Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 02:17:15

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: EVP w komputerze  (Przeczytany 15165 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
Robson
Go¶æ
« : Pa¼dziernik 01, 2008, 12:46:13 »

Zjawisko EVP jest chyba znane wszystkim. Jest to próba rejestracji informacji w postaci g³osów lub d¼wiêków za pomoc± magnetofonu, radio-magnetofonu, kamery lub innych urz±dzeñ elektronicznych. Ostatnio doszed³ do tego zestawu narzêdzi, polowania na energie, komputer.
Przegl±daj±c ró¿ne fora o podobnej tematyce, natrafi³em na informacjê o dziwnych d¼wiêkach rejestrowanych za pomoc± komputera lub s³yszanych z samych g³o¶ników mimo braku za³±czonego programu do odtwarzania, a nawet przy wy³±czonym komputerze. 

Piszê ten post poniewa¿ w³a¶nie przed chwil±, pierwszy raz w ¿yciu, us³ysza³em takie d¼wiêki z w³asnych g³o¶ników. Czyta³em nasze forum i us³ysza³em z g³osników kompa, szum, a nastêpnie d¼wiêk przypominaj±cy mielone szk³o albo rozsypane diamenty na marmurow± posadzkê (takie jest moje skojarzenie). Chwilê trwa³o nim zorientowa³em siê, ¿e to wydobywa siê z g³o¶ników. Przyg³osi³em i w tym momencie us³ysza³em co¶ co przypomina³o alfabet morsa ale nim nie by³o. Alfabetu uczy³em siê w wojsku, wiêc jestem w stanie go rozpoznaæ. Nawet ws³uchiwa³em siê w celu rozpoznania charakterystycznych znaków "pocz±tek nadawania, koniec przekazu, koniec zdania lub inne znaki" które ³atwo wy³apaæ. Nie by³a to latarnia morska ani te¿ inna nawigacyjna, one maj± sta³y , powtarzalny sygna³. Nie by³ to krótkofalowiec. Nie wiem co to by³o ale czu³em, ¿e co¶ jest nie tak. Koñcówka sygna³u to d³ugi, kilku sekundowy dzwiêk o wysokiej czêstotliwo¶ci, ale w zakresie fal s³yszalnych.  Chcia³em to zarejestrowaæ ale by³em pod takim wra¿eniem, ¿e tylko zd±¿y³a mi ta my¶l przej¶æ przez g³owê.

Odnios³em wra¿enie, ¿e co¶ lub kto¶, chce co¶ przekazaæ.

Mo¿e kto¶ z was s³ysza³ podobne d¼wiêki w ostatnim czasie a mo¿e kto¶ z was, zna przyczynê takiego zjawiska ? 
Enigma
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Pa¼dziernik 01, 2008, 13:24:45 »

S³ysza³am kiedy¶ ze jest mozliwo¶æ np nagrania dzwieku i odtworzenia pó¼niej od ty³u (czy w jaki¶ inny np zwolniony sposób) aby odczytaæ informacje w tym zawarte. Niestety nie wiem jak to sie robi. Podobnie z tymi dzwiekami z g³o¶ników. Jak uzyskaæ taki efekt zeby cokolwiek by³o s³ychaæ?
wiki
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Pa¼dziernik 01, 2008, 13:27:57 »

uwa¿am ¿e to nic nadprzyrodzonego, przynajmniej u mnie mia³am tak kilkadziesi±t razy, poprostu jakim¶ "cudem" ³apie g³o¶nik  fale radiowe i tyle, no bo jak tu wyja¶nic ostatnio sobie siedzê i g³o¶niki zaczynaj± nawawaæ pa ruski Du¿y u¶miech Du¿y u¶miech Du¿y u¶miech
to tyle na ten temat z moich doswiadczeñ Mrugniêcie Mrugniêcie
Robson
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Pa¼dziernik 01, 2008, 14:15:44 »

Teoretycznie masz racjê. Zwyk³e zak³ócenia i tyle. Je¶li to zdarza siê co jaki¶ czas, to znaczy ¿e dane urz±dzenie jest ¼le zaekranowane lub skonstruowane. Jesli zdarza siê raz lub dwa razy, w bardzo d³ugim okresie czasu, to mo¿e ¶wiadczyæ, ¿e wyst±pi³y czynniki, które umo¿liwi³y takie zjawisko. Pytanie, jakie?

Propagacja fal radiowych ?
Zbyt silny sygna³ stacji nadwczej ?
Interferencja fal radiowych ?
Co¶ na chwilê sta³o siê anten± odbiorcz± - co ?
I wiele innych mozliwo¶ci.

Muszê zrobiæ kilka eksperymentów technicznych, mo¿e rozwi±¿ê zagadkê w sposób naukowy:)
Septerra
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Pa¼dziernik 01, 2008, 16:47:41 »

Hehe to normalne jest, we¼cie np wycelujcie komórkê w g³o¶niki czy monitor i zadzwoñcie do kogo¶... wiadomo co siê stanie.
Lucyna D.
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Styczeñ 24, 2009, 22:10:34 »

He! Ja mam g³o¶niki w klawiaturze, i te¿ bywaj± jakie¶ dziwne d¼wiêki. Ma³o jeszcze s³yszê, wiêc nie jestem w stanie rozpoznaæ, sk±d siê bior±, ale kilka razy ju¿ siê zdarzy³y i nie mam na nie ¿adnego wyt³umaczenia. Przypominaj± mi swym odg³osem d¼wiêki komórki wibruj±cej od SMS-a, le¿±cej na stole (wtedy te wibracje daj± te¿ spory g³os). Tylko ¿e kiedy zdarzaj± siê te d¼wiêki, na komórkê nic nie przychodzi. Tylko raz czy dwa siê zdarzy³o, ¿e w chwilê potem by³ w³a¶ciwy sygna³ nadesz³ego SMS-a.
Dariusz
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Styczeñ 24, 2009, 22:13:19 »

Niekiedy taki d¼wiêk mo¿e nyæ wynikiem szukania sygna³u przez komórkê.
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Styczeñ 24, 2009, 22:13:49 »

Lucyna, czy kto¶ w domu ma tak¿e komórkê?
Je¿eli natomiast mieszkasz w bloku to nawet nie ma co podejmowaæ tematu...
Lucyna D.
Go¶æ
« Odpowiedz #8 : Styczeñ 24, 2009, 22:20:07 »

Mieszkam w bloku i jestem sama w domu. Jak więc wytłumaczycie te dźwięki? Gdy na moją komórkę cokolwiek przychodzi, uaktywnia się wyświetlacz. A przypadku tych dziwnych dźwięków nic się nie uaktywnia i nic się nie dzieje na monitorze. Przy następnej okazji położę ręce na klawiaturze - jeśli dźwięk będzie z głośników w klawiaturze, to już będzie jakiś trop.
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 24, 2009, 22:20:36 wys³ane przez Lucyna D. » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #9 : Styczeñ 24, 2009, 22:23:09 »

telefony przychodz±ce i wychodz±ce od s±siadów.
Dariusz
Go¶æ
« Odpowiedz #10 : Styczeñ 24, 2009, 22:25:41 »

Mo¿e tak byæ, choæ ma³o prawdopodobne. Z regó³y takie d¼wiêki pojawiaj± siê wówczas gdy telefon le¿y do¶æ blisko g³o¶ników.
Lucyna D.
Go¶æ
« Odpowiedz #11 : Styczeñ 24, 2009, 22:25:58 »

Tzn. sugerujesz, ¿e s³yszê, jak do nich przychodz± i wychodz± po³±czenia telefoniczne?
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #12 : Styczeñ 24, 2009, 22:26:53 »

Jak komu¶ g³o¶niki takie "harce" robi±, to najlepszym rozwi±zaniem wielkiej tajemnicy jest... reinstalacja sterowników karty d¼wiêkowej ;] Albo te¿ wymiana tej¿e lub g³o¶ników, bo mog± mieæ najlepszy czas za sob± U¶miech

A tak na serio - mi siê te¿ tak czêsto dzieje - nic nadzwyczajnego, bior±c pod uwagê, ¿e ka¿dy w domu ma komórkê, s±siedzi te¿ maj±, w dodatku router blisko, telewizor niedaleko... nie ma co szukaæ nadzwyczajnych wyja¶nieñ. Kiedy¶ ca³± noc mia³em wra¿enie, ¿e jest jaka¶ obecno¶æ w mieszkaniu, czu³em delikatny syk, o dziwnym natê¿eniu. Rano siê okaza³o, ¿e zostawi³em subwoofer w³±czony ;]
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #13 : Styczeñ 24, 2009, 22:27:27 »

Nie, po³±czenia wprowadzaj± zak³ócenia. W biurze daje siê zauwa¿yæ to samo - gdy kto¶ dzwoni/odbiera w s±siednich pomieszczeniach.
CZy mog³aby¶ ich s³yszeæ? Oczywiscie kwestia dostrojenia czêstotliwo¶ci, no ale po co?
Robson
Go¶æ
« Odpowiedz #14 : Styczeñ 25, 2009, 14:47:46 »

Widzê, ¿e od¶wie¿yli¶cie temat.

D¼wiêki wyst±pi³y jeden jedyny raz i koniec. Nie by³ to d¼wiêk telefonu komórkowego, który ³apie sygna³. Do tej pory mam wra¿eni rozsypanych diamentów albo kosmicznych drobin na kryszta³owej tacy (takie moje odczucie).
Nie mniej, zjawisko EVP jest bardzo ciekawe i je¶li kto¶ z was mia³ z tym jakie¶ do¶wiadczenia, to warto to opisaæ.
Lucyna D.
Go¶æ
« Odpowiedz #15 : Styczeñ 25, 2009, 22:04:32 »

Ja jeszcze wrócê do tego, jak jeszcze raz co¶ takiego mi siê przydarzy (zdarzy³o kilka razy, wiêc liczê, ¿e jeszcze siê zdarzy).
mona11
Go¶æ
« Odpowiedz #16 : Styczeñ 30, 2009, 16:34:15 »

Mam do¶wiadczenie z komputerem, które mo¿na powi±zaæ z EVP (?)... tak mi siê przynajmniej zdaje.
Opowie¶æ zabrzmi komicznie, ale ja by³am przestraszona prawie ¶miertelnie...
Zdarzenie to dzia³o siê kilka lat temu, w zasadzie nie mogê okrê¶liæ jak dawno (4-5 lat temu), ko³o pierwszej godziny stwierdzi³am, ¿e wypada³oby siê po³o¿yæ. Wy³±czy³am prawid³owo komputer, na g³o¶nikach oczywi¶cie pali³o siê ¶wiate³ko, zawsze zapomina³am ich wy³±czyæ.
Kiedy siê po³ó¿y³am do ³ó¿ka zaczê³am s³yszeæ jakie¶ pomrukiwanie. Automatycznie wysz³am na korytarz, co by sprawdziæ czy nic siê niedzieje, kiedy wróci³am do pokoju zrozumia³am ¿e to g³o¶niki s± ¼ród³em ha³asu, który teraz nie tylko by³ pomrukiwaniem, ale wydawa³y siê z niego s³owa, jakby do mnie przemawia³. Na niski, ochrop³y g³os w³osy stanê³y mi dêba. By³am tak przera¿ona ¿e nie ws³ucha³am siê w s³owa, czego teraz bardzo ¿a³ujê. Sprawdzi³am odrazu czy wy³±czy³am komputer. By³ wy³±czony. Ci±gle ten piekielny g³os przemawia³, wtedy zdawa³ siê byæ jakby zirytowany. Potem wy³±czy³am g³o¶niki z pr±du. Dopiero wtedy usta³o. Po³o¿y³am siê do ³ó¿ka przera¿ona, usnê³am kilka godzin pó¼niej. Nad ranem próbowa³am sobie u¶wiadomiæ czy to by³ koszmar, czy rzeczowisto¶æ... wtyczka g³o¶ników by³a wyjêta z gniazdka.
Nie wiedzia³am co o tym s±dziæ bardzo d³ugo. Na jakim¶ innym forum przeczyta³am, ¿e nie tylko ja mia³am taki wypadek. Oczywi¶cie nic nie wiadomo...
Dariusz
Go¶æ
« Odpowiedz #17 : Styczeñ 30, 2009, 18:34:55 »

Nie jest to niemo¿liwe, skoro nagrywaj± na ta¶mê, teraz chyba równie¿ na cyfrowe no¶niki, g³osy bytów, których normalnie nikt nie s³yszy.
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: