Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #25 : Pa¼dziernik 16, 2009, 10:48:23 » |
|
Witaj Thotal. Najpierw chce ci powiedziec ze twoj artykul nie nalezy do tego tematu. Mamy temat na forum "Co jemy i co nas je". Ja podalam tylko przepisy , uwazam ze zgodnie z tematem. Przy okazji powiem otwarcie ze do wszystkich artykulow mozna by twoje stwierdzenia zastosowac. Cukier, mleko, margaryny, mieso peklowane, chleb pieczony na ciemno, to sa trutki pierwszego stopnia, te najwieksze. Zawsze tak bylo jak pamietam. Popatrz dzisiaj kobiety nie uzywaja 15 jaj na babke, 300 g.cukru. 1/2 kg. masla smietane . Poogladaj sobie stare ksiazki kucharskie.Dzisiaj paczki robimy z 2ch zoltek na 1/2 kilograma maki , mozna duzo przykladow podac. Ten temat nie jest zastrzezony ze jest to temat zdrowego zywienia (Ekologicznego) - proponuje ci otwarcie takiego tematu i podanie kilku przepisow.Bede ci bardzo wdzieczna, a na forum mamy tez napewno ludzi ktorzy skozystaja z tego tematu. Ja jestem uczulona na laktoze, od 5 lat wiem o tym i moje gotowanie i pieczenie musialam zupelnie zmienic, znalezc zastepcze produkty, czesto zamiast mleka uzywam wody, piwo, mleko sojowe , kokosowe. Jesli chodzi o cukier Vanillin Dr. Oetker, o tym wiedzialam ze jest to chemicznie wyprodukowany zapach. Jednak wiem tez i mam taka mozliwosc kupienia " Burbon Vanille Zuker"- jest to cukier z naturalnej roslinki. Jest troche drozszy, ale mozna go kupic. A czy wiesz ze ta roslinka Vanilowa to jest rodzaj orchidei. Tak to juz jest , ze nalezy miec miare w jedzeniu i piciu, to i trucizny nie sa problemem. Pozdrowienia Rafaela
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
komandos040
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #26 : Pa¼dziernik 16, 2009, 11:32:53 » |
|
Ale "strzeli³" w 10 tkê!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #27 : Pa¼dziernik 16, 2009, 12:42:23 » |
|
Wlasciwie to mozna temat zamknac!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Thotal
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #28 : Pa¼dziernik 16, 2009, 13:05:01 » |
|
Rafaelo, nie bierz do siebie mojej uwagi na temat nieprawid³owej diety, jest mnóstwo przepisów na potrawy które s± korzystne dla zdrowia, które lecz± i uzupe³niaj± niedobory. "smarowid³o" pasta do smarowania pieczywa; oliwki, z±bek czosnku, kapary, bazylia, przecier pomidorowy, oliwa z oliwek. Wszystko miksujemy dodaj±c troszkê soli i ostrej papryki. Pozdrawiam - Thotal
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zigrin
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #29 : Pa¼dziernik 16, 2009, 15:26:25 » |
|
Rafaela ma tu sporo racji. Powinni¶my urozmaicaæ nasz jad³ospis, nawet o dania, które w wiêkszej ilo¶ci s± niewskazane i niezdrowe (zachowuj±c zdrowy umiar). Moim zdaniem jest to nawet przyczynkiem, wolnego przystosowywania siê naszego organizmu do czerpania energii z ró¿nych ¼róde³… Dziêki Rafaelo. Pozdrawiam i za Rafael± ¿yczê smacznego jedzenia z umiarem…
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #30 : Pa¼dziernik 16, 2009, 15:37:19 » |
|
Dziekuje zigrin, podajac wlasnie ten przepis, mialam na uwadze wykozystania pieczywa czerstwego. Przepis ten pochodzi z kuchni srodziemnomorskiej, to podaja na sniadanie w dobrych chotelach.
Poza tym kazdy ma prawo zdecydowac co jest dla niego dobre, a co zle i niezdrowe. Pozdrawiam serdecznie Rafaela
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
wiki
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #31 : Pa¼dziernik 16, 2009, 16:10:27 » |
|
ja dzi¶ upiek³am chlebek razowy przepis: 500g m±ki ( ja stosuje ró¿ne m±ki mieszam ¿ytni±, pszenn± razow± i orkiszow±) 400 ml wody ciep³ej ( ja daje mleko) 1 ³y¿eczka dro¿d¿y suszonych 1 ³y¿ka soli 1 ³y¿eczka oliwy ( ja wk³adam oliwê z pestek winogron) 1³yzeczka miodu mo¿na dodaæ jeszcze s³onecznik p³atki owsiane, wszystko wyrabiaæ tak d³ugo a¿ ciasto bêdzie ci±gn±æ siê jak pajêczyna, odstawiæ w ciep³e miejsce do wyro¶niêcia, potem uformowaæ bochenek lub w³o¿yæ w blachê. Piec oko³o godziny w temperaturze oko³o 180 st. A teraz robiê pizze na cienkim cie¶cie z du¿± ilo¶ci± niezdrowych ale pysznych dodatków dodatków ) Pozdrawiam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zigrin
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #32 : Pa¼dziernik 16, 2009, 16:46:37 » |
|
Ciekawostk± jest, ¿e wielu ludzi preferuj±cy zdrowy sposób od¿ywiania jest zdania, i¿ powinni¶my wystrzegaæ siê jedzenia ¶wie¿ego pieczywa. Jak to mawiaj± – pieczywo powinno jeszcze dojrzeæ do spo¿ycia… Osobi¶cie nie przepadam za czerstwym pieczywem, ale dziêki odpowiedniemu przyrz±dzeniu (np. wg. przepisu Rafaeli), nie tylko mo¿na spróbowaæ zrobiæ co¶ smakowitego i dobrego, ale nawet wykorzystaæ nie¶wie¿e ju¿ pieczywo…
Pozdrawiam
|
|
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 16, 2009, 16:49:42 wys³ane przez zigrin »
|
Zapisane
|
|
|
|
wiki
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #33 : Pa¼dziernik 16, 2009, 17:51:33 » |
|
Co to znaczy zdrowe od¿ywianie? dla jednego mleko bêdzie trucizn± dla innego lekarstwem. Ja preferujê zdrowe od¿ywianie, ale tylko i wy³±cznie pod wzglêdem jako¶ci produktów. Uwielbiam ciep³y chleb z miodem i mlekiem, ciep³e ciasto dro¿d¿owe. Jako¶ nie zauwa¿y³am u siebie z tego powodu chorób, ani przykrych krótko ani d³ugoterminowych skutków. Moim zdanie ka¿dy powinien je¶æ to na co ma ochotê, oczywi¶cie w granicach zdrowego rozs±dku A przepis Rafaeli jest super i te¿ mi nie zaszkodzi³ Polecam stronkê z jedzeniem : http://zpierwszegotloczenia.pl/mapa/przepisy-2/Pozdrawiam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #34 : Pa¼dziernik 16, 2009, 18:53:59 » |
|
Super przepisy. Przepis na chlebek juz sobie odpisalam Wiki. Ja tez podalam link na dobre forum, popatrz, tam tez maja przepisy na bulki i chleby. Pozdrawiam Rafaela.
|
|
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 16, 2009, 19:12:49 wys³ane przez Rafaela »
|
Zapisane
|
|
|
|
Thotal
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #35 : Pa¼dziernik 16, 2009, 19:45:14 » |
|
Madrosc wschodnia glosi: " Bóg stworzy³ po¿ywienie, a diabe³ kucharza". Kuchnia chiñska to zasada piêciu przemian. Pokarm zawieraj±cy piêæ energii, a co za tym idzie piêæ smaków jest najlepszym po¿ywieniem utrzymuj±cym organizm w harmonii energetycznej. - s³odki (cukier od dzi¶ wyrzucamy do ¶mieci ) - gorzki - ostry - kwa¶ny - s³ony Te piêæ smaków powinno znale¼æ siê w ka¿dym daniu, chiñczycy przywi±zuj± równie¿ ogromn± wagê do kolorystyki potraw. Ka¿dy kolor ma inny potencja³ energetyczny i nale¿y je ³±czyæ w odpowiednich zestawach. A wracaj±c do wysokoglutenowych bu³eczek i cukru, powoduj± one epidemiê cukrzycy i nowotwory jelita grubego. Dobrze ¿e mam woln± wolê i jestem ¶wiadomy tego co jem, czego i wszystkim pozosta³ym szczerze ¿yczê Pozdrawiam - Thotal
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #36 : Pa¼dziernik 17, 2009, 15:24:59 » |
|
Sa ludzie ktorzy uwielbiaja salatki. Ja tez, uwielbiam salatki z surowych jarzyn i owocow.
Surowka z marchewki z mandarynkami lub pomaranczami:3 duze marchewki, 3 mandarynki, lub 2 pomarancze.
Obrana marchewke zetrzec na tarce z duzymi oczkami, lub jesli ktos ma problemy z zebami lub proteza, na drobniejszych oczkach. Do tego obrane mandarynki pokroic w drobne kawaleczki, sok ktory sie wydobywa wlac do utartej marchewki, dodac 1 lyzke oliwy, wymieszac, mozna dosmakowac cytryna,
Surowka z pomaranczy z cebula: 3 pomarancze obrac ze skory, wyfiletowac i drobno pokroic, nastepnie sredniej wielkosci cebule obrac i drobniutko pokroicz, dodac 1 lyzke oleju, pieprz i sol. Delikatnie wymieszac. Ta salatka smakuje naprawde dobrze, doskonale pasuje do miesa z kurczaka w bialym sosie i ryz.
Chce jeszcze dopisac zeby nie uzywac cukru do przyprawiania salatek tylko miod albo Ahornsirup.
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 25, 2009, 22:52:52 wys³ane przez Rafaela »
|
Zapisane
|
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #37 : Listopad 01, 2009, 14:38:56 » |
|
Pani Walewska (Pychotka) Pani Walewska (Pychotka) Pyszne kruche ciasto, s³odziutka beza, krem i dla prze³amania s³odyczy d¿em porzeczkowy... Nic dziwnego, ¿e kto¶ je nazwa³ pychotk± ;-). Ciasto nie jest skomplikowane i nie wymaga du¿o pracy, choæ muszê przyznaæ, ¿e podchodzi³am do niego jak do je¿a - kilka miesiêcy ogl±da³am, poczytywa³am, ale dopiero kilka dni temu zabra³am siê za kompletowanie przepisu . Ale ja tak zawsze podchodzê do ciast z³o¿onych z wiêcej ni¿ jednej warstwy. Ciasto wysz³o wspania³e, zrobi³am je w nucie migda³owej, a je¶li Wam inaczej pasuje - mo¿ecie migda³y zast±piæ orzechami w³oskimi. Jest bardzo wysokie, dobrze siê kroi i spokojnie mo¿e uchodziæ za tort urodzinowy. Polecam! Sk³adniki na kruche ciasto: * 500 g m±ki pszennej (3 szklanki minus 1 ³y¿ka) * 1,5 ³y¿eczki proszku do pieczenia * pó³ szklanki cukru pudru * 200 g mas³a lub margaryny * 6 ¿ó³tek Wszystkie sk³adniki wyrobiæ. Powsta³e ciasto zagnie¶æ w kulê i podzieliæ na pó³. Sk³adniki na bezê: * 6 bia³ek * 1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru * 1 ³y¿ka m±ki ziemniaczanej Bia³ka ubiæ na sztywn± pianê. Nastêpnie dodawaæ stopniowo (to bardzo wa¿ne) i ma³ymi partiami cukier . Na koniec dodaæ m±kê ziemniaczan±, delikatnie wymieszaæ. Ponadto: * 1 s³oiczek d¿emu z czarnej porzeczki (450 g) * 120 g p³atków migda³owych Formê o wymiarach 25 x 33 cm wy³o¿yæ papierem do pieczenia. Jedn± czê¶æ ciasta wy³o¿yæ na spód, rozwa³kowaæ i wyrównaæ. Na nim posmarowaæ po³owê d¿emu z czarnej porzeczki. Nastêpnie wy³o¿yæ po³owê masy bezowej. Na masê bezow± wysypaæ po³owê p³atków migda³owych. Piec w temperaturze 175ºC przez oko³o 40 minut. Identycznie post±piæ z drug± czê¶ci± ciasta. Mo¿na obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim (je¶li nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej drug± drug± bezê przygotowaæ bezpo¶rednio przed pieczeniem. Placki ostudziæ. Masa kremowa: * 2 szklanki mleka (500 ml) * 3 ³y¿ki m±ki pszennej * 2 ³y¿ki m±ki ziemniaczanej * 2 ¿ó³tka * 3 ³y¿ki cukru * 16 g cukru migda³owego* * 200 g mas³a * kilka kropel aromatu migda³owego** Jedn± szklankê mleka zagotowaæ z cukrami. Drug± zmiksowaæ z ¿ó³tkami i m±k± (jak na budyñ), dodaæ do gotuj±cego siê mleka, zagotowaæ. Ostudziæ, przykrywaj±c foli± spo¿ywcz±. Miêkkie mas³o utrzeæ na puch (mo¿na mikserem), stopniowo dodawaæ ostudzony budyñ, ca³y czas ucieraj±c (miksuj±c). Dodaæ aromat migda³owy i zmiksowaæ. Gotowe, ostudzone placki prze³o¿yæ mas± kremow±. Sch³odziæ przez minimum 3 godziny w lodówce. Smacznego * mo¿na kupiæ w sklepach, w takich opakowaniach jak cukier wanilinowy (lub zast±piæ cukrem wanilinowym lub pomin±æ i dodaæ tylko aromat migda³owy) ** mo¿na dodaæ równie¿ z 2 ³y¿ki Amaretto, je¶li akurat macie w domu Pani Walewska (Pychotka)
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2009, 14:40:13 wys³ane przez Rafaela »
|
Zapisane
|
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #38 : Listopad 01, 2009, 15:04:40 » |
|
Langosz - wêgierski przepyszny drozdzowy placek z czosnkowym maselkiem i zoltym serem
2 ugotowane ziemniaki 30g dro¿d¿y 1 ³y¿eczka cukru 400ml ciep³ego mleka 400g m±ki 3 ³y¿eczki oleju sól olej do g³êbokiego sma¿enia mas³o czosnek natka tarty ¿ó³ty ser
Dro¿d¿e rozpu¶ciæ w ok. 100ml ciep³ego mleka i odstawiæ w ciep³e miejsce na oko³o 10 minut. Ziemniaki zmieliæ. Wysypaæ m±kê do naczynia, w jej ¶rodku zrobiæ zag³êbienie, do którego wlaæ dro¿d¿e z mlekiem. Dodaæ ziemniaki i olej i wyrobiæ ciasto, dolewaj±c po trochu mleka. Odrobinê posoliæ, jeszcze raz wyrobiæ, po czym posypaæ m±k± i owin±æ w ¶ciereczkê. Zostawiæ w ciep³ym miejscu na ok. 1 godzinê, a¿ ciasto wyro¶nie.
W miêdzy czasie robimy maselko: z po³aczenia 1/2 kostki mas³a, przeci¶nietego przez praske czosnku i dodatku natki. Mozna mas³o skomponowac wg w³asnego uznania.
Na patelniê wylaæ olej na wysoko¶æ ok. 6cm. Z wyro¶niêtego ciasta odrywaæ po kawa³ku i formowaæ rêcznie cienkie placki. Sma¿yæ je z jednej i z drugiej strony na gor±cym oleju, a¿ nabior± z³otego koloru. Podawaæ gor±ce, polane sosem czosnkowym lub posmarowane mase³kiem czosnkowym, posypane tartym ¿ó³tym serem. Niektórzy polewali je jeszcze keczupem ale dla mnie jest to zbyteczne.
Wspaniala potrawa , szczegolnie w jesienne dni, polecam-pyszne. Przepis podaje glebokie smarzenie /duzo oleju/, mozna calkiem normalnie smarzyc jak placki kartoflane.
--
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2009, 15:05:00 wys³ane przez Rafaela »
|
Zapisane
|
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #39 : Listopad 09, 2009, 20:27:43 » |
|
Chrupiace KOKOSANKI.
2 jajka 3/4 szklanki cukru 100 g masla 1 opakowanie wiorkow kokosowych- 200 lub 250g, nie wiem w jakiej ilosci sa sprzedawane
Bialka oddzielic od zoltek. Maslo roztopic Bialka ubic na sztywno , podczas ubijania dodawac cukier, jesli beda juz ubite na sztywno, dodac zoltka i dalej ubijac, nastepnie wlac roztopione maslo, delikatnie wymieszac i na koniec wsypac wiorki kokosowe. Blache wylozyc papierem do pieczenia i lyzeczka herbaciana ukladac kupki przygotowanego ciasta, ukladac w takich odstepach, aby sie nie posklejaly, bo podczas pieczenia ciasteczka sie troche rozplyna. Piec w temp. 170° na zloty kolor /okolo 15-17 min/. Nastepnie wyjac z piekarnika i odstawic do wystygniecia. Jak wystygna, wowczas ostroznie poukladac do pudelka na ciasteczka. Smacznego, sa pyszne , choc bardzo slodkie- smakuja cudownie do malej czarnej.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #40 : Listopad 13, 2009, 12:23:25 » |
|
WALDORF- salatka
2 duze jablka 150 g selera swiezego w kawalku 100 g orzechow wloskich juz obranych 2 piersi kurczaka ok. 250-300g -obie - mozna uzyc z kurczaka grylowanego, albo moment pogotowac 4 kolka-st. ananasa z puszki 1 puszeczke mandarynek sol,pieprz 150 g majonezu(mozna po polowie zmieszac z jogurtem) jablka obrac i zetrzec na tarce jarzynowej z duzymi oczkami seler obrac i tez surowy zetrzec na tarce z duzymi oczkami orzechy wloskie pokruszyc na male kawaleczki, posiekac piers kurczaka zimna pokroic w paseczki ananas pokroic w male kawaleczki mandarynki kazdy kawaleczek przekroic na pol
Wszystkie skladniki zlozyc do duzej miseczki, lekko posolic i popieprzyc i dodac majonez lekko wymieszac dwoma lyzkami i odstawic do lodowki. Przed podaniem jeszcze raz lekko przemieszac i ewentualnie doprawic wg. swojego smaku.
Salatka jest bardzo smaczna,i ekakluzywna. Doskonale smakuje z buleczka. Sos do niej mozna zrobic wg. wlasnej potrzeby. Zycze smaczneo
Rafaela
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
janneth
Skryba, jakich ma³o
Punkty Forum (pf): 23
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 1642
Zobacz profil
Email
|
|
« Odpowiedz #41 : Listopad 13, 2009, 14:34:35 » |
|
Rafaelo, dziêkujê za przepis na t± sa³atkê. Jak tylko zrobiê to siê pochwalê, a jak nie zapomnê, to mo¿e i zdjêcie cyknê, to siê do³±czy do przepisu, czujê ¿e bêdzie wygl±daæ równie apetycznie jak i smakowaæ
|
|
|
Zapisane
|
The Elum do grieve The oak he do hate The willow do walk if ye travels late.
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #42 : Grudzieñ 17, 2009, 22:06:38 » |
|
No tak mamy ciekawy przedswiateczny czas. W domach rozmawia sie o starych rodzinnych receptach na gotowanie i pieczenie. Czesto to sa potrawy pracochlonne, jednak raz w roku gospodynie domowe poswiecaja czas i gotuja pyszne smakowite potrawy. Jest to tez doskonaly czas na spisanie tych starych babciowych przepisow, niektore maja juz po 100 lat, sa przekazywane z pokolenia na pokolenie. I puki babcie zyja nalezy zalozyc zeszyt i spisac te ciekawe przepisy. Przy okazji posluchac jak wygladalo zycie w dawnych czasach, jak ludzie szykowali sie do swiat, nowego roku. Jest to przepiekny czas, kiedy rodzina mimo zabiegania i stresow, stara sie spotkac i przynajmniej raz w roku przy swiatecznym stole ze swoimi rodzicami, rodzenstwem, dziecmi. Podzielcie sie z nami swimi ciekawymi przepisami.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
chanell
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 3453
Zobacz profil
|
|
« Odpowiedz #43 : Grudzieñ 17, 2009, 22:21:53 » |
|
SA£ATKA Z KURCZAKA1 podwójny filet z kurczaka 3 pory ( tylko bia³a i jasnozielona czê¶æ) 1 puszka ananasa w kawa³kach 1 puszka kukurydzy 1 ma³y jogurt naturalny 1 s³oik majonezu Babuni (¶redni) 2 ³yzki wegety Pory przeci±æ na pó³ i drobno skroiæ ,nasoliæ,odczekaæ 1h odcisn±æ sok. Fileta z kurczaka ugotowaæ z 2 ³yzkami wegety,ods±czyc,ostudziæ i pokroiæ na ma³e kawa³ki. Ods±czyæ kukurydzê i ananasa i wymieszaæ wszystko razem.Dodaæ jogurt,majonez,do smaku pieprz i sól. Pychota Smacznego
|
|
|
Zapisane
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
Ksiêga Koheleta 3,1
|
|
|
koliberek33
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #44 : Grudzieñ 18, 2009, 00:40:17 » |
|
Potwierdzam. Od wielu lat przygotowujê tê pyszn± sa³atkê i najchêtniej zajadam. Tyle, ¿e bardzo wskazana jest przyprawa curry. Je¶li nie ma pora, to mo¿na dodaæ ¶redniej wielko¶ci sparzon± cebulê.
Bardzo prosta, a mimo to bardzo smaczna sa³atka: I. makaron - drobne ¶widerki (1 op. ugotowaæ) 2 puszki kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej ( lepiej samemu dzieñ wcze¶niej zamoczyæ czerwon± fasolê, a potem ugotowaæ i mo¿e byæ wiêcej, ni¿ puszka) spor± ilo¶æ czosnku ( w zale¿no¶ci od upodobañ) solidny pêczek zielonej natki pietruszki majonez przyprawa curry
Wymieszaæ i gotowe! Smacznego!
II.
paluszki krabowe (2 opakowania), albo 200 dag krewetek, b±d¼ ogonów z raków. gar¶æ rodzynek, orzechów, migda³ów ( sparzyæ wcze¶niej)mog± byæ te¿ ¿urawiny. ok. 5 grubo pokrojonych gotowanych jajek.
mog± byæ, ale nie musz± ananasy, albo pieczarki marynowane.
(sos: majonez wymieszaæ z jogurtem, chrzanem i musztard± wedle w³asnej potrzeby smakowej, trochê curry)
Wszystko razem wymieszaæ!
Pychota!
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 18, 2009, 00:57:42 wys³ane przez koliberek33 »
|
Zapisane
|
|
|
|
Betti
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #45 : Luty 04, 2010, 11:54:00 » |
|
Faworki kruchutkie- s± naprawdê nadzwyczajne Sk³adniki - 500 g m±ki - 8 ¿ó³tek - ok. 1/2 do 1 szklanki gêstej, kwa¶nej smietany- tyle ile wgniecie siê w ciasto - ³y¿ka cukru pudru - szczypta soli - 1 ³y¿ka spirytusu (lub wódki) - 750 g smalcu do sma¿enia - cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do posypania 1. Na stolnicê przesiaæ m±kê, zrobiæ wg³êbienie, wbiæ ¿ó³tka. Dodaæ resztê sk³adników i tyle ¶mietany, by ciasto po zagniecieniu mia³o konststencjê ciasta na makaron, tzn. powinno byæ twarde, zwarte i gêste. 2. Ciasto dok³adnie wyrobiæ rêkoma i biæ go wa³kiem a¿ tworzyæ siê bêd± pêcherzyki powietrza. 3. Kawa³ki ciasta rozwa³kowywaæ baaardzo, baaardzo cieniutko (tylko dziêki temu bêd± kruchutkie) i no¿em (lub rade³kiem) wykrawaæ paski nacinaj±c je w ¶rodku. Jeden koniec paska przewijaæ przez naciêcie. 4. W sporym garnku rozgrzaæ t³uszcz. Faworki k³a¶æ na gor±cy smalec i sma¿yæ z obu stron na kolor s³omy (nie mog± byæ br±zowe). 5. Faworki wyjmowaæ cedzakow± ³y¿k± lyb 2 widelcami odcedzaj±c z t³uszczu i uk³adaæ na tale¿u wy³o¿onym papierowymi serwetkami lub papierowym rêcznikiem. Zimne posypywaæ cukrem pudrem
P±czki- po prostu boskie- s± naprawdê pyszne Sk³adniki - 500 g m±ki - 8 ¿ó³tek - 3/4 szkl. cukru - 200 g stopionego mas³a - cukier waniliowy - 80 g dro¿d¿y - sma¿ona skórka pomarañczowa, pokrojona w kostkê - 1,5 szklanki ciep³ego mleka - szczypta soli - 2 ³y¿ki spirytusu (ew. wódki) - ¶liwkowe powid³a lub ró¿ana konfitura - cukier puder do posypania lub polukrowania - zapach rumowy (je¶li kto¶ lubi) - ok. 750 g smalcu do sma¿enia
mozna dodac mase adwokatowa Masa adwokatowa: (przepis po mojej modyfikacji) Masa na oko³o 30-40 p±czków !
- 4 jajka - 300 g cukru pudru - 0,25 l mleka - 0,5 laski wanilii - 0,25 l likieru adwokat - 1 budyñ waniliowy
Mleko zagotowaæ z wanili± i lekko sch³odziæ. Jajka ubiæ z cukrem pudrem na bia³± puszyst± masê. Do masy jajecznej wlewaæ po trochê mleka i nadal ubijaæ,a¿ mas± siê po³±czy. Wstawiæ do lodówki w celu sch³odzenia. Do sch³odzonej masy wlewaæ powoli likier, wymieszaæ. Naczynie z mas± wstawiæ do k±pieli wodnej ( do drugiego naczynia wype³nionego wod±). W niewielkiej ilo¶ci wody rozpu¶ciæ budyñ waniliowy, wlaæ go do masy jajecznej i podgrzewaæ, stale mieszaj±c, tak d³ugo a¿ masa zacznie przypominaæ lekko gêstawy budyñ. Je¿eli masa bêdzie za gêsta, mo¿na j± rozcieñczyæ ajerkoniakiem. Ca³o¶æ sch³odziæ i wstawiæ do lodówki. Gotow± mas± nadziewaæ p±czki
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #46 : Luty 05, 2010, 20:44:24 » |
|
Betti, to podalas super przepisy. Moze masz jeszcze cos ciekawego? Pozdrawiam Rafaela.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 6024
Zobacz profil
Email
|
|
« Odpowiedz #47 : Luty 16, 2010, 11:53:01 » |
|
Mro¿onki lepsze od dostêpnych obecnie "¶wie¿ych-pêdzonych" warzyw. Mro¿onki - teraz maj± swoje 5 minut... Chocia¿ w warzywniakach m³ode ziemniaki, sa³aty, pomidory i truskawki kusz± przez okr±g³y rok, nie kupujê ich poza sezonem. Nie pachn± i nie smakuj± tak jak te, za którymi têskniê. ... ... Budyñ z owocowymi sosamiBudyñ:• 3,5 szklanki mleka • 3 ³y¿ki m±ki ziemniaczanej • cukier do smaku, laska wanilii Pó³ szklanki mleka odlej i wymieszaj z m±k± ziemniaczan±. Resztê mleka zagotuj z rozciêt± wanili± i cukrem (nie s³od¼ zbyt mocno, bo sosy owocowe bêd± s³odkie). Gdy mleko bêdzie mocno pachnia³o wanili±, usuñ laskê, p³yn ponownie doprowad¼ do wrzenia i zalej mlekiem z rozmieszan± m±k± ziemniaczan±. Zagotuj, intensywnie mieszaj±c, i trzymaj na ogniu jeszcze kilka minut. Odstaw. ... http://www.edziecko.pl/jedzenie/1,81868,7527195,Mrozonki___teraz_maja_swoje_5_minut.html
|
|
|
Zapisane
|
Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
|
|
|
Betti
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #48 : Luty 22, 2010, 22:18:26 » |
|
Plesniak Sk³adniki - 4 jajka - 250 g margaryny - 3 szkl. m±ki - 1 szkl. cukru - 2 ³y¿ki kakao - 1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenia - 1/2 zapachu arakowego lub rumowego - s³oik d¿emu niskos³odzonego z czarnej po¿eczki lub uduszone jab³ka jak na szrlotkê (ok. 1-1,5 kg)- ew. z dodatkiem cynamonu je¿eli kto¶ lubi 1. Przesiaæ m±kê, zagnie¶æ z ¿ó³tkami, dodaæ posiekan± margarynê, proszek do pieczenia i cukier. Zagnie¶æ ciasto. 2. Podzieliæ go na 3 czê¶æi. Pierwsz± rozwa³kowaæ na dnie blachy, posmarowaæ d¿emem. Drug± zagnie¶æ z kakao i zapachem po czym sch³odzone, zetrzeæ na tarce na d¿em. 3. Pozosta³e 4 bia³ke ubiæ z ³y¿eczk± cukru i rozsmarowaæ na ciemnym cie¶æie. Na pianê zetrzeæ pozosta³±, sch³odzon± czê¶æ ciasta. 4. Piec 1 godzinê w 180 stopniach. Ciasto jest pyszne, proste, szybkie w pieczeniu i równie szybkie w jedzeniu. Bardzo dobra jest te¿ wersja tego ciasta z u¿yciem DUSZONYCH JAB£EK zamiast d¿emu. Polecam wszystkim fanom ple¶niaków
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #49 : Luty 23, 2010, 11:51:59 » |
|
Witaj Betti, przepis jest naprawde bardzo dobry, prosze o wiecej. Rafaela
Ps. Jesli ktos ma orzechy wloskie, to bardzo dobrze smakuje dodac 100 g orzechow, ale tylko troche polamanych do jablka.
Ja tez bardzo chetnie robie pieczone jablka w calosci w piekarniku. Wydrazam srodek jablka z pestkami, wkladam tyzeczke dzemu, dobrze smakuje malinowy i wkladam kawalki orzechow wloskich i tak pieke w piekarniku. Takie jabluszka smakuja bardzo dobrze na goraco, posypuje dla ozdoby cukrem pudrem, ale sa tez wspaniale na zimno. W tym czasie po malu zeszloroczne jablka nie smakuja zbyt dobrze, bo sa juz bardzo dojzale, jednak sa doskonale do ciasta i pieczone w calosci. Mozna je tez wypelnic rodzynkami zamoczonymi w rumie.
Zycze smacznego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|