Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 07:44:32

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 ... 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 [17] 18 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Reinkarnacja ...  (Przeczytany 216663 razy)
0 u¿ytkowników i 8 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
zelka10
Go¶æ
« Odpowiedz #400 : Wrzesieñ 09, 2011, 12:42:46 »

To jest przera¿aj±ce troche, sk±d wiem czy mój ch³opak nie by³ kiedy¶ moj± matk±:| ochyda...
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 4934

KIN 213

« Odpowiedz #401 : Wrzesieñ 09, 2011, 12:46:27 »

To jest przera¿aj±ce troche, sk±d wiem czy mój ch³opak nie by³ kiedy¶ moj± matk±:| ochyda...

nie ma siê co martwiæ zawczasu, jak przejdziemy,-
to i nasze ca³e postrzeganie siebie i wszystkiego naoko³o te¿ siê zmieni Mrugniêcie
http://www.shaumbra.pl/kreacje/planeta_ziemia/3_i_4_gestosc.html

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
zelka10
Go¶æ
« Odpowiedz #402 : Wrzesieñ 09, 2011, 13:55:33 »

Jeszcze raz, aby jasno¶æ by³a : kazirodztwo dotyczy genetyki . I to jest niedobre, niepo¿±dane, chore.
Nie mo¿na mówiæ o kazirodztwie w sensie duchowym , a reinkarnacja to wêdrówka dusz.

Wed³ug mnie to nie dotyczy genetyki...to jest duchowa sprawa, rodziców kochasz jak rodziców, siostre jak siostre a miedzy mêzem/¿on± a tob± s± ca³kiem inne relacje.
Mam nadzieje,ze ta wasza reinkarnacja nie istnieje. Straszne by³oby nie pamietaæ swojego ¿ycia, swoich bliskich, tego co sie kocha³o robiæ tu na ziemi, wspomnieñ. Skoro zbieramy doswiadczenia to po co skoro zapomnimy po ¶mierci o nich. Najgorsze w tej waszej reinkarnacji, ¿e wszyscy z wszystkimi sie ruch*** jak króliki. To jest jaka¶ masakra. 
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #403 : Wrzesieñ 09, 2011, 14:47:44 »

...to jest duchowa sprawa, rodziców kochasz jak rodziców, siostre jak siostre a miedzy mêzem/¿on± a tob± s± ca³kiem inne relacje.
Mam nadzieje,ze ta wasza reinkarnacja nie istnieje. Skoro zbieramy doswiadczenia to po co skoro zapomnimy po ¶mierci o nich. Najgorsze w tej waszej reinkarnacji, ¿e wszyscy z wszystkimi sie ruch*** jak króliki. To jest jaka¶ masakra. 

w³a¶nie w tym rzecz, ¿e to nasze egoistyczne podej¶cie do mi³o¶ci sankcjonujemy sami, kogo i jak nale¿y kochaæ,-
to b³±d lepiej kochaæ ca³o¶æ zaczynaj±c od siebie- mi³o¶ci± bezwarunkow±.
Rzecz w tym, ¿e po¶mierci niczego nie zapominamy, a dopiero po narodzinach.

PS. królikom to jako¶ nie przeszkadza Mrugniêcie
..w "Modzie na sukces" zreszt± te¿ nie Du¿y u¶miech

pozdr. U¶miech
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 09, 2011, 14:52:23 wys³ane przez songo1970 » Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
east
Go¶æ
« Odpowiedz #404 : Wrzesieñ 09, 2011, 15:58:36 »

Zelka10
Straszne by³oby nie pamietaæ swojego ¿ycia, swoich bliskich, tego co sie kocha³o robiæ tu na ziemi, wspomnieñ
A tak napisz mi z rêk± na sercu, ¿e wszystko pamiêtasz Z TEGO ¯YCIA . Ja nie pamiêtam wszystkiego dzieciñstwa , wiele spraw widzê inaczej, bo z innej perspektywy. To, co dla mnie by³o wa¿ne jako dziecka, dzi¶ w ogóle nie pamiêtam. Swoje ¿ycie "pamiêtasz" zawsze tylko z perspektywy dnia dzisiejszego. Inaczej wspomina siê minion± pierwsz± mi³o¶æ, nie budzi ona ju¿ w Tobie emocji jak kiedy¶. Dostrzegasz inne jej aspekty ni¿ by³y wa¿ne wtedy.
Mimo to i tak podobno ka¿da sekunda naszego ¿ycia jest zapisana w holograficznej pamiêci ..  Pola ( pola Akashy, Pola punktu zerowego ), tylko gorzej ju¿ z dostêpem do tych informacji. Ten zapis le¿y poza mózgiem, wiêc raczej nie ma problemu by¶ kiedy¶ do niego wróci³a, w innym ¿yciu i to jest mo¿liwe poprzez regresjê hipnotyczn±. Trzeba tylko wy³±czyæ interpertatora , jakim jest umys³ zbudowany z wyobra¿añ i to¿samo¶ci.

Byæ mo¿e - taka moja teoryjka - umys³ jest jedyn± przes³on± dla pamiêci poprzednich wcieleñ.
zelka10
Go¶æ
« Odpowiedz #405 : Wrzesieñ 09, 2011, 17:21:32 »

east mo¿e siê zdziwisz ale pamietam mase rzeczy z mojego ¿ycia oraz z dzieciñstwa. Niektóre s± u¶pione i wracaj± co jaki¶ czas przypomniane podobn± chwil± lub jakim¶ czynnikiem. W pewnym stopniu to one wp³ywaj± na "dzieñ dzisiejszy" na to jak czuje i kim jestem.
Ka¿dy w co¶ wierzy i znajduje wyt³umaczenie dla swojej wiary ty wierzysz w reinkarnacje i to jak j± t³umaczysz. Byc mo¿e s± przypadki,¿e kto¶ wróci³ ale wg mnie to jest jaka¶ ma³a czê¶æ ludzi...byæ mo¿e jest to jaki¶ b³±d w tej ca³ej "machinie".
Ja mam swoj± wiare i cieszê siê z tego ¿e nie musze wierzyc w to co ty.
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #406 : Wrzesieñ 09, 2011, 19:31:24 »

ja os. to w pe³ni szanujê i interesujê siê innymi punktami widzenia spraw,-
to dopiero daje ca³okszta³t naszego ogl±du rzeczywisto¶ci U¶miech

Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #407 : Wrzesieñ 09, 2011, 21:09:20 »

Nie jestem specjalist± w sprawach reinkarnacji, ale pozwolê sobie na ma³e sprostowanie wypowiedzi >Zelka'i<:

Cytat: Zelka
Skoro zbieramy doswiadczenia to po co skoro zapomnimy po ¶mierci o nich.

W moim postrzeganiu tej sprawy nie zapominamy naszych do¶wiadczeñ zaraz po ¶mierci, a dopiero po ponownym wcieleniu, a dok³adniej narodzeniu (choæ to jedno i to samo).

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
east
Go¶æ
« Odpowiedz #408 : Wrzesieñ 10, 2011, 11:08:40 »

zelka10

To ja te¿ sprostujê -nie wierzê w reinkarnacjê, ale wydaje mi siê ona logiczna oraz prawdopodobna i dlatego jej nie odrzucam. Wierzyæ to mo¿na sobie we wszystko.

W pewnym stopniu to one wp³ywaj± na "dzieñ dzisiejszy" na to jak czuje i kim jestem.
No w³a¶nie - wp³ywaj±, ale wspomnienia nie s± ju¿ do¶wiadczeniem w czasie rzeczywistym, s± jak±¶ ich przybli¿on± wersj± zniekszta³con± o to, kim jeste¶ teraz. Zachodzi tu sprzê¿enie zwrotne pomiêdzy dzisiejszym ja , a wspomnieniem , które kszta³tuje zwrotnie to , czym/kim siê czujemy teraz.
Poczucie "ja" wyp³ywa z to¿samo¶ci.
Gdyby tak pamiêtaæ swoje wszystkie ¿ycia (zak³adaj±c prawdziwo¶æ reinkarnacji) , to jedynie kontynuowaliby¶my nasz± pierwsz± to¿samo¶æ zamiast spróbowaæ czego¶ ca³kowicie nowego. I dlatego dobrze, ¿e nie pamiêtamy tego co by³o przed narodzinami. Gdyby¿ jeszcze tak wraz z pamiêci± wykasowa³a siê karma Mrugniêcie Czasami lepiej nie wiedzieæ ...

Niekiedy  ta pamiêæ reinkarnacyjna mo¿e byæ na tyle silna, ¿e na przyk³ad mamy czasem wra¿enie, ¿e kogo¶ znamy od wieków, chocia¿ go dopiero co spotkali¶my. Mo¿na by "winiæ" za to reinkarnacje, gdyby nie to, ¿e istnieje te¿ teoria wielo¶wiatów w których prze¿ywamy nasze ¿ycia inaczej (równolegle z obecnym ¿yciem ) i mo¿e w³a¶nie w tamtym ¿yciu znamy tego kogo¶ bardzo dobrze.
Wielo¶wiaty s± ca³kiem realn± teori± bo wyja¶niaj± dlaczego komputer kwantowy wykonuje obliczenia w sekundy, kiedy ten binarny potrzebowa³by wieku ca³ego Wszech¶wiata (13,7 mld lat ) na podanie tego samego rozwi±zania. Otó¿ komputer kwantowy wykonuje czê¶æ obliczeñ w wielu ¶wiatach jednocze¶nie !

Aby jeszcze bardziej zamotaæ z³ó¿my reinkarnacje z wieloma ¶wiatami Mrugniêcie

Nieee, lepiej uwierzyæ ¿e od razu idziemy do nieba. Tak jest pro¶ciej i bezpieczniej.  Mrugniêcie
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #409 : Wrzesieñ 10, 2011, 11:17:51 »

Nieee, lepiej uwierzyć że od razu idziemy do nieba. Tak jest prościej i bezpieczniej.  Mrugniêcie

na tym polega marketing religijny, sprzedają się najbardziej pożądane "modele" istnienia..

Aby jeszcze bardziej zamotać złóżmy reinkarnacje z wieloma światami

jest coś takiego jak Brzytwa Ockhama, z drugiej strony można jako kontre podać terorię Superskalarności,-
i tak nie jest prościej- w ogóle  Mrugniêcie

PS. "Nie jest bardziej zaskakujące narodzić się dwa razy, niż raz" [Wolter]
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 10, 2011, 11:58:56 wys³ane przez songo1970 » Zapisane

Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #410 : Wrzesieñ 10, 2011, 22:18:48 »

Wierzyæ mo¿na w wiele ró¿nych dziwnych rzeczy...
Natomiast WIEM, ¿e;
- nie jestem swoim umys³em
- moje cia³o jest niewielk± czê¶ci± ca³ego JA
- jestem nieograniczon± (tym ¿yciem) ¶wiadomo¶ci±

Reszty mogê siê domy¶laæ, mogê wierzyæ w nieskoñczon± ilo¶æ wariantów...

Pozdrawiam - Thotal:)
east
Go¶æ
« Odpowiedz #411 : Wrzesieñ 22, 2011, 17:55:46 »

Fragment z "Transferingu Rzeczywisto¶ci " Zelanda Vadima. Kto zna ?

Rewelacyjny fragment odnosz±cy sie do reinkarnacji :

Mo¿na by pomy¶leæ, ¿e Bóg nie ma lepszego zajêcia ni¿ wychowywaæ niesumienne dzieci, i przy tym, mimo swej wszechmocy, ma z tym procesem wychowawczym k³opoty. Zamiast tego, by odp³acaæ grzesznikowi za ¿ycia, Bóg z jakiego¶ powodu odk³ada karê na potem, chocia¿ karaæ cz³owieka za to, czego ten nie pamiêta nie ma ¿adnego sensu.
Jest jeszcze inna wersja wyja¶niaj±ca nierówno¶ci, która daje nadziejê, ¿e obecnie cierpi±cy niedostatek otrzymaj± szczodr± rekompensatê, lecz znowu: albo w niebiosach, albo w kolejnym ¿yciu. Jak by nie by³o, wyja¶nienia tego typu nie s± w pe³ni zadowalaj±ce. Niewa¿ne, czy istniej± poprzednie i przysz³e ¿ycia, czy nie. Cz³owiek bowiem pamiêta i u¶wiadamia sobie tylko jedno, tera¼niejsze ¿ycie i pod tym wzglêdem jest ono jedyne.
Je¶li wierzyæ w przeznaczenie, to najlepszym lekiem na smutek bêdzie pogodzenie siê z losem. I znów znajduj± siê kolejne wyt³umaczenia w stylu: „Je¶li chcesz byæ szczê¶liwy, to po prostu taki b±d¼". B±d¼ optymist± i zadowalaj siê tym, co masz. Cz³owiekowi daje siê do zrozumienia, ¿e jest nieszczê¶liwy, bo jest wiecznie niezadowolony i zbyt wiele pragnie. A zadowolonym nale¿y byæ z definicji. Trzeba cieszyæ siê ¿yciem. Cz³owiek w zasadzie zgadza siê z tym, a jednocze¶nie jako¶ g³upio mu, gdy ka¿e mu siê z rado¶ci± wychodziæ naprzeciw szarej rzeczywisto¶ci. Czy¿by nie mia³ prawa pragn±æ czego¶ wiêcej? Dlaczego ma zmuszaæ siê do rado¶ci? Przecie¿ to tak, jakby zmuszaæ siê do mi³o¶ci.
Dooko³a wiecznie krz±taj± siê jacy¶ „o¶wieceni" osobnicy, którzy nawo³uj± do powszechnej mi³o¶ci i wybaczenia. Cz³owiek mo¿e naci±gn±æ na siebie tê iluzjê jak ko³drê na g³owê, by nie zderzaæ siê bezpo¶rednio z surow± rzeczywisto¶ci± i w rzeczy samej odczuwaæ ulgê. Ale w g³êbi duszy nie mo¿e zrozumieæ, dlaczego ma zmuszaæ siê do wybaczania tym, których nienawidzi i mi³owaæ tych, którzy s± mu obojêtni. Jak± ma z tego korzy¶æ? Jakie¶ takie nienaturalne to szczê¶cie... Wymuszone. Jakby rado¶æ, zamiast nadej¶æ sama przez siê, mia³a byæ wyciskana z nas niczym pasta z tubki

U¶miech
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #412 : Wrzesieñ 22, 2011, 20:40:01 »

Bardzo mi sie to podoba. Samo zycie.

Pozdrawiam .Rafaela
Linda
Go¶æ
« Odpowiedz #413 : Wrzesieñ 22, 2011, 21:32:26 »

U¶miech

Cytat: East
Kto zna ?

A ja znam..  U¶miech U¶miech :)Czytam w³a¶nie czwart± czê¶æ.

Moim zdaniem tekst ten nie mówi  wcale o stosunku Vadima do reikarnacji.Daje on tylko przyk³ady w jaki sposób ludzie, t³umacz± w³asn± ,niekorzystn± sytuacjê ¿yciow±.,W³asne niepowodzenia lepiej jest t³umaczyæ karm±,przeznaczeniem i innymi bzdetami ,niz wzi±¶æ ca³kowit± odpowiedzialnosc za swoje ¿ycie.W takim tonie tez  Vadim im odpowiada.. Dla wielu jest to bardzo wygodne wyt³umaczenie  swojej bezczynnosci.Nie jest wazne, czy istnieje kolejne ¿ycie i czy by³o poprzednie ,poniewaz naszym zadaniem jest sie skupic na obecnym i wziasc ca³kowita odpowiedzialnosc za nie.
Ciagle nam sie t³umaczy ze mamy myslec pozytywnie .nie wolno nam nienawidziec,trzeba kochac.On tego nie neguje ...Vadim krytykuje sposób przekazywania nam tych informacji przez "o¶wieconych"osobników,którzy ograniczaja sie do tego ,ze twierdza ,ze tak ma byæ..Kazdy z nas potrzebuje dok³adnych informacji ,co te emocje robia na poziomie fizycznym i duchowym cz³owieka i jaki maja wp³yw na nasza rzeczywisto¶c.W³asnie w ten sposób przekazuje nam Vadim t± wiedzê.Uczy nas jak unikac wahade³ i w sposób ¶wiadomy budowac rzeczywieto¶c .Odbiera nam mozliwosci usprawiedliwiania sie i zwalania na innych winy za to co nam sie przydarza. U¶miech U¶miech U¶miech
Tre¶c która zamie¶ci³e¶ znajduje sie chyba w drugiej czesci Transerfingu.W nastêpnych  bedziesz móg³ sie przekonac o stosunku Vadima  Zelanda do reikarnacji.Nie tylko wierzy w ni± ale podaje wiele przyk³adów wsród dzieci i doros³ych na dowód tego ¿e reikarnacja jest faktem. U¶miech

« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 22, 2011, 22:01:02 wys³ane przez Linda » Zapisane
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #414 : Wrzesieñ 23, 2011, 08:00:36 »

..ja bym powiedzia³ jeszcze, tak,
cz³owiek w swej "dziwnej" naturze jest tak skonstruowany, ¿e je¶li dzieje siê ¼le- to szuka przyczyny zazwyczaj na zewn±trz i poza sob±(typowe),-
a jak jest fajnie- to nie zastanawia siê w ogóle jak, i z czego to wynika.
Dlatego je¶li nie widzimy ³añcucha przyczynowo-skutkowego w swym ¿yciu- to ³atwiej zawsze zwaliæ winê na co¶, co jest "ciemn± si³±", która z premedytacj± niszczy szczê¶cie naszego ¿ycia na tej planecie. Czy pierwsze, lub drugie rozumowanie- jest jakim¶ dowodem za/przeciw istnieniu reinkarnacji?,-
raczej- Nie, choæ tu znowu k³ania siê natura cz³owieka, zawsze mo¿na znale¶æ teoriê która bêdzie pasowa³a do faktów, i dodatkowo jest po naszej my¶li,-
"a je¶li fakty mówi± co innego- tym gorzej dla faktów" Du¿y u¶miech

pozdr. U¶miech
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 23, 2011, 08:01:03 wys³ane przez songo1970 » Zapisane

Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #415 : Wrzesieñ 23, 2011, 10:00:04 »

Tematem  reinkarnacja zajmuje sie bardzo gleboko spirytyzm.  Allan Kardec jest autorem wielu ksiazek na temat reinkarnacji i zycia po smierci.
Bardzo ciekawa ksiazka jest "Ewangelia wedlug spirytyzmu" tego wlasnie autora. To jest adres do ksiegarni wysylkowej, gdzie mozna
kupic ksiazki o tym temacie.  http://www.rivail.pl/

Pozdrawiam serdecznie .Rafaela
janneth

Skryba, jakich ma³o

Punkty Forum (pf): 23

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 1642

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #416 : Styczeñ 24, 2012, 12:34:00 »

Jezus nazywal Jana Chrzciciela Eliaszem

''A je¶li chcecie przyj±æ, to on jest Eliaszem, który ma przyj¶æ. Kto ma uszy, niechaj s³ucha!”

Ostatnio spiera³am siê nad tym z kole¿ank± (oscylowa³y¶my wokó³ reinkarnacji, bo to chyba sztandarowy "dowód" na jej istnienie w Pi¶mie ¦w.) i dosz³y¶my do wniosku, ¿e nazbyt literalne traktowanie s³ów Biblii prowadzi do b³êdnych za³o¿eñ U¶miech

...co znalaz³y¶my:

Cytat: Ks. Malachiasza 3:23-24
23) Oto Ja po¶lê wam proroka Eliasza przed nadej¶ciem dnia Pañskiego, dnia wielkiego i strasznego. (24) I sk³oni serce ojców ku synom, a serce synów ku ich ojcom, abym nie przyszed³ i nie porazi³ ziemi [izraelskiej] przekleñstwem.

Obietnica, ¿e przed przyj¶ciem Mesjasza, objawi siê prorok Eliasz. Ale po co?

Cytat: Ew. Mateusza 17:9-13
(9) A gdy schodzili z góry, Jezus przykaza³ im mówi±c: Nie opowiadajcie nikomu o tym widzeniu, a¿ Syn Cz³owieczy zmartwychwstanie. (10) Wtedy zapytali Go uczniowie: Czemu wiêc uczeni w Pi¶mie twierdz±, ¿e najpierw musi przyj¶æ Eliasz? (11) On odpar³: Eliasz istotnie przyjdzie i naprawi wszystko. (12) Lecz powiadam wam: Eliasz ju¿ przyszed³, a nie poznali go i post±pili z nim tak, jak chcieli. Tak i Syn Cz³owieczy bêdzie od nich cierpia³. (13) Wtedy uczniowie zrozumieli, ¿e mówi³ im o Janie Chrzcicielu.

Po to, by naprawiaæ/odnawiaæ.
Wiêc czemu uczniowie b³yskawicznie pomy¶leli, ¿e ma na my¶li Jana Chrzciciela?

Zapowied¼ narodzin Jana Chrzciciela, wyg³oszona przez Anio³a Gabriela:
Cytat: Ew. £ukasza 1:15-17
(15) Bêdzie bowiem wielki w oczach Pana; wina i sycery piæ nie bêdzie i ju¿ w ³onie matki nape³niony bêdzie Duchem ¦wiêtym. (16) Wielu spo¶ród synów Izraela nawróci do Pana, Boga ich; (17) on sam pójdzie przed Nim w duchu i mocy Eliasza, ¿eby serca ojców nak³oniæ ku dzieciom, a niepos³usznych - do usposobienia sprawiedliwych, by przygotowaæ Panu lud doskona³y.

Bo Jan Chrzciciel narodzi³ siê z t± sam±, co Eliasz, pos³ug±. Do¶æ wyra¼nie za¶ ukazana jest rozdzielno¶æ obu tych postaci.

edit:
quetzalcoatl44, masz co¶ przeciw temu, aby te trzy nasze posty przenie¶æ do w±tku z reinkarnacj±?
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 24, 2012, 12:49:09 wys³ane przez janneth » Zapisane

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
quetzalcoatl44
Go¶æ
« Odpowiedz #417 : Styczeñ 24, 2012, 13:21:16 »

nie spoko mi to nie przeszkadza chyba ze Kiarze?U¶miech

no  ja tez w tym widze dowod na reinkarnacje..U¶miech

jest to kontynuacja proroctwa Izajasza, Jan Chrzciciel widzial w Jezusie mesjasza
i wcielenie Boga

Izaj. 40:3-4
3. G³os siê odzywa: Przygotujcie na pustyni drogê Pañsk±, wyprostujcie na stepie ¶cie¿kê dla Boga naszego!
4. Ka¿da dolina niech bêdzie podniesiona, a ka¿da góra i pagórek obni¿one; co nierówne, niech bêdzie wyrównane, a strome zbocza niech siê stan± dolin±!
Mat. 11:10 Oto Ja posy³am pos³añca mego przed tob±, który przygotuje drogê twoj± przed tob±.
Mat. 3:3-4 Albowiem ten ci to jest, o którym Izajasz prorok mówi³, wypowiadaj±c te s³owa: G³os wo³aj±cego na pustyni: Gotujcie drogê Pañsk±, Prostujcie ¶cie¿ki jego

£uk. 1:17 On to pójdzie przed nim w duchu i mocy Eliaszowej, by zwróciæ serca ojców ku dzieciom, a niepos³usznych ku rozwadze sprawiedliwych, przygotowuj±c Panu lud prawy.
Gdy my¶limy o Eliaszu - kojarzymy go z potê¿n± moc± Pana
Gdy my¶limy o Janie Chrzcicielu - kojarzymy go ze s³owami zwiastuj±cymi upamiêtanie
Je¿eli nawet Jan Chrzciciel czyni³ cuda, w Ewangeliach nie czytamy o nich.
Jego ¿yciem by³o wskazywaæ na Chrystusa...

Eliasz mordowal czcicieli Balla-Molocha i Asarte , - Zydzi oczekiwali takiego Eliasza
byc moze dlatego Jan Chrzciciel za popelnione "bledy..?" pokutowal i zginal meczenska smiercia...?

Takze Jezus najpierw przyszedl jako baranek, przy koncu czasu ma byc sedzia...

hm Kiara a powiedz czy AR-KA miala nadprzyrodzona moc ?U¶miech i po co wokol niej tyle zamieszania skoro to byla tylko pusta skrzynia?

« Ostatnia zmiana: Styczeñ 24, 2012, 13:21:59 wys³ane przez quetzalcoatl44 » Zapisane
janneth

Skryba, jakich ma³o

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #418 : Styczeñ 24, 2012, 13:42:35 »

Przenios³am zatem U¶miech

no  ja tez w tym widze dowod na reinkarnacje..U¶miech

Ja tego dowodu (na podstawie swojego ostatniego postu, twoich cytatów zreszt± równie¿) nie widzê U¶miech

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
quetzalcoatl44
Go¶æ
« Odpowiedz #419 : Styczeñ 24, 2012, 13:45:29 »

hm no nie wiem roznie to mozna odebrac wg mnie tak to brzmi U¶miech ale co wg Ciebie jest sprzeczne?
janneth

Skryba, jakich ma³o

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #420 : Styczeñ 24, 2012, 13:54:51 »

Cytat: Ew. £ukasza 1:15-17
(15) Bêdzie bowiem wielki w oczach Pana; wina i sycery piæ nie bêdzie i ju¿ w ³onie matki nape³niony bêdzie Duchem ¦wiêtym. (16) Wielu spo¶ród synów Izraela nawróci do Pana, Boga ich; (17) on sam pójdzie przed Nim w duchu i mocy Eliasza, ¿eby serca ojców nak³oniæ ku dzieciom, a niepos³usznych - do usposobienia sprawiedliwych, by przygotowaæ Panu lud doskona³y.

Jan Chrzciciel przyszed³ z tak± sam± misj± ("w duchu (...) Eliasza") i z takim samym namaszczeniem ("w mocy Eliasza"), jak Eliasz. Powy¿szy cytat do¶æ klarownie na ich roz³±czno¶æ wskazuje.

edit:
Sam to zreszt±, gdy pytali, wyja¶ni³:

Cytat: Ew. Jana 1:21-23
(21) Zapytali go: Có¿ zatem? Czy jeste¶ Eliaszem? Odrzek³: Nie jestem. Czy ty jeste¶ prorokiem? Odpar³: Nie! (22) Powiedzieli mu wiêc: Kim jeste¶, aby¶my mogli daæ odpowied¼ tym, którzy nas wys³ali? Co mówisz sam o sobie? (23) Odpowiedzia³: Jam g³os wo³aj±cego na pustyni: Prostujcie drogê Pañsk±, jak powiedzia³ prorok Izajasz.
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 24, 2012, 14:36:08 wys³ane przez janneth » Zapisane

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
janusz

Wielki gadu³a ;)

Punkty Forum (pf): 29

Wiadomo¶ci: 1370

« Odpowiedz #421 : Styczeñ 24, 2012, 13:56:18 »

Przypadek Jamesa Leininger`a

<a href="http://www.youtube.com/v/QFt-yWEkfVk?version=3&amp;amp;hl=pl_PL" target="_blank">http://www.youtube.com/v/QFt-yWEkfVk?version=3&amp;amp;hl=pl_PL</a>
quetzalcoatl44
Go¶æ
« Odpowiedz #422 : Styczeñ 24, 2012, 14:32:02 »

no tak roznie to mozna interpretowac ale wskazuje w kazdym razie na powiazanie Jana Chrzciciela i Eliasza, w kazdym razie nie mozna wykluczyc reinkarnacji U¶miech

""Otó¿ mówiê wam: Eliasz ju¿ przyszed³ i uczynili mu tak, jak chcieli, jak o nim jest napisane. (Mk 9,13)""

''26. Ale co¶cie wyszli widzieæ? Proroka? Owszem, powiadam wam, i wiêcej ni¿ proroka.
27. To jest ten, o którym napisano: Oto posy³am pos³añca mego przed tob±, który przygotuje drogê twoj± przed tob±.''
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 24, 2012, 14:32:56 wys³ane przez quetzalcoatl44 » Zapisane
janneth

Skryba, jakich ma³o

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #423 : Styczeñ 24, 2012, 14:34:57 »

quetzalcoatl44, w³a¶nie co¶ dopisa³am do swojego poprzedniego posta, co odpowiedzia³abym ci pewnie teraz.

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #424 : Styczeñ 24, 2012, 14:52:02 »

Bo Eliasz to funkcja -starca - mêdrca do przekazywania ustnego wiedzy w zgromadzeniu.
Pustyni± nazywano wówczas odosobnienie Qumran w stosunku do miast w których ¿yli inni Esseñczycy.

G³os- czyli prawo przekazywania ustnego starej wiedzy z jego opiniami liczono siê w zakonie gdy¿ uznawano go za mêdrca , czêsto jego g³os by³ decyduj±cy w sprawach zakonnych , ten kto posiada³ funkcjê g³os , tego zdanie by³o jednym z najwa¿niejszych w okre¶lony tematach.

Wystarczy analizowaæ bez fantazji z ciutk± wiedzy o zwyczajach zakonnych Esseñczyków w Qumran.

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 24, 2012, 15:59:36 wys³ane przez Kiara » Zapisane
Strony: 1 ... 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 [17] 18 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: