Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 08, 2025, 05:20:39

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Joga - jak to dziaÂła?  (Przeczytany 22207 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« : Sierpień 12, 2009, 10:44:12 »

Aby nie zaÂśmiecaĂŚ innych wÂątkĂłw, gdyÂż jak doÂświadczenie podpowiada, zaraz znajdÂą siĂŞ tacy, ktĂłrzy bĂŞdÂą w czambuÂł potĂŞpiaĂŚ tĂŞ metodĂŞ jako nawiedzonÂą itp. itd., wiĂŞc utworzyÂłem ten wÂątek by tu wypowiadaĂŚ swoje za i przeciw. A temat chyba ciekawy:

Joga - jak to dziaÂła?

Magiczna sztuczka czy rzetelna metoda terapeutyczna? SprawdÂź na czym polega oddziaÂływanie jogi na organizm.

Izabela Grelowska: Na czym polega oddziaÂływanie pozycji jogicznych?

Natasza Moszkowicz: To bardzo fizyczne, namacalne oddzia³ywanie. Np. poprzez ucisk okreœlonych organów stymuluje siê kr¹¿enie w jednej stronie cia³a a ogranicza w drugiej, po to ¿eby po zmianie pozycji ta druga strona mog³a byÌ intensywnie "przep³ukana" krwi¹ i od¿ywiona. W pozycjach odwróconych zmieniamy kierunek grawitacji dla organów wewnêtrznych. Poprawiamy jakoœÌ kr¹¿enia ¿ylnego, serce siê mniej mêczy, g³owa mo¿e odpoczywaÌ. Relaksuj¹ siê p³uca i przepona.
...

http://kobieta.interia.pl/zdrowie/profilaktyka/news/joga-jak-to-dziala,1351238,1653

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
Symeon
Gość
« Odpowiedz #1 : Sierpień 12, 2009, 12:38:59 »

Wszystko Âładnie piĂŞknie, ale w jodze jest, Âże tak powiem "full of zasadzkas". DopĂłki sÂą to jakies niewinne ĂŚwiczenia to jest ok i nie widze w tym wiĂŞkszego zagroÂżenia, ale prawdziwa joga polega nie tylko na wykonywaniu okreÂślonych ĂŚwiczeĂą, ale rĂłwnieÂż na powtarzaniu pewnych mantr, co ma odblokowaĂŚ energie na poziomie mentalnym. Wszystkie te zabiegi majÂą "otworzyĂŚ" czÂłowieka na dziaÂłanie okultystycznej energii kundalini. Przeczytajcie sobie ciekawy artykuÂł:
http://www.jp2w.pl/index.html?id=35648&site_id=34086
Thotal
Gość
« Odpowiedz #2 : Sierpień 13, 2009, 01:05:50 »

Bezkrytyczne sianie strachu z poziomu Posacki, to typowy objaw niezrozumienia i tĂŞpoty duchowo umysÂłowej. Zmieszanie wszystkiego ze wszystkim i potĂŞpienie w czambuÂł jest jakoÂściÂą samÂą w sobie, typowÂą dla fanatykĂłw jedynie sÂłusznej religii.
Im dalej Panowie siĂŞ dopuszczacie do siania wrogiej propagandy, tym szybciej od wÂłasnej propagandy zginiecie. To prosty i doÂświadczalnie udowodniony schemat upadku kaÂżdego fanatyzmu.

Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech
Symeon
Gość
« Odpowiedz #3 : Sierpień 13, 2009, 09:26:40 »

Thotal, troche sie zagalopowaÂłeÂś w krytyce. Moja wypowiedÂź jest ostrzeÂżeniem, Âże niektĂłre czynnoÂści zwiÂązane z tzw. jogÂą mogÂą byĂŚ niebezpieczne. Nikomu nie zabraniam jogi, nie jestem Âżadnym fanatykiem, w sposĂłb delikatny wskazuje tylko na zagroÂżenia. PrzecieÂż sam Darek, ktĂłry zaÂłoÂżyÂł temat, napisaÂł, zebyÂśmy wypowiadali sie za i przeciw, wiĂŞc to robie. Gdyby w tym wÂątku byÂły same pochwaly jogi, to sam przyznasz, ze byÂłoby nudno. Gdyby coÂś siĂŞ komuÂś nie daj BoÂże staÂło, to - gdyby nie byÂło gÂłosĂłw krytycznych - taka osoba miaÂłaby pretensje, Âże przecieÂż wszyscy mĂłwili, Âże joga jest "och i ach i w ogĂłle the best".
arteq
Gość
« Odpowiedz #4 : Sierpień 13, 2009, 09:58:48 »

W sÂłyszanych przeze mnie dyskusjach z udziaÂłem Posackiego przekonaÂłem siĂŞ o trzech rzeczach:
1. dyskutuje bardzo merytorycznie
2. nie unika Âżadnych tematĂłw
3. nie jest hipokrytÂą - nie zamiata niewygodnych spraw pod dywan - np. sytuacja z bp. Pylakiem.

Zanim Thotal wysuniesz tak jednoznaczne wnioski proponujĂŞ jednak zapoznaĂŚ siĂŞ z jego wypowiedziami... Mylisz siĂŞ takÂże w kontekÂście "jedynej sÂłusznej religii" - szczegĂłlnie w odniesieniu do piĂŞtnowanego przez Ciebie Posackiego i jego wypowiedzi nt. innych religii. Jestem teraz pewien, Âże sÂłyszaÂłeÂś coÂś piÂąte przez dziesiÂąte ale nie przeszkadza Ci to w wypowiadaniu siĂŞ o postawie Posackiego jak ekspert.
Thotal
Gość
« Odpowiedz #5 : Sierpień 13, 2009, 11:00:59 »

Nie jestem ekspertem od Posackiego, ale nie bêdê czyta³ nikogo, kto chce udowodniÌ ¿e obca mu kultura jest nieodpowiednia. Koœció³ Katolicki poprzez takie postawy zniszczy³ wiele kultur, zniweczy³ dorobek wielu spo³ecznoœci i próbuje robiÌ to dalej nowymi metodami. Strach przed "nieznanym" zas³ania oczy prawdzie, ale widocznie prawda jest najmniej poszukiwana przez hierarchiê koœcieln¹. ¯yjcie sobie w oparach strachu, napawajcie siê t¹ zdobycz¹, bawcie siê dalej...

Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech
Bonifacy1
Gość
« Odpowiedz #6 : Sierpień 13, 2009, 11:22:12 »

Kobiety uprawiajace joge majÂą niezywkÂłe ciaÂła, tyle wiem na pewno.
arteq
Gość
« Odpowiedz #7 : Sierpień 13, 2009, 17:54:55 »

Nie jestem ekspertem od Posackiego, ale nie bĂŞdĂŞ czytaÂł nikogo, kto chce udowodniĂŚ Âże obca mu kultura jest nieodpowiednia.
WÂłaÂśnie, a zachowujesz siĂŞ jakbyÂś przeczytaÂł, usÂłyszaÂł i zobaczyÂł wszystko w tym temacie...
jeremiasz
Gość
« Odpowiedz #8 : Sierpień 15, 2009, 21:50:33 »

Nie jestem ekspertem od Posackiego, ale nie bĂŞdĂŞ czytaÂł nikogo, kto chce udowodniĂŚ Âże obca mu kultura jest nieodpowiednia.
WÂłaÂśnie, a zachowujesz siĂŞ jakbyÂś przeczytaÂł, usÂłyszaÂł i zobaczyÂł wszystko w tym temacie...
E.. to przecieÂż dokÂładnie tak samo jak Ty UÂśmiech
Proponuje pogadaÌ o jodze a nie o Posackim czy o tym ile ksi¹¿ek przeczyta³ Thotal.

pozdrawiam

arteq
Gość
« Odpowiedz #9 : Sierpień 15, 2009, 21:54:41 »

Na tym o czym mam jak¹œ wiedzê - dyskutujê. O to co mi nie "pasuje" proszê o wyjaœnienia osób które kreuj¹ siê na ekspertów, tylko czêsto wtedy milkn¹... Szczególnie kiedy poddajê w w¹tpliwoœÌ ich "ekspertyzm..."

Jeremiasz, wracajÂąc do jogi - czym wg. Ciebie sÂą mantry.
kot
Gość
« Odpowiedz #10 : Sierpień 15, 2009, 22:03:11 »

ByÂłem kiedyÂś z kobietÂą,ktĂłra aerobik instruowaÂła.

Pytanie jest,jak joga dziaÂła?

Ano podobne to do jogi by³o i mi³oœÌ jest na zawsze mimo,¿e inna dusza me serce zdoby³a. Uœmiech Uœmiech

jeremiasz
Gość
« Odpowiedz #11 : Sierpień 15, 2009, 22:09:05 »

JeÂżeli chodzi o dyskusje, to zawsze powinniÂśmy dyskutowaĂŚ o tematcie dyskusji a nie o kwalifikacjach dyskutantĂłw (moralnych/naukowych czy jakichkolwiek)

Czym jest dla mnie mantra? Forma medytacji.
Samo skupienie siê na dŸwiêku (Ommm, itp), s³owie, powoduje w pewnym sensie wy³¹czenie umys³u, tego potê¿nego interpretatora.

pozdrawiam

arteq
Gość
« Odpowiedz #12 : Sierpień 15, 2009, 22:14:49 »

JeÂżeli chodzi o dyskusje, to zawsze powinniÂśmy dyskutowaĂŚ o tematcie dyskusji a nie o kwalifikacjach dyskutantĂłw (moralnych/naukowych czy jakichkolwiek)
Nie tak do koùca Jeremiasz. Je¿eli ktoœ mówi o czymœ, ¿e jest "prawd¹" a jako dowód podaje wy³¹cznie w³asn¹ wewnêtrzn¹ "wiedzê" - wtedy nale¿y baczn¹ uwagê zwróciÌ na jego wiarygodnoœÌ i kwalifikacje.

Czym jest dla mnie mantra? Forma medytacji. Samo skupienie siê na dŸwiêku (Ommm, itp), s³owie, powoduje w pewnym sensie wy³¹czenie umys³u, tego potê¿nego interpretatora.

Jeremiasz, nie zbywaj mnie jak przedszkolaka. Chodzi w³asnie o szczegó³y - dlaczego taki a nie inny d¿wiêk, dlaczego wogóle konieczne monotonne wypowiadanie s³ów, do kogo s¹ one skierowane, dlaczego nale¿y wy³¹czaÌ mózg?
kot
Gość
« Odpowiedz #13 : Sierpień 15, 2009, 22:15:28 »

Kwalifikacje drogi Ptaku sÂą najwaÂżniejsze,bo teoria nie zawsze wie o co chodzi?
Symeon
Gość
« Odpowiedz #14 : Sierpień 15, 2009, 22:42:30 »

Wed³ug mnie mantry s¹ po to, ¿eby otworzyÌ ludzi na z³¹ energiê, która w normalnym warunkach nie ma do nas tak du¿ego dostêpu jak w trakcie jogi. Moim zdaniem wymawiaj¹c mantry, pozbywamy siê "firewalla" i wtedy wszelkie "wirusy" maj¹ do nas u³atwiony dostêp.
ptak
Gość
« Odpowiedz #15 : Sierpień 15, 2009, 23:25:01 »

Cytat: kot
Kwalifikacje drogi Ptaku sÂą najwaÂżniejsze,bo teoria nie zawsze wie o co chodzi?

Wiem, Âże koty polujÂą na ptaki, ale skÂąd Ci siĂŞ wzi¹³ ten ptak w tym temacie, skoro ani razu dzioba tu nie otworzyÂł?  DuÂży uÂśmiech
Symeon
Gość
« Odpowiedz #16 : Sierpień 15, 2009, 23:32:15 »

Jeremiasz ma jakiegoÂś ptaka w swoim obrazku, wiĂŞc pewnie taka jest przyczyna.
kot
Gość
« Odpowiedz #17 : Sierpień 15, 2009, 23:41:32 »

Sorki Ptaku.PamiĂŞci wÂłasnej zaufaÂłem i skojarzenia zwyciĂŞÂżyÂły.

Jeremiasza mi dopadaĂŚ naleÂży MrugniĂŞcie a nie ptaszynĂŞ niewinnÂą.

;)Pozdrawiam Ciebie i wszystkich forumowiczĂłw. UÂśmiech UÂśmiech MrugniĂŞcie
ptak
Gość
« Odpowiedz #18 : Sierpień 15, 2009, 23:48:23 »

Sorki Ptaku.PamiĂŞci wÂłasnej zaufaÂłem i skojarzenia zwyciĂŞÂżyÂły.

Jeremiasza mi dopadaĂŚ naleÂży MrugniĂŞcie a nie ptaszynĂŞ niewinnÂą.

;)Pozdrawiam Ciebie i wszystkich forumowiczĂłw. UÂśmiech UÂśmiech MrugniĂŞcie

Kocie, masz wybaczone, ale nie dopadaj juÂż nikogo …  DuÂży uÂśmiech

TeÂż pozdrawiam  UÂśmiech
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #19 : Sierpień 21, 2009, 16:26:17 »

DÂźniana Joga - Joga przez poznanie

WITAJ GWIEZDNY WÊDROWCZE.

Na tych stronach znajdziesz "duchowe pereÂłki" z wiedzy jakÂą jest dÂźniana joga.

A teraz czym jest dÂźniana joga:

DÂŹNANA JOGA - JOGA PRZEZ POZNANIE

Cel D¿niana-Jogi - Jogi przez poznanie - jest taki sam jak Bhakti-Jogi i Rad¿a-Jogi, tylko metoda inna. Jest to Joga œmia³ych, którzy poznaj¹ RzeczywistoœÌ nie przez mistykê ani oddanie dewocyjne, lecz przez czysty rozum.

Podobnie jak Bhakti-Jogin osi¹ga pe³niê zjednoczenia z Najwy¿szym przez oddanie siê Mu w mi³oœci, tak samo d¿niana-jogin urzeczywistnia w sobie zjednoczenie z Boskoœci¹ przez zastosowanie czystego rozumu. Powinien mieÌ odwagê odrzucenia wszystkich starych bo¿ków, wszystkich starych wierzeù, wszystkich przes¹dów, nadziei, pojêÌ i wyobra¿eù, narzuconych przez po¿¹danie tego œwiata i wszelkich innych. Musi mieÌ odwagê d¹¿enia wy³¹cznie i jedynie do wolnoœci.

Kto pragnie wejœÌ na drogê D¿niana-Jogi, ten musi najpierw wyswobodziÌ siê z lêku. Strach jest najgroŸniejszym naszym nieprzyjacielem.

Po drugie: nie przyjmujcie niczego na wiarĂŞ, lecz starajcie siĂŞ poznawaĂŚ. Powtarzajcie sobie nieustannie: - Nie jestem ciaÂłem, nie jestem umysÂłem, nie jestem myÂślÂą, nie jestem nawet ÂświadomoÂściÂą: Ja jest to Atman.

"D¿niana" - poznanie - jest "nieobecnoœci¹ wiary". Ale nie oznacza to wcale potêpienia wiary: jest to wyroœniêcie poza i ponad wiarê. D¿niana-jogin niczego nie burzy, lecz s³u¿y pomoc¹ wszystkim. Podobnie jak wszystkie rzeki ³¹cz¹ swe wody w morzu, wszystkie wierzenia znajduj¹ ujœcie w D¿nianie i stapiaj¹ siê w jedno.

Vivekananda
...

http://dznianajoga.republika.pl/

Bonifacy1
Gość
« Odpowiedz #20 : Sierpień 21, 2009, 20:19:36 »

Ten temat zainspirowaÂł mnie do ĂŚwiczenia Jogi. ZaÂłatwiÂłem sobie nawet podrĂŞ cznik i od jutra jadĂŞ z tym koksem. ZaleÂży mi na elastycznych miĂŞÂśniach wiĂŞc medytacje nieco ograniczĂŞ. Nie wiem tylko czy moÂżna po³¹czyĂŚ joge z siÂłowniÂą. Có¿ taki Jean Claude Van Damme pomimo masy miĂŞÂśniowej szpagat na spokojnie robi.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #21 : Sierpień 21, 2009, 20:23:44 »

Koga niewÂątpliwie Ci siĂŞ przyda, ale jeÂśli zmierzasz w tym kierunku

Có¿ taki Jean Claude Van Damme pomimo masy miêœniowej szpagat na spokojnie robi.

To chyba ciut przy póŸno. Du¿y uœmiech Mrugniêcie

Bonifacy1
Gość
« Odpowiedz #22 : Sierpień 21, 2009, 20:41:38 »

GoœÌ ma 49 lat no ale jeszcze pewnie by jeszcze coÂś zaprezentowaÂł. MoÂże powinienem napisaĂŚ to odnoÂśnie do jego przeszÂłych wyczynĂłw? Chichot
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #23 : Sierpień 21, 2009, 20:48:33 »

Cytat: Bonifacy
GoœÌ ma 49 lat

Tak, ale na pewno nie zaczynaÂł w Twoim wieku.  MrugniĂŞcie

Bonifacy1
Gość
« Odpowiedz #24 : Sierpień 21, 2009, 20:52:43 »

Mam 17 lat, jeszcze mogĂŞ mieĂŚ nadziejĂŞ DuÂży uÂśmiech
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: