Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 06:05:45

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] 2 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Joga - jak to dzia³a?  (Przeczytany 21251 razy)
0 u¿ytkowników i 6 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« : Sierpieñ 12, 2009, 10:44:12 »

Aby nie za¶miecaæ innych w±tków, gdy¿ jak do¶wiadczenie podpowiada, zaraz znajd± siê tacy, którzy bêd± w czambu³ potêpiaæ tê metodê jako nawiedzon± itp. itd., wiêc utworzy³em ten w±tek by tu wypowiadaæ swoje za i przeciw. A temat chyba ciekawy:

Joga - jak to dzia³a?

Magiczna sztuczka czy rzetelna metoda terapeutyczna? Sprawd¼ na czym polega oddzia³ywanie jogi na organizm.

Izabela Grelowska: Na czym polega oddzia³ywanie pozycji jogicznych?

Natasza Moszkowicz: To bardzo fizyczne, namacalne oddzia³ywanie. Np. poprzez ucisk okre¶lonych organów stymuluje siê kr±¿enie w jednej stronie cia³a a ogranicza w drugiej, po to ¿eby po zmianie pozycji ta druga strona mog³a byæ intensywnie "przep³ukana" krwi± i od¿ywiona. W pozycjach odwróconych zmieniamy kierunek grawitacji dla organów wewnêtrznych. Poprawiamy jako¶æ kr±¿enia ¿ylnego, serce siê mniej mêczy, g³owa mo¿e odpoczywaæ. Relaksuj± siê p³uca i przepona.
...

http://kobieta.interia.pl/zdrowie/profilaktyka/news/joga-jak-to-dziala,1351238,1653

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Symeon
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Sierpieñ 12, 2009, 12:38:59 »

Wszystko ³adnie piêknie, ale w jodze jest, ¿e tak powiem "full of zasadzkas". Dopóki s± to jakies niewinne æwiczenia to jest ok i nie widze w tym wiêkszego zagro¿enia, ale prawdziwa joga polega nie tylko na wykonywaniu okre¶lonych æwiczeñ, ale równie¿ na powtarzaniu pewnych mantr, co ma odblokowaæ energie na poziomie mentalnym. Wszystkie te zabiegi maj± "otworzyæ" cz³owieka na dzia³anie okultystycznej energii kundalini. Przeczytajcie sobie ciekawy artyku³:
http://www.jp2w.pl/index.html?id=35648&site_id=34086
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Sierpieñ 13, 2009, 01:05:50 »

Bezkrytyczne sianie strachu z poziomu Posacki, to typowy objaw niezrozumienia i têpoty duchowo umys³owej. Zmieszanie wszystkiego ze wszystkim i potêpienie w czambu³ jest jako¶ci± sam± w sobie, typow± dla fanatyków jedynie s³usznej religii.
Im dalej Panowie siê dopuszczacie do siania wrogiej propagandy, tym szybciej od w³asnej propagandy zginiecie. To prosty i do¶wiadczalnie udowodniony schemat upadku ka¿dego fanatyzmu.

Pozdrawiam - Thotal U¶miech
Symeon
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Sierpieñ 13, 2009, 09:26:40 »

Thotal, troche sie zagalopowa³e¶ w krytyce. Moja wypowied¼ jest ostrze¿eniem, ¿e niektóre czynno¶ci zwi±zane z tzw. jog± mog± byæ niebezpieczne. Nikomu nie zabraniam jogi, nie jestem ¿adnym fanatykiem, w sposób delikatny wskazuje tylko na zagro¿enia. Przecie¿ sam Darek, który za³o¿y³ temat, napisa³, zeby¶my wypowiadali sie za i przeciw, wiêc to robie. Gdyby w tym w±tku by³y same pochwaly jogi, to sam przyznasz, ze by³oby nudno. Gdyby co¶ siê komu¶ nie daj Bo¿e sta³o, to - gdyby nie by³o g³osów krytycznych - taka osoba mia³aby pretensje, ¿e przecie¿ wszyscy mówili, ¿e joga jest "och i ach i w ogóle the best".
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Sierpieñ 13, 2009, 09:58:48 »

W s³yszanych przeze mnie dyskusjach z udzia³em Posackiego przekona³em siê o trzech rzeczach:
1. dyskutuje bardzo merytorycznie
2. nie unika ¿adnych tematów
3. nie jest hipokryt± - nie zamiata niewygodnych spraw pod dywan - np. sytuacja z bp. Pylakiem.

Zanim Thotal wysuniesz tak jednoznaczne wnioski proponujê jednak zapoznaæ siê z jego wypowiedziami... Mylisz siê tak¿e w kontek¶cie "jedynej s³usznej religii" - szczególnie w odniesieniu do piêtnowanego przez Ciebie Posackiego i jego wypowiedzi nt. innych religii. Jestem teraz pewien, ¿e s³ysza³e¶ co¶ pi±te przez dziesi±te ale nie przeszkadza Ci to w wypowiadaniu siê o postawie Posackiego jak ekspert.
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Sierpieñ 13, 2009, 11:00:59 »

Nie jestem ekspertem od Posackiego, ale nie bêdê czyta³ nikogo, kto chce udowodniæ ¿e obca mu kultura jest nieodpowiednia. Ko¶ció³ Katolicki poprzez takie postawy zniszczy³ wiele kultur, zniweczy³ dorobek wielu spo³eczno¶ci i próbuje robiæ to dalej nowymi metodami. Strach przed "nieznanym" zas³ania oczy prawdzie, ale widocznie prawda jest najmniej poszukiwana przez hierarchiê ko¶cieln±. ¯yjcie sobie w oparach strachu, napawajcie siê t± zdobycz±, bawcie siê dalej...

Pozdrawiam - Thotal U¶miech
Bonifacy1
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Sierpieñ 13, 2009, 11:22:12 »

Kobiety uprawiajace joge maj± niezywk³e cia³a, tyle wiem na pewno.
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Sierpieñ 13, 2009, 17:54:55 »

Nie jestem ekspertem od Posackiego, ale nie bêdê czyta³ nikogo, kto chce udowodniæ ¿e obca mu kultura jest nieodpowiednia.
W³a¶nie, a zachowujesz siê jakby¶ przeczyta³, us³ysza³ i zobaczy³ wszystko w tym temacie...
jeremiasz
Go¶æ
« Odpowiedz #8 : Sierpieñ 15, 2009, 21:50:33 »

Nie jestem ekspertem od Posackiego, ale nie bêdê czyta³ nikogo, kto chce udowodniæ ¿e obca mu kultura jest nieodpowiednia.
W³a¶nie, a zachowujesz siê jakby¶ przeczyta³, us³ysza³ i zobaczy³ wszystko w tym temacie...
E.. to przecie¿ dok³adnie tak samo jak Ty U¶miech
Proponuje pogadaæ o jodze a nie o Posackim czy o tym ile ksi±¿ek przeczyta³ Thotal.

pozdrawiam

arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #9 : Sierpieñ 15, 2009, 21:54:41 »

Na tym o czym mam jak±¶ wiedzê - dyskutujê. O to co mi nie "pasuje" proszê o wyja¶nienia osób które kreuj± siê na ekspertów, tylko czêsto wtedy milkn±... Szczególnie kiedy poddajê w w±tpliwo¶æ ich "ekspertyzm..."

Jeremiasz, wracaj±c do jogi - czym wg. Ciebie s± mantry.
kot
Go¶æ
« Odpowiedz #10 : Sierpieñ 15, 2009, 22:03:11 »

By³em kiedy¶ z kobiet±,która aerobik instruowa³a.

Pytanie jest,jak joga dzia³a?

Ano podobne to do jogi by³o i mi³o¶æ jest na zawsze mimo,¿e inna dusza me serce zdoby³a. U¶miech U¶miech

jeremiasz
Go¶æ
« Odpowiedz #11 : Sierpieñ 15, 2009, 22:09:05 »

Je¿eli chodzi o dyskusje, to zawsze powinni¶my dyskutowaæ o tematcie dyskusji a nie o kwalifikacjach dyskutantów (moralnych/naukowych czy jakichkolwiek)

Czym jest dla mnie mantra? Forma medytacji.
Samo skupienie siê na d¼wiêku (Ommm, itp), s³owie, powoduje w pewnym sensie wy³±czenie umys³u, tego potê¿nego interpretatora.

pozdrawiam

arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #12 : Sierpieñ 15, 2009, 22:14:49 »

Je¿eli chodzi o dyskusje, to zawsze powinni¶my dyskutowaæ o tematcie dyskusji a nie o kwalifikacjach dyskutantów (moralnych/naukowych czy jakichkolwiek)
Nie tak do koñca Jeremiasz. Je¿eli kto¶ mówi o czym¶, ¿e jest "prawd±" a jako dowód podaje wy³±cznie w³asn± wewnêtrzn± "wiedzê" - wtedy nale¿y baczn± uwagê zwróciæ na jego wiarygodno¶æ i kwalifikacje.

Czym jest dla mnie mantra? Forma medytacji. Samo skupienie siê na d¼wiêku (Ommm, itp), s³owie, powoduje w pewnym sensie wy³±czenie umys³u, tego potê¿nego interpretatora.

Jeremiasz, nie zbywaj mnie jak przedszkolaka. Chodzi w³asnie o szczegó³y - dlaczego taki a nie inny d¿wiêk, dlaczego wogóle konieczne monotonne wypowiadanie s³ów, do kogo s± one skierowane, dlaczego nale¿y wy³±czaæ mózg?
kot
Go¶æ
« Odpowiedz #13 : Sierpieñ 15, 2009, 22:15:28 »

Kwalifikacje drogi Ptaku s± najwa¿niejsze,bo teoria nie zawsze wie o co chodzi?
Symeon
Go¶æ
« Odpowiedz #14 : Sierpieñ 15, 2009, 22:42:30 »

Wed³ug mnie mantry s± po to, ¿eby otworzyæ ludzi na z³± energiê, która w normalnym warunkach nie ma do nas tak du¿ego dostêpu jak w trakcie jogi. Moim zdaniem wymawiaj±c mantry, pozbywamy siê "firewalla" i wtedy wszelkie "wirusy" maj± do nas u³atwiony dostêp.
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #15 : Sierpieñ 15, 2009, 23:25:01 »

Cytat: kot
Kwalifikacje drogi Ptaku s± najwa¿niejsze,bo teoria nie zawsze wie o co chodzi?

Wiem, ¿e koty poluj± na ptaki, ale sk±d Ci siê wzi±³ ten ptak w tym temacie, skoro ani razu dzioba tu nie otworzy³?  Du¿y u¶miech
Symeon
Go¶æ
« Odpowiedz #16 : Sierpieñ 15, 2009, 23:32:15 »

Jeremiasz ma jakiego¶ ptaka w swoim obrazku, wiêc pewnie taka jest przyczyna.
kot
Go¶æ
« Odpowiedz #17 : Sierpieñ 15, 2009, 23:41:32 »

Sorki Ptaku.Pamiêci w³asnej zaufa³em i skojarzenia zwyciê¿y³y.

Jeremiasza mi dopadaæ nale¿y Mrugniêcie a nie ptaszynê niewinn±.

;)Pozdrawiam Ciebie i wszystkich forumowiczów. U¶miech U¶miech Mrugniêcie
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #18 : Sierpieñ 15, 2009, 23:48:23 »

Sorki Ptaku.Pamiêci w³asnej zaufa³em i skojarzenia zwyciê¿y³y.

Jeremiasza mi dopadaæ nale¿y Mrugniêcie a nie ptaszynê niewinn±.

;)Pozdrawiam Ciebie i wszystkich forumowiczów. U¶miech U¶miech Mrugniêcie

Kocie, masz wybaczone, ale nie dopadaj ju¿ nikogo …  Du¿y u¶miech

Te¿ pozdrawiam  U¶miech
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #19 : Sierpieñ 21, 2009, 16:26:17 »

D¼niana Joga - Joga przez poznanie

WITAJ GWIEZDNY WÊDROWCZE.

Na tych stronach znajdziesz "duchowe pere³ki" z wiedzy jak± jest d¼niana joga.

A teraz czym jest d¼niana joga:

D¬NANA JOGA - JOGA PRZEZ POZNANIE

Cel D¿niana-Jogi - Jogi przez poznanie - jest taki sam jak Bhakti-Jogi i Rad¿a-Jogi, tylko metoda inna. Jest to Joga ¶mia³ych, którzy poznaj± Rzeczywisto¶æ nie przez mistykê ani oddanie dewocyjne, lecz przez czysty rozum.

Podobnie jak Bhakti-Jogin osi±ga pe³niê zjednoczenia z Najwy¿szym przez oddanie siê Mu w mi³o¶ci, tak samo d¿niana-jogin urzeczywistnia w sobie zjednoczenie z Bosko¶ci± przez zastosowanie czystego rozumu. Powinien mieæ odwagê odrzucenia wszystkich starych bo¿ków, wszystkich starych wierzeñ, wszystkich przes±dów, nadziei, pojêæ i wyobra¿eñ, narzuconych przez po¿±danie tego ¶wiata i wszelkich innych. Musi mieæ odwagê d±¿enia wy³±cznie i jedynie do wolno¶ci.

Kto pragnie wej¶æ na drogê D¿niana-Jogi, ten musi najpierw wyswobodziæ siê z lêku. Strach jest najgro¼niejszym naszym nieprzyjacielem.

Po drugie: nie przyjmujcie niczego na wiarê, lecz starajcie siê poznawaæ. Powtarzajcie sobie nieustannie: - Nie jestem cia³em, nie jestem umys³em, nie jestem my¶l±, nie jestem nawet ¶wiadomo¶ci±: Ja jest to Atman.

"D¿niana" - poznanie - jest "nieobecno¶ci± wiary". Ale nie oznacza to wcale potêpienia wiary: jest to wyro¶niêcie poza i ponad wiarê. D¿niana-jogin niczego nie burzy, lecz s³u¿y pomoc± wszystkim. Podobnie jak wszystkie rzeki ³±cz± swe wody w morzu, wszystkie wierzenia znajduj± uj¶cie w D¿nianie i stapiaj± siê w jedno.

Vivekananda
...

http://dznianajoga.republika.pl/

Bonifacy1
Go¶æ
« Odpowiedz #20 : Sierpieñ 21, 2009, 20:19:36 »

Ten temat zainspirowa³ mnie do æwiczenia Jogi. Za³atwi³em sobie nawet podrê cznik i od jutra jadê z tym koksem. Zale¿y mi na elastycznych miê¶niach wiêc medytacje nieco ograniczê. Nie wiem tylko czy mo¿na po³±czyæ joge z si³owni±. Có¿ taki Jean Claude Van Damme pomimo masy miê¶niowej szpagat na spokojnie robi.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #21 : Sierpieñ 21, 2009, 20:23:44 »

Koga niew±tpliwie Ci siê przyda, ale je¶li zmierzasz w tym kierunku

Có¿ taki Jean Claude Van Damme pomimo masy miê¶niowej szpagat na spokojnie robi.

To chyba ciut przy pó¼no. Du¿y u¶miech Mrugniêcie

Bonifacy1
Go¶æ
« Odpowiedz #22 : Sierpieñ 21, 2009, 20:41:38 »

Go¶æ ma 49 lat no ale jeszcze pewnie by jeszcze co¶ zaprezentowa³. Mo¿e powinienem napisaæ to odno¶nie do jego przesz³ych wyczynów? Chichot
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #23 : Sierpieñ 21, 2009, 20:48:33 »

Cytat: Bonifacy
Go¶æ ma 49 lat

Tak, ale na pewno nie zaczyna³ w Twoim wieku.  Mrugniêcie

Bonifacy1
Go¶æ
« Odpowiedz #24 : Sierpieñ 21, 2009, 20:52:43 »

Mam 17 lat, jeszcze mogê mieæ nadziejê Du¿y u¶miech
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: