Dziekuje, chodzi³o o pytanie zadane przez AlbertS
2. Dlaczego w ¶wiecie istot duchowych tak¿e wystêpuje hierarchia. Patrz±c po ziemsku, jest to podzia³ na lepszych i gorszych tak jak i tu na ziemi, i niema równo¶ci. Jedni rz±dz± a drudzy s± pacho³kami.
Czy to nie z powodu hierarchii, bierze siê podzia³ na dobro i z³o? Lepszy i gorszy? Czyli jeden góruje nad drugim.
Uwa¿am ze to ciekawe pytanie, szczególnie ze samego istnienia istot duchowych, nie dowiedziono ¿adnymi dowodami. Rozprawianie wiec na temat ich hierarchii jest tym bardziej abstarkcyjne i zajmujace zarazem. Chociaz to co napisze, moze nijak sie mieæ do rzeczywisto¶ci, tym bardziej wydaje mi sie to tematem trudnym i ciekawym zarazem. Wiec...
Jak zacz±æ, naleza³oby najpierw rozwazyæ kwestie Boga, jego istnienia jak Istoty b±d¼ Idei. Ale ten temat mozna ciagn±c w nieskoñczono¶æ, wiec napisze tylko ze: jesli uznajemy Pe³nie, która potencjalnie jest pe³na wszystkiego - za³o¿eñ i mozliwo¶ci to kolejnym etapem stwarzania bedzie w³a¶nie podzia³ owej Pe³ni. Jesliz Nico¶ci, która jest zarazem wszystkimi mozliwo¶ciami, wyodrebnimy jak±¶ 'jako¶æ' ,np niech bedzie to si³a pozosta³a cze¶æ w postaci s³abo¶ci tez zostanie aktywowana, samym istnieniem. Wiec podzia³ ca³o¶ci rozpoczyna sie od elementów posiadaj±cych wiecej cech, w kierunku nazwijmy to 'rozdrobnienia'. I tak pierwsza Istota po Bogu, bedzie posiada³a wiekszo¶æ cech, które moga byæ nadal podzielone miedzy nastepne Isoty. U kolejnych 'obdarowanych' ilo¶c cech, zdolno¶ci bedzie sie zmniejsza c jednak beda one bardziej wyostrzone, wysublimowane.
Jak nazwaæ to prostymi s³owami? Przypatrzmy sie rodzinie wielodzietnej: najstarsze dzieci bywaj± nadzwyczaj odpowiedzialne gdy¿ maj± pod swoja opiek± m³odzsze rodzeñstwo. Nierzadko robi± zakupy, odprowadzaj± siostry i braci ze szko³y oraz pilnuj± po lekcjach. Maj± wiec sporo zajeæ i mniej czasu dla siebie. Tymczasem najm³odsi, sa pod sta³± ich opiek± nierzadko bywaj± rozpieszczani i bardzo czesto wykazuj± konkretne talenty. Ten przyk³ad jest czysto ¿yciowy, z mojego najbli¿szego otoczenia. Najm³odsza osoba z jedenej strony jawi sie jako najs³absza, z drugiej posiada wysublimowane zdolno¶ci.
Reasumuj±c, 'jako w niebie tak i na ziemi' s±dze ze podobnie jak nasza ziemska hierarchia, funkcjonuje hierarchia niebiañska. Mam tylko nadzieje ze mniej jest oparta na drapie¿no¶ci i podk³adaniu sobie k³ody jeden drugiemu. Podzia³ cech niesie ze soba odpowiedzialno¶æ i obowi±zki, mam równiez nazieje ze jest to sprawiedliwe, tak sobie wyobrazam niebiansk± hierarchie choæ to wersja czysto hipotetyczna.