Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Styczeń 12, 2025, 07:59:24

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 2 [3] 4 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: I co dalej ze ÂŚl꿹 ?  (Przeczytany 50743 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
ptak
Gość
« Odpowiedz #50 : Lipiec 07, 2011, 19:06:30 »

Cytat: Kiara
Na temat dokopania siĂŞ do skarbĂłw ÂŚlĂŞÂży wypowiada siĂŞ kilka osĂłb w tym temacie ( stÂąd liczba mnoga)

Kiaro, liczbê mnog¹ odró¿niam od pojedynczej, ale prosi³am Ciê o wskazanie w czyich g³owach
(z tych paru osób, które tu dyskutuj¹) jest wci¹¿ bogactwo i wory pieniêdzy?
I na jakiej podstawie tak sÂądzisz? Chyba wyraziÂłam siĂŞ jasno? A Ty gmatwasz.  DuÂży uÂśmiech

Pisanie o zakopanych skarbach nie jest jednoznaczne z ich po¿¹daniem. Czy¿byœ s¹dzi³a inaczej?
Kiara
Gość
« Odpowiedz #51 : Lipiec 07, 2011, 20:08:37 »

Odpowiedz znajdziesz w poprzednich postach starszych i mÂłodszych , bowiem kontekst wykopania bogactw  z ziemi jest tam powtarzajÂącym siĂŞ tematem.
Ludzie wyraŸnie okreœlaj¹ swoje intencjê dokopywania siê do ró¿nych ukrytych w ziemi skarbów , zainteresowanie tym tematem pod tym wzglêdem..
Wybacz ale ja nie jestem ich sekretark¹ spisuj¹c¹ szczegó³owo , kto czego pragnie w czyich g³owach co siê mieœci.
Zatem nie zadawaj mi proszĂŞ takich pytaĂą.
Chcesz to szukaj.

Kto jest zainteresowany i szuka ten znajduje odpowiedzi.

Pisanie o skarbach jeszcze o niczym nie Âświadczy , angaÂżowanie siĂŞ czynne bez wzglĂŞdu na konsekwencje , juÂż tak i to bardzo.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech

« Ostatnia zmiana: Lipiec 07, 2011, 20:17:15 wysłane przez Kiara » Zapisane
ptak
Gość
« Odpowiedz #52 : Lipiec 07, 2011, 21:00:19 »

Odpowiedz znajdziesz w poprzednich postach starszych i mÂłodszych , bowiem kontekst wykopania bogactw  z ziemi jest tam powtarzajÂącym siĂŞ tematem.
Ludzie wyraŸnie okreœlaj¹ swoje intencjê dokopywania siê do ró¿nych ukrytych w ziemi skarbów , zainteresowanie tym tematem pod tym wzglêdem..
Wybacz ale ja nie jestem ich sekretark¹ spisuj¹c¹ szczegó³owo , kto czego pragnie w czyich g³owach co siê mieœci.
Zatem nie zadawaj mi proszĂŞ takich pytaĂą.
Chcesz to szukaj.

Kto jest zainteresowany i szuka ten znajduje odpowiedzi.

Pisanie o skarbach jeszcze o niczym nie Âświadczy , angaÂżowanie siĂŞ czynne bez wzglĂŞdu na konsekwencje , juÂż tak i to bardzo.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech

WiĂŞcej wiary Kiaro w ludzi.
I naucz siĂŞ ich kochaĂŚ. Tak po prostu.  UÂśmiech  WĂłwczas dostrzeÂżesz w ich gÂłowach coÂś wiĂŞcej niÂż tylko wory pieniĂŞdzy.

Kiara
Gość
« Odpowiedz #53 : Lipiec 07, 2011, 22:48:30 »

Skarb najwiêkszy ka¿dy niesie we w³asnym sercu , jest nim jego m¹droœÌ i tam nale¿a³o by szukaÌ wiedzy , bowiem w nim s¹ odpowiedzi na wszystkie pytania.

A te ukryte w ziemi skarby?
Nie one majÂą nas przemieniaĂŚ , a dobro ktĂłrym  zapisujemy kolejne dni naszego Âżycia.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech

« Ostatnia zmiana: Lipiec 07, 2011, 22:49:28 wysłane przez Kiara » Zapisane
arteq
Gość
« Odpowiedz #54 : Lipiec 08, 2011, 20:57:44 »

Oczywistym jest, ¿e optymalnie jest aby utrzymaÌ zdrow¹ równowagê pomiêdzy byÌ a mieÌ. Jednak dopóki mamy równie¿ fizyczn¹ naturê potrzebna do ¿ycia jest nam materia a tak¿e fizyczny pokarm. Dlatego nie da siê odrzucaÌ i wyzbywaÌ ca³kowicie "z³ota". Nie trzeba byÌ oczywiœcie uzale¿nionym, jednak ludzie którzy krzycz¹, ¿e im "z³oto" nie jest potrzebne, a jednoczeœnie ¿yj¹ g³ównie na utrzymaniu innych (np. inni op³acaj¹ im czynsz, rachunki) zalatuj¹ mi mocno hipokryzj¹.

Kiedyœ pewnej osobie - która solennie zapewnia³a, ¿e w 2013 "z³oto" i inne dobra materialne nic nie bêd¹ znaczy³y zaproponowa³em, ¿e odkupiê od niej dom, mieszkanie za, powiedzmy 30% wartoœci rynkowej, oczywiœcie zap³acê z góry, a nieruchomoœÌ obejmê dopiero w 2013 r. Osoba ta dziêki otrzymanym pieni¹dzom bêdzie mog³a do 2013 zrobiÌ wiele dobrego, nazbieraÌ punktów, a przecie¿ - zgodnie z jej deklaracjami - w 2013 i tak nic nie bêdzie jej potrzebne z dóbr materialnych. Niestety, nie uzyska³em odpowiedzi na swoj¹ propozycjê. Wyci¹gn¹³em wnioski: albo nic nie posiada, albo sama nie wierzy w to co mówi.

Co do prac wykopaliskowych na ÂŚleÂży - przypomnĂŞ jedynie, Âże pch szumnie zapowiadaÂł, Âże do koĂąca 2009 roku biskup "zmÂądrzeje" - w kontekÂście pozwoli im kontynuowaĂŚ wykopaliska. A wÂłaÂśnie - czy ktoÂś siĂŞ orientuje, czy pch wywiÂązaÂło siĂŞ z deklaracji/umowy wykonania remontu posadzki?
east
Gość
« Odpowiedz #55 : Lipiec 08, 2011, 21:29:18 »

skarbem na ÂŚlĂŞÂży okazaÂło siĂŞ to, Âże odkryto mury datowane na profesora na ponad 2 tys lat wstecz, a wiĂŞc przypadajÂące na czasy sÂłowiaĂąskie na tych ziemiach jak najbardziej co przeczy jakoby  SÂłowianie byli dzikusami mieszkajÂącymi w drewnianych chaÂłupach, a dopiero ChrzeÂścijanie "wymurowali" PolskĂŞ . Datowanie to miaÂło potwierdziĂŚ badanie zaprawy wyskrobanej ze staroÂżytnego fragmentu muru, jednakÂże do dnia dzisiejszego ta informacja nie zostaÂła przedstawiona. Nie chodzi o to, aby przedstawiĂŚ informacjĂŞ zgodnÂą z oczekiwaniami, ale JAKÂĄKOLWIEK. PonoĂŚ powaÂżny instytut , ktĂłry badaÂł tÂą zaprawĂŞ odmĂłwiÂł komentarza, a sam profesor nabraÂł wody w usta w tej sprawie. Bo zapewne zagroÂżona jego profesura i ewentualne dotacje na inne badania. Tak to siĂŞ odbywa w tych czasach niestety.
Remont posadzki w koœció³ku na Œlê¿y maj¹cy za zadanie z powrotem zakrycie ewentualnych dowodów barbarzyùstwa ojców obecnych w³aœcicieli Koœció³ka na koszt PCh to ju¿ swoiste kuriozum. Dziœ nie licz¹ siê fakty czy prawda historyczna , tylko interes i umowa. Jakby mnie zale¿a³o na ukryciu niewygodnych wykopalisk to bym sam u³o¿y³ posadzkê i spoko. A tak, to dowody s¹ ignorowane /ukrywane, a posadzka nie po³o¿ona i denerwuje to wyznawców takich jak Arteq bo ... liczy siê umowa. Do koœció³ka zaœ wejœcia ni ma. To ju¿ staje siê typowo narodow¹ nasz¹ przypad³oœci¹.

Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #56 : Lipiec 08, 2011, 21:37:10 »

Cytat: east
... A tak, to dowody s¹ ignorowane /ukrywane, a posadzka nie po³o¿ona i denerwuje to wyznawców takich jak Arteq bo ... liczy siê umowa. Do koœció³ka zaœ wejœcia ni ma. To ju¿ staje siê typowo narodow¹ nasz¹ przypad³oœci¹.

Spokojnie >east<,
na szczĂŞÂście nie jest jeszcze tak Âźle.
ÂŚmiem twierdziĂŚ, Âże nasz (nie tylko, zresztÂą) narĂłd siĂŞ budzi. Ci, pozostajÂący w mniejszoÂści, niejako w geÂście rozpaczy, podnoszÂą wiĂŞkszÂą wrzawĂŞ, ale to krĂłtkotrwaÂłe ekscesy.
Co zaÂś >arteq'a<, On juÂż ma szerzej otwarte oczy niÂż siĂŞ do tego przyznaje. MrugniĂŞcie DuÂży uÂśmiech
ZasÂłania siĂŞ jeszcze, ale buzuje w nim, zapewne. UÂśmiech

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
arteq
Gość
« Odpowiedz #57 : Lipiec 08, 2011, 22:01:32 »

a dopiero ChrzeÂścijanie "wymurowali" PolskĂŞ
przecieÂż wiadomo kto wymurowaÂł PolskĂŞ - Kazimierz Wielki "zastaÂł drewnianÂą, a zostawiÂł murowanÂą"  ;]

obecnych w³aœcicieli Koœció³ka na koszt PCh to ju¿ swoiste kuriozum. Dziœ nie licz¹ siê fakty czy prawda historyczna , tylko interes i umowa.
Podoba mi siĂŞ ironia ukryta w twojej wypowiedzi i prĂłba odwrĂłcenia uwagi od niewywiÂązania siĂŞ pch z umowy, zbagatelizowanie tego. ÂŻe zostaÂły odkryte mury - cieszy mnie to, naprawdĂŞ. ÂŻe profesor milczy? - na to wpÂływu nie mam. Nie zÂłoÂści mnie niedotrzymywanie umowy - na szczĂŞÂście to nie ja nie dotrzymaÂłem i skutki tego nie mnie dotykajÂą bezpoÂśrednio. Ale dlaczego uczciwi ludzie - jak sami o sobie mĂłwiÂą - nie dotrzymujÂą umowy - danego sÂłowa? Tak East, dla mnie umowa - dane sÂłowo i dotrzymanie go - liczy siĂŞ, i to bardzo. Dlaczego to ja mam byĂŚ tym "niedobrym"? Bo to dostrzegÂłem i powiedziaÂłem? Jak to leciaÂło w pewnej piosence "niech siĂŞ wstydzi ten co robi, a nie ten co widzi".
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #58 : Lipiec 08, 2011, 23:06:37 »

Ale ten kto robi co..
czyÂżbyÂś wstydami zonglowaÂł?
Thotal
Gość
« Odpowiedz #59 : Lipiec 09, 2011, 07:24:57 »

Gdy rozgrzebywali, to mu nic nie dali... DuÂży uÂśmiech

Teraz przyszedÂł nowy i ma daĂŚ, jest teÂż drugi nowy do brania, podobno majÂą ruszyĂŚ...

Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech
janusz

Wielki gaduÂła ;)

Punkty Forum (pf): 29

« Odpowiedz #60 : Lipiec 09, 2011, 22:45:28 »

W SobĂłtce sÂą nowe prĂŞÂżne wÂładze, ktĂłre chcÂą jak najszybciej przywrociĂŚ  zabytkowy koÂśció³ na szczycie ÂŚlĂŞÂży do normalnoÂści. TroszkĂŞ czasu to zajmie, ale waÂżne, Âże zostaÂły juÂż podjĂŞte decyzje w sprawie poprawy stanu zagroÂżonego zawaleniem zabytku. UÂśmiech
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #61 : Lipiec 10, 2011, 23:28:58 »

W SobĂłtce sÂą nowe prĂŞÂżne wÂładze, ktĂłre chcÂą jak najszybciej przywrociĂŚ  zabytkowy koÂśció³ na szczycie ÂŚlĂŞÂży do normalnoÂści. TroszkĂŞ czasu to zajmie, ale waÂżne, Âże zostaÂły juÂż podjĂŞte decyzje w sprawie poprawy stanu zagroÂżonego zawaleniem zabytku. UÂśmiech

Teraz fundacja D.ÂŚ. powinna siĂŞ wykazaĂŚ i rzuciĂŚ kasĂŞ na remont .

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
east
Gość
« Odpowiedz #62 : Lipiec 11, 2011, 08:49:59 »

Witaj Arteq

Tak East, dla mnie umowa - dane sÂłowo i dotrzymanie go - liczy siĂŞ, i to bardzo. Dlaczego to ja mam byĂŚ tym "niedobrym"? Bo to dostrzegÂłem i powiedziaÂłem? Jak to leciaÂło w pewnej piosence "niech siĂŞ wstydzi ten co robi, a nie ten co widzi"

Ja CiĂŞ wcale nie uwaÂżam za "niedobrego" pod jakimkolwiek wzglĂŞdem.  MojÂą uwagĂŞ zwrĂłciÂł tylko fakt, Âże w tym konkretnym przypadku koÂśció³ka instytucja ,ktĂłra sama dokonaÂła barbarzyĂąskiej rozbiĂłrki wczeÂśniej istniejÂącej na tym miejscu budowli bez Âżadnych ceregieli teraz dopomina siĂŞ swoich praw w przypadku rozbiĂłrki posadzki. Zasada jest sÂłuszna tylko wtedy, gdy krzywdĂŞ ponosi ta  instytucja ?  No có¿, takie sÂą twarde prawa biznesu, to zwyciĂŞzcy piszÂą historiĂŞ, ale my patrzmy uwaÂżnie , przyglÂądajmy siĂŞ i zgodnie z wrodzonÂą uczciwoÂściÂą wyciÂągajmy wnioski.
Kiara
Gość
« Odpowiedz #63 : Lipiec 11, 2011, 09:29:45 »

Dodam tylko jako ciekawostkĂŞ.

Jest takie miejsce na Krecie , niby nic wielkiego dziura  w ziemi  a w tej dziurze g³êboka  duÂża i przepiĂŞkna jaskinia, naprawdĂŞ cudna!
Miejsce poÂłoÂżone daleko od ludzi w promieniu kilku kilometrĂłw nie ma domĂłw.
Ale.... obok tej dziury w ziemi sÂą dwa zupeÂłnie nowe koÂścioÂłki.
Dla kogo i po co?

Zawsze jak tam idĂŞ pojawia siĂŞ piĂŞkny biaÂły go³¹b , ja robiĂŞ mu zdjĂŞcia jest  cudny  i okazaÂły.
To tylko taka dygresja  utwierdzajÂąca mnie w przekonaniu iÂż  obecne  religie od dawna znajÂą prawdĂŞ dotyczÂącÂą pewnych miejsc i caÂły czas starajÂą siĂŞ jÂą wymazywaĂŚ z pamiĂŞci ludzi , przekodowujÂąc jÂą swoimi wspó³czesnymi symbolami.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Lipiec 11, 2011, 12:09:19 wysłane przez Kiara » Zapisane
east
Gość
« Odpowiedz #64 : Lipiec 11, 2011, 12:12:39 »

Tomtom ,pytanie jest czy we wÂładzach SobĂłtki znajdzie siĂŞ jakiÂś cywilizowany odpowiednik BolesÂława IIgo Zpomnianego

http://www.polityka.pl/historia/231607,1,zniknal-wmrokach-sredniowiecza.read

Ja uwaÂżam ,Âże w koĂącu siĂŞ taki znajdzie jeÂśli nawet nie  w tym pokoleniu. Ludzie nie zapomnÂą .
arteq
Gość
« Odpowiedz #65 : Lipiec 11, 2011, 15:48:33 »

w tym konkretnym przypadku koœció³ka instytucja ,która sama dokona³a barbarzyùskiej rozbiórki wczeœniej istniej¹cej na tym miejscu budowli bez ¿adnych ceregieli teraz dopomina siê swoich praw w przypadku rozbiórki posadzki.

East, wybacz, ale przeciw faktom (umowa pch) wystawiasz swoje domniemania (rozbiórka poprzedniego obiektu prze KRK) i oczekujesz, ¿e bêd¹ równowa¿ne. Nie wiemy czy kiedyœ jakaœ instytucja koœcielna dokona³a/zlecia³ rozbiórkê poprzedniego obiektu. Równie dobrze móg³ sam ulec dewastacji, zniszczeniu, a teren po prostu uprz¹tniêto i zaadoptowano. Równie dobrze ktoœ móg³by przyjœÌ do Ciebie i powiedzieÌ: "hej, kiedyœ - 850 lat temu ten teren nale¿a³ do moich przodków, ale dawno pomarli, s³uch zagin¹³ o nich, ale to moja ziemia i zje¿d¿aj mi st¹d" - ciekaw jestem czy jego domniemane prawa uznawa³byœ na równi ze swoim aktem w³asnoœci.

Zasada jest sÂłuszna tylko wtedy, gdy krzywdĂŞ ponosi ta  instytucja ?  No có¿, takie sÂą twarde prawa biznesu, to zwyciĂŞzcy piszÂą historiĂŞ, ale my patrzmy uwaÂżnie , przyglÂądajmy siĂŞ i zgodnie z wrodzonÂą uczciwoÂściÂą wyciÂągajmy wnioski.
Widzisz, nadal swoje oskar¿enia opierasz na domniemaniach. Do tego - nawet je¿eli na chwilê za³o¿yÌ pe³na poprawnoœÌ Twojej tezy - to i tak l¹dujemy w absurdalnym i nieuczciwym zagraniu, próbie wyreklamowania pch - bardzo nielubianym przeze mnie i uwa¿anym za dziecinne - wyt³umaczeniu: "no to co, ¿e ukrad³, inni te¿ kradn¹".
Hmmm... przecieÂż pch miaÂł byĂŚ nowÂą jakoÂściÂą, wzorem do naÂśladowania, jutrzenkÂą nowych, lepszych i uczciwych czasĂłw...
east
Gość
« Odpowiedz #66 : Lipiec 11, 2011, 16:16:59 »

Arteq ja ani sÂłowa nie wspominam o uczciwoÂści PCH  bo siĂŞ rozumie, Âże skoro byÂła umowa o naprawieniu szkody to trzeba byÂło siĂŞ z niej wywiÂązaĂŚ bez wzglĂŞdu na to czy druga strona umowy gra fair czy nie.

Natomiast jeÂśli mowa o prawdzie historycznej to trochĂŞ mija siĂŞ z celem powoÂływanie siĂŞ na akty wÂłasnoÂści i uregulowania prawne w tym zakresie. Wszak prawo rzymskie przynieÂśli rzymianie MrugniĂŞcie  Gdyby siĂŞ okazaÂło nawet, Âże KoÂśció³ek stoi na o wiele starszej, sÂłowiaĂąskiej wÂłasnoÂści to trudno oczekiwaĂŚ, Âże ktokolwiek kazaÂłby zburzyĂŚ istniejÂący teraz przybytek, a odrestaurowaĂŚ pradawnÂą ÂświÂątyniĂŞ bo wszak spadkobiercĂłw jedynie sÂłuszna siÂła wytĂŞpiÂła juÂż dawno. NaleÂżaÂłoby jednak zbadaĂŚ jak byÂło faktycznie i te fakty podaĂŚ do wiadomoÂści -skoro juÂż jakieÂś badania zostaÂły poczynione i dopiero przywrĂłciĂŚ posadzkĂŞ.

Inaczej mamy w dalszym ciÂągu kombinowanie i ukrywanie prawdy. W tym wypadku prawdy historycznej. I teraz to wÂłaÂściwie nie wiadomo co dalej. Czy te badania kontynuowaĂŚ ( a  w takim razie nie moÂżna uznaĂŚ ich za zakoĂączone i roszczenie przywrĂłcenia stanu posadzki naleÂży odÂłoÂżyĂŚ do zakoĂączenia umowy ) ,albo przerwaĂŚ uznajÂąc za zakoĂączone na obecnym etapie i wyegzekwowaĂŚ umowĂŞ.  W takim razie jesteÂśmy w sytuacji , Âże kiedyÂś pojawi siĂŞ nowa organizacja ,ktĂłra bĂŞdzie chciaÂła kontynuowaĂŚ prace w przerwanym momencie i znĂłw siĂŞ wszystko rozbabrze.

"no to co Âże ukradÂł, inni teÂż karadÂą " - to powinno siĂŞ stosowaĂŚ albo do kaÂżdego , albo w ogĂłle. WolaÂłbym, aby to drugie UÂśmiech

Arteq piszesz
Hmmm... przecieÂż pch miaÂł byĂŚ nowÂą jakoÂściÂą, wzorem do naÂśladowania, jutrzenkÂą nowych, lepszych i uczciwych czasĂłw...
MoÂże dlatego Hawass nie daje zgody na wykopki w Egipcie bo siĂŞ dowiedziaÂł, Âże PCh po sobie nie sprzÂąta ? A gdyby tak ktoÂś Hawassowi doniĂłsÂł o sprawie na ÂŚlĂŞÂży to pewnie by ochoczo z tego argumentu skorzystaÂł MrugniĂŞcie
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #67 : Lipiec 11, 2011, 17:48:54 »

Fajnie to podsumowaleÂś,  east.
Jak widaĂŚ wyszla tu ponownie na powierzchniĂŞ czyjaÂś tendencyjnosc i mentalnosc kalego.

Cytat: east
Natomiast jeÂśli mowa o prawdzie historycznej to trochĂŞ mija siĂŞ z celem powoÂływanie siĂŞ na akty wÂłasnoÂści i uregulowania prawne w tym zakresie. Wszak prawo rzymskie przynieÂśli rzymianie MrugniĂŞcie  Gdyby siĂŞ okazaÂło nawet, Âże KoÂśció³ek stoi na o wiele starszej, sÂłowiaĂąskiej wÂłasnoÂści to trudno oczekiwaĂŚ, Âże ktokolwiek kazaÂłby zburzyĂŚ istniejÂący teraz przybytek, a odrestaurowaĂŚ pradawnÂą ÂświÂątyniĂŞ bo wszak spadkobiercĂłw jedynie sÂłuszna siÂła wytĂŞpiÂła juÂż dawno. NaleÂżaÂłoby jednak zbadaĂŚ jak byÂło faktycznie i te fakty podaĂŚ do wiadomoÂści -skoro juÂż jakieÂś badania zostaÂły poczynione i dopiero przywrĂłciĂŚ posadzkĂŞ.

Inaczej mamy w dalszym ciÂągu kombinowanie i ukrywanie prawdy. W tym wypadku prawdy historycznej.

Wszak Nie WIEMY czy kiedyÂś jakaÂś instytucja koÂścielna dokonaÂła/zleciaÂł rozbiĂłrkĂŞ poprzedniego obiektu.
Nie WIEMY czy mĂłgÂł sam ulec dewastacji, zniszczeniu.
RĂłwniez Nie WIEMY, czy spadkobiercĂłw jedynie sÂłuszna siÂła wytĂŞpiÂła juÂż dawno, czy wytĂŞpiĂŚ usiÂłuje teraz,
czy teren "po prostu"
"uprzÂątniĂŞto"
"i zaadoptowano."
np. tak, jak niejaki arteq "sprzÂąta" rĂŞcami janusza "po prostu" moje posty do "Âśmietnika" od kiedy,
w kwietniu 2009 osmieliÂłem sie skrytykowaĂŚ pewne programy krk

Nie WIEMY, kto realizowaÂł plan 1. i skÂąd mÂątwy 2.

NaleÂżaÂłoby jednak zbadaĂŚ jak JEST faktycznie
i te fakty podaĂŚ do wiadomoÂści - skoro juÂż jakieÂś badania zostaÂły poczynione.

« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2011, 11:55:46 wysłane przez PHIRIOORI » Zapisane
janusz

Wielki gaduÂła ;)

« Odpowiedz #68 : Lipiec 12, 2011, 19:57:21 »

Pod koniec X wieku Mieszko I w³¹czyÂł ÂŚlÂąsk do paĂąstwa Polan. Na szczycie ÂświĂŞtej gĂłry istniaÂł juÂż wtedy grĂłd SÂłowian-ÂŚlĂŞÂżan. Po objĂŞciu nad tym rejonem wÂładzy przez PiastĂłw, grodem rzÂądziÂł ich przedstawiciel kasztelan. ÂŚlĂŞÂżaĂąski grĂłd w 1294 broniÂł przejÂścia ku WrocÂławiowi wojskom WacÂława II. ÂŚredniowieczny zamek wybudowany zostaÂł dopiero po roku 1343. Inicjatorem jego powstania byÂł ksi¹¿ê Âświdnicko-jaworski Bolko II, ktĂłry kupiÂł gĂłrĂŞ od ksiĂŞcia MikoÂłaja ZiĂŞbickiego. TuÂż po wybudowaniu, ksi¹¿ê Bolko ofiarowaÂł go w 1353 r. w prezencie Âślubnym krĂłlowi Czech Karolowi IV. W 1428 r. warowniĂŞ zdobyli husyci, a cztery lata póŸniej odbili go mieszczanie Âświdniccy i wrocÂławscy. W czasie walk zamek zostaÂł zniszczony, jednak jego stan byÂł na tyle dobry, Âże staÂł siĂŞ siedzibÂą rozbĂłjnikĂłw. NĂŞkani rozbojami, ktĂłre rabowaÂły karawany kupieckie, mieszczanie wrocÂławscy i Âświdniccy zdobyli zamek i zniszczyli go doszczĂŞtnie. ZachowaÂła siĂŞ jedynie wieÂża, ktĂłra zawaliÂła siĂŞ w 1543 r. W 1702 r. na czĂŞÂści fundamentĂłw zamku powstaÂł koÂśció³, a pozostaÂłe resztki murĂłw zachowaÂły siĂŞ do dziÂś, co widaĂŚ na poniÂższym zdjĂŞciu.Po poÂżarze w 1834, w poÂłowie XIX wieku wybudowano, a wÂłaÂściwie dobudowano do poÂłudniowej Âściany starego, nowy koÂśció³ w stylu neoromaĂąskim pod wezwaniem Nawiedzenia NajÂświĂŞtszej Maryi Panny.

Jak widaĂŚ na poniÂższych zdjĂŞciach wiedza o miejscu gdzie byÂł ''ukryty'' zamek byÂła dostĂŞpna wszystkim, ktĂłrzy majÂą szeroko otwarte oczy.  MrugniĂŞcie

Zamek na szczycie.                                                                                  ÂŚlĂŞÂżaĂąski koÂśció³ek
« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2011, 20:29:55 wysłane przez janusz » Zapisane
janusz

Wielki gaduÂła ;)

« Odpowiedz #69 : Lipiec 20, 2011, 20:47:15 »

Zdjêciowa relacja z lipcowej wycieczki na Œlê¿ê Uœmiech

CzêœÌ ÂślĂŞÂżaĂąskiego ''Sfinksa'' - widok z boku i     widok z gĂłry
« Ostatnia zmiana: Lipiec 20, 2011, 20:52:45 wysłane przez janusz » Zapisane
krzysiek
Gość
« Odpowiedz #70 : Lipiec 20, 2011, 22:04:02 »

ÂŚwietny fotoreportaÂż. Gratulacje.
A ze zdjêÌ wynika, ¿e koœció³ek wci¹¿ jest rozkopany. Jak mniemam, w takim stanie zostawi³a go ekipa PCh. Ciekawi mnie, czy tam aktualnie krêc¹ siê jacyœ badacze. A jeœli nie, to dlaczego i na kogo czekaj¹ te wykopki?

Pozdrawiam! UÂśmiech
janusz

Wielki gaduÂła ;)

« Odpowiedz #71 : Lipiec 20, 2011, 23:14:04 »

Podobno wszystko zale¿y teraz od decyzji w³adz Sobótki. Musi byÌ ona szybka, bo na szczycie koœció³ka zabrzmia³ juz ostatni dzwonek, a 2012 coraz bli¿ej. Du¿y uœmiech

« Ostatnia zmiana: Lipiec 21, 2011, 00:22:28 wysłane przez janusz » Zapisane
janusz

Wielki gaduÂła ;)

« Odpowiedz #72 : Grudzień 20, 2011, 23:25:00 »

Krótka relacja ''na ¿ywo'' z koœció³ka na Œlê¿y. Smutny

<a href="http://www.youtube.com/v/Wf7Lo1k3Qj4?version=3&amp;amp;hl=pl_PL" target="_blank">http://www.youtube.com/v/Wf7Lo1k3Qj4?version=3&amp;amp;hl=pl_PL</a>
arteq
Gość
« Odpowiedz #73 : Grudzień 21, 2011, 20:21:14 »

ech, brawo pch, brawo...
zostaje po nich baÂłagan, niesÂława i niespeÂłnione obietnice.
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #74 : Grudzień 22, 2011, 00:22:21 »

niepojmuje. Przekopali wszysztkie narozniki oprĂłcz tego wÂłaÂściwego MrugniĂŞcie)
Strony: 1 2 [3] 4 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: