Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 6024
Email
|
|
« : Lipiec 22, 2009, 19:04:20 » |
|
Jednak chyba warto utworzyæ nowy w±tek w tej kwesti: Bez p³ciowych schematów Z prof. Mari± Beisert, psycholo¿k± rozmawia Ewa P±gowska2009-03-10, ostatnia aktualizacja 2009-03-10 09:30 Warto tak wychowaæ dziecko, by uwa¿a³o, ¿e jego przysz³o¶æ zale¿y od chêci, zdolno¶ci i pracy, a nie od tego jakiej jest p³ci. ... http://www.edziecko.pl/rodzice/1,79361,6363099,Bez_plciowych_schematow.html
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2009, 19:04:44 wys³ane przez Dariusz »
|
|
Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
P³eæ:
Email
|
|
« Odpowiedz #1 : Lipiec 28, 2009, 18:58:00 » |
|
Ty tu rz±dziszCzyli kto? Królowa matka, pan i w³adca, czy ma³y królewicz? Rozdziel stanowiska w domu tak, aby ka¿dy akceptowa³ swoje miejsce w szeregu. Zadecyduj: monarchia, czy anarchia? Wychowaæ w dobrym styluTekst Justyna D±browska2009-06-17, ostatnia aktualizacja 2009-06-18 10:57 Czy zastanawiali¶cie siê kiedy¶, jaka forma rz±dzenia panuje w waszym domu? Czy waszej rodzinie nie grozi przypadkiem anarchia a mo¿e wrêcz przeciwnie - totalitaryzm? ... http://www.edziecko.pl/rodzice/1,79361,6729221,Wychowac_w_dobrym_stylu.html
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
P³eæ:
Email
|
|
« Odpowiedz #2 : Wrzesieñ 06, 2009, 17:37:15 » |
|
T³uc, czy wychowywaæ bezstresowo? Opublikowano: 15.04.2009 | Kategoria: Edukacja Za ka¿dym razem, gdy tylko kto¶ wspomni w towarzystwie lub na forum dyskusyjnym o wychowaniu bez bicia i przemocy, natychmiast jaki¶ inny kto¶ z ironi± rzuca has³o „bezstresowe wychowanie, hahaha” i ju¿ po chwili wybucha straszna awantura. Wrogowie „bezstresowego wychowania”, którzy, co oczywiste, s± zwolennikami domowej przemocy, wpadaj± w istny amok, staj±c siê g³usi jak pieñ na wszelkie argumenty, a najbardziej na ten, ¿e jest jeszcze trzecia opcja do wyboru ... http://wolnemedia.net/?p=14212********************************************** Kurka wodna - czyli co¶ o wulgaryzmach i nie tylko Opublikowano: 26.02.2009 | Kategoria: Edukacja Wprawdzie pracujê w budynku gimnazjum, ale nie jako nauczycielka, wiêc nikt nie zwraca na mnie uwagi. Idê korytarzem, a dwoje uczniów rozmawia zawziêcie:” Wiesz, zjeba³em j±, po prostu j± zjeba³em”. Chodzi³o o nauczycielkê matematyki. Przesz³am lekko og³uszona. Zwykle nie zwracam uwagi ch³opcom, gdy rzucaj± “kurwami”, bo po prostu siê bojê, ale dziewczêtom - tak. “No, s³uchaj, uspokój siê”- mówiê grzecznie i przymilnie, gdy dziewczynka na “koñskie zaloty” ch³opca, odpowiada “kurwa - odczep siê ode mnie”. S³yszê tylko perlisty ¶miech. ... http://wolnemedia.net/?p=13248
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 06, 2009, 17:45:04 wys³ane przez Dariusz »
|
|
|
|
|
arteq
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #3 : Wrzesieñ 06, 2009, 18:05:42 » |
|
K³amliwe jest stwierdzenie, ¿e przeciwnicy bezstresowego wychowywania s± automatycznie zwolennikami domowej przemocy. Na uwagê zas³uguje równie¿ fakt, ¿e twórca teorii besztresowego wychowania sam siê z niej wycofa³ mówi±c, ¿e nie têdy droga.
|
|
|
|
|
|
|
Symeon
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #4 : Wrzesieñ 06, 2009, 18:18:45 » |
|
Czyta³em artyku³ i wydaje mi siê, ¿e najlepszy jest tzw. autorytatywny styl wychowania.
|
|
|
|
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #5 : Wrzesieñ 09, 2009, 12:41:15 » |
|
Dlugo zastanawialam sie nad tym tematem. To prawda ,w dzisiejszych czasach nie jest zbyt latwe wychowywanie dzieci. Mysle ze nie byloby to zle, aby przed urodzeniem dziecka przyszli rodzice otrzymali kurs parogodzinny na temat rozwoju i wychowania swojej pociechy. Wazne jest otrzymac informacje z rak fachowca o rozwoju psychicznym malucha przynajmniej do trzeciego roku zycia. Kiedy przyjdzie dziecko na swiat, to niestety ale trudno jest o czas aby zajac sie doksztalcaniem. Ja jestem matka dwojga dzieci- juz doroslych, jestem babka 4-chlopcow i widze bardzo wyraznie ze dzisiaj maluchy sa bardziej rozwinieci czesto swoja wiedza i aktywnoscia stwarzaja duze problemy rodzicom. Bezstresowe wychowanie, to nie o to chodzi, czesto jest to zle interpretowane, dlatego nalezy zasiegnac prawidlowych informacji w odpowiednim czasie od ludzi ktorzy moga wskazac prawidlowe postepowanie wobec dziecka.
|
|
|
|
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #6 : Wrzesieñ 20, 2009, 20:52:57 » |
|
Spoleczenstwa dzisiejsze przekazaly w duzej ilosci wychowywanie swoch pociech przedszkolom, szkolom , telewizjii, modzie, koncernom. Zapracowani rodzice za wszelka cene staraja sie zapewnic wszystko swoim pociechom,wypierajac calkowicie cieplo domu rodzinnego nie tylko dla swoich pociech, ale tez dla siebie. Problem rosnie , jesli rodzice sie nie zorirtuja dokad pedza, to bedzie ciezko w przyszlosci.
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
P³eæ:
Email
|
|
« Odpowiedz #7 : Wrzesieñ 20, 2009, 21:50:21 » |
|
Dok³adnie tak to wygl±da i dobitnie pokazuje w któr± stronê jeste¶my (ludzko¶æ) kierowani. Je¶li siê nie ockniemy w porê, to bêdziemy niczym owce z owczarni prowadzone na rze¼. Chwa³a, ze coraz wiêcej ludzi u¶wiadamia to sobie.
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #8 : Wrzesieñ 21, 2009, 22:20:01 » |
|
Chêtnie wys³ucham jak Wy próbujecie sobie z tym radziæ. Jakie ¶rodki podejmujecie aby przeciwdzia³aæ w/w sytuacjom?
|
|
|
|
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #9 : Wrzesieñ 24, 2009, 20:22:08 » |
|
W dzisiejszych czasach nie ma silnych w niczym. Ty Artku tez masz dzieci i starasz sie robic wszystko naprawde poprawnie. Pamietaj ze twoje dziecko musi isc do przedszkola, do szkoly, bedzie mial roznych kolegow, kontakty z roznymi charakterami pozna kiedys dziewczyne. Tak wiec trzeba naprawde duzego szczescia aby taki czlowiek naprawde poszedl prawidlowa droga zycia. Czy sluszne jest zabronic- czy sluszne jest pozwolic. Napewno trzeba duzo rozmawiac z dzieckiem aby mialo zaufanie do osob najblizszych do rodzicow. Dziecku trzeba dac cieplo rodzinne aby moglo zawsze wiedziec ze w najgorszej sytuacji zyciowej powrot do domu rodzinnego jest najsluszniejszy bo tam dostanie pomoc i rade bez wzgledu na to co sie stalo.
|
|
|
|
|
|
|
PHIRIOORI
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #10 : Wrzesieñ 24, 2009, 20:36:40 » |
|
aby taki czlowiek naprawde poszedl prawidlowa droga zycia. ..moim zdaniem mozna nauczyæ jedynie sposobów na podej¶cie do zagadek/wyzwañ, ale nie ma czego¶ takiego jak "prawid³owa droga".. bo tê ka¿dy Cz³owiek wytuptaæ musi sobie sam. ..no chyba ¿e jest tylko klonem, tak± przewidywalna mechaniczn± sprê¿ynk±, która wykona wszystkie przewidziane dla niej inercje.
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
P³eæ:
Email
|
|
« Odpowiedz #11 : Maj 10, 2010, 13:02:56 » |
|
Bardzo wymowne opowiadanko, przypowie¶æ, scenka z ¿ycia. Polecam uwa¿nie przeczytaæ:
Pos³uchaj synu: mówiê to, gdy ¶pisz, z r±czk± pod policzkami i z blond w³oskami rozsypanymi na czole. Sam wszed³em do twojego pokoju. Przed kilku minutami, gdy usiad³em w bibliotece, by poczytaæ, ogarne³a mnie fala wyrzutów i pe³en winy zbli¿am siê do twego ³ó¿ka.
My¶la³em o swoim postêpowaniu: drêczy³em ciebie, robi³em ci wymówki, gdy przygotowywa³e¶ siê, aby wyj¶æ do szko³y, gdy¿ zamiast umyæ siê wczoraj, jedynie otar³e¶ sobie twarz rêcznikiem i zapomnia³e¶ wyczy¶ciæ sobie buty. Zwymy¶la³em ciê, gdy zrzuci³e¶ co¶ na pod³ogê. W czasie ¶niadania te¿ wytyka³em ci twoje uchybienia, ¿e spad³o ci co¶ na serwetkê, ¿e prze³yka³e¶ chleb niczym zag³odzony zwierzak, ¿e opar³e¶ siê ³okciami o stó³, ¿e zbyt grubo posmarowa³e¶ mas³em chleb.
Gdy siê bawi³e¶, ja przygotowywa³em siê do wyj¶cia na poci±g. Oderwa³e¶ siê od zabawy, pokiwa³e¶ mi r±czk± i zawo³a³e¶:
- Cze¶æ tatulku!
A ja zmarszczy³em brwi i powiedzia³em: - Trzymaj siê prosto.
Wszystko zaczê³o siê na nowo pó¼nym popo³udniem. Gdy przyszed³em z pracy, bawi³e¶ siê klêcz±c na ziemi. Zobaczy³em wtedy dziury w twych skarpetkach. Upokorzy³em ciê przed kolegami, wysy³aj±c ciê do domu.
- Skarpety kosztuj± - mówi³em - gdyby¶ musia³ kupiæ je sam, obchodzi³by¶ siê z nimi bardziej ostro¿nie.
Przypominasz sobie, jak wszed³e¶ niesmia³o do salonu, ze spuszczonymi oczami, dr¿±c ca³y po prze¿ytym upokorzeniu? Gdy unios³em oczy znad gazet, zniecierpliwiony twym wtargniêciem, z wahaniem zatrzyma³e¶ siê przy drzwiach.
- Czego chcesz? - zapyta³em ostro.
Ty nic nie powiedzia³e¶, podbieg³e¶ do mnie, zarzuci³e¶ mi rêce na szyjê i uca³owa³e¶ mnie, a twoje r±czki u¶cisnê³y mnie z mi³o¶ci±, któr± Bóg z³o¿y³ w twoim sercu, a która - choæby i nie odwzajemniona - nigdy nie wiêdnie.
Potem poszed³e¶ do swego pokoju, drepcz±c wolno po schodach.
Otó¿ synu, zaraz potem, gdy z rêki wysunê³a mi siê gazeta, ogarn±³ mnie wielki lêk.
Co siê ze mn± dzieje? Przyzwyczajam siê do wynajdowania win, do robienia wymówek. Czy to ma byæ nagroda za to, ¿e nie jeste¶ osob± doros³±, ¿e jeste¶ tylko dzieckiem?
Dzisiejszej nocy tylko tyle. Przyszed³em tu, do twojego ³ó¿ka i uklêkn±³em pe³en wstydu.
Wiem, ¿e to jest nêdzne wynagrodzenie, ¿e nie zrozumia³by¶ tych spraw, gdybym ci o nich powiedzia³, gdy siê obudzisz. Ale jutro bêdê dla ciebie prawdziwym tatusiem.
Bêdê ci towarzyszy³ w twoich zajêciach i zabawach, bêdê czu³ siê niedobrze, gdy tobie bêdzie ¼le i ¶miaæ siê bêdê, gdy ty bêdziesz siê ¶mia³.
Ugryzê siê w jêzyk, gdy do ust cisn±æ mi siê bêd± s³owa zniecierpliwienia. Bêdê ci±gle powtarza³ sobie: "On jest jeszcze dzieckiem, ma³ym ch³opczykiem!".
Bojê siê naprawdê, ¿e dot±d traktowa³em ciê jak osobê doros³±. Tymczasem, gdy teraz widzê ciê, synu, skulonego w ³ó¿eczku, rozumiem ¿e jeste¶ jeszcze dzieckiem. Wczoraj twoja g³ówka spoczywa³a bezbronnie na ramieniu mamusi. Zawsze wymaga³em od ciebie zbyt wiele.
|
|
|
|
|
|
|
ptak
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #12 : Maj 10, 2010, 13:12:05 » |
|
Normalnie ³zy zakrêci³y siê w oczach. Dziêkujê Darku, to bardzo piêkne opowiadanie… Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
P³eæ:
Email
|
|
« Odpowiedz #13 : Maj 10, 2010, 13:21:55 » |
|
Mnie te¿ spoci³y siê oczy, jak to czyta³em.
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
P³eæ:
Email
|
|
« Odpowiedz #14 : Maj 28, 2010, 09:37:40 » |
|
Przepis na cz³owiekaCzwartek, 27 maja (08:06) Nie istnieje gen przemocy, dobroci, lewicowo¶ci czy konserwatyzmu, ale kszta³towanie cz³owieka to proces z³o¿ony - oprócz rodziców i genów jest jeszcze ¶rodowisko rówie¶nicze. Jest wiêc mo¿liwe, i¿ dobrzy rodzice maj± czasami z³e dzieci, chocia¿ to nie ich wina.W trudnym procesie wychowywania jest jeden pewnik - to mi³o¶æ /AFP Tylko 27 proc. kobiet, które maj± od 30 do 34 lat chcia³oby mieæ dziecko (kolejne lub pierwsze), a w¶ród starszych, po 35. roku, chêæ na potomstwo jeszcze bardziej spada i ogranicza siê do 8 proc - wynika z badañ CBOS. Mê¿czy¼ni z tych samych grup wiekowych przed dzieæmi a¿ tak siê nie broni±, jednak tylko ich pragnienia nie wystarcz±, bo w tym wypadku, jak rzadko, wa¿ne jest, "¿eby dwoje chcia³o naraz". Jazda bez trzymanki... http://fakty.interia.pl/prasa/tygodnik_solidarnosc/news/przepis-na-czlowieka,1484380,3406
|
|
|
|
|
|
|
east
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #15 : Maj 28, 2010, 14:31:47 » |
|
Wychowanie odbywa siê przede wszystkim poprzez w³asn± postawê, jak w tym wzruszaj±cym ( do ³ez równie¿ mnie) opowiadaniu Dariusza. Dziecko na pewno bêdzie próbowa³o w taki czy inny sposób granic nacisku na rodzica w ka¿dej interesuj±cej je kwestii. I nam, rodzicom, mog± nieraz pu¶ciæ nerwy, ale wa¿ne,aby pod koniec dnia po prostu przytuliæ dziecko i powiedzieæ , ¿e siê je kocha ( co nie oznacza zgody na niew³a¶ciwe zachowania ). Mi³o¶æ nie wymaga ¿adnych s³ów.
A co do wychowania, a raczej - przystosowywania - do ¿ycia w spo³eczeñstwie . Te lekcje te¿ trzeba przerobiæ, choæ mo¿e byæ ciê¿ko wyt³umaczyæ dziecku dlaczego tyle jest bezsensu w regu³ach spo³ecznych. ¦wiat nie jest taki o jakim ucz± nas w szkole, jakim chcieliby widzieæ programatorzy p³ac±cy nauczycielom za realizacje programów. I to trzeba te¿ umieæ przekazaæ, ¿eby dziecko nie zrobi³o sobie krzywdy w ¿yciu lub nie odbiera³o ¶wiat w skrzywionym zwierciadle. Dla mnie to teraz jest najtrudniejsze, kiedy rozmawiam ze swoim 12to latkiem.
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
P³eæ:
Email
|
|
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 18, 2010, 19:26:12 » |
|
Dzieci wychowywane przez lesbijki s± lepiej przystosowane i mniej agresywne2010-06-07, ostatnia aktualizacja 2010-06-07 19:23 Blisko 25-letnie badania dowodz±, ¿e dzieci wychowywane w zwi±zkach lesbijskich s± psychologicznie lepiej przystosowane i sprawiaj± mniej problemów wychowawczych ni¿ ich rówie¶nicy maj±cy ojca i matkê - donosi CNN na podstawie badañ opublikowanych dzi¶ w magazynie "Pediatrics". Parada Równo¶ci 2006 ... http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,7983908,Dzieci_wychowywane_przez_lesbijki_sa_lepiej_przystosowane.html
|
|
|
|
|
|
|
wiki
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 18, 2010, 19:35:26 » |
|
To super w takim razie oddajmy nasze dzieci lesbijkom, choæ one same mog± sobie urodziæ, gorzej z gejami............ czego to ludzie nie wymy¶l±, ciekawe czemu dziecko mo¿e zrodziæ siê z kobiety i mê¿czyzny... a homoseksuali¶ci uzurpuj± sobie prawa do wychowania, je¿eli natura ich tak obdarzy³a to trudno muszê siê z tym pogodziæ, nie mo¿na mieæ ciasta i zje¶æ ciastka. Nie mam nic przeciwko homoseksualistom, ale ¶miesz± mnie ich ¿±dania wobec wychowywania dzieci, je¿eli chc± to niech je sobie rodz±. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
east
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 19, 2010, 11:37:54 » |
|
wiki Moim zdaniem wychowanie dzieci nie ma nic wspólnego z rodzeniem dzieci. Mam prawo tak s±dziæ, bo jestem facetem, a faceci nie rodz± dzieci, wiêc omija ich poczucie szczególnej , naturalnej , biologicznej wiêzi z w³asnym dzieckiem, ale jednocze¶nie, co jest zadziwiaj±ce, rodzi siê zupe³nie nowa, psychiczna wiê¼ z nowo narodzonym cz³owieczkiem. To co¶, czego wcze¶niej, zanim stali¶my siê ojcami, nie znali¶my. No , mo¿e z wyj±tkiem wiêzów mi³o¶ci pomiêdzy kobiet± , a mê¿czyzn±, ale to nie to samo co z dzieckiem. Moim zdaniem ka¿dy cz³owiek bez wzglêdu na orientacjê seksualn± , posiada takie mechanizmy w sobie, które generuj± psychiczn± wiê¼ miêdzyludzk± i nie ma na to wp³ywu ¿aden aspekt naszej osobowo¶ci. A to choæby dlatego, ¿e sami kiedy¶ byli¶my dzieæmi i wiêzi z naszymi rodzicami stanowi± gotowy wzorzec na doros³e ¿ycie. Od³ó¿my na chwilê orientacje seksualne. Przecie¿ ka¿dy cz³owiek, nawet singiel , mo¿e , po spe³nieniu pewnych warunków prawnych, adoptowaæ dziecko. Warunki bywaj± drakoñskie, ale chêæ posiadania dziecka zwykle silniejsza. Mo¿na te¿ inaczej. Po co w ogóle adoptowaæ dzieci , skoro mo¿na otaczaæ je opiek± , mi³o¶ci± i wspieraæ przez ca³e ¿ycie bez tych wszystkich formalno¶ci prawnych, a wy³±cznie dlatego, ¿e siê tego pragnie. Wiêzi psychiczne nie wymagaj± aktów prawnych. Powstaj± w odpowiedzi na wewnêtrzn± potrzebê, a nie na spo³eczne uwarunkowanie ( choæ i tak w niektórych przypadkach mo¿e byæ. Na przyk³ad pod presj± rodziny "czemu ty jeszcze nie masz dzieci" ). Dlatego dziwi± mnie ludzie, którzy tak usilnie pr± do posiadania - to dobre s³owo - adoptowanego dziecka nierzadko zapominaj±c gdzie¶ po drodze walki o adopcjê o tym, ¿e dziecku to nie jest potrzebne. Ono nawet nie rozumie o co chodzi z t± adopcj± i dlaczego kto¶, jaki¶ urzêdnik , ma decydowaæ o tym, czy doros³y mo¿e ,czy nie mo¿e byæ jej/jego tat± czy mam±. I czemu nie mo¿e mieæ dwóch tatusów lub dwóch mam zamiast obojga. Mo¿e. Kwestie p³ci to sprawa drugorzêdna. Najwa¿niejsza jest mi³o¶æ.
W ca³ym tym wrzasku o prawa adopcyjne dla tych czy innych orientacji seksualnych zapomina siê o dziecku. Mi³o¶æ dziecka jest najwa¿niejsza, jego potrzeby s± najwa¿niejsze. Oczywi¶cie urzêdnicy wiedz± lepiej co takiemu dziecku potrzeba i co jest dla niego zagro¿eniem, a co nie jest. Je¶li nawet tego nie wiedz±, to zamawiaj± opiniê u innych doros³ych, wyuczonych profesorów czy te¿ znanych autorytetów psychologii , którzy wiedz± oczywi¶cie "najlepiej". Wychodzi siê z za³o¿enia, ¿e dziecko to nieukszta³towany cz³owieczek, bez ¿adnej wiedzy, g³upiutkie stworzonko wymagaj±ce ochrony i my¶lenia za nie - dopóki oczywi¶cie samo nie zostanie wytresowane do okre¶lonego my¶lenia. Tak to wygl±da w ¶wiecie w którym wszystko walczy ze wszystkim, a ka¿dy jest oddzielony od ka¿dego. Wszêdzie widaæ zagro¿enia . To jest ¶wiat doros³ych. Dziecko ufa , bo nie zna ¶wiata doros³ych. Lecz przecie¿ sami byli¶my kiedy¶ dzieæmi , o czym zapominamy a¿ do chwili, kiedy rodzi siê w nas wiê¼ psychiczna - odpowied¼ na szczer± mi³o¶æ. Pamiêtacie taki film z Jeanem Reno "Leon Zawodowiec" ? P³atny morderca opiekuje siê dzieckiem, kiedy jej rodzice gin± i jest to faktycznie adopcja, ale bez udzia³u urzêdasów. Film burzy schemat "dobry policjant" i "z³y morderca". Nie ma potrzeby schematyzowania ¶wiata, bo mi³o¶æ transformuje wszystko.
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
P³eæ:
Email
|
|
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 20, 2010, 21:36:33 » |
|
Poni¿sza informacja bezpo¶rednio z wychowaniem mo¿e niewiele ma wspólnego, jednak ma du¿e znaczenie w kszta³towaniu "postawy" : Ergonomiczne meble dla dzieci, czyli jak zapobiec powa¿nym schorzeniom zdrowotnym naszych pociech2010-06-11 09:49:28 Czy meble dla dziecka mog± mieæ wp³yw na jego zdrowie? Lekarze z Polskiego Towarzystwa Pediatrycznego alarmuj±: 90% dzieci ma ró¿nego rodzaju wady rozwojowe i schorzenia, w tym wady postawy (skrzywienia krêgos³upa) i wzroku. Jedn± z przyczyn takiego stanu rzeczy, jest powszechna w Polsce praktyka rodziców, kupowania swoim pociechom mebli "na wyrost", nie dostosowanych do wzrostu dziecka. Ju¿ dwuletnie maluchy odczuwaj± potrzebê zabawy "przy stoliku". Chêtnie próbuj± malowaæ, ogl±daæ ksi±¿eczki, ustawiaæ klocki, itp. Polski rynek pe³en jest stolików i krzese³ek dla ma³ych dzieci, jednak dominuj± w¶ród nich konstrukcje o sta³ej wysoko¶ci blatów w stolikach (czy biurkach), oraz o sta³ej wysoko¶ci siedzisk i oparæ w krzese³kach. Takie mebelki odpowiednie dla dziecka w chwili zakupu, po roku s± ju¿ za niskie, dzieciak garbi siê przy nich, siedzi w niewygodnej i niebezpiecznej dla zdrowia pozycji. ... http://interia360.pl/artykul/ergonomiczne-meble-dla-dzieci-czyli-jak-zapobiec-powaznym-schorzeniom-zdrowotnym-naszych-pociech,35881
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
P³eæ:
Email
|
|
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 27, 2010, 19:41:57 » |
|
Karmieni mediamiPi±tek, 25 czerwca (08:01) "Chcemy byæ sob±", powtarzamy s³owa znanej piosenki. A czêsto wzorem dla nas i naszych rodzin staj± siê "bohaterowie" podawani nam przez wszechobecn± kulturê masow±.Dzieci bardzo wcze¶nie uzale¿niaj± siê od telewizji / fot. M. Dylewska /REPORTER ... http://fakty.interia.pl/prasa/przewodnik/news/karmieni-mediami,1496840,4255
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
P³eæ:
Email
|
|
« Odpowiedz #21 : Lipiec 16, 2010, 19:24:55 » |
|
Tak wychowuje siê polskie dzieci! Dzieci i ryby...Autor: NataliiB 2010-07-09 10:28:09 Niemal ka¿dy z nas pamiêta s³owa "Dopóki jeste¶ na moim utrzymaniu to...", albo stwierdzenie ¿e dzieci i ryby g³osu nie maj±. Z drugiej strony docieraj± do nas slogany, ¿e dzieci s± darem, cudem. Ale czy naprawdê potrafimy oceniæ kim s± dzieci w naszym ¶wiecie?... http://interia360.pl/artykul/dzieci-i-ryby,36653
|
|
|
|
|
|
|
east
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #22 : Lipiec 17, 2010, 00:10:59 » |
|
Darku, rodzice czêsto , niemal¿e zawsze ( co równie¿ jest protekcjonalnie potraktowane w artykule) uwa¿aj± siebie za kogo¶ wa¿niejszego, m±drzejszego i w ogóle autorytet wobec dziecka. Uwa¿amy, ¿e wiemy lepiej, co dla dziecka jest najlepsze rzadko ws³uchuj±c siê w to, co samo dziecko ma nam do przekazania. Panuje przekonanie, ¿e rodzic, to wyrocznia, ewentualnie - w tych nowoczesnych dobrych domach - to dobry nauczyciel. Rzadko partner. Bardzo chcemy byæ dla dziecka wzorem, autorytetem, a¿ tak bardzo, ¿e tuszujemy swoje w³asne b³êdy a to zamordyzmem, a to wpajaniem w³asnej nieomylno¶ci , a to nadmiern± pob³a¿liwo¶ci±. To nie tak. Uwa¿am, ¿e dziecko ma prawo widzieæ w nas istoty niedoskona³e , pope³niaj±ce b³êdy , a jeszcze lepiej, jak mo¿emy o tym z dzieckiem porozmawiaæ. Piszê tu o swojej relacji z dwunastolatkiem ( z maleñkimi dzieæmi to co innego ). Z kolei dziecko ma prawo do swoich pasji. "Te g³upie gry komputerowe" s± pasj± , któr± dziecko wymienia siê z rówie¶nikami. Nawet najg³upsze gry mog± byæ kanw± do rozmowy o m±drych, wa¿nych i realnych rzeczach. Ka¿da sytuacja mo¿e nie¶æ naukê zarówno dla rodzica, jak i dla dziecka. Czy jednak dziecko zechce Ciê s³uchaæ, skoro Ty nie chcesz s³uchaæ jego ? Wszystko opiera siê na sprzê¿eniu zwrotnym i na mi³o¶ci. Sztuk± jest umiejêtnie wej¶æ w ¶wiat dziecka.
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
P³eæ:
Email
|
|
« Odpowiedz #23 : Lipiec 18, 2010, 20:51:05 » |
|
Sztuk± jest umiejêtnie wej¶æ w ¶wiat dziecka. ¦wiête s³owa. Do¶æ czêsto zdarza mi siê zapominaæ o tej sztuce. Staram siê to zmieniæ.
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
P³eæ:
Email
|
|
« Odpowiedz #24 : Lipiec 26, 2010, 20:51:58 » |
|
Rodzice decydowali za niego, dzi¶ jest wariatem: InnyAutor: Lech Galicki 2010-07-22 13:02:44 I wtedy nast±pi³a tragedia. Telegram: rodzice zginêli w wypadku samochodowym. W jednej chwili co¶ w Adamie pêk³o, za³ama³o siê, odmieni³o go... Karetka... Le¿±c na noszach kurczowo ¶ciska³ papier z wiadomo¶ci±, jakby chcia³ wycisn±æ z niego ca³± tre¶æ.Adam by³ zawsze tym innym. Tak mówiono. Gdy w podstawówce dosta³ odznakê wzorowego ucznia, mama uca³owa³a go serdecznie i przyszy³a do b³yszcz±cego mundurka ucznia etykietkê prymusa. Upiek³a nawet tort poziomkowy i powiedzia³a: "Jeste¶ nasz±, moj± i taty nadziej±". ... http://interia360.pl/artykul/inny,37047
|
|
|
|
|
|
|
|