Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 18:24:51

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] 2 3 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: deislamizacja  (Przeczytany 30057 razy)
0 u¿ytkowników i 4 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Val Dee
Go¶æ
« : Sierpieñ 12, 2009, 21:21:32 »

by³ w±tek w którym ochoczo d±¿ono do dechrystianizacji (nawet poprzez dekapitacjê)
to mo¿e teraz wspólnie powalczmy z islamem?

oto na pocz±tek ¶wiat³y przyk³ad z Francji:

http://wiadomosci.onet.pl/2024850,12,item.html
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Sierpieñ 12, 2009, 23:04:39 »

Dlaczego komu¶ broniæ wstêpu na basen w nieco obszerniejszym stroju k±pielowym? Nakrycie g³owy zastêpuje OBOWI¡ZKOWY czepek. A ¿e rêkawy i nogawki nieco d³u¿sze? Co z tego? Zarzuty o nie-higieniczno¶æ? Bzdura - wszak kobieta nie chodzi³a w tym stroju po ulicy - jest on specjalnie przeznaczony tylko dla tej sytuacji - k±pieli na basenie.

Pomy¶la³em tak sobie... jest to pole do dzia³ania dla Kiary - Francja/jej podwórko, dyskryminacja praw kobiety...
Hmmm... a mo¿e ju¿ zadzia³a³a i ju¿ walczy równie¿ z islamem pod szyldem "rych³ego upadku religii"...
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Sierpieñ 12, 2009, 23:21:39 »

My¶lê, ¿e o "deislamizacji" mo¿na by³oby pisaæ wówczas gdyby¶my mieli konkretne przyk³ady wystêpowania przecie temu systemowi na ich w³asnym podwórku. Takich jednak, chyba nie posiadamy.
W tym za¶ przypadku mozemy klikaæ tylko o naszej, tzw. "chrze¶cijañskiej tolerancji".
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 12, 2009, 23:31:34 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Linda
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Sierpieñ 12, 2009, 23:35:49 »

U¶miech
W kazdej religi mozemy znalezsc i dobro i z³o...to co nam siê podoba i to z czym siê nie zgadzamy.Zadna jednak religia ,nie jest tak atakowana jak KK..Ale czy s³usznie?.Religia nie moze byc sama w sobie niszcz±ca.Wydaje mi siê ,ze tylko jej otoczka ,moze sprawiac takie wrazenie...Religia, a instytucja koscio³a wed³ug mnie, to nie to samo.Religia to zbiór zasad,norm.a Ko¶ció³ to  ta ziemska czê¶æ...ksiêza budynki Koscio³ów,parafie...Trzeba to oddzielic... U¶miech
Symeon
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Sierpieñ 12, 2009, 23:37:07 »

U¶miech Jeżeli juz mowa o Islamie i Francji to mam taką ciekawostkę:

Fragmenty wywiadu z Grzegorzem Kucharczykiem z Instytutu Historii PAN:

"Obecnie na arenie pojawia się trzecia Francja - muzułmańska. Czy w obliczu konfliktu z cywilizacją islamu laickość Francji stanowi jej siłę, czy też ją osłabia?

Nie ma wątpliwości, że nie da się zastosować francuskiego modelu polityki laicyzacyjnej do islamu. Była ona opracowywana i realizowana pod kątem walki z katolicyzmem, religią, która współtworzyła zachodnią cywilizację i jest jej nieodłącznym elementem. Islam jest zupełnie innym, nowym wyzwaniem, znacznie trudniejszym.

Czy to wynika z jego większej tężyzny? Muzułmanie są chyba żywiołem znacznie bardziej pewnym siebie i swoich dogmatów niż katolicy.

Kilka lat temu jeden z francuskich periodyków laickich opublikował karykatury znieważające Matkę Bożą. Katolicy oczywiście siedzieli jak mysz pod miotłą. Ostro zaprotestowali natomiast muzułmanie, dla których Maryja jest matką proroka Jezusa. Z ich głosem redaktorzy pisma - choćby ze względu na własne bezpieczeństwo - musieli się liczyć.

Polityka laicka zadziałała jednak w przypadku muzułmańskich chust, których skutecznie zakazano w szkołach. Może więc jednak laicyzacja wzmocniła Zachód?

Obawiam się, że laickość, która jest przede wszystkim programem nastawionym na negację i niszczenie, nie ma nic atrakcyjnego do zaoferowania. To zaś stawia Francję na przegranej pozycji. Tym bardziej że większość jej elit, zajęta dobijaniem katolicyzmu, nie dostrzega lub nie chce dostrzegać prawdziwego zagrożenia, jakie niesie ze sobą islam.

Jaki los czeka Francję?

Nie tracę nadziei, że kiedyś Francja się przebudzi i odpowie pozytywnie na pytanie, jakie jej ponad ćwierć wieku temu zadał Jan Paweł II.

A jeżeli nie odpowie?

Patrząc na obecny stan duchowy Francuzów czy szerzej zachodnich Europejczyków, obawiam się, że tak właśnie będzie. Kiedyś toczyły się gwałtowne spory, katolicy się bronili. Dziś już tak nie jest. Niestety, perspektywa powstania Emiratu Paryskiego w ciągu kilkudziesięciu lat staje się coraz bardziej realna. Kiedyś Polska graniczyła ze światem islamu przez Dniestr, niedługo być może będzie graniczyć z nim przez Odrę."

http://www.rzeczpospolita.pl/dodatki/plus_minus_070421/plus_minus_a_7.html
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 13, 2009, 09:45:43 wys³ane przez Symeon » Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Sierpieñ 13, 2009, 01:25:33 »

Mi³o¶æ to WOLNO¦Æ...
Prawdziwy ekumenizm opiera siê te¿ na wolno¶ci, mo¿emy ¿yæ, cz³owiek obok cz³owieka, je¶li bêdziesz siê ba³ jego inno¶ci, to z pewno¶ci± przyniesie ci to szkodê na wielu poziomach. Je¶li natomiast potrafisz siê skonfrontowaæ z inno¶ci± kulturalno religijn±, to b±d¼ pewien, ¿e zyskasz sobie wielu przyjació³. Ci którzy stoj± w tzw. obronie wiary, s± tej wiary najwiêkszym zagro¿eniem, nios± bowiem ze swoim wewnêtrznym strachem destrukcjê w kontaktach zewnêtrznych i w rezultacie niszcz± samych siebie.

Osobi¶cie uwa¿am, ¿e modlitwy i medytacje w Castel Gandolfo, pocz±tkuj±ce prawdziwy ekumenizm, powinny byæ praktykowane na ka¿dym podwórku...

Pozdrawiam - Thotal U¶miech
Symeon
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Sierpieñ 13, 2009, 09:43:00 »

Niedawno Kiara napisa³a, ¿e krytykuje KK, poniewa¿ trzeba zacz±æ oczyszczanie od w³asnego podwórka, a wiêc Kiaro - skoro zamieszkujesz (jak s±dze od d³u¿szego czasu) we "wspania³ej" laickiej Francji, to moze wkoñcu zauwa¿ysz, ¿e we Francji Islam jest drug± co do wielko¶ci religi±, a je¶li uwzglêdnia siê tylko praktykuj±cych, to pierwsz±. Podobno jeden z muzulmañskich przywódców we Francji powiedzia³ takie zdanie ; "Dziêki waszym demokratycznym przepisom, podbijemy was", co wiêcej we Francji dzia³aj± aktywne algierskie bojówki Islamskie Grupy Zbrojne (GIA), które w 1995 roku przeprowadzi³y seriê zamachów m.in. w paryskim metrze (25 lipca 1995 r.), podczas którego zginê³o 7 osób, a rannych zosta³o ponad 80.

"Problem islamski - "terroryzm nap³ywowy".

Jest to powa¿ny problem Francji, w której w zwartej grupie ¿yje ok. 4 mln imigrantów z krajów muzu³mañskich. Przenosz± oni konflikty ze swoich krajów macierzystych na teren Francji. (...)

We Francji islami¶ci upolityczniaj± siê, gdy¿ doszli do wniosku, ¿e dzia³alno¶æ terrorystyczna nie przynosi najlepszego efektu, chyba ¿e sytuacja jest bardzo trudna. W tym przypadku Francja nie uchroni siê przed silnymi dzia³aniami ze strony ludno¶ci muzu³mañskiej."
http://www.psz.pl/tekst-1471/Tadeusz-Jerzak-Europejskie-spory-i-konflikty-cz-2

A wiêc Kiaro, skoro wg Ciebie nale¿y oczyszczaæ najpierw w³asne podwórko, to pytam sie Ciebie dlaczego nie skrytykowa³a¶ ani razu Islamu, który te¿ jest przecie¿ religi±, zwa³szcza, ¿e stanowi on du¿e zagro¿enie we Francji dla laickich obywateli?

Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Sierpieñ 13, 2009, 09:54:37 »

to proste - krytyka islamu jest nie trendy a poza tym niesie ze sob± du¿e ryzyko

lepiej krytykowaæ katolicyzm... i to z daleka ;P
Symeon
Go¶æ
« Odpowiedz #8 : Sierpieñ 13, 2009, 09:57:01 »

Val Dee, zgadzam siê, lepiej krytykowaæ bezbronnych katolików ni¿ muzu³manów, którzy s± w stanie pod³o¿yæ bombê w obronie swojej religii.

========================================

« Odpowiedz #9 : Sierpieñ 14, 2009, 21:16:33

--------------------------------------------------------------------------------
Sami widzicie, Kiara, która zawsze tak chêtnie wyspisuje swoje "prawdy" na temat KK, do tej pory nie odnios³a siê w ¿aden sposób do tego tematu.Jak wiadomo, Kiara mieszka we Francji. Napisa³em o Francji i Islamie, który jest w tym kraju ostatnio bardzo popularny, zada³em nawet pytanie ale do tej pory Kiara milczy, chyba ze strachu przed muzu³manami.

Scali³em posty
Darek
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 14, 2009, 20:24:13 wys³ane przez Dariusz » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #9 : Sierpieñ 14, 2009, 20:33:19 »

Cytat: Symeon
Kiara mieszka we Francji. Napisa³em o Francji i Islamie, który jest w tym kraju ostatnio bardzo popularny, zada³em nawet pytanie ale do tej pory Kiara milczy, chyba ze strachu przed muzu³manami.

Symeonie, my¶lê ze trochê przesadzasz z tym, ¿e Kiara mia³aby co¶ do powiedzenia/wyja¶nienia w sprawie islamu we Francji, tylko dlatego ¿e tam mieszka, a wspomiane rozgrywki maj± tam miejsce.
Osobi¶cie mieszkam w Polsce, du¿o mówi siê o prote¶cie pielêgniarek w Radomiu, czy to znaczy ¿e powinienem byæ w temacie na tyle, by ka¿demu zdaæ relacjê niejako z pierwszej rêki.
Z innej beczki, Ty równie¿ jeste¶ krajanem, czy to znaczy ¿e ka¿demu udzielisz zadowalaj±cej odpowiedzi na temat tego co ZUS wyprawia z nami obecnie i co gotuje nam w przysz³o¶ci. Wszak jeste¶my Polakami, wiêc, przynajmniej wg Twojej logiki, ka¿dy z nas powinien znaæ siê na wszystkim i wiedzieæ o wszystkim co tyczy naszego podwórka.
Chyba nie o to chodzi, a mo¿e czego¶ nie zrozumia³em?
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 14, 2009, 20:35:04 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Symeon
Go¶æ
« Odpowiedz #10 : Sierpieñ 14, 2009, 20:42:59 »

Dariuszu, ja zadałem Kiarze, takie pytanie dlaczego nie mówi nic o szkodliwości Islamu, skoro na pytanie bodajże artq'a z innego tematu czemu nie mówi nic o innych religiach, odpowiedziała, że należy oczyszczać czy też zająć się najpierw własnym podwórkiem, więc chyba Kiara powinna sie jakos odnieść do religi islamskiej skoro zamieszkuje we Francji, a tymczasem cały czas nadaje tylko na Kościół Katolicki, który akurat we Francji jest obecnie na tyle słaby, że możnaby nawet zaryzykować stwierdzenie, iż Kiara kopie leżącego na swoim francuskim podwórku.

A więc Kiaro, skoro wg Ciebie należy oczyszczać najpierw własne podwórko, to pytam sie Ciebie dlaczego nie skrytykowałaś ani razu Islamu, który też jest przecież religią, zwałszcza, że stanowi on duże zagrożenie we Francji dla laickich obywateli?
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 14, 2009, 20:45:58 wys³ane przez Symeon » Zapisane
jeremiasz
Go¶æ
« Odpowiedz #11 : Sierpieñ 15, 2009, 21:08:32 »

A to jest dyskusja o deislamizacji czy o dopieprzaniu Kiarze? Bo jako¶ siê gubie w w±tku...

pozdrawiam
kot
Go¶æ
« Odpowiedz #12 : Sierpieñ 15, 2009, 21:15:50 »

Zwlaszcza,¿e Kiara do jedzenia nie s³u¿y i pieprzu nie trzeba do Kiary dosypywaæ zw³aszcza,¿e pieprz na orientacjê ¼le dzia³a-nieprawda Ptaku? U¶miech Mrugniêcie
jeremiasz
Go¶æ
« Odpowiedz #13 : Sierpieñ 15, 2009, 21:33:08 »

no, to skoro o deislamizacji, powiem tak:
1. skoro we Francji istnieje rozdzia³ religii od pañstwa (czyli pañstwo jest areligijne i ¿adna grupa wyznaniowa nie mo¿e mieæ wiêkszych praw ni¿ inne)
2. skoro na basenach publicznych istnieje jaki¶ regulamin (np. zmiana obuwia, rodzaj ubioru - np. ¿e nie wolno siê k±paæ w bermudach, nie wolno siê k±paæ nago)

To taka osoba, albo dostosuje siê do obowi±zuj±cego regulaminu albo niech sobie idzie na taki basen, gdzie regulamin dopuszcza taki ubiór.

Ja z kolei chêtnie wyk±pa³bym siê nago, ale, niestety, obowi±zuj±ce prawo stanowi wiêkszo¶æ, i muszê siê k±paæ w k±pielówkach. Moje "przekonania religijne" zabraniaj± mi k±paæ siê w jakimkolwiek ubiorze, ale, niestety, dostosowuje siê do tego co jest, albo nie idê na basen.

pozdrawiam
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #14 : Sierpieñ 15, 2009, 22:01:04 »

A to jest dyskusja o deislamizacji czy o dopieprzaniu Kiarze? Bo jako¶ siê gubie w w±tku...
Wydaje mi siê, ¿e przede wszystkim o deislamizacji, b±d¼ ograniczeniach w uzewnêtrznianiu religii.
O Kiarze tak przy okazji - zapewne niektórzy chcieli zasiêgn±æ opinii "najwiêkszego" bojownika o prawa kobiety i uwalnianiu siê z "kantaru" religii...
Symeon
Go¶æ
« Odpowiedz #15 : Sierpieñ 15, 2009, 22:08:48 »

Sarkozy chce rozebraæ muzu³manki

Po zakazie noszenia tradycyjnych muzu³mañskich chust w szko³ach, Francja idzie dalej. Nicolas Sarkozy chce zakazaæ noszenia przez muzu³mañskie kobiety zakrywaj±cych ca³e cia³o burek - tradycyjnych islamskich szat. Francuscy muzu³manie ju¿ uznali to za atak na islam.

Spraw± burek zajmie siê specjalna komisja. 32 prawników zbada, jak wprowadziæ regulacje ograniczaj±ce u¿ycie tego tradycyjnego islamskiego stroju. Ale prezydent Sarkozy postawi³ sprawê jasno: Francja nie bêdzie tolerowaæ "dyskryminuj±cych kobiety" burek, bo odzieraj± kobiety z godno¶ci. Wed³ug francuskiego przywódcy zakrywaj±ca ca³e cia³o szata "odbiera kobietom to¿samo¶æ".

"Nie mo¿emy zaakceptowaæ w naszym kraju kobiet, ktore s± wiê¼niami odciêtymi od spo³eczeñstwa" - o¶wiadczy³ w poniedzia³ek Sarkozy w przemówieniu przed po³±czonymi izbami francuskiego parlamentu w Wersalu. Francuski prezydent stwierdzi³, ¿e burka nie jest symbolem religii, ale poddañstwa. "Francja inaczej pojmuje ideê praw kobiet. [Burka] nie bêdzie mile widziana na terytorium Republiki" - doda³ Sarkozy.

Ale przywódca Francji nie chce zraziæ do siebie piêciomilionowej spo³eczno¶ci muzu³mañskiej w kraju. Dlatego zaapelowa³ o szacunek dla islamu i traktowanie muzu³mañskiej religii na równi z innymi wyznaniami. Ale francuskie organizacje muzu³mañskie i tak potêpi³y pomys³ prezydenta. "To piêtnowanie islamu i francuskich muzu³manów" - o¶wiadczy³ Mohammed Moussaoui z Francuskiej Rady Islamskiej.

http://www.dziennik.pl/swiat/article403529/Sarkozy_chce_rozebrac_muzulmanki.html
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #16 : Sierpieñ 16, 2009, 17:56:10 »

no có¿... mnie te¿ dziwi ¿e taka wojuj±ca z religiami osoba jak Kiara (tzn wojuj±ca tylko z KK bo innych religii boi siê tkn±æ ;P ) nie zabiera g³osu i w tej sprawie ale dajmy jej spokój - nikt nie ma obowi±zki pisaæ w jakim¶ temacie

ale to w³a¶nie pokazuje jakie zacietrzewienie potrafi byæ wybiórcze...

Francja dokonuj±c wielokrotnych rzezi na koloniach sama zas³uguje na swój ciê¿ki los (jej sytuacjê obecn± mo¿na opisaæ jako p³acz za kolonializmem imperialnym i wiar±, ¿e nadal siê ma co¶ do powiedzenia na ¶wiecie - choæ to tylko iluzja) ale martwi mnie nieco przysz³o¶æ Europy zalanej islamem...
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #17 : Sierpieñ 16, 2009, 18:23:52 »

Jezeli sa na forum specjalisci od odkrywania nieprawosci w Islamie, na co czekacie, prosze do dziela.
Niech kazdy pisze w temacio w ktorym  ma najwiecej do powiedzenia.
I bardzo prosze nie wymuszac na mnie niczego.
Mysle ze jasne?

Kiara U¶miech U¶miech
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #18 : Sierpieñ 16, 2009, 18:25:25 »

Jezeli sa na forum specjalisci od odkrywania nieprawosci w Islamie, na co czekacie, prosze do dziela.
Niech kazdy pisze w temacio w ktorym  ma najwiecej do powiedzenia.
I bardzo prosze nie wymuszac na mnie niczego.
Mysle ze jasne?

Kiara U¶miech U¶miech

tzn ¿e na islamie znasz siê jeszcze mniej ni¿ na chrze¶cijañstwie? (czy to w ogóle mo¿liwe?)
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #19 : Wrzesieñ 02, 2009, 02:51:44 »

Bêd±c w jednym z pañstw islamskich, k±pa³em siê w basenie, w stroju zakrywaj±cym mi grzbiet (odpowiednio wykrojony podkoszulek), kierownik basenu zwróci³ mi uwagê, ¿e moje ubranie zak³oca porz±dek, a przepisy wewnêtrzne nakazuj± brak garderoby na mêskich ramionach. Wyt³umaczy³em mu, ¿e moje skromne, mêskie sutki, okryte byle podkoszulk±, nijak siê maj± do obleczonej w stos prze¶cierade³, obfitej we wdziêki i zak³amanej w perwersjach obserwatorki.
Mam takie samo prawo (moralne) obserwowania i bycia obserwowanym.

Moralno¶æ, religia, kultura, osobowo¶æ, ja¼ñ, wy¿sze JA....

To s± schody do SIEBIE, SAMEGO SIEBIE....

Pozdrawiam Po-urlopowo Thotal U¶miech
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #20 : Wrzesieñ 02, 2009, 14:39:09 »

co kraj to obyczaj

wyje¿d¿aj±c do innego kraju trzeba stosowaæ siê do regu³ w nim panuj±cych (nie jeste¶my w koñcu u siebie - wbrew pozorom ¶wiat nie zosta³ stworzony by Polacy wszêdzie pokazywali jakimi to burakami nie s±)
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #21 : Wrzesieñ 02, 2009, 15:16:31 »

Co kraj, to obyczajówka...
Zakutane pyszczki maj± "otworki", przez które patrz± na co¶, czego same nie chc± pokazywaæ.
Ju¿ samo to jest potwornym zak³amaniem, a je¶li kto¶ nie dostrzega oszukiwania samego siebie, to wewnêtrznym nakazem ka¿dego uczciwego cz³owieka jest zwrócenie uwagi na tak powa¿ny problem.

Je¶li siê zgadzasz, by kto¶ ¿y³ w ob³udzie, to znaczy, ¿e sam jeszcze z ob³udy nie wyszed³e¶...

Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #22 : Wrzesieñ 02, 2009, 15:24:44 »

a co mi do tego jak kto¶ sobie ¿yje? tak± ma kulturê i niech ja sobie ma

piêkno ¶wiata tkwi w jego ró¿norodno¶ci

jak kto¶ ¼le znosi zakazy innych kultur to nikt go nie zmusza do wycieczek...

takich "misjonarzy" to ju¿ by³o wiele i w Afryce i Ameryce... wszyscy wiemy jak± katastrof± siê skoñczy³o "wyprowadzanie ludzi z zak³amania"
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #23 : Wrzesieñ 02, 2009, 15:32:43 »

Je¶li moj± misj± jest obna¿anie ob³udy, to zawsze powtórzê to, co zrobi³em, bez wzglêdu na okoliczno¶ci.

Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #24 : Wrzesieñ 02, 2009, 15:38:01 »

gratulujê zachowania

ja Twoj± misjê nazwa³bym inaczej...
Strony: [1] 2 3 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: