Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Styczeń 10, 2025, 18:20:40

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: EVP w komputerze  (Przeczytany 15256 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Robson
Gość
« : Październik 01, 2008, 12:46:13 »

Zjawisko EVP jest chyba znane wszystkim. Jest to prĂłba rejestracji informacji w postaci gÂłosĂłw lub dÂźwiĂŞkĂłw za pomocÂą magnetofonu, radio-magnetofonu, kamery lub innych urzÂądzeĂą elektronicznych. Ostatnio doszedÂł do tego zestawu narzĂŞdzi, polowania na energie, komputer.
PrzeglÂądajÂąc ró¿ne fora o podobnej tematyce, natrafiÂłem na informacjĂŞ o dziwnych dÂźwiĂŞkach rejestrowanych za pomocÂą komputera lub sÂłyszanych z samych gÂłoÂśnikĂłw mimo braku za³¹czonego programu do odtwarzania, a nawet przy wy³¹czonym komputerze. 

PiszĂŞ ten post poniewaÂż wÂłaÂśnie przed chwilÂą, pierwszy raz w Âżyciu, usÂłyszaÂłem takie dÂźwiĂŞki z wÂłasnych gÂłoÂśnikĂłw. CzytaÂłem nasze forum i usÂłyszaÂłem z gÂłosnikĂłw kompa, szum, a nastĂŞpnie dÂźwiĂŞk przypominajÂący mielone szkÂło albo rozsypane diamenty na marmurowÂą posadzkĂŞ (takie jest moje skojarzenie). ChwilĂŞ trwaÂło nim zorientowaÂłem siĂŞ, Âże to wydobywa siĂŞ z gÂłoÂśnikĂłw. PrzygÂłosiÂłem i w tym momencie usÂłyszaÂłem coÂś co przypominaÂło alfabet morsa ale nim nie byÂło. Alfabetu uczyÂłem siĂŞ w wojsku, wiĂŞc jestem w stanie go rozpoznaĂŚ. Nawet wsÂłuchiwaÂłem siĂŞ w celu rozpoznania charakterystycznych znakĂłw "poczÂątek nadawania, koniec przekazu, koniec zdania lub inne znaki" ktĂłre Âłatwo wyÂłapaĂŚ. Nie byÂła to latarnia morska ani teÂż inna nawigacyjna, one majÂą staÂły , powtarzalny sygnaÂł. Nie byÂł to krĂłtkofalowiec. Nie wiem co to byÂło ale czuÂłem, Âże coÂś jest nie tak. KoĂącĂłwka sygnaÂłu to dÂługi, kilku sekundowy dzwiĂŞk o wysokiej czĂŞstotliwoÂści, ale w zakresie fal sÂłyszalnych.  ChciaÂłem to zarejestrowaĂŚ ale byÂłem pod takim wraÂżeniem, Âże tylko zd¹¿yÂła mi ta myÂśl przejœÌ przez gÂłowĂŞ.

OdniosÂłem wraÂżenie, Âże coÂś lub ktoÂś, chce coÂś przekazaĂŚ.

MoÂże ktoÂś z was sÂłyszaÂł podobne dÂźwiĂŞki w ostatnim czasie a moÂże ktoÂś z was, zna przyczynĂŞ takiego zjawiska ? 
Enigma
Gość
« Odpowiedz #1 : Październik 01, 2008, 13:24:45 »

S³ysza³am kiedyœ ze jest mozliwoœÌ np nagrania dzwieku i odtworzenia póŸniej od ty³u (czy w jakiœ inny np zwolniony sposób) aby odczytaÌ informacje w tym zawarte. Niestety nie wiem jak to sie robi. Podobnie z tymi dzwiekami z g³oœników. Jak uzyskaÌ taki efekt zeby cokolwiek by³o s³ychaÌ?
wiki
Gość
« Odpowiedz #2 : Październik 01, 2008, 13:27:57 »

uwaÂżam Âże to nic nadprzyrodzonego, przynajmniej u mnie miaÂłam tak kilkadziesiÂąt razy, poprostu jakimÂś "cudem" Âłapie gÂłoÂśnik  fale radiowe i tyle, no bo jak tu wyjaÂśnic ostatnio sobie siedzĂŞ i gÂłoÂśniki zaczynajÂą nawawaĂŚ pa ruski DuÂży uÂśmiech DuÂży uÂśmiech DuÂży uÂśmiech
to tyle na ten temat z moich doswiadczeĂą MrugniĂŞcie MrugniĂŞcie
Robson
Gość
« Odpowiedz #3 : Październik 01, 2008, 14:15:44 »

Teoretycznie masz racjê. Zwyk³e zak³ócenia i tyle. Jeœli to zdarza siê co jakiœ czas, to znaczy ¿e dane urz¹dzenie jest Ÿle zaekranowane lub skonstruowane. Jesli zdarza siê raz lub dwa razy, w bardzo d³ugim okresie czasu, to mo¿e œwiadczyÌ, ¿e wyst¹pi³y czynniki, które umo¿liwi³y takie zjawisko. Pytanie, jakie?

Propagacja fal radiowych ?
Zbyt silny sygnaÂł stacji nadwczej ?
Interferencja fal radiowych ?
CoÂś na chwilĂŞ staÂło siĂŞ antenÂą odbiorczÂą - co ?
I wiele innych mozliwoÂści.

Muszê zrobiÌ kilka eksperymentów technicznych, mo¿e rozwi¹¿ê zagadkê w sposób naukowy:)
Septerra
Gość
« Odpowiedz #4 : Październik 01, 2008, 16:47:41 »

Hehe to normalne jest, weÂźcie np wycelujcie komĂłrkĂŞ w gÂłoÂśniki czy monitor i zadzwoĂącie do kogoÂś... wiadomo co siĂŞ stanie.
Lucyna D.
Gość
« Odpowiedz #5 : Styczeń 24, 2009, 22:10:34 »

He! Ja mam g³oœniki w klawiaturze, i te¿ bywaj¹ jakieœ dziwne dŸwiêki. Ma³o jeszcze s³yszê, wiêc nie jestem w stanie rozpoznaÌ, sk¹d siê bior¹, ale kilka razy ju¿ siê zdarzy³y i nie mam na nie ¿adnego wyt³umaczenia. Przypominaj¹ mi swym odg³osem dŸwiêki komórki wibruj¹cej od SMS-a, le¿¹cej na stole (wtedy te wibracje daj¹ te¿ spory g³os). Tylko ¿e kiedy zdarzaj¹ siê te dŸwiêki, na komórkê nic nie przychodzi. Tylko raz czy dwa siê zdarzy³o, ¿e w chwilê potem by³ w³aœciwy sygna³ nadesz³ego SMS-a.
Dariusz
Gość
« Odpowiedz #6 : Styczeń 24, 2009, 22:13:19 »

Niekiedy taki dÂźwiĂŞk moÂże nyĂŚ wynikiem szukania sygnaÂłu przez komĂłrkĂŞ.
arteq
Gość
« Odpowiedz #7 : Styczeń 24, 2009, 22:13:49 »

Lucyna, czy ktoÂś w domu ma takÂże komĂłrkĂŞ?
JeÂżeli natomiast mieszkasz w bloku to nawet nie ma co podejmowaĂŚ tematu...
Lucyna D.
Gość
« Odpowiedz #8 : Styczeń 24, 2009, 22:20:07 »

Mieszkam w bloku i jestem sama w domu. Jak więc wytłumaczycie te dźwięki? Gdy na moją komórkę cokolwiek przychodzi, uaktywnia się wyświetlacz. A przypadku tych dziwnych dźwięków nic się nie uaktywnia i nic się nie dzieje na monitorze. Przy następnej okazji położę ręce na klawiaturze - jeśli dźwięk będzie z głośników w klawiaturze, to już będzie jakiś trop.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2009, 22:20:36 wysłane przez Lucyna D. » Zapisane
arteq
Gość
« Odpowiedz #9 : Styczeń 24, 2009, 22:23:09 »

telefony przychodzÂące i wychodzÂące od sÂąsiadĂłw.
Dariusz
Gość
« Odpowiedz #10 : Styczeń 24, 2009, 22:25:41 »

Mo¿e tak byÌ, choÌ ma³o prawdopodobne. Z regó³y takie dŸwiêki pojawiaj¹ siê wówczas gdy telefon le¿y doœÌ blisko g³oœników.
Lucyna D.
Gość
« Odpowiedz #11 : Styczeń 24, 2009, 22:25:58 »

Tzn. sugerujesz, ¿e s³yszê, jak do nich przychodz¹ i wychodz¹ po³¹czenia telefoniczne?
Tenebrael
Gość
« Odpowiedz #12 : Styczeń 24, 2009, 22:26:53 »

Jak komuÂś gÂłoÂśniki takie "harce" robiÂą, to najlepszym rozwiÂązaniem wielkiej tajemnicy jest... reinstalacja sterownikĂłw karty dÂźwiĂŞkowej ;] Albo teÂż wymiana tejÂże lub gÂłoÂśnikĂłw, bo mogÂą mieĂŚ najlepszy czas za sobÂą UÂśmiech

A tak na serio - mi siê te¿ tak czêsto dzieje - nic nadzwyczajnego, bior¹c pod uwagê, ¿e ka¿dy w domu ma komórkê, s¹siedzi te¿ maj¹, w dodatku router blisko, telewizor niedaleko... nie ma co szukaÌ nadzwyczajnych wyjaœnieù. Kiedyœ ca³¹ noc mia³em wra¿enie, ¿e jest jakaœ obecnoœÌ w mieszkaniu, czu³em delikatny syk, o dziwnym natê¿eniu. Rano siê okaza³o, ¿e zostawi³em subwoofer w³¹czony ;]
arteq
Gość
« Odpowiedz #13 : Styczeń 24, 2009, 22:27:27 »

Nie, po³¹czenia wprowadzaj¹ zak³ócenia. W biurze daje siê zauwa¿yÌ to samo - gdy ktoœ dzwoni/odbiera w s¹siednich pomieszczeniach.
CZy mogÂłabyÂś ich sÂłyszeĂŚ? Oczywiscie kwestia dostrojenia czĂŞstotliwoÂści, no ale po co?
Robson
Gość
« Odpowiedz #14 : Styczeń 25, 2009, 14:47:46 »

WidzĂŞ, Âże odÂświeÂżyliÂście temat.

DÂźwiĂŞki wystÂąpiÂły jeden jedyny raz i koniec. Nie byÂł to dÂźwiĂŞk telefonu komĂłrkowego, ktĂłry Âłapie sygnaÂł. Do tej pory mam wraÂżeni rozsypanych diamentĂłw albo kosmicznych drobin na krysztaÂłowej tacy (takie moje odczucie).
Nie mniej, zjawisko EVP jest bardzo ciekawe i jeÂśli ktoÂś z was miaÂł z tym jakieÂś doÂświadczenia, to warto to opisaĂŚ.
Lucyna D.
Gość
« Odpowiedz #15 : Styczeń 25, 2009, 22:04:32 »

Ja jeszcze wrĂłcĂŞ do tego, jak jeszcze raz coÂś takiego mi siĂŞ przydarzy (zdarzyÂło kilka razy, wiĂŞc liczĂŞ, Âże jeszcze siĂŞ zdarzy).
mona11
Gość
« Odpowiedz #16 : Styczeń 30, 2009, 16:34:15 »

Mam doÂświadczenie z komputerem, ktĂłre moÂżna powiÂązaĂŚ z EVP (?)... tak mi siĂŞ przynajmniej zdaje.
OpowieœÌ zabrzmi komicznie, ale ja by³am przestraszona prawie œmiertelnie...
Zdarzenie to dzia³o siê kilka lat temu, w zasadzie nie mogê okrêœliÌ jak dawno (4-5 lat temu), ko³o pierwszej godziny stwierdzi³am, ¿e wypada³oby siê po³o¿yÌ. Wy³¹czy³am prawid³owo komputer, na g³oœnikach oczywiœcie pali³o siê œwiate³ko, zawsze zapomina³am ich wy³¹czyÌ.
Kiedy siê po³ó¿y³am do ³ó¿ka zaczê³am s³yszeÌ jakieœ pomrukiwanie. Automatycznie wysz³am na korytarz, co by sprawdziÌ czy nic siê niedzieje, kiedy wróci³am do pokoju zrozumia³am ¿e to g³oœniki s¹ Ÿród³em ha³asu, który teraz nie tylko by³ pomrukiwaniem, ale wydawa³y siê z niego s³owa, jakby do mnie przemawia³. Na niski, ochrop³y g³os w³osy stanê³y mi dêba. By³am tak przera¿ona ¿e nie ws³ucha³am siê w s³owa, czego teraz bardzo ¿a³ujê. Sprawdzi³am odrazu czy wy³¹czy³am komputer. By³ wy³¹czony. Ci¹gle ten piekielny g³os przemawia³, wtedy zdawa³ siê byÌ jakby zirytowany. Potem wy³¹czy³am g³oœniki z pr¹du. Dopiero wtedy usta³o. Po³o¿y³am siê do ³ó¿ka przera¿ona, usnê³am kilka godzin póŸniej. Nad ranem próbowa³am sobie uœwiadomiÌ czy to by³ koszmar, czy rzeczowistoœÌ... wtyczka g³oœników by³a wyjêta z gniazdka.
Nie wiedziaÂłam co o tym sÂądziĂŚ bardzo dÂługo. Na jakimÂś innym forum przeczytaÂłam, Âże nie tylko ja miaÂłam taki wypadek. OczywiÂście nic nie wiadomo...
Dariusz
Gość
« Odpowiedz #17 : Styczeń 30, 2009, 18:34:55 »

Nie jest to niemoÂżliwe, skoro nagrywajÂą na taÂśmĂŞ, teraz chyba rĂłwnieÂż na cyfrowe noÂśniki, gÂłosy bytĂłw, ktĂłrych normalnie nikt nie sÂłyszy.
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: