Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Styczeń 13, 2025, 01:57:29

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Świruję  (Przeczytany 14390 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Byt
Gość
« : Lipiec 22, 2009, 04:48:36 »

Ponad 10 lat wiary w to co przekazali mi rodzice. Wiara w Boga, koœció³, komunia, wieczorna modlitwa. Kolejne lata ¿ycie w coraz wiêkszej niepewnoœci. Mam 20 lat, jestem gówniarzem, który przeszed³ w ¿yciu tak ma³o, ¿e ewidentnie potrzeba mu szko³y, szko³y ¿ycia. Tak, to prawda. Nie uwa¿am siê za inteligentnego do granic mo¿liwoœci z doœwiadczeniami, które zdoby³em. Szybko straci³em wiarê w Boga, przejrza³em na oczy, bo dziœ ka¿dy mo¿e, chocia¿by w³¹czaj¹c telewizjê. Mimo k³amstw, którymi m¹c¹ w naszych g³owach chyba wszyscy zgodnie stwierdzimy, ¿e nieustanne wojny to szara rzeczywistoœÌ naszych wschodnich braci, a nienawiœci na tym œwiecie nie ma koùca równie d³ugo jak i wojnom. Je¿eli chodzi o Boga, trudno szukaÌ go na Ziemi, jeszcze ciê¿ej odnaleŸÌ jego wspania³e podobieùstwo w nas samych. Boga stworzyli ludzie, nie potrafi¹c sobie odpowiedzieÌ na pytania, których nie mogli ogarn¹Ì swoim rozumem. "Jak powsta³ œwiat, kiedy, jak daleko siêgaj¹ jego granice? Jak ja, cz³owiek, znalaz³em siê na œwiecie?". Nie mog¹c sobie odpowiedzieÌ na te pytania zaczêli czciÌ to co wed³ug nich posiada³o mityczn¹, nieznan¹ im moc, daj¹c¹ ¿ycie. Tak powsta³ kult s³oùca, ucz³owieczony do postaci boga Re i wielu innych. Oczywiœcie do dziœ po tysi¹cach lat przetrwa³y tylko te najlepiej napisane bajki. Prawda jest taka, ¿e gdybyœmy urodzili siê w Indiach, bylibyœmy hinduistami, rodz¹c siê w Izraelu prawdopodobnie bylibyœmy judaistami, gdzie indziej bylibyœmy muzu³manami, buddystami, itp. itd. To fakt, niezaprzeczalny fakt. Faktem jest te¿ to, ¿e niezale¿nie od wyznania, koloru skóry, przekonaù i miejsca zamieszkania, ka¿dy cz³owiek na ca³ej Ziemi to wci¹¿ ten sam cz³owiek. St¹d religia to wyimaginowana bajka, maj¹ca utrzymaÌ ludzi w przekonaniu, ¿e ktoœ ich stworzy³, czuwa nad nimi i s³ucha ich próœb. Nie twierdzê, ¿e Bóg nie istnieje, jednak dziœ wiêcej mamy naukowych dowodów na teoriê ewolucji ni¿ kreacjonizmu, na który dowodów nie mamy wcale. £atwo jest wiêc powiedzieÌ, ¿e "b³ogos³awiony ten, który nie widzia³, a uwierzy³". Pytam siê wiêc Ciebie Bo¿e, pytam siê Samuelu, En-ki czy kij Ciê tam zw¹. Po co te wszystkie gierki? Dlaczego traktujecie ludzi, którzy maj¹ siê mi³owaÌ jak laboratoryjne szczury? Skoro jesteœcie tak wspania³omyœlni, a my tak rozumni i pe³ni wrodzonego daru, na co zdaje siê ta ca³a gra w kotka i myszkê? Dlaczego ka¿ecie nam wierzyÌ w swoje istnienie, skoro nie jesteœcie w stanie wprost stan¹Ì przed nami i pozwoliÌ nam uwierzyÌ, poznaÌ swój œwiat, poznaÌ prawdê o kosmosie, o istnieniu? Takie pytania zada³em sobie po przeczytaniu kilkunastu sesji z pani¹ Lucyn¹ £obos. Zacznê mo¿e jednak od tego jak zainteresowa³em siê tematem. Zaczê³o siê od przepowiedni dotycz¹cej koùca œwiata w 2012 roku. Po ogl¹dniêciu sporej iloœci materia³ów filmowych, przes³uchaniu wielu skryptów, audycji, przeczytaniu informacji tak¿e ze œwiata naukowego doszed³em do wniosku, ¿e rzeczywiœcie w 2012 roku mo¿e coœ siê zdarzyÌ. Jednak bior¹c pod uwagê fakt, ¿e cz³owiek wierzy we wszystkie pierdo³y, które mu ktoœ inny wciska i ciê¿ko jest mu odró¿niÌ prawdê od fa³szu, postaram sobie wyrobiÌ w miarê obiektywne zdanei na temat 2012 roku. Moim zdaniem nie nale¿y wierzyÌ w ¿adne kalendarze majów, bibliê, proroctwa i wszystkie tego typu rzeczy. Nie odrzucam ich ca³kowicie, gdy¿ ludzki mózg nie ogarnia tak wielu rzeczy, i¿ ciê¿ko jest okreœliÌ co jest bujd¹, a co rzeczywistoœci¹. Uwa¿am jednak, ¿e bior¹c pod uwagê to co ju¿ wiemy o cyklach s³onecznych i o historii Ziemi w 2012 roku mo¿e nast¹piÌ hiper-aktywnoœÌ S³oùca oraz tak wielu wybuch masy s³onecznej, ¿e zostanie ca³kowicie przekroczona magnosfera Ziemi. Co do przebiegunowania mam w¹tpliwoœci, poniewa¿ pod tym wzglêdem brak nam dok³adnych informacji, jednak z punktu widzenia astrofizyki jest to zjawisko, które mia³o ju¿ miejsce i t³umaczy zmiany jakie zachodzi³y na Ziemi na przestrzeni milionów lat. St¹d tak jak mówiê, jestem prawie przekonany, ¿e w 2012 roku lub nied³ugo przed lub po tym okresie bêd¹ na Ziemi zachodziÌ bardzo niepokoj¹ce i niekorzystne zjawiska dla cywilizacji. Przy okazji tematu roku 2012 wch³on¹³em równie¿ sporo informacji na temat ewolucji. S¹dzê, ¿e jest to bardzo m¹dra koncepcja, na pewno bardziej prawdopodobna ni¿ gadaj¹ce wê¿e, anio³y i pan Bucek patrz¹cy na nas z góry.

"Religion has actually convinced people that there is an invisible man living in the sky, and he has a special list of ten things he does not want you to do. And if you do any of these things he will send you to a place full of fire, and smoke, and burn and torture forever and ever 'till the end of time.... but he loves you." - George Carlin

Poszukuj¹c informacji na temat roku 2012 natrafi³em na wywiad z Robertem Bernatowiczem, który wypowiada³ siê w którymœ z programów bodaj¿e na Polsacie jakiœ czas temu w³aœnie o roku 2012, rozmowach z Patrickiem Gerylem, proroctwach. Nie zainteresowa³o mnie to zbyt bardzo bo im wiêcej czytam i s³ucham niektórych bzdur tym bardziej zaczynam w nie wierzyÌ, jak ka¿dy cz³owiek, który anga¿uje siê w sprawê. Zaciekawi³ mnie labirynt i informacje, które mia³y byÌ tam spisane przez Egipcjan. S¹dzê, ¿e to akurat trzyma siê kupy, nie w¹tpiê w niezwyk³e umiejêtnoœci i rozwój, szczególnie astronomii staro¿ytnych cywilizacji. W³aœnie tak trafi³em na stronê Projektu Cheopsa. Po obejrzeniu wywiadu z 2005 z pani¹ Lucyn¹, wpad³em na t¹ stronê w poszukiwaniu informacji na temat progresu prac nad wykopaliskami. Jak siê spodziewa³em, wszystko sta³o w miejscu po dziœ dzieù. Jednak widaÌ zainteresowanie 2012 rokiem nie tylko zwyk³ych ludzi, szaraków b¹dŸ entuzjastów, a tak¿e rz¹dów œwiata. Oczywiœcie nikt nie sieje paniki bo wszystko jest tylko przypuszczeniem. Co siê zdarzy tego nie wie nikt na pewno. Przekonamy siê o tym co najwy¿ej kilka godzin przed nast¹pieniem jakichœ zauwa¿alnych zmian na Ziemi. Wracaj¹c do zainteresowania, mamy raport NASA i NAS, dotycz¹cy aktywnoœci s³onecznej i mo¿liwych burzliwych przemian, mamy raport pentagonu, mamy przygotowuj¹cych siê amerykanów, ale i nie tylko do zabezpieczania informacji o naszych technologiach, czyli to o czym bardzo s³usznie mówi Geryl. Po doœÌ napiêtej nocy rozmyœlaù, postanowi³em napisaÌ tego posta, wyrzucaj¹c z siebie to co mi ci¹¿y na serduchu, jakoœ mi lepiej i mam nadziejê, ¿e nie sprawiê Wam tym k³opotu. Pisze to dlatego, ¿e ju¿ sam nie wiem w co wierzyÌ. Gubiê siê w tym œwiecie i ciê¿ko jest mi siê czegoœ sztywno z³apaÌ i temu skupiÌ. Nie chce zaufaÌ z³ym ludziom, nie chcê popaœÌ w pierdo³y. Co do pani £ucji, s¹dzê, ¿e ka¿dy sceptycznie podchodz¹cy do hipnozy cz³owiek, ale i nie tylko do hipnozy, bêdzie pod wra¿eniem w momencie s³uchania takich sesji, jakie przeczyta³em na stronie projektu. Jednak ka¿dy w miarê inteligentny cz³owiek, kieruj¹c siê prost¹ logik¹ uœwiadomi sobie, ¿e tak naprawdê cudów i zdolnych w taki sposób jak pani Lucyna osób mo¿na znaleŸÌ wielu, mo¿na im zaufaÌ, mo¿na uwierzyÌ w to co mówi¹, mo¿na uwierzyÌ w lataj¹ce spodki, gadaj¹ce drzewa albo zostaÌ ninja. Œmiejê siê, kpiê, oczywiœcie. Chcê tylko uœwiadomiÌ Wam i samemu sobie, ¿e tak naprawdê mamy tak wiele mo¿liwoœci skoncentrowania w³asnej uwagi i wiary, ¿e wiemy tak ma³o i jesteœmy tak s³abi, podatni na strach i na pranie mózgu, ¿e potrafimy uwierzyÌ w cokolwiek, czego bêdziemy œwiadkami rzeczywiœcie i co przekracza nasze wyobra¿enie, nie wspominaj¹c o gêsiej skórce na plecach i strachu w samotnoœci. Jak ju¿ napisa³em, mam mêtlik w g³owie, jestem zmêczony rozmyœlaniem na ten temat i ciê¿ko jest mi siê ustosunkowaÌ do wszystkiego co s³yszê i widzê. Nie rozumiem tak wielu rzeczy, a tak wiele mnie fascynuje w nauce w istnieniu œwiata. Nie potrafiê teraz uwierzyÌ w Boga, nie widzê go w moim ma³ym œwiecie, na mojej ma³ej Ziemi, w której jestem ma³¹ mrówk¹ pracownic¹. Jestem jednak cz³owiekiem i nie czyniê nikomu niczego z³ego. Je¿eli nawet w mojej nienawiœci do ¿ycia i przez swoje zw¹tpienie w wieku 24 lat mam odejœÌ z tego œwiata wraz z innymi ludŸmi, którzy ¿ycie kochaj¹, tylko dlatego, ¿e nie wierzê w bzdury i nie chcê bawiÌ siê w gierki. Niech tak siê stanie. Bêdê ba³ siê œmierci do ostatniej chwili, ale godzê siê na to. Ju¿ sam nie wiem w co wierzyÌ.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 24, 2009, 15:10:29 wysłane przez Dariusz » Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #1 : Lipiec 22, 2009, 15:37:58 »

Witaj UÂśmiech
WiêkszoœÌ ludzi na tym forum ma podobne rozterki,wiêc nie jesteœ sam Chichot Witaj wœród kosmitów na kosmicznym forum Bycie Mrugniêcie

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
Hutier
Gość
« Odpowiedz #2 : Lipiec 22, 2009, 15:52:46 »

Z braku laku dobry kit(PCH)
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Lipiec 22, 2009, 16:00:29 »

Witaj wÂśrĂłd nas >Byt'cie<,
wyluzuj trochê, a sprawy zaczn¹ Ci siê klarowaÌ. Chyba ka¿dy, a przynajmniej zdecydowana wiêkszoœÌ z nas mia³a na pocz¹tku bardzo podobne odczucia do Twoich.

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
Byt
Gość
« Odpowiedz #4 : Lipiec 22, 2009, 16:35:41 »

Z braku laku dobry kit(PCH)
Nie wiem o co Ci chodzi, ale je¿eli kpisz z moich s³ów to gdybym móg³ przekl¹Ì powiedzia³bym Ci jedno bardzo proste s³owo.

Witaj wÂśrĂłd nas >Byt'cie<,
wyluzuj trochê, a sprawy zaczn¹ Ci siê klarowaÌ. Chyba ka¿dy, a przynajmniej zdecydowana wiêkszoœÌ z nas mia³a na pocz¹tku bardzo podobne odczucia do Twoich.
A Ciebie do czego one przywiodÂły?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2009, 16:39:53 wysłane przez Byt » Zapisane
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #5 : Lipiec 22, 2009, 17:21:51 »

porzuĂŚ poszukiwanie prawdy w tymÂże miejscu ;P

the truth is OUT THERE!!! ;P
Byt
Gość
« Odpowiedz #6 : Lipiec 22, 2009, 17:28:51 »

Im d³u¿ej próbuje zapomnieÌ o tym wszystkim i przestaÌ siê interesowaÌ tym szybciej to do mnie wraca. Zd¹¿y³em zorientowaÌ siê jak wielu ró¿nych ludzi odwiedza to forum i jak wiele ró¿nych postaw reprezentuje. Sam nie wiem czego poszukujê, chyba nie znajdê prawdy chocia¿bym szuka³ do koùca ¿ycia, niezale¿nie od tego jak szybko ono siê skoùczy. Jak g³upi i ma³y jest cz³owiek...
kot
Gość
« Odpowiedz #7 : Lipiec 22, 2009, 18:23:31 »

Im d³u¿ej próbuje zapomnieÌ o tym wszystkim i przestaÌ siê interesowaÌ tym szybciej to do mnie wraca. Zd¹¿y³em zorientowaÌ siê jak wielu ró¿nych ludzi odwiedza to forum i jak wiele ró¿nych postaw reprezentuje. Sam nie wiem czego poszukujê, chyba nie znajdê prawdy chocia¿bym szuka³ do koùca ¿ycia, niezale¿nie od tego jak szybko ono siê skoùczy. Jak g³upi i ma³y jest cz³owiek...

Jak nasz drogi Mora.
Byt
Gość
« Odpowiedz #8 : Lipiec 22, 2009, 19:07:03 »

Mora?
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #9 : Lipiec 22, 2009, 19:10:34 »

Mora.
Skoro juÂż jesteÂś wÂśrĂłd nas, to poprzeglÂądaj trochĂŞ to forum a zrozumiesz.

Rafaela
Gość
« Odpowiedz #10 : Lipiec 22, 2009, 20:24:03 »

O jaki ten swiat jest maly, ostatnio juz dlugo nie slyszalam o naszym przyjacielu, czyz by naprawde?
Zawsze myslalam ze Mora wie czego chce, a napewno nie ma 20 lat, chociaz przez ten ostatni rok to gral juz duzo rol w tym teatrze-Forum. Jesli jestes Mora, to cie serdecznie pozdrawiam. Rafaela.
Byt
Gość
« Odpowiedz #11 : Lipiec 22, 2009, 20:33:27 »

Nie przyklejajcie nikomu etykiet.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #12 : Lipiec 22, 2009, 20:42:43 »

Byt'cie, nie przypinamy nikomu etykiet, jak to uj¹³eœ, po prostu Twój styl bardzo nam przypomina naszego przyjaciela >Morê<, który niedawno jeszcze klika³ na tym forum.
Pozdrowienia
i powodzenia.

Byt
Gość
« Odpowiedz #13 : Lipiec 22, 2009, 20:46:02 »

Styl? Ja siĂŞ nie prĂłbujĂŞ kreowaĂŚ na kogokolwiek. OpisaÂłem wszystko jak czujĂŞ prosto z serducha i nikomu nie staram siĂŞ wadziĂŚ. ZauwaÂżyÂłem na forum ludzi mi podobnych, otwartych, stÂąd mĂłj wywĂłd. Podajcie nick z forum tego jegomoÂścia (wyszukiwarka nie znajduje Mora), chĂŞtnie poczytam jego wypowiedzi.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2009, 20:47:14 wysłane przez Byt » Zapisane
kot
Gość
« Odpowiedz #14 : Lipiec 22, 2009, 20:46:19 »

Darku!

Wiele klonĂłw naszego Mory caÂły czas klika! : Chichot Chichot DuÂży uÂśmiech DuÂży uÂśmiech
marek324
Gość
« Odpowiedz #15 : Lipiec 23, 2009, 13:13:22 »

Byt rzekÂł: "Sam nie wiem czego poszukujĂŞ, chyba nie znajdĂŞ prawdy chociaÂżbym szukaÂł do koĂąca Âżycia, niezaleÂżnie od tego jak szybko ono siĂŞ skoĂączy. Jak gÂłupi i maÂły jest czÂłowiek..."

Powiem krĂłtko: weÂź siĂŞ chÂłopie za siebie bo Âżal siĂŞ robi jak siĂŞ sÂłucha czÂłowieka w wieku dwudziestu kilku lat ktĂłry tak skomli nad sobÂą, mimo Âże forma Twojej wypowiedzi Âświadczy Âże jesteÂś czÂłowiekiem wyksztaÂłconym. Sorry, ale szkoda gadaĂŚ.
Nie jest moim zamiarem sprawiĂŚ Ci przykroÂści ani teÂż obraÂżaĂŚ ale ta dzisiejsza mÂłodzieÂż jakaÂś taka... bez jaj, a przecieÂż w koĂącu facet jesteÂś.
zodiakus71
Gość
« Odpowiedz #16 : Lipiec 23, 2009, 13:24:08 »

W rzeczy samej facet jesteÂś wiĂŞc znajdÂź sobie fajnÂą laskĂŞ MrugniĂŞcie to chĂŞci do Âżycia nabierzesz a i jak to kobiety majÂą w zwyczaju ona juÂż Ci wszystko dokÂładnie wytÂłumaczy co jest dla Ciebie najlepsze i jaka jest najprawdziwsza prawda Chichot W tej kwestii na nasze towarzyszki Âżycia zawsze moÂżna liczyĂŚ MrugniĂŞcie
marek324
Gość
« Odpowiedz #17 : Lipiec 23, 2009, 13:26:28 »

Bez komentarza, ale fakt - umiejÂą sprawiĂŚ (oczywiÂście w pozytywnym tego sÂłowa znaczeniu) iÂż nie bĂŞdziesz miaÂł czasu na pierdoÂły UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2009, 13:30:32 wysłane przez marek324 » Zapisane
kot
Gość
« Odpowiedz #18 : Lipiec 23, 2009, 15:12:46 »

Jak tam Marku?

Czy Byt skorzystaÂł z Twojej rady?
Byt
Gość
« Odpowiedz #19 : Lipiec 23, 2009, 17:48:05 »

Mam dziewczynê od piêciu lat. Czy siê u¿alam nad sob¹ marku a¿ tak bardzo? Mo¿e inaczej, ten temat to by³a taka chwila s³aboœci, nie potrafiê iœÌ jak sku***syn przez ¿ycie i niczym siê nie przejmowaÌ, szczególnie sprawami tak istotnymi dla niego. Nie jestem równie¿ wykszta³cony, ledwo skoùczy³em technikum, nie czytam ksi¹¿ek.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2009, 17:49:41 wysłane przez Byt » Zapisane
zodiakus71
Gość
« Odpowiedz #20 : Lipiec 23, 2009, 17:56:29 »

No caÂłkiem do rzeczy UÂśmiech czyli wÂłaÂściwie nic Ci nie jest a dylematy przejdÂą za parĂŞ lat .
Byt
Gość
« Odpowiedz #21 : Lipiec 23, 2009, 18:49:47 »

Nie lubiê przyjmowaÌ rzeczy takimi jakimi s¹, tym bardziej godziÌ siê z nimi. Nie chcê za szybko zezgredzieÌ i popaœÌ w rutynê dnia codziennego.
marek324
Gość
« Odpowiedz #22 : Lipiec 24, 2009, 08:11:22 »

Przejmuj siĂŞ rzeczami na ktĂłre masz wpÂływ i ktĂłre moÂżesz zmieniĂŚ. Na resztĂŞ szkoda czasu. Zgadzam siĂŞ z zodiakusem 71. Za parĂŞ lat Ci przejdzie. I wcale nie musisz odrazu stawiaĂŚ siĂŞ rutyniarzem, sk***synem i to w dodatku zezgredziaÂłym.
Byt
Gość
« Odpowiedz #23 : Lipiec 24, 2009, 15:05:01 »

Pewnie macie racjê, b¹dŸ co b¹dŸ wci¹¿ jestem gówniarzem.
Có¿, myœlê, ze temat mo¿na zamkn¹Ì.

WiĂŞc zamykamy
Darek
« Ostatnia zmiana: Lipiec 25, 2009, 22:41:06 wysłane przez Dariusz » Zapisane
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: