Rafaela
Gość
|
 |
« Odpowiedz #25 : Październik 16, 2009, 10:48:23 » |
|
Witaj Thotal. Najpierw chce ci powiedziec ze twoj artykul nie nalezy do tego tematu. Mamy temat na forum "Co jemy i co nas je". Ja podalam tylko przepisy , uwazam ze zgodnie z tematem. Przy okazji powiem otwarcie ze do wszystkich artykulow mozna by twoje stwierdzenia zastosowac. Cukier, mleko, margaryny, mieso peklowane, chleb pieczony na ciemno, to sa trutki pierwszego stopnia, te najwieksze. Zawsze tak bylo jak pamietam. Popatrz dzisiaj kobiety nie uzywaja 15 jaj na babke, 300 g.cukru. 1/2 kg. masla smietane . Poogladaj sobie stare ksiazki kucharskie.Dzisiaj paczki robimy z 2ch zoltek na 1/2 kilograma maki , mozna duzo przykladow podac. Ten temat nie jest zastrzezony ze jest to temat zdrowego zywienia (Ekologicznego) - proponuje ci otwarcie takiego tematu i podanie kilku przepisow.Bede ci bardzo wdzieczna, a na forum mamy tez napewno ludzi ktorzy skozystaja z tego tematu. Ja jestem uczulona na laktoze, od 5 lat wiem o tym i moje gotowanie i pieczenie musialam zupelnie zmienic, znalezc zastepcze produkty, czesto zamiast mleka uzywam wody, piwo, mleko sojowe , kokosowe. Jesli chodzi o cukier Vanillin Dr. Oetker, o tym wiedzialam ze jest to chemicznie wyprodukowany zapach. Jednak wiem tez i mam taka mozliwosc kupienia " Burbon Vanille Zuker"- jest to cukier z naturalnej roslinki. Jest troche drozszy, ale mozna go kupic. A czy wiesz ze ta roslinka Vanilowa to jest rodzaj orchidei. Tak to juz jest , ze nalezy miec miare w jedzeniu i piciu, to i trucizny nie sa problemem. Pozdrowienia Rafaela
|
|
|
|
|
|
|
komandos040
Gość
|
 |
« Odpowiedz #26 : Październik 16, 2009, 11:32:53 » |
|
Ale "strzeliÂł" w 10 tkĂŞ! 
|
|
|
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
 |
« Odpowiedz #27 : Październik 16, 2009, 12:42:23 » |
|
Wlasciwie to mozna temat zamknac!
|
|
|
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
 |
« Odpowiedz #28 : Październik 16, 2009, 13:05:01 » |
|
Rafaelo, nie bierz do siebie mojej uwagi na temat nieprawidÂłowej diety, jest mnĂłstwo przepisĂłw na potrawy ktĂłre sÂą korzystne dla zdrowia, ktĂłre leczÂą i uzupeÂłniajÂą niedobory. "smarowidÂło"  pasta do smarowania pieczywa; oliwki, zÂąbek czosnku, kapary, bazylia, przecier pomidorowy, oliwa z oliwek. Wszystko miksujemy dodajÂąc troszkĂŞ soli i ostrej papryki. Pozdrawiam - Thotal 
|
|
|
|
|
|
|
zigrin
Gość
|
 |
« Odpowiedz #29 : Październik 16, 2009, 15:26:25 » |
|
Rafaela ma tu sporo racji. PowinniÂśmy urozmaicaĂŚ nasz jadÂłospis, nawet o dania, ktĂłre w wiĂŞkszej iloÂści sÂą niewskazane i niezdrowe (zachowujÂąc zdrowy umiar). Moim zdaniem jest to nawet przyczynkiem, wolnego przystosowywania siĂŞ naszego organizmu do czerpania energii z ró¿nych ÂźrĂłdeÂł… DziĂŞki Rafaelo.  Pozdrawiam i za RafaelÂą ÂżyczĂŞ smacznego jedzenia z umiarem… 
|
|
|
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
 |
« Odpowiedz #30 : Październik 16, 2009, 15:37:19 » |
|
Dziekuje zigrin, podajac wlasnie ten przepis, mialam na uwadze wykozystania pieczywa czerstwego. Przepis ten pochodzi z kuchni srodziemnomorskiej, to podaja na sniadanie w dobrych chotelach.
Poza tym kazdy ma prawo zdecydowac co jest dla niego dobre, a co zle i niezdrowe. Pozdrawiam serdecznie Rafaela
|
|
|
|
|
|
|
wiki
Gość
|
 |
« Odpowiedz #31 : Październik 16, 2009, 16:10:27 » |
|
ja dziœ upiek³am chlebek razowy przepis: 500g m¹ki ( ja stosuje ró¿ne m¹ki mieszam ¿ytni¹, pszenn¹ razow¹ i orkiszow¹) 400 ml wody ciep³ej ( ja daje mleko) 1 ³y¿eczka dro¿d¿y suszonych 1 ³y¿ka soli 1 ³y¿eczka oliwy ( ja wk³adam oliwê z pestek winogron) 1³yzeczka miodu mo¿na dodaÌ jeszcze s³onecznik p³atki owsiane, wszystko wyrabiaÌ tak d³ugo a¿ ciasto bêdzie ci¹gn¹Ì siê jak pajêczyna, odstawiÌ w ciep³e miejsce do wyroœniêcia, potem uformowaÌ bochenek lub w³o¿yÌ w blachê. Piec oko³o godziny w temperaturze oko³o 180 st. A teraz robiê pizze na cienkim cieœcie z du¿¹ iloœci¹ niezdrowych ale pysznych dodatków dodatków  ) Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
zigrin
Gość
|
 |
« Odpowiedz #32 : Październik 16, 2009, 16:46:37 » |
|
CiekawostkÂą jest, Âże wielu ludzi preferujÂący zdrowy sposĂłb odÂżywiania jest zdania, iÂż powinniÂśmy wystrzegaĂŚ siĂŞ jedzenia ÂświeÂżego pieczywa. Jak to mawiajÂą – pieczywo powinno jeszcze dojrzeĂŚ do spoÂżycia… OsobiÂście nie przepadam za czerstwym pieczywem, ale dziĂŞki odpowiedniemu przyrzÂądzeniu (np. wg. przepisu Rafaeli), nie tylko moÂżna sprĂłbowaĂŚ zrobiĂŚ coÂś smakowitego i dobrego, ale nawet wykorzystaĂŚ nieÂświeÂże juÂż pieczywo…
Pozdrawiam
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2009, 16:49:42 wysłane przez zigrin »
|
|
|
|
|
wiki
Gość
|
 |
« Odpowiedz #33 : Październik 16, 2009, 17:51:33 » |
|
Co to znaczy zdrowe od¿ywianie? dla jednego mleko bêdzie trucizn¹ dla innego lekarstwem. Ja preferujê zdrowe od¿ywianie, ale tylko i wy³¹cznie pod wzglêdem jakoœci produktów. Uwielbiam ciep³y chleb z miodem i mlekiem, ciep³e ciasto dro¿d¿owe. Jakoœ nie zauwa¿y³am u siebie z tego powodu chorób, ani przykrych krótko ani d³ugoterminowych skutków. Moim zdanie ka¿dy powinien jeœÌ to na co ma ochotê, oczywiœcie w granicach zdrowego rozs¹dku  A przepis Rafaeli jest super  i te¿ mi nie zaszkodzi³  Polecam stronkê z jedzeniem : http://zpierwszegotloczenia.pl/mapa/przepisy-2/Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
 |
« Odpowiedz #34 : Październik 16, 2009, 18:53:59 » |
|
Super przepisy. Przepis na chlebek juz sobie odpisalam Wiki. Ja tez podalam link na dobre forum, popatrz, tam tez maja przepisy na bulki i chleby. Pozdrawiam Rafaela.
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2009, 19:12:49 wysłane przez Rafaela »
|
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
 |
« Odpowiedz #35 : Październik 16, 2009, 19:45:14 » |
|
Madrosc wschodnia glosi: " Bóg stworzy³ po¿ywienie, a diabe³ kucharza". Kuchnia chiùska to zasada piêciu przemian. Pokarm zawieraj¹cy piêÌ energii, a co za tym idzie piêÌ smaków jest najlepszym po¿ywieniem utrzymuj¹cym organizm w harmonii energetycznej. - s³odki (cukier od dziœ wyrzucamy do œmieci  ) - gorzki - ostry - kwaœny - s³ony Te piêÌ smaków powinno znaleŸÌ siê w ka¿dym daniu, chiùczycy przywi¹zuj¹ równie¿ ogromn¹ wagê do kolorystyki potraw. Ka¿dy kolor ma inny potencja³ energetyczny i nale¿y je ³¹czyÌ w odpowiednich zestawach. A wracaj¹c do wysokoglutenowych bu³eczek i cukru, powoduj¹ one epidemiê cukrzycy i nowotwory jelita grubego. Dobrze ¿e mam woln¹ wolê i jestem œwiadomy tego co jem, czego i wszystkim pozosta³ym szczerze ¿yczê  Pozdrawiam - Thotal 
|
|
|
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
 |
« Odpowiedz #36 : Październik 17, 2009, 15:24:59 » |
|
Sa ludzie ktorzy uwielbiaja salatki. Ja tez, uwielbiam salatki z surowych jarzyn i owocow.
Surowka z marchewki z mandarynkami lub pomaranczami:3 duze marchewki, 3 mandarynki, lub 2 pomarancze.
Obrana marchewke zetrzec na tarce z duzymi oczkami, lub jesli ktos ma problemy z zebami lub proteza, na drobniejszych oczkach. Do tego obrane mandarynki pokroic w drobne kawaleczki, sok ktory sie wydobywa wlac do utartej marchewki, dodac 1 lyzke oliwy, wymieszac, mozna dosmakowac cytryna,
Surowka z pomaranczy z cebula: 3 pomarancze obrac ze skory, wyfiletowac i drobno pokroic, nastepnie sredniej wielkosci cebule obrac i drobniutko pokroicz, dodac 1 lyzke oleju, pieprz i sol. Delikatnie wymieszac. Ta salatka smakuje naprawde dobrze, doskonale pasuje do miesa z kurczaka w bialym sosie i ryz.
Chce jeszcze dopisac zeby nie uzywac cukru do przyprawiania salatek tylko miod albo Ahornsirup.
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 25, 2009, 22:52:52 wysłane przez Rafaela »
|
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
 |
« Odpowiedz #37 : Listopad 01, 2009, 14:38:56 » |
|
Pani Walewska (Pychotka) Pani Walewska (Pychotka) Pyszne kruche ciasto, sÂłodziutka beza, krem i dla przeÂłamania sÂłodyczy dÂżem porzeczkowy... Nic dziwnego, Âże ktoÂś je nazwaÂł pychotkÂą ;-). Ciasto nie jest skomplikowane i nie wymaga duÂżo pracy, choĂŚ muszĂŞ przyznaĂŚ, Âże podchodziÂłam do niego jak do jeÂża - kilka miesiĂŞcy oglÂądaÂłam, poczytywaÂłam, ale dopiero kilka dni temu zabraÂłam siĂŞ za kompletowanie przepisu  . Ale ja tak zawsze podchodzĂŞ do ciast zÂłoÂżonych z wiĂŞcej niÂż jednej warstwy. Ciasto wyszÂło wspaniaÂłe, zrobiÂłam je w nucie migdaÂłowej, a jeÂśli Wam inaczej pasuje - moÂżecie migdaÂły zastÂąpiĂŚ orzechami wÂłoskimi. Jest bardzo wysokie, dobrze siĂŞ kroi i spokojnie moÂże uchodziĂŚ za tort urodzinowy. Polecam! SkÂładniki na kruche ciasto: * 500 g mÂąki pszennej (3 szklanki minus 1 ÂłyÂżka) * 1,5 ÂłyÂżeczki proszku do pieczenia * pó³ szklanki cukru pudru * 200 g masÂła lub margaryny * 6 ¿ó³tek Wszystkie skÂładniki wyrobiĂŚ. PowstaÂłe ciasto zagnieœÌ w kulĂŞ i podzieliĂŚ na pó³. SkÂładniki na bezĂŞ: * 6 biaÂłek * 1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru * 1 ÂłyÂżka mÂąki ziemniaczanej BiaÂłka ubiĂŚ na sztywnÂą pianĂŞ. NastĂŞpnie dodawaĂŚ stopniowo (to bardzo waÂżne) i maÂłymi partiami cukier . Na koniec dodaĂŚ mÂąkĂŞ ziemniaczanÂą, delikatnie wymieszaĂŚ. Ponadto: * 1 sÂłoiczek dÂżemu z czarnej porzeczki (450 g) * 120 g pÂłatkĂłw migdaÂłowych FormĂŞ o wymiarach 25 x 33 cm wyÂłoÂżyĂŚ papierem do pieczenia. JednÂą czêœÌ ciasta wyÂłoÂżyĂŚ na spĂłd, rozwaÂłkowaĂŚ i wyrĂłwnaĂŚ. Na nim posmarowaĂŚ poÂłowĂŞ dÂżemu z czarnej porzeczki. NastĂŞpnie wyÂłoÂżyĂŚ poÂłowĂŞ masy bezowej. Na masĂŞ bezowÂą wysypaĂŚ poÂłowĂŞ pÂłatkĂłw migdaÂłowych. Piec w temperaturze 175ºC przez okoÂło 40 minut. Identycznie postÂąpiĂŚ z drugÂą czĂŞÂściÂą ciasta. MoÂżna obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim (jeÂśli nie mamy dwĂłch takich samych form); wtedy najlepiej drugÂą drugÂą bezĂŞ przygotowaĂŚ bezpoÂśrednio przed pieczeniem. Placki ostudziĂŚ. Masa kremowa: * 2 szklanki mleka (500 ml) * 3 ÂłyÂżki mÂąki pszennej * 2 ÂłyÂżki mÂąki ziemniaczanej * 2 ¿ó³tka * 3 ÂłyÂżki cukru * 16 g cukru migdaÂłowego* * 200 g masÂła * kilka kropel aromatu migdaÂłowego** JednÂą szklankĂŞ mleka zagotowaĂŚ z cukrami. DrugÂą zmiksowaĂŚ z ¿ó³tkami i mÂąkÂą (jak na budyĂą), dodaĂŚ do gotujÂącego siĂŞ mleka, zagotowaĂŚ. OstudziĂŚ, przykrywajÂąc foliÂą spoÂżywczÂą. MiĂŞkkie masÂło utrzeĂŚ na puch (moÂżna mikserem), stopniowo dodawaĂŚ ostudzony budyĂą, caÂły czas ucierajÂąc (miksujÂąc). DodaĂŚ aromat migdaÂłowy i zmiksowaĂŚ. Gotowe, ostudzone placki przeÂłoÂżyĂŚ masÂą kremowÂą. SchÂłodziĂŚ przez minimum 3 godziny w lodĂłwce. Smacznego  * moÂżna kupiĂŚ w sklepach, w takich opakowaniach jak cukier wanilinowy (lub zastÂąpiĂŚ cukrem wanilinowym lub pomin¹Ì i dodaĂŚ tylko aromat migdaÂłowy) ** moÂżna dodaĂŚ rĂłwnieÂż z 2 ÂłyÂżki Amaretto, jeÂśli akurat macie w domu Pani Walewska (Pychotka)
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2009, 14:40:13 wysłane przez Rafaela »
|
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
 |
« Odpowiedz #38 : Listopad 01, 2009, 15:04:40 » |
|
Langosz - wĂŞgierski przepyszny drozdzowy placek z czosnkowym maselkiem i zoltym serem
2 ugotowane ziemniaki 30g dro¿d¿y 1 ³y¿eczka cukru 400ml ciep³ego mleka 400g m¹ki 3 ³y¿eczki oleju sól olej do g³êbokiego sma¿enia mas³o czosnek natka tarty ¿ó³ty ser
Dro¿d¿e rozpuœciÌ w ok. 100ml ciep³ego mleka i odstawiÌ w ciep³e miejsce na oko³o 10 minut. Ziemniaki zmieliÌ. WysypaÌ m¹kê do naczynia, w jej œrodku zrobiÌ zag³êbienie, do którego wlaÌ dro¿d¿e z mlekiem. DodaÌ ziemniaki i olej i wyrobiÌ ciasto, dolewaj¹c po trochu mleka. Odrobinê posoliÌ, jeszcze raz wyrobiÌ, po czym posypaÌ m¹k¹ i owin¹Ì w œciereczkê. ZostawiÌ w ciep³ym miejscu na ok. 1 godzinê, a¿ ciasto wyroœnie.
W miĂŞdzy czasie robimy maselko: z poÂłaczenia 1/2 kostki masÂła, przeciÂśnietego przez praske czosnku i dodatku natki. Mozna masÂło skomponowac wg wÂłasnego uznania.
Na patelniê wylaÌ olej na wysokoœÌ ok. 6cm. Z wyroœniêtego ciasta odrywaÌ po kawa³ku i formowaÌ rêcznie cienkie placki. Sma¿yÌ je z jednej i z drugiej strony na gor¹cym oleju, a¿ nabior¹ z³otego koloru. PodawaÌ gor¹ce, polane sosem czosnkowym lub posmarowane mase³kiem czosnkowym, posypane tartym ¿ó³tym serem. Niektórzy polewali je jeszcze keczupem ale dla mnie jest to zbyteczne.
Wspaniala potrawa , szczegolnie w jesienne dni, polecam-pyszne. Przepis podaje glebokie smarzenie /duzo oleju/, mozna calkiem normalnie smarzyc jak placki kartoflane.
--
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2009, 15:05:00 wysłane przez Rafaela »
|
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
 |
« Odpowiedz #39 : Listopad 09, 2009, 20:27:43 » |
|
Chrupiace KOKOSANKI.
2 jajka 3/4 szklanki cukru 100 g masla 1 opakowanie wiorkow kokosowych- 200 lub 250g, nie wiem w jakiej ilosci sa sprzedawane
Bialka oddzielic od zoltek. Maslo roztopic Bialka ubic na sztywno , podczas ubijania dodawac cukier, jesli beda juz ubite na sztywno, dodac zoltka i dalej ubijac, nastepnie wlac roztopione maslo, delikatnie wymieszac i na koniec wsypac wiorki kokosowe. Blache wylozyc papierem do pieczenia i lyzeczka herbaciana ukladac kupki przygotowanego ciasta, ukladac w takich odstepach, aby sie nie posklejaly, bo podczas pieczenia ciasteczka sie troche rozplyna. Piec w temp. 170° na zloty kolor /okolo 15-17 min/. Nastepnie wyjac z piekarnika i odstawic do wystygniecia. Jak wystygna, wowczas ostroznie poukladac do pudelka na ciasteczka. Smacznego, sa pyszne , choc bardzo slodkie- smakuja cudownie do malej czarnej.
|
|
|
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
 |
« Odpowiedz #40 : Listopad 13, 2009, 12:23:25 » |
|
WALDORF- salatka
2 duze jablka 150 g selera swiezego w kawalku 100 g orzechow wloskich juz obranych 2 piersi kurczaka ok. 250-300g -obie - mozna uzyc z kurczaka grylowanego, albo moment pogotowac 4 kolka-st. ananasa z puszki 1 puszeczke mandarynek sol,pieprz 150 g majonezu(mozna po polowie zmieszac z jogurtem) jablka obrac i zetrzec na tarce jarzynowej z duzymi oczkami seler obrac i tez surowy zetrzec na tarce z duzymi oczkami orzechy wloskie pokruszyc na male kawaleczki, posiekac piers kurczaka zimna pokroic w paseczki ananas pokroic w male kawaleczki mandarynki kazdy kawaleczek przekroic na pol
Wszystkie skladniki zlozyc do duzej miseczki, lekko posolic i popieprzyc i dodac majonez lekko wymieszac dwoma lyzkami i odstawic do lodowki. Przed podaniem jeszcze raz lekko przemieszac i ewentualnie doprawic wg. swojego smaku.
Salatka jest bardzo smaczna,i ekakluzywna. Doskonale smakuje z buleczka. Sos do niej mozna zrobic wg. wlasnej potrzeby. Zycze smaczneo
Rafaela
|
|
|
|
|
|
|
janneth
 Skryba, jakich maÂło
Punkty Forum (pf): 23
Email
|
 |
« Odpowiedz #41 : Listopad 13, 2009, 14:34:35 » |
|
Rafaelo, dziêkujê za przepis na t¹ sa³atkê. Jak tylko zrobiê to siê pochwalê, a jak nie zapomnê, to mo¿e i zdjêcie cyknê, to siê do³¹czy do przepisu, czujê ¿e bêdzie wygl¹daÌ równie apetycznie jak i smakowaÌ 
|
|
|
|
The Elum do grieve The oak he do hate The willow do walk if ye travels late.
|
|
|
Rafaela
Gość
|
 |
« Odpowiedz #42 : Grudzień 17, 2009, 22:06:38 » |
|
No tak mamy ciekawy przedswiateczny czas. W domach rozmawia sie o starych rodzinnych receptach na gotowanie i pieczenie. Czesto to sa potrawy pracochlonne, jednak raz w roku gospodynie domowe poswiecaja czas i gotuja pyszne smakowite potrawy. Jest to tez doskonaly czas na spisanie tych starych babciowych przepisow, niektore maja juz po 100 lat, sa przekazywane z pokolenia na pokolenie. I puki babcie zyja nalezy zalozyc zeszyt i spisac te ciekawe przepisy. Przy okazji posluchac jak wygladalo zycie w dawnych czasach, jak ludzie szykowali sie do swiat, nowego roku. Jest to przepiekny czas, kiedy rodzina mimo zabiegania i stresow, stara sie spotkac i przynajmniej raz w roku przy swiatecznym stole ze swoimi rodzicami, rodzenstwem, dziecmi. Podzielcie sie z nami swimi ciekawymi przepisami.
|
|
|
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
|
 |
« Odpowiedz #43 : Grudzień 17, 2009, 22:21:53 » |
|
SA£ATKA Z KURCZAKA1 podwójny filet z kurczaka 3 pory ( tylko bia³a i jasnozielona czêœÌ) 1 puszka ananasa w kawa³kach 1 puszka kukurydzy 1 ma³y jogurt naturalny 1 s³oik majonezu Babuni (œredni) 2 ³yzki wegety Pory przeci¹Ì na pó³ i drobno skroiÌ ,nasoliÌ,odczekaÌ 1h odcisn¹Ì sok. Fileta z kurczaka ugotowaÌ z 2 ³yzkami wegety,ods¹czyc,ostudziÌ i pokroiÌ na ma³e kawa³ki. Ods¹czyÌ kukurydzê i ananasa i wymieszaÌ wszystko razem.DodaÌ jogurt,majonez,do smaku pieprz i sól. Pychota  Smacznego
|
|
|
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
koliberek33
Gość
|
 |
« Odpowiedz #44 : Grudzień 18, 2009, 00:40:17 » |
|
Potwierdzam. Od wielu lat przygotowujĂŞ tĂŞ pysznÂą saÂłatkĂŞ i najchĂŞtniej zajadam. Tyle, Âże bardzo wskazana jest przyprawa curry. JeÂśli nie ma pora, to moÂżna dodaĂŚ Âśredniej wielkoÂści sparzonÂą cebulĂŞ.
Bardzo prosta, a mimo to bardzo smaczna sa³atka: I. makaron - drobne œwiderki (1 op. ugotowaÌ) 2 puszki kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej ( lepiej samemu dzieù wczeœniej zamoczyÌ czerwon¹ fasolê, a potem ugotowaÌ i mo¿e byÌ wiêcej, ni¿ puszka) spor¹ iloœÌ czosnku ( w zale¿noœci od upodobaù) solidny pêczek zielonej natki pietruszki majonez przyprawa curry
WymieszaĂŚ i gotowe! Smacznego!
II.
paluszki krabowe (2 opakowania), albo 200 dag krewetek, b¹dŸ ogonów z raków. garœÌ rodzynek, orzechów, migda³ów ( sparzyÌ wczeœniej)mog¹ byÌ te¿ ¿urawiny. ok. 5 grubo pokrojonych gotowanych jajek.
mogÂą byĂŚ, ale nie muszÂą ananasy, albo pieczarki marynowane.
(sos: majonez wymieszaĂŚ z jogurtem, chrzanem i musztardÂą wedle wÂłasnej potrzeby smakowej, trochĂŞ curry)
Wszystko razem wymieszaĂŚ!
Pychota!
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2009, 00:57:42 wysłane przez koliberek33 »
|
|
|
|
|
Betti
Gość
|
 |
« Odpowiedz #45 : Luty 04, 2010, 11:54:00 » |
|
Faworki kruchutkie- s¹ naprawdê nadzwyczajne Sk³adniki - 500 g m¹ki - 8 ¿ó³tek - ok. 1/2 do 1 szklanki gêstej, kwaœnej smietany- tyle ile wgniecie siê w ciasto - ³y¿ka cukru pudru - szczypta soli - 1 ³y¿ka spirytusu (lub wódki) - 750 g smalcu do sma¿enia - cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do posypania 1. Na stolnicê przesiaÌ m¹kê, zrobiÌ wg³êbienie, wbiÌ ¿ó³tka. DodaÌ resztê sk³adników i tyle œmietany, by ciasto po zagniecieniu mia³o konststencjê ciasta na makaron, tzn. powinno byÌ twarde, zwarte i gêste. 2. Ciasto dok³adnie wyrobiÌ rêkoma i biÌ go wa³kiem a¿ tworzyÌ siê bêd¹ pêcherzyki powietrza. 3. Kawa³ki ciasta rozwa³kowywaÌ baaardzo, baaardzo cieniutko (tylko dziêki temu bêd¹ kruchutkie) i no¿em (lub rade³kiem) wykrawaÌ paski nacinaj¹c je w œrodku. Jeden koniec paska przewijaÌ przez naciêcie. 4. W sporym garnku rozgrzaÌ t³uszcz. Faworki k³aœÌ na gor¹cy smalec i sma¿yÌ z obu stron na kolor s³omy (nie mog¹ byÌ br¹zowe). 5. Faworki wyjmowaÌ cedzakow¹ ³y¿k¹ lyb 2 widelcami odcedzaj¹c z t³uszczu i uk³adaÌ na tale¿u wy³o¿onym papierowymi serwetkami lub papierowym rêcznikiem. Zimne posypywaÌ cukrem pudrem
P¹czki- po prostu boskie- s¹ naprawdê pyszne Sk³adniki - 500 g m¹ki - 8 ¿ó³tek - 3/4 szkl. cukru - 200 g stopionego mas³a - cukier waniliowy - 80 g dro¿d¿y - sma¿ona skórka pomaraùczowa, pokrojona w kostkê - 1,5 szklanki ciep³ego mleka - szczypta soli - 2 ³y¿ki spirytusu (ew. wódki) - œliwkowe powid³a lub ró¿ana konfitura - cukier puder do posypania lub polukrowania - zapach rumowy (jeœli ktoœ lubi) - ok. 750 g smalcu do sma¿enia
mozna dodac mase adwokatowa Masa adwokatowa: (przepis po mojej modyfikacji) Masa na okoÂło 30-40 pÂączkĂłw !
- 4 jajka - 300 g cukru pudru - 0,25 l mleka - 0,5 laski wanilii - 0,25 l likieru adwokat - 1 budyĂą waniliowy
Mleko zagotowaÌ z wanili¹ i lekko sch³odziÌ. Jajka ubiÌ z cukrem pudrem na bia³¹ puszyst¹ masê. Do masy jajecznej wlewaÌ po trochê mleka i nadal ubijaÌ,a¿ mas¹ siê po³¹czy. WstawiÌ do lodówki w celu sch³odzenia. Do sch³odzonej masy wlewaÌ powoli likier, wymieszaÌ. Naczynie z mas¹ wstawiÌ do k¹pieli wodnej ( do drugiego naczynia wype³nionego wod¹). W niewielkiej iloœci wody rozpuœciÌ budyù waniliowy, wlaÌ go do masy jajecznej i podgrzewaÌ, stale mieszaj¹c, tak d³ugo a¿ masa zacznie przypominaÌ lekko gêstawy budyù. Je¿eli masa bêdzie za gêsta, mo¿na j¹ rozcieùczyÌ ajerkoniakiem. Ca³oœÌ sch³odziÌ i wstawiÌ do lodówki. Gotow¹ mas¹ nadziewaÌ p¹czki
|
|
|
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
 |
« Odpowiedz #46 : Luty 05, 2010, 20:44:24 » |
|
Betti, to podalas super przepisy. Moze masz jeszcze cos ciekawego? Pozdrawiam Rafaela.
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Email
|
 |
« Odpowiedz #47 : Luty 16, 2010, 11:53:01 » |
|
MroÂżonki lepsze od dostĂŞpnych obecnie "ÂświeÂżych-pĂŞdzonych" warzyw. MroÂżonki - teraz majÂą swoje 5 minut... ChociaÂż w warzywniakach mÂłode ziemniaki, saÂłaty, pomidory i truskawki kuszÂą przez okrÂągÂły rok, nie kupujĂŞ ich poza sezonem. Nie pachnÂą i nie smakujÂą tak jak te, za ktĂłrymi tĂŞskniĂŞ. ...  ... BudyĂą z owocowymi sosamiBudyĂą:• 3,5 szklanki mleka • 3 ÂłyÂżki mÂąki ziemniaczanej • cukier do smaku, laska wanilii Pó³ szklanki mleka odlej i wymieszaj z mÂąkÂą ziemniaczanÂą. ResztĂŞ mleka zagotuj z rozciĂŞtÂą waniliÂą i cukrem (nie sÂłodÂź zbyt mocno, bo sosy owocowe bĂŞdÂą sÂłodkie). Gdy mleko bĂŞdzie mocno pachniaÂło waniliÂą, usuĂą laskĂŞ, pÂłyn ponownie doprowadÂź do wrzenia i zalej mlekiem z rozmieszanÂą mÂąkÂą ziemniaczanÂą. Zagotuj, intensywnie mieszajÂąc, i trzymaj na ogniu jeszcze kilka minut. Odstaw. ... http://www.edziecko.pl/jedzenie/1,81868,7527195,Mrozonki___teraz_maja_swoje_5_minut.html
|
|
|
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
Betti
Gość
|
 |
« Odpowiedz #48 : Luty 22, 2010, 22:18:26 » |
|
Plesniak Sk³adniki - 4 jajka - 250 g margaryny - 3 szkl. m¹ki - 1 szkl. cukru - 2 ³y¿ki kakao - 1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenia - 1/2 zapachu arakowego lub rumowego - s³oik d¿emu niskos³odzonego z czarnej po¿eczki lub uduszone jab³ka jak na szrlotkê (ok. 1-1,5 kg)- ew. z dodatkiem cynamonu je¿eli ktoœ lubi 1. PrzesiaÌ m¹kê, zagnieœÌ z ¿ó³tkami, dodaÌ posiekan¹ margarynê, proszek do pieczenia i cukier. ZagnieœÌ ciasto. 2. PodzieliÌ go na 3 czêœÌi. Pierwsz¹ rozwa³kowaÌ na dnie blachy, posmarowaÌ d¿emem. Drug¹ zagnieœÌ z kakao i zapachem po czym sch³odzone, zetrzeÌ na tarce na d¿em. 3. Pozosta³e 4 bia³ke ubiÌ z ³y¿eczk¹ cukru i rozsmarowaÌ na ciemnym cieœÌie. Na pianê zetrzeÌ pozosta³¹, sch³odzon¹ czêœÌ ciasta. 4. Piec 1 godzinê w 180 stopniach. Ciasto jest pyszne, proste, szybkie w pieczeniu i równie szybkie w jedzeniu. Bardzo dobra jest te¿ wersja tego ciasta z u¿yciem DUSZONYCH JAB£EK zamiast d¿emu. Polecam wszystkim fanom pleœniaków 
|
|
|
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
 |
« Odpowiedz #49 : Luty 23, 2010, 11:51:59 » |
|
Witaj Betti, przepis jest naprawde bardzo dobry, prosze o wiecej. Rafaela
Ps. Jesli ktos ma orzechy wloskie, to bardzo dobrze smakuje dodac 100 g orzechow, ale tylko troche polamanych do jablka.
Ja tez bardzo chetnie robie pieczone jablka w calosci w piekarniku. Wydrazam srodek jablka z pestkami, wkladam tyzeczke dzemu, dobrze smakuje malinowy i wkladam kawalki orzechow wloskich i tak pieke w piekarniku. Takie jabluszka smakuja bardzo dobrze na goraco, posypuje dla ozdoby cukrem pudrem, ale sa tez wspaniale na zimno. W tym czasie po malu zeszloroczne jablka nie smakuja zbyt dobrze, bo sa juz bardzo dojzale, jednak sa doskonale do ciasta i pieczone w calosci. Mozna je tez wypelnic rodzynkami zamoczonymi w rumie.
Zycze smacznego.
|
|
|
|
|
|
|
|