuje siĂŞ idealnie w chĂłr kosmologiczno-parareligijnych "teorii spiskowych" rodem z Icke'a, Tsariona, Maxwella, czy nawet Prawdziwego  ... ZresztÂą oceĂącie sami - wystarczyÂła 5 minutowe "investigation" by wnioski zaczĂŞÂły pasowaĂŚ do spiskowej ukÂładanki: Syriusz (Sirius) - maskotka dla dzieci w UE. W kaÂżdym kraju Syriusz wystĂŞpuje z jego narodowym elementem. Nazwa pochodzi od najjaÂśniejszej gwiazdy na niebie. Syriusz (Sirius) - maskotka dla dzieci w Unii Europejskiej. Swej nazwy unijnej maskotce uÂżyczyÂła najjaÂśniejsza gwiazda. KaÂżde paĂąstwo czÂłonkowskie ubiera Syriusza nawiÂązujÂąc do swojej kultury i tradycji.  etc. O Syriuszu: Syriusz (znany takÂże jako Psia Gwiazda oraz α CMa) to najjaÂśniejsza i jedna z najbliÂższych gwiazd nocnego nieba, poÂłoÂżona w gwiazdozbiorze Wielkiego Psa. Jej jasnoœÌ obserwowana wynosi -1,47 magnitudo, a odlegÂłoœÌ od UkÂładu SÂłonecznego wynosi okoÂło 8,6 lat Âświetlnych.
Poza szerokoœciami geograficznymi po³o¿onymi na pó³noc od równole¿nika 73.284, Syriusza go³ym okiem widaÌ niemal z ca³ej kuli ziemskiej i na pó³kuli pó³nocnej stanowi on jeden z wierzcho³ków trójk¹ta zimowego. W sprzyjaj¹cych warunkach mo¿na go zaobserwowaÌ go³ym okiem nawet w ci¹gu dnia.[1]
Syriusz, który go³ym okiem wygl¹da jak pojedyncza gwiazda, jest w rzeczywistoœci gwiazd¹ podwójn¹, sk³adaj¹c¹ siê z jasnej, bia³ej gwiazdy ci¹gu g³ównego o typie widmowym A1V okreœlanej jako Syriusz A oraz towarzysz¹cego jej bia³ego kar³a o typie widmowym DA2, znanego jako Syriusz B.
Wiele kultur nadaje Syriuszowi szczegĂłlne znaczenie. W staroÂżytnym Egipcie Syriusz byÂł czczony jako bĂłstwo. Egipcjanie opierali swĂłj kalendarz na heliakalnym wschodzie Syriusza, ktĂłry miaÂł miejsce niedÂługo przed wylewami Nilu oraz przed przesileniem letnim. DziĂŞki temu egiptolodzy opracowali w XX wieku datowanie sotisowe, ktĂłre pozwoliÂło na odtworzenie przybliÂżonej chronologii staroÂżytnego Egiptu. Wiele egipskich ÂświÂątyĂą byÂło zorientowanych tak, aby ÂświatÂło gwiazdy byÂło widoczne z oÂłtarza. SymbolizowaÂł IzydĂŞ, boginiĂŞ magii i rodziny, ÂżonĂŞ wÂładcy zaÂświatĂłw, Ozyrysa. W mitologii greckiej Syriusz byÂł psem Oriona.
W latach 40. XX wieku francuscy antropolodzy Marcel Griaule i Germaine Dieterlen opisali wierzenia plemienia Dogonów, w tym informacje na temat Syriusza mo¿liwe do uzyskania wy³¹cznie dziêki u¿yciu wspó³czesnych instrumentów. Wierzenia te i ich pochodzenie sta³y siê Ÿród³em spekulacji autorów "Tajemnica Syriusza" (ISBN 83-914652-0-9), ale mog¹ byÌ po prostu wynikiem przenikania siê kultur.[10]. Do tej pory nie s³ysza³em w ¿adnym ujawnieniu spiskowym i od ¿adnego trusikera o tym "niuansie" i poczytujê sobie za zas³ugê dokonanie tego przyczynku do ujawnienia spisku...  Lech  " http://prawda2.info/viewtopic.php?t=7446http://secretsun.blogspot.com/2008/11/very-sirius-election-bringing-it-all.html
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 12, 2009, 23:56:38 wysłane przez Leszek »
|
|
|
|
|
Tenebrael
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 13, 2009, 07:29:39 » |
|
Leszku, z caÂłym szacunkiem do Ciebie, ale gdzie tu widzisz spisek? Ja na przykÂład nie dziwiĂŞ siĂŞ takiej edukacji. Dlaczego?
1. Gdy¿ œwiadomoœÌ polityczno-gospodarcza u m³odych ludzi jest zastraszaj¹co niska. UE staje siê w du¿ej mierze najwy¿szym organem politycznym, dlatego nie dziwi mnie, ¿e prowadzona jest akcja uœwiadamiania spo³eczeùstwa ju¿ od m³odszych lat, by mogli ¿yÌ œwiadomie w realiach, które istniej¹.
2. Nazywanie UE rodzinÂą - teÂż mnie to nie dziwi. Tworzy to poczucie solidarnoÂści, wyjÂście poza podziaÂły kulturowe, aby razem rzÂądziĂŚ UE dla ogĂłlnego dobra, a nie jedynie dla dobra wÂłasnego kraju.
3. Zauwa¿, co by³o po upadku socjalizmu. Spo³eczeùstwo, które wychowa³o siê w tym systemie, bardzo nieufnie podchodzi³o do demokracji. Czêsto przekazywa³o m³odszemu pokoleniu t¹ nieufnoœÌ, która teraz te¿ czêsto daje o sobie znaÌ. Taka akcja natomiast sprawia, ¿e m³odsze pokolenie bêdzie œwiadome tego, jak funkcjonuje UE, jak dzia³a, czym w rzeczywistoœci jest, i nie da siê wci¹gn¹Ì w mnogoœÌ mitów i pêtlê strachu przed nowym.
Dlatego moim zdaniem taka akcja jest zupe³nie uzasadniona i rozs¹dna, i raczej przynosi wiele dobrego. Zreszt¹, ju¿ na tym forum widaÌ, jak ma³o ludzi ma œwiadomoœÌ, czym UE jest. Widz¹ UE jako niezale¿ny twór, steruj¹cy paùstwami. Zapominaj¹, ¿e wszystko, co dzieje siê w UE, dzieje siê pod nadzorem ludzi z ró¿nych krajów, wybieranych np do parlamentu UE, czy na inne jej stanowiska. Nie rozumiej¹c tego, widz¹ w Unii wroga, który chce zniewoliÌ od zewn¹trz. Taka akcja natomiast zaowocuje w przysz³oœci œwiadomoœci¹ m³odego pokolenia, zrozumieniem, czym wspólnota europejska jest, w jaki sposób dzia³a etc - dziêki temu wzroœnie chêÌ wspó³tworzenia UE, a nie traktowania jak obcy twór.
Co do tego, Âże symbolem jest Syriusz - to rĂłwnieÂż nie dziwi. FlagÂą UE sÂą uÂłoÂżone w koÂło gwiazdy. Nic wiĂŞc dziwnego, Âże na jej "maskotkĂŞ" wybrano najjaÂśniejszÂą na niebie gwiazdĂŞ wÂłaÂśnie.
|
|
|
|
|
|
|
Robson
Gość
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 13, 2009, 18:32:31 » |
|
Tenebrael, krĂłtkie pytanie, czytaÂłeÂś Traktat LizboĂąski ? Nie interesuje mnie odpowiedÂź, Âże duÂżo byÂło informacji na jego temat w necie i trochĂŞ czytaÂłem i sÂłyszaÂłem. Pytam, czy przeczytaÂłeÂś Traktat w caÂłoÂści ?
|
|
|
|
|
|
|
Tenebrael
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 13, 2009, 21:07:47 » |
|
Nie, w ca³oœci nie. Jeœli masz gdzieœ zapis w jêzyku polskim (bo tego typu tekstów wolê nie czytaÌ po angielsku -zbyt wiele niuansów) - chêtnie przeczytam. Jeœli ju¿ widzisz w nim jakieœ zapisy atakuj¹ce wolnoœÌ - po prostu zacytuj. Chêtnie przeczytam i siê ustosunkujê.
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 13, 2009, 22:05:06 » |
|
2. Nazywanie UE rodzin¹ - te¿ mnie to nie dziwi. Tworzy to poczucie solidarnoœci, wyjœcie poza podzia³y kulturowe, aby razem rz¹dziÌ UE dla ogólnego dobra, a nie jedynie dla dobra w³asnego kraju. Jakie solidarnie? Otwórzcie oczy. Polska wst¹pi³a do Unii i czy jest traktowana solidarnie? Oczywiœcie, ¿e nie. Czy mo¿emy pracowaÌ gdzie chcemy? Nie. Wprowadzono okresy przejœciowe. Rolnictwo. Wymogi takie same, dotacje jako procent dla "starej" unii. Nie wspomnê ju¿, ¿e czêsto wymogi s¹ zaostrzane przez samych Polaków - niedouczony i dzia³aj¹cych na zasadzie "tak na wszelki wypadek za¿¹dam wiêcej". To tylko pierwsze z brzegu przyk³ady które KA¯DY mo¿e prosto i szybko zweryfikowaÌ. Czy nadal ktoœ bêdzie twierdzi³ ¿e jest solidarnie?
|
|
|
|
|
|
|
Robson
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 13, 2009, 23:03:04 » |
|
Tenebrael, nie przeczytasz traktatu gdy¿ nie ma jednolitego opracowania, które siê tak nazywa. jest to zbiór ustaw, poprawek i zapisów do wczeœniejszych deklaracji, uzgodnieù, karty praw itd. Jednolite opracowanie zostanie wydane dopiero po ratyfikacji traktu. Czy podpisa³byœ umowê na budowê i eksploatacjê swojego domu na kredyt, gdyby ta umowa by³a zbieranin¹ ró¿nych uzgodnieù odnosz¹c¹ siê do wczeœniejszych ustaleù z firm¹ kredytow¹, kierownikiem budowy, serwisem domowym ale ka¿dym z osobna i nikt nie wyra¿a zgody na po³¹czenie tego w ca³oœÌ?
DuĂąski polityk stwierdziÂł, Âże jest to na wypadek, gdyby spoÂłeczeĂąstwo jakiegoÂś kraju chciaÂło zapoznaĂŚ siĂŞ z treÂściÂą przed referendum. ZostajÂą wiĂŞc tylko media, ktĂłrewiemy co robiÂą.
OsobiÂście nie mam nic przeciwko UE, ale w pracy, nie wolno mi podpisaĂŚ umowy jeÂśli nie jest jednolita i spĂłjna.
Poszukaj w necie, ja sobie zadaÂłem ten trud 2 lata temu i zrozumiaÂłem o co chodzi. ZnalazÂłem teÂż zapisy mĂłwiÂące o tym, Âże w polityce zagranicznej, nadrzĂŞdne zdanie ma komisarz UE do spraw zagranicznych, bez wzglĂŞdu na stanowisko ministra spraw zagranicznych danego kraju.
Warto siĂŞ z tym wszystkim zapoznaĂŚ.
|
|
|
|
|
|
|
Milon
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 13, 2009, 23:26:34 » |
|
Robson. Sam szuka³em jakiegoœ dokumentu który móg³bym poczytaÌ i trafi³em na pe³no jakiœ odsy³aczy do ró¿nych dokumentów. Trudni siê w tym po³apaÌ. Móg³byœ zapodaÌ jakiœ aktualny link gdzie mo¿na by o tym poczytaÌ?
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2009, 23:27:08 wysłane przez Milon »
|
|
|
|
|
kot
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 13, 2009, 23:44:09 » |
|
Arteq!
Ja myÂślĂŞ,ze Âświatowy z Ciebie czlowiek.
Taki da sobie wszĂŞdzie radĂŞ.
WyjedÂż z tej Unii,skoro jest tak niesprawiedliwa a wiem,Âże to CiĂŞ rani.
MoÂże BiaÂłoruÂś byÂłaby odpowiednia.To niedaleko Z reszta rodziny kontakt jest szybki.
Szkoda,Âże w tamtym bloku nie pozostalismy ale w Âżyciu najlepszym czĂŞsto pod gĂłrkĂŞ jest.
|
|
|
|
|
|
|
Leszek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 13, 2009, 23:56:52 » |
|
Bielan i Cejrowski o Parlamencie Europejskim
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2009, 23:58:28 wysłane przez Leszek »
|
|
|
|
|
Tenebrael
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 14, 2009, 07:44:48 » |
|
Robson - owszem, nie ma jednolitej wersji, jednak, z tego co wiem, lista poprawek, postanowieĂą etc, jest jasno zdefiniowana i spisana, a podpisujÂąc traktat, zgadzasz siĂŞ na wszystkie. Nie widzĂŞ wiĂŞc problemu, by podpisujÂący, korzystajÂąc z odnoÂśnikĂłw, zapoznaÂł siĂŞ ze wszystkimi po kolei. W czym wiĂŞc leÂży tak wielki problem?
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 14, 2009, 08:00:43 » |
|
Kocie, nuzysz, po prostu nu¿ysz. Je¿eli naprawdê chcesz mi dopiec to zmieù metody. Bêdê wdziêczny - nadzieja w tym przypadku przechodzi ju¿w naiwnoœÌ - za jakieœ merytoryczne ustosunkowanie siê do tego co napisa³em zamiast cio¹g³ych osobistych wycieczek i porad w stylu "wujek dobra rada". Rozumiem, ¿e nie ptrzepadasz za mna i chcesz mnie zdyskredytowaÌ vel oœmieszyÌ [na zasadzie - nie jesteœ w stanie odeprzeÌ czyiœ argumentów to spróbuj oœmieszyÌ i zdyskredytowaÌ osobê] ale czy nie zauwa¿asz, ¿e nie dosyÌ, ¿e przyjêta przez Ciebie metoda jest ¿a³osna i nie dzia³a to zaczyna dzia³aÌ przeciw Tobie? Zdecydowanie przedawkowa³eœ i wychodzi na jaw Twoja bezsilnosÌ i bezradnoœÌ - pozostaje tylko miotanie.
|
|
|
|
|
|
|
Robson
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 15, 2009, 17:13:18 » |
|
Tenebrael, uwa¿am, ¿e UE powinna zadaÌ sobie trud i stworzyÌ jednolity dokument o nazwie "Traktat Lizboùski". Dokument ten powinien byÌ dostêpny jak konstytucja a jego treœÌ omówiona w publicznych debatach aby spo³eczeùstwo mog³o sie zorientowac o co w nim chodzi. Stara³em siê odnaleŸÌ taki dokument i znalaz³em ró¿ne odnoœniki mówi¹ce o ograniczeniu naszej suwerennoœci. Taki jest mój odbiór. Jeœ³i to nie jest prawd¹ to dlaczego nikt nie chce spi¹Ì tego w ca³oœÌ. Dlaczego mam marnowaÌ kilka dni na szukanie poszczególnych dokumentów i skakaÌ z okna do okna przegladarki i sam analizowaÌ i dochodziÌ do pewnie z³ych wniosków, ¿e UE i traktat je bee. O co tu chodzi  ?? Wszyscy wiedz¹, ¿e ¿eby omówiÌ i scharakteryzowac postaÌ z lektury szkolnej, nale¿y ja wpierw przeczytaÌ. Ale k...a jak? jak nie jest dostêpna. Tak d³ugo, jak pod jednym linkiem w necie lub na pó³ce w ksiêgarni, nie bêdzie dostêpny traktat lub zbiór dokumentów stanowi¹cych jego opracowanie, tak d³ugo bêdê mówi³, ¿e to œciema i nie nale¿y tego podpisywaÌ.
|
|
|
|
|
|
|
HabibiDah
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 15, 2009, 17:54:39 » |
|
teÂż wierzyÂłam w EuropĂŞ.. a sÂłyszeliÂście o tym? „reformujÂący” UniĂŞ Traktat LizboĂąski zawiera pewien tajemniczy paragraf, ktĂłry pozwala strzelaĂŚ z ostrej amunicji do osĂłb biorÂących udziaÂł w zamieszkach i powstaniu przeciwko wÂładzy w celu ich stÂłumienia http://www.eioba.pl/a97960/smedleyb_traktat_lizbonski_pozwoli_strzelac_do_tlumow=================================================================== « Odpowiedz #13 : Maj 15, 2009, 18:56:50 -------------------------------------------------------------------------------- a tu obrady Parlamentu Europejskiego, ktĂłrych nie zobaczycie w wiadomoÂściach.. http://www.youtube.com/watch?v=siNxseyihUI&feature (10 min) ScaliÂłem posty Darek
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 15, 2009, 18:26:57 wysłane przez Dariusz »
|
|
|
|
|
Tenebrael
Gość
|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 15, 2009, 19:45:04 » |
|
HabibiDah - przeczytaÂłem ten artykuÂł i postanowienia w nim zawarte uwaÂżam za... dobre!
Dlaczego?
jeÂżeli nastÂąpi w wyniku uÂżycia siÂły, ktĂłra jest co najmniej absolutnie niezbĂŞdna: a) w obronie jakiejkolwiek osoby przed bezprawnÂą przemocÂą;
Tego BARDZO brakowaÂło w prawie. JeÂśli widzisz, Âże wÂłaÂśnie jakiÂś ciemny typ prĂłbuje zgwaÂłciĂŚ dziewczynĂŞ, moÂżesz uÂżyĂŚ niezbĂŞdnych ÂśrodkĂłw - i nie obawiaĂŚ siĂŞ, Âże jak go zabijesz, to Ty pĂłjdziesz siedzieĂŚ, mimo, Âże broniÂłeÂś ofiary (lub siebie). Godna pochwaÂły zmiana.
b) w celu wykonania zgodnego z prawem zatrzymania lub uniemoÂżliwienia ucieczki osobie zatrzymanej zgodnie z prawem;
TeÂż dobre. Ilu przestĂŞpcĂłw uciekÂło, bo policja np w Polsce baÂła siĂŞ uÂżyĂŚ siÂły? Ilu policjantĂłw, po uÂżyciu broni czy innego przymusu "bespoÂśredniego", miaÂło potem kilkuletni proces rozstrzygajÂący, czy on faktycznie mĂłgÂł, czy nie mĂłgÂł uÂżyĂŚ siÂły? Teraz jest to jasne: jesteÂś przestĂŞpcÂą, chcÂą CiĂŞ zatrzymaĂŚ, uciekasz - uciekasz na wÂłasne RYZYKO. Wreszcie ktoÂś o tym pomyÂślaÂł.
c) w dziaÂłaniach podjĂŞtych zgodnie z prawem w celu stÂłumienia zamieszek lub powstania.”
Po Argentynie wcale siĂŞ nie dziwiĂŞ.
EDIT: Warto teÂż zauwaÂżyĂŚ zapis, ze tylko wtedy moÂżna uÂżyĂŚ siÂły, jeÂśli jest ona co najmniej NIEZBĂDNA. Innymi sÂłowy - w ostatecznoÂści i braku innych ÂśrodkĂłw.
Robson - masz racjê. Tyle tylko, ¿e œwiadczy to o niechlujstwie ludzi przygotowuj¹cych traktat, a nie o jakimœ spisku. Wszystkie postanowienia masz mo¿liwoœÌ przeczytaÌ i przeanalizowaÌ przed podpisaniem - a ¿e musisz je braÌ z ró¿nych miejsc, to inna rzecz. Ale masz tak¹ mo¿liwoœÌ, nikt niczego nie podpisuje w ciemno. Zasada jest taka, ¿e podpisujesz jedynie coœ, z czym siê zapozna³eœ. A jeœli politykom nie chce siê zapoznaÌ ze wszystkimi odnoœnikami - to ich lenistwo i ich b³¹d. Spisku nie ma.
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 15, 2009, 19:49:33 wysłane przez Tenebrael »
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 15, 2009, 21:46:32 » |
|
A kto bêdzie decydowa³ czy w danej sytuacji u¿ycie si³y jest niezbêdne? Przecie¿ to nonsens - praktycznie ka¿d¹ sytuacjê mo¿na pod to podci¹gn¹Ì.
|
|
|
|
|
|
|
HabibiDah
Gość
|
 |
« Odpowiedz #15 : Maj 19, 2009, 18:12:14 » |
|
@Tenebrael przepisy pozwalajÂące na strzelanie z ostrej amunicji do osĂłb biorÂących udziaÂł w zamieszkach i powstaniu przeciwko wÂładzy uwaÂżasz za dobre???
przeczytaÂłem ten artykuÂł i postanowienia w nim zawarte uwaÂżam za... dobre!
Dlaczego?
"w dziaÂłaniach podjĂŞtych zgodnie z prawem w celu stÂłumienia zamieszek lub powstania"
Po Argentynie wcale siĂŞ nie dziwiĂŞ.
Warto teÂż zauwaÂżyĂŚ zapis, ze tylko wtedy moÂżna uÂżyĂŚ siÂły, jeÂśli jest ona co najmniej NIEZBĂDNA. Innymi sÂłowy - w ostatecznoÂści i braku innych ÂśrodkĂłw.
a nie bieÂżesz pod uwagĂŞ ewentualnoÂści, Âże celowo wznieca sie zamieszki by potem je tÂłumiĂŚ i usprawiedliwiaĂŚ tworzenie paĂąstwa policyjnego? z czym juÂż zaczynamy mieĂŚ do czynienia..
|
|
|
|
|
|
|
HabibiDah
Gość
|
 |
« Odpowiedz #16 : Maj 19, 2009, 18:15:56 » |
|
kilka faktów: -niedawno wesz³a w ¿ycie nowa unijna dyrektywa, zgodnie z któr¹ dostawcy Internetu musz¹ rejestrowaÌ wszystkie kontakty swoich klientów w sieci. Dotychczas rejestrowano adresy odwiedzanych stron internetowych. Teraz dojd¹ archiwizacje rozmów telefonicznych i treœci korespondencji. http://wolnemedia.net/?p=14147-przestêpczoœÌ w Polsce maleje, a uprawnienia s³u¿b mundurowych rosn¹. Wkrótce stra¿ miejska bêdzie mieÌ prawo do rewizji osobistych i u¿ywania paralizatorów. http://www.emetro.pl/emetro/1,88815,6525019,Straznik_jak_szeryf.html-W 2011 roku ma powstaÌ super baza danych o Polakach. W ramach spisu powszechnego bêd¹ nas pytaÌ nie tylko ile zarabiamy, jakie p³acimy podatki, alimenty, rachunki, czy jesteœmy karani, ale tak¿e jak¹ wyznajemy religiê, jakie mamy plany prokreacyjne czy ¿yjemy w zwi¹zkach partnerskich.. Dane te nie bêd¹ do koùca anonimowe gdy¿ bêdziemy zobowi¹zani podaÌ swój numer telefonu, mail i PESEL. Ponadto baza ma powstaÌ we wspó³pracy z dostawcami internetu i us³ug telekomunikacyjnych - nie wiadomo, czy bêd¹ zbierane poufne informacje o bilingach rozmów telefonicznych i aktywnoœci w Internecie, czy tylko informacje o rachunkach. Na szczêœcie nie mamy obowi¹zku wpuszczaÌ rachmistrza http://www.dziennik.pl/polityka/article337508/Poufne_dane_o_Polakach_trafia_do_superbazy.html
|
|
|
|
|
|
|
Tenebrael
Gość
|
 |
« Odpowiedz #17 : Maj 19, 2009, 20:51:00 » |
|
HabibiDah:
a nie bieÂżesz pod uwagĂŞ ewentualnoÂści, Âże celowo wznieca sie zamieszki by potem je tÂłumiĂŚ i usprawiedliwiaĂŚ tworzenie paĂąstwa policyjnego? z czym juÂż zaczynamy mieĂŚ do czynienia..
Tak samo istnieje prawo, ktĂłre ogranicza swobody obywatelskie w czasie wojny. A nikt nie protestuje. Tak samo istnieje prawo, ktĂłre daje naczelne dowĂłdztwo nad siÂłami zbrojnymi prezydentowi - teÂż mogÂłoby to prowadziĂŚ do totalitaryzmu. I teÂż nikt nie protestuje.
Co do wiĂŞkszych praw dla straÂży miejskiej - bardzo dobrze. ZauwaÂż, Âże do teraz straÂż miejsca mogÂła niewiele. ByÂła martwym organem, ktĂłry jedyne, co mĂłgÂł, to wlepiĂŚ mandat za zÂłe parkowanie.
Warto teÂż pamiĂŞtaĂŚ, Âże danie wiĂŞkszych uprawnieĂą straÂży miejskiej byÂło jednÂą z dwĂłch moÂżliwoÂści poprawienia bezpieczeĂąstwa: albo wcielenie straÂży miejskiej do policji, albo danie im wiĂŞkszych praw. Wybrano to drugie.
|
|
|
|
|
|
|
PHIRIOORI
Gość
|
 |
« Odpowiedz #18 : Maj 20, 2009, 10:19:55 » |
|
Syriusz. Sirius.
Si - Ri - U - S. (temat rozwine sukcesywnie, proporcjonalnie do wolnych zasobĂłw czasOkaso `wych)
--- sokoro offtop ujemy ------ widzĂŞ, Âże Leszek "dokarmia" "nas"(a dokÂładnie > ICH) zrĂŞcznie offtopujÂąc w stronĂŞ politykiersko-frondowÂą.
Kiedy przyby³em na te forum, najbardziej wartoœciowym w¹tkiem wyda³ mi siê w¹tek prowadzony przez Leszka. Da³em siê zwieŸÌ zrêcznymi cytatami o podstawach GEOMETRII.
Kiedy wówczas wys³a³em Ci Leszku zaproszenie na pm do prowadzenia dzia³ki o œwiêtej geometrii, na portalu, który dopiero powstawa³ - odpowiedzia³eœ, ¿e dziêkujesz, gdy¿ "idziesz w przeciwnym kierunku". (Trochê mnie zastanowi³o, ¿e mówisz o przeciwnym, skoro jeszcze nie zaprezentowa³em swojego, A poziom realizacji pokazanego Ci portalu by³ tak bazowy, ¿e ogranicza³ siê do kilku nag³ówków - co nie dawa³o wiedzy o jakichkolwiek kierunkach moich. Ale tê wiedzê mo¿na by by³o wysnuÌ maj¹c dostêp do szerszego obrazu zakresu mojej dzia³alnoœci - której Ci oficjalnie nie prezentowa³em).
Da³em siê zwieŸÌ równie¿ konstruktywn¹ i bez zarzutu logik¹. Punktowaniem Kiary, które by³o sensowne ( jak chodzi o sposób artyku³owania informacji).
---- WÂłaÂściwie sprawa z un-iÂą jest Bardzo, Bardzo prosta. W tej chwili sÂą podejmowane PRĂBY zawÂłaszczenia systemu decyzyjnego kontynentu przez korporacjĂŞ KK, oraz innych cywilizacji pasoÂżytniczych. Spore grupy politykĂłw (zarĂłwno z prawicy, jak i lewicy) sÂą na NIEÂŚWIADOMYM POSTRONKU Martwych emisariuszy Martwego Egregora.
Zamiast sami siĂŞ oÂżywiĂŚ - wybrali oÂżywianie trupa Egregora.
Pokarmem staÂły siĂŞ bogu ducha winne {oj winne!(skoro jako chleb w te wina zAL-Chemizowane) swojego lenistwa, ignorancji, spychologii, oddawaniu siĂŞ miÂłej iluzji swawoli nieodpowiedzialnoÂści} owieczki.
ÂŻyczĂŞ EgReGĂłrowi SMACZNEGO!
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 20, 2009, 10:27:50 wysłane przez PHIRIOORI »
|
|
|
|
|
HabibiDah
Gość
|
 |
« Odpowiedz #19 : Maj 20, 2009, 13:33:28 » |
|
Co do wiĂŞkszych praw dla straÂży miejskiej - bardzo dobrze. ZauwaÂż, Âże do teraz straÂż miejsca mogÂła niewiele. ByÂła martwym organem, ktĂłry jedyne, co mĂłgÂł, to wlepiĂŚ mandat za zÂłe parkowanie.
Warto teÂż pamiĂŞtaĂŚ, Âże danie wiĂŞkszych uprawnieĂą straÂży miejskiej byÂło jednÂą z dwĂłch moÂżliwoÂści poprawienia bezpieczeĂąstwa: albo wcielenie straÂży miejskiej do policji, albo danie im wiĂŞkszych praw. Wybrano to drugie.
jasne.. to wszystko dla naszego "dobra" tylko zauwaÂż jaka selekcja jest w policji, a jaka w straÂży.. i dajemy im podobne uprawniemia.. a inwigilacja w necie i super baza danych GUSu to teÂż dla naszego dobra? 
|
|
|
|
|
|
|
Tenebrael
Gość
|
 |
« Odpowiedz #20 : Maj 20, 2009, 14:51:59 » |
|
HabibiDah - a powiedz mi, w jaki sposĂłb to, ze zbierajÂą o Tobie informacje, Ci szkodzi? Czy odczuwasz jakieÂś skutki tego? Proste pytanie, gdyÂż wielu ludzi tak panicznie siĂŞ tego boi, a w zasadzie takie zbieranie informacji juÂż funkcjonuje np w internecie. Wiele stron internetowych zbiera informacje o tym, na jakie rzeczy klikasz, co CiĂŞ interesuje, na jakie wchodzisz strony etc. Taka "inwigilacja" nie jest nowoÂściÂą - tylko maÂło ludzi o niej wie, bo w istocie - NIJAK im to nie szkodzi, nawet tego nie dostrzegajÂą.
Inna sprawa, to kwestia tych danych. Ludziom wydaje siĂŞ, Âże jak bĂŞdÂą zbieraĂŚ pocztĂŞ (maile) czy informacje z komunikatorĂłw internetowych, to siÂądzie sztabek ludzi, i bĂŞdzie linijka po linijce czytaÂł, co kaÂżdy tam sobie pisze. Ale sÂą naiwni, sÂądzÂąc tak, bo to sÂą TERABAJTY danych na miesiÂąc. ÂŻeby poradziĂŚ sobie z takim czymÂś, musiaÂłby chyba z milion ludzi siedzieĂŚ 24 h/d i nic innego nie robiĂŚ, tylko czytaĂŚ kaÂżdy tekst. WiĂŞc panika, Âże bĂŞdzie peÂłna inwigilacja, jest zupeÂłnie nieuzasadniona. Natomiast pomoÂże to przeciwdziaÂłaĂŚ takim sprawom, jak np ataki terrorystyczne czy masakry czasami urzÂądzane przez nie do koĂąca zdrowych psychicznie ludzi (jak juÂż kilka razy byÂło).
Pozwoli teÂż po fakcie ustalaĂŚ, czy byÂły dane, ktĂłre wskazujÂą na to, ze taki albo inny czÂłowiek popeÂłniÂł przestĂŞpstwo, zwalczaĂŚ korupcjĂŞ etc. Innymi sÂłowy, dane te mogÂą siĂŞ przydaĂŚ, gdy JUÂŻ ktoÂś staje przed sÂądem, i naleÂży ustaliĂŚ wersje wydarzeĂą. Dla zwykÂłego czÂłowieka tego typu "inwigilacja" bĂŞdzie zupeÂłnie niezauwaÂżalna i nieszkodliwa.
|
|
|
|
|
|
|
HabibiDah
Gość
|
 |
« Odpowiedz #21 : Maj 20, 2009, 16:17:20 » |
|
HabibiDah - a powiedz mi, w jaki sposĂłb to, ze zbierajÂą o Tobie informacje, Ci szkodzi? Czy odczuwasz jakieÂś skutki tego? (...) Dla zwykÂłego czÂłowieka tego typu "inwigilacja" bĂŞdzie zupeÂłnie niezauwaÂżalna i nieszkodliwa.
GratulujĂŞ zaufania do PaĂąstwa.. Po prostu (w przeciwieĂąstwie do Ciebie) nie chcĂŞ ÂżyĂŚ w paĂąstwie policyjnym. "ZnajdÂź mi czÂłowieka, a paragraf sie znajdzie". Tego typu informacje znacznie uÂłatwiÂą pozbycie siĂŞ kogoÂś kto jest niewygodny, z takich czy innych wzglĂŞdĂłw dla Grupy TrzymajÂącej WÂładzĂŞ.. ale przecieÂż uczciwy czÂłowiek nie ma sie czego obawiaĂŚ, czyÂż nie? 
|
|
|
|
|
|
|
Loukas
Gość
|
 |
« Odpowiedz #22 : Maj 20, 2009, 17:48:14 » |
|
Ida, na której opiera siê Unia jako twór federacyjny jest prosta - zgodnie z zasad¹ subsydiarnoœci, wiêcej w³adzy maj¹ regiony w sprawach o znaczeniu lokalnym, oraz "w³adza centralna" w tych, które mo¿e realizowaÌ najskuteczniej - np. polityka monetarna (w unii gospodarczo-walutowej), polityki konkurencji i ochrony konsumentów, regulacje zagranicznego handlu (c³a) czy sprawy jednolitego rynku wewnêtrznego. Do tej gamy ju¿ istniej¹cych wy³¹cznych kompetencji UE powinny zostaÌ do³¹czone te, które przes¹dz¹ o powstaniu realnej federacji - chocia¿by wspólna polityka zagraniczna czy obronna. Tylko w ten sposób mamy szanse, jako kulturowa i regionalna wspólnota, zmierzyÌ siê z potêgami takimi jak USA, Rosja czy Chiny - dodatkowo wierzê, ¿e upaùstwowienie UE (które, proszê siê nie martwiÌ, wcale nie nastêpuje z Traktatem Lizboùskim - to tak naprawdê o wiele za ma³o), umocni demokracjê i swobody obywatelskie.
Teraz - struktury UE przedstawiane s¹ jako wielce "niedemokratyczne" i "niejasne" - có¿, ich skomplikowana tkanka, przede wszystkim podzia³ kompetencji ró¿nych organów, wynika z historycznego rozwoju, w czasie którego zmienia³y siê cele i obszary aktywnoœci Wspólnoty. Doipóki bêdziemy jedynie reformowaÌ traktaty (o UE i o WE), nie uda siê tych spraw ostatecznie uregulowaÌ - do tego w istocie potrzebna jest odrêbna, scalaj¹ca konstytucja. I nie bójmy siê tego s³owa. A zarzut deficytu demokracji? Ludzi zwi¹zani choÌby z Libertasem (który nie ma nawet jasnego programu), mówi¹, ¿e "europejscy biurokracji, niewybrani w sposób demokratyczny, ustalaj¹ 80% prawa w krajach UE" - spójrzmy na to inaczej (rzadko w ten sposób definiuje siê system instytucjonalny UE, a powinno siê):
- Rada Unii Europejskiej to senat, wybierany w wyborach wiêkszoœciowych (1 na kraj, tak jak choÌby 1 na stan w USA); - Parlament to druga izba, wybierana w wyborach proporcjonalnych, która wspó³uczestniczy (tj. mo¿e odrzuciÌ lub bezpoœrednio wp³ywa na uchwa³y ok. 90% prawa wspólnotowego); - Komisja to egzekutywa (rz¹d), wybierany wiêkszoœciowo (cz³onkowie desygnowani przez kraje, przewodnicz¹cy musi miec zgodê Parlamentu).
Gdzie tu jest niedemokratycznoœÌ? Dla jasnoœci - to stan na dzieù dzisiejszy.
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 20, 2009, 17:51:36 wysłane przez Loukas »
|
|
|
|
|
Tenebrael
Gość
|
 |
« Odpowiedz #23 : Maj 20, 2009, 21:02:11 » |
|
HabibiDah - moim zdaniem mylisz pojĂŞcia. Akurat to zbieranie danych nijak nie stworzy "paĂąstwa policyjnego". Przede wszystkim dlatego, Âże, jak pisaÂłem wczeÂśniej, nie ma moÂżliwoÂści, by ten, kto siĂŞ tym bĂŞdzie zajmowaÂł, przeszukaÂł wszystkie dane, przeczytaÂł rozmowy, etc. BĂŞdzie to dziaÂłaĂŚ jedynie wstecz, po fakcie.
Co do usuwania niewygodnych osób - a gdzie s¹ tak znacz¹ce osoby, by ich usuniêcie, kontrola korespondencji etc by³y op³acalne? Ano w krêgach w³adzy. Wiêc jeœli ju¿, to przysporzy to k³opotu najwy¿ej samym rz¹dz¹cym. Zreszt¹, przecie¿ taki proceder ju¿ istnieje, i nie jest niczym nowym. Czym s¹ archiwa IPN? Co by³o z pods³uchami u Renaty Beger? I teoretycznie - co by szkodzi³o w taki sam sposób pousuwaÌ "niewygodnych" ludzi? Ano nic. Wiêc czemu siê tak nie dzieje? I dlaczego, skoro nie dzieje siê teraz, to nagle mia³oby zacz¹Ì, tak ot?
Moim zdaniem jest to takie szukanie dziury w caÂłym. Nie twierdzĂŞ, ze UE jest idealna, jednak robienie z niej demona, przypisywanie samych najgorszych intencji, teÂż jest nie na miejscu.
Loukas - te¿ za cholerê nie rozumiem, gdzie ludzie widz¹ niedemokratycznoœÌ. Chyba, ze ktoœ wierzy w spiskowe teorie o podpisywanych na boku, arbitralnie dokumentach, stoj¹cym za wszystkim rz¹dem œwiatowym etc...
|
|
|
|
|
|
|
HabibiDah
Gość
|
 |
« Odpowiedz #24 : Maj 21, 2009, 19:20:05 » |
|
a co jeœli niektóre tzw teorie spiskowe oka¿a siê prawdziwe? reczy nie zawsze s¹ takie jakie siê wydaj¹..np. terroryœci i 11 wrzeœnia. Wokó³ tej sprawy jest wiele niejasnoœci i sprzecznoœci, ale skoro z góry zak³adacie, ¿e oficjalna wersja jest jedynie s³uszna i prawdziwa..có¿ wolna wola pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|