cierpienie jest cierpieniem.. mówienie "najpierw rozwi±¿my w³asne problemy a dopiero pó¼niej zajmijmy sie problemami zwierz±t" mnie jako¶ nie przekonuje.. do rozwiazania wiêkszo¶ci ziemskich problemów wystarczy tylko dobra wola, tylko tyle i a¿ tyle..
No w³a¶nie - dobra wola.
Pytanie wiêc dlaczego ludzie nie wykrzesz± z siebie tej dobrej woli. Czy¿by jej nie posiadali ?
Mottem do napisania ksi±¿ki przez Williama Bramleya, by³o bardzo proste pytanie ?
Go¶æ usiad³ i zacz±³ siê zastanawiaæ ? dlaczego ludzie wci±¿ zabijaj±, walcz± miêdzy sob±, dlaczego niszcz±, degraduj± matkê ziemiê i ten proces trwa od wieków ! Czy ludzie s± a¿ tak totalnie, g³upi i nie¶wiadomi, aby co¶ takiego wogóle czyniæ ? Oczywi¶cie, ¿e nie ? Ludzie s± wspaniali, wielcy i twórczy. Ludzie potrafi± nie tylko zbudowaæ potê¿ne komputery, czy wiele niezwyk³ych urz±dzeñ co ¶wiadczy, ¿e s± bardzo twórczy i rozwiniêci. Potrafi± budowaæ swoj± kulturê, sztukê, mamy na wysokim poziomie uniwersytety.Wiêc co siê dzieje, ¿e nie potrafimy poradziæ sobie z prostymi rzeczami, jakim jest masowe ludobójstwo i degradacja Ziemii.
A Wiêc przygl±dnijmy siê prawdzie, gdzie jest to odwieczne ¼ród³o, które wci±¿ rodzi tyle niepokoju, nieszczê¶æ i ³ez. Gdy pojawili siê tacy wielcy ludzie jak Robert Kennedy, który zmierza³ do ¶wiatowego pokoju , do braterstwa, przyja¼ni i wspó³pracy miêdzy narodami - zosta³ zastrzelony !
Gdy szansê na powtórzenie tego co chcia³ zrobiæ R.Kennedy mia³ jego brat i ju¿ by³o pewne, ¿e wygra prezydenckie wybory - zosta³ zastrzelony !
Gdy trochê wychyli³ siê R.Regan, strzelano do niego i tylko cudem prze¿y³ !
Pojawi³ siê Ghandi - zosta³ zastrzelony.
Kto za tym wszystkim od wieków stoi, kto wci±¿ i bez koñca wywo³uje wojny i je finansuje ? Kto wyrpodukowa³ miliony g³owic nuklearrnych, miliony wszelakiej ma¶ci broni ? Po co je wyprodukowa³, komu one s± potrzebne i kto finansuje bez koñca te przedsiêwziêcia ? Czy ludziom potrzeba czo³gów, rakiet i umieszczania broni w kosmosie ?
Nie - ludziom tego nie potrzeba ! Wiêc komu potrzeba i zawsze bêd± to czyniæ ?Bêd± to czyniæ dopóki My ludzie (prawdziwi ) nie wezmiemy odpowiedzialno¶ci za swoje istnienie i nie zrobimy porz±dek z tymi barbarzyñskimi si³ami, które z pewno¶ci± nie pochodz± st±d, nie pochodz± z tej planety.Nie pochodz±, bo ludzie maj± wiele empati, szacunku, s± nawet gotowi po¶wiêciæ swoje ¿ycie ratuj±c innych.
No wiêc ?
Dlatego tyle zabijania, nêdzy i g³odu, tyle nieszczê¶æ i niepokoju poniewa¿ za tym wszystkim stoj± te same barbarzyñskie si³y, które zabi³y wielkich ludzi typu Kennedy i setki innych ! Poczytajcie choæby o czym mówi Credo Mutwa i dlaczego do niego przyje¿dza Dalaj Lama ?
Móg³bym tu napisaæ wiele rzeczy, ale jestem ¶wiadomy tego, ¿e zjawi± siê u mnie panowie w czarnych kapeluszach o godzinie 5 -rano i powiedz± - pozwoli pan z nami.
Ataki na swoj± osobê wci±¿ mia³em i wci±¿ mam.
Jednak mój niezwyk³y szacunek do wszelkiego ¿ycia, ten niezwyk³y szacunek do tego daru, którego inni ¶wiadomi niszcz± poniewa¿ nie wiedz±, kto za tym stoi jest moj± najwieksz± broni± i nic jej siê nie oprze !!!
Dlatego wiem, ¿e bêdê jednym z tych, kórzy nacisn± ten ostatni guzik, w tym odwiecznym barbarzyñstwie.
Taka jest misja i mi siê ona bardzo podoba
Gdy pojawia³y siê we mnie pewne w±tpliwo¶ci, trafi³em na wystawê rysunków dzieci.
Dzieci malowa³y Ziemiê ! Podpisy pod tymi rysunkami brzmia³y. Planeta Ziemia ginie, a my razem z ni±.
A wiêc moje w±tpliwo¶ci zosta³e rozwiane.
Amen