Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 07, 2025, 15:38:16

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Komputer - jak to zrobiĂŚ?  (Przeczytany 126897 razy)
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« : Czerwiec 05, 2009, 15:59:25 »

Cytat: zochna
PrawdÂą jest, Âże nie bardzo umiem posÂługiwaĂŚ siĂŞ komputerem.Gdy widzĂŞ jak to robiÂą moje dzieci i wnuki,to myÂślĂŞ sobie, Âże dla mnie takie umiejĂŞtnoÂści, sÂą poza moim
zasiĂŞgiem.            Pozdrawiam   Zochna

Dla mnie i wielu innych forumowiczĂłw, obsÂługa komputera to niezÂłe wyzwanie. Powoli uczymy siĂŞ wielu trikĂłw ale bez pomocy tych ktĂłrzy majÂą w jednym palcu te triki nie ruszylibyÂśmy z miejsca. dlatego zachĂŞcam wszystkich, ktĂłrzy majÂą kÂłopoty z pewnymi zagadnieniami w tej materi do pisania o tym w tym temacie i oczywiÂście tych obeznanych z komputerami do prowadzenia nas za rÂączkĂŞ. DuÂży uÂśmiech

Edit

Wiêc tak na dobry pocz¹tek podpowiem coœ, co niew¹tpliwie przyda siê niektórym, zw³aszcza tym, którzy chc¹ wkleiÌ czyj¹œ wypowiedŸ. Sam niedawno naumia³em siê tego.

Aby cytat by³ wyró¿niony w ramce, w oknie dialogowym klikamy: nawias kwadratowyquote= imiê] wklejamy cytat i koùczymy [/quote].
nie wstawiÂłem pierwszego nawiasu bo pokazaÂłaby siĂŞ ramka.

Powodzenia.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2009, 17:41:10 wysłane przez Dariusz » Zapisane

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
zochna
Gość
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 05, 2009, 20:34:15 »

PrĂłbowaÂłam wykonaĂŚ powyÂższÂą propozycjĂŞ nauki wklejania czyj¹œ wypowiedz, lecz moje braki  w obsÂłudze komputera sÂą ogromne, nie wiem co to jest okno dialogowe i jak siĂŞ je wykonuje.
W niedzielĂŞ przyjdzie syn, wiĂŞc poproszĂŞ go o nauczenie mnie tego bezpoÂśrednio.MyÂślĂŞ,Âże w nastĂŞpnym tygodniu umieszczĂŞ wypowiedz takÂą,jak naucza Darek. Serdeczne dziĂŞki za pomoc,bo chociaÂż wiem o co prosiĂŚ syna.  OczekujĂŞ dalszych podpowiedzi.
                                                Pozdrawiam      Zochna
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 05, 2009, 20:44:38 »

moÂżna teÂż wklejaĂŚ cudzÂą wypowiedÂź poprzez:

- klikniĂŞcie na "odpowiedÂź cytujÂąc" (prawy gĂłrny rĂłg postu)
- w pojawiajÂącym siĂŞ okienku na dole strony sprawdzamy czy cytowana wypowiedÂź to ta o ktĂłrÂą nam chodzi
- nie przejmujemy siĂŞ dziwnymi nawiasami i literkami tudzieÂż wyrazami - czyli zostawiamy je w spokoju
- jeÂśli chcemy dokonaĂŚ wybiĂłrczego cytatu to zaznaczamy fragmenty ktĂłre sÂą niepotrzebne (zaznaczamy myszkÂą dany fragment) i kasujemy je poprzez wciÂśnieciĂŞ klawisza "delete"
- mozemy dopisaĂŚ wÂłasnÂą wypowiedÂź pod cytatem (linijkĂŞ pod tekstem [/quote] wpisujemy wÂłasnÂą wypowiedÂź)
- jeœli mamy problem z dopisywaniem w³asnej wypowiedzi to akceptujemy dany cytat a nastêpnie ogl¹damy swój post (wiadomoœÌ) i korzystaj¹c z opcji "modyfikuj" zmieniamy go - czyli dopisujemy w³asne wypowiedzi

mam nadziejĂŞ, Âże to komuÂś pomoÂże UÂśmiech
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 05, 2009, 20:53:36 »

Cytat: zochma
nie wiem co to jest okno dialogowe i jak siĂŞ je wykonuje.

Okno dialogowe to miejsce ktĂłre pokazuje siĂŞ wĂłwczas gdy wciskasz opcjĂŞ "odpowiedz", czyli to w ktĂłrym piszesz posty.

tom1ek

GaduÂła

Punkty Forum (pf): 47

yeah! ;)

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 06, 2009, 08:25:23 »

1. albo te¿ klikamy przycisk "Odpowiedz", ¿eby napisaÌ now¹ wiadomoœÌ i na dole s¹ wczeœniejsze wypowiedzi innych -> wybieramy, co chcemy wstawiÌ i jest przy ka¿dej wypowiedzi (w jej prawym-górnym rogu) "UmieœÌ cytat"

2. albo rĂŞcznie skopiowaĂŚ cytat, jeÂśli dla kogoÂś jest Âłatwiej -> wstawiamy do naszej wiadomoÂści coÂś takiego:
Kod:
[quote=autor_cytatu]
treœÌ cytatu ...treœÌ cytatu ...treœÌ cytatu ...treœÌ cytatu ...treœÌ cytatu ...
treœÌ cytatu ...treœÌ cytatu ...treœÌ cytatu ...treœÌ cytatu ...
treœÌ cytatu ...treœÌ cytatu ...treœÌ cytatu ...
treœÌ cytatu ...treœÌ cytatu ...treœÌ cytatu ...treœÌ cytatu ...treœÌ cytatu ...treœÌ cytatu ...
[/quote]

np.:
Kod:
[quote=zochna]
 PrĂłbowaÂłam wykonaĂŚ powyÂższÂą propozycjĂŞ nauki wklejania czyj¹œ wypowiedz, lecz moje braki  w obsÂłudze komputera sÂą ogromne, nie wiem co to jest okno dialogowe i jak siĂŞ je wykonuje.
W niedzielĂŞ przyjdzie syn, wiĂŞc poproszĂŞ go o nauczenie mnie tego bezpoÂśrednio.MyÂślĂŞ,Âże w nastĂŞpnym tygodniu umieszczĂŞ wypowiedz takÂą,jak naucza Darek. Serdeczne dziĂŞki za pomoc,bo chociaÂż wiem o co prosiĂŚ syna.  OczekujĂŞ dalszych podpowiedzi.
                                                Pozdrawiam      Zochna
[/quote]

wychodzi coÂś takiego:
Cytat: zochna
                                                Pozdrawiam      Zochna

popróbuj te¿ trochê sama, jeœli czegoœ nie wiesz - nawet metod¹ prób i b³êdów
pozdr. UÂśmiech

p.s.: "quote" to po angielsku "cytat"
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2009, 08:27:14 wysłane przez tom1ek » Zapisane

Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze naleÂży do mnie. Pozdrawiam starych znajomych UÂśmiech
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 11, 2009, 21:29:48 »

Ta sama zasada ( nawiasy kwadratowe i ukoÂśnik) tyczy kolorowego pisania. MiĂŞdzy nawiasami wpisujemy {color=odpowiedni kolor po angielsku}. KoĂączymy tak samo jak z cytowaniem.
powodzenia.

Hans Olo
Gość
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 12, 2009, 13:59:09 »

Ewentualnie zaznaczamy tekst i wybieramy kolor w edytorze postĂłw.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 12, 2009, 14:12:38 »

Tak rĂłwnieÂż moÂżna, choĂŚ nigdy tego nie praktykowaÂłem.

Edit:

Teraz proszĂŞ wszystkich wtajemniczonych o "krĂłtkie" wyjaÂśnienie jak wklejaĂŚ zdjĂŞcia. Z tego co ja siĂŞ orientujĂŞ, to sÂą dwa sposoby. Jeden pozwala na wklejanki pod linijkÂą, czyli zdjĂŞcia ukazuja siĂŞ maÂłe, dopiero po klikniĂŞciu na danÂą fotkĂŞ powiĂŞkszy siĂŞ ona. WadÂą tej metody jest to, Âże po usuniĂŞciu konta przez autora (z wÂłasnego doÂświadczenia wiem, ze zdarza siĂŞ to) wszystkie takie wklejanki rĂłwniez zostajÂą usuniĂŞte.
Druga metoda polega na ÂściÂąganiu zdjĂŞĂŚ z innych portali. Ta metoda umoÂżliwia wklejanie bezpoÂśrednio do okienka dialogowego.
ProszĂŞ praktykĂłw o instrukcje.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 12, 2009, 16:36:22 wysłane przez Dariusz » Zapisane

Val Dee
Gość
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 14, 2009, 06:42:18 »

oto krĂłtka instrukcja

Zapisujemy zdjĂŞcie na portalu (ja polecam "fotosik") czyli:
* wchodzimy na www.fotosik.pl
* rejestrujemy swoje konto
* logujemy siĂŞ
* klikamy "wgraj zdjĂŞcie"
* wybieramy zdjĂŞcie z komputera i ono siĂŞ tam szybko wgrywa
* teraz mamy przy zdjĂŞciu kilka linkĂłw do wklejenia na forum (ew. jeÂśli widaĂŚ tylko jeden to klikamy "pobierz pozostaÂłe kody" - ja zazwyczaj wybieram "ZdjĂŞcie 500px na forum:" wyglÂąda to tak

mam nadziejĂŞ Âże komuÂś to pomogÂło

a teraz jak œci¹gn¹Ì zdjêcie z internetu:
* wybieramy zdjĂŞcie i klikamy na nim prawym przyciskiem myszki
* wybieramy "zapisz obraz jako"
* moÂżemy teraz ustaliĂŚ nazwĂŞ pliku z obrazem oraz jaki format to ma byĂŚ (polecam jpg) i wybieramy miejsce na dysku gdzie ma siĂŞ fotka zapisaĂŚ
* i to juÂż wszystko - Âłatwe prawda?

tak wykorzystane zdjêcie mo¿na póŸniej oczywiœcie dziêki np fotosikowi wrzuciÌ na inne forum Uœmiech
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2009, 06:42:48 wysłane przez Val Dee » Zapisane
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #9 : Lipiec 03, 2009, 21:45:00 »

moÂżna

musisz przenieœÌ post channel o ten

" Religie i wyznania-co o nich wiemy ?
« Odpowiedz #12 : Lipiec 03, 2009, 08:05:11 »"

aby byÂł pierwszy w temacie

mo¿esz te¿ ten post podzieliÌ i jego np jeden pierwszy akapit przenieœÌ i utworzyÌ z niego nowy post (jako pierwszy w temacie) a pozosta³y fragment zostawiÌ gdzie jest Uœmiech
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #10 : Lipiec 03, 2009, 22:07:53 »

DziĂŞki Ci  za radĂŞ, ale albo ja jestem jeszcze zbyt cienki, albo nie ma tu takiej opcji.
W kaÂżdym razie nie udaÂło mi siĂŞ.
Jeszcze jedno, zaczynamy ofa wiĂŞc pozwĂłl, ze przeniosĂŞ tĂŞ dysputĂŞ do

http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=2855.0

moÂże tam coÂś wskuramy.
Raz jeszcze dziĂŞki za pomoc.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 03, 2009, 22:11:13 wysłane przez Dariusz » Zapisane

Val Dee
Gość
« Odpowiedz #11 : Lipiec 04, 2009, 10:13:45 »

hmmm... gdzieÂś na dole powinna byĂŚ opcja "panel sterowania" w nim moÂżna chyba przeprowadzaĂŚ te operacje

albo teÂż wchodzÂąc w opcje moderowania zaznaczyĂŚ post - podzieliĂŚ go lub skopiowaĂŚ fragment i wstawiĂŚ na poczÂątku tematu

generalnie pracowaÂłem zawsze na forach typu "fora.pl" wiĂŞc alfÂą i omegÂą nie jestem i mogĂŞ siĂŞ myliĂŚ UÂśmiech
ÂŁowca
Gość
« Odpowiedz #12 : Lipiec 04, 2009, 10:37:21 »

Skoro jest to temat o komputerze to moÂże ja teÂż powiem coÂś od siebie.

Defragmentacja - to operacja ukÂładajÂąca pliki na dysku komputerowym tak, aby system miaÂł do nich szybszy dostĂŞp. NajczĂŞÂściej jest to poukÂładanie blokĂłw jednego pliku po kolei, kiedy sÂą one rozrzucone po caÂłej partycji.

Polecam defragmentowanie dyskĂłw kaÂżdemu kto ma na dysku wiĂŞcej niÂż 100GB danych z prostej przyczyny Âże im dÂłuÂżej dane o takiej wielkoÂści stojÂą tym bardziej sÂą podefragmentowane a przez to komputer moÂże pracowaĂŚ mniej wydajnie a nie ktĂłre programy siĂŞ ÂładujÂą o wiele wolniej.

http://www.mozilla-europe.org/pl/firefox/

Polecam uÂżywaĂŚ tej przeglÂądarki poniewaÂż jest ona najbardziej optymalna i popularna w sieci. Internet Explorer to przeÂżytek nawet te nowsze wersje.

ÂŚciÂąganie z torrentĂłw spotkaÂłem siĂŞ z wieloma osobami ktĂłre nawet nie majÂą pojĂŞcia co to jest `Torrent`. O tym moÂżecie tutaj przeczytaĂŚ http://pl.wikipedia.org/wiki/BitTorrent

¯eby œci¹gaÌ torrenty potrzebny jest do tego program ja osobiœcie u¿ywam BitCometa którego mo¿na znaleŸÌ w Google i jak to zrobiÌ. Wchodzimy na www.thepiratebay.org wpisujemy nazwê filmu np i szukamy napisu `œci¹gnij torrent`(lub coœ podobnego) klikamy i wybieramy aby ten torrent by³ œci¹gany przez BitComet no i œci¹gamy. Proste.

Do odtwarzania filmĂłw najbardziej polecam program z tej strony http://subedit.prv.pl/

Subedit player jest ca³kowicie darmowy i posiada odpowiednie kodeki które mo¿na z tamtej strony pobraÌ a jak komuœ brakuje a ma Xp to mo¿e œci¹gn¹Ì je st¹d http://www.programosy.pl/program,xp-codec-pack.html

Program do otwierania plikĂłw .ISO - http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=1459&IsoBuster+2.5.0.0
Program do otwierania plikĂłw .RAR - http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=629&WinRAR+3.80+PL
Program do otwierania plikĂłw .ZIP - http://www.download.net.pl/110/7-Zip/
Program do otwierania plikĂłw .PDF -(to jest starsza wersja ze wzglĂŞdu na to Âże nowsze wersje wymagaÂły bodajÂże w przypadku WIN XP SP2 lub 3 lub JAVY a na starszych wersjach takÂże normalnie otworzycie pliki .PDF) http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=224&Adobe+Reader+6.02+PL

Hamachi - http://hamachi.pl/
Bardzo przydatny program.  MrugniĂŞcie

Program do otwierania Javy - http://www.java.com/pl/download/

Polecam takÂże http://www.poradnikkomputerowy.pl/ dla zielonych i szukanie w google czasami nie boli a jak nie wiecie jak to juÂż ktoÂś o tym pisaÂł na tym forum. UÂśmiech

Mam nadziejĂŞ Âże komuÂś tym pomogÂłem a jak ktoÂś ma pytania to postaram siĂŞ pomĂłc.

EDIT:
Tutaj mo¿esz sprawdziÌ prêdkoœÌ swojego neta.

http://www.speedtest.pl/
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2009, 10:44:19 wysłane przez ÂŁowca » Zapisane
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #13 : Lipiec 04, 2009, 10:48:04 »

zgadzam siĂŞ z postem powyÂżej

do tego mozilla sama zaznacza b³êdy ortograficzne Uœmiech

defragmentacjĂŞ zalecam co najmniej raz w tygodniu (jeÂśli ktoÂś duÂżo instaluje i deinstaluje)

a takÂże nie omieszkajcie mieĂŚ stale uaktualnionego programu antywirusowego - ja proponujĂŞ avasta ktĂłry u mnie siĂŞ sprawdza
kamil771
Gość
« Odpowiedz #14 : Lipiec 04, 2009, 12:48:18 »

zgadzam siĂŞ z postem powyÂżej

do tego mozilla sama zaznacza b³êdy ortograficzne Uœmiech

defragmentacjĂŞ zalecam co najmniej raz w tygodniu (jeÂśli ktoÂś duÂżo instaluje i deinstaluje)

a takÂże nie omieszkajcie mieĂŚ stale uaktualnionego programu antywirusowego - ja proponujĂŞ avasta ktĂłry u mnie siĂŞ sprawdza

Ja mam Avast 4.8 i jest to przynajmniej moim zdaniem jeden z najgorszych program antywirusowych.
W dodatku bardzo zamula neta,a baza wirusĂłw po jakimÂś czasie przestaje siĂŞ uaktualniaĂŚ.
ÂŁowca
Gość
« Odpowiedz #15 : Lipiec 04, 2009, 18:13:15 »

Co do Avasta nie polecam zbyt wadliwy a do zabezpieczenia komputera najlepiej uÂżyĂŚ samego FireWalla. Nie czarujmy siĂŞ bo i tak Antywirusy nic nie dajÂą ja mam ino FireWalla czĂŞsto aktualizowany Windows XP z SP3 i nie mam wirusĂłw. MrugniĂŞcie

Komputer z 6 miesiĂŞcy stoi bez formatowania i jest zdrowy UÂśmiech
Kiara
Gość
« Odpowiedz #16 : Lipiec 04, 2009, 18:16:32 »

Czy ten system jest odplatny czy mozna pobrac go za darmo i jak sie to robi? Mozesz podzielic sie ta wiedza?

Dziekuje.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
ÂŁowca
Gość
« Odpowiedz #17 : Lipiec 04, 2009, 18:47:42 »

Wystarczy robiĂŚ aktualizacje ktĂłre ustawia siĂŞ w MĂłj Komputer klikamy prawym i na wÂłaÂściwoÂści a nastĂŞpnie aktualizacje automatyczne i sobie ustawiamy. OczywiÂście mĂłwiĂŞ o Windows XP i trzeba mieĂŚ oryginalnego Windowsa bo inaczej system nam siĂŞ nie zauktualizuje a potem moÂżna mieĂŚ przez to nie przyjemnoÂści.

I jest to ca³kowicie darmowe. W innych systemach operacyjnych nie wiem jak jest ale najbardziej tak¿e polecam Windows Xp bo vista nie doœÌ ¿e droga to wymagania i marne zabezpieczenia utrudniaj¹ wszystko a tym bardziej poruszanie siê po sieci bo nie wszystko co stare dzia³a pod Vistê.

MoÂżna takÂże poszukaĂŚ w Google darmowych programĂłw z FireWallem ale lepsze jest zabezpieczenie systemowe niÂż taki FireWall np z NOD32 lub jakiegoÂś innego programu antyvirusowego.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2009, 18:50:11 wysłane przez ÂŁowca » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #18 : Lipiec 04, 2009, 21:44:15 »

Cytat: Val Dee
hmmm... gdzieÂś na dole powinna byĂŚ opcja "panel sterowania" w nim moÂżna chyba przeprowadzaĂŚ te operacje

W naszym panelu nie ma takich opcji.

albo teÂż wchodzÂąc w opcje moderowania zaznaczyĂŚ post - podzieliĂŚ go lub skopiowaĂŚ fragment i wstawiĂŚ na poczÂątku tematu

Nic to nie da, bo zmiana jest bierzÂąca, a liczy siĂŞ czas napisania danego posta, dlatego scalajÂąc wÂątki czĂŞst nastĂŞpuje zmiana autora.
DziĂŞki uprzejme za pomoc.

ÂŁowca
Gość
« Odpowiedz #19 : Lipiec 11, 2009, 21:20:34 »

http://nvision.pl/pomoc.php

Tutaj znajdziesz kilka ciekawych porad i trikĂłw.
zitto
Gość
« Odpowiedz #20 : Lipiec 11, 2009, 23:35:14 »

PozwĂłlcie, Âże dopiszĂŞ swoje uwagi.
  • Cytowanie czyjejÂś wypowiedzi, pogrubianie, podkreÂślanie tekstu na forach i inne opcje.
    Za to wszystko odpowiada coÂś co siĂŞ nazywa kodem BB (BBCode)
    Jak rĂŞcznie to zrobiĂŚ moÂżna przeczytaĂŚ np. w tych odnoÂśnikach (linkach)*
    kliknij tu
    lub tu
    kliknij tu
    *) Link=odnoœnik - to taki tekst na stronie - wyró¿niony innym kolorem lub/i podkreœlony - który przenosi do (zazwyczaj) innej strony internetowej.
    PS. UÂżywanie koloru czerwonego w wypowiedziach zwyczajowo zarezerwowane jest dla administratorĂłw/moderatorĂłw forĂłw. (Mam nadziejĂŞ, Âże wybaczÂą przykÂład MrugniĂŞcie )
    PS. Pisanie WIELKIMI LITERAMI (uÂżywajÂąc klawisza Caps Lock) caÂłych postĂłw - wypowiedzi - jest niemile widziane - oznacza krzyk a poza tym Âźle siĂŞ takie wypowiedzi czyta.
    Zamiast wpisywaÌ rêcznie ró¿ne kody mo¿na zaznaczyÌ wybrany tekst a nastêpnie wcisn¹Ì odpowiedni¹ ikonkê nad oknem dialogowym. Kod zostanie dopisany automatycznie.
  • Antywirus a firewall
    Antywirus to co innego jak firewall. Antywirus zabezpiecza przed niepo¿¹danymi przez u¿ytkownika komputera programami (wirusami), które potrafi¹ blokowaÌ dzia³anie innych programów (edytor tekstu (np. Word, przegl¹darki - Internet Explorer, Firefox, inne), wykonywaÌ na komputerze dzia³ania, które prowadz¹ do b³êdów dzia³ania lub unieruchomienia komputera. Mog¹ byÌ bardziej lub mniej szkodliwe. Nazwa wirus jest jak najbardziej adekwatna do sposobu przenoszenia przez wirusy "biologiczne", które wywo³uj¹ choroby. Przenosz¹ siê poprzez kontakt - w tym wypadku zara¿onym plikiem (programem lub innym) - który zostaje zapisany na dysku komputera.
    Firewall, to w t³umaczeniu "zapora ogniowa", "œciana ognia", "ogniomurek". Programy tego typu zabezpieczaj¹ (mniej lub bardziej) przed dostêpem z zewn¹trz - z internetu - programów lub osób - do tego co znajduje siê na komputerze. Jeœli nasz komputer porównaÌ do mieszkania, to Windows bez zabezpieczeù jest jak mieszkanie bez zamków. Mo¿emy liczyÌ na szczêœcie, ¿e nikt mieszkania nie spl¹druje, albo go zabezpieczyÌ zamkami. Na dodatek, do tego "mieszkania" bez zamków mo¿e ktoœ wejœÌ w "czapce niewidce" - nawet nie zauwa¿ymy jego obecnoœci. Oczywiœcie nawet najlepsze zamki nie zapewniaj¹ 100% bezpieczeùstwa, ale zmniejszaj¹ ryzyko takiej sytuacji.
    Wirus mo¿e byÌ w liœcie, który przynosi listonosz. Otwieramy zamek, wpuszczamy listonosza a w liœcie jest w¹glik Mrugniêcie Antywirus jest tym, co sprawdza list zanim go otworzymy i siê zarazimy. A jeœli przez nieopatrznoœÌ otworzymy ten list i siê zarazimy, to antywirus leczy nas z tego wirusa.
    Firewalle i antywirusy sÂą ró¿ne. Jedne lepsze, drugie gorsze. Wymieniony wczeÂśniej Avast wcale nie jest taki zÂły jak wczeÂśniej napisaÂł ÂŁowca.. (@ÂŁowca SkÂąd moÂżesz wiedzieĂŚ, Âże nie masz wirusĂłw, skoro nie uÂżywasz antywirusĂłw, ktĂłre te wirusy wykrywajÂą?!)  @UÂżytkownik - sposĂłb kierowania wypowiedzi do konkretnego uÂżytkownika forum - w tym wypadku nie oczekujĂŞ odpowiedzi, to raczej, hmm, rodzaj pytania retorycznego lub refleksji.
    Uwagê jakoby antywirusy nic nie dawa³y uznajê za dywersjê Mrugniêcie Tak samo jak wypowiedŸ o tym, ¿e "lepsze jest zabezpieczenie systemowe".. Ka¿dy u¿ytkownik systemu Windows, który œci¹ga jakieœ pliki z sieci bezwzglêdnie powinien je stosowaÌ. A jeœli nie œci¹ga, to aby nie kusiÌ losu, tak¿e powinien. Aby zapoznaÌ siê z ich mo¿liwoœciami polecam klikn¹Ì w: rankingi firewalli oraz ranking antywirusów.
  • PrzeglÂądarka internetowa.
    Najbardziej znanÂą i najczĂŞÂściej uÂżywanÂą jest Internet Explorer. Niestety jest to teÂż najbardziej "dziurawa" oraz najwolniejsza przeglÂądarka. Zamiast oddzielaĂŚ nas od Âświata internetu drzwiami oferuje dziurawÂą dyktĂŞ.. Polecam Firefoksa lub OperĂŞ. Firefox wyglÂądem jest bardziej zbliÂżony do IE, wiĂŞc "przesiadka" na niego jest Âłatwiejsza. KaÂżda z tych przeglÂądarek ma swoje zalety. Rzecz gustu. Firefoksa moÂżna zmieniaĂŚ. Jego sposĂłb dziaÂłania i wyglÂąd moÂżna zmieniaĂŚ poprzez dodatki - rozszerzenia, motywy i wtyczki. Aktualne wersje tych przeglÂądarek - Opera 9.62 (zdaje siĂŞ), Firefox 3.5 (tu niestety sugerujĂŞ zaczekaĂŚ na wersjĂŞ 3.5.1; pojawi siĂŞ za 3-4 tygodnie).
  • Pliki PDF
    To te, ktĂłre w rozszerzeniu swojej nazwy (nazwa_pliku.rozszerzenie np. Harry_Potter.pdf) majÂą "pdf". PDF to (obok .doc - Microsoft Word) najczĂŞÂściej uÂżywane formaty tekstowe.
    Do ich otwierania s³u¿y najczêœciej wczeœniej wspomniany Adobe Acrobat Reader. Niestety ten program bardzo obci¹¿a komputer i wolno siê uruchamia. Jako alternatywê poleca³bym Foxit Reader lub PDF-Xchange Viewer.
  • Emotikony
    To znaczki, ktĂłre wyraÂżajÂą emocje piszÂącego. UÂłatwiajÂą odczytanie "barwy emocjonalnej " wypowiedzi. Nie naleÂży stosowaĂŚ ich zbyt duÂżo, Âżeby nie "przeÂładowaĂŚ" nimi wypowiedzi. kliknij tu. Na forach sÂą zazwyczaj zamieniane na "buÂźki" graficzne.
  • Defragmentacja
    Jest zalecana nie tylko tym, ktĂłrzy majÂą ponad 100GB (gigabajtĂłw) na dysku lub czĂŞsto coÂś instalujÂą/odinstalowujÂą. Windows tak organizuje zapisywanie danych na dysku, Âże i 200MB bĂŞdzie siĂŞ fragmentowaÂło i spowalniaÂło komputer. Jak wykonaĂŚ? Start>MĂłj komputer, klikamy prawym przyciskiem myszy na ikonie dysku lokalnego, wybieramy WÂłaÂściwoÂści>NarzĂŞdzia>Defragmentuj
    Czy w³aœciwie jest defragmentacja? £¹czeniem plików w ca³oœÌ. Jeœli porównaÌ plik w komputerze do miarki krawieckiej, to pofragmentowany jest poprzecinany na dwa lub wiêcej kawa³ków i porozrzucany po pokoju. Wiemy gdzie s¹ te kawa³ki, ale czy nie szybciej by³oby wzi¹Ì miarkê w jednym kawa³ku?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2009, 08:23:34 wysłane przez zitto » Zapisane
HabibiDah
Gość
« Odpowiedz #21 : Lipiec 12, 2009, 11:31:34 »

Bardzo dobre instrukcje do wstawiania zdjĂŞĂŚ i filmikĂłw na forum Leszka, polecam MrugniĂŞcie

http://www.swietageometria.darmowefora.pl/index.php?topic=248.0

ps. z doÂświafdczenia wiem, Âże przy wstawianiu zdjĂŞcia w imageshack (http://imageshack.us/) nie moÂże byĂŚ po nim spacji (odstĂŞpu)

dodatkowe instrukcje do imageshack tutaj:

http://www.prozacnation.pun.pl/viewtopic.php?id=64

opcja "przegl¹daj" to puste okienko w które trzeba klikn¹Ì, a zamiast proponowanego "host it" klikamy "start upload" dalej instrukcja jest ju¿ ok Uœmiech

pozdrawiam MrugniĂŞcie
« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2009, 11:52:03 wysłane przez HabibiDah » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #22 : Lipiec 26, 2009, 20:33:42 »

Cytat: Val Dee
oto krĂłtka instrukcja

Zapisujemy zdjĂŞcie na portalu (ja polecam "fotosik") czyli:

czy to samo odnosi siĂŞ do zdjĂŞĂŚ przeslanych na pocztĂŞ. Bo nie umiĂŞ wkleiĂŚ zdjĂŞĂŚ z emila.

chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #23 : Lipiec 26, 2009, 20:37:48 »

A ja chciaÂłam wkleiĂŚ zdjĂŞcie na naszym forum i pokazuje mi siĂŞ komunikat Âże katalog zaÂłacznikĂłw jest peÂłny i co wtedy ?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2009, 20:38:16 wysłane przez chanell » Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #24 : Lipiec 26, 2009, 20:54:48 »

i musimy czekaĂŚ aÂż administracja zwolni trochĂŞ miejsca.
A skÂąd masz tĂŞ fotkĂŞ, ktĂłrÂą chcesz wkleiĂŚ?

Strony: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: