Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 07, 2025, 11:37:24

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 [2] 3 4 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kulinarne specjaÂły  (Przeczytany 61137 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #25 : Październik 16, 2009, 10:48:23 »

Witaj Thotal.  Najpierw chce ci powiedziec ze twoj artykul nie nalezy do tego tematu. Mamy temat  na forum "Co jemy i co nas je".
Ja podalam tylko przepisy , uwazam ze zgodnie z tematem. Przy okazji powiem otwarcie ze do wszystkich artykulow mozna by
twoje stwierdzenia zastosowac. Cukier, mleko, margaryny, mieso peklowane, chleb pieczony na ciemno, to sa trutki pierwszego stopnia, te najwieksze. Zawsze tak bylo jak pamietam. Popatrz dzisiaj kobiety nie uzywaja 15 jaj na babke, 300 g.cukru. 1/2 kg. masla smietane . Poogladaj sobie stare ksiazki kucharskie.Dzisiaj paczki robimy z 2ch zoltek na 1/2 kilograma
maki , mozna duzo przykladow podac.
Ten temat nie jest zastrzezony ze jest to temat zdrowego zywienia (Ekologicznego) - proponuje ci otwarcie takiego tematu i
podanie kilku przepisow.Bede ci bardzo wdzieczna, a na forum mamy tez napewno ludzi ktorzy skozystaja z tego tematu.
Ja jestem uczulona na laktoze, od 5 lat wiem o tym i moje gotowanie i pieczenie musialam zupelnie zmienic, znalezc zastepcze
produkty, czesto zamiast mleka uzywam wody, piwo, mleko sojowe , kokosowe.
Jesli chodzi o cukier Vanillin Dr. Oetker, o tym wiedzialam ze jest to chemicznie wyprodukowany zapach. Jednak wiem tez i mam taka mozliwosc kupienia " Burbon Vanille Zuker"- jest to cukier z naturalnej roslinki. Jest troche drozszy, ale mozna go kupic.  A czy wiesz ze ta roslinka Vanilowa to jest rodzaj orchidei.
Tak to juz jest , ze nalezy miec miare w jedzeniu i piciu, to i trucizny nie sa problemem. Pozdrowienia Rafaela
komandos040
Gość
« Odpowiedz #26 : Październik 16, 2009, 11:32:53 »

Ale "strzeliÂł" w 10 tkĂŞ!  DuÂży uÂśmiech
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #27 : Październik 16, 2009, 12:42:23 »

Wlasciwie to mozna temat zamknac!
Thotal
Gość
« Odpowiedz #28 : Październik 16, 2009, 13:05:01 »

Rafaelo,
nie bierz do siebie mojej uwagi na temat nieprawidÂłowej diety, jest mnĂłstwo przepisĂłw na potrawy ktĂłre sÂą korzystne dla zdrowia, ktĂłre leczÂą i uzupeÂłniajÂą niedobory.

"smarowidÂło" DuÂży uÂśmiech
pasta do smarowania pieczywa;
oliwki, zÂąbek czosnku, kapary, bazylia, przecier pomidorowy, oliwa z oliwek.
Wszystko miksujemy dodajÂąc troszkĂŞ soli i ostrej papryki.

Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech
zigrin
Gość
« Odpowiedz #29 : Październik 16, 2009, 15:26:25 »

Rafaela ma tu sporo racji. PowinniÂśmy urozmaicaĂŚ nasz jadÂłospis, nawet o dania, ktĂłre w wiĂŞkszej iloÂści sÂą niewskazane i niezdrowe (zachowujÂąc zdrowy umiar). Moim zdaniem jest to nawet przyczynkiem, wolnego przystosowywania siĂŞ naszego organizmu do czerpania energii z ró¿nych ÂźrĂłdeÂł…

DziĂŞki RafaeloUÂśmiech

Pozdrawiam i za RafaelÂą ÂżyczĂŞ smacznego jedzenia z umiarem…  UÂśmiech
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #30 : Październik 16, 2009, 15:37:19 »

Dziekuje zigrin, podajac wlasnie ten przepis, mialam na uwadze wykozystania pieczywa czerstwego. Przepis ten pochodzi z kuchni srodziemnomorskiej, to podaja na sniadanie w dobrych chotelach.

Poza tym kazdy ma prawo zdecydowac co jest dla niego dobre, a co zle i niezdrowe. Pozdrawiam serdecznie Rafaela
wiki
Gość
« Odpowiedz #31 : Październik 16, 2009, 16:10:27 »

ja dziÂś upiekÂłam chlebek razowy

przepis:

500g m¹ki ( ja stosuje ró¿ne m¹ki mieszam ¿ytni¹, pszenn¹ razow¹ i orkiszow¹)
400 ml wody ciepÂłej ( ja daje mleko)
1 ÂłyÂżeczka droÂżdÂży suszonych
 1 ÂłyÂżka soli
1 ÂłyÂżeczka oliwy ( ja wkÂładam oliwĂŞ z pestek winogron)
 1Âłyzeczka miodu

mo¿na dodaÌ jeszcze s³onecznik p³atki owsiane, wszystko wyrabiaÌ tak d³ugo a¿ ciasto bêdzie ci¹gn¹Ì siê jak pajêczyna, odstawiÌ w ciep³e miejsce do wyroœniêcia, potem uformowaÌ bochenek lub w³o¿yÌ w blachê. Piec oko³o godziny w temperaturze oko³o 180 st.

A teraz robiĂŞ pizze na cienkim cieÂście z du¿¹ iloÂściÂą niezdrowych ale pysznych dodatkĂłw  dodatkĂłw UÂśmiech)

Pozdrawiam UÂśmiech

zigrin
Gość
« Odpowiedz #32 : Październik 16, 2009, 16:46:37 »

CiekawostkÂą jest, Âże wielu ludzi preferujÂący zdrowy sposĂłb odÂżywiania jest zdania, iÂż powinniÂśmy wystrzegaĂŚ siĂŞ jedzenia ÂświeÂżego pieczywa. Jak to mawiajÂą – pieczywo powinno jeszcze dojrzeĂŚ do spoÂżycia…
OsobiÂście nie przepadam za czerstwym pieczywem, ale dziĂŞki odpowiedniemu przyrzÂądzeniu (np. wg. przepisu Rafaeli), nie tylko moÂżna sprĂłbowaĂŚ zrobiĂŚ coÂś smakowitego i dobrego, ale nawet wykorzystaĂŚ nieÂświeÂże juÂż  pieczywo… 

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2009, 16:49:42 wysłane przez zigrin » Zapisane
wiki
Gość
« Odpowiedz #33 : Październik 16, 2009, 17:51:33 »

Co to znaczy zdrowe odÂżywianie? dla jednego mleko bĂŞdzie truciznÂą dla innego lekarstwem.
Ja preferujê zdrowe od¿ywianie, ale tylko i wy³¹cznie pod wzglêdem jakoœci produktów.

Uwielbiam ciepÂły chleb z miodem i mlekiem, ciepÂłe ciasto droÂżdÂżowe. JakoÂś nie zauwaÂżyÂłam u siebie z tego powodu chorĂłb, ani przykrych krĂłtko ani dÂługoterminowych skutkĂłw.
Moim zdanie ka¿dy powinien jeœÌ to na co ma ochotê, oczywiœcie w granicach zdrowego rozs¹dku Uœmiech

A przepis Rafaeli jest super UÂśmiech i teÂż mi nie zaszkodziÂł UÂśmiech

Polecam stronkĂŞ z jedzeniem :

http://zpierwszegotloczenia.pl/mapa/przepisy-2/

Pozdrawiam UÂśmiech
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #34 : Październik 16, 2009, 18:53:59 »

Super przepisy. Przepis na chlebek juz sobie odpisalam Wiki. Ja tez podalam link na dobre forum, popatrz, tam tez maja przepisy na bulki i chleby. Pozdrawiam  Rafaela.
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2009, 19:12:49 wysłane przez Rafaela » Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #35 : Październik 16, 2009, 19:45:14 »

Madrosc wschodnia glosi:  " BĂłg stworzyÂł poÂżywienie, a diabeÂł  kucharza".

Kuchnia chiĂąska to zasada piĂŞciu przemian.
Pokarm zawierajÂący piĂŞĂŚ energii, a co za tym idzie piĂŞĂŚ smakĂłw jest najlepszym poÂżywieniem utrzymujÂącym organizm w harmonii energetycznej.
- sÂłodki (cukier od dziÂś wyrzucamy do Âśmieci DuÂży uÂśmiech)
- gorzki
- ostry
- kwaÂśny
- sÂłony

Te piêÌ smaków powinno znaleŸÌ siê w ka¿dym daniu, chiùczycy przywi¹zuj¹ równie¿ ogromn¹ wagê do kolorystyki potraw. Ka¿dy kolor ma inny potencja³ energetyczny i nale¿y je ³¹czyÌ w odpowiednich zestawach.

A wracajÂąc do wysokoglutenowych buÂłeczek i cukru, powodujÂą one epidemiĂŞ cukrzycy i nowotwory jelita grubego. Dobrze Âże mam wolnÂą wolĂŞ i jestem Âświadomy tego co jem, czego i wszystkim pozostaÂłym szczerze ÂżyczĂŞ UÂśmiech

Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #36 : Październik 17, 2009, 15:24:59 »

Sa ludzie ktorzy uwielbiaja salatki.   Ja tez, uwielbiam salatki z surowych jarzyn i owocow.

Surowka z marchewki z mandarynkami lub pomaranczami:3 duze marchewki, 3 mandarynki, lub 2 pomarancze.

Obrana marchewke zetrzec na tarce z duzymi oczkami, lub jesli ktos ma problemy z zebami lub proteza, na drobniejszych
oczkach. Do tego obrane mandarynki pokroic w drobne kawaleczki, sok ktory sie wydobywa wlac do utartej marchewki, dodac 1 lyzke oliwy, wymieszac, mozna dosmakowac cytryna,

Surowka z pomaranczy z cebula: 3 pomarancze obrac ze skory, wyfiletowac i drobno pokroic, nastepnie sredniej wielkosci
cebule obrac i drobniutko pokroicz, dodac 1 lyzke oleju, pieprz i sol. Delikatnie wymieszac.
Ta salatka smakuje naprawde dobrze, doskonale pasuje do miesa z kurczaka w bialym sosie i ryz.

Chce jeszcze dopisac zeby nie uzywac cukru do przyprawiania salatek tylko miod albo Ahornsirup.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 25, 2009, 22:52:52 wysłane przez Rafaela » Zapisane
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #37 : Listopad 01, 2009, 14:38:56 »

Pani Walewska (Pychotka)

Pani Walewska (Pychotka)

Pyszne kruche ciasto, sÂłodziutka beza, krem i dla przeÂłamania sÂłodyczy dÂżem porzeczkowy... Nic dziwnego, Âże ktoÂś je nazwaÂł pychotkÂą ;-). Ciasto nie jest skomplikowane i nie wymaga duÂżo pracy, choĂŚ muszĂŞ przyznaĂŚ, Âże podchodziÂłam do niego jak do jeÂża - kilka miesiĂŞcy oglÂądaÂłam, poczytywaÂłam, ale dopiero kilka dni temu zabraÂłam siĂŞ za kompletowanie przepisu MrugniĂŞcie. Ale ja tak zawsze podchodzĂŞ do ciast zÂłoÂżonych z wiĂŞcej niÂż jednej warstwy. Ciasto wyszÂło wspaniaÂłe, zrobiÂłam je w nucie migdaÂłowej, a jeÂśli Wam inaczej pasuje - moÂżecie migdaÂły zastÂąpiĂŚ orzechami wÂłoskimi. Jest bardzo wysokie, dobrze siĂŞ kroi i spokojnie moÂże uchodziĂŚ za tort urodzinowy. Polecam!

SkÂładniki na kruche ciasto:

* 500 g mÂąki pszennej (3 szklanki minus 1 ÂłyÂżka)
    * 1,5 ÂłyÂżeczki proszku do pieczenia
    * pó³ szklanki cukru pudru
    * 200 g masÂła lub margaryny
    * 6 ¿ó³tek

Wszystkie sk³adniki wyrobiÌ. Powsta³e ciasto zagnieœÌ w kulê i podzieliÌ na pó³.

SkÂładniki na bezĂŞ:

* 6 biaÂłek
    * 1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
    * 1 ÂłyÂżka mÂąki ziemniaczanej

BiaÂłka
ubiĂŚ na sztywnÂą pianĂŞ. NastĂŞpnie dodawaĂŚ stopniowo (to bardzo waÂżne) i maÂłymi partiami cukier
. Na koniec dodaĂŚ mÂąkĂŞ ziemniaczanÂą, delikatnie wymieszaĂŚ.

Ponadto:

* 1 sÂłoiczek dÂżemu z czarnej porzeczki (450 g)
    * 120 g pÂłatkĂłw migdaÂłowych

FormĂŞ o wymiarach 25 x 33 cm wyÂłoÂżyĂŚ papierem do pieczenia. JednÂą czêœÌ ciasta wyÂłoÂżyĂŚ na spĂłd, rozwaÂłkowaĂŚ i wyrĂłwnaĂŚ. Na nim posmarowaĂŚ poÂłowĂŞ dÂżemu z czarnej porzeczki. NastĂŞpnie wyÂłoÂżyĂŚ poÂłowĂŞ masy bezowej. Na masĂŞ bezowÂą wysypaĂŚ poÂłowĂŞ pÂłatkĂłw migdaÂłowych. Piec w temperaturze 175ºC przez okoÂło 40 minut. Identycznie postÂąpiĂŚ z drugÂą czĂŞÂściÂą ciasta. MoÂżna obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim (jeÂśli nie mamy dwĂłch takich samych form); wtedy najlepiej drugÂą drugÂą bezĂŞ przygotowaĂŚ bezpoÂśrednio przed pieczeniem. Placki ostudziĂŚ.

Masa kremowa:

* 2 szklanki mleka (500 ml)
    * 3 ÂłyÂżki mÂąki pszennej
    * 2 ÂłyÂżki mÂąki ziemniaczanej
    * 2 ¿ó³tka
    * 3 ÂłyÂżki cukru
    * 16 g cukru migdaÂłowego*
    * 200 g masÂła
    * kilka kropel aromatu migdaÂłowego**

Jedn¹ szklankê mleka zagotowaÌ z cukrami. Drug¹ zmiksowaÌ z ¿ó³tkami i m¹k¹ (jak na budyù), dodaÌ do gotuj¹cego siê mleka, zagotowaÌ. OstudziÌ, przykrywaj¹c foli¹ spo¿ywcz¹.

MiĂŞkkie masÂło utrzeĂŚ na puch (moÂżna mikserem), stopniowo dodawaĂŚ ostudzony budyĂą, caÂły czas ucierajÂąc (miksujÂąc). DodaĂŚ aromat migdaÂłowy i zmiksowaĂŚ.

Gotowe, ostudzone placki przeÂłoÂżyĂŚ masÂą kremowÂą. SchÂłodziĂŚ przez minimum 3 godziny w lodĂłwce.

Smacznego UÂśmiech

* mo¿na kupiÌ w sklepach, w takich opakowaniach jak cukier wanilinowy (lub zast¹piÌ cukrem wanilinowym lub pomin¹Ì i dodaÌ tylko aromat migda³owy)

** moÂżna dodaĂŚ rĂłwnieÂż z 2 ÂłyÂżki Amaretto, jeÂśli akurat macie w domu

Pani Walewska (Pychotka)
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2009, 14:40:13 wysłane przez Rafaela » Zapisane
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #38 : Listopad 01, 2009, 15:04:40 »

Langosz - wĂŞgierski przepyszny drozdzowy placek z czosnkowym maselkiem i zoltym  serem

2 ugotowane ziemniaki
30g droÂżdÂży
1 ÂłyÂżeczka cukru
400ml ciepÂłego mleka
400g mÂąki
3 ÂłyÂżeczki oleju
sĂłl
olej do g³êbokiego sma¿enia
masÂło
czosnek
natka
tarty ¿ó³ty ser

DroÂżdÂże rozpuÂściĂŚ w ok. 100ml ciepÂłego mleka i odstawiĂŚ w ciepÂłe miejsce na okoÂło 10
minut. Ziemniaki zmieliÌ. WysypaÌ m¹kê do naczynia, w jej œrodku zrobiÌ zag³êbienie, do
ktĂłrego wlaĂŚ droÂżdÂże z mlekiem. DodaĂŚ ziemniaki i olej i wyrobiĂŚ ciasto, dolewajÂąc po
trochu mleka. Odrobinê posoliÌ, jeszcze raz wyrobiÌ, po czym posypaÌ m¹k¹ i owin¹Ì w
ÂściereczkĂŞ. ZostawiĂŚ w ciepÂłym miejscu na ok. 1 godzinĂŞ, aÂż ciasto wyroÂśnie.

W miĂŞdzy czasie robimy maselko: z poÂłaczenia 1/2 kostki masÂła, przeciÂśnietego przez
praske czosnku i dodatku natki. Mozna masÂło skomponowac wg wÂłasnego uznania.

Na patelniê wylaÌ olej na wysokoœÌ ok. 6cm. Z wyroœniêtego ciasta odrywaÌ po kawa³ku i
formowaĂŚ rĂŞcznie cienkie placki. SmaÂżyĂŚ je z jednej i z drugiej strony na gorÂącym oleju, aÂż
nabiorÂą zÂłotego koloru. PodawaĂŚ gorÂące, polane sosem czosnkowym lub posmarowane
mase³kiem czosnkowym, posypane tartym ¿ó³tym serem. Niektórzy polewali je jeszcze
keczupem ale dla mnie jest to zbyteczne.

Wspaniala potrawa , szczegolnie w jesienne dni, polecam-pyszne.
Przepis podaje glebokie smarzenie /duzo oleju/, mozna calkiem normalnie smarzyc jak placki kartoflane.

--
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2009, 15:05:00 wysłane przez Rafaela » Zapisane
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #39 : Listopad 09, 2009, 20:27:43 »

Chrupiace KOKOSANKI.

2 jajka
3/4 szklanki cukru
100 g masla
1 opakowanie wiorkow kokosowych- 200 lub 250g, nie wiem w jakiej ilosci sa sprzedawane

Bialka oddzielic od zoltek.
Maslo roztopic

Bialka ubic na sztywno , podczas ubijania dodawac cukier, jesli beda juz ubite na sztywno, dodac zoltka i dalej ubijac,
nastepnie wlac roztopione maslo, delikatnie wymieszac i na koniec wsypac wiorki kokosowe.
Blache wylozyc papierem do pieczenia i lyzeczka herbaciana ukladac kupki przygotowanego ciasta, ukladac w takich odstepach, aby sie nie posklejaly, bo podczas pieczenia ciasteczka sie troche rozplyna. Piec w temp. 170° na zloty kolor
/okolo 15-17 min/. Nastepnie wyjac z piekarnika i odstawic do wystygniecia. Jak wystygna, wowczas ostroznie poukladac do pudelka na ciasteczka. Smacznego, sa pyszne , choc bardzo slodkie- smakuja cudownie do malej czarnej.
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #40 : Listopad 13, 2009, 12:23:25 »

WALDORF- salatka

2 duze jablka
150 g selera swiezego w kawalku
100 g orzechow wloskich juz obranych
2 piersi kurczaka ok. 250-300g -obie - mozna uzyc z kurczaka grylowanego, albo moment pogotowac
4 kolka-st. ananasa z puszki
1 puszeczke mandarynek
sol,pieprz
150 g majonezu(mozna po polowie zmieszac z jogurtem)
jablka obrac i zetrzec na tarce jarzynowej z duzymi oczkami
seler obrac i tez surowy zetrzec na tarce z duzymi oczkami
orzechy wloskie pokruszyc na male kawaleczki, posiekac
piers kurczaka zimna pokroic w paseczki
ananas pokroic w male kawaleczki
mandarynki kazdy kawaleczek przekroic na pol

Wszystkie skladniki zlozyc do duzej miseczki, lekko posolic i popieprzyc i dodac majonez
lekko wymieszac dwoma lyzkami i odstawic do lodowki.
Przed podaniem jeszcze raz lekko przemieszac i ewentualnie doprawic wg. swojego smaku.

Salatka jest bardzo smaczna,i ekakluzywna. Doskonale smakuje z buleczka.
Sos do niej mozna zrobic wg. wlasnej potrzeby. Zycze smaczneo

Rafaela

janneth

Skryba, jakich maÂło

Punkty Forum (pf): 23

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #41 : Listopad 13, 2009, 14:34:35 »

Rafaelo, dziêkujê za przepis na t¹ sa³atkê. Jak tylko zrobiê to siê pochwalê, a jak nie zapomnê, to mo¿e i zdjêcie cyknê, to siê do³¹czy do przepisu, czujê ¿e bêdzie wygl¹daÌ równie apetycznie jak i smakowaÌ Uœmiech

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #42 : Grudzień 17, 2009, 22:06:38 »

No tak mamy ciekawy przedswiateczny czas. W domach rozmawia sie o starych rodzinnych receptach
na gotowanie i pieczenie. Czesto to sa potrawy pracochlonne, jednak raz w roku gospodynie domowe
poswiecaja czas i gotuja pyszne smakowite potrawy. Jest to tez doskonaly czas na spisanie tych starych
babciowych przepisow, niektore maja juz po 100 lat, sa przekazywane z pokolenia na pokolenie. I puki
babcie zyja nalezy zalozyc zeszyt i spisac te ciekawe przepisy. Przy okazji posluchac jak wygladalo zycie w dawnych czasach, jak ludzie szykowali sie do swiat, nowego roku. Jest to przepiekny czas, kiedy rodzina
mimo zabiegania i stresow, stara sie spotkac i przynajmniej raz w roku przy swiatecznym stole ze swoimi rodzicami, rodzenstwem, dziecmi. Podzielcie sie z nami swimi ciekawymi przepisami.
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #43 : Grudzień 17, 2009, 22:21:53 »

SAÂŁATKA Z KURCZAKA

1 podwĂłjny filet z kurczaka
3 pory ( tylko bia³a i jasnozielona czêœÌ)
1 puszka ananasa w kawaÂłkach
1 puszka kukurydzy
1 maÂły jogurt naturalny
1 sÂłoik majonezu Babuni (Âśredni)
2 Âłyzki wegety

Pory przeci¹Ì na pó³ i drobno skroiÌ ,nasoliÌ,odczekaÌ 1h odcisn¹Ì sok.
Fileta z kurczaka ugotowaĂŚ z 2 Âłyzkami wegety,odsÂączyc,ostudziĂŚ i pokroiĂŚ na maÂłe kawaÂłki.
OdsÂączyĂŚ kukurydzĂŞ i ananasa i wymieszaĂŚ wszystko razem.DodaĂŚ jogurt,majonez,do smaku pieprz i sĂłl. Pychota  Chichot
Smacznego

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
koliberek33
Gość
« Odpowiedz #44 : Grudzień 18, 2009, 00:40:17 »

Potwierdzam. Od wielu lat przygotowujĂŞ tĂŞ pysznÂą saÂłatkĂŞ i najchĂŞtniej zajadam. Tyle, Âże bardzo wskazana jest przyprawa curry. JeÂśli nie ma pora, to moÂżna dodaĂŚ Âśredniej wielkoÂści sparzonÂą cebulĂŞ.

Bardzo prosta, a mimo to bardzo smaczna saÂłatka:
I.
makaron - drobne Âświderki (1 op. ugotowaĂŚ)
2 puszki kukurydzy
1 puszka fasolki czerwonej ( lepiej samemu dzieĂą wczeÂśniej zamoczyĂŚ czerwonÂą fasolĂŞ, a potem ugotowaĂŚ i moÂże byĂŚ wiĂŞcej, niÂż puszka)
spor¹ iloœÌ czosnku ( w zale¿noœci od upodobaù)
solidny pĂŞczek zielonej natki pietruszki
majonez
przyprawa curry

WymieszaĂŚ i gotowe! Smacznego!

II.

paluszki krabowe (2 opakowania), albo 200 dag krewetek, bÂądÂź ogonĂłw z rakĂłw.
garœÌ rodzynek, orzechów, migda³ów ( sparzyÌ wczeœniej)mog¹ byÌ te¿ ¿urawiny.
ok. 5 grubo pokrojonych gotowanych jajek.

mogÂą byĂŚ, ale nie muszÂą ananasy, albo pieczarki marynowane.

(sos: majonez wymieszaĂŚ z jogurtem, chrzanem i musztardÂą wedle wÂłasnej potrzeby smakowej, trochĂŞ curry)

Wszystko razem wymieszaĂŚ!

Pychota!
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2009, 00:57:42 wysłane przez koliberek33 » Zapisane
Betti
Gość
« Odpowiedz #45 : Luty 04, 2010, 11:54:00 »

Faworki kruchutkie- sÂą naprawdĂŞ nadzwyczajne
SkÂładniki
- 500 g mÂąki
- 8 ¿ó³tek
- ok. 1/2 do 1 szklanki gĂŞstej, kwaÂśnej smietany- tyle ile wgniecie siĂŞ w ciasto
- ÂłyÂżka cukru pudru
- szczypta soli
- 1 ÂłyÂżka spirytusu (lub wĂłdki)
- 750 g smalcu do smaÂżenia
- cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do posypania
1. Na stolnicê przesiaÌ m¹kê, zrobiÌ wg³êbienie, wbiÌ ¿ó³tka. DodaÌ resztê sk³adników i tyle œmietany, by ciasto po zagniecieniu mia³o konststencjê ciasta na makaron, tzn. powinno byÌ twarde, zwarte i gêste.
2. Ciasto dokÂładnie wyrobiĂŚ rĂŞkoma i biĂŚ go waÂłkiem aÂż tworzyĂŚ siĂŞ bĂŞdÂą pĂŞcherzyki powietrza.
3. KawaÂłki ciasta rozwaÂłkowywaĂŚ baaardzo, baaardzo cieniutko (tylko dziĂŞki temu bĂŞdÂą kruchutkie) i noÂżem (lub radeÂłkiem) wykrawaĂŚ paski nacinajÂąc je w Âśrodku. Jeden koniec paska przewijaĂŚ przez naciĂŞcie.
4. W sporym garnku rozgrzaÌ t³uszcz. Faworki k³aœÌ na gor¹cy smalec i sma¿yÌ z obu stron na kolor s³omy (nie mog¹ byÌ br¹zowe).
5. Faworki wyjmowaĂŚ cedzakowÂą ÂłyÂżkÂą lyb 2 widelcami odcedzajÂąc z tÂłuszczu i ukÂładaĂŚ na taleÂżu wyÂłoÂżonym papierowymi serwetkami lub papierowym rĂŞcznikiem. Zimne posypywaĂŚ cukrem pudrem

PÂączki- po prostu boskie- sÂą naprawdĂŞ pyszne

SkÂładniki
- 500 g mÂąki
- 8 ¿ó³tek
- 3/4 szkl. cukru
- 200 g stopionego masÂła
- cukier waniliowy
- 80 g droÂżdÂży
- smaÂżona skĂłrka pomaraĂączowa, pokrojona w kostkĂŞ
- 1,5 szklanki ciepÂłego mleka
- szczypta soli
- 2 ÂłyÂżki spirytusu (ew. wĂłdki)
- œliwkowe powid³a lub ró¿ana konfitura
- cukier puder do posypania lub polukrowania
- zapach rumowy (jeÂśli ktoÂś lubi)
- ok. 750 g smalcu do smaÂżenia

mozna dodac mase adwokatowa
Masa adwokatowa: (przepis po mojej modyfikacji)
Masa na okoÂło 30-40 pÂączkĂłw !

- 4 jajka
 - 300 g cukru pudru
 - 0,25 l mleka
 - 0,5 laski wanilii
 - 0,25 l likieru adwokat
 - 1  budyĂą waniliowy

Mleko zagotowaĂŚ z waniliÂą i lekko schÂłodziĂŚ.
Jajka ubiÌ z cukrem pudrem na bia³¹ puszyst¹ masê. Do masy jajecznej wlewaÌ po trochê mleka i nadal ubijaÌ,a¿ mas¹ siê po³¹czy.
WstawiĂŚ do lodĂłwki w celu schÂłodzenia.
Do schÂłodzonej masy wlewaĂŚ powoli likier, wymieszaĂŚ.
Naczynie z masÂą wstawiĂŚ do kÂąpieli wodnej ( do drugiego naczynia wypeÂłnionego wodÂą).
W niewielkiej iloÂści wody rozpuÂściĂŚ budyĂą waniliowy, wlaĂŚ go do masy jajecznej i podgrzewaĂŚ, stale mieszajÂąc, tak dÂługo aÂż masa zacznie przypominaĂŚ lekko gĂŞstawy budyĂą.
JeÂżeli masa bĂŞdzie za gĂŞsta, moÂżna jÂą rozcieĂączyĂŚ ajerkoniakiem.
Ca³oœÌ sch³odziÌ i wstawiÌ do lodówki. Gotow¹ mas¹ nadziewaÌ p¹czki
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #46 : Luty 05, 2010, 20:44:24 »

Betti, to podalas super przepisy.
Moze masz jeszcze cos ciekawego? Pozdrawiam Rafaela.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #47 : Luty 16, 2010, 11:53:01 »

MroÂżonki lepsze od dostĂŞpnych obecnie "ÂświeÂżych-pĂŞdzonych" warzyw.

MroÂżonki - teraz majÂą swoje 5 minut

...
ChociaÂż w warzywniakach mÂłode ziemniaki, saÂłaty, pomidory i truskawki kuszÂą przez okrÂągÂły rok, nie kupujĂŞ ich poza sezonem. Nie pachnÂą i nie smakujÂą tak jak te, za ktĂłrymi tĂŞskniĂŞ.
...

...

BudyĂą z owocowymi sosami

BudyĂą:

•  3,5 szklanki mleka

•  3 ÂłyÂżki mÂąki ziemniaczanej

•  cukier do smaku, laska wanilii

Pó³ szklanki mleka odlej i wymieszaj z m¹k¹ ziemniaczan¹. Resztê mleka zagotuj z rozciêt¹ wanili¹ i cukrem (nie s³odŸ zbyt mocno, bo sosy owocowe bêd¹ s³odkie). Gdy mleko bêdzie mocno pachnia³o wanili¹, usuù laskê, p³yn ponownie doprowadŸ do wrzenia i zalej mlekiem z rozmieszan¹ m¹k¹ ziemniaczan¹. Zagotuj, intensywnie mieszaj¹c, i trzymaj na ogniu jeszcze kilka minut. Odstaw.
...

http://www.edziecko.pl/jedzenie/1,81868,7527195,Mrozonki___teraz_maja_swoje_5_minut.html

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
Betti
Gość
« Odpowiedz #48 : Luty 22, 2010, 22:18:26 »

Plesniak

SkÂładniki
- 4 jajka
- 250 g margaryny
- 3 szkl. mÂąki
- 1 szkl. cukru
- 2 ÂłyÂżki kakao
- 1/2 ÂłyÂżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 zapachu arakowego lub rumowego
- sÂłoik dÂżemu niskosÂłodzonego z czarnej poÂżeczki lub uduszone jabÂłka jak na szrlotkĂŞ (ok. 1-1,5 kg)- ew. z dodatkiem cynamonu jeÂżeli ktoÂś lubi

1. PrzesiaÌ m¹kê, zagnieœÌ z ¿ó³tkami, dodaÌ posiekan¹ margarynê, proszek do pieczenia i cukier. ZagnieœÌ ciasto.
2. PodzieliÌ go na 3 czêœÌi. Pierwsz¹ rozwa³kowaÌ na dnie blachy, posmarowaÌ d¿emem. Drug¹ zagnieœÌ z kakao i zapachem po czym sch³odzone, zetrzeÌ na tarce na d¿em.
3. Pozosta³e 4 bia³ke ubiÌ z ³y¿eczk¹ cukru i rozsmarowaÌ na ciemnym cieœÌie. Na pianê zetrzeÌ pozosta³¹, sch³odzon¹ czêœÌ ciasta.
4. Piec 1 godzinĂŞ w 180 stopniach.

Ciasto jest pyszne, proste, szybkie w pieczeniu i rĂłwnie szybkie w jedzeniu. Bardzo dobra jest teÂż wersja tego ciasta z uÂżyciem DUSZONYCH JABÂŁEK zamiast dÂżemu. Polecam wszystkim fanom pleÂśniakĂłw
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #49 : Luty 23, 2010, 11:51:59 »

Witaj Betti, przepis jest naprawde bardzo dobry, prosze o wiecej. Rafaela

Ps. Jesli ktos ma orzechy wloskie, to bardzo dobrze smakuje dodac 100 g orzechow, ale tylko troche polamanych do jablka.

Ja tez bardzo chetnie robie pieczone jablka w calosci w piekarniku. Wydrazam srodek jablka z pestkami, wkladam tyzeczke dzemu, dobrze smakuje malinowy i wkladam kawalki orzechow wloskich i tak pieke w piekarniku. Takie jabluszka smakuja bardzo dobrze na goraco, posypuje dla ozdoby cukrem pudrem, ale sa
tez wspaniale na zimno. W tym czasie po malu zeszloroczne jablka nie smakuja zbyt dobrze, bo sa juz bardzo dojzale, jednak sa doskonale do ciasta i pieczone w calosci. Mozna je tez wypelnic rodzynkami zamoczonymi w rumie.

Zycze smacznego.
Strony: 1 [2] 3 4 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: