Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 11:39:36

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Komputer - jak to zrobiæ?  (Przeczytany 121700 razy)
0 u¿ytkowników i 13 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« : Czerwiec 05, 2009, 15:59:25 »

Cytat: zochna
Prawd± jest, ¿e nie bardzo umiem pos³ugiwaæ siê komputerem.Gdy widzê jak to robi± moje dzieci i wnuki,to my¶lê sobie, ¿e dla mnie takie umiejêtno¶ci, s± poza moim
zasiêgiem.            Pozdrawiam   Zochna

Dla mnie i wielu innych forumowiczów, obs³uga komputera to niez³e wyzwanie. Powoli uczymy siê wielu trików ale bez pomocy tych którzy maj± w jednym palcu te triki nie ruszyliby¶my z miejsca. dlatego zachêcam wszystkich, którzy maj± k³opoty z pewnymi zagadnieniami w tej materi do pisania o tym w tym temacie i oczywi¶cie tych obeznanych z komputerami do prowadzenia nas za r±czkê. Du¿y u¶miech

Edit

Wiêc tak na dobry pocz±tek podpowiem co¶, co niew±tpliwie przyda siê niektórym, zw³aszcza tym, którzy chc± wkleiæ czyj±¶ wypowied¼. Sam niedawno naumia³em siê tego.

Aby cytat by³ wyró¿niony w ramce, w oknie dialogowym klikamy: nawias kwadratowyquote= imiê] wklejamy cytat i koñczymy [/quote].
nie wstawi³em pierwszego nawiasu bo pokaza³aby siê ramka.

Powodzenia.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2009, 17:41:10 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
zochna
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 05, 2009, 20:34:15 »

Próbowa³am wykonaæ powy¿sz± propozycjê nauki wklejania czyj±¶ wypowiedz, lecz moje braki  w obs³udze komputera s± ogromne, nie wiem co to jest okno dialogowe i jak siê je wykonuje.
W niedzielê przyjdzie syn, wiêc poproszê go o nauczenie mnie tego bezpo¶rednio.My¶lê,¿e w nastêpnym tygodniu umieszczê wypowiedz tak±,jak naucza Darek. Serdeczne dziêki za pomoc,bo chocia¿ wiem o co prosiæ syna.  Oczekujê dalszych podpowiedzi.
                                                Pozdrawiam      Zochna
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 05, 2009, 20:44:38 »

mo¿na te¿ wklejaæ cudz± wypowied¼ poprzez:

- klikniêcie na "odpowied¼ cytuj±c" (prawy górny róg postu)
- w pojawiaj±cym siê okienku na dole strony sprawdzamy czy cytowana wypowied¼ to ta o któr± nam chodzi
- nie przejmujemy siê dziwnymi nawiasami i literkami tudzie¿ wyrazami - czyli zostawiamy je w spokoju
- je¶li chcemy dokonaæ wybiórczego cytatu to zaznaczamy fragmenty które s± niepotrzebne (zaznaczamy myszk± dany fragment) i kasujemy je poprzez wci¶nieciê klawisza "delete"
- mozemy dopisaæ w³asn± wypowied¼ pod cytatem (linijkê pod tekstem [/quote] wpisujemy w³asn± wypowied¼)
- je¶li mamy problem z dopisywaniem w³asnej wypowiedzi to akceptujemy dany cytat a nastêpnie ogl±damy swój post (wiadomo¶æ) i korzystaj±c z opcji "modyfikuj" zmieniamy go - czyli dopisujemy w³asne wypowiedzi

mam nadziejê, ¿e to komu¶ pomo¿e U¶miech
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 05, 2009, 20:53:36 »

Cytat: zochma
nie wiem co to jest okno dialogowe i jak siê je wykonuje.

Okno dialogowe to miejsce które pokazuje siê wówczas gdy wciskasz opcjê "odpowiedz", czyli to w którym piszesz posty.

tom1ek

Gadu³a

Punkty Forum (pf): 47

Wiadomo¶ci: 946

yeah! ;)

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 06, 2009, 08:25:23 »

1. albo te¿ klikamy przycisk "Odpowiedz", ¿eby napisaæ now± wiadomo¶æ i na dole s± wcze¶niejsze wypowiedzi innych -> wybieramy, co chcemy wstawiæ i jest przy ka¿dej wypowiedzi (w jej prawym-górnym rogu) "Umie¶æ cytat"

2. albo rêcznie skopiowaæ cytat, je¶li dla kogo¶ jest ³atwiej -> wstawiamy do naszej wiadomo¶ci co¶ takiego:
Kod:
[quote=autor_cytatu]
tre¶æ cytatu ...tre¶æ cytatu ...tre¶æ cytatu ...tre¶æ cytatu ...tre¶æ cytatu ...
tre¶æ cytatu ...tre¶æ cytatu ...tre¶æ cytatu ...tre¶æ cytatu ...
tre¶æ cytatu ...tre¶æ cytatu ...tre¶æ cytatu ...
tre¶æ cytatu ...tre¶æ cytatu ...tre¶æ cytatu ...tre¶æ cytatu ...tre¶æ cytatu ...tre¶æ cytatu ...
[/quote]

np.:
Kod:
[quote=zochna]
 Próbowa³am wykonaæ powy¿sz± propozycjê nauki wklejania czyj±¶ wypowiedz, lecz moje braki  w obs³udze komputera s± ogromne, nie wiem co to jest okno dialogowe i jak siê je wykonuje.
W niedzielê przyjdzie syn, wiêc poproszê go o nauczenie mnie tego bezpo¶rednio.My¶lê,¿e w nastêpnym tygodniu umieszczê wypowiedz tak±,jak naucza Darek. Serdeczne dziêki za pomoc,bo chocia¿ wiem o co prosiæ syna.  Oczekujê dalszych podpowiedzi.
                                                Pozdrawiam      Zochna
[/quote]

wychodzi co¶ takiego:
Cytat: zochna
                                                Pozdrawiam      Zochna

popróbuj te¿ trochê sama, je¶li czego¶ nie wiesz - nawet metod± prób i b³êdów
pozdr. U¶miech

p.s.: "quote" to po angielsku "cytat"
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2009, 08:27:14 wys³ane przez tom1ek » Zapisane

Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze nale¿y do mnie. Pozdrawiam starych znajomych U¶miech
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 11, 2009, 21:29:48 »

Ta sama zasada ( nawiasy kwadratowe i uko¶nik) tyczy kolorowego pisania. Miêdzy nawiasami wpisujemy {color=odpowiedni kolor po angielsku}. Koñczymy tak samo jak z cytowaniem.
powodzenia.

Hans Olo
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 12, 2009, 13:59:09 »

Ewentualnie zaznaczamy tekst i wybieramy kolor w edytorze postów.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 12, 2009, 14:12:38 »

Tak równie¿ mo¿na, choæ nigdy tego nie praktykowa³em.

Edit:

Teraz proszê wszystkich wtajemniczonych o "krótkie" wyja¶nienie jak wklejaæ zdjêcia. Z tego co ja siê orientujê, to s± dwa sposoby. Jeden pozwala na wklejanki pod linijk±, czyli zdjêcia ukazuja siê ma³e, dopiero po klikniêciu na dan± fotkê powiêkszy siê ona. Wad± tej metody jest to, ¿e po usuniêciu konta przez autora (z w³asnego do¶wiadczenia wiem, ze zdarza siê to) wszystkie takie wklejanki równiez zostaj± usuniête.
Druga metoda polega na ¶ci±ganiu zdjêæ z innych portali. Ta metoda umo¿liwia wklejanie bezpo¶rednio do okienka dialogowego.
Proszê praktyków o instrukcje.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 12, 2009, 16:36:22 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 14, 2009, 06:42:18 »

oto krótka instrukcja

Zapisujemy zdjêcie na portalu (ja polecam "fotosik") czyli:
* wchodzimy na www.fotosik.pl
* rejestrujemy swoje konto
* logujemy siê
* klikamy "wgraj zdjêcie"
* wybieramy zdjêcie z komputera i ono siê tam szybko wgrywa
* teraz mamy przy zdjêciu kilka linków do wklejenia na forum (ew. je¶li widaæ tylko jeden to klikamy "pobierz pozosta³e kody" - ja zazwyczaj wybieram "Zdjêcie 500px na forum:" wygl±da to tak

mam nadziejê ¿e komu¶ to pomog³o

a teraz jak ¶ci±gn±æ zdjêcie z internetu:
* wybieramy zdjêcie i klikamy na nim prawym przyciskiem myszki
* wybieramy "zapisz obraz jako"
* mo¿emy teraz ustaliæ nazwê pliku z obrazem oraz jaki format to ma byæ (polecam jpg) i wybieramy miejsce na dysku gdzie ma siê fotka zapisaæ
* i to ju¿ wszystko - ³atwe prawda?

tak wykorzystane zdjêcie mo¿na pó¼niej oczywi¶cie dziêki np fotosikowi wrzuciæ na inne forum U¶miech
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2009, 06:42:48 wys³ane przez Val Dee » Zapisane
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #9 : Lipiec 03, 2009, 21:45:00 »

mo¿na

musisz przenie¶æ post channel o ten

" Religie i wyznania-co o nich wiemy ?
« Odpowiedz #12 : Lipiec 03, 2009, 08:05:11 »"

aby by³ pierwszy w temacie

mo¿esz te¿ ten post podzieliæ i jego np jeden pierwszy akapit przenie¶æ i utworzyæ z niego nowy post (jako pierwszy w temacie) a pozosta³y fragment zostawiæ gdzie jest U¶miech
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #10 : Lipiec 03, 2009, 22:07:53 »

Dziêki Ci  za radê, ale albo ja jestem jeszcze zbyt cienki, albo nie ma tu takiej opcji.
W ka¿dym razie nie uda³o mi siê.
Jeszcze jedno, zaczynamy ofa wiêc pozwól, ze przeniosê tê dysputê do

http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=2855.0

mo¿e tam co¶ wskuramy.
Raz jeszcze dziêki za pomoc.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 03, 2009, 22:11:13 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #11 : Lipiec 04, 2009, 10:13:45 »

hmmm... gdzie¶ na dole powinna byæ opcja "panel sterowania" w nim mo¿na chyba przeprowadzaæ te operacje

albo te¿ wchodz±c w opcje moderowania zaznaczyæ post - podzieliæ go lub skopiowaæ fragment i wstawiæ na pocz±tku tematu

generalnie pracowa³em zawsze na forach typu "fora.pl" wiêc alf± i omeg± nie jestem i mogê siê myliæ U¶miech
£owca
Go¶æ
« Odpowiedz #12 : Lipiec 04, 2009, 10:37:21 »

Skoro jest to temat o komputerze to mo¿e ja te¿ powiem co¶ od siebie.

Defragmentacja - to operacja uk³adaj±ca pliki na dysku komputerowym tak, aby system mia³ do nich szybszy dostêp. Najczê¶ciej jest to pouk³adanie bloków jednego pliku po kolei, kiedy s± one rozrzucone po ca³ej partycji.

Polecam defragmentowanie dysków ka¿demu kto ma na dysku wiêcej ni¿ 100GB danych z prostej przyczyny ¿e im d³u¿ej dane o takiej wielko¶ci stoj± tym bardziej s± podefragmentowane a przez to komputer mo¿e pracowaæ mniej wydajnie a nie które programy siê ³aduj± o wiele wolniej.

http://www.mozilla-europe.org/pl/firefox/

Polecam u¿ywaæ tej przegl±darki poniewa¿ jest ona najbardziej optymalna i popularna w sieci. Internet Explorer to prze¿ytek nawet te nowsze wersje.

¦ci±ganie z torrentów spotka³em siê z wieloma osobami które nawet nie maj± pojêcia co to jest `Torrent`. O tym mo¿ecie tutaj przeczytaæ http://pl.wikipedia.org/wiki/BitTorrent

¯eby ¶ci±gaæ torrenty potrzebny jest do tego program ja osobi¶cie u¿ywam BitCometa którego mo¿na znale¼æ w Google i jak to zrobiæ. Wchodzimy na www.thepiratebay.org wpisujemy nazwê filmu np i szukamy napisu `¶ci±gnij torrent`(lub co¶ podobnego) klikamy i wybieramy aby ten torrent by³ ¶ci±gany przez BitComet no i ¶ci±gamy. Proste.

Do odtwarzania filmów najbardziej polecam program z tej strony http://subedit.prv.pl/

Subedit player jest ca³kowicie darmowy i posiada odpowiednie kodeki które mo¿na z tamtej strony pobraæ a jak komu¶ brakuje a ma Xp to mo¿e ¶ci±gn±æ je st±d http://www.programosy.pl/program,xp-codec-pack.html

Program do otwierania plików .ISO - http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=1459&IsoBuster+2.5.0.0
Program do otwierania plików .RAR - http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=629&WinRAR+3.80+PL
Program do otwierania plików .ZIP - http://www.download.net.pl/110/7-Zip/
Program do otwierania plików .PDF -(to jest starsza wersja ze wzglêdu na to ¿e nowsze wersje wymaga³y bodaj¿e w przypadku WIN XP SP2 lub 3 lub JAVY a na starszych wersjach tak¿e normalnie otworzycie pliki .PDF) http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=224&Adobe+Reader+6.02+PL

Hamachi - http://hamachi.pl/
Bardzo przydatny program.  Mrugniêcie

Program do otwierania Javy - http://www.java.com/pl/download/

Polecam tak¿e http://www.poradnikkomputerowy.pl/ dla zielonych i szukanie w google czasami nie boli a jak nie wiecie jak to ju¿ kto¶ o tym pisa³ na tym forum. U¶miech

Mam nadziejê ¿e komu¶ tym pomog³em a jak kto¶ ma pytania to postaram siê pomóc.

EDIT:
Tutaj mo¿esz sprawdziæ prêdko¶æ swojego neta.

http://www.speedtest.pl/
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2009, 10:44:19 wys³ane przez £owca » Zapisane
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #13 : Lipiec 04, 2009, 10:48:04 »

zgadzam siê z postem powy¿ej

do tego mozilla sama zaznacza b³êdy ortograficzne U¶miech

defragmentacjê zalecam co najmniej raz w tygodniu (je¶li kto¶ du¿o instaluje i deinstaluje)

a tak¿e nie omieszkajcie mieæ stale uaktualnionego programu antywirusowego - ja proponujê avasta który u mnie siê sprawdza
kamil771
Go¶æ
« Odpowiedz #14 : Lipiec 04, 2009, 12:48:18 »

zgadzam siê z postem powy¿ej

do tego mozilla sama zaznacza b³êdy ortograficzne U¶miech

defragmentacjê zalecam co najmniej raz w tygodniu (je¶li kto¶ du¿o instaluje i deinstaluje)

a tak¿e nie omieszkajcie mieæ stale uaktualnionego programu antywirusowego - ja proponujê avasta który u mnie siê sprawdza

Ja mam Avast 4.8 i jest to przynajmniej moim zdaniem jeden z najgorszych program antywirusowych.
W dodatku bardzo zamula neta,a baza wirusów po jakim¶ czasie przestaje siê uaktualniaæ.
£owca
Go¶æ
« Odpowiedz #15 : Lipiec 04, 2009, 18:13:15 »

Co do Avasta nie polecam zbyt wadliwy a do zabezpieczenia komputera najlepiej u¿yæ samego FireWalla. Nie czarujmy siê bo i tak Antywirusy nic nie daj± ja mam ino FireWalla czêsto aktualizowany Windows XP z SP3 i nie mam wirusów. Mrugniêcie

Komputer z 6 miesiêcy stoi bez formatowania i jest zdrowy U¶miech
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #16 : Lipiec 04, 2009, 18:16:32 »

Czy ten system jest odplatny czy mozna pobrac go za darmo i jak sie to robi? Mozesz podzielic sie ta wiedza?

Dziekuje.

Kiara U¶miech U¶miech
£owca
Go¶æ
« Odpowiedz #17 : Lipiec 04, 2009, 18:47:42 »

Wystarczy robiæ aktualizacje które ustawia siê w Mój Komputer klikamy prawym i na w³a¶ciwo¶ci a nastêpnie aktualizacje automatyczne i sobie ustawiamy. Oczywi¶cie mówiê o Windows XP i trzeba mieæ oryginalnego Windowsa bo inaczej system nam siê nie zauktualizuje a potem mo¿na mieæ przez to nie przyjemno¶ci.

I jest to ca³kowicie darmowe. W innych systemach operacyjnych nie wiem jak jest ale najbardziej tak¿e polecam Windows Xp bo vista nie do¶æ ¿e droga to wymagania i marne zabezpieczenia utrudniaj± wszystko a tym bardziej poruszanie siê po sieci bo nie wszystko co stare dzia³a pod Vistê.

Mo¿na tak¿e poszukaæ w Google darmowych programów z FireWallem ale lepsze jest zabezpieczenie systemowe ni¿ taki FireWall np z NOD32 lub jakiego¶ innego programu antyvirusowego.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2009, 18:50:11 wys³ane przez £owca » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #18 : Lipiec 04, 2009, 21:44:15 »

Cytat: Val Dee
hmmm... gdzie¶ na dole powinna byæ opcja "panel sterowania" w nim mo¿na chyba przeprowadzaæ te operacje

W naszym panelu nie ma takich opcji.

albo te¿ wchodz±c w opcje moderowania zaznaczyæ post - podzieliæ go lub skopiowaæ fragment i wstawiæ na pocz±tku tematu

Nic to nie da, bo zmiana jest bierz±ca, a liczy siê czas napisania danego posta, dlatego scalaj±c w±tki czêst nastêpuje zmiana autora.
Dziêki uprzejme za pomoc.

£owca
Go¶æ
« Odpowiedz #19 : Lipiec 11, 2009, 21:20:34 »

http://nvision.pl/pomoc.php

Tutaj znajdziesz kilka ciekawych porad i trików.
zitto
Go¶æ
« Odpowiedz #20 : Lipiec 11, 2009, 23:35:14 »

Pozwólcie, ¿e dopiszê swoje uwagi.
  • Cytowanie czyjej¶ wypowiedzi, pogrubianie, podkre¶lanie tekstu na forach i inne opcje.
    Za to wszystko odpowiada co¶ co siê nazywa kodem BB (BBCode)
    Jak rêcznie to zrobiæ mo¿na przeczytaæ np. w tych odno¶nikach (linkach)*
    kliknij tu
    lub tu
    kliknij tu
    *) Link=odno¶nik - to taki tekst na stronie - wyró¿niony innym kolorem lub/i podkre¶lony - który przenosi do (zazwyczaj) innej strony internetowej.
    PS. U¿ywanie koloru czerwonego w wypowiedziach zwyczajowo zarezerwowane jest dla administratorów/moderatorów forów. (Mam nadziejê, ¿e wybacz± przyk³ad Mrugniêcie )
    PS. Pisanie WIELKIMI LITERAMI (u¿ywaj±c klawisza Caps Lock) ca³ych postów - wypowiedzi - jest niemile widziane - oznacza krzyk a poza tym ¼le siê takie wypowiedzi czyta.
    Zamiast wpisywaæ rêcznie ró¿ne kody mo¿na zaznaczyæ wybrany tekst a nastêpnie wcisn±æ odpowiedni± ikonkê nad oknem dialogowym. Kod zostanie dopisany automatycznie.
  • Antywirus a firewall
    Antywirus to co innego jak firewall. Antywirus zabezpiecza przed niepo¿±danymi przez u¿ytkownika komputera programami (wirusami), które potrafi± blokowaæ dzia³anie innych programów (edytor tekstu (np. Word, przegl±darki - Internet Explorer, Firefox, inne), wykonywaæ na komputerze dzia³ania, które prowadz± do b³êdów dzia³ania lub unieruchomienia komputera. Mog± byæ bardziej lub mniej szkodliwe. Nazwa wirus jest jak najbardziej adekwatna do sposobu przenoszenia przez wirusy "biologiczne", które wywo³uj± choroby. Przenosz± siê poprzez kontakt - w tym wypadku zara¿onym plikiem (programem lub innym) - który zostaje zapisany na dysku komputera.
    Firewall, to w t³umaczeniu "zapora ogniowa", "¶ciana ognia", "ogniomurek". Programy tego typu zabezpieczaj± (mniej lub bardziej) przed dostêpem z zewn±trz - z internetu - programów lub osób - do tego co znajduje siê na komputerze. Je¶li nasz komputer porównaæ do mieszkania, to Windows bez zabezpieczeñ jest jak mieszkanie bez zamków. Mo¿emy liczyæ na szczê¶cie, ¿e nikt mieszkania nie spl±druje, albo go zabezpieczyæ zamkami. Na dodatek, do tego "mieszkania" bez zamków mo¿e kto¶ wej¶æ w "czapce niewidce" - nawet nie zauwa¿ymy jego obecno¶ci. Oczywi¶cie nawet najlepsze zamki nie zapewniaj± 100% bezpieczeñstwa, ale zmniejszaj± ryzyko takiej sytuacji.
    Wirus mo¿e byæ w li¶cie, który przynosi listonosz. Otwieramy zamek, wpuszczamy listonosza a w li¶cie jest w±glik Mrugniêcie Antywirus jest tym, co sprawdza list zanim go otworzymy i siê zarazimy. A je¶li przez nieopatrzno¶æ otworzymy ten list i siê zarazimy, to antywirus leczy nas z tego wirusa.
    Firewalle i antywirusy s± ró¿ne. Jedne lepsze, drugie gorsze. Wymieniony wcze¶niej Avast wcale nie jest taki z³y jak wcze¶niej napisa³ £owca.. (@£owca Sk±d mo¿esz wiedzieæ, ¿e nie masz wirusów, skoro nie u¿ywasz antywirusów, które te wirusy wykrywaj±?!)  @U¿ytkownik - sposób kierowania wypowiedzi do konkretnego u¿ytkownika forum - w tym wypadku nie oczekujê odpowiedzi, to raczej, hmm, rodzaj pytania retorycznego lub refleksji.
    Uwagê jakoby antywirusy nic nie dawa³y uznajê za dywersjê Mrugniêcie Tak samo jak wypowied¼ o tym, ¿e "lepsze jest zabezpieczenie systemowe".. Ka¿dy u¿ytkownik systemu Windows, który ¶ci±ga jakie¶ pliki z sieci bezwzglêdnie powinien je stosowaæ. A je¶li nie ¶ci±ga, to aby nie kusiæ losu, tak¿e powinien. Aby zapoznaæ siê z ich mo¿liwo¶ciami polecam klikn±æ w: rankingi firewalli oraz ranking antywirusów.
  • Przegl±darka internetowa.
    Najbardziej znan± i najczê¶ciej u¿ywan± jest Internet Explorer. Niestety jest to te¿ najbardziej "dziurawa" oraz najwolniejsza przegl±darka. Zamiast oddzielaæ nas od ¶wiata internetu drzwiami oferuje dziuraw± dyktê.. Polecam Firefoksa lub Operê. Firefox wygl±dem jest bardziej zbli¿ony do IE, wiêc "przesiadka" na niego jest ³atwiejsza. Ka¿da z tych przegl±darek ma swoje zalety. Rzecz gustu. Firefoksa mo¿na zmieniaæ. Jego sposób dzia³ania i wygl±d mo¿na zmieniaæ poprzez dodatki - rozszerzenia, motywy i wtyczki. Aktualne wersje tych przegl±darek - Opera 9.62 (zdaje siê), Firefox 3.5 (tu niestety sugerujê zaczekaæ na wersjê 3.5.1; pojawi siê za 3-4 tygodnie).
  • Pliki PDF
    To te, które w rozszerzeniu swojej nazwy (nazwa_pliku.rozszerzenie np. Harry_Potter.pdf) maj± "pdf". PDF to (obok .doc - Microsoft Word) najczê¶ciej u¿ywane formaty tekstowe.
    Do ich otwierania s³u¿y najczê¶ciej wcze¶niej wspomniany Adobe Acrobat Reader. Niestety ten program bardzo obci±¿a komputer i wolno siê uruchamia. Jako alternatywê poleca³bym Foxit Reader lub PDF-Xchange Viewer.
  • Emotikony
    To znaczki, które wyra¿aj± emocje pisz±cego. U³atwiaj± odczytanie "barwy emocjonalnej " wypowiedzi. Nie nale¿y stosowaæ ich zbyt du¿o, ¿eby nie "prze³adowaæ" nimi wypowiedzi. kliknij tu. Na forach s± zazwyczaj zamieniane na "bu¼ki" graficzne.
  • Defragmentacja
    Jest zalecana nie tylko tym, którzy maj± ponad 100GB (gigabajtów) na dysku lub czêsto co¶ instaluj±/odinstalowuj±. Windows tak organizuje zapisywanie danych na dysku, ¿e i 200MB bêdzie siê fragmentowa³o i spowalnia³o komputer. Jak wykonaæ? Start>Mój komputer, klikamy prawym przyciskiem myszy na ikonie dysku lokalnego, wybieramy W³a¶ciwo¶ci>Narzêdzia>Defragmentuj
    Czy w³a¶ciwie jest defragmentacja? £±czeniem plików w ca³o¶æ. Je¶li porównaæ plik w komputerze do miarki krawieckiej, to pofragmentowany jest poprzecinany na dwa lub wiêcej kawa³ków i porozrzucany po pokoju. Wiemy gdzie s± te kawa³ki, ale czy nie szybciej by³oby wzi±æ miarkê w jednym kawa³ku?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2009, 08:23:34 wys³ane przez zitto » Zapisane
HabibiDah
Go¶æ
« Odpowiedz #21 : Lipiec 12, 2009, 11:31:34 »

Bardzo dobre instrukcje do wstawiania zdjêæ i filmików na forum Leszka, polecam Mrugniêcie

http://www.swietageometria.darmowefora.pl/index.php?topic=248.0

ps. z do¶wiafdczenia wiem, ¿e przy wstawianiu zdjêcia w imageshack (http://imageshack.us/) nie mo¿e byæ po nim spacji (odstêpu)

dodatkowe instrukcje do imageshack tutaj:

http://www.prozacnation.pun.pl/viewtopic.php?id=64

opcja "przegl±daj" to puste okienko w które trzeba klikn±æ, a zamiast proponowanego "host it" klikamy "start upload" dalej instrukcja jest ju¿ ok U¶miech

pozdrawiam Mrugniêcie
« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2009, 11:52:03 wys³ane przez HabibiDah » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #22 : Lipiec 26, 2009, 20:33:42 »

Cytat: Val Dee
oto krótka instrukcja

Zapisujemy zdjêcie na portalu (ja polecam "fotosik") czyli:

czy to samo odnosi siê do zdjêæ przeslanych na pocztê. Bo nie umiê wkleiæ zdjêæ z emila.

chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #23 : Lipiec 26, 2009, 20:37:48 »

A ja chcia³am wkleiæ zdjêcie na naszym forum i pokazuje mi siê komunikat ¿e katalog za³aczników jest pe³ny i co wtedy ?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2009, 20:38:16 wys³ane przez chanell » Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #24 : Lipiec 26, 2009, 20:54:48 »

i musimy czekaæ a¿ administracja zwolni trochê miejsca.
A sk±d masz tê fotkê, któr± chcesz wkleiæ?

Strony: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: