Symeon
Gość
|
 |
« Odpowiedz #50 : Sierpień 03, 2009, 22:13:28 » |
|
Symeon, poruszy³eœ nieœwiadomie bardzo ciekaw¹ kwestiê - masek jakie na siebie zak³adamy w zale¿noœci od "potrzeb" i sytuacji. Wynika³oby z Twojej wypowiedzi, ¿e w w¹skim i znajomym gronie uchodzi, a publicznie ju¿ nie... Ale przecie¿ czyn jest ten sam, róznic¹ jest jedynie rodzaj i iloœÌ "widowni".
W w¹skim gronie te¿ nie uchodzi, ja napisa³em, ¿e publicznie tak nie mo¿na ¿artowaÌ i z tych s³ów wynika³oby, ¿e niepublicznie ju¿ mo¿na, a chodzi³o mi o to, ¿e szkodliwoœÌ takiego publicznego ¿artu jest wiêksza (i na dodatek w obecnoœci tej czarnoskórej osoby, pokazaniem jego wizerunku itd.) ni¿ szkodliwoœÌ ¿artu wypowiadanego w bardzo ma³ym gronie. Nie jestem pewien jak to jest traktowane przez prawo, ale wydaje mi siê, ¿e za publiczne obra¿anie kodeks karny przewiduje wiêksz¹ karê. Natomiast pod wzglêdem moralnym oczywiœcie oba przypadki s¹ niew³aœciwe. Ja te¿ kiedyœ opowiedzia³em kilka takich dowcipów, ale teraz mi siê to w ogóle nie zdarza, co wiêcej, w gronie znajomych zawsze staram siê broniÌ ciemnoskórych kiedy ktoœ twierdzi, ¿e s¹ pod wieloma wzglêdami gorsi.
|
|
|
|
|
|
|
jeremiasz
Gość
|
 |
« Odpowiedz #51 : Sierpień 04, 2009, 07:44:26 » |
|
No dobrze, ale przecieÂż osoba najbardziej zainteresowana tym "Âżartem" czyli Ăłw czarnoskĂłry kolega wcale nie poczuÂł siĂŞ uraÂżony czy obraÂżony (z tego co przekazujÂą w relacjach). No to w czym problem? Sie kurcze, "obroĂący", znaleÂźli.
pozdrawiam
PS: A co do pewnej poprawnoÂści politycznej, spoÂłecznej czy jakiejÂś innej.
Zauwa¿cie gdzie jest problem. Kiedyœ mówiliœmy "czarny" bo œwietnie opisywa³o to podstawow¹ cechê wygl¹du cz³owieka. Tak samo siê mówi³o "bia³y". Wysoki, niski, ³ysy, gruby, chudy, itp. A poniewa¿ murzyni byli przez wiele lat dyskryminowani, byli niewolnikami, itp. to pojawi³o siê takie skojarzenie ¿e "czarny to gorszy". Co powinniœmy zrobiÌ? DaÌ wszystkim takie same prawa - czarnym, bia³ym, zó³tym, czerwonym i hebanowym, i jeszcze Bóg wie jakim ludziom o jakiemkolwiek kolorze skóry.
A co robimy?.. Wymyœliliœmy sobie, ¿e jak przestaniemy u¿ywaÌ s³owa "czarny" to problem zniknie. I to sie nazywa poprawnoœÌ polityczna. Ma to sens?
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 04, 2009, 07:53:18 wysłane przez jeremiasz »
|
|
|
|
|
Symeon
Gość
|
 |
« Odpowiedz #52 : Sierpień 05, 2009, 19:54:33 » |
|
No dobrze, ale przecieÂż osoba najbardziej zainteresowana tym "Âżartem" czyli Ăłw czarnoskĂłry kolega wcale nie poczuÂł siĂŞ uraÂżony czy obraÂżony (z tego co przekazujÂą w relacjach). No to w czym problem? Sie kurcze, "obroĂący", znaleÂźli.
Jeœli rzeczywiœcie ten misjonarz zrozumia³ co do niego o. Rydzyk powiedzia³, to moim zdaniem powiedzia³ on mediom, ¿e nie czuje siê obra¿ony, bo ju¿ przebaczy³ Rydzykowi i nie chcia³, ¿eby go za ten incydent ukarali. Co powinniœmy zrobiÌ? DaÌ wszystkim takie same prawa - czarnym, bia³ym, zó³tym, czerwonym i hebanowym, i jeszcze Bóg wie jakim ludziom o jakiemkolwiek kolorze skóry.
A co robimy?.. Wymyœliliœmy sobie, ¿e jak przestaniemy u¿ywaÌ s³owa "czarny" to problem zniknie. I to sie nazywa poprawnoœÌ polityczna. Ma to sens?
PrzecieÂż wszyscy majÂą takie same prawa, niezaleÂżnie od koloru skĂłry. Inna sprawa, Âże niektĂłrzy dyskryminjÂą osoby o innym kolorze, ale prawa jaknajbardziej wszyscy majÂą takie same.
|
|
|
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
 |
« Odpowiedz #53 : Sierpień 05, 2009, 23:12:48 » |
|
Mnie teÂż kiedyÂś nazwano "biaÂłasem", czuÂłem siĂŞ podle, ktoÂś mnie zdyskryminowaÂł  Pozdrawiam - Thotal 
|
|
|
|
|
|
|
dczion
Gość
|
 |
« Odpowiedz #54 : Sierpień 06, 2009, 01:45:46 » |
|
Witaj Ptaszku to bardzo prawdziwe co mowisz. Nazwal go rowniez bratem jezeli ludzie przestana sie dzielic to taki tekst bedzie tylko dobrym zartem. Czy ozancza to ze Tadeusz uznaje wszystkich ludzi rownych sobie?
|
|
|
|
|
|
|
jeremiasz
Gość
|
 |
« Odpowiedz #55 : Sierpień 06, 2009, 07:42:01 » |
|
PrzecieÂż wszyscy majÂą takie same prawa, niezaleÂżnie od koloru skĂłry. Inna sprawa, Âże niektĂłrzy dyskryminjÂą osoby o innym kolorze, ale prawa jaknajbardziej wszyscy majÂą takie same.
ObudÂź siĂŞ. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
dczion
Gość
|
 |
« Odpowiedz #56 : Sierpień 06, 2009, 13:07:35 » |
|
Murzynek Bambo w Afryce mieszka, CzarnÂą ma skĂłrĂŞ ten nasz koleÂżka. Uczy siĂŞ pilnie przez caÂłe ranki Ze swej murzyĂąskiej Pierwszej czytanki. A gdy do domu ze szkoÂły wraca, Psoci, figluje – to jego praca. AÂż mama krzyczy: “Bambo, Âłobuzie!” A Bambo czarnÂą nadyma buziĂŞ. Mama powiada: “Napij siĂŞ mleka”, A on na drzewo mamie ucieka. Mama powiada: “ChodÂź do kÂąpieli”, A on siĂŞ boi, Âże siĂŞ wybieli. Lecz mama kocha swojego synka, Bo dobry chÂłopak z tego Murzynka. Szkoda, Âże Bambo czarny, wesoÂły, Nie chodzi razem z nami do szkoÂły.
- Julian Tuwim
|
|
|
|
|
|
|
Symeon
Gość
|
 |
« Odpowiedz #57 : Sierpień 10, 2009, 10:16:29 » |
|
" Redemptoryœci (spoza Polski) odcinaj¹ siê od Tadeusza RydzykaList opublikowany w "The Tablet" (8 sierpnia 2009) My, misjonarze redemptoryœci z podprowincji Fortaleza w Brazylii oraz cz³onkowie œwiatowej rodziny œw. Alfonsa [za³o¿yciela redemptorystów - red.] ca³kowicie odcinamy siê od przeœmiewczego i infantylnego zachowania naszego wspó³brata Tadeusza Rydzyka, dyrektora Radia Maryja. Charyzmatem redemptorystów jest g³oszenie S³owa Bo¿ego wszystkim narodom z jak najwiêksz¹ mi³oœci¹ i szacunkiem. Dlatego w os³upienie wprawi³y nas lekcewa¿¹ce i rasistowskie uwagi br. Rydzyka. A przecie¿ dyrektor potê¿nej radiostacji, która poprzez sw¹ nazwê jest oddana Matce Odkupiciela, musi byÌ œwiadomy swej odpowiedzialnoœci wobec sióstr i braci na ca³ym œwiecie. Czy on zdaje sobie sprawê, ¿e takie bezmyœlne s³owa powoduj¹ ból, a nawet œmierÌ? Jako jego bracia redemptoryœci z pó³nocno-wschodniej Brazylii odrzucamy z najwiêksz¹ si³¹ ignorancjê i rasizm okazany przez br. Tadeusza. Jesteœmy tym zawstydzeni, silnie dotkniêci i - jako cz¹stka Ludu Bo¿ego - przepraszamy nasze siostry i braci oraz prosimy ich o wybaczenie. Brian Holmes, CSsR prze³o¿ony podprowincji redemptorystów w Fortaleza, Brazylia" http://wyborcza.pl/1,75248,6909990,Redemptorysci__spoza_Polski__odcinaja_sie_od_Tadeusza.html
|
|
|
|
|
|
|
Symeon
Gość
|
 |
« Odpowiedz #58 : Sierpień 22, 2009, 21:37:49 » |
|
Ojciec Tadeusz Rydzyk przeprasza Szef Radia Maryja na antenie: - Boże, jeżeli komukolwiek robię przykrość, temu ojcu Michałowi czy komukolwiek, to przepraszam bardzo. Pomyłka. To nie tak. Ja sobie żartowałem!Skrucha Tadeusza Rydzyka dotyczy jego słów z 12 lipca w czasie pielgrzymki Rodziny Radia Maryja na Jasną Górę. Na widok czarnoskórego zakonnika wołał do mikrofonu przy 200-tysięcznym tłumie: - Kochani, jeszcze Murzyn! Boże, gdzieś ty się nie mył? Chodź tutaj, bracie! On się nie mył wcale, zobaczcie! Duchownym okazał się pochodzący z Togo franciszkanin brat Michał Kossi Egah, który ma polskie obywatelstwo i mieszka w Polsce od 15 lat. Szef Radia Maryja mówi teraz: - Boże, jeżeli komukolwiek robię przykrość, temu ojcu Michałowi czy komukolwiek, to przepraszam bardzo. Pomyłka. To nie tak! I na cały świat... O co tu chodzi!? Piszą: "dyrektor Radia Maryja rasista". Na koniec dodaje: - Jestem człowiekiem i mogę mieć jakąś nieszczęśliwą wpadkę, nawet w tonacji, nawet w minie, różnie to może być. Lipcowe wystąpienie o. Rydzyka zostało odebrane jako obraźliwe, rasistowskie i wywołało protesty. Poseł PO Janusz Palikot uznał, że zakonnik znieważył czarnoskórego duchownego z powodu jego przynależności rasowej i złożył zawiadomienie do częstochowskiej prokuratury. Śledczy odmówili wszczęcia dochodzenia. Rydzyk wcześniej nazywał głosy krytyki "ujadaniem". "Nasz Dziennik" pisał o manipulacjach wściekłych mediów, które chcą "deprecjonować znaczenie pielgrzymki słuchaczy Radia Maryja", by "odciągnąć ludzi od wiary". Szefa Radia Maryja skrytykowali jednak współbracia. "Odrzucamy z największą siłą ignorancję i rasizm okazany przez brata Tadeusza. Jesteśmy tym zawstydzeni, silnie dotknięci i - jako cząstka ludu Bożego - przepraszamy nasze siostry i braci oraz prosimy ich o wybaczenie" - napisał Brian Holmes, przełożony podprowincji redemptorystów w Fortaleza z północno-wschodniej Brazylii w liście opublikowanym przez brytyjski tygodnik katolicki "The Tablet". http://wyborcza.pl/1,75248,6953214,Ojciec_Tadeusz_Rydzyk_przeprasza.html
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2009, 21:38:06 wysłane przez Symeon »
|
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
 |