Tenebrael
Gość
|
|
« : Czerwiec 02, 2009, 22:20:49 » |
|
Na wstĂŞpie napiszĂŞ - temat moÂże byĂŚ prowokacyjny, ale zaznaczam, ze tego, co tu powiem, NIE UOGĂLNIAM. Znaczy to tyle, Âże nie twierdzĂŞ, Âże wszyscy tacy sÂą, etc etc.
Ostatnio mia³em pewne zajœcie. Od pewnego czasu znajomy stara³ siê mi pokazaÌ, czemu katolicyzm jest cacy, ¿e jest dobrem, prawd¹ itd. Ok, nie oceniam - mo¿e tak myœleÌ, i szanujê jego zdanie. Wywi¹za³a siê jednak mocna dyskusja, a¿ w pewnym momencie stwierdzi³, ¿e mam za wiele pytaù i zastrze¿eù, i zbyt szczegó³owych, by umia³ sam na nie odpowiedzieÌ. Zaproponowa³ mi wiêc zalogowanie siê na forum katolickim, i tam zadanie tych samych pytaù czy wyra¿enie w¹tpliwoœci.
Jako ze jestem raczej czÂłowiekiem otwartym na doÂświadczenia - tak teÂż uczyniÂłem. ZnalazÂłem kilka wÂątkĂłw, ktĂłre mnie interesowaÂły, i ktĂłrych moje zastrzeÂżenia dotyczyÂły. WytrwaÂłem 2 dni - tyle byÂło trzeba, by mnie absolutnie zniechĂŞciĂŚ do jakichkolwiek kontaktĂłw z takimi Âśrodowiskami (pomijam pewne wyjÂątki). A oto kilka spostrzeÂżeĂą:
1. Zakaz u¿ywania logiki, wnioskowania, etc. Kiedy pokazujesz, ¿e w nauce KK s¹ sprzecznoœci, od razu jesteœ zaszufladkowany do g³¹bów, którzy nie rozumiej¹ prostej "prawdy". Albo do czcicieli z³a, którzy krzewi¹ destrukcjê i s¹ "ukrytymi satanistami".
2. Ponadto (a propo powy¿szego) zawsze, gdy szukasz rozs¹dnych odpowiedzi, dostajesz odpowiedŸ w stylu: "O, patrzcie go, chce byÌ m¹drzejszy od biskupów :/ Nie myœl tyle, tylko s³uchaj tego, co Koœció³ Œwiêty mówi"
3. Bardzo swobodne uÂżywanie cytatĂłw z Biblii czy "sloganĂłw" - kiedy np mĂłwiĂŞ, ze w koÂściele jest wielu ludzi zÂłych, sÂłyszĂŞ "to tylko ludzie, nikt nie jest nieomylny!" Ale kiedy chwilĂŞ potem mĂłwiĂŞ, Âże papieÂż powiedziaÂł to czy tamto, a jest to sprzeczne z naukÂą Jezusa - sÂłyszÂą: "PapieÂż jest nieomylny, nie nam decydowaĂŚ o jego osÂądach".
4. Kiedy zwraca siê uwagê, ¿e te dwa stwierdzenia (powy¿ej) powoduj¹ sprzecznoœÌ, uznani zostajemy za trolla internetowego i siewcê grzesznej niewiary.
5. CaÂłkowity brak szacunku do innych wyznaĂą. CzĂŞsto sÂłyszane sÂłowa w stylu: "wymyÂślili sobie boÂżka", "wierzÂą w swoje bzdurki" i tego typu rzeczy.
6. O kompletnym braku tolerancji nie wspomnĂŞ.
7. Kiedy im pasuje, uznajÂą, ze BibliĂŞ naleÂży braĂŚ literalnie, kiedy nie zgadza siĂŞ to z naukami KK - Âże metaforycznie.
8. Kiedy wspomniaÂłem, Âże wiele z tradycji chrzeÂścijaĂąskich wziĂŞÂło siĂŞ z dawniejszych wierzeĂą, jedynie lekko zmodyfikowanych - usÂłyszaÂłem sÂłowa w stylu: "nie siej tu bezboÂżnoÂści, podajÂąc zakÂłamane ÂźrĂłdÂła!" Zero dyskusji.
9. A gdy ju¿ przebrn¹³em, spokojnie i rzeczowo kontynuuj¹c temat tak, ¿e katolikom zaczê³o brakowaÌ argumentów, wchodzi³ (w kilku w¹tkach, zawsze to samo, wiêc nie ma mowy o przypadku) admin. Mimo, ¿e dyskusja toczy³a siê zaciêta i by³¹ w "kwiecie", mówi³: "widaÌ, ¿e temat siê wyczerpa³. Dajmy mu ze 2 tyg odpocz¹Ì" - i zamyka³ w¹tek.
Po czytaniu niektórych w¹tków Cheopsa myœla³em, ¿e co niektórzy s¹ zaœlepieni, zmanipulowani. Myœla³em, ¿e czasami admini s¹ stronniczy. Po tamtym forum a¿ mi³o siê na Cheopsa wchodzi - takie otwarte umys³y, taka wolnoœÌ, mrrr. Dos³ownie, czytaj¹c tamto forum, mia³em wra¿enie, ¿e znalaz³em siê na forum sekty - pe³na indoktrynacja, ciaœniuteùkie, kompletnie zaœlepione umys³y, zero dyskusji, moderacja wrêcz cenzuruj¹ca. A niektóre wypowiedzi np o homoseksualistach mog³yby siê znaleŸÌ wrêcz w podrêcznikach przywódców totalitarnych.
OgĂłlnie, jeÂśli kiedyÂś jeszcze bĂŞdĂŞ broniÂł katolikĂłw tutaj, moÂżecie mi wkleiĂŚ link do tego posta - zamilknĂŞ.
(znowu zaznaczĂŞ - nie uogĂłlniam, sÂą jednostki INNE)
|
|
|
|
|
|
|
|
KapÂłan 718
Gość
|
|
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 02, 2009, 22:41:04 » |
|
Tene, zapewne wiesz dobrze jak i weterani forum jakie ja mam nastawienie do KAT-olikĂłw - a czemu to teÂż wszyscy wiedzÂą...
dodam tylko, Âże od DNIA POWSTANIA - ktĂłre wiÂązaÂło siĂŞ z wymordowaniem ludzi o sprzecznych poglÂądach z zaÂłoÂżycielami KoÂścioÂła do czasĂłw ostatniego stosu i spalonej "czarownicy" czyli XIX WIEK (sic!) byÂła to najbardziej przestĂŞpcza organizacja na tej planecie...
AMEN!
KapÂłan 718'
|
|
|
|
|
|
|
Tenebrael
Gość
|
|
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 02, 2009, 22:44:19 » |
|
Obecnie mo¿e zbrodnicza nie jest, ale ciasnota umys³owa (przynajmniej u tych, na których na tamtym forum mia³em w¹tpliw¹ przyjemnoœÌ siê natkn¹Ì) a¿ bije po oczach...
|
|
|
|
|
|
|
Kiara
Gość
|
|
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 02, 2009, 22:51:55 » |
|
Czy cos sie zmienilo od tamtej pory? Czytajac rozne relacje na temat Watykanu i KK chyba niewiele. Bo traktat o paleniu czarownic nadal jest aktualny. Do tej pory nie zostal zniesiony jako nie obowiazujacy. Nie jest tylko stosowany fizycznie. Tak wiec , Czarownice z calej Ziemi drzyjcie nadal. Kto wie? Kto wie??Kiara
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 02, 2009, 23:45:31 wysłane przez Kiara »
|
|
|
|
|
chanell
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
|
|
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 02, 2009, 23:21:34 » |
|
Tene moÂże podaj namiary na to forum,bo teÂż chcĂŞ siĂŞ przekonaĂŚ ProszĂŞ
|
|
|
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
Tenebrael
Gość
|
|
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 02, 2009, 23:34:40 » |
|
http://forum.ewangelizacja.plDaj znaĂŚ, co siĂŞ tam dzieje, bo chĂŞtnie posÂłucham, a nie chce mi siĂŞ znowu nowego konta zakÂładaĂŚ Pozdrowienia
|
|
|
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
|
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 02, 2009, 23:57:41 » |
|
Chanel, zna³em jednego cz³owieka, który z nimi dyskutowa³ na powa¿nie, a oni zaczeli siê modliÌ za jego duszê. Uprawiaj¹c ukierunkowane, chciejskie, czarnomagiczne mod³y doprowadzili faceta do powa¿nych problemów. Fanatyków omijaÌ trzeba zdaleka, widocznie ka¿dy ma jak¹œ potrzebê realizowania siê na danym poziomie... Pozdrawiam - Thotal
|
|
|
|
|
|
|
Gandalf
Gość
|
|
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 03, 2009, 00:13:49 » |
|
Postanowi³em ¿e zajrzê na to forum i natrafi³em na ten temat. Jaki jest twój stosunek do apostazji?http://forum.ewangelizacja.pl/viewtopic.php?t=4118&start=0Gdy zacz¹³em czytaÌ wypowiedzi innych ludzi po prostu zatka³o mnie. Oto przyk³ady. Ja doprawdy nie wiem czemu ludzie decyduj¹ siê na odejœcie od wiary prawdziwej czyli KRzK, do jakiejœ bli¿ej nie sprecyzowanej wspólnoty, by chwaliÌ Boga. Koœciól dziœ daje tyle mo¿liwoœci rozwoju duchowego we wspólnotach, które wzbudzi³ Duch Œwiêty.
Podejrzewam równie¿ ¿e owe osoby nie znaj¹ genezy powstania Koœcio³a i historii chrzeœcijaùstwa - a przecie¿ mamy t¹ pewnoœÌ ¿e jest to ten sam Koœció³, od czasów apostolskich po dziœ dzieù. Mój stosunek do apostazji nie jest obojêtny, poniewa¿ chodzi tutaj o zbawienie cz³owieka, a to tym bardziej nie jest mi obojêtne. jedynie s³uszny stosunek do apostazji mo¿e byÌ tylko jeden: STOS :twisted: Apostata odrzuca Chrystusa i Jego Koœció³, wy³¹cza siê ze wspólnoty ludzi zbawionych i w ten sposób nara¿a sam siebie na potêpienie. Apostazja jest publicznym zaparciem siê wiary. A Chrystus powiedzia³:
Cytat: Mt 10:33 Lecz kto siĂŞ Mnie zaprze przed ludÂźmi, tego zaprĂŞ siĂŞ i Ja przed moim Ojcem, ktĂłry jest w niebie.
Jeszcze pó³ biedy, kiedy apostata odejdzie do jakiejœ wspólnoty chrzeœcijaùskiej lub parachrzeœcijaùskiej... Ale te¿ mo¿e us³yszeÌ od Chrystusa,m to przed czym bêdzie nas przestrzegaÌ S³owo Bo¿e w przysz³¹ niedzielê: Cytat: Mt 7:21-23 Nie ka¿dy, który Mi mówi: Panie, Panie!, wejdzie do królestwa niebieskiego, lecz ten, kto spe³nia wolê mojego Ojca, który jest w niebie. Wielu powie Mi w owym dniu: Panie, Panie, czy nie prorokowaliœmy moc¹ Twego imienia i nie wyrzucaliœmy z³ych duchów moc¹ Twego imienia, i nie czyniliœmy wielu cudów moc¹ Twego imienia? Wtedy oœwiadczê im: Nigdy was nie zna³em. OdejdŸcie ode Mnie wy, którzy dopuszczacie siê nieprawoœci!
Ja poznajê Chrystusa w Koœciele katolickim, poprzez Jego S³owo i sakramenty poprzez które obdarza mnie swoj¹ ³ask¹ i mi³oœci¹. I tak dalej... Fakt s¹ tam ludzie tolerancyjni ale jak patrze po innych tematach to naprawdê zastanawiam siê gdzie Ci wszyscy ludzie zgubili mi³oœÌ bosk¹ któr¹ tak wojuj¹ na forum.
|
|
|
|
|
|
|
chanell
Maszyna do pisania...
|
|
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 03, 2009, 00:15:15 » |
|
O kurcze !! by³am tam jako goœÌ tylko pó³ godzinki. NUDA !!!! nud¹ pogania ,nie ma co czytaÌ.Tene ,nawet nie mam zamiaru siê rejestrowac ju¿ nie mówi¹c o dyskusji. Znalaz³am mo¿e dwa ciekawe w¹tki ( myslê o temacie) ale jak przeczyta³am parê postów ,to z³apa³m siê za g³owê.¯e tak powiem " to masakra jakaœ" Dziêki za link By³am, zobaczy³am i wróci³am;)
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2009, 00:16:42 wysłane przez chanell »
|
|
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
Tenebrael
Gość
|
|
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 03, 2009, 00:58:31 » |
|
O kurcze !! by³am tam jako goœÌ tylko pó³ godzinki. NUDA !!!! nud¹ pogania ,nie ma co czytaÌ.Tene ,nawet nie mam zamiaru siê rejestrowac ju¿ nie mówi¹c o dyskusji. Znalaz³am mo¿e dwa ciekawe w¹tki ( myslê o temacie) ale jak przeczyta³am parê postów ,to z³apa³m siê za g³owê.¯e tak powiem " to masakra jakaœ" Dziêki za link By³am, zobaczy³am i wróci³am;) Ha, Chanell, to by³em lepszy od Ciebie, wytrzyma³em tam ca³e 2 dni i nawet rozmawia³em! (Oczywiœcie ¿art z tym "byciem lepszym ). Ale powiem Ci szczerze, ¿e od œrodka wygl¹da to o wiele gorzej, ni¿ nawet na zewn¹trz. Wci¹¿ masz wra¿enie, jakbyœ mówi³a do œciany - do grupy ludzi tak zatraconych we w³asnych pogl¹dach, ¿e jakiekolwiek spojrzenie z zewn¹trz nie jest mo¿liwe. Wci¹¿ musisz uwa¿aÌ, by nie powiedzieÌ o odrobinê za du¿o, bo od razu usuwaj¹ post, ostrze¿enia, etc. Paranoja...
|
|
|
|
|
|
|
|
Tenebrael
Gość
|
|
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 03, 2009, 06:44:45 » |
|
Co do drugiego linka - tiaaa. Tradycyjny tekst: "szanujmy siê, b¹dŸmy tolerancyjni!" Tyle, ¿e ten tekst dzia³a u nich tylko w jedn¹ stronê - kiedy ktoœ jeŸdzi po ICH wierze. Kiedy oni je¿d¿¹ po innej wierze, to wtedy jest to "ewangelizacja" ;]
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
|
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 03, 2009, 07:42:17 » |
|
Niestety jest wiele prawdy w tym co przedstawiacie. Zdarzaja siê osoby które stoj¹ w sprzecznoœci z tym co staraj¹ siê propagowaÌ. Wad¹ jest brak próby przeanalizowania argumentów innych i jak dla mnie niepodpuszczalnym zwrotem jest "cicho, ja wiem lepiej" bez jakiegokolwiek wg³êbienia siê w argumenty oponenta. Myœlê, ¿e tak siê dzieje gdy wiara jest g³ównie "ksi¹zkowa, teoretyczna", a wiara ma byÌ ¿ywa.
ZauwaÂżcie pewne ciekawe zjawisko - ile tutaj na tym forum jest zachowaĂą ktĂłre wyÂłapaliÂście na tamtym forum i pietnujecie. Czy tutaj nie ma osĂłb ktĂłre rĂłwniez nie chcÂą dyskutowaĂŚ, tylko wygÂłaszajÂą "jedynÂą prawdziwÂą teoriĂŞ". CzyÂż tutaj nie brakuje fanatykĂłw? A ileÂż to kÂłamstw i niedociÂągniĂŞĂŚ jest w sÂłowach Lucynki i caÂłego pch. BA, byÂły nawet osoby ktĂłre w obronie pch i jego "prawdomĂłwnoÂści" skÂładaÂły deklaracje, Âże owszem - jak zapowiedziane wydarzenie siĂŞ nie wydarzy to oficjalnie powiedzÂą, Âże pch kÂłamaÂł... I jakoÂś zabrakÂło odwagi i konsekwencji. A widzĂŞ, Âże tutaj stojÂą w pierwszym rzĂŞdzie, to jednak hipokryzja.
Obiektywizm, otwartoœÌ o które wnioskujecie to wa¿ne rzeczy, byleby nie traktowaÌ tego wybiórczo w zale¿noœci czy nam to pomaga czy te¿ zaczyna uwieraÌ w d..ê.
|
|
|
|
|
|
|
Tenebrael
Gość
|
|
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 03, 2009, 08:04:56 » |
|
Arteq - ja nie traktujê tego wybiórczo. Sam czêsto mówi³em, ¿e na tym forum te¿ czêsto s¹ takie hmm...fanatyczne g³osy, te¿ widzê u niektórych brak logicznego myœlenia. Ale, co muszê niestety przyznaÌ, to, co zobaczy³em na tamtym forum (na forum, nie chcê uogólniaÌ tego na wszystkich katolików oczywiœcie) przesz³o wszelkie granice. Naprawdê, porównuj¹c tamto forum do tego, to na tym jest wrêcz du¿a (w porównaniu do tamtego forum) otwartoœÌ umys³owa.
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
|
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 03, 2009, 08:36:31 » |
|
Z tym siĂŞ zgadzam, aby wierzyĂŚ w jawne kÂłamstwa ekipy pch to umysÂł musi byĂŚ baaaardzooo otwarty :]
|
|
|
|
|
|
|
chanell
Maszyna do pisania...
|
|
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 03, 2009, 08:52:45 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2009, 08:56:58 wysłane przez chanell »
|
|
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
arteq
Gość
|
|
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 03, 2009, 10:12:53 » |
|
Wiêc œmia³o. Z ciekawoœÌi¹ bêdê œledzi³ jak sobie radzisz i jak rozumiem "powalasz ich na ³opatki".
|
|
|
|
|
|
|
KapÂłan 718
Gość
|
|
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 03, 2009, 10:14:15 » |
|
nie wierzĂŞ, powtarzam NIE WIERZĂ, Âże w XXI ktoÂś to napisaÂł jedynie sÂłuszny stosunek do apostazji moÂże byĂŚ tylko jeden: STOS to komu przypisalem cytat chyba jasno obrazuje co o tym myÂślĂŞ ...
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2009, 10:15:01 wysłane przez KapÂłan 718 »
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
|
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 03, 2009, 10:19:56 » |
|
Czy tak ciĂŞzko zauwaÂżyĂŚ, Âże to byÂł Âżart? Fakt, Âże raczej pÂłaski biorÂąc pod uwagĂŞ wydarzenia z histori.
|
|
|
|
|
|
|
KapÂłan 718
Gość
|
|
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 03, 2009, 10:41:01 » |
|
wÂłaÂśnie o tym piszĂŞ - ciĂŞÂżko uwierzyĂŚ, Âże ktoÂś tak pisze patrzÂąc na ciemne wieki...
wiecie czemu kiedyœ nie by³o latarni na ulicach? bo stosy p³onê³y dzieù i noc¹ oœwietlaj¹c ca³¹ okolicê! brzmi jak ¿art ale to smutna prawda...
718'
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
|
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 03, 2009, 12:01:44 » |
|
KÂłamstwo i tyle. Stosy pÂłonĂŞÂły niestety, lecz nie z iloÂściÂą i czĂŞtotliwoÂściÂą prĂłbujÂącÂą siĂŞ zblizyĂŚ do zapewniajÂącej oÂświetlanie jakie dajÂą latarnie. Jak rozumiem w Egipcie byÂły setki latarni, tak?
|
|
|
|
|
|
|
kamil771
Gość
|
|
« Odpowiedz #22 : Czerwiec 03, 2009, 16:17:39 » |
|
Kap³an 718 Czytaj¹c twoje wypowiedzi odnoszê wra¿enie,¿e celowo podajesz nie prawdziwe,zmyœlone przez siebie i zupe³nie niewiarygodne informacje które maj¹ na celu uderzaÌ w wiarê katolick¹,i przyci¹gn¹Ì ludzi do EN-kiego. Tyle,¿e twój projekcik siê sypie,En-ki z sesji na sesje coraz bardziej pogr¹¿a siebie i oœmiesza. Ciekawe jak zaœpiewasz w 2012 kiedy Nibiru do nas nie przyleci mo¿e znOwu prze³o¿¹ datê przelotu???,proponujê ci zg³êbiÌ siê w tak¹ dziedzinê nauki jak Historia,a nastêpnie wypowiadaÌ siê na forum
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2009, 16:17:57 wysłane przez kamil771 »
|
|
|
|
|
KapÂłan 718
Gość
|
|
« Odpowiedz #23 : Czerwiec 03, 2009, 16:35:05 » |
|
"mistrzu" mĂłj "projekcik" jak go nazwaÂłeÂś - ma siĂŞ Âświetnie i ma niewiele wspĂłlnego z En-Ki - czytanie nie boli, ja zajmuje siĂŞ warstwÂą duchowÂą to Projekt 718 a Projekt Cheops warstwÂą materialnÂą i archeologiÂą... Projekt 718 ma za adanie takÂże uderzyĂŚ w katolikĂłw i ich tĂŞpotĂŞ kapÂłan 718'
|
|
|
|
|
|
|
Val Dee
Gość
|
|
« Odpowiedz #24 : Czerwiec 04, 2009, 11:33:41 » |
|
wÂłaÂśnie o tym piszĂŞ - ciĂŞÂżko uwierzyĂŚ, Âże ktoÂś tak pisze patrzÂąc na ciemne wieki...
wiecie czemu kiedyœ nie by³o latarni na ulicach? bo stosy p³onê³y dzieù i noc¹ oœwietlaj¹c ca³¹ okolicê! brzmi jak ¿art ale to smutna prawda...
718'
a tu artyku³ o tak oœwieconej kulturze Sumeru i innych którzy s³yneli z dobrotliwoœci: http://wiadomosci.onet.pl/1558970,1292,2,kioskart.htmlchrzeœcijaùstwo nie wyroslo w pró¿ni... wiele z okrucieùstwa przejê³o z kultur i religii ju¿ istniej¹cych... poza tym obecnie chrzeœciajanie s¹ najbardziej przeœladowan¹ religi¹ na œwiecie
|
|
|
|
|
|
|
|