Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 07, 2025, 20:55:58

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: WYCHOWNIE, a moÂże "przystosowanie do Âżycia w spoÂłeczeĂąstwie"  (Przeczytany 18889 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« : Lipiec 22, 2009, 19:04:20 »

Jednak chyba warto utworzyĂŚ nowy wÂątek w tej kwesti:

Bez pÂłciowych schematĂłw
Z prof. MariÂą Beisert, psycholoÂżkÂą rozmawia Ewa PÂągowska2009-03-10, ostatnia aktualizacja 2009-03-10 09:30

Warto tak wychowaÌ dziecko, by uwa¿a³o, ¿e jego przysz³oœÌ zale¿y od chêci, zdolnoœci i pracy, a nie od tego jakiej jest p³ci.
...

http://www.edziecko.pl/rodzice/1,79361,6363099,Bez_plciowych_schematow.html
« Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2009, 19:04:44 wysłane przez Dariusz » Zapisane

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Lipiec 28, 2009, 18:58:00 »

Ty tu rzÂądzisz

Czyli kto? KrĂłlowa matka, pan i wÂładca, czy maÂły krĂłlewicz? Rozdziel stanowiska w domu tak, aby kaÂżdy akceptowaÂł swoje miejsce w szeregu. Zadecyduj: monarchia, czy anarchia?

WychowaĂŚ w dobrym stylu
Tekst Justyna DÂąbrowska2009-06-17, ostatnia aktualizacja 2009-06-18 10:57

Czy zastanawialiÂście siĂŞ kiedyÂś, jaka forma rzÂądzenia panuje w waszym domu? Czy waszej rodzinie nie grozi przypadkiem anarchia a moÂże wrĂŞcz przeciwnie - totalitaryzm?
...

http://www.edziecko.pl/rodzice/1,79361,6729221,Wychowac_w_dobrym_stylu.html

Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 06, 2009, 17:37:15 »

TÂłuc, czy wychowywaĂŚ bezstresowo?
Opublikowano: 15.04.2009 | Kategoria: Edukacja

Za kaÂżdym razem, gdy tylko ktoÂś wspomni w towarzystwie lub na forum dyskusyjnym o wychowaniu bez bicia i przemocy, natychmiast jakiÂś inny ktoÂś z ironiÂą rzuca hasÂło „bezstresowe wychowanie, hahaha” i juÂż po chwili wybucha straszna awantura. Wrogowie „bezstresowego wychowania”, ktĂłrzy, co oczywiste, sÂą zwolennikami domowej przemocy, wpadajÂą w istny amok, stajÂąc siĂŞ gÂłusi jak pieĂą na wszelkie argumenty, a najbardziej na ten, Âże jest jeszcze trzecia opcja do wyboru
...

http://wolnemedia.net/?p=14212

Kurka wodna - czyli coÂś o wulgaryzmach i nie tylko
Opublikowano: 26.02.2009 | Kategoria: Edukacja

Wprawdzie pracujĂŞ w budynku gimnazjum, ale nie jako nauczycielka, wiĂŞc nikt nie zwraca na mnie uwagi. IdĂŞ korytarzem, a dwoje uczniĂłw rozmawia zawziĂŞcie:” Wiesz, zjebaÂłem jÂą, po prostu jÂą zjebaÂłem”. ChodziÂło o nauczycielkĂŞ matematyki. PrzeszÂłam lekko ogÂłuszona.

Zwykle nie zwracam uwagi chÂłopcom, gdy rzucajÂą “kurwami”, bo po prostu siĂŞ bojĂŞ, ale dziewczĂŞtom - tak. “No, sÂłuchaj, uspokĂłj siĂŞ”- mĂłwiĂŞ grzecznie i przymilnie, gdy dziewczynka na “koĂąskie zaloty” chÂłopca, odpowiada “kurwa - odczep siĂŞ ode mnie”. SÂłyszĂŞ tylko perlisty Âśmiech.
...

http://wolnemedia.net/?p=13248
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 06, 2009, 17:45:04 wysłane przez Dariusz » Zapisane

arteq
Gość
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 06, 2009, 18:05:42 »

KÂłamliwe jest stwierdzenie, Âże przeciwnicy bezstresowego wychowywania sÂą automatycznie zwolennikami domowej przemocy.
Na uwagĂŞ zasÂługuje rĂłwnieÂż fakt, Âże twĂłrca teorii besztresowego wychowania sam siĂŞ z niej wycofaÂł mĂłwiÂąc, Âże nie tĂŞdy droga.
Symeon
Gość
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 06, 2009, 18:18:45 »

CzytaÂłem artykuÂł i wydaje mi siĂŞ, Âże najlepszy jest tzw. autorytatywny styl wychowania.
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 09, 2009, 12:41:15 »

Dlugo zastanawialam sie nad tym tematem. To prawda ,w dzisiejszych czasach nie jest zbyt latwe wychowywanie dzieci.
Mysle ze nie byloby to zle, aby przed urodzeniem dziecka  przyszli rodzice otrzymali kurs parogodzinny na temat rozwoju
i wychowania swojej pociechy. Wazne jest otrzymac informacje z rak fachowca o rozwoju psychicznym malucha przynajmniej do trzeciego roku zycia. Kiedy przyjdzie dziecko na swiat, to niestety ale trudno jest o czas aby zajac sie doksztalcaniem.
Ja jestem matka dwojga dzieci- juz doroslych, jestem babka 4-chlopcow i widze bardzo wyraznie ze dzisiaj maluchy sa
bardziej rozwinieci czesto swoja wiedza i aktywnoscia stwarzaja duze problemy rodzicom. Bezstresowe wychowanie, to nie o to chodzi, czesto jest to zle interpretowane, dlatego nalezy zasiegnac prawidlowych informacji w odpowiednim czasie od
ludzi ktorzy moga  wskazac prawidlowe postepowanie wobec dziecka.
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 20, 2009, 20:52:57 »

Spoleczenstwa dzisiejsze przekazaly w duzej ilosci wychowywanie swoch pociech przedszkolom, szkolom , telewizjii, modzie, koncernom. Zapracowani rodzice za wszelka cene staraja sie zapewnic wszystko swoim pociechom,wypierajac calkowicie
cieplo domu rodzinnego nie tylko dla swoich pociech, ale tez dla siebie. Problem rosnie , jesli rodzice sie nie zorirtuja dokad pedza, to bedzie ciezko w przyszlosci.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 20, 2009, 21:50:21 »

Dok³adnie tak to wygl¹da i dobitnie pokazuje w któr¹ stronê jesteœmy (ludzkoœÌ) kierowani.
JeÂśli siĂŞ nie ockniemy w porĂŞ, to bĂŞdziemy niczym owce z owczarni prowadzone na rzeÂź.
ChwaÂła, ze coraz wiĂŞcej ludzi uÂświadamia to sobie.

arteq
Gość
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 21, 2009, 22:20:01 »

ChĂŞtnie wysÂłucham jak Wy prĂłbujecie sobie z tym radziĂŚ. Jakie Âśrodki podejmujecie aby przeciwdziaÂłaĂŚ w/w sytuacjom?
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 24, 2009, 20:22:08 »

W dzisiejszych czasach nie ma silnych w niczym. Ty Artku tez masz dzieci i starasz sie robic wszystko naprawde poprawnie.
Pamietaj ze twoje dziecko musi isc do przedszkola, do szkoly, bedzie mial roznych kolegow, kontakty z roznymi charakterami
pozna kiedys dziewczyne. Tak wiec trzeba naprawde duzego szczescia aby taki czlowiek naprawde poszedl prawidlowa droga zycia. Czy sluszne jest zabronic- czy sluszne jest pozwolic. Napewno trzeba duzo rozmawiac z dzieckiem aby mialo zaufanie do osob najblizszych do rodzicow. Dziecku trzeba dac cieplo rodzinne aby moglo zawsze wiedziec ze w najgorszej sytuacji zyciowej powrot do domu rodzinnego jest najsluszniejszy bo tam dostanie pomoc i rade bez wzgledu na to co sie stalo.
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 24, 2009, 20:36:40 »

aby taki czlowiek naprawde poszedl prawidlowa droga zycia.

..moim zdaniem mozna nauczyĂŚ jedynie sposobĂłw na podejÂście do zagadek/wyzwaĂą,
ale nie ma czegoÂś takiego jak "prawidÂłowa droga"..
bo tĂŞ kaÂżdy CzÂłowiek wytuptaĂŚ musi sobie sam.

..no chyba Âże jest tylko klonem, takÂą przewidywalna mechanicznÂą sprĂŞÂżynkÂą, ktĂłra wykona wszystkie przewidziane dla niej inercje.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #11 : Maj 10, 2010, 13:02:56 »

Bardzo wymowne opowiadanko, przypowieœÌ, scenka z ¿ycia.
Polecam uwaÂżnie przeczytaĂŚ:

Pos³uchaj synu: mówiê to, gdy œpisz, z r¹czk¹ pod policzkami i z blond w³oskami rozsypanymi na czole. Sam wszed³em do twojego pokoju. Przed kilku minutami, gdy usiad³em w bibliotece, by poczytaÌ, ogarne³a mnie fala wyrzutów i pe³en winy zbli¿am siê do twego ³ó¿ka.

Myœla³em o swoim postêpowaniu: drêczy³em ciebie, robi³em ci wymówki, gdy przygotowywa³eœ siê, aby wyjœÌ do szko³y, gdy¿ zamiast umyÌ siê wczoraj, jedynie otar³eœ sobie twarz rêcznikiem i zapomnia³eœ wyczyœciÌ sobie buty. Zwymyœla³em ciê, gdy zrzuci³eœ coœ na pod³ogê. W czasie œniadania te¿ wytyka³em ci twoje uchybienia, ¿e spad³o ci coœ na serwetkê, ¿e prze³yka³eœ chleb niczym zag³odzony zwierzak, ¿e opar³eœ siê ³okciami o stó³, ¿e zbyt grubo posmarowa³eœ mas³em chleb.

Gdy siĂŞ bawiÂłeÂś, ja przygotowywaÂłem siĂŞ do wyjÂścia na pociÂąg. OderwaÂłeÂś siĂŞ od zabawy, pokiwaÂłeÂś mi rÂączkÂą i zawoÂłaÂłeÂś:

- CzeœÌ tatulku!

A ja zmarszczyÂłem brwi i powiedziaÂłem:
- Trzymaj siĂŞ prosto.

Wszystko zaczê³o siê na nowo póŸnym popo³udniem. Gdy przyszed³em z pracy, bawi³eœ siê klêcz¹c na ziemi. Zobaczy³em wtedy dziury w twych skarpetkach. Upokorzy³em ciê przed kolegami, wysy³aj¹c ciê do domu.

- Skarpety kosztujÂą - mĂłwiÂłem - gdybyÂś musiaÂł kupiĂŚ je sam, obchodziÂłbyÂś siĂŞ z nimi bardziej ostroÂżnie.

Przypominasz sobie, jak wszed³eœ niesmia³o do salonu, ze spuszczonymi oczami, dr¿¹c ca³y po prze¿ytym upokorzeniu? Gdy unios³em oczy znad gazet, zniecierpliwiony twym wtargniêciem, z wahaniem zatrzyma³eœ siê przy drzwiach.

- Czego chcesz? - zapytaÂłem ostro.

Ty nic nie powiedziaÂłeÂś, podbiegÂłeÂś do mnie, zarzuciÂłeÂś mi rĂŞce na szyjĂŞ i ucaÂłowaÂłeÂś mnie, a twoje rÂączki uÂścisnĂŞÂły mnie z miÂłoÂściÂą, ktĂłrÂą BĂłg zÂłoÂżyÂł w twoim sercu, a ktĂłra - choĂŚby i nie odwzajemniona - nigdy nie wiĂŞdnie.

Potem poszedÂłeÂś do swego pokoju, drepczÂąc wolno po schodach.

Otó¿ synu, zaraz potem, gdy z rêki wysunê³a mi siê gazeta, ogarn¹³ mnie wielki lêk.

Co siê ze mn¹ dzieje? Przyzwyczajam siê do wynajdowania win, do robienia wymówek. Czy to ma byÌ nagroda za to, ¿e nie jesteœ osob¹ doros³¹, ¿e jesteœ tylko dzieckiem?

Dzisiejszej nocy tylko tyle. Przyszed³em tu, do twojego ³ó¿ka i uklêkn¹³em pe³en wstydu.

Wiem, Âże to jest nĂŞdzne wynagrodzenie, Âże nie zrozumiaÂłbyÂś tych spraw, gdybym ci o nich powiedziaÂł, gdy siĂŞ obudzisz. Ale jutro bĂŞdĂŞ dla ciebie prawdziwym tatusiem.

BĂŞdĂŞ ci towarzyszyÂł w twoich zajĂŞciach i zabawach, bĂŞdĂŞ czuÂł siĂŞ niedobrze, gdy tobie bĂŞdzie Âźle i ÂśmiaĂŚ siĂŞ bĂŞdĂŞ, gdy ty bĂŞdziesz siĂŞ ÂśmiaÂł.

Ugryzê siê w jêzyk, gdy do ust cisn¹Ì mi siê bêd¹ s³owa zniecierpliwienia. Bêdê ci¹gle powtarza³ sobie: "On jest jeszcze dzieckiem, ma³ym ch³opczykiem!".

Bojê siê naprawdê, ¿e dot¹d traktowa³em ciê jak osobê doros³¹. Tymczasem, gdy teraz widzê ciê, synu, skulonego w ³ó¿eczku, rozumiem ¿e jesteœ jeszcze dzieckiem. Wczoraj twoja g³ówka spoczywa³a bezbronnie na ramieniu mamusi. Zawsze wymaga³em od ciebie zbyt wiele.

ptak
Gość
« Odpowiedz #12 : Maj 10, 2010, 13:12:05 »

Normalnie Âłzy zakrĂŞciÂły siĂŞ w oczach. DziĂŞkujĂŞ Darku, to bardzo piĂŞkne opowiadanie… 

Pozdrawiam UÂśmiech
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #13 : Maj 10, 2010, 13:21:55 »

Mnie teÂż spociÂły siĂŞ oczy, jak to czytaÂłem.

Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #14 : Maj 28, 2010, 09:37:40 »

Przepis na czÂłowieka
Czwartek, 27 maja (08:06)

Nie istnieje gen przemocy, dobroci, lewicowoÂści czy konserwatyzmu, ale ksztaÂłtowanie czÂłowieka to proces zÂłoÂżony - oprĂłcz rodzicĂłw i genĂłw jest jeszcze Âśrodowisko rĂłwieÂśnicze. Jest wiĂŞc moÂżliwe, iÂż dobrzy rodzice majÂą czasami zÂłe dzieci, chociaÂż to nie ich wina.

W trudnym procesie wychowywania jest jeden pewnik - to mi³oœÌ /AFP

Tylko 27 proc. kobiet, ktĂłre majÂą od 30 do 34 lat chciaÂłoby mieĂŚ dziecko (kolejne lub pierwsze), a wÂśrĂłd starszych, po 35. roku, chĂŞĂŚ na potomstwo jeszcze bardziej spada i ogranicza siĂŞ do 8 proc - wynika z badaĂą CBOS.

MĂŞÂżczyÂźni z tych samych grup wiekowych przed dzieĂŚmi aÂż tak siĂŞ nie broniÂą, jednak tylko ich pragnienia nie wystarczÂą, bo w tym wypadku, jak rzadko, waÂżne jest, "Âżeby dwoje chciaÂło naraz".

Jazda bez trzymanki

...

http://fakty.interia.pl/prasa/tygodnik_solidarnosc/news/przepis-na-czlowieka,1484380,3406

east
Gość
« Odpowiedz #15 : Maj 28, 2010, 14:31:47 »

Wychowanie odbywa siê przede wszystkim poprzez w³asn¹ postawê, jak w tym wzruszaj¹cym ( do ³ez równie¿ mnie) opowiadaniu Dariusza. Dziecko na pewno bêdzie próbowa³o w taki czy inny sposób granic nacisku na rodzica w ka¿dej interesuj¹cej je kwestii. I nam, rodzicom, mog¹ nieraz puœciÌ nerwy, ale wa¿ne,aby pod koniec dnia po prostu przytuliÌ dziecko i powiedzieÌ , ¿e siê je kocha ( co nie oznacza zgody na niew³aœciwe zachowania ). Mi³oœÌ nie wymaga ¿adnych s³ów.

A co do wychowania, a raczej - przystosowywania - do Âżycia w spoÂłeczeĂąstwie . Te lekcje teÂż trzeba przerobiĂŚ, choĂŚ moÂże byĂŚ ciĂŞÂżko wytÂłumaczyĂŚ dziecku dlaczego tyle jest bezsensu w reguÂłach spoÂłecznych. ÂŚwiat nie jest taki o jakim uczÂą nas w szkole, jakim chcieliby widzieĂŚ programatorzy pÂłacÂący nauczycielom za realizacje programĂłw. I to trzeba teÂż umieĂŚ przekazaĂŚ, Âżeby dziecko nie zrobiÂło sobie krzywdy w Âżyciu lub nie odbieraÂło Âświat w skrzywionym zwierciadle. Dla mnie to teraz jest najtrudniejsze, kiedy rozmawiam ze swoim 12to latkiem.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 18, 2010, 19:26:12 »

Dzieci wychowywane przez lesbijki sÂą lepiej przystosowane i mniej agresywne
2010-06-07, ostatnia aktualizacja 2010-06-07 19:23

Blisko 25-letnie badania dowodzÂą, Âże dzieci wychowywane w zwiÂązkach lesbijskich sÂą psychologicznie lepiej przystosowane i sprawiajÂą mniej problemĂłw wychowawczych niÂż ich rĂłwieÂśnicy majÂący ojca i matkĂŞ - donosi CNN na podstawie badaĂą opublikowanych dziÂś w magazynie "Pediatrics".

Parada RĂłwnoÂści 2006

...

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,7983908,Dzieci_wychowywane_przez_lesbijki_sa_lepiej_przystosowane.html

wiki
Gość
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 18, 2010, 19:35:26 »

To super w takim razie oddajmy nasze dzieci lesbijkom, choĂŚ one same mogÂą sobie urodziĂŚ, gorzej z gejami............

czego to ludzie nie wymyœl¹, ciekawe czemu dziecko mo¿e zrodziÌ siê z kobiety i mê¿czyzny... a homoseksualiœci uzurpuj¹ sobie prawa do wychowania, je¿eli natura ich tak obdarzy³a to trudno muszê siê z tym pogodziÌ, nie mo¿na mieÌ ciasta i zjeœÌ ciastka. Nie mam nic przeciwko homoseksualistom, ale œmiesz¹ mnie ich ¿¹dania wobec wychowywania dzieci, je¿eli chc¹ to niech je sobie rodz¹.

Pozdrawiam UÂśmiech
east
Gość
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 19, 2010, 11:37:54 »

wiki
Moim zdaniem wychowanie dzieci nie ma nic wspĂłlnego z rodzeniem dzieci. Mam prawo tak sÂądziĂŚ, bo jestem facetem, a faceci nie rodzÂą dzieci, wiĂŞc omija ich poczucie  szczegĂłlnej , naturalnej , biologicznej wiĂŞzi  z wÂłasnym dzieckiem, ale jednoczeÂśnie, co jest zadziwiajÂące, rodzi siĂŞ zupeÂłnie nowa, psychiczna wiĂŞÂź z nowo narodzonym czÂłowieczkiem. To coÂś, czego wczeÂśniej, zanim staliÂśmy siĂŞ ojcami, nie znaliÂśmy. No , moÂże z wyjÂątkiem wiĂŞzĂłw miÂłoÂści pomiĂŞdzy kobietÂą , a mĂŞÂżczyznÂą, ale to nie to samo co z dzieckiem.
Moim zdaniem kaÂżdy czÂłowiek bez wzglĂŞdu na orientacjĂŞ seksualnÂą , posiada takie mechanizmy w sobie, ktĂłre generujÂą psychicznÂą wiĂŞÂź miĂŞdzyludzkÂą i nie ma na to wpÂływu Âżaden aspekt naszej osobowoÂści. A to choĂŚby dlatego, Âże sami kiedyÂś byliÂśmy dzieĂŚmi i wiĂŞzi z naszymi rodzicami stanowiÂą gotowy wzorzec na dorosÂłe Âżycie.
Od³ó¿my na chwilê orientacje seksualne. Przecie¿ ka¿dy cz³owiek, nawet singiel , mo¿e , po spe³nieniu pewnych warunków prawnych, adoptowaÌ dziecko. Warunki bywaj¹ drakoùskie, ale chêÌ posiadania dziecka zwykle silniejsza.
Mo¿na te¿ inaczej. Po co w ogóle adoptowaÌ dzieci , skoro mo¿na otaczaÌ je opiek¹ , mi³oœci¹ i wspieraÌ przez ca³e ¿ycie bez tych wszystkich formalnoœci prawnych, a wy³¹cznie dlatego, ¿e siê tego pragnie. Wiêzi psychiczne nie wymagaj¹ aktów prawnych. Powstaj¹ w odpowiedzi na wewnêtrzn¹ potrzebê, a nie na spo³eczne uwarunkowanie ( choÌ i tak w niektórych przypadkach mo¿e byÌ. Na przyk³ad pod presj¹ rodziny "czemu ty jeszcze nie masz dzieci" ). Dlatego dziwi¹ mnie ludzie, którzy tak usilnie pr¹ do posiadania - to dobre s³owo - adoptowanego dziecka nierzadko zapominaj¹c gdzieœ po drodze walki o adopcjê o tym, ¿e dziecku to nie jest potrzebne. Ono nawet nie rozumie o co chodzi z t¹ adopcj¹ i dlaczego ktoœ, jakiœ urzêdnik , ma decydowaÌ o tym, czy doros³y mo¿e ,czy nie mo¿e byÌ jej/jego tat¹ czy mam¹. I czemu nie mo¿e mieÌ dwóch tatusów lub dwóch mam zamiast obojga. Mo¿e. Kwestie p³ci to sprawa drugorzêdna. Najwa¿niejsza jest mi³oœÌ.

W ca³ym tym wrzasku o prawa adopcyjne dla tych czy innych orientacji seksualnych zapomina siê o dziecku. Mi³oœÌ dziecka jest najwa¿niejsza, jego potrzeby s¹ najwa¿niejsze. Oczywiœcie urzêdnicy wiedz¹ lepiej co takiemu dziecku potrzeba i co jest dla niego zagro¿eniem, a co nie jest. Jeœli nawet tego nie wiedz¹, to zamawiaj¹ opiniê u innych doros³ych, wyuczonych profesorów czy te¿ znanych autorytetów psychologii , którzy wiedz¹ oczywiœcie "najlepiej".
Wychodzi siĂŞ z zaÂłoÂżenia, Âże dziecko to nieuksztaÂłtowany czÂłowieczek, bez Âżadnej wiedzy, gÂłupiutkie stworzonko wymagajÂące ochrony i myÂślenia za nie - dopĂłki oczywiÂście samo nie zostanie wytresowane do okreÂślonego myÂślenia.
Tak to wyglÂąda w Âświecie w ktĂłrym wszystko walczy ze wszystkim, a kaÂżdy jest oddzielony od kaÂżdego. WszĂŞdzie widaĂŚ zagroÂżenia . To jest Âświat dorosÂłych.
Dziecko ufa , bo nie zna Âświata dorosÂłych. Lecz przecieÂż sami byliÂśmy kiedyÂś dzieĂŚmi , o czym zapominamy aÂż do chwili, kiedy rodzi siĂŞ w nas wiĂŞÂź psychiczna - odpowiedÂź na szczerÂą miÂłoœÌ. PamiĂŞtacie taki film z Jeanem Reno "Leon Zawodowiec" ? PÂłatny morderca opiekuje siĂŞ dzieckiem, kiedy jej rodzice ginÂą  i jest to faktycznie adopcja, ale bez udziaÂłu urzĂŞdasĂłw. Film burzy schemat "dobry policjant" i "zÂły morderca".  Nie ma potrzeby schematyzowania Âświata, bo miÂłoœÌ transformuje wszystko.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 20, 2010, 21:36:33 »

PoniÂższa informacja bezpoÂśrednio z wychowaniem moÂże niewiele ma wspĂłlnego, jednak ma duÂże znaczenie w ksztaÂłtowaniu "postawy" MrugniĂŞcie :

Ergonomiczne meble dla dzieci, czyli jak zapobiec powaÂżnym schorzeniom zdrowotnym naszych pociech
2010-06-11 09:49:28

Czy meble dla dziecka mogÂą mieĂŚ wpÂływ na jego zdrowie?

Lekarze  z Polskiego Towarzystwa Pediatrycznego alarmujÂą: 90% dzieci ma ró¿nego rodzaju wady rozwojowe i schorzenia, w tym wady postawy (skrzywienia krĂŞgosÂłupa) i wzroku.  JednÂą z przyczyn  takiego stanu rzeczy, jest powszechna w Polsce praktyka rodzicĂłw, kupowania swoim pociechom mebli "na wyrost", nie dostosowanych do wzrostu dziecka.

JuÂż dwuletnie maluchy odczuwajÂą potrzebĂŞ  zabawy "przy stoliku". ChĂŞtnie prĂłbujÂą malowaĂŚ, oglÂądaĂŚ ksi¹¿eczki, ustawiaĂŚ klocki, itp. Polski rynek peÂłen jest stolikĂłw i krzeseÂłek  dla maÂłych dzieci, jednak dominujÂą wÂśrĂłd nich konstrukcje o staÂłej wysokoÂści blatĂłw w stolikach (czy biurkach), oraz o staÂłej wysokoÂści siedzisk i oparĂŚ w krzeseÂłkach. Takie mebelki odpowiednie dla dziecka w chwili zakupu, po roku sÂą juÂż za niskie, dzieciak garbi siĂŞ przy nich, siedzi w niewygodnej i niebezpiecznej dla zdrowia pozycji.

...

http://interia360.pl/artykul/ergonomiczne-meble-dla-dzieci-czyli-jak-zapobiec-powaznym-schorzeniom-zdrowotnym-naszych-pociech,35881

Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 27, 2010, 19:41:57 »

Karmieni mediami
PiÂątek, 25 czerwca (08:01)

"Chcemy byĂŚ sobÂą", powtarzamy sÂłowa znanej piosenki. A czĂŞsto wzorem dla nas i naszych rodzin stajÂą siĂŞ "bohaterowie" podawani nam przez wszechobecnÂą kulturĂŞ masowÂą.

Dzieci bardzo wczeÂśnie uzaleÂżniajÂą siĂŞ od telewizji / fot. M. Dylewska /REPORTER

...

http://fakty.interia.pl/prasa/przewodnik/news/karmieni-mediami,1496840,4255

Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #21 : Lipiec 16, 2010, 19:24:55 »

Tak wychowuje siĂŞ polskie dzieci!

Dzieci i ryby...
Autor: NataliiB     2010-07-09 10:28:09

Niemal kaÂżdy z nas pamiĂŞta sÂłowa "DopĂłki jesteÂś na moim utrzymaniu to...", albo stwierdzenie Âże dzieci i ryby gÂłosu nie majÂą. Z drugiej strony docierajÂą do nas slogany, Âże dzieci sÂą darem, cudem. Ale czy naprawdĂŞ potrafimy oceniĂŚ kim sÂą dzieci w naszym Âświecie?

...

http://interia360.pl/artykul/dzieci-i-ryby,36653

east
Gość
« Odpowiedz #22 : Lipiec 17, 2010, 00:10:59 »

Darku, rodzice czĂŞsto , niemalÂże zawsze ( co rĂłwnieÂż jest protekcjonalnie potraktowane w artykule) uwaÂżajÂą siebie za kogoÂś waÂżniejszego, mÂądrzejszego i w ogĂłle autorytet wobec dziecka.
UwaÂżamy, Âże wiemy lepiej, co dla dziecka jest najlepsze rzadko wsÂłuchujÂąc siĂŞ w to, co samo dziecko ma nam do przekazania.
Panuje przekonanie, Âże rodzic, to wyrocznia, ewentualnie - w tych nowoczesnych dobrych domach - to dobry nauczyciel. Rzadko partner. Bardzo chcemy byĂŚ dla dziecka wzorem, autorytetem, aÂż tak bardzo, Âże tuszujemy swoje wÂłasne b³êdy a to zamordyzmem, a to wpajaniem  wÂłasnej nieomylnoÂści , a to nadmiernÂą pobÂłaÂżliwoÂściÂą.
To nie tak. Uwa¿am, ¿e dziecko ma prawo widzieÌ w nas istoty niedoskona³e , pope³niaj¹ce b³êdy , a jeszcze lepiej, jak mo¿emy o tym z dzieckiem porozmawiaÌ. Piszê tu o swojej relacji z dwunastolatkiem ( z maleùkimi dzieÌmi to co innego ). Z kolei dziecko ma prawo do swoich pasji. "Te g³upie gry komputerowe" s¹ pasj¹ , któr¹ dziecko wymienia siê z rówieœnikami. Nawet najg³upsze gry mog¹ byÌ kanw¹ do rozmowy o m¹drych, wa¿nych i realnych rzeczach. Ka¿da sytuacja mo¿e nieœÌ naukê zarówno dla rodzica, jak i dla dziecka. Czy jednak dziecko zechce Ciê s³uchaÌ, skoro Ty nie chcesz s³uchaÌ jego ?
Wszystko opiera siê na sprzê¿eniu zwrotnym i na mi³oœci. Sztuk¹ jest umiejêtnie wejœÌ w œwiat dziecka.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #23 : Lipiec 18, 2010, 20:51:05 »

Cytat: east
Sztuk¹ jest umiejêtnie wejœÌ w œwiat dziecka.

ÂŚwiĂŞte sÂłowa.
DoœÌ czĂŞsto zdarza mi siĂŞ zapominaĂŚ o tej sztuce. Staram siĂŞ to zmieniĂŚ.  Z politowaniem MrugniĂŞcie UÂśmiech

Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #24 : Lipiec 26, 2010, 20:51:58 »

Rodzice decydowali za niego, dziÂś jest wariatem:

Inny
Autor: Lech Galicki     2010-07-22 13:02:44

I wtedy nast¹pi³a tragedia. Telegram: rodzice zginêli w wypadku samochodowym. W jednej chwili coœ w Adamie pêk³o, za³ama³o siê, odmieni³o go... Karetka... Le¿¹c na noszach kurczowo œciska³ papier z wiadomoœci¹, jakby chcia³ wycisn¹Ì z niego ca³¹ treœÌ.

Adam byÂł zawsze tym innym. Tak mĂłwiono. Gdy w podstawĂłwce dostaÂł odznakĂŞ wzorowego ucznia, mama ucaÂłowaÂła go serdecznie i przyszyÂła do bÂłyszczÂącego mundurka ucznia etykietkĂŞ prymusa. UpiekÂła nawet tort poziomkowy i powiedziaÂła: "JesteÂś naszÂą, mojÂą i taty nadziejÂą".

...

http://interia360.pl/artykul/inny,37047

Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: