zelka10
Gość
|
|
« Odpowiedz #400 : Wrzesień 09, 2011, 12:42:46 » |
|
To jest przeraÂżajÂące troche, skÂąd wiem czy mĂłj chÂłopak nie byÂł kiedyÂś mojÂą matkÂą:| ochyda...
|
|
|
|
|
|
|
songo1970
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 22
KIN 213
|
|
« Odpowiedz #401 : Wrzesień 09, 2011, 12:46:27 » |
|
To jest przeraÂżajÂące troche, skÂąd wiem czy mĂłj chÂłopak nie byÂł kiedyÂś mojÂą matkÂą:| ochyda...
nie ma siĂŞ co martwiĂŚ zawczasu, jak przejdziemy,- to i nasze caÂłe postrzeganie siebie i wszystkiego naokoÂło teÂż siĂŞ zmieni http://www.shaumbra.pl/kreacje/planeta_ziemia/3_i_4_gestosc.html
|
|
|
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
zelka10
Gość
|
|
« Odpowiedz #402 : Wrzesień 09, 2011, 13:55:33 » |
|
Jeszcze raz, aby jasnoœÌ by³a : kazirodztwo dotyczy genetyki . I to jest niedobre, niepo¿¹dane, chore. Nie mo¿na mówiÌ o kazirodztwie w sensie duchowym , a reinkarnacja to wêdrówka dusz.
WedÂług mnie to nie dotyczy genetyki...to jest duchowa sprawa, rodzicĂłw kochasz jak rodzicĂłw, siostre jak siostre a miedzy mĂŞzem/ÂżonÂą a tobÂą sÂą caÂłkiem inne relacje. Mam nadzieje,ze ta wasza reinkarnacja nie istnieje. Straszne byÂłoby nie pamietaĂŚ swojego Âżycia, swoich bliskich, tego co sie kochaÂło robiĂŚ tu na ziemi, wspomnieĂą. Skoro zbieramy doswiadczenia to po co skoro zapomnimy po Âśmierci o nich. Najgorsze w tej waszej reinkarnacji, Âże wszyscy z wszystkimi sie ruch*** jak krĂłliki. To jest jakaÂś masakra.
|
|
|
|
|
|
|
songo1970
Maszyna do pisania...
KIN 213
|
|
« Odpowiedz #403 : Wrzesień 09, 2011, 14:47:44 » |
|
...to jest duchowa sprawa, rodzicĂłw kochasz jak rodzicĂłw, siostre jak siostre a miedzy mĂŞzem/ÂżonÂą a tobÂą sÂą caÂłkiem inne relacje. Mam nadzieje,ze ta wasza reinkarnacja nie istnieje. Skoro zbieramy doswiadczenia to po co skoro zapomnimy po Âśmierci o nich. Najgorsze w tej waszej reinkarnacji, Âże wszyscy z wszystkimi sie ruch*** jak krĂłliki. To jest jakaÂś masakra.
w³aœnie w tym rzecz, ¿e to nasze egoistyczne podejœcie do mi³oœci sankcjonujemy sami, kogo i jak nale¿y kochaÌ,- to b³¹d lepiej kochaÌ ca³oœÌ zaczynaj¹c od siebie- mi³oœci¹ bezwarunkow¹. Rzecz w tym, ¿e poœmierci niczego nie zapominamy, a dopiero po narodzinach. PS. królikom to jakoœ nie przeszkadza ..w "Modzie na sukces" zreszt¹ te¿ nie pozdr.
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 09, 2011, 14:52:23 wysłane przez songo1970 »
|
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
east
Gość
|
|
« Odpowiedz #404 : Wrzesień 09, 2011, 15:58:36 » |
|
Zelka10
Straszne byÂłoby nie pamietaĂŚ swojego Âżycia, swoich bliskich, tego co sie kochaÂło robiĂŚ tu na ziemi, wspomnieĂą
A tak napisz mi z rêk¹ na sercu, ¿e wszystko pamiêtasz Z TEGO ¯YCIA . Ja nie pamiêtam wszystkiego dzieciùstwa , wiele spraw widzê inaczej, bo z innej perspektywy. To, co dla mnie by³o wa¿ne jako dziecka, dziœ w ogóle nie pamiêtam. Swoje ¿ycie "pamiêtasz" zawsze tylko z perspektywy dnia dzisiejszego. Inaczej wspomina siê minion¹ pierwsz¹ mi³oœÌ, nie budzi ona ju¿ w Tobie emocji jak kiedyœ. Dostrzegasz inne jej aspekty ni¿ by³y wa¿ne wtedy. Mimo to i tak podobno ka¿da sekunda naszego ¿ycia jest zapisana w holograficznej pamiêci .. Pola ( pola Akashy, Pola punktu zerowego ), tylko gorzej ju¿ z dostêpem do tych informacji. Ten zapis le¿y poza mózgiem, wiêc raczej nie ma problemu byœ kiedyœ do niego wróci³a, w innym ¿yciu i to jest mo¿liwe poprzez regresjê hipnotyczn¹. Trzeba tylko wy³¹czyÌ interpertatora , jakim jest umys³ zbudowany z wyobra¿aù i to¿samoœci. ByÌ mo¿e - taka moja teoryjka - umys³ jest jedyn¹ przes³on¹ dla pamiêci poprzednich wcieleù.
|
|
|
|
|
|
|
zelka10
Gość
|
|
« Odpowiedz #405 : Wrzesień 09, 2011, 17:21:32 » |
|
east mo¿e siê zdziwisz ale pamietam mase rzeczy z mojego ¿ycia oraz z dzieciùstwa. Niektóre s¹ uœpione i wracaj¹ co jakiœ czas przypomniane podobn¹ chwil¹ lub jakimœ czynnikiem. W pewnym stopniu to one wp³ywaj¹ na "dzieù dzisiejszy" na to jak czuje i kim jestem. Ka¿dy w coœ wierzy i znajduje wyt³umaczenie dla swojej wiary ty wierzysz w reinkarnacje i to jak j¹ t³umaczysz. Byc mo¿e s¹ przypadki,¿e ktoœ wróci³ ale wg mnie to jest jakaœ ma³a czêœÌ ludzi...byÌ mo¿e jest to jakiœ b³¹d w tej ca³ej "machinie". Ja mam swoj¹ wiare i cieszê siê z tego ¿e nie musze wierzyc w to co ty.
|
|
|
|
|
|
|
songo1970
Maszyna do pisania...
KIN 213
|
|
« Odpowiedz #406 : Wrzesień 09, 2011, 19:31:24 » |
|
Ja mam swojÂą wiare i cieszĂŞ siĂŞ z tego Âże nie musze wierzyc w to co ty.
ja os. to w peÂłni szanujĂŞ i interesujĂŞ siĂŞ innymi punktami widzenia spraw,- to dopiero daje caÂłoksztaÂłt naszego oglÂądu rzeczywistoÂści
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Email
|
|
« Odpowiedz #407 : Wrzesień 09, 2011, 21:09:20 » |
|
Nie jestem specjalistÂą w sprawach reinkarnacji, ale pozwolĂŞ sobie na maÂłe sprostowanie wypowiedzi >Zelka'i<: Skoro zbieramy doswiadczenia to po co skoro zapomnimy po Âśmierci o nich. W moim postrzeganiu tej sprawy nie zapominamy naszych doÂświadczeĂą zaraz po Âśmierci, a dopiero po ponownym wcieleniu, a dokÂładniej narodzeniu (choĂŚ to jedno i to samo).
|
|
|
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
east
Gość
|
|
« Odpowiedz #408 : Wrzesień 10, 2011, 11:08:40 » |
|
zelka10Ja mam swojÂą wiare i cieszĂŞ siĂŞ z tego Âże nie musze wierzyc w to co ty. To ja teÂż sprostujĂŞ -nie wierzĂŞ w reinkarnacjĂŞ, ale wydaje mi siĂŞ ona logiczna oraz prawdopodobna i dlatego jej nie odrzucam. WierzyĂŚ to moÂżna sobie we wszystko. W pewnym stopniu to one wpÂływajÂą na "dzieĂą dzisiejszy" na to jak czuje i kim jestem.
No w³aœnie - wp³ywaj¹, ale wspomnienia nie s¹ ju¿ doœwiadczeniem w czasie rzeczywistym, s¹ jak¹œ ich przybli¿on¹ wersj¹ zniekszta³con¹ o to, kim jesteœ teraz. Zachodzi tu sprzê¿enie zwrotne pomiêdzy dzisiejszym ja , a wspomnieniem , które kszta³tuje zwrotnie to , czym/kim siê czujemy teraz. Poczucie "ja" wyp³ywa z to¿samoœci. Gdyby tak pamiêtaÌ swoje wszystkie ¿ycia (zak³adaj¹c prawdziwoœÌ reinkarnacji) , to jedynie kontynuowalibyœmy nasz¹ pierwsz¹ to¿samoœÌ zamiast spróbowaÌ czegoœ ca³kowicie nowego. I dlatego dobrze, ¿e nie pamiêtamy tego co by³o przed narodzinami. Gdyby¿ jeszcze tak wraz z pamiêci¹ wykasowa³a siê karma Czasami lepiej nie wiedzieÌ ... Niekiedy ta pamiêÌ reinkarnacyjna mo¿e byÌ na tyle silna, ¿e na przyk³ad mamy czasem wra¿enie, ¿e kogoœ znamy od wieków, chocia¿ go dopiero co spotkaliœmy. Mo¿na by "winiÌ" za to reinkarnacje, gdyby nie to, ¿e istnieje te¿ teoria wieloœwiatów w których prze¿ywamy nasze ¿ycia inaczej (równolegle z obecnym ¿yciem ) i mo¿e w³aœnie w tamtym ¿yciu znamy tego kogoœ bardzo dobrze. Wieloœwiaty s¹ ca³kiem realn¹ teori¹ bo wyjaœniaj¹ dlaczego komputer kwantowy wykonuje obliczenia w sekundy, kiedy ten binarny potrzebowa³by wieku ca³ego Wszechœwiata (13,7 mld lat ) na podanie tego samego rozwi¹zania. Otó¿ komputer kwantowy wykonuje czêœÌ obliczeù w wielu œwiatach jednoczeœnie ! Aby jeszcze bardziej zamotaÌ z³ó¿my reinkarnacje z wieloma œwiatami Nieee, lepiej uwierzyÌ ¿e od razu idziemy do nieba. Tak jest proœciej i bezpieczniej.
|
|
|
|
|
|
|
songo1970
Maszyna do pisania...
KIN 213
|
|
« Odpowiedz #409 : Wrzesień 10, 2011, 11:17:51 » |
|
Nieee, lepiej uwierzyć że od razu idziemy do nieba. Tak jest prościej i bezpieczniej. na tym polega marketing religijny, sprzedają się najbardziej pożądane "modele" istnienia.. Aby jeszcze bardziej zamotać złóżmy reinkarnacje z wieloma światami
jest coś takiego jak Brzytwa Ockhama, z drugiej strony można jako kontre podać terorię Superskalarności,- i tak nie jest prościej- w ogóle PS. "Nie jest bardziej zaskakujące narodzić się dwa razy, niż raz" [Wolter]
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 10, 2011, 11:58:56 wysłane przez songo1970 »
|
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
|
« Odpowiedz #410 : Wrzesień 10, 2011, 22:18:48 » |
|
WierzyÌ mo¿na w wiele ró¿nych dziwnych rzeczy... Natomiast WIEM, ¿e; - nie jestem swoim umys³em - moje cia³o jest niewielk¹ czêœci¹ ca³ego JA - jestem nieograniczon¹ (tym ¿yciem) œwiadomoœci¹
Reszty mogê siê domyœlaÌ, mogê wierzyÌ w nieskoùczon¹ iloœÌ wariantów...
Pozdrawiam - Thotal:)
|
|
|
|
|
|
|
east
Gość
|
|
« Odpowiedz #411 : Wrzesień 22, 2011, 17:55:46 » |
|
Fragment z "Transferingu RzeczywistoÂści " Zelanda Vadima. Kto zna ? Rewelacyjny fragment odnoszÂący sie do reinkarnacji : MoÂżna by pomyÂśleĂŚ, Âże BĂłg nie ma lepszego zajĂŞcia niÂż wychowywaĂŚ niesumienne dzieci, i przy tym, mimo swej wszechmocy, ma z tym procesem wychowawczym kÂłopoty. Zamiast tego, by odpÂłacaĂŚ grzesznikowi za Âżycia, BĂłg z jakiegoÂś powodu odkÂłada karĂŞ na potem, chociaÂż karaĂŚ czÂłowieka za to, czego ten nie pamiĂŞta nie ma Âżadnego sensu. Jest jeszcze inna wersja wyjaÂśniajÂąca nierĂłwnoÂści, ktĂłra daje nadziejĂŞ, Âże obecnie cierpiÂący niedostatek otrzymajÂą szczodrÂą rekompensatĂŞ, lecz znowu: albo w niebiosach, albo w kolejnym Âżyciu. Jak by nie byÂło, wyjaÂśnienia tego typu nie sÂą w peÂłni zadowalajÂące. NiewaÂżne, czy istniejÂą poprzednie i przyszÂłe Âżycia, czy nie. CzÂłowiek bowiem pamiĂŞta i uÂświadamia sobie tylko jedno, teraÂźniejsze Âżycie i pod tym wzglĂŞdem jest ono jedyne. JeÂśli wierzyĂŚ w przeznaczenie, to najlepszym lekiem na smutek bĂŞdzie pogodzenie siĂŞ z losem. I znĂłw znajdujÂą siĂŞ kolejne wytÂłumaczenia w stylu: „JeÂśli chcesz byĂŚ szczĂŞÂśliwy, to po prostu taki bÂądÂź". BÂądÂź optymistÂą i zadowalaj siĂŞ tym, co masz. CzÂłowiekowi daje siĂŞ do zrozumienia, Âże jest nieszczĂŞÂśliwy, bo jest wiecznie niezadowolony i zbyt wiele pragnie. A zadowolonym naleÂży byĂŚ z definicji. Trzeba cieszyĂŚ siĂŞ Âżyciem. CzÂłowiek w zasadzie zgadza siĂŞ z tym, a jednoczeÂśnie jakoÂś gÂłupio mu, gdy kaÂże mu siĂŞ z radoÂściÂą wychodziĂŚ naprzeciw szarej rzeczywistoÂści. CzyÂżby nie miaÂł prawa pragn¹Ì czegoÂś wiĂŞcej? Dlaczego ma zmuszaĂŚ siĂŞ do radoÂści? PrzecieÂż to tak, jakby zmuszaĂŚ siĂŞ do miÂłoÂści. DookoÂła wiecznie krzÂątajÂą siĂŞ jacyÂś „oÂświeceni" osobnicy, ktĂłrzy nawoÂłujÂą do powszechnej miÂłoÂści i wybaczenia. CzÂłowiek moÂże naciÂągn¹Ì na siebie tĂŞ iluzjĂŞ jak koÂłdrĂŞ na gÂłowĂŞ, by nie zderzaĂŚ siĂŞ bezpoÂśrednio z surowÂą rzeczywistoÂściÂą i w rzeczy samej odczuwaĂŚ ulgĂŞ. Ale w g³êbi duszy nie moÂże zrozumieĂŚ, dlaczego ma zmuszaĂŚ siĂŞ do wybaczania tym, ktĂłrych nienawidzi i miÂłowaĂŚ tych, ktĂłrzy sÂą mu obojĂŞtni. JakÂą ma z tego korzyœÌ? JakieÂś takie nienaturalne to szczĂŞÂście... Wymuszone. Jakby radoœÌ, zamiast nadejœÌ sama przez siĂŞ, miaÂła byĂŚ wyciskana z nas niczym pasta z tubki
|
|
|
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
|
« Odpowiedz #412 : Wrzesień 22, 2011, 20:40:01 » |
|
Bardzo mi sie to podoba. Samo zycie.
Pozdrawiam .Rafaela
|
|
|
|
|
|
|
Linda
Gość
|
|
« Odpowiedz #413 : Wrzesień 22, 2011, 21:32:26 » |
|
Kto zna ? A ja znam.. :)Czytam w³aœnie czwart¹ czêœÌ. Moim zdaniem tekst ten nie mówi wcale o stosunku Vadima do reikarnacji.Daje on tylko przyk³ady w jaki sposób ludzie, t³umacz¹ w³asn¹ ,niekorzystn¹ sytuacjê ¿yciow¹.,W³asne niepowodzenia lepiej jest t³umaczyÌ karm¹,przeznaczeniem i innymi bzdetami ,niz wzi¹œÌ ca³kowit¹ odpowiedzialnosc za swoje ¿ycie.W takim tonie tez Vadim im odpowiada.. Dla wielu jest to bardzo wygodne wyt³umaczenie swojej bezczynnosci.Nie jest wazne, czy istnieje kolejne ¿ycie i czy by³o poprzednie ,poniewaz naszym zadaniem jest sie skupic na obecnym i wziasc ca³kowita odpowiedzialnosc za nie. Ciagle nam sie t³umaczy ze mamy myslec pozytywnie .nie wolno nam nienawidziec,trzeba kochac.On tego nie neguje ...Vadim krytykuje sposób przekazywania nam tych informacji przez "oœwieconych"osobników,którzy ograniczaja sie do tego ,ze twierdza ,ze tak ma byÌ..Kazdy z nas potrzebuje dok³adnych informacji ,co te emocje robia na poziomie fizycznym i duchowym cz³owieka i jaki maja wp³yw na nasza rzeczywistoœc.W³asnie w ten sposób przekazuje nam Vadim t¹ wiedzê.Uczy nas jak unikac wahade³ i w sposób œwiadomy budowac rzeczywietoœc .Odbiera nam mozliwosci usprawiedliwiania sie i zwalania na innych winy za to co nam sie przydarza. Treœc która zamieœci³eœ znajduje sie chyba w drugiej czesci Transerfingu.W nastêpnych bedziesz móg³ sie przekonac o stosunku Vadima Zelanda do reikarnacji.Nie tylko wierzy w ni¹ ale podaje wiele przyk³adów wsród dzieci i doros³ych na dowód tego ¿e reikarnacja jest faktem.
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2011, 22:01:02 wysłane przez Linda »
|
|
|
|
|
songo1970
Maszyna do pisania...
KIN 213
|
|
« Odpowiedz #414 : Wrzesień 23, 2011, 08:00:36 » |
|
..ja bym powiedzia³ jeszcze, tak, cz³owiek w swej "dziwnej" naturze jest tak skonstruowany, ¿e jeœli dzieje siê Ÿle- to szuka przyczyny zazwyczaj na zewn¹trz i poza sob¹(typowe),- a jak jest fajnie- to nie zastanawia siê w ogóle jak, i z czego to wynika. Dlatego jeœli nie widzimy ³aùcucha przyczynowo-skutkowego w swym ¿yciu- to ³atwiej zawsze zwaliÌ winê na coœ, co jest "ciemn¹ si³¹", która z premedytacj¹ niszczy szczêœcie naszego ¿ycia na tej planecie. Czy pierwsze, lub drugie rozumowanie- jest jakimœ dowodem za/przeciw istnieniu reinkarnacji?,- raczej- Nie, choÌ tu znowu k³ania siê natura cz³owieka, zawsze mo¿na znaleœÌ teoriê która bêdzie pasowa³a do faktów, i dodatkowo jest po naszej myœli,- "a jeœli fakty mówi¹ co innego- tym gorzej dla faktów" pozdr.
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2011, 08:01:03 wysłane przez songo1970 »
|
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
|
« Odpowiedz #415 : Wrzesień 23, 2011, 10:00:04 » |
|
Tematem reinkarnacja zajmuje sie bardzo gleboko spirytyzm. Allan Kardec jest autorem wielu ksiazek na temat reinkarnacji i zycia po smierci. Bardzo ciekawa ksiazka jest "Ewangelia wedlug spirytyzmu" tego wlasnie autora. To jest adres do ksiegarni wysylkowej, gdzie mozna kupic ksiazki o tym temacie. http://www.rivail.pl/Pozdrawiam serdecznie .Rafaela
|
|
|
|
|
|
|
janneth
Skryba, jakich maÂło
Punkty Forum (pf): 23
Email
|
|
« Odpowiedz #416 : Styczeń 24, 2012, 12:34:00 » |
|
Jezus nazywal Jana Chrzciciela Eliaszem
''A jeÂśli chcecie przyj¹Ì, to on jest Eliaszem, ktĂłry ma przyjœÌ. Kto ma uszy, niechaj sÂłucha!”
Ostatnio spiera³am siê nad tym z kole¿ank¹ (oscylowa³yœmy wokó³ reinkarnacji, bo to chyba sztandarowy "dowód" na jej istnienie w Piœmie Œw.) i dosz³yœmy do wniosku, ¿e nazbyt literalne traktowanie s³ów Biblii prowadzi do b³êdnych za³o¿eù ...co znalaz³yœmy: 23) Oto Ja poœlê wam proroka Eliasza przed nadejœciem dnia Paùskiego, dnia wielkiego i strasznego. (24) I sk³oni serce ojców ku synom, a serce synów ku ich ojcom, abym nie przyszed³ i nie porazi³ ziemi [izraelskiej] przekleùstwem.
Obietnica, ¿e przed przyjœciem Mesjasza, objawi siê prorok Eliasz. Ale po co? (9) A gdy schodzili z góry, Jezus przykaza³ im mówi¹c: Nie opowiadajcie nikomu o tym widzeniu, a¿ Syn Cz³owieczy zmartwychwstanie. (10) Wtedy zapytali Go uczniowie: Czemu wiêc uczeni w Piœmie twierdz¹, ¿e najpierw musi przyjœÌ Eliasz? (11) On odpar³: Eliasz istotnie przyjdzie i naprawi wszystko. (12) Lecz powiadam wam: Eliasz ju¿ przyszed³, a nie poznali go i post¹pili z nim tak, jak chcieli. Tak i Syn Cz³owieczy bêdzie od nich cierpia³. (13) Wtedy uczniowie zrozumieli, ¿e mówi³ im o Janie Chrzcicielu.
Po to, by naprawiaĂŚ/odnawiaĂŚ. WiĂŞc czemu uczniowie bÂłyskawicznie pomyÂśleli, Âże ma na myÂśli Jana Chrzciciela? ZapowiedÂź narodzin Jana Chrzciciela, wygÂłoszona przez AnioÂła Gabriela: (15) BĂŞdzie bowiem wielki w oczach Pana; wina i sycery piĂŚ nie bĂŞdzie i juÂż w Âłonie matki napeÂłniony bĂŞdzie Duchem ÂŚwiĂŞtym. (16) Wielu spoÂśrĂłd synĂłw Izraela nawrĂłci do Pana, Boga ich; (17) on sam pĂłjdzie przed Nim w duchu i mocy Eliasza, Âżeby serca ojcĂłw nakÂłoniĂŚ ku dzieciom, a nieposÂłusznych - do usposobienia sprawiedliwych, by przygotowaĂŚ Panu lud doskonaÂły.
Bo Jan Chrzciciel narodzi³ siê z t¹ sam¹, co Eliasz, pos³ug¹. DoœÌ wyraŸnie zaœ ukazana jest rozdzielnoœÌ obu tych postaci. edit:quetzalcoatl44, masz coœ przeciw temu, aby te trzy nasze posty przenieœÌ do w¹tku z reinkarnacj¹?
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2012, 12:49:09 wysłane przez janneth »
|
|
The Elum do grieve The oak he do hate The willow do walk if ye travels late.
|
|
|
quetzalcoatl44
Gość
|
|
« Odpowiedz #417 : Styczeń 24, 2012, 13:21:16 » |
|
nie spoko mi to nie przeszkadza chyba ze Kiarze? no ja tez w tym widze dowod na reinkarnacje.. jest to kontynuacja proroctwa Izajasza, Jan Chrzciciel widzial w Jezusie mesjasza i wcielenie Boga Izaj. 40:3-4 3. GÂłos siĂŞ odzywa: Przygotujcie na pustyni drogĂŞ PaĂąskÂą, wyprostujcie na stepie ÂścieÂżkĂŞ dla Boga naszego! 4. KaÂżda dolina niech bĂŞdzie podniesiona, a kaÂżda gĂłra i pagĂłrek obniÂżone; co nierĂłwne, niech bĂŞdzie wyrĂłwnane, a strome zbocza niech siĂŞ stanÂą dolinÂą! Mat. 11:10 Oto Ja posyÂłam posÂłaĂąca mego przed tobÂą, ktĂłry przygotuje drogĂŞ twojÂą przed tobÂą. Mat. 3:3-4 Albowiem ten ci to jest, o ktĂłrym Izajasz prorok mĂłwiÂł, wypowiadajÂąc te sÂłowa: GÂłos woÂłajÂącego na pustyni: Gotujcie drogĂŞ PaĂąskÂą, Prostujcie ÂścieÂżki jego ÂŁuk. 1:17 On to pĂłjdzie przed nim w duchu i mocy Eliaszowej, by zwrĂłciĂŚ serca ojcĂłw ku dzieciom, a nieposÂłusznych ku rozwadze sprawiedliwych, przygotowujÂąc Panu lud prawy. Gdy myÂślimy o Eliaszu - kojarzymy go z potĂŞÂżnÂą mocÂą Pana Gdy myÂślimy o Janie Chrzcicielu - kojarzymy go ze sÂłowami zwiastujÂącymi upamiĂŞtanie JeÂżeli nawet Jan Chrzciciel czyniÂł cuda, w Ewangeliach nie czytamy o nich. Jego Âżyciem byÂło wskazywaĂŚ na Chrystusa... Eliasz mordowal czcicieli Balla-Molocha i Asarte , - Zydzi oczekiwali takiego Eliasza byc moze dlatego Jan Chrzciciel za popelnione "bledy..?" pokutowal i zginal meczenska smiercia...? Takze Jezus najpierw przyszedl jako baranek, przy koncu czasu ma byc sedzia... hm Kiara a powiedz czy AR-KA miala nadprzyrodzona moc ? i po co wokol niej tyle zamieszania skoro to byla tylko pusta skrzynia?
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2012, 13:21:59 wysłane przez quetzalcoatl44 »
|
|
|
|
|
janneth
Skryba, jakich maÂło
Email
|
|
« Odpowiedz #418 : Styczeń 24, 2012, 13:42:35 » |
|
PrzeniosÂłam zatem no ja tez w tym widze dowod na reinkarnacje.. Ja tego dowodu (na podstawie swojego ostatniego postu, twoich cytatĂłw zresztÂą rĂłwnieÂż) nie widzĂŞ
|
|
|
|
|
|
|
quetzalcoatl44
Gość
|
|
« Odpowiedz #419 : Styczeń 24, 2012, 13:45:29 » |
|
hm no nie wiem roznie to mozna odebrac wg mnie tak to brzmi ale co wg Ciebie jest sprzeczne?
|
|
|
|
|
|
|
janneth
Skryba, jakich maÂło
Email
|
|
« Odpowiedz #420 : Styczeń 24, 2012, 13:54:51 » |
|
(15) BĂŞdzie bowiem wielki w oczach Pana; wina i sycery piĂŚ nie bĂŞdzie i juÂż w Âłonie matki napeÂłniony bĂŞdzie Duchem ÂŚwiĂŞtym. (16) Wielu spoÂśrĂłd synĂłw Izraela nawrĂłci do Pana, Boga ich; (17) on sam pĂłjdzie przed Nim w duchu i mocy Eliasza, Âżeby serca ojcĂłw nakÂłoniĂŚ ku dzieciom, a nieposÂłusznych - do usposobienia sprawiedliwych, by przygotowaĂŚ Panu lud doskonaÂły.
Jan Chrzciciel przyszed³ z tak¹ sam¹ misj¹ ("w duchu (...) Eliasza") i z takim samym namaszczeniem ("w mocy Eliasza"), jak Eliasz. Powy¿szy cytat doœÌ klarownie na ich roz³¹cznoœÌ wskazuje. edit:Sam to zreszt¹, gdy pytali, wyjaœni³: (21) Zapytali go: Có¿ zatem? Czy jesteœ Eliaszem? Odrzek³: Nie jestem. Czy ty jesteœ prorokiem? Odpar³: Nie! (22) Powiedzieli mu wiêc: Kim jesteœ, abyœmy mogli daÌ odpowiedŸ tym, którzy nas wys³ali? Co mówisz sam o sobie? (23) Odpowiedzia³: Jam g³os wo³aj¹cego na pustyni: Prostujcie drogê Paùsk¹, jak powiedzia³ prorok Izajasz.
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2012, 14:36:08 wysłane przez janneth »
|
|
|
|
|
janusz
Wielki gaduÂła ;)
Punkty Forum (pf): 29
|
|
« Odpowiedz #421 : Styczeń 24, 2012, 13:56:18 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
quetzalcoatl44
Gość
|
|
« Odpowiedz #422 : Styczeń 24, 2012, 14:32:02 » |
|
no tak roznie to mozna interpretowac ale wskazuje w kazdym razie na powiazanie Jana Chrzciciela i Eliasza, w kazdym razie nie mozna wykluczyc reinkarnacji ""Otó¿ mówiê wam: Eliasz ju¿ przyszed³ i uczynili mu tak, jak chcieli, jak o nim jest napisane. (Mk 9,13)"" ''26. Ale coœcie wyszli widzieÌ? Proroka? Owszem, powiadam wam, i wiêcej ni¿ proroka. 27. To jest ten, o którym napisano: Oto posy³am pos³aùca mego przed tob¹, który przygotuje drogê twoj¹ przed tob¹.''
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2012, 14:32:56 wysłane przez quetzalcoatl44 »
|
|
|
|
|
janneth
Skryba, jakich maÂło
Email
|
|
« Odpowiedz #423 : Styczeń 24, 2012, 14:34:57 » |
|
quetzalcoatl44, wÂłaÂśnie coÂś dopisaÂłam do swojego poprzedniego posta, co odpowiedziaÂłabym ci pewnie teraz.
|
|
|
|
|
|
|
Kiara
Gość
|
|
« Odpowiedz #424 : Styczeń 24, 2012, 14:52:02 » |
|
Bo Eliasz to funkcja -starca - mĂŞdrca do przekazywania ustnego wiedzy w zgromadzeniu. PustyniÂą nazywano wĂłwczas odosobnienie Qumran w stosunku do miast w ktĂłrych Âżyli inni EsseĂączycy. GÂłos- czyli prawo przekazywania ustnego starej wiedzy z jego opiniami liczono siĂŞ w zakonie gdyÂż uznawano go za mĂŞdrca , czĂŞsto jego gÂłos byÂł decydujÂący w sprawach zakonnych , ten kto posiadaÂł funkcjĂŞ gÂłos , tego zdanie byÂło jednym z najwaÂżniejszych w okreÂślony tematach. Wystarczy analizowaĂŚ bez fantazji z ciutkÂą wiedzy o zwyczajach zakonnych EsseĂączykĂłw w Qumran. Kiara
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2012, 15:59:36 wysłane przez Kiara »
|
|
|
|
|
|