Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 07, 2025, 14:38:11

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Reinkarnacja ...  (Przeczytany 226907 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Symeon
Gość
« Odpowiedz #150 : Wrzesień 09, 2009, 22:04:12 »

Thotal, to co napisaÂłem obok w nawiasie czyli (lub z caÂłkowitym brakiem mĂłzgu) powinno wszystko wyjaÂśniaĂŚ. PiszÂąc "bez dziaÂłajÂącego mĂłzgu" miaÂłem na myÂśli taki przypadek, w ktĂłrym np. mĂłzg znajduje siĂŞ w czaszce, ale jest caÂłkowicie odizolowany od reszty ukÂładu nerwowego.
[edit] Czyli de facto nie moÂże sterowaĂŚ ciaÂłem, wtedy jest z medycznego punktu widzenia bezuÂżyteczny, moÂżna wiĂŞc powiedzieĂŚ, Âże taki stan jest wtedy rĂłwnoznaczy z caÂłkowitym brakiem mĂłzgu.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 09, 2009, 22:06:47 wysłane przez Symeon » Zapisane
janneth

Skryba, jakich maÂło

Punkty Forum (pf): 23

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #151 : Wrzesień 09, 2009, 23:54:38 »

A w kwestii przekonania Jannneth ( ba - pewnoÂści ) co do kierowniczej roli mĂłzgu u ludzi polecam zimny prysznic :
"Francuscy lekarze ze zdumieniem dowiedzieli siĂŞ, Âże 44-letni normalnie funkcjonujÂący mĂŞÂżczyzna niemal nie ma... mĂłzgu.

50-75% redukcja mĂłzgu nie oznacza jego Âśmierci, pozostaje 25-50% aktywnej w peÂłni czĂŞÂści mĂłzgu. RedukcjĂŞ widaĂŚ w wyniku testu IQ, do Âśredniej setki mu brakuje proporcjonalnie tyle samo co do peÂłnej aktywnoÂści mĂłzgu.
Przypadek ten dowiĂłdÂł, Âże mĂłzg potrafi siĂŞ przystosowaĂŚ do takiej sytuacji, gdy jego uszkodzenie odbywa siĂŞ regularnie przez dÂługi okres. Pytaniem zasadniczym dla mnie byÂło by, ile lat Âżycia zostaÂło osobie, ktĂłrej mĂłzg caÂły czas siĂŞ kurczy. Aktywne czĂŞÂści mĂłzgu przejmujÂą powoli rolĂŞ tych, ktĂłre nie majÂą juÂż moÂżliwoÂści funkcjonowaĂŚ.
CzĂŞÂściowa redukcja, obumarcie czy amputacja nie oznacza braku narzÂądu czy jego Âśmierci. W tym zdaniu:

44-letni normalnie funkcjonujÂący mĂŞÂżczyzna niemal nie ma... mĂłzgu.

s³owo "niemal" robi ogromn¹ ró¿nicê, jeœli mówimy o 50-75% redukcji.

O jakimÂś zimnym prysznicu mĂłwiÂłeÂś?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 09, 2009, 23:56:26 wysłane przez janneth » Zapisane

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
jeremiasz
Gość
« Odpowiedz #152 : Wrzesień 10, 2009, 08:15:47 »

Wiecie,
z mĂłzgiem to jest ciekawa sprawa.

Bo albo zakÂładamy, Âże myÂślimy mĂłzgiem (tak jak przedstawia to oficjalna nauka), i Âże caÂłe moje "JA" mieÂści siĂŞ w tych zwojach mĂłzgowych - ale wtedy mamy problem co zrobiĂŚ z takimi przypadkami jak:
- przeÂżycia osĂłb, ktĂłre doÂświadczyÂły "Âśmierci" klinicznej
- przeÂżycia osĂłb, ktĂłre doÂświadczyÂły stanĂłw poza ciaÂłem
- prze¿ycia osób, które œni¹ (czyli my wszyscy - fenomen niewyjaœniony wci¹¿)
- przykÂłady ÂświadomoÂści zbiorowych (ryby, ptaki, mrĂłwki, termity, pszczoÂły)
- przykÂłady ludzi ÂżyjÂących z mniej lub bardziej uszkodzonym mĂłzgiem. (znam faceta z 2/3 mĂłzgu i jakoÂś normalnie funkcjonuje - i nigdy nie miaÂł uczucia, Âże mu wyparowaÂło nagle 1/3 pamiĂŞci czy wspomnieĂą)
- przypadki telepatii,
- przypadki jasnowidzenia, zdalnego widzenia,
-, itp, itp.

I trzeba wtedy wymyÂślaĂŚ coraz bardziej pokrĂŞtne tÂłumaczenia, coraz bardziej naciÂągaĂŚ teorie aby tylko nie naruszyĂŚ dogmatu pt: myÂślĂŞ mĂłzgiem.

Albo mo¿na przyj¹Ì inn¹ koncepcjê pt: nie myœlê mózgiem, a mózg jest jedynie interfejsem ³¹cz¹cym moj¹ œwiadomoœÌ ze œwiatem fizycznym. I wtedy wszystkie te "dziwne" przypadki da siê wyjaœniÌ.
Owszem, naleÂży wtedy zaÂłoÂżyĂŚ "nieprawdopodobnÂą" rzecz - Âże istnieje coÂś, co jest niewidoczne albo nienamacalne.

UogĂłlniajÂąc...
To zawsze odbywa siĂŞ w ten sposĂłb.
Jest sobie oficjalna nauka, ktĂłra zawsze stoi na straÂży tego co osiÂągnĂŞÂła.
Zapomnia³a przy tym, ¿e stan w jakim siê znajduje to efekt znajdowania b³êdów przez wszystkie poprzednie pokolenia.
I dziwnym trafem zakÂłada, Âże teraz juÂż sie nie myli.
"Oni wszyscy, przez tysi¹ce lat siê mylili. Najpierw zak³adali, ¿e ziemia jest p³aska, potem, ¿e s³oùce kr¹¿y wokó³ ziemi, itp - ale MY TERAZ wiemy ju¿ wszystko"
Och, jak¿e naiwne to myœlenie. Tak rozpowszechnione przez wszystkich utytu³owanych profesorów grzej¹cych swoje 4 litery na cieplutkich katedrach i prowadz¹cych swoje wyk³ady z po¿ó³k³ych od staroœci notatek.
ÂŚpijcie spokojnie.

ZAWSZE jest tak, Âże nowe teorie, nowe spojrzenie na stare sprawy najpierw jest odrzucone, wyÂśmiane.
Ale w³aœnie ci, którzy s¹ w awangardzie, którzy nie boj¹ siê wyrzuciÌ wszystkiego i zacz¹Ì od nowa, to oni stanowi¹ o postêpie nauki.
To im stawia siĂŞ pomniki.

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 10, 2009, 08:49:17 wysłane przez jeremiasz » Zapisane
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #153 : Wrzesień 10, 2009, 10:52:37 »

Cytat: jeremiasz
Och, jak¿e naiwne to myœlenie. Tak rozpowszechnione przez wszystkich utytu³owanych profesorów grzej¹cych swoje 4 litery na cieplutkich katedrach i prowadz¹cych swoje wyk³ady z po¿ó³k³ych od staroœci notatek.
ÂŚpijcie spokojnie.
Katedra:  Kat-et-RA.
tiaaaa... An Alpha Beci nie spostrzegli, gdzie sobie te pupska wygrzewajÂą MrugniĂŞcie))
A to wszystko jest udokumentowane. JednakÂże nie ma co generalizowaĂŚ

Cytat: jeremiasz
ZAWSZE jest tak, Âże nowe teorie, nowe spojrzenie na stare sprawy najpierw jest odrzucone, wyÂśmiane.
Ale w³aœnie ci, którzy s¹ w awangardzie, którzy nie boj¹ siê wyrzuciÌ wszystkiego i zacz¹Ì od nowa, to oni stanowi¹ o postêpie nauki. To im stawia siê pomniki.
No wÂłasnie moÂże powinno siĂŞ im stawiaĂŚ. Ale im wÂłaÂśnie siĂŞnie stwia, a wrĂŞcz przeciwnie.

Cytat: koliberek33
Wszak rozbicie na czêœci pierwsze, to nie zabicie istnienia. I nie pójdzie siê na lekcje, których siê nie pozna³o, tylko w³aœnie jeszcze raz od nowa, dlatego mówiê i znowu: "troglodyci los" i a¿ tak do skutku, a¿ ustalimy siê w Œwiadomoœci, ¿e nie warto siê opóŸniaÌ, jeœli dooko³a same szanse. Przyroda sobie nawet na to nie pozwala. Ma swój rytm, chyba, ¿e zak³óci go cz³owiek, ale to i tak on za to poniesie odpowiedzialnoœÌ.

Dok³adnie<. A apropos "troglodyciego losu", to podejmuj¹c dyskusjê z co-poniektórymi tutaj na forum, mia³em nie raz wra¿enie, ¿e w³aœnie zaczynam od pocz¹tku. Radzê wiêc wzi¹Ì sobie do serca to, co powiedzia³ tu< koliberek33.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 10, 2009, 11:47:51 wysłane przez PHIRIOORI » Zapisane
koliberek33
Gość
« Odpowiedz #154 : Wrzesień 10, 2009, 11:20:27 »

DziĂŞkujĂŞ Ci Sza-Nowny PHIRIOORI za wczeÂśniejszÂą wyczerpujÂącÂą odpowiedzieĂŚ. Podobnie, acz nie tak precyzyjnie  i mÂądrze sobie konkludowaÂłem. Wniosek prosty: na pytania zawsze znajdÂą siĂŞ odpowiedzi. Pytajmy siĂŞ wci¹¿ zatem i z pokorÂą. Amen!

koliberek33 UÂśmiech

Agawa
Gość
« Odpowiedz #155 : Wrzesień 10, 2009, 16:11:39 »

Moim zdaniem wszystkie ryby w Âłowicy naÂśladujÂą te "ryby kierowniczki", ktĂłre pÂłynÂą z przodu. Nie naleÂży siĂŞ tu dopatrywaĂŚ jakiegoÂś "mĂłzgu zbiorowego", bo kaÂżda taka rybka ma swĂłj mĂłzg i myÂśli samodzielnie, ale wzoruje siĂŞ na tych, ktĂłre sÂą z przodu Âławicy, bo ma do nich zaufanie.
wracaj¹c do rybek i ³awic, bardziej by³abym za tym, ¿e rybki te które w'wy³amuj¹ sie z szeregu' ;] raczej intuicyjnie okreœlaja sobie jak maj¹ p³yn¹Ì(oczywiœcie ca³y czas kieruj¹c sie tez kierunkiem obranym przez Matkekierowniczke:), ale przy tym wiedz¹ ¿e maja upodobniÌ sie do du¿ej ryby - ochrona przed drapie¿nikami, dziwnie by wygl¹da³o, gdyby wszystkie rybki w u³amku sekundy wykona³y zwrot, nienaturalnie troche
no i wÂłaÂściwie zgadzam sie z Symeonem MrugniĂŞcie
a i sorry, ze znowu o rybkach,
pzdr

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 10, 2009, 16:32:41 wysłane przez Agawa » Zapisane
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #156 : Wrzesień 10, 2009, 16:27:13 »

<a href="http://www.youtube.com/v/CgRXO0uicn8&amp;hl=pl&amp;fs=1&amp;" target="_blank">http://www.youtube.com/v/CgRXO0uicn8&amp;hl=pl&amp;fs=1&amp;</a>

a oto "ludzka Âławica"

zwróÌcie uwagê na koordynacjê ruchów i pod¹¿anie za "kierowniczk¹"

czy nimi teÂż kieruje "mĂłzg zbiorowy"?

;P
Thotal
Gość
« Odpowiedz #157 : Wrzesień 10, 2009, 20:49:29 »

Val Dee,
masz racjĂŞ, Âże ludzie majÂą potrzebĂŞ Âżycia w stadzie, wÂłasnie tÂą potrzebĂŞ wykorzystujÂą ci. ktĂłrzy nad stadem lubiÂą mieĂŚ wÂładzĂŞ. Aerobik jest wymysÂłem ludzi niezaleÂżnych, nowatorskich, ale czy gimnastyka, joga itp sÂą dopuszczalne przez dominujÂącÂą religiĂŞ?

Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #158 : Wrzesień 10, 2009, 20:51:06 »

czy gimnastyka, joga itp sÂą dopuszczalne przez dominujÂącÂą religiĂŞ?

owszem UÂśmiech
Thotal
Gość
« Odpowiedz #159 : Wrzesień 10, 2009, 20:55:40 »

A czytaÂłeÂś, co Posadzki prezentowaÂł w postach Artqa i jemu podobnych?

Val Dee
Gość
« Odpowiedz #160 : Wrzesień 10, 2009, 20:57:52 »

a ostatnio spotkaÂłem siĂŞ z medytacjÂą chrzeÂścijaĂąskÂą

a co do gimnastyki - w zdrowym ciele - zdrowy duch Chichot
Thotal
Gość
« Odpowiedz #161 : Wrzesień 10, 2009, 21:01:47 »

Wreszcie, po malutku zaczynamy siĂŞ rozumieĂŚ... to dobrze MrugniĂŞcie

arteq
Gość
« Odpowiedz #162 : Wrzesień 10, 2009, 21:06:03 »

MĂłgÂłbyÂś sprecyzowaĂŚ co miaÂłeÂś na myÂśli piszÂąc "i jemu podobnych"?
east
Gość
« Odpowiedz #163 : Wrzesień 10, 2009, 21:12:41 »

A w kwestii przekonania Jannneth ( ba - pewnoÂści ) co do kierowniczej roli mĂłzgu u ludzi polecam zimny prysznic :
"Francuscy lekarze ze zdumieniem dowiedzieli siĂŞ, Âże 44-letni normalnie funkcjonujÂący mĂŞÂżczyzna niemal nie ma... mĂłzgu.
50-75% redukcja mĂłzgu nie oznacza jego Âśmierci, pozostaje 25-50% aktywnej w peÂłni czĂŞÂści mĂłzgu. (..)
CzĂŞÂściowa redukcja, obumarcie czy amputacja nie oznacza braku narzÂądu czy jego Âśmierci. W tym zdaniu:

44-letni normalnie funkcjonujÂący mĂŞÂżczyzna niemal nie ma... mĂłzgu.
( ..) s³owo "niemal" robi ogromn¹ ró¿nicê, jeœli mówimy o 50-75% redukcji.
O jakimÂś zimnym prysznicu mĂłwiÂłeÂś?
[/quote]
Janneth , mówimy o MÓZGU , czyli nie przypadkowo takim tworze, który ma tak± a nie inn± budowê . Naukowcy rozpisali dok³adnie która czê¶æ mózgu odpowiada za co w organizmie ludzkim. Wszelkie operacje na mózgu odbywaj± siê w mo¿liwie jak najmniej inwazyjny sposób, aby nie uszkodziæ wa¿nych funkcji tego organu, a zatem równie¿ podstawowych funkcji ¿yciowych.
Ty jednak beztrosko uwaÂżasz, Âże nawet brak 75% mĂłzgu to pikuÂś i w ogĂłle nie ma sprawy.
Zauwa¿, ¿e jeœli odetniesz jedn¹ po³owê mózgu od drugiej to cz³owiek utraci mo¿liwoœÌ koordynacji pisania /czytania/mowy/czucia i pojawia siê wiele ró¿nych dysfunkcji.
A MY MÓWIMY TU O NIEMAL ZUPE£NYM BRAKU MÓZGU !!
MogĂŞ sobie wyobraziĂŚ, ze w jakiÂś sposĂłb czÂłowiek moÂże zrekompensowaĂŚ sobie utratĂŞ 1/3  mĂłzgu, ale jakieÂś tam dysfunkcje pozostajÂą. My mĂłwimy o utracie powiedzmy 90% mĂłzgu i normalnym funkcjonowaniu !!. WidziaÂłaÂś zdjĂŞcie RTG na tej stronie, ktĂłrÂą podaÂłem ?
Nie moÂżna twierdziĂŚ sobie ,Âże na przykÂład tracÂąc 75% rĂŞki moÂżemy dalej swobodnie pisaĂŚ na klawiaturze.

Val Dee, proponuje nie czepiaĂŚ siĂŞ poziomu IQ 75 MrugniĂŞcie I tak caÂłkiem nieÂźle jak na urzĂŞdnika UÂśmiech

pozdr
East
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #164 : Wrzesień 10, 2009, 21:18:02 »

niezupeÂłnie east jest tak jak piszesz

jest znany przypadek dziewczynki której lekarze musieli usun¹Ì jedn¹ pó³kulê mózgu
dziewczynka nie sta³a siê warzywem - funkcjê przejê³a druga pó³kula

mĂłzg ma niezwykÂłe moÂżliwoÂści adaptacji - czÂłowiek jeszcze wszystkiego nie zbadaÂł ale jest na dobrej drodze
janneth

Skryba, jakich maÂło

Punkty Forum (pf): 23

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #165 : Wrzesień 10, 2009, 21:29:08 »

East - ja nie bagatelizujĂŞ rewelacyjnoÂści tej sytuacji, nie zrozum mnie Âźle. Na podstawie oryginalnego ÂźrĂłdÂła dowiesz siĂŞ, Âże dziĂŞki przypadkowi tego faceta lekarze odkryli, Âże mĂłzg potrafi sobie poradziĂŚ z czĂŞÂściowym uszkodzeniem bÂądÂź redukcjÂą poprzez przejmowanie funkcji czĂŞÂści juÂż nie aktywnych przez te, ktĂłre nadal sÂą w peÂłni sprawne.
Jest teÂż wyraÂźnie napisane, Âże ten czÂłowiek choruje od kilkudziesiĂŞciu lat juÂż i to wÂłaÂśnie podczas tego dÂługiego okresu trwaÂła adaptacja "utraconych" czynnoÂści przez zdrowe czĂŞÂści mĂłzgu, w dodatku caÂły ten czas trwaÂło leczenie.
Jedyne, co mi na myœl przysz³o po przeczytaniu tego newsa to to, ¿e nasze mózgi s¹ naprawdê niesamowite i powinniœmy d¹¿yÌ do poznania ich mo¿liwoœci. Aaaa... i ¿e mózgu trzeba u¿ywaÌ ca³y czas, w ka¿dej sytuacji i nim rozpracowywaÌ zagadnienia np. reinkarnacji (wspominam, by nie odchodziÌ ju¿ od tematu). Nieu¿ywane organy zanikaj¹ Chichot

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Thotal
Gość
« Odpowiedz #166 : Wrzesień 10, 2009, 21:32:31 »

CzÂłowiek jako badacz jest zawsze na dobrej drodze...
Dobrze gdy cz³owiek otwiera nowe mo¿liwoœci dla siebie i wszystkich wokó³...
Dobrze jest, jak czÂłowiek roznosi wiedzĂŞ wszĂŞdzie gdzie moÂże...

Symeon
Gość
« Odpowiedz #167 : Wrzesień 10, 2009, 21:55:39 »

czy gimnastyka, joga itp sÂą dopuszczalne przez dominujÂącÂą religiĂŞ?

owszem UÂśmiech

Val Dee, dopóki to jest tylko gimnastyka, to Koœció³ tego nie zabrania, ale kiedy mamy do czynienia z powtarzaniem dziwnych mantr do róznych obcych chrzeœcijaùstwu "bo¿ków", to wtedy Koœció³ tego zabrania. Poczytaj troche na ten temat, gdzieœ zamieszcza³em linka. Tak z grubsza powiem, ¿e niebezpieczeùstwo wynikaj¹ce z uprawiania tak zwanej jogi wynika z otwarcia siê podczas jej uprawiania na niebezpieczn¹ energiê kundalini.
ptak
Gość
« Odpowiedz #168 : Wrzesień 10, 2009, 21:58:58 »

Dobrze jest, jak czÂłowiek roznosi wiedzĂŞ wszĂŞdzie gdzie moÂże...

„PĂłjdÂź dzieciĂŞ, ja CiĂŞ uczyĂŚ ka¿ê” - to sÂłowa wyryte na pomniku Marii Konopnickiej …
Pomnik w mieÂście jej urodzenia, zapomniany i zdewastowany, gdzie jeno go³êbie na gÂłowie wieszczki wiedzĂŞ roznoszÂą …
OczywiÂście, nie sugerujĂŞ podobnego losu Thotalowi …  DuÂży uÂśmiech

Pozdrawiam  UÂśmiech
Thotal
Gość
« Odpowiedz #169 : Wrzesień 10, 2009, 22:22:38 »

Ale¿ Ptaku, iloœÌ wiedzy wyp³ywaj¹ca z Twojej postawy jest du¿o bardziej godna pochwa³y ni¿ moja skromna (choÌ ci¹gle egotyczna) i niedoskona³a osobowoœÌ. Jakie pomniki, jakie go³êbie, a co z "kupami"?...

Pozdrawiam humorystycznie - Thotal UÂśmiech
ptak
Gość
« Odpowiedz #170 : Wrzesień 10, 2009, 22:32:49 »

Kupy, Thotalu uÂżyÂźniajÂą ugory, zaÂś martwe pomniki i Âżywe go³êbie dajÂą do myÂślenia …  DuÂży uÂśmiech

Pozdrawiam optymistycznie, ptak  UÂśmiech
koliberek33
Gość
« Odpowiedz #171 : Wrzesień 11, 2009, 00:07:05 »

"Kupie" los" szansĂŞ "inkarnowania" daÂł
w cykadĂŞ, motyla, lubo jaki kwiat
gorzej z pomnikiem - ten jak nic
przechlapane  i p....ane  Âżycie ma. DuÂży uÂśmiech

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2009, 00:08:43 wysłane przez koliberek33 » Zapisane
jeremiasz
Gość
« Odpowiedz #172 : Wrzesień 11, 2009, 09:09:56 »

Val Dee,
godne podziwu jest to, Âże z takim zapaÂłem wyszukujesz filmy i informacje o tym jak to rybki sobie pÂływajÂą.

Przypomina mi to sytuacjĂŞ kiedy dawniej ludzie uwaÂżali Âże Ziemia jest pÂłaska.
Bo tak "naprawdĂŞ" jest pÂłaska.

Czy ktĂłryÂś z nas widziaÂł kulistÂą ZiemiĂŞ?.. Chyba na globusie albo na zdjĂŞciu z orbity.
No, chyba Âże naleÂżymy do tej garstki ludzi, ktĂłra byÂła w kosmosie.

WyobraÂźmy sobie, Âże Âżyjemy np. 1000 lat temu. Nie mamy globusĂłw, nie ma Âżadnych rakiet, satelitĂłw, itp
¯yjemy sobie spokojnie, pasiemy krowy na ³¹ce...
Czy przyszÂła by nam do gÂłowy myÂśl o tym Âże Ziemia moÂże byĂŚ kulista?
To przecie¿ bzdura. Dooko³a widaÌ, ¿e Ziemia jest p³aska jak stó³.
Na dodatek wszyscy naokoÂło powtarzajÂą - Ziemia jest pÂłaska. Mama, tata, znajomy duchowny czy uczony.

AÂż pewnego dnia pojechaliÂśmy nad morze.

Z portu wypÂływa statek. Jest juÂż daleko, ledwie go widzisz.
Staje siĂŞ coÂś dziwnego - statek znika w wodzie - najpierw kadÂłub, potem nadbudĂłwka, przez jakis czas widzisz jeszcze wierzchoÂłki masztĂłw, aÂż znika caÂłkiem.

To pewnie mgÂła, albo jakieÂś zÂłudzenie - tak sobie tÂłumaczymy - przywidziaÂło mi siĂŞ.
MoÂże jest tak daleko, Âże oko nie potrafi juÂż go dostrzec, moÂże fale go przesÂłaniajÂą...
Itp.
PrĂłbujemy tÂłumaczyĂŚ wszelkimi sposobami to co widzimy.

Podchodzi ktoÂś i mĂłwi - To zjawisko wskazuje na to, Âże Ziemia jest kulista.

Jak to - pytamy?. Jak to moÂżliwe, Âże kulista?
Przecie¿ ludzie po drugiej stronie musieliby spa¶æ a to przecie¿ niemo¿liwe. Przecie¿ WIDZÊ ¿e jest p³aska. To przecie¿ niemo¿liwe, ¿eby wszyscy których znam byli w b³êdzie.
Przecie¿ wszystko na to wskazuje - woda w jeziorze jest idealnie prosta a nie wypuk³a, przecie¿ gdyby Ziemia by³a wypuk³a toby siê przela³a na jak¹œ stronê, itp..

Nie nie... przyjacielu, to sÂą jakieÂś bzdury. PomieszaÂło ci siĂŞ w gÂłowie, odejdÂź bo opowiadasz idotyzmy.

KtoÂś inny patrzy w tym czasie w niebo, gdzie wschodzi KsiĂŞÂżyc.
ParĂŞ dni temu byÂł nĂłw, teraz z dnia na dzieĂą KsieÂżyca "przybywa".
 - Ot dziwne zjawisko, jak to siĂŞ dzieje, Âże raz ten KsieÂżyc jest jak koÂło a raz jak roÂżek, a czasami w ogĂłle go nie ma?... - pyta sam siebie.
Idzie podÂłoÂżyĂŚ drwa do ogniska.
Kiedy przechodzi obok drzewa pomaraĂączy, w jednej sekundzie caÂła tajemnica KsiĂŞÂżyca rozgrywa siĂŞ na jego oczach. ÂŚwiatÂło ogniska oÂświetlajÂąc owoce podsuwa mu odpowiedÂź:
- czy to moÂżliwe, Âże KsiĂŞÂżyc jest kulÂą?.... - pyta sam siebie.
I jeÂżeli ma szczĂŞÂście, jeÂżeli nie wierzy w oficjalnÂą doktrynĂŞ, to byĂŚ moÂże zaryzykuje takÂą myÂśl.
I moÂże takÂże pomyÂśli, Âże jeÂżeli KsiĂŞÂżyc jest kulÂą to byĂŚ moÂże Ziemia takÂże.

I ta myœl, kie³kuj¹c to tu, to tam, przybieraj¹c na sile, stopniowo bêdzie wypieraÌ oficjaln¹ naukê o tym, ¿e Ziemia jest p³aska i wsparta na ¿ó³wiach.

A¿ pewnego dnia Magellan op³ynie Ziemiê przedstawiaj±c DOWÓD na kulisto¶æ naszego pado³u.

Pora koĂączyĂŚ tĂŞ historyjkĂŞ.

Val Dee: z zapaÂłem szukasz fimĂłw pokazujÂących mi, Âże Ziemia jest pÂłaska. I masz racjĂŞ.
A ja pokazuje Ci przyk³ady pokazuj¹ce, ¿e czasami, w niektórych przypadkach to co widzimy k³óci siê z tym, ¿e Ziemia jest p³aska.

Ja nie wiem czy myÂślimy mĂłzgiem czy myÂślimy czymÂś poza mĂłzgiem.
NIE WIEM. MoÂże pewnego dnia doÂświadczĂŞ jakiegoÂś dziwnego stanu i wtedy bĂŞdĂŞ wiedziaÂł.
Ale nie bojĂŞ siĂŞ zaryzykowaĂŚ tezy - Âże to nie mĂłzgiem myslimy.

Mam lepszy pomysÂł.
Hey, wy wszyscy zwolennicy, ktĂłrzy uwaÂżacie Âże myÂślimy mĂłzgiem.
Poka¿cie mi DOWÓD na to, ¿e mózg to siedlisko naszego "JA".
Bardzo chciaÂłbym siĂŞ myliĂŚ i przyznaĂŚ Wam racjĂŞ.  ÂŻyÂłbym wtedy znacznie spokojniej.
Ale wy po prostu nie macie takiego dowodu.

Jedyne co macie to zapewnienia "naukowcĂłw", ktĂłrych skostniaÂłe poglÂądy staÂły siĂŞ ostatnio swoistÂą religiÂą. Nie wolno mieĂŚ innych, bo nauka twierdzi inaczej.  A moÂże to juÂż nie jest nauka. MoÂże to "naukoreligia"?

Do przemyÂślenia.

pozdrawiam

Edit1: Kiedy pytamy "Ja?" co najmniej zastanawiajÂące jest to, Âże pokazujemy na Âśrodek klatki piersiowej a nie na gÂłowĂŞ...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2009, 09:19:11 wysłane przez jeremiasz » Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #173 : Wrzesień 11, 2009, 09:38:23 »

Jeremiasz UÂśmiech Bardzo ciekawe ....bardzo .MyÂślĂŞ Âże masz duÂżo racji ,naukowcy trzymajÂą siĂŞ swoich poglÂądĂłw ÂściÂśle naukowych,ale przecieÂż jak juz wiadomo nauka ciÂągle siĂŞ rozwija  i moÂże nasi forumowi naukowcy zmieniÂą zdanie UÂśmiech
MoÂże kiedys zaakceptujÂą sÂłowo reinkarnacja,moÂże bĂŞdzie kiedys to sÂłowo jako kierunek studiĂłw CoÂś

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #174 : Wrzesień 11, 2009, 10:15:05 »

no ja nie wiem co napisaĂŚ

dyskusja z TobÂą jeremiaszu wyglÂąda tak:
jeremiasz: - reinkarnacja jest
sceptyk: - nie ma, nie ma na to Âżadnych dowodĂłw
j: - jest reinkarnacja, popatrz na ÂławicĂŞ rybek
s: - [tu nastĂŞpujĂŞ wytÂłumaczenie zachowania rybek w Âławicy] ale co to ma wspĂłlnego z reinkarnacjÂą?
j: - reinkarnacja jest, ludzie nie robiÂą tak jak rybki
s: - [odniesienie do zachowania tÂłumu, pokazanie wynikĂłw badaĂą, filmik z aerobiku]nadal nie wiem co to ma wspĂłlnego z reinkarnacjÂą
j: - Ziemia jest pÂłaska! tu nie wiem nadal czy to ma jakiÂś zwiÂązek z reinkarnacjÂą

no co ja mogĂŞ teraz napisaĂŚ?

hmmm... widzisz dawniej ludzie myÂśleli Âże Ziemia jest pÂłaska - nauka pokazaÂła Âże jest okragÂła

jak zaczniesz tworzyĂŚ teoriĂŞ niepotwierdzonÂą przez naukĂŞ to to bĂŞdzie tylko teoria
teoria o reinkarnacji jest teoriÂą Âźle skonstruowanÂą i po prostu gÂłupiÂą

bo jak chcesz udowodniÌ jej s³usznoœÌ?
opowiesz mi Âże Ci siĂŞ Âśni Âże byÂłeÂś egipskim faraonem? a moÂże mrĂłweczkÂą?

nie wiem gdzie mo¿e byÌ Twoje JA - prawdopodobnie w jakimœ innym œwiecie bo moje jest w mojej g³owie w po³¹czeniu neuronów

nic siê nie k³óci - ja nie pokazujê filmików ¿e ziemia jest p³aska
raczej ¿e jest okr¹g³¹
znajdujê dowody (akurat w postaci filmików lub artyku³ów popularnonaukowych) na potwierdzenie swoich s³ów

a jakie sÂą argumenty na potwierdzenie reinkarnacji?
jest jeden

"bo TAK" i tyle...
Strony: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: