Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Styczeń 12, 2025, 08:39:43

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2 3 4 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Katolicy - czyÂżby faktycznie zamkniĂŞcie umysÂłowe?  (Przeczytany 37494 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Tenebrael
Gość
« : Czerwiec 02, 2009, 22:20:49 »

Na wstêpie napiszê - temat mo¿e byæ prowokacyjny, ale zaznaczam, ze tego, co tu powiem, NIE UOGÓLNIAM. Znaczy to tyle, ¿e nie twierdzê, ¿e wszyscy tacy s±, etc etc.

Ostatnio miaÂłem pewne zajÂście. Od pewnego czasu znajomy staraÂł siĂŞ mi pokazaĂŚ, czemu katolicyzm jest cacy, Âże jest dobrem, prawdÂą itd. Ok, nie oceniam - moÂże tak myÂśleĂŚ, i szanujĂŞ jego zdanie. WywiÂązaÂła siĂŞ jednak mocna dyskusja, aÂż w pewnym momencie stwierdziÂł, Âże mam za wiele pytaĂą i zastrzeÂżeĂą,  i zbyt szczegó³owych, by umiaÂł sam na nie odpowiedzieĂŚ. ZaproponowaÂł mi wiĂŞc zalogowanie siĂŞ na forum katolickim, i tam zadanie tych samych pytaĂą czy wyraÂżenie wÂątpliwoÂści.

Jako ze jestem raczej czÂłowiekiem otwartym na doÂświadczenia - tak teÂż uczyniÂłem. ZnalazÂłem kilka wÂątkĂłw, ktĂłre mnie interesowaÂły, i ktĂłrych moje zastrzeÂżenia dotyczyÂły. WytrwaÂłem 2 dni - tyle byÂło trzeba, by mnie absolutnie zniechĂŞciĂŚ do jakichkolwiek kontaktĂłw z takimi Âśrodowiskami (pomijam pewne wyjÂątki). A oto kilka spostrzeÂżeĂą:

1. Zakaz u¿ywania logiki, wnioskowania, etc. Kiedy pokazujesz, ¿e w nauce KK s¹ sprzecznoœci, od razu jesteœ zaszufladkowany do g³¹bów, którzy nie rozumiej¹ prostej "prawdy". Albo do czcicieli z³a, którzy krzewi¹ destrukcjê i s¹ "ukrytymi satanistami".

2. Ponadto (a propo powy¿szego) zawsze, gdy szukasz rozs¹dnych odpowiedzi, dostajesz odpowiedŸ w stylu: "O, patrzcie go, chce byÌ m¹drzejszy od biskupów :/ Nie myœl tyle, tylko s³uchaj tego, co Koœció³ Œwiêty mówi"

3. Bardzo swobodne uÂżywanie cytatĂłw z Biblii czy "sloganĂłw" - kiedy np mĂłwiĂŞ, ze w koÂściele jest wielu ludzi zÂłych, sÂłyszĂŞ "to tylko ludzie, nikt nie jest nieomylny!" Ale kiedy chwilĂŞ potem mĂłwiĂŞ, Âże papieÂż powiedziaÂł to czy tamto, a jest to sprzeczne z naukÂą Jezusa - sÂłyszÂą: "PapieÂż jest nieomylny, nie nam decydowaĂŚ o jego osÂądach".

4. Kiedy zwraca siê uwagê, ¿e te dwa stwierdzenia (powy¿ej) powoduj¹ sprzecznoœÌ, uznani zostajemy za trolla internetowego i siewcê grzesznej niewiary.

5. CaÂłkowity brak szacunku do innych wyznaĂą. CzĂŞsto sÂłyszane sÂłowa w stylu: "wymyÂślili sobie boÂżka", "wierzÂą w swoje bzdurki" i tego typu rzeczy.

6. O kompletnym braku tolerancji nie wspomnĂŞ.

7. Kiedy im pasuje, uznajÂą, ze BibliĂŞ naleÂży braĂŚ literalnie, kiedy nie zgadza siĂŞ to z naukami KK - Âże metaforycznie.

8. Kiedy wspomniaÂłem, Âże wiele z tradycji chrzeÂścijaĂąskich wziĂŞÂło siĂŞ z dawniejszych wierzeĂą, jedynie lekko zmodyfikowanych - usÂłyszaÂłem sÂłowa w stylu: "nie siej tu bezboÂżnoÂści, podajÂąc zakÂłamane ÂźrĂłdÂła!" Zero dyskusji.

9. A gdy ju¿ przebrn¹³em, spokojnie i rzeczowo kontynuuj¹c temat tak, ¿e katolikom zaczê³o brakowaÌ argumentów, wchodzi³ (w kilku w¹tkach, zawsze to samo, wiêc nie ma mowy o przypadku) admin. Mimo, ¿e dyskusja toczy³a siê zaciêta i by³¹ w "kwiecie", mówi³: "widaÌ, ¿e temat siê wyczerpa³. Dajmy mu ze 2 tyg odpocz¹Ì" - i zamyka³ w¹tek.

Po czytaniu niektórych w¹tków Cheopsa myœla³em, ¿e co niektórzy s¹ zaœlepieni, zmanipulowani. Myœla³em, ¿e czasami admini s¹ stronniczy. Po tamtym forum a¿ mi³o siê na Cheopsa wchodzi - takie otwarte umys³y, taka wolnoœÌ, mrrr. Dos³ownie, czytaj¹c tamto forum, mia³em wra¿enie, ¿e znalaz³em siê na forum sekty - pe³na indoktrynacja, ciaœniuteùkie, kompletnie zaœlepione umys³y, zero dyskusji, moderacja wrêcz cenzuruj¹ca. A niektóre wypowiedzi np o homoseksualistach mog³yby siê znaleŸÌ wrêcz w podrêcznikach przywódców totalitarnych.

OgĂłlnie, jeÂśli kiedyÂś jeszcze bĂŞdĂŞ broniÂł katolikĂłw tutaj, moÂżecie mi wkleiĂŚ link do tego posta - zamilknĂŞ.

(znowu zaznaczĂŞ - nie uogĂłlniam, sÂą jednostki INNE)

Dry007
Gość
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 02, 2009, 22:33:34 »

Tenebrael kiedy przeczytaÂłem twojego posta skojarzyÂłem sobie jego sens z takÂą opowieÂściÂą:
http://www.eioba.pl/a86657/jak_wygladaja_niebo_i_pieklo

WolnoœÌ ró¿nie smakuje, ja lubiê pomidorow¹ Mrugniêcie
KapÂłan 718
Gość
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 02, 2009, 22:41:04 »

Tene, zapewne wiesz dobrze jak i weterani forum jakie ja mam nastawienie do KAT-olikĂłw - a czemu to teÂż wszyscy wiedzÂą...

dodam tylko, Âże od DNIA POWSTANIA - ktĂłre wiÂązaÂło siĂŞ z wymordowaniem ludzi o sprzecznych poglÂądach z zaÂłoÂżycielami KoÂścioÂła do czasĂłw ostatniego stosu i spalonej "czarownicy" czyli XIX WIEK (sic!) byÂła to najbardziej przestĂŞpcza organizacja na tej planecie...

AMEN!

KapÂłan 718'
Tenebrael
Gość
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 02, 2009, 22:44:19 »

Obecnie mo¿e zbrodnicza nie jest, ale ciasnota umys³owa (przynajmniej u tych, na których na tamtym forum mia³em w¹tpliw¹ przyjemnoœÌ siê natkn¹Ì) a¿ bije po oczach...
Kiara
Gość
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 02, 2009, 22:51:55 »

Czy cos sie zmienilo od tamtej pory? Czytajac rozne relacje na temat Watykanu i KK chyba niewiele. Bo traktat o paleniu czarownic nadal jest aktualny. Do tej pory nie zostal zniesiony jako nie obowiazujacy. Nie jest tylko stosowany fizycznie.
Tak wiec , Czarownice z calej Ziemi drzyjcie nadal. Kto wie? Kto wie?CoÂś?

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 02, 2009, 23:45:31 wysłane przez Kiara » Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 02, 2009, 23:21:34 »

Tene moÂże podaj namiary na to forum,bo teÂż chcĂŞ siĂŞ przekonaĂŚ UÂśmiech ProszĂŞ  MrugniĂŞcie

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
Tenebrael
Gość
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 02, 2009, 23:34:40 »

http://forum.ewangelizacja.pl

Daj znaĂŚ, co siĂŞ tam dzieje, bo chĂŞtnie posÂłucham, a nie chce mi siĂŞ znowu nowego konta zakÂładaĂŚ MrugniĂŞcie

Pozdrowienia UÂśmiech
Thotal
Gość
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 02, 2009, 23:57:41 »

Chanel,
znaÂłem jednego czÂłowieka, ktĂłry z nimi dyskutowaÂł na powaÂżnie, a oni zaczeli siĂŞ modliĂŚ za jego duszĂŞ.
UprawiajÂąc ukierunkowane, chciejskie, czarnomagiczne modÂły doprowadzili faceta do powaÂżnych problemĂłw.

Fanatyków omijaÌ trzeba zdaleka, widocznie ka¿dy ma jak¹œ potrzebê realizowania siê na danym poziomie...

Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech
Gandalf
Gość
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 03, 2009, 00:13:49 »

PostanowiÂłem Âże zajrzĂŞ na to forum i natrafiÂłem na ten temat.
Jaki jest twĂłj stosunek do apostazji?
http://forum.ewangelizacja.pl/viewtopic.php?t=4118&start=0

Gdy zacz¹³em czytaÌ wypowiedzi innych ludzi po prostu zatka³o mnie. Oto przyk³ady.

Ja doprawdy nie wiem czemu ludzie decydujÂą siĂŞ na odejÂście od wiary prawdziwej czyli KRzK, do jakiejÂś bliÂżej nie sprecyzowanej wspĂłlnoty, by chwaliĂŚ Boga. KoÂściĂłl dziÂś daje tyle moÂżliwoÂści rozwoju duchowego we wspĂłlnotach, ktĂłre wzbudziÂł Duch ÂŚwiĂŞty.

Podejrzewam równie¿ ¿e owe osoby nie znaj¹ genezy powstania Koœcio³a i historii chrzeœcijaùstwa - a przecie¿ mamy t¹ pewnoœÌ ¿e jest to ten sam Koœció³, od czasów apostolskich po dziœ dzieù.

MĂłj stosunek do apostazji nie jest obojĂŞtny, poniewaÂż chodzi tutaj o zbawienie czÂłowieka, a to tym bardziej nie jest mi obojĂŞtne.

jedynie sÂłuszny stosunek do apostazji moÂże byĂŚ tylko jeden: STOS :twisted:

Apostata odrzuca Chrystusa i Jego Koœció³, wy³¹cza siê ze wspólnoty ludzi zbawionych i w ten sposób nara¿a sam siebie na potêpienie. Apostazja jest publicznym zaparciem siê wiary. A Chrystus powiedzia³:

Cytat:
Mt 10:33
Lecz kto siĂŞ Mnie zaprze przed ludÂźmi, tego zaprĂŞ siĂŞ i Ja przed moim Ojcem, ktĂłry jest w niebie.

Jeszcze pó³ biedy, kiedy apostata odejdzie do jakiejœ wspólnoty chrzeœcijaùskiej lub parachrzeœcijaùskiej... Ale te¿ mo¿e us³yszeÌ od Chrystusa,m to przed czym bêdzie nas przestrzegaÌ S³owo Bo¿e w przysz³¹ niedzielê:
Cytat:
Mt 7:21-23
Nie kaÂżdy, ktĂłry Mi mĂłwi: Panie, Panie!, wejdzie do krĂłlestwa niebieskiego, lecz ten, kto speÂłnia wolĂŞ mojego Ojca, ktĂłry jest w niebie. Wielu powie Mi w owym dniu: Panie, Panie, czy nie prorokowaliÂśmy mocÂą Twego imienia i nie wyrzucaliÂśmy zÂłych duchĂłw mocÂą Twego imienia, i nie czyniliÂśmy wielu cudĂłw mocÂą Twego imienia? Wtedy oÂświadczĂŞ im: Nigdy was nie znaÂłem. OdejdÂźcie ode Mnie wy, ktĂłrzy dopuszczacie siĂŞ nieprawoÂści!

Ja poznajĂŞ Chrystusa w KoÂściele katolickim, poprzez Jego SÂłowo i sakramenty poprzez ktĂłre obdarza mnie swojÂą ÂłaskÂą i miÂłoÂściÂą.

I tak dalej... Fakt s¹ tam ludzie tolerancyjni ale jak patrze po innych tematach to naprawdê zastanawiam siê gdzie Ci wszyscy ludzie zgubili mi³oœÌ bosk¹ któr¹ tak wojuj¹ na forum.

chanell

Maszyna do pisania...

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 03, 2009, 00:15:15 »

O kurcze !! byÂłam tam jako goœÌ tylko pó³ godzinki.UÂśmiech  NUDA !!!! nudÂą pogania ,nie ma co czytaĂŚ.Tene ,nawet nie mam zamiaru siĂŞ rejestrowac juÂż nie mĂłwiÂąc o dyskusji. ZnalazÂłam moÂże dwa ciekawe wÂątki ( myslĂŞ o temacie) ale jak przeczytaÂłam parĂŞ postĂłw ,to zÂłapaÂłm siĂŞ za gÂłowĂŞ.ÂŻe tak powiem " to masakra jakaÂś"  Z politowaniem
DziĂŞki za link UÂśmiech ByÂłam, zobaczyÂłam i wrĂłciÂłam;)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2009, 00:16:42 wysłane przez chanell » Zapisane

KsiĂŞga Koheleta 3,1
Tenebrael
Gość
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 03, 2009, 00:58:31 »

O kurcze !! byÂłam tam jako goœÌ tylko pó³ godzinki.UÂśmiech  NUDA !!!! nudÂą pogania ,nie ma co czytaĂŚ.Tene ,nawet nie mam zamiaru siĂŞ rejestrowac juÂż nie mĂłwiÂąc o dyskusji. ZnalazÂłam moÂże dwa ciekawe wÂątki ( myslĂŞ o temacie) ale jak przeczytaÂłam parĂŞ postĂłw ,to zÂłapaÂłm siĂŞ za gÂłowĂŞ.ÂŻe tak powiem " to masakra jakaÂś"  Z politowaniem
DziĂŞki za link UÂśmiech ByÂłam, zobaczyÂłam i wrĂłciÂłam;)

Ha, Chanell, to byÂłem lepszy od Ciebie, wytrzymaÂłem tam caÂłe 2 dni i nawet rozmawiaÂłem! Chichot (OczywiÂście Âżart z tym "byciem lepszym MrugniĂŞcie ).

Ale powiem Ci szczerze, ¿e od œrodka wygl¹da to o wiele gorzej, ni¿ nawet na zewn¹trz. Wci¹¿ masz wra¿enie, jakbyœ mówi³a do œciany - do grupy ludzi tak zatraconych we w³asnych pogl¹dach, ¿e jakiekolwiek spojrzenie z zewn¹trz nie jest mo¿liwe. Wci¹¿ musisz uwa¿aÌ, by nie powiedzieÌ o odrobinê za du¿o, bo od razu usuwaj¹ post, ostrze¿enia, etc. Paranoja...
Dry007
Gość
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 03, 2009, 01:19:16 »

Czy cos sie zmienilo od tamtej pory? Czytajac rozne relacje na temat Watykanu i KK chyba niewiele. Bo traktat o paleniu czarownic nadal jest aktualny. Do tej pory nie zostal zniesiony jako nie obowiazujacy. Nie jest tylko stosowany fizycznie.
Tak wiec , Czarownice z calej Ziemi drzyjcie nadal. Kto wie? Kto wie?CoÂś?

Kiara UÂśmiech UÂśmiech

Kiaro te stosy sÂą dalej tylko juÂż nie ogniste
http://forum.ewangelizacja.pl/warnings.php?mode=detail&userid=997

o to fajne
http://forum.ewangelizacja.pl/warnings.php?mode=detail&userid=144

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2009, 01:20:53 wysłane przez Dry007 » Zapisane
Tenebrael
Gość
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 03, 2009, 06:44:45 »

Co do drugiego linka - tiaaa. Tradycyjny tekst: "szanujmy siê, b¹dŸmy tolerancyjni!" Tyle, ¿e ten tekst dzia³a u nich tylko w jedn¹ stronê - kiedy ktoœ jeŸdzi po ICH wierze. Kiedy oni je¿d¿¹ po innej wierze, to wtedy jest to "ewangelizacja" ;]
arteq
Gość
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 03, 2009, 07:42:17 »

Niestety jest wiele prawdy w tym co przedstawiacie. Zdarzaja siê osoby które stoj¹ w sprzecznoœci z tym co staraj¹ siê propagowaÌ. Wad¹ jest brak próby przeanalizowania argumentów innych i jak dla mnie niepodpuszczalnym zwrotem jest "cicho, ja wiem lepiej" bez jakiegokolwiek wg³êbienia siê w argumenty oponenta. Myœlê, ¿e tak siê dzieje gdy wiara jest g³ównie "ksi¹zkowa, teoretyczna", a wiara ma byÌ ¿ywa.

ZauwaÂżcie pewne ciekawe zjawisko - ile tutaj na tym forum jest zachowaĂą ktĂłre wyÂłapaliÂście na tamtym forum i pietnujecie. Czy tutaj nie ma osĂłb ktĂłre rĂłwniez nie chcÂą dyskutowaĂŚ, tylko wygÂłaszajÂą "jedynÂą prawdziwÂą teoriĂŞ". CzyÂż tutaj nie brakuje fanatykĂłw? A ileÂż to kÂłamstw i niedociÂągniĂŞĂŚ jest w sÂłowach Lucynki i caÂłego pch. BA, byÂły nawet osoby ktĂłre w obronie pch i jego "prawdomĂłwnoÂści" skÂładaÂły deklaracje, Âże owszem - jak zapowiedziane wydarzenie siĂŞ nie wydarzy to oficjalnie powiedzÂą, Âże pch kÂłamaÂł... I jakoÂś zabrakÂło odwagi i konsekwencji. A widzĂŞ, Âże tutaj stojÂą w pierwszym rzĂŞdzie, to jednak hipokryzja.

Obiektywizm, otwartoœÌ o które wnioskujecie to wa¿ne rzeczy, byleby nie traktowaÌ tego wybiórczo w zale¿noœci czy nam to pomaga czy te¿ zaczyna uwieraÌ w d..ê.
Tenebrael
Gość
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 03, 2009, 08:04:56 »

Arteq - ja nie traktujê tego wybiórczo. Sam czêsto mówi³em, ¿e na tym forum te¿ czêsto s¹ takie hmm...fanatyczne g³osy, te¿ widzê u niektórych brak logicznego myœlenia. Ale, co muszê niestety przyznaÌ, to, co zobaczy³em na tamtym forum (na forum, nie chcê uogólniaÌ tego na wszystkich katolików oczywiœcie) przesz³o wszelkie granice. Naprawdê, porównuj¹c tamto forum do tego, to na tym jest wrêcz du¿a (w porównaniu do tamtego forum) otwartoœÌ umys³owa.
arteq
Gość
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 03, 2009, 08:36:31 »

Z tym siĂŞ zgadzam, aby wierzyĂŚ w jawne kÂłamstwa ekipy pch to umysÂł musi byĂŚ baaaardzooo otwarty  :]
chanell

Maszyna do pisania...

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 03, 2009, 08:52:45 »

http://forum.ewangelizacja.pl/viewtopic.php?t=721
Zobaczcie na to !!!!!!! aÂż mnie korci Âżeby siĂŞ zarejestrowaĂŚ i podyskutowaĂŚ  Szok Szok Szok Szok
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2009, 08:56:58 wysłane przez chanell » Zapisane

KsiĂŞga Koheleta 3,1
arteq
Gość
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 03, 2009, 10:12:53 »

Wiêc œmia³o. Z ciekawoœÌi¹ bêdê œledzi³ jak sobie radzisz i jak rozumiem "powalasz ich na ³opatki".
KapÂłan 718
Gość
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 03, 2009, 10:14:15 »

nie wierzê, powtarzam NIE WIERZÊ, ¿e w XXI kto¶ to napisa³

Cytat: inkwizycja
jedynie sÂłuszny stosunek do apostazji moÂże byĂŚ tylko jeden: STOS

to komu przypisalem cytat chyba jasno obrazuje co o tym myÂślĂŞ

...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2009, 10:15:01 wysłane przez KapÂłan 718 » Zapisane
arteq
Gość
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 03, 2009, 10:19:56 »

Czy tak ciĂŞzko zauwaÂżyĂŚ, Âże to byÂł Âżart? Fakt, Âże raczej pÂłaski biorÂąc pod uwagĂŞ wydarzenia z histori.
KapÂłan 718
Gość
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 03, 2009, 10:41:01 »

wÂłaÂśnie o tym piszĂŞ - ciĂŞÂżko uwierzyĂŚ, Âże ktoÂś tak pisze patrzÂąc na ciemne wieki...

wiecie czemu kiedyœ nie by³o latarni na ulicach? bo stosy p³onê³y dzieù i noc¹ oœwietlaj¹c ca³¹ okolicê! brzmi jak ¿art ale to smutna prawda...

718'
arteq
Gość
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 03, 2009, 12:01:44 »

KÂłamstwo i tyle. Stosy pÂłonĂŞÂły niestety, lecz nie z iloÂściÂą i czĂŞtotliwoÂściÂą prĂłbujÂącÂą siĂŞ zblizyĂŚ do zapewniajÂącej oÂświetlanie jakie dajÂą latarnie.
Jak rozumiem w Egipcie byÂły setki latarni, tak?
kamil771
Gość
« Odpowiedz #22 : Czerwiec 03, 2009, 16:17:39 »

KapÂłan 718
CzytajÂąc twoje wypowiedzi odnoszĂŞ wraÂżenie,Âże celowo podajesz nie prawdziwe,zmyÂślone przez siebie i zupeÂłnie niewiarygodne  informacje ktĂłre majÂą na celu uderzaĂŚ w wiarĂŞ katolickÂą,i przyciÂągn¹Ì ludzi do EN-kiego.
Tyle,Âże twĂłj projekcik siĂŞ sypie,En-ki z sesji na sesje coraz bardziej  pogr¹¿a  siebie i oÂśmiesza.
Ciekawe jak  zaÂśpiewasz w 2012 kiedy Nibiru do nas nie przyleci moÂże znOwu przeÂło¿¹ datĂŞ przelotu???,proponujĂŞ ci zg³êbiĂŚ siĂŞ w takÂą dziedzinĂŞ nauki jak Historia,a nastĂŞpnie wypowiadaĂŚ siĂŞ na forum
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2009, 16:17:57 wysłane przez kamil771 » Zapisane
KapÂłan 718
Gość
« Odpowiedz #23 : Czerwiec 03, 2009, 16:35:05 »

"mistrzu" mĂłj "projekcik" jak go nazwaÂłeÂś - ma siĂŞ Âświetnie i ma niewiele wspĂłlnego z En-Ki - czytanie nie boli, ja zajmuje siĂŞ warstwÂą duchowÂą to Projekt 718 a Projekt Cheops warstwÂą materialnÂą i archeologiÂą...

Projekt 718 ma za adanie takÂże uderzyĂŚ w katolikĂłw i ich tĂŞpotĂŞ  ZÂły

kapÂłan 718'
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #24 : Czerwiec 04, 2009, 11:33:41 »

wÂłaÂśnie o tym piszĂŞ - ciĂŞÂżko uwierzyĂŚ, Âże ktoÂś tak pisze patrzÂąc na ciemne wieki...

wiecie czemu kiedyœ nie by³o latarni na ulicach? bo stosy p³onê³y dzieù i noc¹ oœwietlaj¹c ca³¹ okolicê! brzmi jak ¿art ale to smutna prawda...

718'

a tu artykuÂł o tak oÂświeconej kulturze Sumeru i innych ktĂłrzy sÂłyneli z dobrotliwoÂści:

http://wiadomosci.onet.pl/1558970,1292,2,kioskart.html

chrzeœcijaùstwo nie wyroslo w pró¿ni... wiele z okrucieùstwa przejê³o z kultur i religii ju¿ istniej¹cych...

poza tym obecnie chrzeÂściajanie sÂą najbardziej przeÂśladowanÂą religiÂą na Âświecie
Strony: [1] 2 3 4 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: