Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 08:30:47

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Podkamienna Tunguska - meteoryt, UFO, czy co?  (Przeczytany 23091 razy)
0 u¿ytkowników i 4 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« : Maj 30, 2009, 18:13:12 »

Chyba warto wróciæ do tego tematu. Zapraszam do zamieszczania wszelkich, bardziej i mniej prawdopodobnych spekulacji w tym temacie. Oto jedna z takich:

"Kosmici uratowali Ziemiê przed katastrof±"

http://wiadomosci.onet.pl/1979372,69,kosmici_uratowali_ziemie_przed_katastrofa,item.html

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
kamil771
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Maj 31, 2009, 15:40:21 »

Meteoryt tunguski... nie istnia³?

Nowa teoria zosta³a zaproponowana przez W³adimira Epifanowa z Syberyjskiego Naukowo-Badawczego Instytutu Geologii, Geofizyki i Surowców Mineralnych. Wyniki swych prac uczony zaprezentowa³ na konferencji naukowej w Moskwie.

Epifanow odkry³, ¿e epicentrum eksplozji znajdowa³o siê dok³adnie nad pozosta³o¶ciami starego krateru wulkanicznego sprzed 200 milionów lat. Potwierdza to przypuszczenia wysuwane ju¿ wcze¶niej przez kilku innych rosyjskich uczonych – ¿e przyczyn± kataklizmu mog³a byæ eksplozja gazu ziemnego.

Ju¿ podczas wcze¶niejszych badañ stwierdzono, ¿e na ca³ym obszarze wystêpuj± z³o¿a gazu ziemnego i ropy naftowej. S± one uwiêzione w ska³ach osadowych, odizolowanych od powierzchni grub± warstw± lawy bazaltowej, która wyla³a siê na powierzchniê Ziemi oko³o 200 milionów lat temu.

Pod miejscem eksplozji przebiegaj± dwa bardzo g³êbokie uskoki tektoniczne, którymi ropa i gaz mog³y migrowaæ w górê. Byæ mo¿e sto lat temu silniejsze ni¿ zazwyczaj trzêsienie ziemi spowodowa³o pêkniêcie pokrywy bazaltowej i wydostanie siê wêglowodorów na zewn±trz pod du¿ym ci¶nieniem.

Gaz zapali³ siê prawdopodobnie od wy³adowania atmosferycznego w chmurze py³u, wyrzuconej w powietrze podczas erupcji.

Ta nowa hipoteza wydaje siê t³umaczyæ wszystkie aspekty zagadki – miêdzy innymi wzbogacenie gleby w hel, które sk³ania³o naukowców do przypuszczeñ, ¿e móg³ to byæ obiekt pozaziemski lub bomba wodorowa. Gaz ziemny czêsto zawiera tak du¿e ilo¶ci helu, ¿e jego z³o¿a s± obecnie g³ównym ¼ród³em tego pierwiastka.
Krons
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Maj 31, 2009, 16:23:00 »

Pierwszy s³yszê o tej hipotezie uratowania ziemi przez ufo.Przeszukuj±c swoje zasoby gazetowe natrafi³em na jeszcze jedn± ma³o znan± informacje z tym zwi±zan± opisan± w miesiêczniku Nieznany ¦wiat nr.9 2002 r.jest tam pierwsza czê¶æ"szkicu o jednej z najbardziej tajemniczych postaci na ziemi,chorwackim naukowcu i wynalazcy,Nikoli Tesli.Chcia³em z reszt± dowiedzieæ siê tego jak ta osoba zbudowa³a tajemnicze urz±dzenie pobieraj±ce woln± energie z kryszta³u (nie wiem czy kto¶ wcze¶niej o tym pisa³ na wcze¶niejszym forum).I prawdopodobnie jest najbli¿ej tego wyja¶nienia .Oto ona"

"Istnieje hipoteza, która zak³ada, ¿e s³ynn± katastrofê tungusk± spowodowa³ Nikola Tesla. Tajemnicza eksplozja w rosyjskiej tajdze nast±pi³aby w wyniku przes³ania energii na odleg³o¶æ, do czego wykorzystano nadajnik w Wardenclyffe.
   Tak siê sk³ada, ¿e w czasie gdy Robert Peary w 1908 roku podj±³ próbê zdobycia bieguna pó³nocnego, Tesla prze¿ywa³ najgorsze k³opoty finansowe. Czu³ siê niedoceniony zdradzony przez sponsorów. Bêd±c na dnie rozpaczy, wynalazca móg³ podj±æ ostatni wysi³ek udowodnienia ¶wiatu, i¿ jego prace nie s± iluzj±. Dlatego te¿ skierowa³ wi±zkê swych promieni ¶mierci w poprzek trasy, jak± pod±¿a³ amerykañski polarnik.
   Je¶li chcia³ zwróciæ na siebie uwagê to nie by³o lepszej okazji: oczy ca³ego ¶wiata z uwag± ¶ledzi³y 775 kilometrow± musztrê Pearego z bazy na wyspie Ellesmerr’a a¿ do bieguna pó³nocnego. Gdyby Tesla niczym czarnoksiê¿nik stopi³ przed Pearym lud  za naci¶niêciem jednego przycisku w swoim urz±dzeniu, jego imiê z miejsca przesz³o by do historii. Jak dzi¶ wiemy nie wszystko posz³o zgodnie z planem Chorwat pomyli³ siê w obliczeniach, albo te¿ raz wyzwolonej energii nie mo¿na by³o ju¿ okie³znaæ. Je¶li nakre¶limy na mapie linie ³±cz±ca Long Island gdzie mie¶ci³ siê nadajnik Tesli biegun pó³nocny odkryjemy, ¿e miejsce katastrofy tunguskiej odleg³e jest od wyspy Ellesmere’a sk±d wyruszy³ Peary o zaledwie 2 stopnie! A zatem by³a by to niewielka pomy³ka, w praktyce zmieniaj±ca jednak wszystko.
   W li¶cie do redakcji Nev York Times , datowanym na 21 kwietnia 1908 roku, Nikola Tesla napisa³, ¿e w przysz³o¶ci dzia³ania wojenne powinny byæ prowadzone z u¿yciem fal elektrycznych i ¿e mo¿e byæ to skuteczne narzêdzie destrukcji. Dziewiêæ dni pó¼niej rosyjsk± tajg± w rejonie Podkamiennej Tunguskiej wstrz±snê³a niewyobra¿alna eksplozja. Obliczono, ¿e si³a wybuchu musia³a byæ równa detonacji od 20 do 40 milionów ton trotylu."

Odnoszê teraz takie wra¿enie,¿e wi±zka tych promieni ¶mierci Tesli musia³a natrafiæ na pow³okê tego statku UFO.I gdyby go tam nie by³o to mog³o by byæ jeszcze o wiele gorzej.
  Jeszcze 22 wrze¶nia 1944r.New York Times w dziale Science In The news.we wzmiance "Death Ray of Planes" og³osi³,¿e 10 czerwca w swoje osiemdziesi±te czwarte urodziny Tesla g³osi³ ,¿e jest gotowy wyjawiæ rz±dowi USA tajemnicê jego "teleforce"- si³y,która stopi silniki samolotów z odleg³o¶ci 250mil,tak,¿e niewidoczny Chiñski Mur Obronny zostanie wybudowany wokó³ kraju przeciw ka¿demu atakowi si³ nieprzyjaciela bez wzglêdu na ich wielko¶æ"Swojej sile przypisywa³ sposób dzia³ania oparty o nieznane dot±d zasady fizyki ,ró¿ni±ce siê od zupe³nie zasad w opisach patentów dotycz±cych transmisji energii na odleg³o¶æ...

Trel
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Maj 31, 2009, 17:46:03 »

Ech,Darek nie warto wracac poniewaz.

Materiały na ten temat zostały dawno juz usuniete z internetu i sa scisle tajne.Dostep do nich nie ma nawet Rosyjska Duma ani rzad USA.Jest to jeden z najbardziej zatajnionych projektów na swiecie,by uchronic ludzi przed czymś strasznym.Dawno temu ,paru ludzia udało sie opublikowac materiał video z tego miejsca oraz troche zdjec.Materiały szybko znikneły i ich miejsce zajeły przerubki z jednej strony sciemy z drugiej pokazujace prawde ,ale nie sa to oryginalne videa.Z tego co pamietam na ten temat wygladało to tak.

W 1908 roku na Syberii uderzył meteor.zródla podaja ze ,,która powaliła drzewa w promieniu 40 kilometrów, widziana była w promieniu 650 km, słyszana w promieniu 1000 kilometrów'' nie jest to prawda z relacji ludzi.Uderzenie wywołalo trzesienie ziemi które obiegło 2 krotnie ziemie.W promieniu 150km powaliło drzewa i zostawiło po sobie zgliszcza.Widziane było duzo mniej niz 650km.Z relacji ludzi wiadomo ze w promieniu 200km nie było swiatła widac.Mimo ze uderzenie poszło duzo dalej niz 40km.Stad sa teorie ze to nie był Meteor.To co pisza w necie to stek bzdur i fantazji i juz mówie dlaczego.

Nikt z projektu nie zyje.Nikt z ludzi uczestniczacych obok projektu tez nie zyje.90% zgineła w trakcie realizacji projektu 10% niedlugo puzniej.Rosja swałszowała nazwiska i pozamykała rodziny tych ludzi w psychiatrykach.A materiały o których mówie ujawniono w latach 90 czemu tak sie stało niech kazden sobie dopowie.Co sie tam wydazyło Co¶??.

Na poczatku nie było nic nadzwyczajnego,wszystko przypominało uderzenie.Był krater,była reakcja uderzeniowa od eksplozji,ale to co sie działo w tym rejonie było straszne.Zwierzeta ktore przezyły mutowały,a ludzie z pobliskich osad przezywali piekło.Powstał projekt który miał zbadac co jest nie tak.Pobrano probki i wynik był najpierw fenomenalny.Odkryto nowe zycie z kosmosu.To zycie było wszedzie była tym jakas psudobakteria ktora mutowała ze wszystkim co dotykała.Zaczeto od smarowania ludzkich ran cieczą z tymi bakteriami.Goiły sie w moment.Innych zastosowan nie znam,wiem tylko ze w penym momencie cos sie wydazyło co spowodowało ze wszyscy pozabijali sie wzajemnie.Rozszarpali sie na strzepy.Projekt drugi zabił wszystkie zwierzeta i to co zyje.Mówi sie ze Rosja zrzuciała tam bombe jaką.Stad te 650km i 40 km i swiatło,ale nigdzie poza hipeteza dawno temu o tym nie słyszałem.Po tym wszystkim okazało sie ze baktreria zyje dalej.Nie potrafiona jej zabić.Dlatego zalano krater nie wiem czym.I utworzono na nim jezioro.A owa katastrofe przesunieto w inne miejsce tam gdzie najprawdopodbniej eksplodowała bomba .To co sie tam wydazyło,było tak straszne i tak niebezpieczne ze Rosja ktora za nic ma ludzi nigdy wiecej nie otwarła projektu.Miejsce do dnia dzisiejszego jest tak strzezone,ze latwiej zabic Putina niz grzebac w tym miejscu.

To co wypisuja w necie ,to stek bzdur.Sa pewne powiazania z tym co sie zdarzyło,pewne filmiki ale wiecej w nich domysłu na jednym fakcie niz prawdy.To co napisałem nie potwierdze zadnym dowodem,wiem to z lat 90 gdy zainteresowałem sie tym projektem,wtedy jako czysta ciekawostka.Najlepiej szukac w starych zrodlach z lat 90,bo wszystkie z pokolenia 1908 roku zostały wyeleminowane.12 lat pozniej dopiero zezwolono na naukowe badania w tym miejscu.Na ile to co napisałem jest prawda,tego wam nie powiem.Ale powiem ze na pewno wieksza hipoteza niz kazden doslownie kazden filmik czy dane z obecnych lat.Nikt juz nie zyje z tego okresu i tylko najblizsze rodziny mogly o tym powiedziec rodziny tych ktorych nazwisk nigdy nie poznacie.

Dlatego nie warto tego ruszac,bo to czyste gdybania .I rownie dobrze to co mówie to tez moze byc kompletny stek bzdur,bo nie mam 50 lat i byłem wtedy młodym czlowiekiem dosc mało interesujacymi sie ciekawostkami.Moze ktos pamieta inne rzeczy ,bo o dowodach mówić tu nie mozna.
« Ostatnia zmiana: Maj 31, 2009, 18:02:16 wys³ane przez Trel » Zapisane
Krons
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Maj 31, 2009, 18:39:15 »

Na pocz±tku nie by³o nic nadzwyczajnego,wszystko przypomina³o uderzenie.By³ krater,by³a reakcja uderzeniowa od eksplozji,ale to co siê dzia³o w tym rejonie by³o straszne.Zwierzêta które prze¿y³y mutowa³y,a ludzie z pobliskich osad przezywali piek³o.

To jest prawda!Warto przeczytaæ jeszcze t± informacjê : http://www.angelus-silesius.pl/articles/tunguska.html jest tam zamieszczone zdjêcie zmutowanego drzewa,oraz anomalie ,które do¶wiadczyli ¶wiadkowie tego zdarzenia.Jeden z nich mówi³ o "¶cianie jakby lej±cej siê z góry a¿ po horyzont rtêci."

Pozdro
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Maj 31, 2009, 19:42:42 »

Ciekawe, nie powiem.
Rozumiê, ze ukrywaj± co¶, ale co? Na pewno nie by³ to wybuch jakiejkolwiek bomby, bo w owym czasie nie dysponowali takim arsena³em. Tam mia³o miejsce co¶ dziwnego.

Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Maj 31, 2009, 20:30:10 »

Niesamowicie ciekawy link.Pozdrawiam Rafaela
Hans Olo
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Maj 31, 2009, 23:46:53 »

Artyku³ z silesusa sprawi³, ¿e po prostu jestem oszczany. Pomiajm fakt, ¿e po³owa czasu czytania zosta³a zmarnowana na czytanie o tym jacy s± naukowcy. Mamy tam wszystko:
- kszta³t motyla - ciekawi mnie sk±d wiadomo, ¿e takie eksplozje przybieraj± taki kszta³t, skoro nie potrafimy takowej wytworzyæ i nie mo¿emy tego udowodniæ?
- oscylatory, w których co¶ oscyluje, tylko nie wiadomo  jak i po co?
- globulki magnetytu cytujê "Ich namagnesowanie licznie wystêpuj±ce w glebie wokó³ eksplozji Tunguskiej dok³adnie odpowiadaj± efektom wybuchu magnokraftu." Poproszê o ¼ród³o stwierdzaj±ce ten "fakt" - a takich "potwierdzonych faktów" jest tu pe³no i to tylko jeden z licznych przyk³adów.
- d¼wiêk magnetyczny - to ju¿ szczyt szczytów. Zjonizowane cz±stki owszem mog± w takich warunkach zacz±æ drgaæ, ale skutkiem tego nie bêdzie d¼wiêk tylko emisja ciep³a. I jeszcze ten tekst o szyszynce. Oczywi¶cie na to te¿ pewnie s± jakie¶ dowody!
- zdjêcia z podwórka pod oknem - taak, tego w³a¶nie nauka potrzebowa³a. Ja te¿ mogê zrobiæ zdjêcie mojego trawnika. Widaæ wyra¼nie, ¿e trawa jest podzielona na ja¶niejsz± i ciemniejsz±, ale pod spodem jest szambo.
- cytujê dalej "- Strefa zniszczenia zorientowana w kierunku magnetycznego po³udnika (pó³noc-po³udnie). To ciekawe, skoro ¶wiadkowie twierdz±, ¿e obiekt zmierza³ w kierunku zachodnim - gdyby cia³o niebieskie przypadkowo uderzy³o - nie ustawi³oby siê wg magnesu." Ale co gdyby siê ustawi³o? Ma³o prawdopodobne nie znaczy niemo¿liwe.
- materia³ magnetorefleksyjny - có¿ za cudownie brzmi±cy neologizm, a nie lepiej napisaæ, ¿e nadprzewodnik?
- kwestia mutacji. Mutacje powstaja w skutek wielu ró¿nych czynników, ale ¿aden z nich nie ma nic wspólnego z magnetyzmem. Prêdzej chodzi³o by tutaj o materia³y, z których móg³by byæ zbudowany obiekt lub w przypadku pojazdu tak¿e jego paliwo i odpady. Mo¿e to byæ równie¿ promieniowanie, ale nie elektromagnetyczne lecz jonizacyjne.
- wybuch telekinezy - to w koñcu co tam wybuch³o? I dlaczego Hitler w 1908 nie zamieni³ siê w ma³ego, krwio¿erczego dzieciaka? Dlaczego heretycy p³onêli ju¿ w 1022 roku, kiedy to Tapanui by³o nietkniête? Ludzie na historii nie uwa¿ali i potem pi...l± trzy po trzy.
- znowu cytujê "Ów ha³as powstaje w wyniku niekorzystnego drgania przeciw-materii.
Jest on równie¿ wyzwalany za ka¿dym razem - kiedy ludzie przeprowadzaj± próby nuklearne!!!" - A co to jest przeciw materia? I gdzie ona jest? I co ona ma wspólnego z reakcj± ³añcuchow± rozpadu cz±stek?

Ja nic nie mówiê. Tunguska dla mnie wci±¿ jest zagadk± i te¿ nie wszystkie teorie o cia³ach niebieskich mi odpowiadaj±, ale w ten sposób nikt ich nie podwa¿y.
« Ostatnia zmiana: Maj 31, 2009, 23:50:00 wys³ane przez Hans Olo » Zapisane
Dry007
Go¶æ
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 01, 2009, 00:09:12 »

Czyta³em w latach 80 teoriê rosyjskich uczonych wed³ug których katastrofa tunguska by³a naturaln± bomb± "termoj±drow±".
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bomba_wodorowa

Spowodowanie takiego wybuchu nad powierzchni± Ziemi by³o spowodowane wej¶ciem w atmosferê Ziemi od³amku komety "bry³y lodu". Aby dosz³o do wytworzenia siê odpowiednich warunków na reakcjê termoj±drow± atomy wodoru musia³y by podlegaæ odpowiedniej warto¶ci ci¶nienia, a co za tym idzie i temperatury tzw. warunki "Basowa" ( nie pamiêtam zbyt dok³adnie nazwiska ) http://pl.wikipedia.org/wiki/Niko³aj_Basow

Jest to dla mnie najpe³niejsza teoria t³umacz±ca ca³e zdarzenie i skutki jakie wywo³a³a. 
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 01, 2009, 00:28:36 wys³ane przez Dry007 » Zapisane
Dry007
Go¶æ
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 08, 2009, 22:42:20 »

Hans Olo

Mia³em nie pisaæ o konspiracjach ale co tam Mrugniêcie
Je¶li masz earth google przenie¶ sobie miejsce uderzenia meteorytu tunguskiego z ziemi na mapê nieba.
Jak zauwa¿ysz, miejsce to chyba tzw "¶rodek osi precesji osi Ziemi". Jak zauwa¿y³em znajduje siê on miêdzy poszczególnymi gwiazdmi, które by³y gwiazdami polarnymi tj.:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Gwiazda_Polarna
- Thuban http://pl.wikipedia.org/wiki/Thuban
- Kochab http://pl.wikipedia.org/wiki/Ma³a_Nied¼wiedzica_(gwiazdozbiór)
- Alrai http://pl.wikipedia.org/wiki/Cefeusz_(mitologia)
- Alderamin
- Wega Wraz z Deneb i Altair tworzy tzw. trójk±t letni. ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Król_Lear )

PS.

Po za tym w tym roku podczas przesilenia letniego Wenus i Mars bêd± ³ad± par± na niebie.

Taka ciekawostka Mrugniêcie
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2009, 00:17:57 wys³ane przez Dry007 » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 12, 2009, 18:52:47 »

EKSPLOZJA TUNGUSKA
"100 lat temu oko³o 7:17 w Rosji dosz³o do jednego z najbardziej tajemniczych wydarzeñ XX wieku, o którym wci±¿ wiemy niewiele. Wszystkie teorie to kwestia spekulacji snutych przez lata przez naukowców. Co zatem powiedzieæ mo¿emy o eksplozji tunguskiej dzi¶? Czy spowodowa³o je cia³o kosmiczne, czarna dziura, erupcja gazu a mo¿e UFO lub Nikola Tesla?"

Jeszcze dzi¶ w rejonie eksplozji natkn±æ siê mo¿na na zniszczone w 1908 roku drzewa

A tak by³o po wybuchu:

http://www.infra.org.pl/historia-/paleoastronautyka/491-eksplozja-tunguska

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 12, 2009, 18:53:57 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #11 : Lipiec 17, 2009, 18:39:25 »

Na ni¿ej podanej stronie jeszcze kilka informacji o tym wydarzeniu:

"...
>Rozwi±zanie zagadki

Zagadka katastrofy tunguskiej utrzymywa³a siê przez dziesiêciolecia, w czasie których prowadzono dalsze badania i przedstawiano nowe teorie. Ale w 2001 roku grupa w³oskich naukowców og³osi³a, ¿e ostatecznie rozwi±za³a zagadkê.

>Co odkryli naukowcy ??

Katastrofa tunguska by³a spowodowana eksplozj± w ziemskiej atmosferze planetoidy o niskiej gêsto¶ci, sk³adaj±cej siê z kosmicznego gruzu i zawieraj±cej znaczne ilo¶ci wody. Naukowcy pod kierunkiem doktora Luigiego Foschiniego przestudiowali zapisy sejsmiczne z wielu syberyjskich stacji monitoruj±cych i przeanalizowali kierunek fali uderzeniowej oraz drewno 60 000 drzew w strefie dotkniêtej wybuchem."
...

http://bartek9011.blox.pl/html/1310721,21.html?102288

« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2009, 18:39:56 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #12 : Styczeñ 27, 2010, 18:37:47 »

Ciekawa ksi±¿ka opisuj±ca to wydarzenie:

"0. Od t³umacza.pt[/b]

Mam niew±tpliw± satysfakcjê oddaæ w rêce Czytelników ju¿ drug± pracê po¶wiêcon± zagadce Meteorytu Tunguskiego - w dal-szym ci±gu bêdê u¿ywa³ skrótu TM. Pierwsz± by³a kompilacja kil-ku autorów polskich, rosyjskich i s³owackich pod moj± redakcj± pt. „Bolid Syberyjski”, która jest aktualnie dostêpna w Internecie na stronie Centrum Badañ Zjawisk Anomalnych - http://ufo.internauci.pl , co sta³o siê mo¿liwe dziêki pomocy i zaan-ga¿owaniu Kolegów: Marcina Mioduszewskiego z Krakowa i Bar-tosza Soczówki z Miechowa.
Podobny los czeka tak¿e i t± publikacjê, bowiem pomimo te-go, ¿e Autor jest Austriakiem, trudno bêdzie znale¼æ wydawcê, który opublikowa³by to drukiem. Dlatego te¿ ta praca pierwej pój-dzie w Internet.
Niew±tpliw± zas³ugê w przek³adzie i publikacji w Polsce tej pracy ma nasz s³owacki przyjaciel dr Milo¹ Jesenský z Krasna nad Kysucou, postaæ niezwykle barwna i uosabiaj±ca wszystkie cnoty XIX-wiecznego uczonego z bohaterskiego okresu rozwoju nauk, postaæ, która jakby zesz³a z kart powie¶ci fantastyczno-podró¿niczo-awanturniczo-naukowych pana Juliusza Verne’a. To w³a¶nie od niego otrzyma³em w prezencie czeski przek³ad tej pra-cy autorstwa dr Rudolfa Re¾abka, i wydanej przez wydawnictwo „Dialog” w Libercu w 1997 roku.
W miarê swoich mo¿liwo¶ci stara³em siê wiernie oddaæ du-cha tekstu Autora, aczkolwiek ¿ycie i ¶wiat id± wci±¿ naprzód i trzeba by³o w przypisach dodaæ to, co siê zmieni³o od 1995 roku, kiedy t± ksi±¿kê opublikowano w Niemczech. A zmieni³o siê wie-le...
Sprawa impaktu Meteorytu Tunguskiego, to dla mnie osobi-¶cie jest kwestia rodzinna, a to za spraw± mojego dziadka ze stro-ny matki Franciszka Baranowicza, który - gdym by³ jeszcze ma-³ym dzieckiem - opowiada³ mi ró¿ne historie ze swojej burzliwej m³odo¶ci, w tym dziwne opowie¶ci o Meteorycie Tunguskim i Me-teorycie £owickim - których spadków by³ on naocznym ¶wiad-kiem. Mo¿e dlatego w³a¶nie dziêki temu zainteresowa³a mnie astronomia, astronautyka i... ufologia? Jeszcze bêd±c dzieckiem zacz±³em marzyæ o spotkaniu z Innymi - Kosmitami, tak ¿e fakt istnienia UFO i innych towarzysz±cych im fenomenów od zarania cywilizacji nie by³ dla mnie szokiem, a wrêcz odwrotnie - szokiem dla mnie by³ negatywny stosunek nauki i niedowiarstwo urzêdów do mo¿liwo¶ci Kontaktu z Obcymi! To by³o co¶ wbrew logice i zdrowemu rozs±dkowi, na który tak czêsto powo³uj± siê w swych pracach uczeni i „uczeni”...
Mam nadziejê, ¿e bêdziesz Czytelniku zadowolony z wykona-nej przeze mnie pracy i ¿yczê Ci zatem przyjemnej lektury, choæ nie bêdzie ona ³atwa. A na dok³adkê w podrozdziale 14.8. do³o¿y-³em gar¶æ informacji na temat wydarzenia, które przypomina swym obrazem spadek Meteorytu Tunguskiego – chodzi tutaj o spadek Meteorytu Witimskiego, który mia³ miejsce we wrze¶niu 2002 roku – informacje o tym wydarzeniu mam z prasy rosyjskiej i Internetu, a tak¿e najnowsz± polsk± hipotezê na temat natury Tunguskiego Fenomenu.

Jordanów, dnia 11 listopada 2003 roku

Robert K. Le¶niakiewicz

http://www.sm.fki.pl/Lesniakiewicz/PKrassa-Najwieksza-zagadka-stulecia.doc

diabolicq
Go¶æ
« Odpowiedz #13 : Styczeñ 27, 2010, 19:24:44 »

"Kosmici uratowali Ziemię"

Przyjaciołom z kosmosu ludzkość zawdzięcza to, że jeszcze istnieje. Kosmici rozbili bowiem swój statek kosmiczny o meteoryt o wadze miliarda ton, by ochronić naszą planetę przed zniszczeniem. Czyżby Amerykanie robili nowy film akcji? Gorzej. Do takiego wniosku doszedł rosyjski uczony Jurij Lavbin. Jego zdaniem, jeden z kosmitów oddał życie, by uratować ludzkość. A szczątki statku spadły na Syberię.

Teorii na temat wielkiej eksplozji z roku 1908 w rosyjskiej tajdze pojawiło się już wiele. Ta, o której ze śmiertelną powagą pisze rosyjska gazeta "Pravda", przypomina scenariusz filmu science fiction.

"Obcy poświęcił swoje życie, by ochronić planetę przed destrukcją" - przekonuje rosyjski badacz Jurij Lavbin. Ekspedycja naukowa pod jego przewodnictwem dokonała przełomowego odkrycia. Wzdłuż brzegów rzeczki w rejonie tunguskiego wybuchu odnaleziono duże wzorzyste kwarcowe minerały.

Naukowcy próbowali narysować podobne ślady, używając lasera. Nie udało się. Wniosek? "Układ linii i okręgów to element systemu nawigacji statku kosmicznego" - z powagą przekonuje Jurij Lavbin. I dodaje, że podczas swojej ekspedycji do tajgi odkrył również "żelazny krzemian", który można było wyprodukować tylko w kosmosie.

"Po złożeniu kamieni linie układają się w mapę, której kosmici używali w podróżach przez wszechświat" - zarzeka się uczony. Wszystkie tropy doprowadziły go do następującego wniosku: w 1908 roku w kierunku Ziemi pędził meteoryt o wadze miliarda ton.

Gdyby zderzył się z naszą planetą, ludzkość by wyginęła. Właśnie dlatego bohaterski kosmita jak kamikaze uderzył swoim statkiem kosmicznym w meteoryt i uratował ludzkość.

"Dziwny portret dziwnej osoby na jednym ze znalezionych w tajdze kamieni potwierdza tę hipotezę" - pisze "Pravda". "Czy to nie podobizna pilota, który kiedyś poświęcił swoje życie dla dobra życia na Ziemi?" - kończy gazeta.

tekst:Filip Jurzyk      DZIENNIK.PL
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 27, 2010, 20:07:42 wys³ane przez diabolicq » Zapisane
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

Wiadomo¶ci: 4934

KIN 213

« Odpowiedz #14 : Styczeñ 27, 2010, 19:41:29 »

nie ma co siê na¶miewaæ z rosyjskich uczonych, ale jestem ciekaw co pali³ rosyjski uczony Jurij Lavbin??? Du¿y u¶miech

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #15 : Styczeñ 29, 2010, 00:08:48 »

Artyku³ z silesusa sprawi³, ¿e po prostu jestem oszczany. Pomiajm fakt, ¿e po³owa czasu czytania zosta³a zmarnowana na czytanie o tym jacy s± naukowcy.
Dziêkujê, Hans.

Nie zmarnowa³em czasu Mrugniêcie
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #16 : Styczeñ 31, 2010, 14:01:40 »

Hipotez dotycz±cych tej sprawy jest ponad 80. Oto dwie z nich:

...
Co siê sta³o ze szcz±tkami dziwnego „go¶cia”? Oczywi¶cie wyparowa³y od udaru termicznego eksplozji – odpowie sceptyk i na tym zakoñczy dyskusjê. Jest dlañ oczywiste, ¿e skoro temperatura eksplozji osi±gnê³a 100.000 – 1 mln K, to tak musia³o siê staæ. Oczywi¶cie, tylko ¿e nie zapominajmy o ma³ym, ale znacz±cym drobiazgu, a mianowicie – ów TF porusza³ siê ze znaczn± prêdko¶ci±, która wynosi³a oko³o 20 km/s w atmosferze. A zatem masywne od³amy TF zanim wyparowa³y od promienistego uderzenia wybuchu, musia³y przelecieæ co najmniej kilka kilometrów – i najprawdopodobniej wbi³y siê w ziemiê – a raczej w wieczn± zmarzlinê tunguskiej tajgi, która nie pozwoli³a im wyparowaæ, gwa³townie odbieraj±c im ciep³o i taj±c – st±d powsta³ astroblem Bagna Po³udniowego i leje poimpaktowe. A zatem od³amy te powinny tam tkwiæ in saecula seculorum. Amen. A jednak nie tkwi±. Nawet gdyby dosz³o do ich roz³o¿enia chemicznego czy sproszkowania wskutek wtórnych eksplozji pary wodnej, to ¶lad chemiczny po tym TCK pozosta³by i znaleziono by go w trakcie analiz mikrochemicznych i fizycznych. Nie znaleziono niczego. Wprawdzie niektórzy uczeni podaj±, ¿e znaleziono jakie¶ anomalie chemiczne, ale wyniki mie¶ci³y siê w granicy b³êdu, co mo¿e znaczyæ albo nic, albo bardzo wiele.
Tak zatem narodzi³a siê hipoteza nie tyle kosmolotu-kontromota, ale czasolotu (NB, ka¿dy kosmolot jest ex definitio tak¿e i czasolotem, ale tutaj chodzi o pojazd mog±cy poruszaæ siê swobodnie w czterowymiarowej czasoprzestrzeni). Czasolot ten porusza³ siê w przestrzeni i czasie – dziêki czemu ¶wiadkowie tego wydarzenia mogli go widzieæ. Awaria jakich¶ urz±dzeñ spowodowa³a, ¿e spad³ on w okolicach Podkamiennej Tunguskiej i tam uleg³ awarii. I teraz sta³o siê najciekawsze – otó¿ od³amki czasolotu dosiêg³y Ziemi, wybi³y w niej astroblemy – które mo¿emy widzieæ – ale same poruszaj±c siê nadal w czasie – znik³y z naszego continuum czasoprzestrzennego. Znik³y dla nas, bo one wci±¿ tam s± – w Przysz³o¶ci lub Przesz³o¶ci w po¶lizgu czasowym wynosz±cym – dajmy na to -  tylko 1 as. As to attosekunda czyli 10-18 sekundy. Dla nas jednak jest to przepa¶æ – jak na razie – nie do przebycia. Zawsze jeste¶my obok tych od³amków, chodzimy byæ mo¿e po nich, ale zawsze o 1 as za wcze¶nie lub za pó¼no!!!...
Inny wariant tej hipotezy zak³ada, ¿e TCK eksploduj±c z moc± 130 Mt TNT spowodowa³o energi± tej eksplozji „wepchniêcie” od³amków albo w równoleg³y do naszego ¶wiat innych wymiarów, albo w inny czas. Jak dot±d na Ziemi zdetonowali¶my tylko 58...68 Mt TNT (Rosjanie odpalili j± na poligonie Cziornaja Guba na Nowej Ziemi w latach 60. XX wieku – by³a to tzw. „superbomba”) i nie zauwa¿ono ¿adnych zawichrowañ czasoprzestrzeni – z drugiej jednak strony chodzi tutaj o eksplozjê o mocy dwukrotnie wiêkszej i najprawdopodobniej termoj±drowej, wywo³anej sztucznie! No i nikt nie bada³ metryki przestrzeni w momencie wybuchu atomowego czy wodorowego w punkcie zero, bo uczonych i wojskowych interesowa³ tylko i wy³±cznie efekt niszcz±cy tych eksplozji.
Wszech¶wiat zna jeszcze potê¿niejsze eksplozje – ot chocia¿by gwiazd Nowych czy Supernowych. To prawda, ale te wybuchy s± naturalnymi procesami w toku ewolucji gwiazd, za¶ ziemskie wybuchy nuklearne s± sztuczne. Ka¿dy wybuch nuklearny nie-naturalnego pochodzenia stanowi naruszenie równowagi pomiêdzy wymiarami i dlatego byæ mo¿e – to ju¿ jest kolejny wariant tej hipotezy – jaka¶ równoleg³a do naszej Cywilizacja Naukowo Techniczna – dalej CNT – owego fatalnego dla Syberii dnia 30 czerwca 1908 roku, dokona³a próby z jakim¶ urz±dzeniem j±drowym na „ichniej” pustyni Gobi, czy te¿ Takla-Makan... Eksperyment wymkn±³ siê spod kontroli z wiadomymi skutkami. Nie musia³a to byæ od razu bomba, ale kosmolot czy czasolot z napêdem j±drowym, który wskutek awarii wpad³ do naszej Rzeczywisto¶ci i tutaj dokona³ swego ¿ywota w fantastycznym fajerwerku, który zmiót³ z powierzchni Ziemi parê milionów drzew...
Wiecie, co nas najbardziej dziwi w tej nies³ychanie skomplikowanej sprawie? To, ¿e do czasów zainteresowania siê tym wydarzeniem Leonida Kulika   n i k t   nie przywi±za³ ¿adnej wagi do tego fenomenu!!! To jest najwiêksza zagadka TF!
...

http://www.sm.fki.pl/Lesniakiewicz/Z-Archiwum-H&X-jtx.doc
Od podtytu³u: -  Przybysz z oceanu czasu – TCK?

Edit:

A oto i trzecia teoria:

...
Rzecz polega na tym, ¿e TCK by³ de facto jak±¶ wielog³owicow± rakiet± – takim OMIRV czy ONM – którego zadaniem by³o uderzenie w okolice Podkamiennej Tunguski i spowodowanie tam wybuchu wulkanu! Brzmi to fantastycznie, ale...
W Dolnym Triasie – czyli oko³o 210-220 mln lat temu – ca³e Tunguskie Plateau by³o ogromn± krain± wulkanów – o czym wiemy dziêki istniej±cym tam trapom bazaltowym - z centrum po³o¿onym w rejonie punktu opisanego wspó³rzêdnymi 70 st. N i 90 st. E. Byæ mo¿e w Triasie by³y to antypody w stosunku do miejsca impaktu asteroidy, który to impakt wywo³a³ Drugi Epizod Wielkiego Wymierania w dziejach Ziemi. Dzisiaj jest to Dolna Tunguska. Kto wie, czy w czasach Wielkiego Konfliktu Bogów-astronautów 12.000 lat temu, kto¶ chcia³ obudziæ te wulkany i uaktywniæ le¿±cy pod nimi „pióropusz gor±ca” czyli „gor±cy punkt”. Wyobra¿amy to sobie tak: w omawiany teren z orbity wstrzeliwuje siê seriê 3-5 pocisków termoj±drowych o mocy 25-30 Mt TNT ka¿dy. Pierwszy uderza w Ziemiê i tworzy krater, a nastêpne padaj±c w to samo miejsce pog³êbiaj± go a¿ do magmy „gor±cego punktu”. Nastêpstwem jest straszliwa erupcja wulkaniczna,  przy której wybuchy Krakatau (1883), Mt. Katmai (1906) czy Mt. St. Helens (1981), to ¶mieszne fajerwerki!...
Oficjalnie nauka nie znalaz³a „plamy gor±ca” pod Tunguskim Plateau, ale czy kto¶ jej tam szuka³? Jak nam wiadomo, to nikt... Tak czy inaczej, hipoteza ta jest dobra, jak ka¿da inna. Hipotezy temporyczne – ¿e tak je nazwiemy – maj± to do siebie, ¿e bêdzie mo¿na je zweryfikowaæ, kiedy Ludzko¶æ bêdzie mog³a podró¿owaæ w czasie i nie wcze¶niej. Hipoteza wulkaniczna jest do zweryfikowania ju¿ dzisiaj, i to przy pomocy sztucznych satelitów – tylko trzeba wiedzieæ, czego szukaæ.
Hipoteza Wielkiej Wojny Bogów-astronautów ma to do siebie, ¿e t³umaczy dok³adnie wszelkie anomalie historyczne bez uciekania siê do hipotez temporycznych – chronomocji czy kontromocji... Osobi¶cie stawiamy j± na drugim miejscu po hipotezie statku kosmicznego. Zainteresowanych odsy³amy do zbiorku esejów i artyku³ów polskich, rosyjskich i s³owackich autorów pt. „Bolid Syberyjski” (Jordanów 2002 – na prawach rêkopisu) oraz ksi±¿ki Petera Krassy pt. „Najwiêksza zagadka stulecia” (Berlin-Frankfurt n./Menem 1995) – obie s± dostêpne na internetowej stronie Centrum Badañ UFO i Zjawisk Anomalnych. Wprawdzie ksi±¿ka Krassy siê nieco zdezaktualizowa³a, to jednak stanowi ona doskona³y przyczynek natury historycznej omawianego problemu i pominiêcie jej w rozwa¿aniach na ten temat jest powa¿nym b³êdem.

Robert K. Le¶niakiewicz,
Wiktoria Le¶niakiewicz

¬ród³o to samo co powy¿ej.
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 31, 2010, 14:21:06 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #17 : Pa¼dziernik 24, 2011, 21:44:36 »

Katastrofa Tunguska po 103 latach nadal pe³na tajemnic
pt., 2011-10-21 20:51

<a href="http://www.youtube.com/v/XIGMvpcaTVY?version=3&amp;amp;hl=pl_PL" target="_blank">http://www.youtube.com/v/XIGMvpcaTVY?version=3&amp;amp;hl=pl_PL</a>

30 czerwca 1908 roku w Tajdze dosz³o do czego¶ niezwyk³ego. Opisy ¶wiadków przedstawiaj± historiê zdaj±c± siê odpowiadaæ opisowi wybuchu j±drowego. Ponadto, gdy 19 lat potem zbadano domniemane miejsce upadku nie znaleziono ani krateru ani ¶ladów po czym¶, co mog³oby spowodowaæ tak daleko id±ce zniszczenia. Wstrz±s by³ tak silny, ¿e wszystkie sejsmografy na planecie zarejestrowa³y go a w wielu miejscach w tym w Europie obserwowano zjawisko bia³ej nocy.

Co ciekawe to, co ujrza³ Leonid Kulika z Sowieckiej Akademii Nauk, badaj±cy miejsce upadku w 1927 roku zdaje siê wskazywaæ, ¿e krateru nie by³o, bo do wybuchu dosz³o nad ziemi±. Wskazywa³ na to charakterystyczny uk³ad powalonych drzew podobny do tego, jaki potem ¶wiat zobaczy³ w japoñskiej Hiroszimie. Poza tym rosn±ce tam ro¶liny posiadaj± do dzi¶ znamiona mutacji genetycznych, które s± mo¿liwe po wybuchu j±drowym lub po prostu ekspozycji na du¿e ¼ród³o radiacji.

Wci±¿ istnieje wiele hipotez na temat tego, do czego dosz³o w syberyjskiej Tajdze. Istnieje hipoteza, ¿e wybuch spowodowa³ meteoryt, dlatego czêsto mówi siê o tym zdarzeniu, jako uderzeniu meteorytu tunguskiego. Wed³ug tej teorii mia³by to byæ meteoryt wielko¶ci du¿ego budynku a wrêcz drapacza chmur, który przetrwa³ wej¶cie w atmosferê i eksplodowa³ w wyniku nagromadzonego pod nim powietrza. Zwolennicy tej teorii maj± na jej poparcie stosowne symulacje komputerowe. Teoria ta zak³ada, ¿e jednym z dowodów za ni± jest obecno¶æ na miejscu upadku tektytów, czyli ma³ych szklanych kuleczek odnalezionych podczas ekspedycji Kulika. Pewien od³am wierzy, ¿e upad³ nie meteoryt a ¶rednia kometa i to mia³oby t³umaczyæ ogromne zniszczenia.

Oczywi¶cie powsta³y te¿ teorie, ¿e by³a to eksplozja, ale statku pozaziemskiego. Zwolennicy tej teorii twierdz±, ¿e meteoryty nie zmieniaj± kursu a uk³ad drzew zdaje siê wskazywaæ, ¿e obiekt porusza³ siê w konkretnych kierunkach. S³ynny ufolog dr Jan Paj±k wysun±³ teoriê, ¿e by³ to statek UFO o napêdzie magnetycznym, tak zwany magnokraft. Eksplozja mia³aby tego dowodziæ, gdy¿ jej skala musia³a byæ ogromna. Niektórzy wrêcz twierdz±, ¿e w Tajdze po prostu znajduje siê jaka¶ podziemna baza a wydarzenie w 1908 roku to tylko jeden z incydentów. Co ciekawe pod koniec 2010 roku w Rosji odnaleziono w Tajdze formacjê, która zdaje siê byæ nowo formuj±cym siê wulkanem lub zagrzebanym cylindrycznym obiektem. Poni¿szy film opisuje to znalezisko.

<a href="http://www.youtube.com/v/ZnWN31z6RKg?version=3&amp;amp;hl=pl_PL" target="_blank">http://www.youtube.com/v/ZnWN31z6RKg?version=3&amp;amp;hl=pl_PL</a>

Wracaj±c na ziemiê w 2007 roku pojawi³a siê ostatnia powa¿na hipoteza odno¶nie tego zdarzenia i zosta³a sformu³owana przez dwóch w³oskich naukowców Lucê Gaspariniego i Giuseppe Longo. Twierdz± oni, ¿e odnale¼li krater i wskazuj± na formacjê znan±, jako Jezioro Czeko. Faktycznie znajduje siê ono oko³o 8 kilometrów od miejsca uwa¿anego za epicentrum eksplozji. Zgadza siê te¿ kierunek upadaj±cych drzew.

(Tu aktywna mapka)

ako dowód W³osi podaj± równie¿ fakt, ze na ¿adnej mapie sprzed 1929 roku nie ma naniesionego tego akwenu. W ¶rodowisku naukowym s± jednak osoby krytykuj±ce t± teoriê neguj±c, ¿e kszta³t niecki zbiornika nie mo¿e mieæ charakteru poimpaktowego a w jego okolicy rosn± ponad stuletnie drzewa.

<a href="http://www.youtube.com/v/EiXpp-i442s?version=3&amp;amp;hl=pl_PL" target="_blank">http://www.youtube.com/v/EiXpp-i442s?version=3&amp;amp;hl=pl_PL</a>

To trochê upokarzaj±ce dla ziemskiej nauki, ze zdarzenie z pocz±tku XX wieku pozostaje tajemnic± jeszcze w wieku XXI. Daje to pojêcie o u³omno¶ci naszych mo¿liwo¶ci poznawczych i powinno stanowiæ ostrze¿enie dla wszystkich, którzy twierdz±, ¿e nauka wie ju¿ wszystko.

http://innemedium.pl/wideo/katastrofa-tunguska-po-103-latach-nadal-pelna-tajemnic

east
Go¶æ
« Odpowiedz #18 : Pa¼dziernik 25, 2011, 10:37:55 »

Ciekawe, nie powiem.
Rozumiê, ze ukrywaj± co¶, ale co? Na pewno nie by³ to wybuch jakiejkolwiek bomby, bo w owym czasie nie dysponowali takim arsena³em. Tam mia³o miejsce co¶ dziwnego.

Cytaty z postu Trela

Pobrano probki i wynik by³ najpierw fenomenalny.Odkryto nowe zycie z kosmosu.To zycie by³o wszedzie by³a tym jakas psudobakteria ktora mutowa³a ze wszystkim co dotyka³a.Zaczeto od smarowania ludzkich ran ciecz± z tymi bakteriami.Goi³y sie w moment.Innych zastosowan nie znam,wiem tylko ze w penym momencie cos sie wydazy³o co spowodowa³o ze wszyscy pozabijali sie wzajemnie.Rozszarpali sie na strzepy (...)
To CO¦ co sie wydarzy³o jest bardzo intryguj±ce. Je¶li bowiem nieziemska bakteria prowadzi³a do uleczeñ i zmian to dlaczego ludzie siê wzajemnie zabijali ? Czy¿by problem le¿a³ w naszej naturze, a nie w tej substancji ? Ona mog³a tylko wydobywaæ te cechy, które ju¿ posiadamy jako ludzie i które umo¿liwi³y nam wyewoluowanie tak wysoko - czyli niczym nie pohamowan± ¿±dzê w³adzy i dominacji nad innymi gatunkami, a nawet nad innymi osobnikami w³asnego gatunku.

Przyroda na przyk³ad tak nie funkcjonuje. Gatunki wspó³pracuj± celem stworzenia doskona³ego organizmu. I to byæ mo¿e zawa¿y³o nad wykonaniem drugiego projektu :
Projekt drugi zabi³ wszystkie zwierzeta i to co zyje.Mówi sie ze Rosja zrzucia³a tam bombe
Czy¿by dlatego, ¿e Natura potrafi³aby sama sprowadziæ agresywnego cz³owieka do w³a¶ciwego poziomu ?
A co by siê sta³o gdyby ta bakteria trafi³a do osobników ludzkich o pokojowym usposobieniu ?
Nic dziwnego, ¿e Rosja popad³a w panikê . Z ich punktu widzenia (polityka bezwzglêdnego strachu) perspektywy mog³y wygl±daæ przera¿aj±co.
To co sie tam wydazy³o,by³o tak straszne i tak niebezpieczne ze Rosja ktora za nic ma ludzi nigdy wiecej nie otwar³a projektu.Miejsce do dnia dzisiejszego jest tak strzezone,ze latwiej zabic Putina niz grzebac w tym miejscu.

Bo zagra¿a³o samej w³adzy ?
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #19 : Pa¼dziernik 25, 2011, 11:12:29 »

Cytaty z postu Trela

Pobrano probki i wynik by³ najpierw fenomenalny.Odkryto nowe zycie z kosmosu.To zycie by³o wszedzie by³a tym jakas psudobakteria ktora mutowa³a ze wszystkim co dotyka³a.Zaczeto od smarowania ludzkich ran ciecz± z tymi bakteriami.Goi³y sie w moment.Innych zastosowan nie znam,wiem tylko ze w penym momencie cos sie wydazy³o co spowodowa³o ze wszyscy pozabijali sie wzajemnie.Rozszarpali sie na strzepy (...)

teraz mamy remake jednego z najlepszych obrazów sf-horror "The Thing", i jego fabu³a jako¶ pasuje do tej historii- Tunguska??
mo¿liwe ¿e inne scenariusze filmów sf, te¿ niekoniecznie wziê³y siê wy³±cznie z wyobra¼ni autorów..?
<a href="http://www.youtube.com/v/UKjErC2JLQc?version=3&amp;amp;hl=pl_PL" target="_blank">http://www.youtube.com/v/UKjErC2JLQc?version=3&amp;amp;hl=pl_PL</a>

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #20 : Maj 20, 2012, 09:01:31 »

ogl±da³em dokument na Discovery, dok³adnie z w³oskimi naukowcami, ale zebrane materia³y nie s± wcale jednoznaczne,-
pewna grupa rosjan, którzy przyje¿d¿aj± tam na miejce "upadku" co roku- twierdzi, ¿e to "obcy" którzy rezyduj± na ziemi zestrzelili obiket/asteroidê, która mog³a doprowadziæ do zag³ady ¿ycia na planecie..

W³oscy naukowcy twierdz±, ¿e znale¼li miejsce upadku "meteorytu" tunguskiego
admin, sob., 2012-05-19 14:36

Google Maps

Naukowcy z W³och poinformowali, ¿e odkryli fragmenty meteorytu, który rzekomo mia³ siê rozbiæ w syberyjskiej tajdze w 1908 roku. Tamta eksplozja by³a bardzo potê¿na i wydarzenie to zosta³o zapamiêtane, poniewa¿ bia³e noce by³y widziane nawet w Pary¿u.

Gdy pierwszy raz zbadano miejsce hipotetycznego upadku nie znaleziono krateru. Kilka lat temu w³oscy naukowcy zaproponowali, ¿e kraterem poimpaktowym jest formacja znana, jako jezioro Czeko. By³a to hipoteza szeroko komentowana a W³osi stwierdzili, ¿e ¶wiadczy o tym chocia¿by kszta³t tego jeziora, który jest wyra¼nie owalny, co jest nietypowe w okolicy polodowcowych pod³u¿nych akwenów, jakich pe³no jest na Syberii.

Samo jezioro znajduje siê oko³o 8 kilometrów od miejsca uznawanego do tej pory za prawdopodobne miejsce impaktu. W³osi twierdz±, ¿e to, co wiêkszo¶æ spo³eczno¶ci miêdzynarodowej uwa¿a za meteoryt by³o w istocie komet±, czyli wed³ug aktualnego stanu wiedzy by³a to bry³a lodu. Widzieli¶my ostatnio spektakularny przelot komety przez koronê S³oñca, wiêc czemu nie mia³aby dotrzeæ do powierzchni Ziemi?

Wróæmy jednak do roku 1908. Do zdarzenia, o którym dzisiaj piszemy dosz³o 30 czerwca o 7:14 czasu lokalnego w okolicach rzek Podkamienna Tunguska i Lena stanowi±cych zlewniê rzeki Jenisej. Strefa widoczno¶ci obiektu na podstawie podañ ¶wiadków rozci±ga³a siê na 600 kilometrów.

W pierwszych dniach po katastrofie na prawie ca³ej pó³kuli pó³nocnej zaobserwowano dziwne zjawiska atmosferyczne. Przede wszystkim wspominano niezwyk³a jasno¶æ i kolor zmierzchu oraz blask nocnego nieba. Nad ca³± Europ± znalaz³y siê ja¶niej±ce chmury, widziano niezliczon± ilo¶æ s³onecznych halo i innych zjawisk optycznych zwi±zanych z nasz± dzienn± gwiazd±.

¦wiat³o emitowane z nieba by³o tak silne, ¿e wiele osób nie mog³o spaæ w nocy. Ze wspomnieñ wynika, ¿e w wielu miastach na ¶wiecie da³o siê czytaæ gazetê nawet o pó³nocy. Ten fenomen trwa³ kilka dni.

Jasne ¶wiat³o emitowa³y prawdopodobnie tak zwane ob³oki srebrzyste, które zwykle tworz± siê w obszarach arktycznych. Podobne formacje chmur widywane by³y po wej¶ciu w atmosferê amerykañskich promów kosmicznych. Gdyby hipoteza W³ochów by³a prawid³owa to kometa tunguska by³aby w stanie wytworzyæ takie ob³oki a systemy pogodowe mog³y je rozpropagowaæ po ca³ej pó³kuli pó³nocnej.

Trzeba przyznaæ, ¿e jest to dosyæ upokarzaj±ce, ¿e wydarzenie, do którego dosz³o 104 lata temu, czyli nie tak dawno do dzisiaj stanowi nierozwi±zan± zagadkê. Nie wiadomo, co tam upad³o, ani gdzie a je¶li upad³o to, co po nim pozosta³o. W³oscy naukowcy twierdz±, ¿e pozosta³o¶ci± jest woda w Jeziorze Czeko, ale ta hipoteza nie zosta³a zaakceptowana przez spo³eczno¶æ naukow±.
http://innemedium.pl/wiadomosc/wloscy-naukowcy-twierdza-ze-znalezli-miejsce-upadku-meteorytu-tunguskiego

Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #21 : Maj 20, 2012, 09:45:26 »

O Tunguskiej krazy wiele hipotez. Trudno wybrac, wciaz badacze odkrywaja cos nowego, gdyz patrza z pozycji wiedzy technologicznej. A gdyby tak spojrzec z innego wymiaru, byc moze odpowiedz zblizy sie ku prawdzie.
Dla mnie Tunguska, to manewry, pokaz sily militarnej poza 3G.
Eksplozja galaktyczna.
Bogowie pohasali sobie po niebiosach;)
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: