Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:
 
*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 08:16:24


Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji


Strony: [1] 2 3 4 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Kulinarne specja³y  (Przeczytany 59585 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024



Zobacz profil Email
« : Lipiec 27, 2009, 20:59:33 »

tego chyba jeszcze na forum nie by³o. ale ¿e to "hydepark" wiêc chyba nikt nie bêdzie mia³ mi za z³e ¿e taki temat poczyni³em. Mamy swoje ulubione dania, ciast, wiêc zapraszam do wklejania tu przepisów. Zw³aszcza na ¶wiêta i temu podobne okazje, jak znalaz³:

Smaczne historie



Na naszych talerzach pojawiaj± siê specja³y, których nazwy tak bardzo siê zadomowi³y, ¿e nawet nie przypuszczamy, jakie niezwyk³e nazwiska, miejsca lub historie siê za nimi kryj±. Ka¿dy, kto chce uchodziæ za smakosza, powinien je poznaæ.
 
 

Sa³atka Olivier



 

Po raz pierwszy skomponowa³ j± w 1860 r. francuski kucharz Lucien Olivier pracuj±cy dla cara, a zarazem prowadz±cy ekskluzywn± restauracjê Ermita¿ w Moskwie. Przepis by³ pilnie strze¿ony, a kucharz zabra³ jego tajemnicê do grobu. Receptury, które s± teraz u¿ywane, zosta³y odtworzone. Wed³ug przepisu z rosyjskiej ksi±¿ki kucharskiej z 1904 r. w sa³atce by³y: jarz±bki, ozorek cielêcy, kawior, sa³ata, pikle, ¶wie¿e ogórki, kapary, jajka na twardo. Znawcy twierdzili, ¿e sa³atka wed³ug tej receptury to jednak nie to.
W XIX w. arystokraci rosyjscy czêsto podró¿owali do Pary¿a i sa³atka Olivier, tak¿e pod nazw± Rosyjska, sta³a siê modna w stolicy Francji, a potem zawêdrowa³a do Hiszpanii, Anglii i W³och.

Sowieci sa³atkê maksymalnie upro¶cili - podawali j± jako mieszaninê gotowanych ziemniaków, jajek na twardo, zielonego groszku, marchewki, kwaszonych ogórków, cebuli i jab³ek oraz - zamiast nieosi±galnej cielêciny i jarz±bków - gotowanego miêsa z kurczaków i szynki. Oczywi¶cie wszystko polewali majonezem.
   

 Carpaccio
...

 http://www.logo24.pl/Logo24/1,86375,6690405,Smaczne_historie.html
Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
daniel1704
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Lipiec 27, 2009, 21:39:02 »

tak ap-ropo kuchni i gotowania bardzo mnie ciekawi czy kto¶ jest posiadaczem termonixa?? 
to bardzo dobre i przy tym drogie urz±dzenie ,które zastêpuje dziesi±tki innych urz±dzeñ w kuchni i u³atwia mi gotowanie:)) Ja jestem posiadaczem od 6 lat i dzia³a bez zarzutu.

ps. pisze o tym,poniewa¿ bylem ostatnio na pokazie tego "cacka" i tak mi siê skojarzy³o:)
Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 72
Offline

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453



Zobacz profil
« Odpowiedz #2 : Lipiec 27, 2009, 22:24:44 »

Moja siostra ma od 6 lat ,a co jeste¶ przedstawicielem ? chcesz go komu¶ sprzedaæ ?

Darku moja specjalno¶ci± s± dwa rodzaje zupy rybnej ,ale nie podam przepisu na forum bo to przepis mojej rodziny.Mogê ci go podac an priv.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 27, 2009, 22:26:42 wys³ane przez chanell » Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

            Ksiêga Koheleta 3,1
daniel1704
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Lipiec 27, 2009, 22:49:47 »

nie chcê sprzedaæ ,nie jestem przedstawicielem , nie rpbiê reklamy:))
Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Lipiec 28, 2009, 10:50:22 »

Przyznam, ¿e to bardzo fajne urz±dzonko, ale o tym mo¿e utworzymy inny temat.

Tu zajmijmy siê przepisami itp. zagadnieniami.
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Edit:

Wi¶nia jest wi¶nia!
Stylizacja: Dorota Bia³y, Zdjêcia: Bogdan Bia³y2009-07-29, ostatnia aktualizacja 2009-07-26 14:20

Wi¶nie w cie¶cie

60 dag wi¶ni
15 dag m±ki

szczypta soli

1 ³y¿ka cukru

szczypta cynamonu

1 jajko

250 ml soku jab³kowego

olej z orzeszków ziemnych - do g³êbokiego sma¿enia

cukier puder (wymieszany z cynamonem) - do posypania

Z wi¶ni usuwamy pestki, ale pozostawiamy ogonki. Robimy ciasto:
 mieszamy m±kê z sol±, bia³ym cukrem i cynamonem, ucieramy z ¿ó³tkiem i sokiem jab³kowym. Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki, aby odpoczê³o. Bia³ko, wcze¶niej sch³odzone w lodówce, ubijamy na sztywn± pianê i ostro¿nie ³±czymy z ciastem. Wi¶nie ³apiemy za ogonki, zanurzamy w cie¶cie i sma¿ymy na z³oto w g³êbokim t³uszczu. Przed podaniem posypujemy cukrem cynamonowym.

Czekoladowa markiza z sosem wi¶niowym

Markiza: 30 dag czekolady deserowej, 3/4 szklanki miêkkiego mas³a, 1/2 szklanki cukru, 2 ³y¿ki przesianego kakao, 4 ¿ó³tka, 1/4 szklanki wody, ziarenka z 1/2 laski wanilii, 1 szklanka zimnej kremówki, mas³o do formy

Sos wi¶niowy: 2 szklanki wi¶ni (wydrylowanych i pokrojonych na po³ówki), 1/2 szklanki wody, 1/3 szklanki cukru, 2 ³y¿eczki czystej wódki owocowej (kirszu, palinki lub ¶liwowicy), 1 ³y¿ka soku z cytryny, 2,5 ³y¿eczki m±ki kukurydzianej, 1/2 ³y¿eczki startej skórki cytrynowej

Smarujemy mas³em keksówkê i wyk³adamy foli± kuchenn±. Czekoladê rozpuszczamy w k±pieli wodnej. Ubijamy 1/2 szklanki mas³a, dodajemy 1/4 szklanki cukru, a potem kakao. Ucieramy chwilê. Miksujemy ¿ó³tka z wod±, reszt± mas³a i cukru. Stawiamy j± nad par± i ubijamy masê przez 5-6 min. Zdejmujemy z ognia i nadal ubijamy, a¿ masa ostygnie (ok. 5 min). £±czymy z mas± kakaow±, dodajemy ciep³± czekoladê i waniliê. Miksujemy kremówkê na sztywno, ³±czymy z mas± czekoladow± i przek³adamy do formy. Przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki. Sk³adniki sosu podgrzewamy na ¶rednim ogniu, mieszaj±c, a¿ zgêstnieje. Zdejmujemy foliê z markizy i kroimy j± w plastry. Ka¿dy polewamy ciep³ym sosem.

Kruche ciasto z wi¶niami

Ciasto: 15 dag miêkkiego mas³a, 1/3 szklanki cukru, 1 du¿e, roztrzepane jajko, kilka kropli olejku waniliowego, 2,25 szklanki m±ki, 1/2 ³y¿eczki soli, 2 ³y¿eczki startej skórki cytrynowej

Nadzienie: 3 ³y¿ki mas³a, 80 dag wydrylowanych wi¶ni, 3/4 szklanki cukru, 3 ³y¿ki m±ki kukurydzianej, 2 ³y¿ki zimnej wody

Oraz: roztrzepane jajko do posmarowania ciasta, 1 ³y¿ka cukru

Ucieramy mas³o z cukrem, dodajemy jajko i waniliê. Ubijamy na puszyst± masê. Wsypujemy m±kê, sól i skórkê. Ciasto dzielimy na pó³, wk³adamy w folii do lodówki na 30 min. W rondlu rozgrzewamy mas³o, dodajemy wi¶nie i cukier. Mieszamy, aby cukier siê rozpu¶ci³. Wi¶nie maj± byæ miêkkie, ale wci±¿ jêdrne. Dodajemy m±kê rozprowadzon± w wodzie, zagotowujemy. Mieszaj±c, gotujemy 2 min. Rondel studzimy w zimnej wodzie, mieszaj±c. Rozwa³kowujemy po³owê ciasta, przek³adamy do formy na tartê. Wk³adamy do lodówki. Drug± porcjê rozwa³kowujemy i kroimy w paski, które uk³adamy na blasze wy³o¿onej pergaminem, sch³adzamy. Formê z ciastem nape³niamy nadzieniem, na wierzchu uk³adamy paski ciasta. Smarujemy je jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy ok. godziny w 190°C. Je¶li zacznie siê rumieniæ, przykrywamy je foli± aluminiow±. Kroimy po ostygniêciu.


¬ród³o: Kuchnia



http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,87978,6854246,Wisnia_jest_wisnia_.html
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 02, 2009, 16:52:28 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Sierpieñ 10, 2009, 11:46:24 »





http://smaker.pl/owoce-lesne
Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Sierpieñ 14, 2009, 19:55:12 »

Piersi kurczaka z grilla po malezyjsku



http://grillowanie.wp.pl/kat,1022791,title,Piersi-kurczaka-z-grilla-po-malezyjsku,wid,11166589,przepis.html?ticaid=1890c
Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
chanell

Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 72
Offline

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453



Zobacz profil
« Odpowiedz #7 : Sierpieñ 15, 2009, 09:17:03 »

Kto lubi makarony ? Prawie wszyscy Du¿y u¶miech podam wiêc bardzo prosty przepis.

Makaron kokardki lub rurki (krótkie)
pieczarki 500g
boczek wêdzony 150g
natka pietruszki -pêczek
oliwa lub olej
sól ,pieprz do smaku

Makaron ugotowaæ ( nie rozgotowaæ) z ³y¿eczk± oliwy-oleju.Do wysokiego rondla -patelni  pokroiæ boczek w kosteczkê lub cienkie paski i podsama¿yæ, dodaæ umyte i pokrojone w gruba kostkê pieczarki.Sma¿yæ a¿ woda wyparuje,dodaæ do tego ugotowany makaron i pokrojan± natkê pietruszki .Dobrze wymieszaæ i sma¿yæ jeszcze chwilkê.Pychota !!! ¯yczê smacznego Chichot

edit;
zapomnia³am dodaæ ¿e to wszystko trzeba osoliæ i dodaæ trochê pieprzu ,mo¿a tez dodac zio³a prowansalskie jak kto¶ lubi Du¿y u¶miech
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 17, 2009, 13:17:48 wys³ane przez chanell » Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

            Ksiêga Koheleta 3,1
Bonifacy1
Go¶æ
« Odpowiedz #8 : Sierpieñ 15, 2009, 09:19:33 »

Polecam moj± ulubion± potrawê - sushi




krótko ziarnisty ry¿, klej±cy siê
ocet ry¿owy
prasowane algi - nori
wasabi - zielony, bardzo ostry chrzan - sprzedawany z regu³y w tubce, ostatnio pojawi³ siê w proszku - polecam
marynowany imbir, pociêty w cienkie plasterki
sos sojowy (wa¿ne, ¿eby by³ dobry, polecam kikkoman - drogi, ale warto)
nadzienie - polecam avocado, ogórka, surowego ³ososia, rybê ma¶lan±, tuñczyka, gotowane krewetki (mo¿na kupiæ gotowe do sushi), sma¿ony/wêdzony wêgorz (NIGDY surowy), surimi (paluszki krabowe)
matê bambusowa do rolowania i ostry nó¿ bez z±bków
pa³eczki lub palce :-), ma³e miseczki na sos, drewniane podstawki


Ok teraz czas zabraæ sie do roboty.

Ry¿
Ry¿ dobrze p³uczemy mieszaj±c, a¿ woda bêdzie przejrzysta (troche to trwa), zostawiamy w wodzie na jakies 30 minut.  p³uczemy ostatni raz, nalewamy wody w proporcji mnie wiecej 1:1.2 (ry¿:woda). gotujemy na ma³ym ogniu kolo 12 minut, do odparowania calej wody, na pocz±tku czêsto mieszaj±c. W ma³ym rondelku mieszamy 7 ³y¿ek octu ry¿owego, 3-4 ³y¿ki cukru, troche soli (ilo¶ci na 0,5 kg ry¿u) i podgrzewamy na malutkim ogniu do rozpuszczenia. Dodajemy do ugotowanego ry¿u i mieszamy. Przek³adamy ry¿ do miski i zostawiamy pod pokrywk± do ostygniêcia.

Sk³adniki
Musz± byæ dobrze umyte i osuszone. Na pocz±tek jeszcze wa¿na uwaga co do ryb - nie powinno sie je¶æ na surowo ryb s³odkowodnych. Dla bezpieczeñstwa dobrze jest zamrozic rybê na dobe przed jedzieniem lub kupowaæ ryby swie¿o mro¿one po z³apaniu.  Dobrym zwyczajem jest te¿ uprzedzanie sprzedawcy, ¿e mamy zamiar je¶æ rybê na surowo - czasem sk³ania ich to do szczero¶ci odno¶nie ¶wie¿o¶ci towaru, a raczej jej braku :-) Generalnie sk³adniki do rolek kroimy na niedu¿e paski, do sushi na ry¿u - ryby kroimy na prostok±ty 5x2cm, max 0,5cm grubo¶ci. Z ogórka wykrajamy mi±¿sz, nie obieramy ze skórki, kroimy na cieniutkie paski wzd³u¿.

Rolki (Maki)
Zaczniemy od rolek. Na rozwiniêt± matê k³adziemy arkusz wodorostów, na 2/3 powierzchni cienko uk³adamy ry¿, tak ¿êby prze¶witywa³y przez niego wodorosty. Dalej uk³adamy w po³owie ry¿u sk³adniki, przyk³adowe kombinacje:

 
surimi(paluszki krabowe), ogórek, avocado
³oso¶ (mo¿e ostatecznie byæ wêdzony) -ryba ma¶lana-tuñczyk-krewetki, ogórek, avocado
surimi, ³oso¶, ogórek, avocado
sma¿ony wêgorz
surimi,avocado i na wierzchu rolki po jej pokrojeniu cienki plasterek ³ososia
polecam te¿ samo avocado - bardzo smaczne i lubiane przez niejadaj±cych ryb
 
Nastêpnie, bierzemy na palec NIEDU¯O wasabi i smarujemy nim linie wzd³u¿ krawêdzi wodorostów (po stronie bez ry¿u). Teraz zaginamy matê w kierunku ¶rodka i dociskamy krawêd¼ maty do ry¿u zaraz za nadzieniem (zaklejamy zawarto¶æ), rolujemy do koñca przesuwaj±c mate.
OSTRYM no¿em bez z±bków kroimy rolkê na niewielkie cze¶ci (do zjedzenia na raz). Podajemy je najlepiej na drewnianych, lakierowanych deseczkach, co by sie nie przyklaja³y. Ka¿demy zjadaczowi dajemy ma³± miseczkê na sos sojowy, pa³eczki (mo¿na te¿ je¶æ rêkoma), imbir, wasabi i pa³eczki.

 
Sushi na ry¿u (Nigiri)
Polecam do robienia na pocz±tek, prostrze od rolek. Bierzemy niedu¿o ry¿u i formujemy niedu¿y wa³ek. Smarujemy niedu¿± ilo¶ci± wasabi i k³adziemy na wierzch na przyk³ad:

sma¿onego wêgorza
³ososia
rybê ma¶lan±
gotowan± krewetkê (s± w sprzeda¿y takie gotowe do sushi - s± super)
Zapisane
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #9 : Pa¼dziernik 01, 2009, 14:47:02 »

                 Orzechowe trojkaty.

300 g maki
50 g cukru 130 g margaryny lub masla
1 jajko
1 cukier wanieliowy
2 lyzeczki proszku do pieczenia.
Z wszystkich skladnikow zagniesc ciasto, wylozyc blache papierem do pieczenia i rozlozyc ciasto cieniutko na cala blache. Wielkosc blach- jaki jest piekarnik- ciast jest plaskie.
Nastepnie 7 lyzek marmolady-dzemu rozlozyc na tym rozlozonym ciescie.

200gmasla lub margaryny200g cukru
wlozyc do rondelka i mocno zagzac mieszajac
nastepnie dodac200 g. pohakanych orzechow laskowych i 200g.pohakanych migdalow
nastepnie 2 paczuszki cukru waniliowego
: wszystkie skladniki gotujac moment wymieszac i rozlozyc na przygotowanym ciescie z marmolada.
Nastepnie piec w temp: 180-200°C- na zloty kolor.
Nastepnie upieczone ciasto wystawic do ostygniecia, nastepnie pokroic na kwadraty 8/8 i przekroic w poprzek aby stwozyc trojkonty. Nastepnie  kaciki trojkatow maczac w czekoladzie.
Ulozyc slicznie na talezu aby czekolada sie sciela. Smacznego-sa pyszne i bardzo proste w zrobieniu. Rafaela
Zapisane
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #10 : Pa¼dziernik 12, 2009, 21:20:56 »

  Kochani, podaje Wam link na super portal, przepisy sa sprawdzone i naprawde dobre.
  Zycze duzo zadowolenia z pieczenia. Rafaela.

  http://mojewypieki.blox.pl/html

Szarlotka z budyniem
Sk³adniki:

    * 450 g m±ki pszennej
    * 250 g mas³a/margaryny
    * 1 szklanka cukru pudru
    * 1 jajko
    * 2 ¿ó³tka
    * 2 ³y¿ki gêstej kwa¶nej ¶mietany
    * 1 ³y¿eczka proszku do pieczenia

Wszystkie sk³adniki zagnie¶æ. Ciasto podzieliæ na 2 czê¶ci. Jedn± w³o¿yæ do lodówki, drug± na 2 godziny do zamra¿arki.

Ponadto:

    * 1,5 kg jab³ek (w UK odmiany Cox), da³am mniej
    * 2 budynie waniliowe bez cukru (na pó³ litra mleka ka¿dy) + 4 ³y¿ki cukru
    * 750 ml mleka
    * cukier puder - do posypania
    * kilka ³y¿ek bu³ki tartej

Kwadratow± blaszkê o boku 23 cm (lub nieco wiêksz±, ciasto jest wysokie) wy³o¿yæ papierem do pieczenia. Rozwa³kowaæ ciasto z lodówki i wy³o¿yæ do formy, ponak³uwaæ widelcem (mo¿na podpiec kilka minut w temperaturze 160ºC, ale niekoniecznie). Spód oprószyæ bu³k± tart± (by wch³ania³a wilgoæ z jab³ek).

Jab³ka obraæ, pokroiæ w ósemki, wy³o¿yæ na cie¶cie.

Budynie ugotowaæ wg przepisu na opakowaniu, wykorzystuj±c 750 ml mleka i 4 ³y¿ki cukru. Gor±cy jeszcze budyñ wylaæ na jab³ka. Na budyñ zetrzeæ ciasto z zamra¿arki.

Piec oko³o 45 minut w temperaturze 200ºC. Po wystudzeniu oprószyæ cukrem pudrem.
Smacznego U¶miech

======================================

Lemon curd - cytrynowy krem

Lemon curd

    Zawsze mia³am ochotê zrobiæ lemon curd. Uwielbiam wszystko co cytrynowe. Tradycyjny lemon curd jest jednak na ma¶le ... ¦wiadomo¶æ, ile t³uszczu bym w siebie wpakowa³a zdecydowanie studzi³a mój zapa³. Jak tylko przez przypadek natknê³am siê na przepis bez mas³a, od razu wiedzia³am, ¿e to bêdzie to! Mo¿liwo¶ci, co z nim zrobiæ jest wiele. Najpro¶ciej jako dodatek do owoców w pucharkach, jako polewa do ciast, do sernika, nadzienie do kruchych babeczek, itp. Ja po prostu smarujê sobie ³y¿eczk± po kruchych ciastkach i podjadam. Bajka nie budyñ! :-)

Sk³adniki:

    * sok wyci¶niêty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
    * 2 ¿ó³tka
    * 2 jajka
    * 200 g cukru
    * 1 ³y¿ka m±ki ziemniaczanej (doda³am czubat± ³y¿kê)
    * 1 ³y¿ka oliwy (doda³am 1 ³y¿eczkê)

Wszystkie sk³adniki (oprócz oliwy) umie¶ciæ w garnuszku i zagotowaæ, mieszaj±c. Pogotowaæ, mieszaj±c, przez 2 minuty. Je¶li bêd± grudki przetrzeæ przez sitko lub zmiksowaæ blenderem. Dodaæ oliwê i znów pogotowaæ przez 2 minuty.

Umie¶ciæ w s³oiczku. Mo¿na przechowywaæ w lodówce do tygodnia czasu.



Krówki

    Zacznê od tego, ¿e od kilku dni jestem niezmiernie szczê¶liw± posiadaczk± dwóch ksi±¿ek Nigelli "Feast" i "How to be a domestic goddess" :-). Na pierwszy ogieñ posz³y wiêc krówki (z drugiej ksi±¿ki). I ... wielka klapa. Niestety krówek Nigelli (fudge), nie polecam. To tak jakby Anglicy nie mieli pojêcia, jak one smakuj± (sam cukier miêdzy zêbami), a przecie¿ jad³am ich kupne fudge i by³y nawet, nawet. No i Nigella siê nie popisa³a. A poniewa¿ po tym podej¶ciu zosta³a mi otwarta puszka mleka skondensowanego, zrobi³am z przepisu Bakerlady, zastêpuj±c s³odk± i t³ust± ¶mietankê tym w³asnie mlekiem. I ... bingo! Wysz³y takie jakie wyj¶æ mia³y - ci±gutki, mordoklejki, mo¿e bardziej jak toffi?, bo bez kruchej otoczki z zewn±trz ... no, wiecie, o czym piszê Mrugniêcie. Dlatego je¶li krówki, to tylko z przepisu Bakerlady, któr± cytujê.

Sk³adniki na oko³o 25 cukierków:

    * 300 ml mleka skondensowanego z puszki, nie s³odzonego (mo¿e byæ kremówka)
    * 3/4 szklanki cukru
    * 1/3 kostki mas³a
    * 1 ³y¿eczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie sk³adniki doprowadziæ do wrzenia w garnku z grubym dnem ca³y czas mieszaj±c. Gdy masa bêdzie be¿owa, gêsta i wyka¿e tendencje do przypalania siê (u mnie zesz³o oko³o 15 minut), zdj±æ garnek z ognia i ucieraæ masê kilka minut. Wyra¼nie gêst± masê wylaæ do malutkiej keksówki/naczynia wy³o¿onego foli± aluminiow± (by by³o j± ³atwiej pó¼niej wyj±æ). Sch³odziæ. Wyj±æ i pokroiæ wg uznania. Podobno, im d³u¿ej krówki gotowane, a pó¼niej ucierane tym bardziej kruche (nie sprawdzi³am
).

Smacznego U¶miech
krówki


Scali³em posty
Darek

« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 14, 2009, 21:37:14 wys³ane przez Dariusz » Zapisane
komandos040
Go¶æ
« Odpowiedz #11 : Pa¼dziernik 14, 2009, 19:46:56 »

                 Orzechowe trojkaty.

300 g maki
50 g cukru 130 g margaryny lub masla
1 jajko
1 cukier wanieliowy
2 lyzeczki proszku do pieczenia.
Z wszystkich skladnikow zagniesc ciasto, wylozyc blache papierem do pieczenia i rozlozyc ciasto cieniutko na cala blache. Wielkosc blach- jaki jest piekarnik- ciast jest plaskie.
Nastepnie 7 lyzek marmolady-dzemu rozlozyc na tym rozlozonym ciescie.

200gmasla lub margaryny200g cukru
wlozyc do rondelka i mocno zagzac mieszajac
nastepnie dodac200 g. pohakanych orzechow laskowych i 200g.pohakanych migdalow
nastepnie 2 paczuszki cukru waniliowego
: wszystkie skladniki gotujac moment wymieszac i rozlozyc na przygotowanym ciescie z marmolada.
Nastepnie piec w temp: 180-200°C- na zloty kolor.
Nastepnie upieczone ciasto wystawic do ostygniecia, nastepnie pokroic na kwadraty 8/8 i przekroic w poprzek aby stwozyc trojkonty. Nastepnie  kaciki trojkatow maczac w czekoladzie.
Ulozyc slicznie na talezu aby czekolada sie sciela. Smacznego-sa pyszne i bardzo proste w zrobieniu. Rafaela
To chyba musi byæ smaczniutkie.U¶miech
Mniaaamm.. Du¿y u¶miech
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 14, 2009, 19:47:20 wys³ane przez komandos040 » Zapisane
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #12 : Pa¼dziernik 14, 2009, 21:27:16 »

Super- nie duzo pracy, moze polezec w chlodnym miejscu, moj ziec je uwielbia. Znane niemieckie ciasto, mozna je tez kupic w cukierni, jednak moj przepis jest poprostu super. Zycze milego pieczenia a potem czarna kawa i orzechowe rozki mniam, mniam,mniam.  P-O-L-E-C-A-M
Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #13 : Pa¼dziernik 14, 2009, 21:28:50 »

Bêd±c kiedy¶ w Grecji jad³em grilowane papryczki nadziewane serem feta.
W domu przyrz±dzam je ciut inaczej. Umyte i wydr±¿one z pestek papryki gotujê na parze, a nastepnie do miêkich ju¿ papryczek wk³adam fetê. Opiekaæ mo¿na w termoobiegu albo na patelni.

¦wietne te¿ s± "tzadzyki", ogórek, bia³y ser, ¶mietana, czosnek, pieprz i sól.
Wszystko miksujemy. Trzeba uwa¿ac na zbyt mokre ogórki, czasami warto nieco odcedziæ by otrzymaæ bardziej zwart± konsystencjê. Jest to znakomity dodatek do placków ziemniaczanych.


Pozdrawiam - Thotal U¶miech
Zapisane
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #14 : Pa¼dziernik 14, 2009, 21:32:56 »

Wybacz ze sie wtrace, proponuje obrac zielonego ogorka, usunac srodek z ziarnami , a potem mozesz przyzadzac je dalej jak zechcesz, nie bedziesz mial juz dodatkowej wody. Ogorki mozna zetrzec na tarce jarzynowej grubej, mozna tez drobniutko pokroic.


Samkuje tez doskonale do grylowanego miesa, i do smazonej ryby- super
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 14, 2009, 21:34:04 wys³ane przez Rafaela » Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #15 : Pa¼dziernik 14, 2009, 21:44:12 »

Nie obieram ogórków, wystarczy dobrze umyæ Du¿y u¶miech


Pozdrawiam - Thotal U¶miech
Zapisane
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #16 : Pa¼dziernik 14, 2009, 22:10:55 »


Jesli masz swoje, albo sa naprawde swieze- to ja tez nie obieram, niekiedy skorka jest naprawde twarda .
Zapisane
dczion
Go¶æ
« Odpowiedz #17 : Pa¼dziernik 14, 2009, 22:48:39 »

A mi najbardziej brakuje swiezego pieczywa szczegolnie na sniadanie i dlatego jezeli moge prosic o jakies domowe przepisy bulek , chleba , buleczek drozdzowych lub ciast , bede bardzo wdzieczny , Rafaelo kiedys mi napisalac ze juz duzo w zyciu przezylas dlatego z toba wiaze nadzieje moze i nie zabraklo takich specjalow w twoim zyciu , krowki rowniez bardzo mnie zaciekawily tylko ostatnio od slodkiego bola mnie zeby , z gory slicznie dziekuje i pozdrawiam dczion .
Do tego jeszcze przydalo by sie swieze mleko , maslo lub kjefirek U¶miech ale na to jest tylko jeden przepis kupic krowe , ciekawe co by sasiedzi powiedzieli  Chichot Chichot Chichot .
Moj najleprzy ostatni przepius to isc do lasu znalesc 1 maslaka , 1 podgrzybek i dwa prawdziwki usmazyc na masle bez niczego i zajdac z chlebem drewniana lyzka , nie wiem czy ilosc i kolejnosc grzybow jest istotna ale to byly najlepsze grzyby jakie kiedykolwiek jadlem .
Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 72
Offline

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453



Zobacz profil
« Odpowiedz #18 : Pa¼dziernik 14, 2009, 23:04:41 »

 dczion U¶miech najlepsze s± kurki ( grzyby) sma¿one na masle a w³a¶ciwie duszone,z dodatkiem wiejskiej smietany i zielonej natki pietruszki U¶miech mniam Chichot paluchy lizaæ Chichot
Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

            Ksiêga Koheleta 3,1
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #19 : Pa¼dziernik 14, 2009, 23:10:08 »

Jeszcze lepsze s± kanie k±pane w mleku, albo go³±bki prosto z blachy.

A jedli¶cie przydró¿ki?...to jest dopiero smak Chichot



Pozdrawiam - Thotal U¶miech
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 14, 2009, 23:19:15 wys³ane przez Thotal » Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 72
Offline

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453



Zobacz profil
« Odpowiedz #20 : Pa¼dziernik 14, 2009, 23:14:59 »

Jeszcze lepsze s± kanie kapane w mleku, albo go³±bki prosto z blachy.

A jedli¶cie przydró¿ki?...to jest dopiero smak Chichot

Kanie i go³±bki tak ! ale nie wiem jak wygl±daj± przydro¿ki Chichot



Pozdrawiam - Thotal U¶miech
Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

            Ksiêga Koheleta 3,1
dczion
Go¶æ
« Odpowiedz #21 : Pa¼dziernik 14, 2009, 23:33:25 »

Kurki ostatni raz jadlem jakies ponad 20 lat temu w Czerwonce Wloscianskiej u Dziadkow na gospdarstwie tam byly przysmaki kulinarne wystarczyl cieply chlebek swojskie maslo i mleko sniadanie Krolow , powidla z ogrodowych papierowek i ogorki za domem , najlepsze bylu te z poranna rosa .
Kanie rowniez przepyszne.
Zapisane
komandos040
Go¶æ
« Odpowiedz #22 : Pa¼dziernik 15, 2009, 06:43:20 »

Kiedy¶ bêd±c w Ustce jedli¶my sobie Halibuta z grilla- by³ smaczniutki. U¶miech
Niesamowicie rozp³ywa³ siê w ustach, a ta gama smaku w kubkach , niebo w gêbie. Du¿y u¶miech

Kurki ostatni raz jadlem jakies ponad 20 lat temu w Czerwonce Wloscianskiej u Dziadkow na gospdarstwie tam byly przysmaki kulinarne wystarczyl cieply chlebek swojskie maslo i mleko sniadanie Krolow , powidla z ogrodowych papierowek i ogorki za domem , najlepsze bylu te z poranna rosa .
Kanie rowniez przepyszne.
Co do kurek, to jaki¶ m-c temu zajada³em na obiadek przyrz±dzony przez mojego ojca, zreszt± dobrego znawcê grzybów.U¶miech
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 15, 2009, 06:45:09 wys³ane przez komandos040 » Zapisane
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #23 : Pa¼dziernik 15, 2009, 12:34:06 »

Kochani, dczion, oczywiscie mam wspanialy prosty przepis na pyszne sniadanie. Potrzebna jest czerstwa bulka, lub bagietka (dluga bulka. Pokroic pieczywo na 2 cm-grubosci moze byc 2.5,  nastepnie jajka (ilosc jajek zalezy od ilosci bulki) mozna zawsze wbic nastepne jesli sie konczy. Tak wiec rozbic jajko i wymieszac widelcem , nastepnie umoczyc (zatopic) buleczke w jajku tak ze troszke nabieze bulka jajko i smazyc na rozgrzanym tluszczu, ja to robie na oliwie, mozna uzyc maslo. Opiec po obu stronach
na zloty kolor, wylozyc na talez i :posypac cukrem z cynamonem albo polac miodem, albo co kto sobie zyczy.

Zapewniam, sniadanko we dwoje jest poprostu pyszne i nie skomplikowane a nazywa sie BIEDNY RYCERZ.
Te grzanki mozna zrobic tez po poludniu, lub na kolacje. Zapewniam jesli ktos zrobi to raz, to zostanie na zawsze w programie rodzinnym.


Ja mam tez zawsze w domu pieczywo do odgrzania.                          Grzaniki Krysi

Nastepny przepis ze tez sie napewno spodoba.              Nie duze bulki, czerstwe rozkroic i wyjac srodek, pokruszyc srodek do miseczki (troszke wiekszej) nastepnie pare pieczarek drobno pokroic, kielbaske, pokroic drobno, 100 g zoltego sera
pociac w male kawaleczki (co kto chce) , usmazona lekko cebulke, papryke itp. Wymieszac razem z pokruszona buleczka,
podzieli farsz ( na ile czesci buleczek 1 bulka-2 czesci) uformowac kulki i wlozyc do bulki, mozna posypac zoltym serkie lub polozyc plactry sera, zapiec w goracym piekarniku- (w rozgrzanym piekarniku 180°C , na lekko zloty kolor) jak kto lubi.

Danie jest pyszne i nie wiele pracy, poza tym czerstwe pieczywo jest super wykozystane. Zycze smac znego.
Mozna podac salatke z pomidorow z cebulka itp.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 15, 2009, 12:39:14 wys³ane przez Rafaela » Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #24 : Pa¼dziernik 16, 2009, 09:26:13 »

Przepraszam, ale muszê dzi¶ popsuæ wam smak Du¿y u¶miech

Bu³eczki zasma¿ane w jajku, to bardzo po¿ywne ¶niadanie, ale te¿ bardzo niezdrowe... Szok
Po³±czenie wêglowodanów z bia³kiem i sma¿onym t³uszczem to bomba z opó¼nionym zap³onem.
Takie jedzenie nigdy nie jest strawione w 100%, a resztki zalegaj±ce w jelitach to najgorsza trucizna. To w³a¶nie te resztki s± po¿ywk± dla ró¿nego rodzaju mikroorganizmów wp³ywaj±cych na nasz stan fizyczny i psychiczny.
"Co ci le¿y na w±trobie"? no w³a¶nie....

Wanilia czy wanilina?
http://www.eioba.pl/a85801/spisek_zdrada_i_hanba_czyli_o_cukrze_wanilinowym


Smacznego - Thotal Du¿y u¶miech
Zapisane
Strony: [1] 2 3 4 |   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.029 sekund z 20 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

x22-team maho phacaiste-ar-mac-tire watahaslonecznychcieni zipcraft