Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 12:13:25

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 2 3 [4] 5 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: KOD PESZEROWY A WIEDZA WSPOLCZESNA.  (Przeczytany 79995 razy)
0 u¿ytkowników i 7 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #75 : Styczeñ 30, 2012, 01:27:11 »

Ju¿ ci chyba napisa³am to kilka razy powtórzê po raz kolejny. Skalanie to postêpowanie wbrew zasadom ustanowionym równie¿ zbli¿enia seksualne z kobietami mia³y i maj± w Judaizmie bardzo okre¶lone zasady. zatem normalne by³o i¿ Jezus zachêca³ do kontaktów z kobietami nie ³ami±cych tych zasad i nie powoduj±cych skalania.

Celibat w  tamtych czasach w zakonie mia³ zupe³nie inny wymiar ni¿ nasze wspó³czesne rozumienie na podstawie katolickich ustaw. Nie chcesz akceptowaæ tej wiedzy to nie zostañ przy swoich dogmatach ale  po co ci±gle to powtarzaæ?

W Judaizmie nie ma i nie by³o pojêcia grzechu , to jest wymys³ katolicki dla wszelakiego rodzaju w³adzy nad lud¼mi.
Cytat z apokalipsy mówi o etycznym ¿yciu pe³nym zasad moralnych i zakonnych , nic wiêcej.

Pos³uchaj Bóg stworzy³ kobietê i mê¿czyznê i obdarowa³ ich takim a nie innym sposobem p³odzenia dzieci nie za karê tylko w nagrodê by mogli staæ siê rodzicami jak On. A jacy¶ ograniczeni umys³owo ludzie co chcieli byæ m±drzejsi od Stwórcy nazywaj± jego dzie³o czym¶ z³ym a Jego aspekt ¿eñski gorszym od mêskiego. To nie jest b³±d Boga to jest mêski szowinizm , który nie potrafi akceptowaæ równo¶ci kobiety i mê¿czyzny , uwielbia nadu¿ywaæ si³y dla w³adzy.

A ca³± swoj± m±dro¶æ Stwórca zdeponowa³ w³a¶nie w aspekcie ¿eñskim z czym siê mê¿czyznom do tej pory tak trudno pogodziæ. 
Nie potrafisz zrozumieæ i zaakceptowaæ i¿ Mesjasz to po³±czone mi³o¶ci± te aspekty , kobieta i mê¿czyzna , m±dro¶æ i moc , Król i Kap³anka.
Nie rozumiesz i¿ na p³aszczy¼nie fizycznej musz± one byæ po³±czone fizycznie i duchowo uczuciem mi³o¶ci w akcie seksualnym. Ale nie na poziomie emocjonalnych doznañ , a g³êbokiej czystej bezwarunkowej mi³o¶ci.
I tego nie mo¿e dokonaæ syn z matk± ani córka z ojcem , bo powstaj± wówczas zwi±zki kazirodcze , które s± niedozwolone.

Dodam jeszcze ¿e wstawi³e¶ bardzo ciekawy fragment o  Szehinah na którym siê przez moment skupiê.

"W okresie Mosaic doda³ fizycznego "Shekinah" obecno¶æ dowody rzeczywistego, który jest wszechobecny i niewidzialny. W dyspensy Mosaic "Shekinah" obecno¶æ by³a fizycznie niepokoj±ce. Obecno¶æ nie by³ Bogiem. To by³a fizyczn± manifestacj± rzeczywistej obecno¶ci Boga po¶ród swego ludu i nale¿y odró¿niæ od "Anio³ Pañski". Po raz pierwszy widoczna w przej¶cie przez Morze Czerwone w ucieczce z Egiptu. Tam "Shekinah" pojawi³ siê jako s³up ob³oku w dzieñ i s³up ognisty w nocy. Naród by³ prowadzony przez "Shekinah" przez czterdzie¶ci lat, po których "¶wiêtej obecno¶ci" wszechwiedz±cego Boga zamieszka³ych tabernakulum i ziemi Izraela. Nie zawsze by³o potem fizycznie widoczne. Tak wiêc:

(Lb 35:34) "cie¶nina zatem nie na ziemi, któr± bêdziecie mieszkaæ, gdzie ja mieszkam: [" shakan "] poniewa¿ Ja Pan mieszkaæ [" shakan "] w¶ród Izraelitów".

(Wj 24:15) II Moj¿esz wst±pi³ na górê, a ob³ok okry³ monta¿u. (Wj 24,16) A chwa³a Pana ["Cavod YHWH"] mieszkanie ["shakan"] na górze Synaj, a ob³ok okrywa³ go sze¶æ dni, a siódmego dnia zawo³a³ do Moj¿esza z po¶rodku chmury. (Wj 24:17) A widok chwa³a Pana ["Cavod YHWH"] by³o jak po¿eraj±cy ogieñ na szczycie góry w oczach Izraelitów. "

Jednak gdy obecno¶æ by³a fizycznie objawia siê to przera¿aj±ce dla tych, którzy widzieli go."Shekinah"  -Szehinie , potwierdza on dla mnie i¿ chrzest dokonywany ogniem przez Ducha ¶wiêtego dokonuje aspekt ¿eñski Stwórcy, stra¿niczki ognia , czyli potwierdzenie i¿ dokonywa³a tego kobieta Jan Chrzciciel II czyli Maria Magdalena , która w mistycznym tañcu przed Herodem potwierdzi³a swoj± dojrza³o¶æ duchow± lewituj±c.
Innymi s³owy zda³a egzamin zakonny by mog³a otrzymaæ "g³owê Jana" inaczej stan±æ na czele sekty "pomazañców porannych" staæ siê ich Janem Chrzcicielem.

A druga sprawa jeszcze bardziej stara wyj¶cie z Egiptu ,"ognisty s³up" , to równie¿ Anio³ Pañski Szehina , ogieñ przynale¿ny jest kobieco¶ci , wiedza ognia i depozyt ognia ¿ycia te¿. Dopiero moc p³omienia to aspekt mêski.

Kiara. U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 30, 2012, 01:53:14 wys³ane przez Kiara » Zapisane
quetzalcoatl44
Go¶æ
« Odpowiedz #76 : Styczeñ 30, 2012, 01:47:37 »

swiat materialny powstal w wyniku walki i oddzielnie pomiedzy dobrem a zlem, (min ziemscy opiekunowie itd)  celem ludzi jest wyzwolenie sie od zla, oraz swiadomosc ich boskiego pochodzenia..
ks rodz waz, adam i ewa, plemie zmijowe itd

jezeli wolisz Jezus byl wcieleniem shekiny jak chcesz i nie da sie tego w racjonalny sposob wytlumaczyc, ale przemawiaja za tym proroctwa, oczekiwania mesjanskie itd..
wraz z Jezusem stary testament przestal obowiazywac i go nie dotyczyly sztywne zasady prawa mojzeszowego poza milowaniem Boga i blizniego

U¶miech

w judaizmie tez jest jest pojecie grzechu ale inaczej sie odnosi do seksualizmu choc nie wiem jak to bylo kiedys U¶miech

http://radtrap.wordpress.com/2011/06/15/prawdziwa-plaga-seksu/

« Ostatnia zmiana: Styczeñ 30, 2012, 01:54:01 wys³ane przez quetzalcoatl44 » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #77 : Styczeñ 30, 2012, 02:01:08 »

Ka¿dy kto niesie w sobie "ogieñ ¿ycia" jest wcieleniem Szehinah w ¶wiecie materialnym to nie rewelacja , to fakt , zatem Jezus równie¿ .

Stary Testament jest przekazem wiedzy a wiedza nigdy nikogo nie przestaje obowi±zywaæ , ale mo¿na j± wzbogacaæ i do¶wiadczaæ jej nowych aspektów.
Ludzie pisz± ro¿ne rzeczy o celu powstania ¶wiata materialnego , powsta³ by nam s³u¿yæ w nauce rozwoju duchowego , ¿eby Duch móg³ do¶wiadczaæ swoich my¶li przez twórczo¶æ nie tylko duchow± , ale te¿ materialn±. Wówczas poznaje siebie na tym tle. Zale¿nie od tego jaki jest , ile ma uczuæ w sobie tak tworzy, uczy siê byæ doskona³ym w tej twórczo¶ci jak Stwórca co nie znaczy i¿ jest mo¿liwe by kiedy kolwiek by³ mu równy.

Kiara U¶miech U¶miech
quetzalcoatl44
Go¶æ
« Odpowiedz #78 : Styczeñ 30, 2012, 02:34:53 »

teoretycznie tak cale stworzenie pochodzi od Boga ale jest czystosc nieczystosc itd, wychowanie i swiadomosc na to ukierunkowuja...
AR-KA przymierza zwiazana byla z shekinah
do kontaktu z Bogiem potrzebna jest czysta swiadomosc i milosc
wszystko ma odpowiedni czas nie bylo,  przed Chrystusem swiadomosci jednosci z Bogiem,
wg proroctw np Izajasz - mesjasz mial byc rowniez Bogiem, bylo to potrzebne jako wyraz milosci Boga do czlowieka - jako nowe przymierze

stary testament to w wiekszosci wiedza o tym czego nie nalezy robic..U¶miech
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 30, 2012, 02:46:08 wys³ane przez quetzalcoatl44 » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #79 : Styczeñ 30, 2012, 10:16:04 »

AR - KA to SZEHINA skoro to ju¿ wiesz to jasnym staje siê i¿ nie chodzi tu o ¿aden obiekt fizyczny zbudowany przez cz³owieka , nie on jest najwa¿niejszy. A pojawienie siê na ziemi najczystszych  Boskich kreacji , Energii  wcielonych w ludzi.
W czasach Moj¿esza nie by³o Jezusa i nie by³o Jego Matki Marii , a na ziemi fizycznie pojawi³a siê Szehina i sz³a z ludem prowadz±c go przez pustynie , objawiaj±c swoj± moc.
Tam by³a tylko jedna taka kobieta , kap³anka kobiet Sefora - Mirjam. Przymierze Boskie  mia³o nast±piæ miedzy ni± a Moj¿eszem ³±cz±c ponownie mi³o¶ci± bezwarunkow± w jednie dwa Boskie aspekty ¿eñski i mêski. To przez nich ¯ydzi mieli otrzymaæ wiedzê ca³kowit± identycznie jak pó¼niej przez Jeszua i MM.
Jednak do tego nie dosz³o bo Moj¿esz by³ jeszcze nie gotowy na depozyt takiej przeolbrzymiej wiedzy Stwórcy , wybra³ w³adzê i kodeks zakazów oraz nakazów dla jej kontynuowania. A tym samym zamkn±³ sobie drogê do ziemi obiecanej.

Jaki z tego wniosek , Szehina jako ogieñ ¿ycia jest w ka¿dym Cz³owieku , to on sam przez oczyszczanie siebie musi ten ma³y p³omyk rozpaliæ w wielki ogieñ.
Wys³anniczka Stwórcy pojawia siê na ziemi  dosyæ czêsto daj±c mo¿liwo¶æ zaistnienia przekazu wiedzy Stwórcy w fizyczno¶ci , dzieje siê tak tylko i wy³±cznie na wskutek woli Stwórcy, Jego woli daru wiedzy Ludziom. Jednak Ludzie do tej pory nie byli jeszcze gotowi na przyjêcie tej piêknej  wiedzy i ¿ycie ni±, o czym ¶wiadcz± powy¿ej opisane zdarzenia ( s± te¿ inne znane w historii np. Nut i Min , Ehnaton i inne), jest ich sporo w naszej historii.

Obecnie zaistnia³ czas , mo¿liwo¶æ realizacji tego przekazu , dzieje siê to trochê inaczej ni¿ we wszystkich poprzednich historiach , czekaj± nas jeszcze niespodzianki. Bowiem m±dro¶æ Stwórcy wyprzedzi³a przebieg³o¶æ ciemnej strony , (która jak za ka¿dym  poprzednim razem manipuluje i tym razem Lud¼mi chc±c nie dopu¶ciæ do realizacji  ewolucji Cz³owieka) , ka¿dy indywidualnie rozpala swój p³omieñ ¿ycia w sobie i ka¿dy otrzymuje wsparcie gdy roz¶wietla siebie z w³asnej woli.

Cz³owiek indywidualnie musi osi±gn±æ pewien poziom roz¶wietlenia siebie inaczej swojej wibracji by móg³ Stwórca przez Szehinê "ochrzciæ go ogniem wiedzy m±dro¶ci" , to co stanie siê dla dwojga stanie siê dla wszystkich gotowych w tym samym czasie.

Kiara. U¶miech U¶miech
quetzalcoatl44
Go¶æ
« Odpowiedz #80 : Styczeñ 30, 2012, 11:36:58 »

Profesorowie Roderick Grierson z Harward University oraz Stuart Munro-Hay z uniwersytetu berliñskiego, specjali¶ci od historii Bliskiego Wschodu, pisz±: „...Ka¿dy, kto wcze¶niej zna³ tylko wersjê biblijn±, mo¿e poczuæ siê nieswojo. Okazuje siê, ¿e Izraelici wcale nie byli Narodem Wybranym, który ucieka³ z egipskiej niewoli, do Ziemi Obiecanej, byli nieczystym ludem, wypêdzonym ze ¶wiêtej ziemi egipskiej, poniewa¿ nie byli godni na niej przebywaæ". („Arka Przymierza", str. 254, przek³ad Agnieszka Kowalska i Kamil Omar-Kuraszkiewicz. Wyd. „Amber" Sp. z o. o., 00-108 Wa-wa, ul. Zielona 39).

qumran

. "i nie bêdzie dla nich ocalenia, gdy¿ od pocz±tku ¶wiata Bóg ich nie wybra³ i ju¿ zanim go ustanowi³, pozna³ ich uczynki, wzgardzi³ krwawymi pokoleniami..." (IV Dokument Damasceñski DD, Cairo Document, str. II poz. 6-8, ISBN 83-05-12908-X.

(31) Wtedy wspomnicie o swoim z³ym postêpowaniu i o swoich czynach, które nie by³y dobre; i bêdziecie siê brzydziæ samych siebie z powodu swoich win i swoich obrzydliwo¶ci. (32) Nie ze wzglêdu na was Ja dzia³am - mówi Wszechmocny Pan - niech to wam bêdzie wiadome. Wstyd¼cie siê i rumieñcie siê z powodu swojego postêpowania, domu izraelski!” (Ezech. 36:31-32, BW)

„Dlatego tak powiedz domowi izraelskiemu: Tak mówi Wszechmocny Pan: Ja dzia³am nie ze wzglêdu na was, domu izraelski, lecz ze wzglêdu na moje ¶wiête imiê, które zniewa¿yli¶cie w¶ród ludów, do których przybyli¶cie. Dlatego u¶wiêcê wielkie moje imiê, zniewa¿one w¶ród narodów, bo zniewa¿yli¶cie je w¶ród nich; i poznaj± ludy, ¿e Ja jestem Pan - mówi Wszechmocny Pan - gdy na ich oczach oka¿ê siê ¶wiêty w¶ród was.” (Ezech. 36:21-23, BW*)

hm duzo mozna byloby na ten temat napisac..U¶miech

Szechina jest wyjatkowa laska - duchem sw, ktory zstepuje gdy ktos trwa w milosci do Boga, przed koncem ma nastapic z powrotem zeslanie ducha sw..

http://prawoslawnypartyzant.wordpress.com/2011/12/16/zydzi-mesjanscy/
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 30, 2012, 11:37:46 wys³ane przez quetzalcoatl44 » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #81 : Styczeñ 30, 2012, 12:07:54 »

W Judaizmie nie ma i nie by³o pojêcia grzechu , to jest wymys³ katolicki dla wszelakiego rodzaju w³adzy nad lud¼mi.
W takim razie jak nazywa siê w judaizmie ¶wiadome i dobrowolne przekroczenie prawa Bo¿ego? Z³amanie danej mictwy?

Oraz co kryje siê pod pojêciem aweira, i jej sk³adowych: Awon, Chataah i w koñcu Pesza?
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #82 : Styczeñ 30, 2012, 12:10:57 »

Pierwsza i podstawowa sprawa Stwórca nie wzgardz± nikim , jest mi³o¶ci± i kocha swoje "dzieci" identycznie wszystkie niezale¿nie od wybranych do¶wiadczeñ prowadz±cych do osi±gniêcia wiedzy.
Dla mnie tytu³y naukowe nie s± dowodami na Ludzk± m±dro¶æ , a takie refleksje jak powy¿sza wcale o niej nie ¶wiadcz±. naród wybrany to znaczy taki , który dokona³ wyboru drogi ( bardzo trudnej) stosowania zasad moralno¶ci etycznej na swojej drodze ewolucji.

Jak najbardziej dotyczy to równie¿ ¯ydów o co w tym chodzi jest ca³kowicie wiadome , o rozwój przez aktywne DNA tej linii rodowej , której nie posiada  bardzo wielu ludzi na ziemi.
Dlatego byli niszczeni polityk± innych pañstw prowadzeni do unicestwienia przekazu w³a¶nie tej linii DNA , która daje Ludzko¶ci okre¶lone mo¿liwo¶ci ewolucyjne.
Ich droga to jak wszystkich droga ciê¿kich prób do¶wiadczania dobra i z³a oraz podejmowania decyzji , co jest a co nie jest drogom dobra. Nikt nie twierdzi i¿ byli idealni , bo nikt z nas na ziemi nie by³ idealny, to jest szko³a rozwoju duchowego prowadz±ca do osi±gniêcia takiego stanu.

Musieli odej¶æ z Egiptu bo tam zakoñczyli etap swojej drogi poznawania wiedzy , kolejnym by³ powrót na ziemie z których wyszli.
Co chcesz mi udowodniæ i¿ byli ¼li i okrutni? Byli jak wszyscy obok nich , bo tak wówczas Ludzie rozumieli swoje dobro. Ale jako jedni z nielicznych chcieli to zmieniæ wybieraj±c etyczne ¿ycie , stawiaj±c przed sob± kolejne trudne wyzwanie.

Kiara U¶miech U¶miech

ps w Judaizmie istnieje etyczne i nie etyczne postêpowanie , zgodne lub niezgodne z zasadami prawa Tory , które naprawia siê zmieniaj±c styl ¿ycia osobi¶cie. Nie ma odno¶nika jak w katolicyzmie z odpuszczaniem grzechów , jest czyn  z³y- nieprawid³owy , który samemu przez w³asn± pracê trzeba naprawiæ. Bowiem naprawiaj±c siebie naprawiamy ¶wiat.

aweira (wystêpek). nie ma to s³owo takiego odniesienia zwyczajowo emocjonalnego jak w katolicyzmie. Chocia¿ u¿ywa siê wspó³cze¶nie okre¶lenia "grzech" sadzê i¿ z powodu powszechnego zrozumienia i¿ czyn jest niedobry a nie zbli¿enia go znaczeniowego do rozumienia i interpretacji katolickiej.
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 30, 2012, 12:30:49 wys³ane przez Kiara » Zapisane
quetzalcoatl44
Go¶æ
« Odpowiedz #83 : Styczeñ 30, 2012, 12:36:52 »

wszystko jest w Biblii napisanej przez samych Zydow U¶miech Ze Zydzi byli najbardziej przewrotnym i podstepnym ze wszystkich narodow.., oczywiscie nie wszyscy..

http://zbawienie.com/izrael.htm

coz ten rytual z atakiem na iran w 2012 tez ma swoj cel..U¶miech
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #84 : Styczeñ 30, 2012, 12:43:48 »

Powiem ci tak na przekór tym wywodom, gdyby Israel nie by³ nadal istotny i wybrany ten Lud Jezus nie urodzi³ by siê ¯ydem w³a¶nie w Judei, a sta³o siê tak a nie inaczej.

Kiara U¶miech U¶miech
quetzalcoatl44
Go¶æ
« Odpowiedz #85 : Styczeñ 30, 2012, 12:54:23 »

urodzil sie dlatego ze byla tam arka, pozatym mial wlasne zdanie o Zydach, chociaz to prawda ze mimo wszystko chcial zeby sie opamietali U¶miech
east
Go¶æ
« Odpowiedz #86 : Styczeñ 30, 2012, 13:02:32 »

o co w tym chodzi jest ca³kowicie wiadome , o rozwój przez aktywne DNA tej linii rodowej , której nie posiada  bardzo wielu ludzi na ziemi.
Dlatego byli niszczeni polityk± innych pañstw prowadzeni do unicestwienia przekazu w³a¶nie tej linii DNA , która daje Ludzko¶ci okre¶lone mo¿liwo¶ci ewolucyjne.
Tu nale¿a³oby co¶ wyprostowaæ.
DNA ludzkie jest jedno, mo¿emy siê ró¿niæ nieznacznie w genotypie (kolor skóry, oczu, karnacji, budowie cia³a ) ale generalnie jest jedno, ludzkie DNA.
Je¶li mówisz o nowej "linii DNA" to - wedle tego co piszesz - w tamtym czasie wiêkszo¶æ mog³a po prostu broniæ swojego, ludzkiego gatunku przed (jak im sie wydawa³o ) obcymi.

A mniejszo¶æ, z jako¶ciowo innym DNA musia³a uciekaæ, tylko ¿e wtedy ludzko¶ci± by³a ta wiêkszo¶æ, a przynajmniej siê za tak± uwa¿a³a. Wiêc uznano, ¿e  ta mniejszo¶æ nie mog³a daæ niczego tej wiêkszo¶ci i ich wygoniono.
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #87 : Styczeñ 30, 2012, 13:36:08 »

Dlatego te¿ u¿y³am takiego sformowania : "Jak najbardziej dotyczy to równie¿ ¯ydów o co w tym chodzi jest ca³kowicie wiadome , o rozwój przez aktywne DNA tej linii rodowej , której nie posiada  bardzo wielu ludzi na ziemi."

Co powinno Ci u³atwiæ zrozumienie.

Kiara U¶miech U¶miech

« Ostatnia zmiana: Styczeñ 30, 2012, 13:36:45 wys³ane przez Kiara » Zapisane
quetzalcoatl44
Go¶æ
« Odpowiedz #88 : Styczeñ 30, 2012, 16:11:17 »

http://astral-projection.nowyekran.pl/post/41834,iran-iii-wojna-juz-wkrotce-zgina-miliardy

tak wlasnie ta linia rodowa jest niszczona przez innych, holokaust tez nie byl przypadkiem ze zgineli sami ortodoksyjni Zydzi..
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #89 : Styczeñ 30, 2012, 16:16:20 »

to ju¿ jest bardzo du¿e przek³amanie "zginêli sami ortodoksi"...
quetzalcoatl44
Go¶æ
« Odpowiedz #90 : Styczeñ 30, 2012, 16:47:09 »

w kazdym razie byl to przekret ktory mial umozliwic powstanie panstwa izrael, ktore w innych okolicznosciach by nie powstalo (holokaust - starotestamentowa ofiara calopalenia)...powrot do izraela mial byc wydarzeniem mesjanskim, tak to wyglada, ale nie mi to oceniac i kto za tym stal...w kazdym razie niedlugo wszystko sie wyjasni..

http://stopsyjonizmowi.wordpress.com/2011/04/06/syjonisci-finansowali-rezim-hitlera-i-skazali-zydow-na-holokaust-holoszwindeladmin/

http://www.zbawienie.com/bestia_znak.htm
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #91 : Styczeñ 30, 2012, 17:04:05 »

To jest tylko ¿yczeniowe my¶lenie Twoje i ludzi o podobnym ¶wiatopogl±dzie , które nie ma uzasadnienia w historii tworzenia siê pañstwa Israel.
¯ydzi nigdy nie traktowali bestialstwa wojennych mordów jako ofiary za co¶.. Oni nie sk³adali ludzi w ofierze , jest to i by³o zabronione.

S³owo holokaust jest pó¼niej u¿yte  jako bo w latach 50 zastêpuje w³a¶ciwe s³owo Shoa,.
Polecam uwa¿ne przeczytanie co maj± do powiedzenia ¯ydzi miast pos³ugiwanie siê jakimi¶ wrednymi antysemickimi portalami.

http://the614thcs.com/40.719.0.0.1.0.phtml

Nie wiem co chcesz udowodniæ , ale opieraj siê na prawdzie.

Kiara U¶miech U¶miech
quetzalcoatl44
Go¶æ
« Odpowiedz #92 : Styczeñ 30, 2012, 17:16:11 »

to nie jest moje myslenie ja poprostu wyszukuje wiadomosci w sieci i cenie wielu zydow..
jest uzywane holokaust - jezeli powiedzialbym ze nie bylo holokaustu, zostalbym oskarzony o klamstwo..
 w kazdym razie powrot do Izraela mial byc wydarzeniem mesjanskim...teraz mozna juz tylko oczekiwac powrotu mesjasza U¶miech
Wygnanie Zydow z Ziemi obiecanej bylo wola Boza - ks ezachiela itd

holokaust odnosi sie do starego testamentu i skladania ofiar ku czci baala-molocha
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 30, 2012, 17:20:12 wys³ane przez quetzalcoatl44 » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #93 : Styczeñ 30, 2012, 20:50:08 »

Que, mój pogl±d jest ca³kowicie odmienny. To jaka¶ makabreska twierdziæ, ¿e wymordowanie wiêkszo¶ci ¯ydów w Europie to przekrêt który mia³ s³u¿yæ powstaniu Izraela, nie wspomnê ¿e ociera siê o szarganie pamiêci wymordowanych ofiar. Twoja opinia jest okrutna.
O ma³y w³os a w tym Izraelu nie mia³by kto mieszkaæ...
Wydaje mi siê, ze mocno siê zapêdzi³e¶, bardzo mocno...
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #94 : Styczeñ 30, 2012, 21:29:12 »

quetzalcoatl44
holokaust odnosi sie do starego testamentu i skladania ofiar ku czci baala-molocha

Zanim zaczniesz pisaæ tak zdecydowane twierdzenia w temacie jednak zadaj sobie samodzielny trud poszukania informacji.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Moloch

A swoj± drog± obrazowanie byka , barana , czy innego zwierzêcia w postaci przewodniej danej epoki jest moim zdaniem tylko zwróceniem ich uwagi na czas w którym znaku zodiaku znajduje siê wówczas ziemia i który z nich  jest "Panem - Królem" danych czasów.
Wspó³czesny cz³owiek albo nie potrafi odczytywaæ tych symboli , albo nie chce ich odczytywaæ i woli manipulacje informacj±.
Symbolika jest niezmiernie wa¿nym elementem  przeplataj±cym siê przez wszystkie czasy , kap³ani u¿ywali jej i u¿ywaj± nadal.

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 30, 2012, 21:59:13 wys³ane przez Kiara » Zapisane
quetzalcoatl44
Go¶æ
« Odpowiedz #95 : Styczeñ 30, 2012, 21:55:02 »

nie mialem zamiaru nikogo obrazac, podalem tylko odnosniki do czego co znalazlem w necie, a przeciez wszystkim chodzi o prawde, nie wiem dlaczego to sie nazywa holokaust

"Dodatkowym impulsem, który doprowadzi³ w ogóle do stworzenia koncepcji syjonistycznej, by³y narastaj±ce odczucia antysemickie w ca³ej Europie, których apogeum by³y zbrodnie hitlerowskie na ¯ydach (holocaust). Nale¿y przy tym wspomnieæ o sprzeciwie niektórych ultraortodoksyjnych ¶rodowisk ¿ydowskich wobec koncepcji utworzenia pañstwa ¿ydowskiego w Palestynie. Twierdzili oni, ¿e dopiero Mesjasz wprowadzi ¯ydów z powrotem do Ziemi Obiecanej i grzechem przeciw Bogu s± jakiekolwiek próby przyspieszenia tego zdarzenia[8]."

http://pl.wikipedia.org/wiki/Syjonizm

komuniz, nazizm, co za roznica..U¶miech

w Biblii naprawawde mozna znalezc wszystko

przeciez od tamtego czasu caly czas sie ryzykuje z istnieniem planety, bomba atomowa, cern itd..
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 30, 2012, 21:57:16 wys³ane przez quetzalcoatl44 » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #96 : Styczeñ 31, 2012, 10:57:21 »

Kiepskie jest to t³umaczenie ale wa¿ne bo potwierdza zwi±zki ma³¿eñskie w ¶ród Esseñczyków oraz równo¶æ kobiet i mê¿czyzn w ¶ród nich. Oczywi¶cie istnia³o kila od³amów esseñskich ale mnie interesuje ten w którym by³ Jeszu i MM.

Ze strony
;http://translate.google.com/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.communityofpeace.net/Britxt/B01profes.htm&ei=rhYkT4K8AqjT0QXWnaXOCg&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&ved=0CDYQ7gEwAA&prev=/search%3Fq%3DEDMOND%2BBORDEAUX%2BSZEKELY%26hl%3Dpl%26lr%3D%26client%3Dfirefox-a%26hs%3DXnq%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26channel%3Ds%26prmd%3Dimvnsb

Kiara U¶miech U¶miech

Z powrotem    

Ró¿ne ga³êzie esseñczyków

Podczas d³ugiego oczekiwania na przyj¶cie Mesjasza (Chrystusa) lub Soshiant, który by³ w³a¶ciwie jedynym punktem ich istnienia, ró¿ne split-off powsta³a: ró¿ne dotycz±ce ich zadañ specjalistycznych, jak równie¿ ich vieuws, a czasem nawet (niestety !) dogmatyki. Mimo to, oczywi¶cie, mia³o byæ, ¿e esseñczyków jako takie, to jakby "zniknie" na pojawienie siê oczekiwanego, i od tej pory byæ nastêpuj±ce i s³u¿enie Mu wy³±cznie, nawet gdyby chcia³ to zmieniæ przybyli do my¶lenia by³ w³a¶ciwy sposób. Dla oczywi¶cie esseñczyków by³y tam na Mesjasza, a nie na odwrót! Patrz±c na to w ten sposób, Jezus by³ oczywi¶cie niekoniecznie Essene: esseñczyków by³y tylko tam w oczekiwaniu, w przygotowaniu, Go! Równie¿ "narodu wybranego" nie "Wybrany", tak jak wy¶cig (do "wy¿szej" w stosunku do wszystkich innych ras jak to siê czasem mówi, b³êdne przekonanie, ¿e Chrystus przyszed³, aby odebraæ), ale wybiera siê faktycznie oznacza³o, ¿e zosta³y wybrane na Mesjasza, aby narodziæ siê w¶ród nich: do tego potrzeba by³o ludzi takich psychiczne i fizyczne, które by³oby mo¿liwe do cia³a fizycznego z Nim w pe³nej czysto¶ci i doskona³o¶ci, urodzenia siê od nich, i dla Jego Ducha, aby rozwijaæ tam To w³a¶nie ten lud by³ "Chosen" dla:. za Mesjasza urodziæ siê od nich! 

Wed³ug ich w³asnej tradycji, esseñczyków ju¿ istniej±cych od czasów Henocha (podobnie jak bramini w Indiach mówi± o sobie), którego nauczanie, które reprezentuj±. Dziêki mo¿liwo¶ci oferowanych przez Moj¿esza do postaci nowych ludzi, jak pierwotnie oznacza³o w tym nauczania, (NB: "rasowo" mówi±c, "Ludzie" nie tylko tworzy "czystej Hebrajczyków", w¶ród nich równie¿ wielu Egipcjan innych dziedzictwa ) udali siê do "Ziemi Obiecanej", aby przej¶æ i ¿yæ zgodnie z ustaw± istnieje. Kiedy jednak Moj¿esz otrzyma³ pierwotne kamienne p³yty z komunii z Anio³ami wygrawerowane na nich, (Uwaga: to by³o na samej górze, gdzie by³ uczony od wielu lat, "na pustyni", jego te¶æ Jetro , kap³ana w porz±dku Melchizedeka) znaczna czê¶æ Nowego Izraelici udowodnili, ¿e nie byli jeszcze gotowi do tego evoluted sposób ¿ycia. Poniewa¿ nadal uda³ siê do "kultu Z³otego Cielca", zamiast Komunii otrzymali nowy zestaw p³yt z nich Dziesiêæ Przykazañ, które ju¿ istniej± na d³ugo przed, i mo¿e byæ founfd powrotem litterally, jak tylko niewielk± czê¶æ, znacznie starsze, U. Hammurabiego, które zosta³y spisane przez jednego z Zaratustry (Zaratustra, jak "Budda" nie jest nazw± w³asn±, ten, który przede wszystkim mówi o nazwano Zaratustra Spitama). Je¶li chcesz zobaczyæ dowód tego do siebie: "Stela" , na którym to wszystko jest grawerowane i przedstawione, mo¿na ogl±daæ w Musee National w Pary¿u.

W spowodowaæ czasu kilka grup oddzieli³y siê od g³ównego nurtu nie esseñczyków, i zacz±³ odbiegaæ od nauczania (jak by³o w przypadku Osseans, który za³o¿y³ Qum Ran Klasztor i Maneans, który nawet odrzucili Jezusa)

THERAPEUTAE

Przede wszystkim nie by³o "Therapeutae" w Egipcie, esseñczyków, którzy ¿yli w Aleksandrii, w Lake Mareotis. By³y one wyspecjalizowane w leczeniu, i to do nich, w Egipcie, ¿e Maria i Józef uciek³ z Dzieci±tkiem Jezus, jak to powiedzia³ uciec od morderstwa dzieci, ale równie¿ dlatego Jezus móg³ otrzymaæ nauki tam.

NAZAREJCZYCY

Na Mount Karmel, w pó³nocnej czê¶ci, na obszarze królestwa Izraela (Jerozolima znajdowa³a siê w dó³ na po³udnie, w Królestwie Judy), esseñczycy ¿yli, którzy nale¿eli do Szko³y Profets; sami siebie nazywali B ' ni-Amen (S³oñca Boga). Nie ¿yli w celibacie, kobiety by³y postrzegane jako równe mê¿czyznom i wiele z rzeczy, które stosuje siê do Osseans z Q'umRan, nie maj± do nich zastosowanie.
 To w³a¶nie z nich, w Królestwie Izraela, ¿e Jezus wyszed³, mimo ¿e faktycznie urodzi³ siê (przez co dzi¶ mo¿na by nazwaæ "Postêpowanie w przypadku urodzenia", miejsce urodzenia jest inne ni¿ miejsce ziemskie zamieszkania rodziców) w po³udniowego Królestwa Judy (Beth-lechem, gdzie jego matka posiadali ziemiê, odziedziczony po rodzicach, które musia³y byæ zarejestrowane zgodnie z prawa rzymskiego, w ¿adnym archiwum w ogóle mo¿na o rejestracjê z mieszkañców znajduje siê w tym okresie, ale rejestracji immobilities mo¿e tak). By³ to nurt esseñczyków w Ziemi ¦wiêtej, mêdrców i nauczycieli, które ¿y³o w przyrodzie: w namiotach i jaskinie, w pobli¿u Jaskini Eliasza, który jest nadal w Mount Kharmel.
Cave Eliasza (dziêki uprzejmo¶ci obraz Nazarene Essene Ko¶ció³ Mount Kharmel

O³tarz w Grocie Eliasza, Mount Kharmel

Starych (od Eljah faktycznie) to by³o w zwyczaju w oryginalnym Izraela (przed podzia³u na grupy dwóch Kingdoms: Izrael - na pó³nocy, i Juda - Po³udnie).

OSSEANS

Oko³o 200 pne grupa esseñczyków dogmatycznej (nazywaj±cych siebie Beni - Sadok) oddzieli³a siê od g³ównego nurtu. Przez czas jaki¶ orzek³, nadziei na powrót do ¶wi±tyni w Jerozolimie, do przejêcia Temple-Services, a nawet zacz±æ robiæ krew-sactifices, podobnie jak kap³ani w porz±dku Aaron uczynili (esseñczycy s± na wzór Melchizedeka , a tak¿e przeczytaæ o tym w Li¶cie do Hebrajczyków 7). Wyspecjalizowanych w zbieraniu i mno¿±c Pisma ¦wiêtego. W tym celu ¿yli w jaskiniach, gdzie, miêdzy innymi, tak¿e zu¿yte zwoje (które sta³y siê nieczytelne lub delikatne), które zosta³y uznane za ¶wiête, by³y pochowane, podobnie jak szcz±tki zmar³ego, bêdzie, w "ossuaria" (Tall glinianych dzbanach, w którym ko¶ci zmar³ego umieszczano; wygl±da³y podobnie jak garnki zwoje zosta³y wprowadzone w), lub w pobli¿u namiotów, wiêc zwoje mog± byæ zbyt strze¿ony. Z fundamenty wykopywane z klasztoru w Qum Ran widaæ, ¿e zawieraj± one nie sleping czwarte, tylko skryptoria (pokoje do odczytu i zapisu w) i k±pieli-pokoje do oczyszczania rytua³! Równie¿ ta grupa esseñczyków (starszych mê¿czyzn czêsto) wiedzia³ o wiele bardziej restrykcyjne zasady, ¿e raczej przypominaj± surowe zasady, które nie s± niczym niezwyk³ym w¶ród bardzo surowe rozkazy Bahman. Zrobili równie¿ u¿yæ zwoje wykonane z materia³u zwierzêcego, podczas gdy Nazareans tylko u¿ywali papirusu (w tym celu nie rozlewu krwi musi mieæ miejsce). Ale Osseans by³y oczywi¶cie odej¶cie od nauczania ... Niestety, jest to zawsze z tymi esseñczyków, ¿e Jezus jest w porównaniu tylko do wniosku, ¿e jest to oczywiste, ¿e nie mo¿na by³o Essene (jest to oczywi¶cie tylko czê¶ciowo prawdziwe, rzeczywi¶cie nie mo¿na by³o Ossean, z Q "um Ran), a miêdzy Jezusem a chrzescijanami, oczywi¶cie to tylko podobieñstwa ...

Mandaici

Ponadto, mo¿na by³o mandaici, ostatnia grupa esseñczyków ale przychodzi na ¶wiat, który powsta³y po chrzcie Jezusa przez Jana w Jordanie (pod rz±dami Mischna, których autentyczne teksty z czasów Jezusa znaleziono w rzece Jordan by³ uwa¿ane za nieczyste, wiêc by³oby to oczywi¶cie bardzo jasno nie jeste¶ pewien faryzeusz, lub Saduceusze je¶li bra³ udzia³ w dzia³alno¶ci tak ... W tym samym Michna jest powiedziane, ¿e to by³o uwa¿ane za nieczyste i zakazane , do trzymania drobiu w Jerozolimie, w przeciwieñstwie oczywi¶cie "pogañskich" miejsca jak Rzym. To sprawia, ¿e rzekome pianie koguta jest bardzo podejrzane, z pewno¶ci± nawet trzy razy ... Mo¿e to tylko punkt, w pobli¿u Essene kwartale podmiejskich, na obrze¿ach miasta, przy Bramie Essene). Poniewa¿ Jezus nie lubi³ ¿adnych skomplikowanych rytua³ów i "inicjacji", ale uczy³ wszelkiego rodzaju rzeczy do ludzi, którzy chcieli ich poznaæ, u³amek esseñczyków w tym czasie odwróci³ siê od Jezusa, uznanie go siê zdrajc±, rozdaje wszystkie tajemnice tak po prostu ("pere³ przed ¶winie"), i nazwali siê zwolennikami Jana (który oczywi¶cie slighty pó¼niej zosta³ ¶ciêty i nie mo¿e protestowaæ przeciw temu ¿adnych wiêcej). Pamiêtaj: te Mandaeans s± nadal istniej±ce w naszych czasach, mimo ciê¿kich prze¶ladowañ we wszystkich krajach na Bliskim Wschodzie, gdzie ¿yli od tego czasu. Mandaici uchod¼cy ¿yj± w wielu krajach na ca³ym ¶wiecie, zachowa³em ca³± swoj± tajemnicê Pisma ¦wiêtego i tradycji, a nawet maj± stron w Internecie, gdzie mo¿na dowiedzieæ siê wiêcej o ich to¿samo¶ci i idei.

Mandaici chrztu w rzece w pobli¿u Tiel, w Holandii

Stanowi± ¿ywy dowód na to, ¿e Jezus nie istnia³, ¿e urodzi³ siê w¶ród esseñczyków AS oczekiwane MASTER i Mesjaszem, jak to zosta³o przepowiedziane I napisane, ale:! Niestety, ¿e odwróci³ siê od niego, po chrzcie. Nadal jest niezwyk³e, jak po zmartwychwstaniu po tortur i ukrzy¿owania, wiele Mandaeans nadal by³y zamieniane na wyznawców Chrystusa, a to w rzeczywisto¶ci nie bez powodu, w przeciwieñstwie do, dlaczego "faryzeusz" i "saduceusz" ¯ydzi nie wierz±, ¿e Jezus by³ Chrystusem. Ten ostatni nie wierzyli, ¿e Jezus, je¶li naprawdê by³ Mesjaszem, móg³ byæ ukrzy¿owany (ukrzy¿owanego Boga jest niemo¿liwe), podobnie jak muzu³manie nigdy nie mo¿e uwierzyæ, ¿e "" (tylko) S³oñce Bóg móg³ byæ ukrzy¿owany: uwa¿aj±, ¿e sama idea blu¼nierstwo! Mandaici choæ, jak mieszkañcy po³udniowej królestwa Judei, podobnie jak Osseans z Q'um Ran, ¿e to ich Mistrz, który za³o¿y³ porz±dku, który by³ torturowany i zabity przed i wróci jako Obiecanego . Poniewa¿ Jezus umar³ za bolesn± ¶mieræ, wiele mandaici dosta³ przekonany, ¿e nadal jest obiecanym Nauczyciel Sprawiedliwo¶ci. To wyja¶nia³oby, w przeciwnym razie tajemniczy szybkiego rozprzestrzeniania siê wiary w Jezusa po ukrzy¿owaniu ( O tym, równie¿ przeczytaæ p.52/53 z "Goodbye do chrze¶cijañstwa" Gustav Wyneken

Szybko w górê

http://translate.google.com/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.communityofpeace.net/Britxt/B01profes.htm&ei=rhYkT4K8AqjT0QXWnaXOCg&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&ved=0CDYQ7gEwAA&prev=/search%3Fq%3DEDMOND%2BBORDEAUX%2BSZEKELY%26hl%3Dpl%26lr%3D%26client%3Dfirefox-a%26hs%3DXnq%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26channel%3Ds%26prmd%3Dimvnsb

Istnieje równie¿ bardzo ¶cis³e ideologiczne powi±zanie esseñskie z perskim zaratrustianizmem , religie maj± wiele punktów wspólnych.

Zaratustra w XX wieku.

Kiedy Edmond zainteresowa³ siê bada Zend Avesta Zaratustry, Jean Pierre Weiller wprowadzi³ go do swojego przyjaciela Jules Costes, który posiada³ rzadkie wydanie oryginalne t³umaczenie Zend Avesta przez nieuchwytne i enigmatyczne Anquetil-Duperron, który opu¶ci³ od Legii Cudzoziemskiej spêdziæ swoje ¿ycie w Persji realizacji prawie niemo¿liwe zadanie t³umaczenia to najmniej znany, ale najbardziej uniwersalnym i g³êbokie wszystkich pism ¶wiêtych w staro¿ytno¶ci. Okaza³o siê, kiedy Edmond spojrza³ mu w dzielnicy nie daleko od Pary¿a, ¿e faktycznie mieszkali w stylu Zarathustrian zbyt. Jego dom i odzie¿y, wszystkie by³y w stylu typowym staro¿ytnym-perskiej. Powiedzia³ Edmond: "Mój przyjacielu, Zend Avesta nie tylko archaiczne eksponatem muzealnym, jest to ¶wiat sam w sobie zawiera informacje o tym, jak ¿yæ, jak je¶æ, jak medytowaæ, jak uprawiaæ ogród i tak. o wiele bardziej nie mogê rozpocz±æ opisywanie - i teoretyczne, scholastycznej ludzi, nigdy nie bêdziesz nic z tym zrobiæ ". To by³o, kiedy Edmond Postanowi³, ¿e na pewno co¶ z tym zrobiæ, i odpowiedzia³: "M. Costes, nie wiem jeszcze co bêdzie z tym zrobiæ, ale czujê, bêdê co¶ zrobiæ - Mam wra¿enie, ¿e bardzo wa¿ne jest wiedza w tym ksi±¿ki. " W odpowiedzi na M. Costes zawo³a³: "Oczywi¶cie, ¿e wa¿ne jest wiedza Jest to najbardziej staro¿ytnych ¶wiêtych ksi±g ludzko¶ci i jest to encyklopedia Ma wszystko, co kiedykolwiek trzeba wiedzieæ!"

M. Costes gracoiusly przyjê³a Ewangelii pokoju z esseñczyków, choæ by³a szybka zwróciæ uwagê na kilka fragmentów Zend Avesta, w którym tradycje Essene mo¿na prze¶ledziæ od avestic kultury staro¿ytnej Persji. Udowodni³ jednoznacznie, ¿e esseñczyków maj± swoje korzenie w staro¿ytnej Persji i Sumerze, i oboje przyznali, ¿e prawdopodobnie avestic tradycji siê wróci³ znacznie dalej ni¿ to. M. Costes, jego wnuki i ich ma³¿onkowie wszystkich entuzjazmem przyjêli Ewangeliê Pokoju. Oczywi¶cie, to by³ w zasadzie tê sam± filozofiê, byli nastêpuj±cy tak, ale bardzo podoba³a atmosferze duchowej Gorpel Essene. Tworzy³y one ma³e j±dra, który sta³ siê centrum nauki theEssene.

http://translate.google.com/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.communityofpeace.net/Britxt/B01profes.htm&ei=rhYkT4K8AqjT0QXWnaXOCg&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&ved=0CDYQ7gEwAA&prev=/search%3Fq%3DEDMOND%2BBORDEAUX%2BSZEKELY%26hl%3Dpl%26lr%3D%26client%3Dfirefox-a%26hs%3DXnq%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26channel%3Ds%26prmd%3Dimvnsb

To jest wywiad z przedstawicielem z jednej z ga³êzi esseñskich grup.

http://www.huna.net.pl/name-News-article-sid-38.html
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 31, 2012, 12:13:11 wys³ane przez Kiara » Zapisane
quetzalcoatl44
Go¶æ
« Odpowiedz #97 : Styczeñ 31, 2012, 13:24:26 »

podobno wg kabaly I Tory celem ludzkosci jest przywrocenie shekinah do Boga

istnial niezwykly zwiazek pomiedzy najwyzszym archaniolem a shekinah (Metatron
Moje imiê oznacza "ten, który zajmuje tron obok tronu boskiego, Jestem Anio³em Przymierza - podobno posiadal brata blizniaka - didymus ?  http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://en.wikipedia.org/wiki/Sandalphon&ei=m9onT9i6LYis-gbR-Mi8BQ&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&ved=0CDEQ7gEwAA&prev=/search%3Fq%3DSandalphon%26hl%3Dpl%26biw%3D1026%26bih%3D553%26prmd%3Dimvns)

istnieje rowniez zwiazek miedzy shekinah a mesjaszem ktory znajduje sie w zohar
http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.yashanet.com/studies/revstudy/rev4f.htm&ei=StQnT8TQKMXP-gakye2ZBQ&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=3&ved=0CDQQ7gEwAg&prev=/search%3Fq%3Dshekinah%2Bmetatron%26hl%3Dpl%26biw%3D1026%26bih%3D553%26prmd%3Dimvnsb

http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.triumphpro.com/enoch-and-metatron.htm&ei=mtknT87oBpCM-wbf16GaBQ&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=2&ved=0CCwQ7gEwAQ&prev=/search%3Fq%3Dmetatron%2Byahshuah%26hl%3Dpl%26biw%3D1026%26bih%3D553%26prmd%3Dimvns

a wiec przywrocenie shekinah do Boga to wiara w Stworce, Jezusa i jego matke, wartosci ktore wyrazaja i ktore sa niszczone

U¶miech
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 31, 2012, 13:37:18 wys³ane przez quetzalcoatl44 » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #98 : Marzec 31, 2012, 14:57:16 »

Polecam do przeczytania...

Jozef Tadeusz Milik - "Dziesiec lat odkryc na Pustyni Judzkiej"
Wydawnictwo The Enigma Press

"Dzielo to napisal...specjalista, znajacy lepiej niz ktokolwiek inny tak miejsca jak i teksty, o ktorych mowi"
o.Roland de Vaux,O.P.

o samym autorze.

Zdzislaw J. Kapera - "Jerozolimskie Lata Champoliona Zwojow - Jozef Tadeusz Milik w Ziemi Swietej"

Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #99 : Czerwiec 29, 2012, 08:26:51 »

Wyja¶nianie fa³szywie interpretowanych znaczeñ , symboli i napisów jest domenom wielu ludzi. Jednak nie wszyscy chc± je poznawaæ i nie wszyscy akceptowaæ.
Racjonali¶ci te¿ o nich pisz± podobnie do mnie.

Kiara U¶miech U¶miech

Biblia » Nowy Testament » NT - spojrzenie krytyczne

Wp³ywologie i analogie NT [2]
Autor tekstu: Mariusz Agnosiewicz

"Stworzenie z têsknot± oczekuje objawienia synów Bo¿ych" (¶w. Pawe³ z Tarsu, Rzym 8, 19) Kim mia³ byæ Mesjasz ?¯ydzi wymy¶lili sobie Mesjasza z powodu ci±gle doznawanych klêsk i ucisków politycznych. Najpierw musieli uciekaæ z Egiptu, gdy dotarli do Palestyny te¿ nie mieli ³atwego ¿ycia, jedno¶æ pañstwa utrzyma³a siê tylko przez 100 lat, po ¶mierci Salomona w 920 r. p.n.e. plemiona ¿ydowskie znów by³y w rozsypce. Musia³y one odt±d lawirowaæ miêdzy potê¿nymi s±siadami nasilaj±cymi swoj± ekspansjê na terytoria zamieszkiwane przez ¯ydów. Prawdziwa klêska nast±pi³a w roku 587 p.n.e, kiedy Babiloñczycy w odwecie za bunt przeciwko ich panowaniu zburzyli ¶wi±tyniê jerozolimsk± oraz deportowa³y ca³± elitê ¿ydowsk± w ró¿ne czê¶ci Mezopotamii. By³o to pocz±tek tzw. „niewoli babiloñskiej". Te pasma klêsk silnie wyry³y siê w mentalno¶ci ¯ydów. Coraz powszechniejsze by³o pragnienie w³adcy pokroju Dawida czy Salomona, wierzyli, ¿e ich Bóg po odpokutowaniu grzechów ze¶le im zwyciêskiego króla — Mesjasza („pomazaniec" — od rytua³u nadani w³adzy królewskiej poprzez pomazanie oliw± g³owy wybrañca). Tym w³a¶nie mia³ byæ pocz±tkowo Mesjasz — królem, który mieczem i m±dro¶ci± zjednoczy ponownie plemiona ¿ydowskie i odbuduje ich ¶wietno¶æ z czasów Dawida. Gdy ¯ydzi znale¼li siê pod panowaniem Rzymu — widoki na niepodleg³o¶æ by³y tak nik³e, ¿e idea Mesjasza uleg³a przeobra¿eniu. Z króla gromi±cego wrogów przemieni³ siê on w pogromcê wszelkiego z³a na ¶wiecie. ¯ydzi przestali wierzyæ, ¿e cokolwiek mo¿e, w jakiej¶ daj±cej siê bli¿ej okre¶liæ przysz³o¶ci, pokonaæ w³adzê Rzymian i przywróciæ im jedno¶æ i niepodleg³o¶æ. Mesjanizm przeniós³ siê do sfery ducha.
    Dziewictwo Matki Boga — wystêpowa³o we wierzeniach egipskich, Izyda, równie¿ jako dziewica urodzi³a Horusa. W taki sam sposób narodzi³ siê Budda. Dziewica-matka wystêpuje ponadto w religii zoroastran (gdy siê czas dope³ni dziewica pocznie i porodzi Mesjasza, drugiego Zaratustrê). Podobnie u Greków: Amfitrion, ziemski m±¿ Alkmeny nie zbli¿a siê do niej przed boskim poczêciem Heraklesa. Jednak je¶li chodzi o chrze¶cijañstwo Maryja zosta³ dziewic± przez pomy³kê t³umaczy, gdy¿ wywiedziono to z przepowiedni proroka Izajasza, który pisze, ¿e dziewica wyda na ¶wiat Emmanuela (7, 14). Jednak¿e to co t³umacze Septuaginty z III w. p.n.e. prze³o¿yli jako „dziewica" (parthenos), brzmi w oryginale hebrajskim: „m³oda kobieta", a ¶ci¶lej "ta, która dojrza³a" (hebr. almáh). Z Septuaginty niew±tpliwie korzysta³ autor Ewangelii Mateusza. ¯ydzi w II w. wykryli ow± pomy³kê i wskazali to chrze¶cijanom. Ci jednak wol± nada³ trwaæ w b³êdzie, co wiêcej coraz bardziej udziewiczaj± Maryjê.
    Herod dzieciobójca. Równie¿ nonsensowna historyjka o wymordowaniu przez króla Heroda dzieci±t w obawie przed Jezusem ma swój odpowiednik w wierzeniach pogañskich: odpowiednikiem Heroda jest Hera, ¿ona Zeusa, która kiedy siê dowiaduje, ¿e dzieciê Zeusa bêdzie królem — ¶ciga je. Równie¿ o narodzinach cesarza Augusta opowiadano podobne legendy: kilka miesiêcy przed narodzinami Augusta wieszczkowie mieli zapowiedzieæ, ¿e oto w tym roku narodzi siê dzieciê, które zostanie królem i odsunie ich od w³adzy. Przera¿ony senat nakaza³ zg³adziæ wszystkie nowonarodzone dzieci. Cudowne ocalenie polega³o na tym, i¿ wykonaniu uchwa³y senatu mieli zapobiec senatorowie, których ¿ony by³y w ci±¿y. Podobna wreszcie przygoda mia³a siê przydarzyæ Moj¿eszowi — w³adca Egiptu dowiedzia³ siê, ¿e narodzi³o siê dziecko, które stanowi zagro¿enie dla jego w³adzy, nakaza³ wiêc wytêpiæ wszystkie nowonarodzone dzieci p³ci mêskiej
    Pok³on trzech króli. W najstarszej ewangelii byli to pocz±tkowo "magowie ze Wschodu" bez okre¶lania ich liczby. Magowie ze Wschodu byli to kap³ani Medów (Persja), gdy¿ tak ich w³a¶nie nazywano. Nastêpnie ewoluowali magowie w mêdrców, by w koñcu staæ siê królami. Wiadomo, ¿e im dalej od opisywanych wydarzeñ, tym precyzja ich bardziej szczegó³owa, gdy¿ miejsce relacji zajmuje fantazja, tote¿ tradycja katolicka potrafi³a ju¿ okre¶liæ ich liczbê (któr± wywiedziono z liczby darów) oraz imiona (Kacper, Melchior i Baltazar), których dowiedziano siê z apokryfów.
    Nazaret — rzekome miejsce dzieciñstwa i m³odo¶ci Jezusa. Nie ukazuje siê on w ¿adnym tek¶cie przedchrze¶cijañskim ("Po raz pierwszy nazwa Nazaret pojawia siê w Nowym Testamencie (Ewangelia Jana)" — Encyklopedia Powszechna PWN 2000). Mo¿na raczej przypuszczaæ, ¿e ta miejscowo¶æ zosta³a wynaleziona dla potrzeb opacznie zrozumianego proroctwa. Jezus po prostu dlatego pochodzi z Nazaretu, ¿e pewien prorok mia³ przepowiedzieæ, ¿e Mesjasz nazywany bêdzie Nazarejczykiem (Mat. 2, 23). Widocznie nie zna³ ewangelista sekty nazarejczyków. Istnia³o wiele sekt okre¶lanych mianem nazarejczyków (np. sekta mandejska, sekty ¿ydowskie, a nawet chrze¶cijañska sekta nazarejczyków z Transjordanii). Najciekawsze jest to, ¿e w Biblii znajdziemy potwierdzenie, ¿e w istocie Nazarejczyk musia³o siê odnosiæ do cz³onka sekty. Oto w Dziejach Apostolskich oskar¿aj± Paw³a: "Albowiem znale¼li¶my tego mê¿a zara¼liwego i wszczynaj±cego rozruch miêdzy wszystkimi ¯ydami po wszystkim ¶wiecie, i herszta tej sekty Nazarejczyków" (24,5). Ponadto, gdyby Jezus Nazarejczyk mia³by byæ z Nazaretu, to musia³by wystêpowaæ jako Jezus N a z a r e t a ñ c z y k. Powo³uje siê tutaj równie¿ na proroka Izajasza, który jednak mówi³ nie o miejscowo¶ci lecz o latoro¶li (hebr. natser) — Mesjasz mia³ byæ symbolem winnej latoro¶li (to z kolei niesie skojarzenia z Dionizosem). Z kolei okre¶lenie Samsona nazir w Ksiêdze Sêdziów (13, 7) oznacza — „¶wiêty Boga", „oddzielony", „po¶wiêcony". Nazir mogli byæ zarówno mê¿czy¼ni jak i kobiety, by³y to osoby, które poczyni³y ¶luby bogu.
    Zadziwienie uczonych w Pi¶mie i Flawiusz. Opowiastka ta, znana tylko £ukaszowi, zawdziêcza swoje pochodzenie zapewne historii Józefa Flawiusza (ok. 37- ok.95~117), znanego historyka i kap³ana jerozolimskiego, który w swojej autobiografii Moje ¿ycie che³pi siê tym, ¿e jako m³ody ch³opiec wprawia³ w podziw swoj± inteligencj± uczonych w Pi¶mie: "Maj±c 14 lat cieszy³em siê ogólnym uznaniem z powodu mego zami³owania do nauki, nawet do tego stopnia, ¿e najwy¿si kap³ani i uczeni miasta [Jerozolimy] bywali u mnie, by poradziæ siê w ró¿nych zagadnieniach naszego prawa" [Opowie¶ci biblijne i opowie¶ci ewangelistów; Strony: 507] . Nic tedy dziwnego, ¿e £ukasz, który musia³ czytaæ to dzie³o nie móg³ posk±piæ swojemu bohaterowi takiej przygody, jednak aby wywy¿szyæ go ponad Flawiusza pisa³ o uznaniu dla m±dro¶ci dwunastoletniego Jezusa. Nie jest to jedyny wp³yw dzie³ Flawiusza na autora Ewangelii £ukasza, mo¿na znale¼æ inne ¶lady sugeruj±ce, ¿e musia³ on znaæ jego twórczo¶æ i z niej czerpaæ pomys³y (por. np. Z Dawnymi dziejami Izraela: wzmiankê o krwi Galilejczyków — £k 13,1 i Antiq. 18,II,2; o Samarytanach, nie chc±cych wpu¶ciæ Jezusa do swej wsi — £k 9,52-53 i Antiq. 20,VI,1; przypowie¶æ o dziesiêciu minach srebra - £k 19,12-37 i Antiq. 18,XI; oraz opowie¶æ o uzdrowieniu s³ugi setnika rzymskiego — £k 7,1-10 i Dzieje wojny ¿ydowskiej 2,X,4). Równie¿ motyw Józefa z Arymatei, wystêpuj±cy we wszystkich ewangeliach zawdziêcza swoje pochodzenie Flawiuszowi. Motyw ten (apo arimathias) wystêpuje w jego autobiografii (101 r.), gdzie Józef ben Mathias zauwa¿a trzech znajomych wisz±cych na krzy¿u, prosi wiêc Tytusa o ich cia³a, ten z kolei daje mu do pomocy medyków, dziêki czemu jednego z trzech ukrzy¿owanych udaje siê odratowaæ.
    Eucharystia. Swoje pochodzenie chrze¶cijañska eucharystia ma zapewne jeszcze w pradawnych praktykach totemicznych ¯ydów. W dawnych czasach pascha by³a uczt± w której wystêpowa³a komunia, w czasie której Bóg bra³ swoj± czê¶æ ofiary, wywodzi³a siê ona z uczty totemicznej, w której po¿ywiano siê ¶wiêtym jagniêciem w celu odnowienia i umocnienia ¶wiêto¶ci klanu. "Jedzenie boga"wystêpowa³o w bardzo wielu wcze¶niejszych wierzeniach przedchrze¶cijañskich (np.mitraizm, mandeizm, orfizm, misteria eleuzyjskie). Idea jej to spo¿ywanie boga. W komunii greckich misteriów z Eleuzys wystêpowa³o nawet spo¿ycie Boga pod dwoma postaciami: po¶wiêconej m±ki i boskiego napoju. Tak samo podobna by³a Eucharystia morderczych Azteków (czyniono zaczyn z ciasta maj±cy byæ wyrazem bóstwa, który nastêpnie wierni spo¿ywali). Teofagia wystêpowa³a równie¿ u Germanów, Skandynawów, Saracenów,
    Dlaczego Jezus zosta³ bogiem? Deifikacje wielkich mê¿ów oraz wodzów sekt przez ich uczniów by³y zwyczajem w staro¿ytno¶ci. " Przypatrzcie¿ siê oto szopce owych staro¿ytnych deifikacji — pisze Montaigne — po wielkiej i wspania³ej pompie pogrzebu, gdy pieñ chwyta³ siê wierzcho³ka stosu i pocz±³ ogarniaæ ³o¿e umar³ego, wypuszczali w tym czasie or³a, który, wzlatuj±c ku górze, oznacza³, i¿ dusza uchodzi do raju! Mamy tysi±ce medalów, zw³aszcza owej zacnej bia³ej g³owy, Faustyny, gdzie przedstawiony jest orze³, unosz±cy na barana ku ni ebu owe ubóstwione dusze. Lito¶æ patrzeæ, jak my siê tumanimy w³asnymi ma³piarstwami i wymys³ami; # Co sobie utworzyli, tego siê boj±.# [Lucan. I, 486] jako dzieci, które przera¿aj± siê t±¿ sam± mask±, któr± namazali czernid³em na gêbie towarzyszowi zabaw: # Jakby co¶kolwiek by³o nieszczê¶liwszego od cz³owieka, któremu przewodz± w³asne twory#. Chc±c niby uczciæ tego, który nas czyni³, czcimy jeno tego, którego my¶my uczynili. August mia³ wiêcej ¶wi±tyñ od Jowisza, obs³ugiwanych z tak±¿ sam± czci± i wiar± w cuda. Tazyjczycy, w nagrodê dobrodziejstw Agezilausa, przyszli mu powiedzieæ, ¿e go, wypromowali na boga: #Zali wasz naród — rzek³ im — posiada moc czynienia bogiem, kogo mu siê spodoba ? Zróbcie¿ nim tedy, na próbê, jednego z was: a pó¼niej, skoro zobaczê, ile mu to przypomo¿e, przyjmê wasz± ofiarê z wielk± wdziêczno¶ci±.# Cz³owiek jest zaiste szalony! Nie umia³by stworzyæ robaka, a stwarza bogów tuzinami! Pos³uchajcie Trismegista, jak s³awi nasz± wiedzê: #Ze wszystkich rzeczy podziwienia godnych wszelkie podziwienie przechodzi to, i¿ cz³owiek potrafi³ odkryæ naturê bosk± i stworzyæ j±.# (...) Jak gdyby nie wystarcza³o, i¿ po mieczu i k±dzieli Platon z urodzenia pochodzi³ od bogów i mia³ za protoplastê Neptuna, twierdzono jeszcze, prócz tego, w Atenach, i¿ Aryston, chc±c za¿yæ rozkoszy z piêkn± Peryktion±, nie móg³ tego dokonaæ: i otrzyma³ we ¶nie nakaz od Apollina, aby j± zostawi³ niezmazan± i nietkniêt± a¿ do jej rozwi±zania: to byli ojciec i matka Platona. Ile¿ istnieje w dziejach podobnych rogalstw, sprawionych przez bogów miêdzy biednymi ¶miertelnymi, i mê¿ów haniebnie os³awionych na korzy¶æ dzieci ? W religii Mahometa znajduje siê, wedle wiary tego ludu, mnogo¶æ Merlinów, to znaczy dzieci bez ojca, poczêtych z ducha, urodzonych boskim sposobem w ¿ywocie dziewic" [Próby, PIW 1985, T.2; Strony: 210-212]
    Bóg ofiarowuj±cy siê za ludzko¶æ. Wierzenia Ariów (Indie) rozwija³y siê w kierunku monoteizmu: Bóg stwórca z³o¿y³ z samego siebie ofiarê, z tej praofiary wy³oni³ siê wszech¶wiat. Konsekwencj± tej koncepcji by³o ci±gle rosn±ce znaczenie ofiar w obrzêdach religijnych, stanowi³y one bowiem powtórzenie ofiary pierwotnej. Prowadzi³o to w rezultacie do ogromnego wzrostu znaczenia odprawiaj±cych obrzêdy kap³anów, czyli braminów. Chrze¶cijañski motyw boga cierpi±cego, op³akiwanego i zmartwychwsta³ego nie jest jedyny. Oprócz Jezusa takimi bogami byli: Ozyrys, Adonis, Akteon, Hippolit, Dionizos, Zagreus, Orfeusz. Zmartwychwstanie Ozyrysa mia³o byæ pierwowzorem zmartwychwstania jego wiernych wyznawców. W samym chrze¶cijañstwie w ¶mieræ odkupieñcz± Jezusa nie wierzyli ebionici.
    Mêka Pañska. Ewangelistom przydarzy³ siê b³±d przy spisywaniu pog³osek kr±¿±cych o ¶mierci Jezusa. Chodzi mianowicie o historiê z Barabaszem. Opisuj± oni, ¿e Poncjusz mia³ daæ ludowi ostateczny wybór: czy zechc± uwolniæ z³oczyñcê Barabasza czy te¿ Jezusa. Gmin wybra³ Barabasza. W rzeczywisto¶ci ten element Mêki Jezusa podobny jest bli¼niaczo do losu Karabasza opisanego przez Filona Aleksandryjskiego. Otó¿ lud Aleksandrii wy¶miewa³ siê w ten sposób z króla ¿ydowskiego Agryppy, ¿e królem komedii uczyniono wariata Karabasza. I to w³a¶nie z Jezusa, samozwañczego króla, miano siê wy¶miewaæ w ten sam sposób — czyni±c z niego Barabasza (sama nazwa jest ¶mieszna i oznacza po aramejsku „syna ojca"). Tak jak Filonowy Karabasz jest Jezus uwieñczony koron±, odziany w szkar³atny p³aszcz a zamiast ber³a dostaje trzcinê (Mat. 27, 26-31). Orygenes oko³o 250 r. czyta³ w jednym z bardzo starych rêkopisów Ewangelii Mateusza, ¿e Barabasz nazywa³ siê ...Jezus-Barabbas. Ergo: Jezus zosta³ skazany nie zamiast lecz w charakterze Barabasza.

cd....
Strony: 1 2 3 [4] 5 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: