Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Email
|
|
« : Lipiec 19, 2009, 16:48:50 » |
|
Nie bez kozery temat uj¹³em w cudzys³owiu, gdy¿ jest naprawdê wielu, tych którzy tylko czekaj¹ by wyssaÌ z naiwnych jaknajwiêcej grosiwa. Nie znaczy to, ¿e nie dopuszczam mo¿liwoœci leczenia ludzi takimi metodami, jednak istnieje naprawdê du¿o naci¹gaczy, co doœÌ wydatnie opisano w zapodanym poni¿ej materjale i st¹d ten w¹tek. Uzdrowiciela strze¿ siê, strze¿... http://kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,63125,6757134,Uzdrowiciela_strzez_sie__strzez___.html
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2010, 19:34:17 wysłane przez Dariusz »
|
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
chanell
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
|
|
« Odpowiedz #1 : Lipiec 21, 2009, 09:39:13 » |
|
Darku Nie wszyscy uzdrowiciele s¹ zli i wykorzystuj¹ cz³owieka.Moja córka dziêki takiej pani jest dzisiaj zdrowa. Jak mia³a 3 latka kiedy to wed³ug lekarzy zachorowa³a na nerki.Przesz³a wiele bolesnych badaù i na³yka³a siê wiele róznych leków i nic nie pomaga³o !! Nie mogli znaleŸÌ przyczyny. Kiedyœ zupe³nie przez przypadek za namow¹ mojej siostry ( sama do niej chodzi³a) pojecha³am z córk¹ do niej.Jeszcze nie usiad³am a pani nie dotykaj¹c mojego dziecka, powiedzia³a ¿e lekarze zle j¹ lecz¹ .Powiedzia³a ze ona jej nie pomo¿e bo trzeba zrobiÌ zabieg,ale powiedzia³a co jest przyczyn¹ i gdzie maj¹ szukaÌ. Na szczêœcie lekarz pediatra uwierzy³a mi da³a skierowanie i list polecaj¹cy do swojej kole¿anki w szpitalu dzieciêcym w Krakowskim Prokocimiu i dzisiaj mam zdrow¹ piêkn¹ i doros³¹ córkê
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2010, 19:34:41 wysłane przez Dariusz »
|
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Email
|
|
« Odpowiedz #2 : Lipiec 21, 2009, 20:22:08 » |
|
Chanel, oczywiœcie masz racjê, zauwa¿ jednak iz nie potêpiam wszystkich. Sam mam przekonanie do takich metod, ale tu chcia³em wskazaÌ na pewien, niestety istniej¹cy problem. Ba, rzek³bym nawet, ¿e jest to ju¿ tak powszechne, ze tych rzeczywistych uzdrwiaczy opinia publiczna z miejsca zalicza do szarlatanów. No ale có¿. Mo¿e dobrze by³oby podawaÌ w tym temacie nawet konkretne przypadki takich "uzdrowicieli".
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2010, 19:35:04 wysłane przez Dariusz »
|
|
|
|
|
chanell
Maszyna do pisania...
|
|
« Odpowiedz #3 : Lipiec 21, 2009, 21:13:34 » |
|
Och to mi siê przypomnia³o coœ sprzed lat. Kiedyœ s¹siad wynaja³ mieszkanie takiemu jednemu pseudo-uzdrowicielowi. Mówi³am mu dzieù dobry ale nie mog³am spojrzeÌ mu w oczy.Mia³ w nich coœ jakby szaleùstwo i z³o,moja mama mówi³a ¿e ma w oczach szatana. To by³ szarlatan pierwsza klasa !! Zbiera³ zio³a nad Wis³¹ i na ³¹kach przy drodze ( ka¿dy wie jakie powietrze by³o w Krakowie za komuny) wsadza³ do zardzewia³ych beczek,Bóg jeden wie po czym i zalewa³ je wód¹ kupion¹ na kartki.Raz w tygodniu ktoœ mu ten alkohol przywozi³.¯ona( póŸniej siê okaza³o ¿e to kochanka) pomaga³a mu w tym biznesie.Przez rok mieliœmy pod domem t³um schorowanych staruszków.Kolejki i opowiadania jaki on to dobry uzdrowiciel.Nie mogliœmy na to patrzeÌ,a¿ jedna z s¹siadek która pracowa³a w Echu Krakowa opisa³a to na ³amach pisma,bo nie pomaga³y nasze rozmowy z ludŸmi którzy do niego z daleka przyje¿d¿ali.My jako s¹siedzi widzieliœmy ca³y ten proceder i ¿al nam by³o naiwniaków.Po tej interwencji zjawil siê sanepid i milicja i nie wiem co z tym zrobili ,ale szarlatan siê wyprowadzi³. Pewnie dalej dzia³a,ale ja juz o nim wiêcej nie s³usza³am.
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2010, 19:35:27 wysłane przez Dariusz »
|
|
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
zodiakus71
Gość
|
|
« Odpowiedz #4 : Lipiec 22, 2009, 01:16:12 » |
|
Chanell facio poprostu robi³ nalewki uodparniaj¹ce na nasze Krakowskie Nowohuckie warunki coœ w rodzaju nalewek homeopatycznych a zardzewia³e beczki wprowadza³y cz¹steczki ¿elaza do nalewek dobre na anemiê . A tak na powa¿nie zastanawiam siê co nas bardziej truje , czy wtedy kombinat czy obecnie iloœÌ samochodów na ulicach . Co do uzdrowicieli w Krakowie to tak jak wszêdzie najlepsi byli Ci o których nie jest g³oœno i bior¹ ma³e kwoty ( uczciwe) Du¿o siê zmieni³o od czasu jak siê zorganizowali w cech i stowarzyszenie do którego sam kiedyœ nale¿a³em .
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2010, 19:35:49 wysłane przez Dariusz »
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
|
« Odpowiedz #5 : Lipiec 22, 2009, 09:21:57 » |
|
Co innego gdyby "leczyÂł" reiki, ech... MoÂże wykorzystywaÂł efekt placebo? MoÂże tym sposobem - robieniem otoczki - uruchamiÂł w ludziach BogĂłw - wszak zapewniacie, Âże takie moÂąliwoÂści ma kaÂżdy czÂłowiek. Dobrze, Âże te zioÂła podawaÂł zmieszane z wĂłdÂą - ma wÂłaÂściwoÂści odkaÂżajÂące i maÂły kieliszek nikomu nie zaszkodzi, a zioÂła poprawiajÂą smak i wzmacniajÂą przekonania o skutecznoÂści dziaÂłania
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2010, 19:36:09 wysłane przez Dariusz »
|
|
|
|
|
annabella
Gość
|
|
« Odpowiedz #6 : Lipiec 22, 2009, 09:59:54 » |
|
Chanell masz racje , ze sa tez prawdziwi uzdrowiciele.Moja corka jak byla mala miala b. duza wade wzroku (+8 i +6 dioprii i okulary nie pomagaly a wada sie poglebiala) poszlam z nia do bioterapeutki w Nowej Hucie.Po czterech wizytach jej wzrok sie poprawil do tego stopnia ze okulistka ktora ja leczyla nie wierzyla" wlasnym oczom" na wynik badania.(nie przyznalam sie lekarce ze chodzilam z corka do bioterapeutki)Dzis moja corka ma b. niewielka wade i chodzi bez okularow. Pozdrawiam
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2010, 19:36:30 wysłane przez Dariusz »
|
|
|
|
|
chanell
Maszyna do pisania...
|
|
« Odpowiedz #7 : Lipiec 22, 2009, 15:54:56 » |
|
zodiakus71 ten by³ ¿e tak powiem "nap³ywowy" to znaczy nie z Krakowa tylko z jakiejs wioski Podhalaùskiej,a nalewkê z wódy serwowa³ w pó³litrówkach . Arteq nie wiem czy kuzyn mojego s¹sida pi³ po kielichu,ale pi³ napewno to swiùstwo i w ci¹gu pó³ roku przeszed³ na "drug¹ stronê". annabello wierzê ci ¿e tak jest Sama znam skuteczn¹ metodê na poprawienie takiej wady wzroku,jest ni¹ metoda BSM
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2010, 19:36:50 wysłane przez Dariusz »
|
|
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
zodiakus71
Gość
|
|
« Odpowiedz #8 : Lipiec 22, 2009, 22:07:28 » |
|
Czasy siê zmieniaj¹ dziœ goœciu móg³by staraÌ siê o rejestracjê specyfiku jako produkt regionalny w UE i nkt by go nie ruszy³ Co do metod terapii kochane Panie to najlepsz¹ bioterapi¹ jest dotyk kochaj¹cej matki dziecka , jej poca³unek , przytulenie , nie musz¹ to byÌ jakieœ z³o¿one techniki wasze dzia³anie jest bardzo silne , kochaj¹cych ojców równie¿. Matki lepiej dzia³aj¹ na sferê fizyczn¹ w bioterapii , ojcowie na psychiczn¹ , warunkiem jest tylko mi³oœÌ rodzicielska i wiara we w³asne mo¿liwoœci , bioterape³ta to tylko zamiennik nie zawsze nadaj¹cy na tej samej fali co dziecko
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2010, 19:37:10 wysłane przez Dariusz »
|
|
|
|
|
chanell
Maszyna do pisania...
|
|
« Odpowiedz #9 : Lipiec 22, 2009, 22:16:54 » |
|
Czasy siê zmieniaj¹ dziœ goœciu móg³by staraÌ siê o rejestracjê specyfiku jako produkt regionalny w UE i nkt by go nie ruszy³ Co do metod terapii kochane Panie to najlepsz¹ bioterapi¹ jest dotyk kochaj¹cej matki dziecka , jej poca³unek , przytulenie , nie musz¹ to byÌ jakieœ z³o¿one techniki wasze dzia³anie jest bardzo silne , kochaj¹cych ojców równie¿. Matki lepiej dzia³aj¹ na sferê fizyczn¹ w bioterapii , ojcowie na psychiczn¹ , warunkiem jest tylko mi³oœÌ rodzicielska i wiara we w³asne mo¿liwoœci , bioterape³ta to tylko zamiennik nie zawsze nadaj¹cy na tej samej fali co dziecko Hmmm.......ja te¿ jestem dzieckiem swoich rodziców,ale niestety nie ma juz ich ze mn¹,to kto ma mnie przytuliÌ
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2010, 19:37:29 wysłane przez Dariusz »
|
|
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
ptak
Gość
|
|
« Odpowiedz #10 : Lipiec 22, 2009, 22:32:48 » |
|
Hmmm.......ja teÂż jestem dzieckiem swoich rodzicĂłw,ale niestety nie ma juz ich ze mnÂą,to kto ma mnie przytuliĂŚ Ja CiĂŞ Chanell przytulam do serca …
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2010, 19:37:48 wysłane przez Dariusz »
|
|
|
|
|
zodiakus71
Gość
|
|
« Odpowiedz #11 : Lipiec 22, 2009, 22:36:37 » |
|
Chanell druga kochaj¹ca osoba z któr¹ zachodzi wymiana energii ( m¹¿ tudzie¿ inna forma w³asnoœci )
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2010, 19:38:08 wysłane przez Dariusz »
|
|
|
|
|
chanell
Maszyna do pisania...
|
|
« Odpowiedz #12 : Lipiec 22, 2009, 22:39:13 » |
|
Hmmm.......ja teÂż jestem dzieckiem swoich rodzicĂłw,ale niestety nie ma juz ich ze mnÂą,to kto ma mnie przytuliĂŚ Ja CiĂŞ Chanell przytulam do serca … Och !!! Bardo dziĂŞkujĂŞ Ptaszku
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2010, 19:38:34 wysłane przez Dariusz »
|
|
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
kot
Gość
|
|
« Odpowiedz #13 : Lipiec 30, 2009, 18:55:52 » |
|
Skoro temat o uzdrowicielach przysechÂł troszeczkĂŞ,to myÂślĂŞ,Âże warto wspomnieĂŚ o jednym z liderĂłw bioterapii w Polsce i lekarzu medycyny w jednej osobie-panu Henryku SÂłodkowskim. Gdyby w potrzebie ktoÂś siĂŞ znalazÂł,czego nikomu nie ÂżyczĂŞ,na temat umiejetnoÂści i zakresu jego dzialania poczytaĂŚ moÂżna na stronie: www.noy-centrum.pl
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2010, 19:38:54 wysłane przez Dariusz »
|
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
|
« Odpowiedz #14 : Lipiec 30, 2009, 19:53:48 » |
|
traktorem zmia¿d¿ysz byle koci¹tko, a z ty³u oskar¿¹ ciê o ludobójstwo...
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2010, 19:39:25 wysłane przez Dariusz »
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
|
« Odpowiedz #15 : Lipiec 30, 2009, 20:30:22 » |
|
Po co nam "obcy" uzdrowiciele, wszak mamy zatrzĂŞsienie forumowych...
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2010, 19:39:52 wysłane przez Dariusz »
|
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
|
« Odpowiedz #16 : Lipiec 30, 2009, 21:01:27 » |
|
Najmniejszy mĂłj palec wyleczy TwojÂą najwiĂŞkszÂą chorobĂŞ Zadaj mi sekretne pytanie na temat swojego zdrowia, a odpowiem Ci z nawiÂązkÂą... Pozdrawiam - Thotal
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2010, 19:40:11 wysłane przez Dariusz »
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
|
« Odpowiedz #17 : Lipiec 31, 2009, 21:17:52 » |
|
Super, dziene, Âże jak proponowaÂłem akcjĂŞ doraÂźnej pomocy to nie widziaÂłem ochotnikĂłw, a wrĂŞcz spotkaÂłem siĂŞ z obelgami... WiĂŞc proponujĂŞ abyÂś teraz ten swĂłj "magiczny" palec...
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2010, 19:40:32 wysłane przez Dariusz »
|
|
|
|
|
kot
Gość
|
|
« Odpowiedz #18 : Lipiec 31, 2009, 21:42:33 » |
|
To tak,jak ze zorganizowaniem stanowisk pracy przy wykopaliskach w Egipcie. Mimo,Âże dla miejscowych to jak zbawienie jest-wielu w odlegÂłych zakamarkach Âświata chĂŞtnie im pomoÂże zbojkotowaĂŚ pracĂŞ,bo zarobek niegodny europejczyka jest. Afrykanin gorszy przecieÂż nie jest,wiĂŞc niech nikt siĂŞ nie dziwi,Âże taka inicjatywa powstaje.
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2010, 19:40:53 wysłane przez Dariusz »
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
|
« Odpowiedz #19 : Sierpień 01, 2009, 08:38:12 » |
|
Zachowujesz siê jak nierozgarniêty smark. WyraŸnie - przynajmniej ja - twierdzi³em, ¿e zarobki nie pozwalaj¹ im na podstawowo godne ¿ycie U NICH w kraju. W przypadku naszych forumowych "cudotwórców" - SAMI mówili o stawkach jakie siê nale¿¹ za us³ugê - nie ja im narzuca³em. Do tego "cudotwórcy" sami zapewniali o swoich mo¿liwoœciach - poprosi³em tylko aby je wykorzystali do pomocy innym [nie mnie] do tego zadeklarowa³em pomoc, tak¿e finansow¹ na miarê w³asnych mo¿liwoœci. Nie wspomnê o niebotycznych stawkach za "us³ugê" - chyba maj¹cych na celu odstraszyÌ od weryfikacji ich mo¿liwoœci. Odstraszanie nie pomog³o wiêc zaczêli pyszczyÌ...
Jesteœ w stanie wysiliÌ siê i dostrzec ró¿nicê? Je¿eli przynosi Ci radoœÌ bycia upierdliwym - mów œmia³o i otwarcie, pozwolê Ci siê wy¿yÌ. Je¿eli natomiast Twoje zachowanie rzeczywiœcie odzwierciedla Twoje zdolnoœci zrozumienia i percepcji... to wspó³czujê. Mam te¿ nadziejê, ¿e bêdziesz wytrwa³y w swoich pogl¹dach i gdy po gimnazjum i szkole œredniej pójdziesz do jakiejœ pracy - nie bêdziesz pyszczy³ na pracodawcê i z poca³owaniem w rêkê weŸmiesz od niego pensjê odpowiadaj¹c¹ minimum socjalnemu, albo jeszcze mniej i pracê "na czarno". Nie bêdziesz go bojkotowa³ to zapewne na chleb z mas³em i spanie pod mostem w zupe³noœci wystarczy.
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2010, 19:41:23 wysłane przez Dariusz »
|
|
|
|
|
kot
Gość
|
|
« Odpowiedz #20 : Sierpień 01, 2009, 09:51:50 » |
|
WiĂŞc nadal twierdzĂŞ smarku rozgarniĂŞty,Âże sÂą ludzie na Âświecie,ktĂłrym zaleÂży tylko na sianiu
zamĂŞtu i pod byle pretekstem i sztandarem wraÂżliwoÂści na niedolĂŞ -rozwaliĂŚ potrzebujÂą dziaÂłania
innych mimo,Âże uzdrowicielskimi sÂą.
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2010, 19:41:43 wysłane przez Dariusz »
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
|
« Odpowiedz #21 : Sierpień 02, 2009, 11:21:52 » |
|
Czcze gadanie nie poparte Âżadnym dowodem, ba - jest tylko jednoznaczna ucieczka i wykrĂŞty. Jak juÂż wspomniaÂłem - nie chciaÂłem nic dla siebie, wiĂŞc powstrzymaj siĂŞ z kÂłamliwymi insynuacjami - zresztÂą z wielu podobnych insynuacji nie raczyÂłeÂś siĂŞ rozliczyĂŚ, tchĂłrzliwie.
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2010, 19:42:11 wysłane przez Dariusz »
|
|
|
|
|
Barbarax
Gość
|
|
« Odpowiedz #22 : Sierpień 02, 2009, 11:45:11 » |
|
Artq-u, a mo¿e poczytaj stronê: http://objawieniapl.blog.onet.pl/ Mo¿e to Ci coœ zacznie rozjaœniaÌ. A mo¿e warto by by³o zacz¹Ì j¹ œledziÌ systematycznie? Decyzja oczywiœcie nale¿y do Ciebie. Myœlê, ¿e jest to w temacie, jak równie¿ na czasie. Pozdrawiam serdecznie wszystkich, a szczególnie Ciebie Artq-u.
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2010, 19:42:53 wysłane przez Dariusz »
|
|
|
|
|
Bonifacy1
Gość
|
|
« Odpowiedz #23 : Sierpień 02, 2009, 12:53:37 » |
|
po co komu uzdrowiciel jak jest Dr House
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2010, 19:43:19 wysłane przez Dariusz »
|
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Email
|
|
« Odpowiedz #24 : Listopad 06, 2010, 19:49:48 » |
|
Prawdziwy uzdrowiciel czy zwykÂły szarlatan? Prawdziwy mag czy zwykÂły szarlatan?Autor: MariaMagdalena 2010-11-04 16:45:56 Franz Bardon - 1955 / fot. Atrakcyjna blondynka wstaÂła i wahajÂąc siĂŞ podeszÂła do sceny. SpĂłjrzcie - powiedziaÂł Âżartobliwie Frabato – ludzie zawsze mĂłwiÂą, Âże kobiety sÂą sÂłabszÂą pÂłciÂą, lecz ta dama wobec tych wszystkich panĂłw na sali, dowiodÂła czegoÂś przeciwnego. LeczyÂł nieuleczalnie chorych lekami wÂłasnej produkcji, przepowiadaÂł przyszÂłoœÌ, odnajdowaÂł zagubione rzeczy i osoby. Oficjalnie znany jako grafolog sÂądowy i neuropata. Franz Bardon, urodzony 1 grudnia 1909 roku w mieÂście Opava w Czechach. Syn Viktora Bardona i Hedwiki Herodkowej, zapamiĂŞtany pod pseudonimem mistrz Frabato, bĂŞdÂącym skrĂłtem zÂłoÂżonym ze s³ów Franz (FRA), Bardon (BA), Troppau Opava (TO). O Bardonie kr¹¿y mnĂłstwo legend i nieprawdopodobnych historii, ktĂłre bardziej zaciemniajÂą, niÂż dajÂą rzetelny obraz jego osoby. NajwiĂŞcej informacji pochodzi od jego dwĂłch uczniĂłw, dr M.K. i Lumira Bardona, syna tajemniczego mistrza, ktĂłrzy jeszcze dÂługo po Âśmierci nauczyciela kontynuowali jego dzieÂło. Wiadomo rĂłwnieÂż, Âże Bardon miaÂł asystentkĂŞ Ottie VotavovÂą, ktĂłra jednak wolaÂła nie publikowaĂŚ o nim informacji. Syn Lumir wspomina ojca ciepÂło i z wielkim szacunkiem, jako czÂłowieka zawsze gotowego pomagaĂŚ ludziom. Jednak mistrz nie naleÂżaÂł do ludzi ulegÂłych. WiĂłdÂł raczej Âżycie samotnika, ÂściÂśle oddanego temu co, jak twierdziÂł, byÂło nie tylko sensem, ale i zadaniem jego Âżycia. Nie mieszkaÂł z ÂżonÂą i dzieĂŚmi, a jego kontakty z rodzinÂą byÂły rĂłwnie rytualne jak samo jego Âżycie. Jego wÂłasnym domem zajmowaÂła siĂŞ wynajĂŞta przez niego gosposia. Ona rĂłwnieÂż staÂła siĂŞ powiernikiem jego tajemnic.SwojÂą karierĂŞ rozpocz¹³ jako iluzjonista. Jego wystĂŞpy ÂściÂągaÂły tÂłumy publicznoÂści ¿¹dnych emocji, ktĂłrych Frabato zawsze dostarczaÂł. Dla widzĂłw byÂł tylko magikiem, sztukmistrzem pozoru i zÂłudy, a kim byÂł naprawdĂŞ? Lumir Bardon, ktĂłry towarzyszyÂł mu nie tylko jako syn, ale takÂże jako uczeĂą, wspomina, Âże Âświat ojca przypominaÂł bardziej Âświat baÂśni i nieprawdopodobnych zjawisk. W ksi¹¿ce zatytuÂłowanej "Wspomnienia o Franzu Bardonie" napisaÂł: "Raz, gdy chodziliÂśmy po kopalni, ojciec powiedziaÂł, Âże sÂą tam gnomy. Innym razem powiedziaÂł mi, Âże gdy siedziaÂł w samochodzie, rusaÂłka sprowadziÂła na samochĂłd bÂłyskawicĂŞ, gdyÂż wykonaÂła dla niego pewne przysÂługi, a on zapomniaÂł jej podziĂŞkowaĂŚ.” ... http://interia360.pl/artykul/prawdziwy-mag-czy-zwykly-szarlatan,40283
|
|
|
|
|
|
|
|