Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 6024
Zobacz profil
Email
|
|
« : Lipiec 27, 2009, 20:59:33 » |
|
tego chyba jeszcze na forum nie by³o. ale ¿e to "hydepark" wiêc chyba nikt nie bêdzie mia³ mi za z³e ¿e taki temat poczyni³em. Mamy swoje ulubione dania, ciast, wiêc zapraszam do wklejania tu przepisów. Zw³aszcza na ¶wiêta i temu podobne okazje, jak znalaz³: Smaczne historieNa naszych talerzach pojawiaj± siê specja³y, których nazwy tak bardzo siê zadomowi³y, ¿e nawet nie przypuszczamy, jakie niezwyk³e nazwiska, miejsca lub historie siê za nimi kryj±. Ka¿dy, kto chce uchodziæ za smakosza, powinien je poznaæ. Sa³atka Olivier Po raz pierwszy skomponowa³ j± w 1860 r. francuski kucharz Lucien Olivier pracuj±cy dla cara, a zarazem prowadz±cy ekskluzywn± restauracjê Ermita¿ w Moskwie. Przepis by³ pilnie strze¿ony, a kucharz zabra³ jego tajemnicê do grobu. Receptury, które s± teraz u¿ywane, zosta³y odtworzone. Wed³ug przepisu z rosyjskiej ksi±¿ki kucharskiej z 1904 r. w sa³atce by³y: jarz±bki, ozorek cielêcy, kawior, sa³ata, pikle, ¶wie¿e ogórki, kapary, jajka na twardo. Znawcy twierdzili, ¿e sa³atka wed³ug tej receptury to jednak nie to. W XIX w. arystokraci rosyjscy czêsto podró¿owali do Pary¿a i sa³atka Olivier, tak¿e pod nazw± Rosyjska, sta³a siê modna w stolicy Francji, a potem zawêdrowa³a do Hiszpanii, Anglii i W³och. Sowieci sa³atkê maksymalnie upro¶cili - podawali j± jako mieszaninê gotowanych ziemniaków, jajek na twardo, zielonego groszku, marchewki, kwaszonych ogórków, cebuli i jab³ek oraz - zamiast nieosi±galnej cielêciny i jarz±bków - gotowanego miêsa z kurczaków i szynki. Oczywi¶cie wszystko polewali majonezem. Carpaccio ... http://www.logo24.pl/Logo24/1,86375,6690405,Smaczne_historie.html
|
|
|
Zapisane
|
Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
|
|
|
daniel1704
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #1 : Lipiec 27, 2009, 21:39:02 » |
|
tak ap-ropo kuchni i gotowania bardzo mnie ciekawi czy kto¶ jest posiadaczem termonixa?? to bardzo dobre i przy tym drogie urz±dzenie ,które zastêpuje dziesi±tki innych urz±dzeñ w kuchni i u³atwia mi gotowanie:)) Ja jestem posiadaczem od 6 lat i dzia³a bez zarzutu.
ps. pisze o tym,poniewa¿ bylem ostatnio na pokazie tego "cacka" i tak mi siê skojarzy³o:)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
chanell
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 3453
Zobacz profil
|
|
« Odpowiedz #2 : Lipiec 27, 2009, 22:24:44 » |
|
Moja siostra ma od 6 lat ,a co jeste¶ przedstawicielem ? chcesz go komu¶ sprzedaæ ?
Darku moja specjalno¶ci± s± dwa rodzaje zupy rybnej ,ale nie podam przepisu na forum bo to przepis mojej rodziny.Mogê ci go podac an priv.
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 27, 2009, 22:26:42 wys³ane przez chanell »
|
Zapisane
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
Ksiêga Koheleta 3,1
|
|
|
daniel1704
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #3 : Lipiec 27, 2009, 22:49:47 » |
|
nie chcê sprzedaæ ,nie jestem przedstawicielem , nie rpbiê reklamy:))
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 6024
Zobacz profil
Email
|
|
« Odpowiedz #4 : Lipiec 28, 2009, 10:50:22 » |
|
Przyznam, ¿e to bardzo fajne urz±dzonko, ale o tym mo¿e utworzymy inny temat. Tu zajmijmy siê przepisami itp. zagadnieniami. ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;Edit: Wi¶nia jest wi¶nia!Stylizacja: Dorota Bia³y, Zdjêcia: Bogdan Bia³y2009-07-29, ostatnia aktualizacja 2009-07-26 14:20 Wi¶nie w cie¶cie60 dag wi¶ni 15 dag m±ki szczypta soli 1 ³y¿ka cukru szczypta cynamonu 1 jajko 250 ml soku jab³kowego olej z orzeszków ziemnych - do g³êbokiego sma¿enia cukier puder (wymieszany z cynamonem) - do posypania Z wi¶ni usuwamy pestki, ale pozostawiamy ogonki. Robimy ciasto: mieszamy m±kê z sol±, bia³ym cukrem i cynamonem, ucieramy z ¿ó³tkiem i sokiem jab³kowym. Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki, aby odpoczê³o. Bia³ko, wcze¶niej sch³odzone w lodówce, ubijamy na sztywn± pianê i ostro¿nie ³±czymy z ciastem. Wi¶nie ³apiemy za ogonki, zanurzamy w cie¶cie i sma¿ymy na z³oto w g³êbokim t³uszczu. Przed podaniem posypujemy cukrem cynamonowym. Czekoladowa markiza z sosem wi¶niowymMarkiza: 30 dag czekolady deserowej, 3/4 szklanki miêkkiego mas³a, 1/2 szklanki cukru, 2 ³y¿ki przesianego kakao, 4 ¿ó³tka, 1/4 szklanki wody, ziarenka z 1/2 laski wanilii, 1 szklanka zimnej kremówki, mas³o do formy Sos wi¶niowy: 2 szklanki wi¶ni (wydrylowanych i pokrojonych na po³ówki), 1/2 szklanki wody, 1/3 szklanki cukru, 2 ³y¿eczki czystej wódki owocowej (kirszu, palinki lub ¶liwowicy), 1 ³y¿ka soku z cytryny, 2,5 ³y¿eczki m±ki kukurydzianej, 1/2 ³y¿eczki startej skórki cytrynowej Smarujemy mas³em keksówkê i wyk³adamy foli± kuchenn±. Czekoladê rozpuszczamy w k±pieli wodnej. Ubijamy 1/2 szklanki mas³a, dodajemy 1/4 szklanki cukru, a potem kakao. Ucieramy chwilê. Miksujemy ¿ó³tka z wod±, reszt± mas³a i cukru. Stawiamy j± nad par± i ubijamy masê przez 5-6 min. Zdejmujemy z ognia i nadal ubijamy, a¿ masa ostygnie (ok. 5 min). £±czymy z mas± kakaow±, dodajemy ciep³± czekoladê i waniliê. Miksujemy kremówkê na sztywno, ³±czymy z mas± czekoladow± i przek³adamy do formy. Przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki. Sk³adniki sosu podgrzewamy na ¶rednim ogniu, mieszaj±c, a¿ zgêstnieje. Zdejmujemy foliê z markizy i kroimy j± w plastry. Ka¿dy polewamy ciep³ym sosem. Kruche ciasto z wi¶niamiCiasto: 15 dag miêkkiego mas³a, 1/3 szklanki cukru, 1 du¿e, roztrzepane jajko, kilka kropli olejku waniliowego, 2,25 szklanki m±ki, 1/2 ³y¿eczki soli, 2 ³y¿eczki startej skórki cytrynowej Nadzienie: 3 ³y¿ki mas³a, 80 dag wydrylowanych wi¶ni, 3/4 szklanki cukru, 3 ³y¿ki m±ki kukurydzianej, 2 ³y¿ki zimnej wody Oraz: roztrzepane jajko do posmarowania ciasta, 1 ³y¿ka cukru Ucieramy mas³o z cukrem, dodajemy jajko i waniliê. Ubijamy na puszyst± masê. Wsypujemy m±kê, sól i skórkê. Ciasto dzielimy na pó³, wk³adamy w folii do lodówki na 30 min. W rondlu rozgrzewamy mas³o, dodajemy wi¶nie i cukier. Mieszamy, aby cukier siê rozpu¶ci³. Wi¶nie maj± byæ miêkkie, ale wci±¿ jêdrne. Dodajemy m±kê rozprowadzon± w wodzie, zagotowujemy. Mieszaj±c, gotujemy 2 min. Rondel studzimy w zimnej wodzie, mieszaj±c. Rozwa³kowujemy po³owê ciasta, przek³adamy do formy na tartê. Wk³adamy do lodówki. Drug± porcjê rozwa³kowujemy i kroimy w paski, które uk³adamy na blasze wy³o¿onej pergaminem, sch³adzamy. Formê z ciastem nape³niamy nadzieniem, na wierzchu uk³adamy paski ciasta. Smarujemy je jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy ok. godziny w 190°C. Je¶li zacznie siê rumieniæ, przykrywamy je foli± aluminiow±. Kroimy po ostygniêciu. ¬ród³o: Kuchnia http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,87978,6854246,Wisnia_jest_wisnia_.html
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 02, 2009, 16:52:28 wys³ane przez Dariusz »
|
Zapisane
|
Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 6024
Zobacz profil
Email
|
|
« Odpowiedz #5 : Sierpieñ 10, 2009, 11:46:24 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 6024
Zobacz profil
Email
|
|
« Odpowiedz #6 : Sierpieñ 14, 2009, 19:55:12 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
|
|
|
chanell
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 3453
Zobacz profil
|
|
« Odpowiedz #7 : Sierpieñ 15, 2009, 09:17:03 » |
|
Kto lubi makarony ? Prawie wszyscy podam wiêc bardzo prosty przepis. Makaron kokardki lub rurki (krótkie) pieczarki 500g boczek wêdzony 150g natka pietruszki -pêczek oliwa lub olej sól ,pieprz do smaku Makaron ugotowaæ ( nie rozgotowaæ) z ³y¿eczk± oliwy-oleju.Do wysokiego rondla -patelni pokroiæ boczek w kosteczkê lub cienkie paski i podsama¿yæ, dodaæ umyte i pokrojone w gruba kostkê pieczarki.Sma¿yæ a¿ woda wyparuje,dodaæ do tego ugotowany makaron i pokrojan± natkê pietruszki .Dobrze wymieszaæ i sma¿yæ jeszcze chwilkê.Pychota !!! ¯yczê smacznego edit; zapomnia³am dodaæ ¿e to wszystko trzeba osoliæ i dodaæ trochê pieprzu ,mo¿a tez dodac zio³a prowansalskie jak kto¶ lubi
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 17, 2009, 13:17:48 wys³ane przez chanell »
|
Zapisane
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
Ksiêga Koheleta 3,1
|
|
|
Bonifacy1
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #8 : Sierpieñ 15, 2009, 09:19:33 » |
|
Polecam moj± ulubion± potrawê - sushi
krótko ziarnisty ry¿, klej±cy siê ocet ry¿owy prasowane algi - nori wasabi - zielony, bardzo ostry chrzan - sprzedawany z regu³y w tubce, ostatnio pojawi³ siê w proszku - polecam marynowany imbir, pociêty w cienkie plasterki sos sojowy (wa¿ne, ¿eby by³ dobry, polecam kikkoman - drogi, ale warto) nadzienie - polecam avocado, ogórka, surowego ³ososia, rybê ma¶lan±, tuñczyka, gotowane krewetki (mo¿na kupiæ gotowe do sushi), sma¿ony/wêdzony wêgorz (NIGDY surowy), surimi (paluszki krabowe) matê bambusowa do rolowania i ostry nó¿ bez z±bków pa³eczki lub palce :-), ma³e miseczki na sos, drewniane podstawki
Ok teraz czas zabraæ sie do roboty.
Ry¿ Ry¿ dobrze p³uczemy mieszaj±c, a¿ woda bêdzie przejrzysta (troche to trwa), zostawiamy w wodzie na jakies 30 minut. p³uczemy ostatni raz, nalewamy wody w proporcji mnie wiecej 1:1.2 (ry¿:woda). gotujemy na ma³ym ogniu kolo 12 minut, do odparowania calej wody, na pocz±tku czêsto mieszaj±c. W ma³ym rondelku mieszamy 7 ³y¿ek octu ry¿owego, 3-4 ³y¿ki cukru, troche soli (ilo¶ci na 0,5 kg ry¿u) i podgrzewamy na malutkim ogniu do rozpuszczenia. Dodajemy do ugotowanego ry¿u i mieszamy. Przek³adamy ry¿ do miski i zostawiamy pod pokrywk± do ostygniêcia.
Sk³adniki Musz± byæ dobrze umyte i osuszone. Na pocz±tek jeszcze wa¿na uwaga co do ryb - nie powinno sie je¶æ na surowo ryb s³odkowodnych. Dla bezpieczeñstwa dobrze jest zamrozic rybê na dobe przed jedzieniem lub kupowaæ ryby swie¿o mro¿one po z³apaniu. Dobrym zwyczajem jest te¿ uprzedzanie sprzedawcy, ¿e mamy zamiar je¶æ rybê na surowo - czasem sk³ania ich to do szczero¶ci odno¶nie ¶wie¿o¶ci towaru, a raczej jej braku :-) Generalnie sk³adniki do rolek kroimy na niedu¿e paski, do sushi na ry¿u - ryby kroimy na prostok±ty 5x2cm, max 0,5cm grubo¶ci. Z ogórka wykrajamy mi±¿sz, nie obieramy ze skórki, kroimy na cieniutkie paski wzd³u¿.
Rolki (Maki) Zaczniemy od rolek. Na rozwiniêt± matê k³adziemy arkusz wodorostów, na 2/3 powierzchni cienko uk³adamy ry¿, tak ¿êby prze¶witywa³y przez niego wodorosty. Dalej uk³adamy w po³owie ry¿u sk³adniki, przyk³adowe kombinacje:
surimi(paluszki krabowe), ogórek, avocado ³oso¶ (mo¿e ostatecznie byæ wêdzony) -ryba ma¶lana-tuñczyk-krewetki, ogórek, avocado surimi, ³oso¶, ogórek, avocado sma¿ony wêgorz surimi,avocado i na wierzchu rolki po jej pokrojeniu cienki plasterek ³ososia polecam te¿ samo avocado - bardzo smaczne i lubiane przez niejadaj±cych ryb Nastêpnie, bierzemy na palec NIEDU¯O wasabi i smarujemy nim linie wzd³u¿ krawêdzi wodorostów (po stronie bez ry¿u). Teraz zaginamy matê w kierunku ¶rodka i dociskamy krawêd¼ maty do ry¿u zaraz za nadzieniem (zaklejamy zawarto¶æ), rolujemy do koñca przesuwaj±c mate. OSTRYM no¿em bez z±bków kroimy rolkê na niewielkie cze¶ci (do zjedzenia na raz). Podajemy je najlepiej na drewnianych, lakierowanych deseczkach, co by sie nie przyklaja³y. Ka¿demy zjadaczowi dajemy ma³± miseczkê na sos sojowy, pa³eczki (mo¿na te¿ je¶æ rêkoma), imbir, wasabi i pa³eczki.
Sushi na ry¿u (Nigiri) Polecam do robienia na pocz±tek, prostrze od rolek. Bierzemy niedu¿o ry¿u i formujemy niedu¿y wa³ek. Smarujemy niedu¿± ilo¶ci± wasabi i k³adziemy na wierzch na przyk³ad:
sma¿onego wêgorza ³ososia rybê ma¶lan± gotowan± krewetkê (s± w sprzeda¿y takie gotowe do sushi - s± super)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #9 : Pa¼dziernik 01, 2009, 14:47:02 » |
|
Orzechowe trojkaty.
300 g maki 50 g cukru 130 g margaryny lub masla 1 jajko 1 cukier wanieliowy 2 lyzeczki proszku do pieczenia. Z wszystkich skladnikow zagniesc ciasto, wylozyc blache papierem do pieczenia i rozlozyc ciasto cieniutko na cala blache. Wielkosc blach- jaki jest piekarnik- ciast jest plaskie. Nastepnie 7 lyzek marmolady-dzemu rozlozyc na tym rozlozonym ciescie.
200gmasla lub margaryny200g cukru wlozyc do rondelka i mocno zagzac mieszajac nastepnie dodac200 g. pohakanych orzechow laskowych i 200g.pohakanych migdalow nastepnie 2 paczuszki cukru waniliowego : wszystkie skladniki gotujac moment wymieszac i rozlozyc na przygotowanym ciescie z marmolada. Nastepnie piec w temp: 180-200°C- na zloty kolor. Nastepnie upieczone ciasto wystawic do ostygniecia, nastepnie pokroic na kwadraty 8/8 i przekroic w poprzek aby stwozyc trojkonty. Nastepnie kaciki trojkatow maczac w czekoladzie. Ulozyc slicznie na talezu aby czekolada sie sciela. Smacznego-sa pyszne i bardzo proste w zrobieniu. Rafaela
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #10 : Pa¼dziernik 12, 2009, 21:20:56 » |
|
Kochani, podaje Wam link na super portal, przepisy sa sprawdzone i naprawde dobre. Zycze duzo zadowolenia z pieczenia. Rafaela. http://mojewypieki.blox.pl/htmlSzarlotka z budyniem Sk³adniki: * 450 g m±ki pszennej * 250 g mas³a/margaryny * 1 szklanka cukru pudru * 1 jajko * 2 ¿ó³tka * 2 ³y¿ki gêstej kwa¶nej ¶mietany * 1 ³y¿eczka proszku do pieczenia Wszystkie sk³adniki zagnie¶æ. Ciasto podzieliæ na 2 czê¶ci. Jedn± w³o¿yæ do lodówki, drug± na 2 godziny do zamra¿arki. Ponadto: * 1,5 kg jab³ek (w UK odmiany Cox), da³am mniej * 2 budynie waniliowe bez cukru (na pó³ litra mleka ka¿dy) + 4 ³y¿ki cukru * 750 ml mleka * cukier puder - do posypania * kilka ³y¿ek bu³ki tartej Kwadratow± blaszkê o boku 23 cm (lub nieco wiêksz±, ciasto jest wysokie) wy³o¿yæ papierem do pieczenia. Rozwa³kowaæ ciasto z lodówki i wy³o¿yæ do formy, ponak³uwaæ widelcem (mo¿na podpiec kilka minut w temperaturze 160ºC, ale niekoniecznie). Spód oprószyæ bu³k± tart± (by wch³ania³a wilgoæ z jab³ek). Jab³ka obraæ, pokroiæ w ósemki, wy³o¿yæ na cie¶cie. Budynie ugotowaæ wg przepisu na opakowaniu, wykorzystuj±c 750 ml mleka i 4 ³y¿ki cukru. Gor±cy jeszcze budyñ wylaæ na jab³ka. Na budyñ zetrzeæ ciasto z zamra¿arki. Piec oko³o 45 minut w temperaturze 200ºC. Po wystudzeniu oprószyæ cukrem pudrem. Smacznego ====================================== Lemon curd - cytrynowy kremLemon curd Zawsze mia³am ochotê zrobiæ lemon curd. Uwielbiam wszystko co cytrynowe. Tradycyjny lemon curd jest jednak na ma¶le ... ¦wiadomo¶æ, ile t³uszczu bym w siebie wpakowa³a zdecydowanie studzi³a mój zapa³. Jak tylko przez przypadek natknê³am siê na przepis bez mas³a, od razu wiedzia³am, ¿e to bêdzie to! Mo¿liwo¶ci, co z nim zrobiæ jest wiele. Najpro¶ciej jako dodatek do owoców w pucharkach, jako polewa do ciast, do sernika, nadzienie do kruchych babeczek, itp. Ja po prostu smarujê sobie ³y¿eczk± po kruchych ciastkach i podjadam. Bajka nie budyñ! :-) Sk³adniki: * sok wyci¶niêty z 3 cytryn i skórka z nich otarta * 2 ¿ó³tka * 2 jajka * 200 g cukru * 1 ³y¿ka m±ki ziemniaczanej (doda³am czubat± ³y¿kê) * 1 ³y¿ka oliwy (doda³am 1 ³y¿eczkê) Wszystkie sk³adniki (oprócz oliwy) umie¶ciæ w garnuszku i zagotowaæ, mieszaj±c. Pogotowaæ, mieszaj±c, przez 2 minuty. Je¶li bêd± grudki przetrzeæ przez sitko lub zmiksowaæ blenderem. Dodaæ oliwê i znów pogotowaæ przez 2 minuty. Umie¶ciæ w s³oiczku. Mo¿na przechowywaæ w lodówce do tygodnia czasu. Krówki Zacznê od tego, ¿e od kilku dni jestem niezmiernie szczê¶liw± posiadaczk± dwóch ksi±¿ek Nigelli "Feast" i "How to be a domestic goddess" :-). Na pierwszy ogieñ posz³y wiêc krówki (z drugiej ksi±¿ki). I ... wielka klapa. Niestety krówek Nigelli (fudge), nie polecam. To tak jakby Anglicy nie mieli pojêcia, jak one smakuj± (sam cukier miêdzy zêbami), a przecie¿ jad³am ich kupne fudge i by³y nawet, nawet. No i Nigella siê nie popisa³a. A poniewa¿ po tym podej¶ciu zosta³a mi otwarta puszka mleka skondensowanego, zrobi³am z przepisu Bakerlady, zastêpuj±c s³odk± i t³ust± ¶mietankê tym w³asnie mlekiem. I ... bingo! Wysz³y takie jakie wyj¶æ mia³y - ci±gutki, mordoklejki, mo¿e bardziej jak toffi?, bo bez kruchej otoczki z zewn±trz ... no, wiecie, o czym piszê . Dlatego je¶li krówki, to tylko z przepisu Bakerlady, któr± cytujê. Sk³adniki na oko³o 25 cukierków: * 300 ml mleka skondensowanego z puszki, nie s³odzonego (mo¿e byæ kremówka) * 3/4 szklanki cukru * 1/3 kostki mas³a * 1 ³y¿eczka ekstraktu z wanilii Wszystkie sk³adniki doprowadziæ do wrzenia w garnku z grubym dnem ca³y czas mieszaj±c. Gdy masa bêdzie be¿owa, gêsta i wyka¿e tendencje do przypalania siê (u mnie zesz³o oko³o 15 minut), zdj±æ garnek z ognia i ucieraæ masê kilka minut. Wyra¼nie gêst± masê wylaæ do malutkiej keksówki/naczynia wy³o¿onego foli± aluminiow± (by by³o j± ³atwiej pó¼niej wyj±æ). Sch³odziæ. Wyj±æ i pokroiæ wg uznania. Podobno, im d³u¿ej krówki gotowane, a pó¼niej ucierane tym bardziej kruche (nie sprawdzi³am ). Smacznego krówki Scali³em posty Darek
|
|
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 14, 2009, 21:37:14 wys³ane przez Dariusz »
|
Zapisane
|
|
|
|
komandos040
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #11 : Pa¼dziernik 14, 2009, 19:46:56 » |
|
Orzechowe trojkaty.
300 g maki 50 g cukru 130 g margaryny lub masla 1 jajko 1 cukier wanieliowy 2 lyzeczki proszku do pieczenia. Z wszystkich skladnikow zagniesc ciasto, wylozyc blache papierem do pieczenia i rozlozyc ciasto cieniutko na cala blache. Wielkosc blach- jaki jest piekarnik- ciast jest plaskie. Nastepnie 7 lyzek marmolady-dzemu rozlozyc na tym rozlozonym ciescie.
200gmasla lub margaryny200g cukru wlozyc do rondelka i mocno zagzac mieszajac nastepnie dodac200 g. pohakanych orzechow laskowych i 200g.pohakanych migdalow nastepnie 2 paczuszki cukru waniliowego : wszystkie skladniki gotujac moment wymieszac i rozlozyc na przygotowanym ciescie z marmolada. Nastepnie piec w temp: 180-200°C- na zloty kolor. Nastepnie upieczone ciasto wystawic do ostygniecia, nastepnie pokroic na kwadraty 8/8 i przekroic w poprzek aby stwozyc trojkonty. Nastepnie kaciki trojkatow maczac w czekoladzie. Ulozyc slicznie na talezu aby czekolada sie sciela. Smacznego-sa pyszne i bardzo proste w zrobieniu. Rafaela
To chyba musi byæ smaczniutkie. Mniaaamm..
|
|
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 14, 2009, 19:47:20 wys³ane przez komandos040 »
|
Zapisane
|
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #12 : Pa¼dziernik 14, 2009, 21:27:16 » |
|
Super- nie duzo pracy, moze polezec w chlodnym miejscu, moj ziec je uwielbia. Znane niemieckie ciasto, mozna je tez kupic w cukierni, jednak moj przepis jest poprostu super. Zycze milego pieczenia a potem czarna kawa i orzechowe rozki mniam, mniam,mniam. P-O-L-E-C-A-M
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Thotal
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #13 : Pa¼dziernik 14, 2009, 21:28:50 » |
|
Bêd±c kiedy¶ w Grecji jad³em grilowane papryczki nadziewane serem feta. W domu przyrz±dzam je ciut inaczej. Umyte i wydr±¿one z pestek papryki gotujê na parze, a nastepnie do miêkich ju¿ papryczek wk³adam fetê. Opiekaæ mo¿na w termoobiegu albo na patelni. ¦wietne te¿ s± "tzadzyki", ogórek, bia³y ser, ¶mietana, czosnek, pieprz i sól. Wszystko miksujemy. Trzeba uwa¿ac na zbyt mokre ogórki, czasami warto nieco odcedziæ by otrzymaæ bardziej zwart± konsystencjê. Jest to znakomity dodatek do placków ziemniaczanych. Pozdrawiam - Thotal
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #14 : Pa¼dziernik 14, 2009, 21:32:56 » |
|
Wybacz ze sie wtrace, proponuje obrac zielonego ogorka, usunac srodek z ziarnami , a potem mozesz przyzadzac je dalej jak zechcesz, nie bedziesz mial juz dodatkowej wody. Ogorki mozna zetrzec na tarce jarzynowej grubej, mozna tez drobniutko pokroic.
Samkuje tez doskonale do grylowanego miesa, i do smazonej ryby- super
|
|
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 14, 2009, 21:34:04 wys³ane przez Rafaela »
|
Zapisane
|
|
|
|
Thotal
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #15 : Pa¼dziernik 14, 2009, 21:44:12 » |
|
Nie obieram ogórków, wystarczy dobrze umyæ Pozdrawiam - Thotal
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #16 : Pa¼dziernik 14, 2009, 22:10:55 » |
|
Jesli masz swoje, albo sa naprawde swieze- to ja tez nie obieram, niekiedy skorka jest naprawde twarda .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
dczion
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #17 : Pa¼dziernik 14, 2009, 22:48:39 » |
|
A mi najbardziej brakuje swiezego pieczywa szczegolnie na sniadanie i dlatego jezeli moge prosic o jakies domowe przepisy bulek , chleba , buleczek drozdzowych lub ciast , bede bardzo wdzieczny , Rafaelo kiedys mi napisalac ze juz duzo w zyciu przezylas dlatego z toba wiaze nadzieje moze i nie zabraklo takich specjalow w twoim zyciu , krowki rowniez bardzo mnie zaciekawily tylko ostatnio od slodkiego bola mnie zeby , z gory slicznie dziekuje i pozdrawiam dczion . Do tego jeszcze przydalo by sie swieze mleko , maslo lub kjefirek ale na to jest tylko jeden przepis kupic krowe , ciekawe co by sasiedzi powiedzieli . Moj najleprzy ostatni przepius to isc do lasu znalesc 1 maslaka , 1 podgrzybek i dwa prawdziwki usmazyc na masle bez niczego i zajdac z chlebem drewniana lyzka , nie wiem czy ilosc i kolejnosc grzybow jest istotna ale to byly najlepsze grzyby jakie kiedykolwiek jadlem .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
chanell
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 3453
Zobacz profil
|
|
« Odpowiedz #18 : Pa¼dziernik 14, 2009, 23:04:41 » |
|
dczion najlepsze s± kurki ( grzyby) sma¿one na masle a w³a¶ciwie duszone,z dodatkiem wiejskiej smietany i zielonej natki pietruszki mniam paluchy lizaæ
|
|
|
Zapisane
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
Ksiêga Koheleta 3,1
|
|
|
Thotal
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #19 : Pa¼dziernik 14, 2009, 23:10:08 » |
|
Jeszcze lepsze s± kanie k±pane w mleku, albo go³±bki prosto z blachy. A jedli¶cie przydró¿ki?...to jest dopiero smak Pozdrawiam - Thotal
|
|
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 14, 2009, 23:19:15 wys³ane przez Thotal »
|
Zapisane
|
|
|
|
chanell
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 3453
Zobacz profil
|
|
« Odpowiedz #20 : Pa¼dziernik 14, 2009, 23:14:59 » |
|
Jeszcze lepsze s± kanie kapane w mleku, albo go³±bki prosto z blachy. A jedli¶cie przydró¿ki?...to jest dopiero smak Kanie i go³±bki tak ! ale nie wiem jak wygl±daj± przydro¿ki Pozdrawiam - Thotal
|
|
|
Zapisane
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
Ksiêga Koheleta 3,1
|
|
|
dczion
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #21 : Pa¼dziernik 14, 2009, 23:33:25 » |
|
Kurki ostatni raz jadlem jakies ponad 20 lat temu w Czerwonce Wloscianskiej u Dziadkow na gospdarstwie tam byly przysmaki kulinarne wystarczyl cieply chlebek swojskie maslo i mleko sniadanie Krolow , powidla z ogrodowych papierowek i ogorki za domem , najlepsze bylu te z poranna rosa . Kanie rowniez przepyszne.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
komandos040
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #22 : Pa¼dziernik 15, 2009, 06:43:20 » |
|
Kiedy¶ bêd±c w Ustce jedli¶my sobie Halibuta z grilla- by³ smaczniutki. Niesamowicie rozp³ywa³ siê w ustach, a ta gama smaku w kubkach , niebo w gêbie. Kurki ostatni raz jadlem jakies ponad 20 lat temu w Czerwonce Wloscianskiej u Dziadkow na gospdarstwie tam byly przysmaki kulinarne wystarczyl cieply chlebek swojskie maslo i mleko sniadanie Krolow , powidla z ogrodowych papierowek i ogorki za domem , najlepsze bylu te z poranna rosa . Kanie rowniez przepyszne.
Co do kurek, to jaki¶ m-c temu zajada³em na obiadek przyrz±dzony przez mojego ojca, zreszt± dobrego znawcê grzybów.
|
|
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 15, 2009, 06:45:09 wys³ane przez komandos040 »
|
Zapisane
|
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #23 : Pa¼dziernik 15, 2009, 12:34:06 » |
|
Kochani, dczion, oczywiscie mam wspanialy prosty przepis na pyszne sniadanie. Potrzebna jest czerstwa bulka, lub bagietka (dluga bulka. Pokroic pieczywo na 2 cm-grubosci moze byc 2.5, nastepnie jajka (ilosc jajek zalezy od ilosci bulki) mozna zawsze wbic nastepne jesli sie konczy. Tak wiec rozbic jajko i wymieszac widelcem , nastepnie umoczyc (zatopic) buleczke w jajku tak ze troszke nabieze bulka jajko i smazyc na rozgrzanym tluszczu, ja to robie na oliwie, mozna uzyc maslo. Opiec po obu stronach na zloty kolor, wylozyc na talez i :posypac cukrem z cynamonem albo polac miodem, albo co kto sobie zyczy.
Zapewniam, sniadanko we dwoje jest poprostu pyszne i nie skomplikowane a nazywa sie BIEDNY RYCERZ. Te grzanki mozna zrobic tez po poludniu, lub na kolacje. Zapewniam jesli ktos zrobi to raz, to zostanie na zawsze w programie rodzinnym.
Ja mam tez zawsze w domu pieczywo do odgrzania. Grzaniki Krysi
Nastepny przepis ze tez sie napewno spodoba. Nie duze bulki, czerstwe rozkroic i wyjac srodek, pokruszyc srodek do miseczki (troszke wiekszej) nastepnie pare pieczarek drobno pokroic, kielbaske, pokroic drobno, 100 g zoltego sera pociac w male kawaleczki (co kto chce) , usmazona lekko cebulke, papryke itp. Wymieszac razem z pokruszona buleczka, podzieli farsz ( na ile czesci buleczek 1 bulka-2 czesci) uformowac kulki i wlozyc do bulki, mozna posypac zoltym serkie lub polozyc plactry sera, zapiec w goracym piekarniku- (w rozgrzanym piekarniku 180°C , na lekko zloty kolor) jak kto lubi.
Danie jest pyszne i nie wiele pracy, poza tym czerstwe pieczywo jest super wykozystane. Zycze smac znego. Mozna podac salatke z pomidorow z cebulka itp.
|
|
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 15, 2009, 12:39:14 wys³ane przez Rafaela »
|
Zapisane
|
|
|
|
Thotal
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #24 : Pa¼dziernik 16, 2009, 09:26:13 » |
|
Przepraszam, ale muszê dzi¶ popsuæ wam smak Bu³eczki zasma¿ane w jajku, to bardzo po¿ywne ¶niadanie, ale te¿ bardzo niezdrowe... Po³±czenie wêglowodanów z bia³kiem i sma¿onym t³uszczem to bomba z opó¼nionym zap³onem. Takie jedzenie nigdy nie jest strawione w 100%, a resztki zalegaj±ce w jelitach to najgorsza trucizna. To w³a¶nie te resztki s± po¿ywk± dla ró¿nego rodzaju mikroorganizmów wp³ywaj±cych na nasz stan fizyczny i psychiczny. "Co ci le¿y na w±trobie"? no w³a¶nie.... Wanilia czy wanilina? http://www.eioba.pl/a85801/spisek_zdrada_i_hanba_czyli_o_cukrze_wanilinowymSmacznego - Thotal
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|