Tenebrael
Go¶æ
|
|
« : Czerwiec 02, 2009, 22:20:49 » |
|
Na wstêpie napiszê - temat mo¿e byæ prowokacyjny, ale zaznaczam, ze tego, co tu powiem, NIE UOGÓLNIAM. Znaczy to tyle, ¿e nie twierdzê, ¿e wszyscy tacy s±, etc etc.
Ostatnio mia³em pewne zaj¶cie. Od pewnego czasu znajomy stara³ siê mi pokazaæ, czemu katolicyzm jest cacy, ¿e jest dobrem, prawd± itd. Ok, nie oceniam - mo¿e tak my¶leæ, i szanujê jego zdanie. Wywi±za³a siê jednak mocna dyskusja, a¿ w pewnym momencie stwierdzi³, ¿e mam za wiele pytañ i zastrze¿eñ, i zbyt szczegó³owych, by umia³ sam na nie odpowiedzieæ. Zaproponowa³ mi wiêc zalogowanie siê na forum katolickim, i tam zadanie tych samych pytañ czy wyra¿enie w±tpliwo¶ci.
Jako ze jestem raczej cz³owiekiem otwartym na do¶wiadczenia - tak te¿ uczyni³em. Znalaz³em kilka w±tków, które mnie interesowa³y, i których moje zastrze¿enia dotyczy³y. Wytrwa³em 2 dni - tyle by³o trzeba, by mnie absolutnie zniechêciæ do jakichkolwiek kontaktów z takimi ¶rodowiskami (pomijam pewne wyj±tki). A oto kilka spostrze¿eñ:
1. Zakaz u¿ywania logiki, wnioskowania, etc. Kiedy pokazujesz, ¿e w nauce KK s± sprzeczno¶ci, od razu jeste¶ zaszufladkowany do g³±bów, którzy nie rozumiej± prostej "prawdy". Albo do czcicieli z³a, którzy krzewi± destrukcjê i s± "ukrytymi satanistami".
2. Ponadto (a propo powy¿szego) zawsze, gdy szukasz rozs±dnych odpowiedzi, dostajesz odpowied¼ w stylu: "O, patrzcie go, chce byæ m±drzejszy od biskupów :/ Nie my¶l tyle, tylko s³uchaj tego, co Ko¶ció³ ¦wiêty mówi"
3. Bardzo swobodne u¿ywanie cytatów z Biblii czy "sloganów" - kiedy np mówiê, ze w ko¶ciele jest wielu ludzi z³ych, s³yszê "to tylko ludzie, nikt nie jest nieomylny!" Ale kiedy chwilê potem mówiê, ¿e papie¿ powiedzia³ to czy tamto, a jest to sprzeczne z nauk± Jezusa - s³ysz±: "Papie¿ jest nieomylny, nie nam decydowaæ o jego os±dach".
4. Kiedy zwraca siê uwagê, ¿e te dwa stwierdzenia (powy¿ej) powoduj± sprzeczno¶æ, uznani zostajemy za trolla internetowego i siewcê grzesznej niewiary.
5. Ca³kowity brak szacunku do innych wyznañ. Czêsto s³yszane s³owa w stylu: "wymy¶lili sobie bo¿ka", "wierz± w swoje bzdurki" i tego typu rzeczy.
6. O kompletnym braku tolerancji nie wspomnê.
7. Kiedy im pasuje, uznaj±, ze Bibliê nale¿y braæ literalnie, kiedy nie zgadza siê to z naukami KK - ¿e metaforycznie.
8. Kiedy wspomnia³em, ¿e wiele z tradycji chrze¶cijañskich wziê³o siê z dawniejszych wierzeñ, jedynie lekko zmodyfikowanych - us³ysza³em s³owa w stylu: "nie siej tu bezbo¿no¶ci, podaj±c zak³amane ¼ród³a!" Zero dyskusji.
9. A gdy ju¿ przebrn±³em, spokojnie i rzeczowo kontynuuj±c temat tak, ¿e katolikom zaczê³o brakowaæ argumentów, wchodzi³ (w kilku w±tkach, zawsze to samo, wiêc nie ma mowy o przypadku) admin. Mimo, ¿e dyskusja toczy³a siê zaciêta i by³± w "kwiecie", mówi³: "widaæ, ¿e temat siê wyczerpa³. Dajmy mu ze 2 tyg odpocz±æ" - i zamyka³ w±tek.
Po czytaniu niektórych w±tków Cheopsa my¶la³em, ¿e co niektórzy s± za¶lepieni, zmanipulowani. My¶la³em, ¿e czasami admini s± stronniczy. Po tamtym forum a¿ mi³o siê na Cheopsa wchodzi - takie otwarte umys³y, taka wolno¶æ, mrrr. Dos³ownie, czytaj±c tamto forum, mia³em wra¿enie, ¿e znalaz³em siê na forum sekty - pe³na indoktrynacja, cia¶niuteñkie, kompletnie za¶lepione umys³y, zero dyskusji, moderacja wrêcz cenzuruj±ca. A niektóre wypowiedzi np o homoseksualistach mog³yby siê znale¼æ wrêcz w podrêcznikach przywódców totalitarnych.
Ogólnie, je¶li kiedy¶ jeszcze bêdê broni³ katolików tutaj, mo¿ecie mi wkleiæ link do tego posta - zamilknê.
(znowu zaznaczê - nie uogólniam, s± jednostki INNE)
|
|
|
|
|
|
|
|
Kap³an 718
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 02, 2009, 22:41:04 » |
|
Tene, zapewne wiesz dobrze jak i weterani forum jakie ja mam nastawienie do KAT-olików - a czemu to te¿ wszyscy wiedz±...
dodam tylko, ¿e od DNIA POWSTANIA - które wi±za³o siê z wymordowaniem ludzi o sprzecznych pogl±dach z za³o¿ycielami Ko¶cio³a do czasów ostatniego stosu i spalonej "czarownicy" czyli XIX WIEK (sic!) by³a to najbardziej przestêpcza organizacja na tej planecie...
AMEN!
Kap³an 718'
|
|
|
|
|
|
|
Tenebrael
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 02, 2009, 22:44:19 » |
|
Obecnie mo¿e zbrodnicza nie jest, ale ciasnota umys³owa (przynajmniej u tych, na których na tamtym forum mia³em w±tpliw± przyjemno¶æ siê natkn±æ) a¿ bije po oczach...
|
|
|
|
|
|
|
Kiara
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 02, 2009, 22:51:55 » |
|
Czy cos sie zmienilo od tamtej pory? Czytajac rozne relacje na temat Watykanu i KK chyba niewiele. Bo traktat o paleniu czarownic nadal jest aktualny. Do tej pory nie zostal zniesiony jako nie obowiazujacy. Nie jest tylko stosowany fizycznie. Tak wiec , Czarownice z calej Ziemi drzyjcie nadal. Kto wie? Kto wie??Kiara
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 02, 2009, 23:45:31 wys³ane przez Kiara »
|
|
|
|
|
chanell
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 3453
|
|
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 02, 2009, 23:21:34 » |
|
Tene mo¿e podaj namiary na to forum,bo te¿ chcê siê przekonaæ Proszê
|
|
|
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
Ksiêga Koheleta 3,1
|
|
|
Tenebrael
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 02, 2009, 23:34:40 » |
|
http://forum.ewangelizacja.plDaj znaæ, co siê tam dzieje, bo chêtnie pos³ucham, a nie chce mi siê znowu nowego konta zak³adaæ Pozdrowienia
|
|
|
|
|
|
|
Thotal
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 02, 2009, 23:57:41 » |
|
Chanel, zna³em jednego cz³owieka, który z nimi dyskutowa³ na powa¿nie, a oni zaczeli siê modliæ za jego duszê. Uprawiaj±c ukierunkowane, chciejskie, czarnomagiczne mod³y doprowadzili faceta do powa¿nych problemów. Fanatyków omijaæ trzeba zdaleka, widocznie ka¿dy ma jak±¶ potrzebê realizowania siê na danym poziomie... Pozdrawiam - Thotal
|
|
|
|
|
|
|
Gandalf
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 03, 2009, 00:13:49 » |
|
Postanowi³em ¿e zajrzê na to forum i natrafi³em na ten temat. Jaki jest twój stosunek do apostazji?http://forum.ewangelizacja.pl/viewtopic.php?t=4118&start=0Gdy zacz±³em czytaæ wypowiedzi innych ludzi po prostu zatka³o mnie. Oto przyk³ady. Ja doprawdy nie wiem czemu ludzie decyduj± siê na odej¶cie od wiary prawdziwej czyli KRzK, do jakiej¶ bli¿ej nie sprecyzowanej wspólnoty, by chwaliæ Boga. Ko¶ciól dzi¶ daje tyle mo¿liwo¶ci rozwoju duchowego we wspólnotach, które wzbudzi³ Duch ¦wiêty.
Podejrzewam równie¿ ¿e owe osoby nie znaj± genezy powstania Ko¶cio³a i historii chrze¶cijañstwa - a przecie¿ mamy t± pewno¶æ ¿e jest to ten sam Ko¶ció³, od czasów apostolskich po dzi¶ dzieñ. Mój stosunek do apostazji nie jest obojêtny, poniewa¿ chodzi tutaj o zbawienie cz³owieka, a to tym bardziej nie jest mi obojêtne. jedynie s³uszny stosunek do apostazji mo¿e byæ tylko jeden: STOS :twisted: Apostata odrzuca Chrystusa i Jego Ko¶ció³, wy³±cza siê ze wspólnoty ludzi zbawionych i w ten sposób nara¿a sam siebie na potêpienie. Apostazja jest publicznym zaparciem siê wiary. A Chrystus powiedzia³:
Cytat: Mt 10:33 Lecz kto siê Mnie zaprze przed lud¼mi, tego zaprê siê i Ja przed moim Ojcem, który jest w niebie.
Jeszcze pó³ biedy, kiedy apostata odejdzie do jakiej¶ wspólnoty chrze¶cijañskiej lub parachrze¶cijañskiej... Ale te¿ mo¿e us³yszeæ od Chrystusa,m to przed czym bêdzie nas przestrzegaæ S³owo Bo¿e w przysz³± niedzielê: Cytat: Mt 7:21-23 Nie ka¿dy, który Mi mówi: Panie, Panie!, wejdzie do królestwa niebieskiego, lecz ten, kto spe³nia wolê mojego Ojca, który jest w niebie. Wielu powie Mi w owym dniu: Panie, Panie, czy nie prorokowali¶my moc± Twego imienia i nie wyrzucali¶my z³ych duchów moc± Twego imienia, i nie czynili¶my wielu cudów moc± Twego imienia? Wtedy o¶wiadczê im: Nigdy was nie zna³em. Odejd¼cie ode Mnie wy, którzy dopuszczacie siê nieprawo¶ci!
Ja poznajê Chrystusa w Ko¶ciele katolickim, poprzez Jego S³owo i sakramenty poprzez które obdarza mnie swoj± ³ask± i mi³o¶ci±. I tak dalej... Fakt s± tam ludzie tolerancyjni ale jak patrze po innych tematach to naprawdê zastanawiam siê gdzie Ci wszyscy ludzie zgubili mi³o¶æ bosk± któr± tak wojuj± na forum.
|
|
|
|
|
|
|
chanell
Maszyna do pisania...
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 03, 2009, 00:15:15 » |
|
O kurcze !! by³am tam jako go¶æ tylko pó³ godzinki. NUDA !!!! nud± pogania ,nie ma co czytaæ.Tene ,nawet nie mam zamiaru siê rejestrowac ju¿ nie mówi±c o dyskusji. Znalaz³am mo¿e dwa ciekawe w±tki ( myslê o temacie) ale jak przeczyta³am parê postów ,to z³apa³m siê za g³owê.¯e tak powiem " to masakra jaka¶" Dziêki za link By³am, zobaczy³am i wróci³am;)
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2009, 00:16:42 wys³ane przez chanell »
|
|
Ksiêga Koheleta 3,1
|
|
|
Tenebrael
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 03, 2009, 00:58:31 » |
|
O kurcze !! by³am tam jako go¶æ tylko pó³ godzinki. NUDA !!!! nud± pogania ,nie ma co czytaæ.Tene ,nawet nie mam zamiaru siê rejestrowac ju¿ nie mówi±c o dyskusji. Znalaz³am mo¿e dwa ciekawe w±tki ( myslê o temacie) ale jak przeczyta³am parê postów ,to z³apa³m siê za g³owê.¯e tak powiem " to masakra jaka¶" Dziêki za link By³am, zobaczy³am i wróci³am;) Ha, Chanell, to by³em lepszy od Ciebie, wytrzyma³em tam ca³e 2 dni i nawet rozmawia³em! (Oczywi¶cie ¿art z tym "byciem lepszym ). Ale powiem Ci szczerze, ¿e od ¶rodka wygl±da to o wiele gorzej, ni¿ nawet na zewn±trz. Wci±¿ masz wra¿enie, jakby¶ mówi³a do ¶ciany - do grupy ludzi tak zatraconych we w³asnych pogl±dach, ¿e jakiekolwiek spojrzenie z zewn±trz nie jest mo¿liwe. Wci±¿ musisz uwa¿aæ, by nie powiedzieæ o odrobinê za du¿o, bo od razu usuwaj± post, ostrze¿enia, etc. Paranoja...
|
|
|
|
|
|
|
|
Tenebrael
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 03, 2009, 06:44:45 » |
|
Co do drugiego linka - tiaaa. Tradycyjny tekst: "szanujmy siê, b±d¼my tolerancyjni!" Tyle, ¿e ten tekst dzia³a u nich tylko w jedn± stronê - kiedy kto¶ je¼dzi po ICH wierze. Kiedy oni je¿d¿± po innej wierze, to wtedy jest to "ewangelizacja" ;]
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 03, 2009, 07:42:17 » |
|
Niestety jest wiele prawdy w tym co przedstawiacie. Zdarzaja siê osoby które stoj± w sprzeczno¶ci z tym co staraj± siê propagowaæ. Wad± jest brak próby przeanalizowania argumentów innych i jak dla mnie niepodpuszczalnym zwrotem jest "cicho, ja wiem lepiej" bez jakiegokolwiek wg³êbienia siê w argumenty oponenta. My¶lê, ¿e tak siê dzieje gdy wiara jest g³ównie "ksi±zkowa, teoretyczna", a wiara ma byæ ¿ywa.
Zauwa¿cie pewne ciekawe zjawisko - ile tutaj na tym forum jest zachowañ które wy³apali¶cie na tamtym forum i pietnujecie. Czy tutaj nie ma osób które równiez nie chc± dyskutowaæ, tylko wyg³aszaj± "jedyn± prawdziw± teoriê". Czy¿ tutaj nie brakuje fanatyków? A ile¿ to k³amstw i niedoci±gniêæ jest w s³owach Lucynki i ca³ego pch. BA, by³y nawet osoby które w obronie pch i jego "prawdomówno¶ci" sk³ada³y deklaracje, ¿e owszem - jak zapowiedziane wydarzenie siê nie wydarzy to oficjalnie powiedz±, ¿e pch k³ama³... I jako¶ zabrak³o odwagi i konsekwencji. A widzê, ¿e tutaj stoj± w pierwszym rzêdzie, to jednak hipokryzja.
Obiektywizm, otwarto¶æ o które wnioskujecie to wa¿ne rzeczy, byleby nie traktowaæ tego wybiórczo w zale¿no¶ci czy nam to pomaga czy te¿ zaczyna uwieraæ w d..ê.
|
|
|
|
|
|
|
Tenebrael
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 03, 2009, 08:04:56 » |
|
Arteq - ja nie traktujê tego wybiórczo. Sam czêsto mówi³em, ¿e na tym forum te¿ czêsto s± takie hmm...fanatyczne g³osy, te¿ widzê u niektórych brak logicznego my¶lenia. Ale, co muszê niestety przyznaæ, to, co zobaczy³em na tamtym forum (na forum, nie chcê uogólniaæ tego na wszystkich katolików oczywi¶cie) przesz³o wszelkie granice. Naprawdê, porównuj±c tamto forum do tego, to na tym jest wrêcz du¿a (w porównaniu do tamtego forum) otwarto¶æ umys³owa.
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 03, 2009, 08:36:31 » |
|
Z tym siê zgadzam, aby wierzyæ w jawne k³amstwa ekipy pch to umys³ musi byæ baaaardzooo otwarty :]
|
|
|
|
|
|
|
chanell
Maszyna do pisania...
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 03, 2009, 08:52:45 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2009, 08:56:58 wys³ane przez chanell »
|
|
Ksiêga Koheleta 3,1
|
|
|
arteq
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 03, 2009, 10:12:53 » |
|
Wiêc ¶mia³o. Z ciekawo¶æi± bêdê ¶ledzi³ jak sobie radzisz i jak rozumiem "powalasz ich na ³opatki".
|
|
|
|
|
|
|
Kap³an 718
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 03, 2009, 10:14:15 » |
|
nie wierzê, powtarzam NIE WIERZÊ, ¿e w XXI kto¶ to napisa³ jedynie s³uszny stosunek do apostazji mo¿e byæ tylko jeden: STOS to komu przypisalem cytat chyba jasno obrazuje co o tym my¶lê ...
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2009, 10:15:01 wys³ane przez Kap³an 718 »
|
|
|
|
|
arteq
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 03, 2009, 10:19:56 » |
|
Czy tak ciêzko zauwa¿yæ, ¿e to by³ ¿art? Fakt, ¿e raczej p³aski bior±c pod uwagê wydarzenia z histori.
|
|
|
|
|
|
|
Kap³an 718
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 03, 2009, 10:41:01 » |
|
w³a¶nie o tym piszê - ciê¿ko uwierzyæ, ¿e kto¶ tak pisze patrz±c na ciemne wieki...
wiecie czemu kiedy¶ nie by³o latarni na ulicach? bo stosy p³onê³y dzieñ i noc± o¶wietlaj±c ca³± okolicê! brzmi jak ¿art ale to smutna prawda...
718'
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 03, 2009, 12:01:44 » |
|
K³amstwo i tyle. Stosy p³onê³y niestety, lecz nie z ilo¶ci± i czêtotliwo¶ci± próbuj±c± siê zblizyæ do zapewniaj±cej o¶wietlanie jakie daj± latarnie. Jak rozumiem w Egipcie by³y setki latarni, tak?
|
|
|
|
|
|
|
kamil771
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #22 : Czerwiec 03, 2009, 16:17:39 » |
|
Kap³an 718 Czytaj±c twoje wypowiedzi odnoszê wra¿enie,¿e celowo podajesz nie prawdziwe,zmy¶lone przez siebie i zupe³nie niewiarygodne informacje które maj± na celu uderzaæ w wiarê katolick±,i przyci±gn±æ ludzi do EN-kiego. Tyle,¿e twój projekcik siê sypie,En-ki z sesji na sesje coraz bardziej pogr±¿a siebie i o¶miesza. Ciekawe jak za¶piewasz w 2012 kiedy Nibiru do nas nie przyleci mo¿e znOwu prze³o¿± datê przelotu???,proponujê ci zg³êbiæ siê w tak± dziedzinê nauki jak Historia,a nastêpnie wypowiadaæ siê na forum
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2009, 16:17:57 wys³ane przez kamil771 »
|
|
|
|
|
Kap³an 718
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #23 : Czerwiec 03, 2009, 16:35:05 » |
|
"mistrzu" mój "projekcik" jak go nazwa³e¶ - ma siê ¶wietnie i ma niewiele wspólnego z En-Ki - czytanie nie boli, ja zajmuje siê warstw± duchow± to Projekt 718 a Projekt Cheops warstw± materialn± i archeologi±... Projekt 718 ma za adanie tak¿e uderzyæ w katolików i ich têpotê kap³an 718'
|
|
|
|
|
|
|
Val Dee
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #24 : Czerwiec 04, 2009, 11:33:41 » |
|
w³a¶nie o tym piszê - ciê¿ko uwierzyæ, ¿e kto¶ tak pisze patrz±c na ciemne wieki...
wiecie czemu kiedy¶ nie by³o latarni na ulicach? bo stosy p³onê³y dzieñ i noc± o¶wietlaj±c ca³± okolicê! brzmi jak ¿art ale to smutna prawda...
718'
a tu artyku³ o tak o¶wieconej kulturze Sumeru i innych którzy s³yneli z dobrotliwo¶ci: http://wiadomosci.onet.pl/1558970,1292,2,kioskart.htmlchrze¶cijañstwo nie wyroslo w pró¿ni... wiele z okrucieñstwa przejê³o z kultur i religii ju¿ istniej±cych... poza tym obecnie chrze¶ciajanie s± najbardziej prze¶ladowan± religi± na ¶wiecie
|
|
|
|
|
|
|
|