Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Styczeń 11, 2025, 19:31:02

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Komputer - jak to zrobiĂŚ?  (Przeczytany 122463 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #25 : Lipiec 26, 2009, 22:08:04 »

ze swojego albumu ze zdjeciami i od Basi UÂśmiech bardzo piĂŞkne UÂśmiech ale jak chcesz to mogĂŞ ci wysÂłam mailem

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #26 : Lipiec 27, 2009, 14:09:28 »

W tym wÂłaÂśnie problem, ze jeszcze nie umiĂŞ wklejaĂŚ nic z poczty.

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #27 : Lipiec 27, 2009, 14:51:32 »

Cytat: Val Dee
oto krĂłtka instrukcja

Zapisujemy zdjĂŞcie na portalu (ja polecam "fotosik") czyli:

czy to samo odnosi siĂŞ do zdjĂŞĂŚ przeslanych na pocztĂŞ. Bo nie umiĂŞ wkleiĂŚ zdjĂŞĂŚ z emila.

zdjĂŞcie takie najlepiej zapisaĂŚ w komputerze na dysku a potem postÂąpiĂŚ wg wskazĂłwek UÂśmiech

wybacz, Âże dopiero teraz odpisujĂŞ ale byÂłem na wypoczynku w Bieszczadach
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #28 : Lipiec 27, 2009, 17:24:24 »

No to miaÂłeÂś fajny wypoczynek.
Zapisa³em (na pulpicie) i nic, nie ma adresu url, który z regó³y kopiujê i wklejam. Mo¿e co innego trzeba skopiowaÌ?

Mobius
Gość
« Odpowiedz #29 : Lipiec 27, 2009, 17:34:02 »

Dariusz zdjĂŞcia musisz wysÂłaĂŚ na jakiÂś portal host-ujÂący zdjĂŞcia ,najbardziej popularny jest

http://www.imageshack.us/

Wchodzisz na stronĂŞ,wciskasz browse i uploadujez zdjĂŞcia ktĂłre masz na komputerze,jak zdjĂŞcia siĂŞ zaÂładujÂą,pokaÂże Ci siĂŞ kilka linkĂłw do zdjĂŞcia na tym portalu w tym takie do umieszczenia na forum

Zobacz czy dasz radĂŞ,a jak coÂś by nie szÂło to pytaj UÂśmiech

Stron tego typu jest wiele,moÂżesz sprĂłbowaĂŚ teÂż tĂŞ poleconÂą przez Val Dee czyli http://www.fotosik.pl/  jest po Polsku wiĂŞc moÂże bĂŞdzie Ci Âłatwiej
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #30 : Lipiec 27, 2009, 18:10:23 »

Wielkie dziĂŞki, wyprĂłbujĂŞ, oczywiÂście ten po naszemu.  DuÂży uÂśmiech

#############################################

Edit:

Szkodliwe antywirusy, czyli rogueware w natarciu
MichaÂł Duda2009-08-01, ostatnia aktualizacja 2009-08-01 20:30

W drugim kwartale br. zaobserwowano olbrzymi wzrost aktywnoÂści trojanĂłw podajÂących siĂŞ za antywirusy. PandaLabs zdecydowaÂło siĂŞ przyjrzeĂŚ temu zagadnieniu i opracowaÂło raport obrazujÂący sytuacjĂŞ dotyczÂącÂą faÂłszywych antywirusĂłw w internecie.

W drugim kwartale br. PandaLabs odnotowaÂło ponad trzykrotny wzrost wykrytych faÂłszywych antywirusĂłw w sieci w stosunku do pierwszego kwartaÂłu tego roku. O ile od stycznia do marca napotkano 111 tys. prĂłb zwiedzenia internautĂłw, to w drugim kwartale liczba ta wyniosÂła 374 tysiÂące.
...

Klawiatura Fot. Agencja Gazeta

http://technologie.gazeta.pl/technologie/1,82008,6884707,Szkodliwe_antywirusy__czyli_rogueware_w_natarciu.html
« Ostatnia zmiana: Sierpień 02, 2009, 19:01:36 wysłane przez Dariusz » Zapisane

lukasz245
Gość
« Odpowiedz #31 : Sierpień 24, 2009, 16:43:22 »

mam pytanko : jak moge sobie sygnaturke na forum strzelic  CoÂś
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #32 : Sierpień 24, 2009, 21:12:57 »

trzeba wejœÌ w profil a potem w dane publiczne (wybierasz z menu po prawej stronie) ale z tego co widzê to jedyn¹ sygnê jak¹ mo¿na mieÌ to podpis - Podpisy s¹ wyœwietlane na dole ka¿dej normalnej i prywatnej wiadomoœci. W podpisie mo¿e byÌ u¿yty kod BBC, jak i uœmieszki.
lukasz245
Gość
« Odpowiedz #33 : Sierpień 24, 2009, 22:24:45 »

heh tyle to i sam wiem , chodzilo mi raczej jak wrzucic tam obrazek albo jakis napis kolorowy

ale i tak dzieki za odpowiedz
« Ostatnia zmiana: Sierpień 24, 2009, 22:25:07 wysłane przez lukasz245 » Zapisane
KapÂłan 718
Gość
« Odpowiedz #34 : Sierpień 30, 2009, 15:09:32 »

Âżaden problem - wrzucasz grafikĂŞ na imageskack.us (dla przykÂładu) i wtedy kopiujesz kod, wklejasz w podpis i juÂż - patrz uÂżytkownik Kiara - jej tak zrobiÂłem wÂłaÂśnie

KapÂłan 718'
lukasz245
Gość
« Odpowiedz #35 : Sierpień 31, 2009, 21:47:59 »

Chichot i kto by pomyslal ( ja nie oczywiscie ) ze to takie proste ,

Dzieki , pobawie sie w wolnym czasie  DuÂży uÂśmiech
annabella
Gość
« Odpowiedz #36 : Wrzesień 03, 2009, 18:09:36 »

witam
jak przeniesc filmik z YT na forum lub do Chomika , niestety nie opanowalam jeszcze tej sztuki , za pomoc z gory dziekuje
Mobius
Gość
« Odpowiedz #37 : Wrzesień 03, 2009, 19:10:39 »

annabella nie wiem jak z chomikiem ale mogĂŞ Ci pomĂłc z forum

JeÂśli masz jakikolwiek film na Youtube np. ten (caÂły przykÂład bĂŞdĂŞ podawaÂł na podstawie tego jednego linku Âżeby byÂło proÂściej)

http://www.youtube.com/watch?v=wMq_umnhAo0&eurl=http%3A%2F%2Fwww.cheops.darmowefora.pl%2Findex.php%3Ftopic%3D3134.50%3Btopicseen&feature=player_embedded

Po prawej stronie masz zakÂładkĂŞ z nazwÂą osoby ktĂłra umieÂściÂła film na serwerze,w tym przypadku AdeHD,napis Subskrybuj ,  i masz po spodem  dwa linki jeden url i drugi umieœÌ
ca³y link który masz w umieœÌ kopiujesz i wklejasz w na forum,bêdzie wygl¹da³ tak

<object width="560" height="340"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/wMq_umnhAo0&hl=pl&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/wMq_umnhAo0&hl=pl&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="560" height="340"></embed></object>

Teraz nastêpny krok to z powy¿szego linku wyci¹Ì link który bêdzie na forum ,jak go znaleŸÌ?
w tym linku masz dwie czĂŞÂści zaznaczone na niebiesko i w cudzysÂłowie,pierwszy z nich to

http://www.youtube.com/v/wMq_umnhAo0&hl=pl&fs=1&

I to jest ten link ktĂłry potrzebujesz a resztĂŞ trzeba skasowaĂŚ
Ca³y link zaznaczasz klikasz w menu ikonkê "umieœÌ plik flasz" pierwsza ikona z brzegu od lewej strony
i wtedy jak wciÂśniesz podglÂąd powinnaÂś zobaczyĂŚ okno z Youtuba na forum

bĂŞdzie wyglÂądaÂł tak

<a href="http://www.youtube.com/v/wMq_umnhAo0&amp;hl=pl&amp;fs=1&amp;" target="_blank">http://www.youtube.com/v/wMq_umnhAo0&amp;hl=pl&amp;fs=1&amp;</a>

CDN. nie wiem czemu nie chce mi siê zmieœciÌ ca³oœÌ w jednym poœcie

======================================================================

Teraz jak widaĂŚ film jest maÂłych rozmiarĂłw ,co zrobiĂŚ aby go zwiĂŞkszyĂŚ?

JeÂśli zaznaczysz link ,umieÂścisz jako plik flash jego poczÂątek bĂŞdzie wyglÂądaÂł tak

[flash=200,200]http://www.youtube.com/v/wMq_umnhAo0&hl=pl&fs=1&

flash 200,200 to wysokoœÌ i szerokoœÌ i jeÂśli je zwiĂŞkszysz na np 400,300 wtedy ramka siĂŞ powiĂŞkszy o wartoÂści ktĂłre wpisaÂłaÂś

MoÂże siĂŞ to wydawaĂŚ trudne ale po kilku razach jest juÂż z gĂłrki UÂśmiech

Przy okazji podziĂŞkowania dla tom1ek w sumie miaÂłem kiedyÂś tez sam problem i on wytÂłumaczyÂł mi jak to siĂŞ robi

Pozdrawiam UÂśmiech

PS. ChciaÂłem wszystko zamieÂściĂŚ w jednym poÂście ale z nieznajomych mi przyczyn nie miaÂłem takiej moÂżliwoÂści

ScaliÂłem posty
Darek

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 04, 2009, 14:23:25 wysłane przez Dariusz » Zapisane
lukasz245
Gość
« Odpowiedz #38 : Wrzesień 06, 2009, 01:00:56 »

mam dosc nietypowe pytanie czy idzie zmienic nick  CoÂś czy trzeba by nowe konto zakladac CoÂś
Byt
Gość
« Odpowiedz #39 : Wrzesień 06, 2009, 03:38:13 »

Technicznie jest taka mo¿liwoœÌ. Mo¿e to jednak zrobiÌ wy³¹cznie administrator.
lukasz245
Gość
« Odpowiedz #40 : Wrzesień 06, 2009, 11:32:38 »

kurczaczek a myslalem ze mozna gdzies samemu  ZÂły
annabella
Gość
« Odpowiedz #41 : Wrzesień 17, 2009, 23:39:46 »

dziekuje za pomoc , od jutra trenuje
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #42 : Październik 03, 2009, 17:29:48 »

ByĂŚ moÂże niektĂłrzy, podobnie jak ja, majÂą problem ze wstawieniem fotek z kompa lub z poczty (emila  MrugniĂŞcie ) i wysÂłaniem ich np. na pw..
OtrzymaÂłem niedawno pomoc w tej sprawie i myÂślĂŞ, ze niejednemu z nas siĂŞ to przyda:

JeÂżeli masz juÂż zdjĂŞcie w komputerze (np. na pulpicie), to caÂła sprawa przesyÂłania go na PW wyglÂąda tak:

INSTRUKCJA PRZESYÂŁANIA ZDJÊÆ

1. WejœÌ na stronê
                                http://www.imageshack.us/

2. Klikn¹Ì po prawej stronie u góry szary "klawisz" z napisem:

Browse..

3. Po lewej stronie u gĂłry wyÂświetli siĂŞ okno :

"Wybierz pliki do wysÂłania za pomocÂą www.imageshack.us "

Klikn¹Ì na wybrane do wysÂłania zdjĂŞcie ( jak trzeba, to naleÂży go

wczeÂśniej wyszukaĂŚ np. na pulpicie, w "moich dokumentach")

4. PoczekaĂŚ aÂż w pustej dÂługiej ramce ukaÂże siĂŞ zapis tego zdjĂŞcia,

np. " Wawel 20.03009r. 044.jpg (1010KB)"

5.  Klikn¹Ì pomaraĂączowo obrysowanÂą ramkĂŞ z napisem:

" start upload!"

6.  PoczekaĂŚ aÂż dwie dÂługie ramki u gĂłry  (Total i Current) zaÂładujÂą siĂŞ do koĂąca

(takie pulsujÂące skoÂśne niebieskie paski)

7.  Po zaÂładowaniu w/w paskĂłw wyskoczy nowa duÂża ramka.

NaleÂży  skopiowaĂŚ pierwszÂą od gĂłry ramkĂŞ - przy ramce po prawej

stronie  pisze:

" Direct link to image"

8.  WkleiĂŚ tu gdzie piszesz treœÌ wiadomoÂści na PW na forum

9.  WysÂłaĂŚ PW ze zdjĂŞciem.

PowrĂłt do stanu pierwotnego:

Klikn¹Ì na " ¿ó³t¹ ¿abê" ( górny prawy róg okna)
« Ostatnia zmiana: Październik 03, 2009, 17:45:57 wysłane przez Dariusz » Zapisane

KapÂłan 718
Gość
« Odpowiedz #43 : Październik 15, 2009, 08:27:26 »

WITAM WSZYSTKICH!

Tak jak w tytule, chcê siê nauczyÌ t³umaczenie filmów, znam angielski na poziomie czytanie ksi¹¿ek technicznych po angielsku Uœmiech

jeœli ktoœ wiec co i jak mo¿e niech napisze krótki tutorial lub parê s³ów, potrzebne mi s¹ wszelkie wskazówki - jak nie t³umaczyÌ tak¿e...

pozdrawiam,
KapÂłan 718'
Hans Olo
Gość
« Odpowiedz #44 : Październik 15, 2009, 09:29:36 »

Jako, Âże juÂż trochĂŞ tÂłumaczyÂłem, a teraz bĂŞdÂąc juÂż po studiach zabieram siĂŞ za to ponownie, to pomogĂŞ.
ÂŚciÂągnij program subedit. JeÂśli jest dostĂŞp do takowych to przydaĂŚ siĂŞ moÂże takÂże plik z napisami angielskimi, dziĂŞki ktĂłrym masz juÂż wbudowanÂą synchronizacjĂŞ . Jak nie, to musisz lecieĂŚ ze sÂłuchu.
Widok na edytor napisów w programie w³¹cza siê przez ctrl+e. Zaczynaj¹c od zera bêdziesz musia³ przy ka¿dej kwestii wstawiaÌ moment pocz¹tkowy napisów. Wa¿ne byœ nie u¿ywa³ do tego formatu TMP, poniewa¿ jest on bardzo niedok³adny i przestarza³y. Polecam format mDVD, wszystko znajdziesz w opcjach programu. Wracaj¹c do tematu - czasy pocz¹tkowe wstawiasz klawiszem insert. Zostan¹ one umieszczone w nawiasach klamrowych (mDVD) lub kwadratowych (mpl2).Za nim pojawi siê drugi nawias, ale pusty. Jest to miejsce na czas koùcowy, ale to póŸniej. Za nawiasami umieszczasz przet³umaczon¹ kwestiê. Staraj siê by mia³a ona kolor jak najbli¿szy czarnemu a w szczególnoœci nie zielony, poniewa¿ mo¿e byÌ ona za d³uga do przeczytania w danym czasie. D³ugie zdania dziel na dwa wiersze znakiem pionowej kreski "|", po tym znaku, ani przed nim nie wstawiaj spacji. Unikaj dzielenia na trzy wiersze, lepiej wstawiÌ nastêpne wyœwietlenie.
Gdy ju¿ skoùczysz mo¿esz przejœÌ do uzupe³nienia czasów koùcowych. Najlepiej zrobiÌ to kombinacj¹ ctrl+w, gdzie mo¿esz ustawiÌ czas wyœwietlania napisów. Polecam 4 sekundy. SprawdŸ teraz ponownie czy nie ma zielonych linii. Jak s¹, to spróbuj je doprowadziÌ co najmniej do koloru szarego.
Na koniec - kolor czerwony oznacza b³êdny czas pocz¹tkowy napisu (wczeœniejszy ni¿ poprzedniego), co nale¿y bezwzglêdnie poprawiÌ, poniewa¿ napisy od tego momentu oszalej¹ podczas ogl¹dania.
Zapisujesz shift+ctrl+s za pierwszym razem i póŸniej ju¿ tylko ctrl+s, ale w opcjach edytora napisów mo¿esz ustawiÌ automatyczne zapisywanie co jakiœ czas. Jak by podczas t³umaczenia napisy nie chcia³y wyœwietlaÌ siê po pierwszym zapisaniu, to za³aduj je z miejsca, w którym je zapisa³eœ i ju¿ bêdzie ok.
Oczywiœcie warto zawsze oddaÌ napisy innemu t³umaczowi przed publikacj¹, by ten poprawi³ wszelkie b³êdy i niegramatycznie brzmi¹ce wypowiedzi. Wierz mi, ¿e przy godzinach pracy nad t³umaczeniem cz³owiek potrafi naprawdê zapisaÌ proste zdanie zupe³nie nie po polsku i to siê zdarza najlepszym. Wiele napisów przechodzi³o przez wielokrotne poprawki, w których te¿ sam pomaga³em czasami Rydzowi na hataku.
PS: ZapomniaÂłem dodaĂŚ. W trybie edycji napisĂłw pauzĂŞ filmu robisz nie spacjÂą - z oczywistych wzglĂŞdĂłw - lecz przez ctrl+l, a przesuwanie o x sekund w przĂłd/tyÂł (x- moÂżna ustawiĂŚ w opcjach, domyÂślnie wynosi 5 s) nie strzaÂłkami lecz ctrl+[ oraz ctrl+].
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2009, 09:58:09 wysłane przez Hans Olo » Zapisane
KapÂłan 718
Gość
« Odpowiedz #45 : Październik 15, 2009, 11:17:27 »

masakra! ale ÂżeÂś napisaÂł precyzyjnie, bĂŞdĂŞ prĂłbowaĂŚ ale ciĂŞÂżko widzĂŞ bĂŞdzie JĂŞzyk

nie napisa³em tego, film to zarejestrowany wyk³ad ANGLIKA (tematyka trudna - lecz mi doskonale znana) i nie ma napisów ani lektora, sa jego s³owa tylko i wy³¹cznie - w sieci nie ma napisów wiêc postanowi³em przet³umaczyÌ, ¿eby by³y - proste Uœmiech

718'
frosk24
Gość
« Odpowiedz #46 : Październik 15, 2009, 12:30:01 »

opcja kiedy nie ma dostĂŞpu do angielskich napisĂłw , otwieramy notatnik i otwieramy film w dowolnym odtwarzaczu ( odtwarzacz ktĂłry posiada opcje klatkowÂą ) , kiedy w filmie padajÂą kwestie piszemy w notatniku np : {1}{100}tÂłumaczony tekst

gdzie {numer klatki poczÂątkowej}{numer klatki koĂącowej}tÂłumaczony tekst

w opcji czasowej (nie pamiĂŞtam za bardzo) ale raczej to szÂło tak : 00:00:01 : tÂłumaczony  tekst

jak gdzieÂś znajdĂŞ to ci podeÂśle jak to wyglÂąda   
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2009, 12:32:40 wysłane przez frosk24 » Zapisane
KapÂłan 718
Gość
« Odpowiedz #47 : Październik 15, 2009, 12:37:36 »

no ja szukaÂłem i NIC, w necie o tym nie ma za duÂżo co i jak!

wybieram raczej opcjĂŞ czasowÂą a nie klatkowÂą a to co napisaÂł Hans Olo to koszmar jakiÂś...

718'
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #48 : Październik 15, 2009, 13:21:27 »

wybieram raczej opcjĂŞ czasowÂą a nie klatkowÂą
"Nie wiem" Dlaczego to mnie rozbawiÂło???

bo tak teÂż siĂŞ 'tematem' interesujĂŞ.
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2009, 14:22:23 wysłane przez PHIRIOORI » Zapisane
Hans Olo
Gość
« Odpowiedz #49 : Październik 15, 2009, 14:13:20 »

Hahaha. WeŸcie przestaùcie. Jaki koszmar? Zamiast w notatniku pisaÌ rêcznie czy to czas czy to klatki, zwyczajnie wstawiasz je jednym klawiszem. Wystarczy spauzowaÌ w momencie w którym chcesz wstawiÌ czasy i klikasz insert. A dalej to tylko tekst. Opcja czasowa (TMP) to badziew. Z czasówek nadaje siê do u¿ytku tylko mpl2 swego czasu silnie promowany przez Hatak, gdzie na jedn¹ jednostkê przypada ok. 100 ms - mniej dok³adne od formatu klatkowego, ale doœÌ dok³adne by mo¿na by³o ju¿ tego u¿ywaÌ bez problemów z synchronizacj¹, oraz srt, który jest równie dobry jak mDVD, ale nie mo¿na go edytowaÌ wprost, a jedynie wyeksportowaÌ napisy mDVD do postaci srt.
Subedit swojÂą drogÂą to wÂłaÂśnie taki odtwarzacz z wbudowanym notatnikiem, ktĂłry wyÂświetla siĂŞ pod filmem w jednym oknie. DziaÂła to duÂżo szybciej i sprawniej. ÂŚciÂągnijcie, poczytacie jakie sÂą opcje, popatrzcie na skrĂłty klawiszowe i siĂŞ przekonajcie. Ja bym w Âżyciu nawet nie podchodziÂł do tÂłumaczenia czegokolwiek, gdyby nie aplikacja pana Sikory.

http://matinf.pcz.pl/~subedit/polish/napisy-faq-pl.html
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2009, 14:21:56 wysłane przez Hans Olo » Zapisane
Strony: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: