Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 23:48:45

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Świruję  (Przeczytany 14281 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
Byt
Go¶æ
« : Lipiec 22, 2009, 04:48:36 »

Ponad 10 lat wiary w to co przekazali mi rodzice. Wiara w Boga, ko¶ció³, komunia, wieczorna modlitwa. Kolejne lata ¿ycie w coraz wiêkszej niepewno¶ci. Mam 20 lat, jestem gówniarzem, który przeszed³ w ¿yciu tak ma³o, ¿e ewidentnie potrzeba mu szko³y, szko³y ¿ycia. Tak, to prawda. Nie uwa¿am siê za inteligentnego do granic mo¿liwo¶ci z do¶wiadczeniami, które zdoby³em. Szybko straci³em wiarê w Boga, przejrza³em na oczy, bo dzi¶ ka¿dy mo¿e, chocia¿by w³±czaj±c telewizjê. Mimo k³amstw, którymi m±c± w naszych g³owach chyba wszyscy zgodnie stwierdzimy, ¿e nieustanne wojny to szara rzeczywisto¶æ naszych wschodnich braci, a nienawi¶ci na tym ¶wiecie nie ma koñca równie d³ugo jak i wojnom. Je¿eli chodzi o Boga, trudno szukaæ go na Ziemi, jeszcze ciê¿ej odnale¼æ jego wspania³e podobieñstwo w nas samych. Boga stworzyli ludzie, nie potrafi±c sobie odpowiedzieæ na pytania, których nie mogli ogarn±æ swoim rozumem. "Jak powsta³ ¶wiat, kiedy, jak daleko siêgaj± jego granice? Jak ja, cz³owiek, znalaz³em siê na ¶wiecie?". Nie mog±c sobie odpowiedzieæ na te pytania zaczêli czciæ to co wed³ug nich posiada³o mityczn±, nieznan± im moc, daj±c± ¿ycie. Tak powsta³ kult s³oñca, ucz³owieczony do postaci boga Re i wielu innych. Oczywi¶cie do dzi¶ po tysi±cach lat przetrwa³y tylko te najlepiej napisane bajki. Prawda jest taka, ¿e gdyby¶my urodzili siê w Indiach, byliby¶my hinduistami, rodz±c siê w Izraelu prawdopodobnie byliby¶my judaistami, gdzie indziej byliby¶my muzu³manami, buddystami, itp. itd. To fakt, niezaprzeczalny fakt. Faktem jest te¿ to, ¿e niezale¿nie od wyznania, koloru skóry, przekonañ i miejsca zamieszkania, ka¿dy cz³owiek na ca³ej Ziemi to wci±¿ ten sam cz³owiek. St±d religia to wyimaginowana bajka, maj±ca utrzymaæ ludzi w przekonaniu, ¿e kto¶ ich stworzy³, czuwa nad nimi i s³ucha ich pró¶b. Nie twierdzê, ¿e Bóg nie istnieje, jednak dzi¶ wiêcej mamy naukowych dowodów na teoriê ewolucji ni¿ kreacjonizmu, na który dowodów nie mamy wcale. £atwo jest wiêc powiedzieæ, ¿e "b³ogos³awiony ten, który nie widzia³, a uwierzy³". Pytam siê wiêc Ciebie Bo¿e, pytam siê Samuelu, En-ki czy kij Ciê tam zw±. Po co te wszystkie gierki? Dlaczego traktujecie ludzi, którzy maj± siê mi³owaæ jak laboratoryjne szczury? Skoro jeste¶cie tak wspania³omy¶lni, a my tak rozumni i pe³ni wrodzonego daru, na co zdaje siê ta ca³a gra w kotka i myszkê? Dlaczego ka¿ecie nam wierzyæ w swoje istnienie, skoro nie jeste¶cie w stanie wprost stan±æ przed nami i pozwoliæ nam uwierzyæ, poznaæ swój ¶wiat, poznaæ prawdê o kosmosie, o istnieniu? Takie pytania zada³em sobie po przeczytaniu kilkunastu sesji z pani± Lucyn± £obos. Zacznê mo¿e jednak od tego jak zainteresowa³em siê tematem. Zaczê³o siê od przepowiedni dotycz±cej koñca ¶wiata w 2012 roku. Po ogl±dniêciu sporej ilo¶ci materia³ów filmowych, przes³uchaniu wielu skryptów, audycji, przeczytaniu informacji tak¿e ze ¶wiata naukowego doszed³em do wniosku, ¿e rzeczywi¶cie w 2012 roku mo¿e co¶ siê zdarzyæ. Jednak bior±c pod uwagê fakt, ¿e cz³owiek wierzy we wszystkie pierdo³y, które mu kto¶ inny wciska i ciê¿ko jest mu odró¿niæ prawdê od fa³szu, postaram sobie wyrobiæ w miarê obiektywne zdanei na temat 2012 roku. Moim zdaniem nie nale¿y wierzyæ w ¿adne kalendarze majów, bibliê, proroctwa i wszystkie tego typu rzeczy. Nie odrzucam ich ca³kowicie, gdy¿ ludzki mózg nie ogarnia tak wielu rzeczy, i¿ ciê¿ko jest okre¶liæ co jest bujd±, a co rzeczywisto¶ci±. Uwa¿am jednak, ¿e bior±c pod uwagê to co ju¿ wiemy o cyklach s³onecznych i o historii Ziemi w 2012 roku mo¿e nast±piæ hiper-aktywno¶æ S³oñca oraz tak wielu wybuch masy s³onecznej, ¿e zostanie ca³kowicie przekroczona magnosfera Ziemi. Co do przebiegunowania mam w±tpliwo¶ci, poniewa¿ pod tym wzglêdem brak nam dok³adnych informacji, jednak z punktu widzenia astrofizyki jest to zjawisko, które mia³o ju¿ miejsce i t³umaczy zmiany jakie zachodzi³y na Ziemi na przestrzeni milionów lat. St±d tak jak mówiê, jestem prawie przekonany, ¿e w 2012 roku lub nied³ugo przed lub po tym okresie bêd± na Ziemi zachodziæ bardzo niepokoj±ce i niekorzystne zjawiska dla cywilizacji. Przy okazji tematu roku 2012 wch³on±³em równie¿ sporo informacji na temat ewolucji. S±dzê, ¿e jest to bardzo m±dra koncepcja, na pewno bardziej prawdopodobna ni¿ gadaj±ce wê¿e, anio³y i pan Bucek patrz±cy na nas z góry.

"Religion has actually convinced people that there is an invisible man living in the sky, and he has a special list of ten things he does not want you to do. And if you do any of these things he will send you to a place full of fire, and smoke, and burn and torture forever and ever 'till the end of time.... but he loves you." - George Carlin

Poszukuj±c informacji na temat roku 2012 natrafi³em na wywiad z Robertem Bernatowiczem, który wypowiada³ siê w którym¶ z programów bodaj¿e na Polsacie jaki¶ czas temu w³a¶nie o roku 2012, rozmowach z Patrickiem Gerylem, proroctwach. Nie zainteresowa³o mnie to zbyt bardzo bo im wiêcej czytam i s³ucham niektórych bzdur tym bardziej zaczynam w nie wierzyæ, jak ka¿dy cz³owiek, który anga¿uje siê w sprawê. Zaciekawi³ mnie labirynt i informacje, które mia³y byæ tam spisane przez Egipcjan. S±dzê, ¿e to akurat trzyma siê kupy, nie w±tpiê w niezwyk³e umiejêtno¶ci i rozwój, szczególnie astronomii staro¿ytnych cywilizacji. W³a¶nie tak trafi³em na stronê Projektu Cheopsa. Po obejrzeniu wywiadu z 2005 z pani± Lucyn±, wpad³em na t± stronê w poszukiwaniu informacji na temat progresu prac nad wykopaliskami. Jak siê spodziewa³em, wszystko sta³o w miejscu po dzi¶ dzieñ. Jednak widaæ zainteresowanie 2012 rokiem nie tylko zwyk³ych ludzi, szaraków b±d¼ entuzjastów, a tak¿e rz±dów ¶wiata. Oczywi¶cie nikt nie sieje paniki bo wszystko jest tylko przypuszczeniem. Co siê zdarzy tego nie wie nikt na pewno. Przekonamy siê o tym co najwy¿ej kilka godzin przed nast±pieniem jakich¶ zauwa¿alnych zmian na Ziemi. Wracaj±c do zainteresowania, mamy raport NASA i NAS, dotycz±cy aktywno¶ci s³onecznej i mo¿liwych burzliwych przemian, mamy raport pentagonu, mamy przygotowuj±cych siê amerykanów, ale i nie tylko do zabezpieczania informacji o naszych technologiach, czyli to o czym bardzo s³usznie mówi Geryl. Po do¶æ napiêtej nocy rozmy¶lañ, postanowi³em napisaæ tego posta, wyrzucaj±c z siebie to co mi ci±¿y na serduchu, jako¶ mi lepiej i mam nadziejê, ¿e nie sprawiê Wam tym k³opotu. Pisze to dlatego, ¿e ju¿ sam nie wiem w co wierzyæ. Gubiê siê w tym ¶wiecie i ciê¿ko jest mi siê czego¶ sztywno z³apaæ i temu skupiæ. Nie chce zaufaæ z³ym ludziom, nie chcê popa¶æ w pierdo³y. Co do pani £ucji, s±dzê, ¿e ka¿dy sceptycznie podchodz±cy do hipnozy cz³owiek, ale i nie tylko do hipnozy, bêdzie pod wra¿eniem w momencie s³uchania takich sesji, jakie przeczyta³em na stronie projektu. Jednak ka¿dy w miarê inteligentny cz³owiek, kieruj±c siê prost± logik± u¶wiadomi sobie, ¿e tak naprawdê cudów i zdolnych w taki sposób jak pani Lucyna osób mo¿na znale¼æ wielu, mo¿na im zaufaæ, mo¿na uwierzyæ w to co mówi±, mo¿na uwierzyæ w lataj±ce spodki, gadaj±ce drzewa albo zostaæ ninja. ¦miejê siê, kpiê, oczywi¶cie. Chcê tylko u¶wiadomiæ Wam i samemu sobie, ¿e tak naprawdê mamy tak wiele mo¿liwo¶ci skoncentrowania w³asnej uwagi i wiary, ¿e wiemy tak ma³o i jeste¶my tak s³abi, podatni na strach i na pranie mózgu, ¿e potrafimy uwierzyæ w cokolwiek, czego bêdziemy ¶wiadkami rzeczywi¶cie i co przekracza nasze wyobra¿enie, nie wspominaj±c o gêsiej skórce na plecach i strachu w samotno¶ci. Jak ju¿ napisa³em, mam mêtlik w g³owie, jestem zmêczony rozmy¶laniem na ten temat i ciê¿ko jest mi siê ustosunkowaæ do wszystkiego co s³yszê i widzê. Nie rozumiem tak wielu rzeczy, a tak wiele mnie fascynuje w nauce w istnieniu ¶wiata. Nie potrafiê teraz uwierzyæ w Boga, nie widzê go w moim ma³ym ¶wiecie, na mojej ma³ej Ziemi, w której jestem ma³± mrówk± pracownic±. Jestem jednak cz³owiekiem i nie czyniê nikomu niczego z³ego. Je¿eli nawet w mojej nienawi¶ci do ¿ycia i przez swoje zw±tpienie w wieku 24 lat mam odej¶æ z tego ¶wiata wraz z innymi lud¼mi, którzy ¿ycie kochaj±, tylko dlatego, ¿e nie wierzê w bzdury i nie chcê bawiæ siê w gierki. Niech tak siê stanie. Bêdê ba³ siê ¶mierci do ostatniej chwili, ale godzê siê na to. Ju¿ sam nie wiem w co wierzyæ.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 24, 2009, 15:10:29 wys³ane przez Dariusz » Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #1 : Lipiec 22, 2009, 15:37:58 »

Witaj U¶miech
Wiêkszo¶æ ludzi na tym forum ma podobne rozterki,wiêc nie jeste¶ sam Chichot Witaj w¶ród kosmitów na kosmicznym forum Bycie Mrugniêcie

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
Hutier
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Lipiec 22, 2009, 15:52:46 »

Z braku laku dobry kit(PCH)
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Lipiec 22, 2009, 16:00:29 »

Witaj w¶ród nas >Byt'cie<,
wyluzuj trochê, a sprawy zaczn± Ci siê klarowaæ. Chyba ka¿dy, a przynajmniej zdecydowana wiêkszo¶æ z nas mia³a na pocz±tku bardzo podobne odczucia do Twoich.

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Byt
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Lipiec 22, 2009, 16:35:41 »

Z braku laku dobry kit(PCH)
Nie wiem o co Ci chodzi, ale je¿eli kpisz z moich s³ów to gdybym móg³ przekl±æ powiedzia³bym Ci jedno bardzo proste s³owo.

Witaj w¶ród nas >Byt'cie<,
wyluzuj trochê, a sprawy zaczn± Ci siê klarowaæ. Chyba ka¿dy, a przynajmniej zdecydowana wiêkszo¶æ z nas mia³a na pocz±tku bardzo podobne odczucia do Twoich.
A Ciebie do czego one przywiod³y?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2009, 16:39:53 wys³ane przez Byt » Zapisane
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Lipiec 22, 2009, 17:21:51 »

porzuæ poszukiwanie prawdy w tym¿e miejscu ;P

the truth is OUT THERE!!! ;P
Byt
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Lipiec 22, 2009, 17:28:51 »

Im d³u¿ej próbuje zapomnieæ o tym wszystkim i przestaæ siê interesowaæ tym szybciej to do mnie wraca. Zd±¿y³em zorientowaæ siê jak wielu ró¿nych ludzi odwiedza to forum i jak wiele ró¿nych postaw reprezentuje. Sam nie wiem czego poszukujê, chyba nie znajdê prawdy chocia¿bym szuka³ do koñca ¿ycia, niezale¿nie od tego jak szybko ono siê skoñczy. Jak g³upi i ma³y jest cz³owiek...
kot
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Lipiec 22, 2009, 18:23:31 »

Im d³u¿ej próbuje zapomnieæ o tym wszystkim i przestaæ siê interesowaæ tym szybciej to do mnie wraca. Zd±¿y³em zorientowaæ siê jak wielu ró¿nych ludzi odwiedza to forum i jak wiele ró¿nych postaw reprezentuje. Sam nie wiem czego poszukujê, chyba nie znajdê prawdy chocia¿bym szuka³ do koñca ¿ycia, niezale¿nie od tego jak szybko ono siê skoñczy. Jak g³upi i ma³y jest cz³owiek...

Jak nasz drogi Mora.
Byt
Go¶æ
« Odpowiedz #8 : Lipiec 22, 2009, 19:07:03 »

Mora?
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #9 : Lipiec 22, 2009, 19:10:34 »

Mora.
Skoro ju¿ jeste¶ w¶ród nas, to poprzegl±daj trochê to forum a zrozumiesz.

Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #10 : Lipiec 22, 2009, 20:24:03 »

O jaki ten swiat jest maly, ostatnio juz dlugo nie slyszalam o naszym przyjacielu, czyz by naprawde?
Zawsze myslalam ze Mora wie czego chce, a napewno nie ma 20 lat, chociaz przez ten ostatni rok to gral juz duzo rol w tym teatrze-Forum. Jesli jestes Mora, to cie serdecznie pozdrawiam. Rafaela.
Byt
Go¶æ
« Odpowiedz #11 : Lipiec 22, 2009, 20:33:27 »

Nie przyklejajcie nikomu etykiet.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #12 : Lipiec 22, 2009, 20:42:43 »

Byt'cie, nie przypinamy nikomu etykiet, jak to uj±³e¶, po prostu Twój styl bardzo nam przypomina naszego przyjaciela >Morê<, który niedawno jeszcze klika³ na tym forum.
Pozdrowienia
i powodzenia.

Byt
Go¶æ
« Odpowiedz #13 : Lipiec 22, 2009, 20:46:02 »

Styl? Ja siê nie próbujê kreowaæ na kogokolwiek. Opisa³em wszystko jak czujê prosto z serducha i nikomu nie staram siê wadziæ. Zauwa¿y³em na forum ludzi mi podobnych, otwartych, st±d mój wywód. Podajcie nick z forum tego jegomo¶cia (wyszukiwarka nie znajduje Mora), chêtnie poczytam jego wypowiedzi.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2009, 20:47:14 wys³ane przez Byt » Zapisane
kot
Go¶æ
« Odpowiedz #14 : Lipiec 22, 2009, 20:46:19 »

Darku!

Wiele klonów naszego Mory ca³y czas klika! : Chichot Chichot Du¿y u¶miech Du¿y u¶miech
marek324
Go¶æ
« Odpowiedz #15 : Lipiec 23, 2009, 13:13:22 »

Byt rzek³: "Sam nie wiem czego poszukujê, chyba nie znajdê prawdy chocia¿bym szuka³ do koñca ¿ycia, niezale¿nie od tego jak szybko ono siê skoñczy. Jak g³upi i ma³y jest cz³owiek..."

Powiem krótko: we¼ siê ch³opie za siebie bo ¿al siê robi jak siê s³ucha cz³owieka w wieku dwudziestu kilku lat który tak skomli nad sob±, mimo ¿e forma Twojej wypowiedzi ¶wiadczy ¿e jeste¶ cz³owiekiem wykszta³conym. Sorry, ale szkoda gadaæ.
Nie jest moim zamiarem sprawiæ Ci przykro¶ci ani te¿ obra¿aæ ale ta dzisiejsza m³odzie¿ jaka¶ taka... bez jaj, a przecie¿ w koñcu facet jeste¶.
zodiakus71
Go¶æ
« Odpowiedz #16 : Lipiec 23, 2009, 13:24:08 »

W rzeczy samej facet jeste¶ wiêc znajd¼ sobie fajn± laskê Mrugniêcie to chêci do ¿ycia nabierzesz a i jak to kobiety maj± w zwyczaju ona ju¿ Ci wszystko dok³adnie wyt³umaczy co jest dla Ciebie najlepsze i jaka jest najprawdziwsza prawda Chichot W tej kwestii na nasze towarzyszki ¿ycia zawsze mo¿na liczyæ Mrugniêcie
marek324
Go¶æ
« Odpowiedz #17 : Lipiec 23, 2009, 13:26:28 »

Bez komentarza, ale fakt - umiej± sprawiæ (oczywi¶cie w pozytywnym tego s³owa znaczeniu) i¿ nie bêdziesz mia³ czasu na pierdo³y U¶miech
« Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2009, 13:30:32 wys³ane przez marek324 » Zapisane
kot
Go¶æ
« Odpowiedz #18 : Lipiec 23, 2009, 15:12:46 »

Jak tam Marku?

Czy Byt skorzysta³ z Twojej rady?
Byt
Go¶æ
« Odpowiedz #19 : Lipiec 23, 2009, 17:48:05 »

Mam dziewczynê od piêciu lat. Czy siê u¿alam nad sob± marku a¿ tak bardzo? Mo¿e inaczej, ten temat to by³a taka chwila s³abo¶ci, nie potrafiê i¶æ jak sku***syn przez ¿ycie i niczym siê nie przejmowaæ, szczególnie sprawami tak istotnymi dla niego. Nie jestem równie¿ wykszta³cony, ledwo skoñczy³em technikum, nie czytam ksi±¿ek.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2009, 17:49:41 wys³ane przez Byt » Zapisane
zodiakus71
Go¶æ
« Odpowiedz #20 : Lipiec 23, 2009, 17:56:29 »

No ca³kiem do rzeczy U¶miech czyli w³a¶ciwie nic Ci nie jest a dylematy przejd± za parê lat .
Byt
Go¶æ
« Odpowiedz #21 : Lipiec 23, 2009, 18:49:47 »

Nie lubiê przyjmowaæ rzeczy takimi jakimi s±, tym bardziej godziæ siê z nimi. Nie chcê za szybko zezgredzieæ i popa¶æ w rutynê dnia codziennego.
marek324
Go¶æ
« Odpowiedz #22 : Lipiec 24, 2009, 08:11:22 »

Przejmuj siê rzeczami na które masz wp³yw i które mo¿esz zmieniæ. Na resztê szkoda czasu. Zgadzam siê z zodiakusem 71. Za parê lat Ci przejdzie. I wcale nie musisz odrazu stawiaæ siê rutyniarzem, sk***synem i to w dodatku zezgredzia³ym.
Byt
Go¶æ
« Odpowiedz #23 : Lipiec 24, 2009, 15:05:01 »

Pewnie macie racjê, b±d¼ co b±d¼ wci±¿ jestem gówniarzem.
Có¿, my¶lê, ze temat mo¿na zamkn±æ.

Wiêc zamykamy
Darek
« Ostatnia zmiana: Lipiec 25, 2009, 22:41:06 wys³ane przez Dariusz » Zapisane
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: