Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Email
|
 |
« : Wrzesień 05, 2009, 15:06:23 » |
|
ChciaÂłbym zogniskowaĂŚ w jednym miejscu wszelkie dywagacje o medytacji i podobnych technikach. Na temat medytacji wypowiadano ró¿ne opinie barziej lub mniej trafne. Nie zajmujÂąc Âżadnego stanowiska, zamieszczam artykuÂł, ktĂłry bardzo wyraÂźnie pokazuje pozytywne aspekty tej techniki. Zapraszam do dyskusji.  Maharishi Mahesh Yogi Efekt Maharishiego  JeÂżeli 1% ludnoÂści gminy, miasta lub kraju stosuje technikĂŞ Transcendentalnej Medytacji lub grupa osĂłb w liczbie odpowiadajÂącej co najmniej pierwiastkowi kwadratowemu z 1% ludnoÂści danego rejonu wspĂłlnie stosuje program TM-Sidhi, w spoÂłeczeĂąstwie automatycznie zmniejszajÂą siĂŞ negatywne tendencje, a wzrastajÂą pozytywne. SpadajÂą: przestĂŞpczoœÌ, konflikty zbrojne, liczba wypadkĂłw drogowych, liczba przyjĂŞĂŚ do szpitali, bezrobocie Wzrasta: rozwĂłj gospodarczy, dochĂłd na jednego mieszkaĂąca, liczba zgÂłoszeĂą patentowych, indeksy gieÂłdowe. Efekt ten zostaÂł potwierdzony na poziomie miasta, kraju i caÂłego Âświata. IstniejÂą trzy rodzaje Efektu Maharishiego: 1. Efekt Maharishiego – Poprawa jakoÂści Âżycia w spoÂłecznoÂści, w ktĂłrej 1% populacji stosuje technikĂŞ Transcendentalnej Medytacji. (Dla Polski jest to grupa okoÂło 400 tys. osĂłb) 2. Rozszerzony Efekt Maharishiego – Poprawa jakoÂści Âżycia w spoÂłecznoÂści, w ktĂłrej grupa stanowiÂąca pierwiastek kwadratowy z 1% populacji stosuje wspĂłlnie technikĂŞ Transcendentalnej Medytacji i Program TM-Sidhi. (Dla Polski jest to grupa okoÂło 1000 osĂłb) 3. Globalny Efekt Maharishiego – Zmniejszenie konfliktĂłw i poprawa jakoÂści Âżycia dla caÂłego Âświata, jeÂśli grupa stanowiÂąca pierwiastek kwadratowy z 1% populacji caÂłego Âświata (okoÂło 8000 osĂłb) stosuje wspĂłlnie technikĂŞ Transcendentalnej Medytacji i Program TM-Sidhi. Badania naukowe... http://tm.net.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=115&Itemid=120
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2009, 15:31:09 wysłane przez Dariusz »
|
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
kot
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 05, 2009, 17:21:31 » |
|
Pierwiastek kwadratowy z jednego procenta populacji polakĂłw to bĂŞdzie okoÂło 630 osĂłb,wiec Âłatwiej jest siĂŞ zebraĂŚ niz w przypadku tysiÂąca osĂłb. 
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Email
|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 05, 2009, 18:12:27 » |
|
StÂąd teÂż inicjatywa zapoczĂŞta w tym wÂłaÂśnie dziale, a niestety trochĂŞ podupadÂła.
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Email
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 20, 2012, 20:41:42 » |
|
"Za i przeciw". No wiĂŞc za czy przeciw? PosÂłu¿ê siĂŞ fragmentem z wÂątku utworzonego przez >redmuluc'a< >>, a resztĂŞ sami rozsÂądÂźcie: GK: Nie medytujĂŞ zbyt chĂŞtnie. JeÂśli chcĂŞ odzyskaĂŚ jakieÂś wspomnienie, siadam w spokoju, co teÂż jest formÂą medytacji, wczuwam siĂŞ w siebie z odpowiedniÂą intencjÂą i pozwalam temu pÂłyn¹Ì, wtedy przyjdzie to, co ma przyjœÌ. To jest zaufanie, zaufanie do siebie i mojej wiĂŞkszej czĂŞÂści (esencji). Wspomnienia o moim pobycie tutaj parĂŞ tysiĂŞcy lat temu po prostu siĂŞ pojawiÂły bez intencji, nie chciaÂłem tego, po prostu siĂŞ tam znalazÂłem. To byÂło wiele lat temu, siedziaÂłem na kanapie i poczuÂłem, Âże mam wy³¹czyĂŚ telewizor.NastĂŞpnie pojawiÂły siĂŞ wspomnienia sprzed 2 tysiĂŞcy lat, niewiarygodne uczucie… ta istota rzeczywiÂście byÂła ukrzyÂżowana, umarÂła na krzyÂżu, krzyÂżu ktĂłry reprezentowaÂł miecz. Tego dnia umarÂła wiedza i rozpoczĂŞÂła siĂŞ era mroku, o to w tym chodzi, i o to, Âże byÂł inkarnacjÂą SÂłoĂąca, Âże odsun¹³ siĂŞ od swojej Âżony Ziemi. JeÂśli wiemy o co naprawdĂŞ chodziÂło, to caÂła sprawa z religiami odsÂłania siĂŞ. Nie chodzi teÂż o kult SÂłoĂąca. Trzeba sobie uÂświadomiĂŚ, Âże inkarnowaÂłeÂś na tej planecie, w tym systemie sÂłonecznym, wiĂŞc twoja czêœÌ zawiera siĂŞ w SÂłoĂącu i twoja czêœÌ zawiera siĂŞ w sercu tej planety. Nie moÂżna organicznie, naturalnie inkarnowaĂŚ na planecie nie zawierajÂąc z niÂą porozumienia i nie ³¹czÂąc swojej esencji z jej ÂświadomoÂściÂą, trzeba dostosowaĂŚ siĂŞ wibracyjnie do tej rzeczywistoÂści. Najpierw weszliÂśmy do tego systemu planetarnego ³¹czÂąc siĂŞ, stajÂąc siĂŞ jednym ze ÂświadomoÂściÂą, ktĂłra jest SÂłoĂącem i ta twoja czêœÌ, twoja wibracja ciÂągle tam jest. Potem schodzisz niÂżej i innÂą swojÂą czêœÌ wysyÂłasz do serca ÂświadomoÂści planety, a stamtÂąd swojÂą czêœÌ wysyÂłasz do inkarnacji.
Jeœli wiêc przechodzisz do swego serca, ale nie mówiê o czakrze serca, mówiê o czymœ g³êbiej ni¿ cia³o czakralne, do g³êbi swojej istoty, wtedy natychmiast odkrywasz swoje po³¹czenie z rdzeniem Matki Ziemi, przypominasz sobie po³¹czenie ze swoj¹ czêœci¹ tam, czujesz i doœwiadczasz mi³oœci oraz to kim i czym jest ta planeta, niesamowite prze¿ycie. Dalej doœwiadczasz po³¹czenia ze S³oùcem, zdajesz sobie sprawê, pamiêtasz kim s¹ te istoty, pamiêtasz co tutaj wszyscy robimy i o co w tym chodzi, niewiarygodne doœwiadczenie. Wszystkie inne programy s¹ skierowane na to, ¿eby odci¹gn¹Ì twoj¹ uwagê i œwiadomoœÌ od odnowienia organicznego po³¹czenia, które masz z t¹ rzeczywistoœci¹, t¹ planet¹, Uk³adem S³onecznym i dalej reszt¹ Wszechœwiata. Chodzi o skierowanie ciê na zewn¹trz, poza ciebie.
|
|
|
|
|
|
|
PrzebiÂśnieg
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 03, 2012, 20:32:01 » |
|
Jest Ok dopĂłki nie jest to rytuaÂł  Paciorek zamieniony na ,,gimnastykĂŞ"  JeÂżeli pomaga, wzmacnia, krzepi to ok 
|
|
|
|
|
|
|
Fair Lady
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 04, 2012, 12:55:35 » |
|
Zdecydowanie przeciw. Stawiam na ruch i nawigacje przestrzenna. Zachecam do cwiczen Gi-Gong, tam "medytacja" laczy sprawnosc fizyczna i zaprasza niejako ducha do wspolnego bytu. Przebisnigu tak wlasnie gym zamiast paciorka;) a moze razem? 
|
|
|
|
|
|
|
PrzebiÂśnieg
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 07, 2012, 15:00:05 » |
|
Razem  ZgodzĂŞ siĂŞ, Âże w gimnastyce sÂą ĂŚwiczenia ktĂłre wymagajÂą partnera  TroszkĂŞ dbam by nie zgnuÂśnieĂŚ wiĂŞc tam coÂś czasem zdarzy mi siĂŞ poĂŚwiczyĂŚ  Pewnie jakbyÂśmy siĂŞ znali nie z forum to dlaczego nie  Uczciwie siĂŞ jednak przyznam, ze lenistwo moje jest tak duÂże i Âże chĂŞci starcza mi tylko na pracĂŞ zarobkowÂą i piwko z kolegami  Dodatkowo w spotkaniach dziesiĂŞĂŚ na dziesiĂŞĂŚ nie sprostaÂłem oczekiwaniom tej drugiej osoby wiĂŞc na tÂą chwile mi wystarczy,ale dziĂŞki za propozycje 
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2012, 15:00:45 wysłane przez PrzebiÂśnieg »
|
|
|
|
|
Fair Lady
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 07, 2012, 15:07:36 » |
|
Ten paciorek to wlasnie gym, tak myslalam, czyli polaczenie razem;) dwoch metod naraz. Ale jak chcesz to mozesz ze mna pocwiczyc, wlasnie za 10 minut lece na trening "Techniki walk", ze wzgledu na intensywnosc treningu i wzmacnianie miesni przykregowych. A piwko bedzie potem:) Jak zasluze sobie;)
|
|
|
|
|
|
|
PrzebiÂśnieg
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 09, 2012, 06:27:14 » |
|
Fair Ladywlasnie za 10 minut lece na trening Cieszê siê ¿e umiesz lataÌ  Ba pozwolê sobie szczerze powiedzieÌ, ¿e Ci zazdroszczê  No chyba, ¿e masz prywatny œmig³owiec - to przepraszam  W ka¿dym razie jak umiesz lataÌ - lewitowaÌ to... Koùczê z lenistwem biorê siê w garœÌ, podci¹gam portki i jadê do Ciebie pierwszym poci¹giem (autobus jest za drogi). Ma³a proœba - ile trwa nauka (muszê zrobiÌ zapas konserw) Oraz czego oczekujesz za naukê 
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 09, 2012, 06:28:30 wysłane przez PrzebiÂśnieg »
|
|
|
|
|
Fair Lady
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 09, 2012, 12:59:54 » |
|
Za nauke oczekuje zaplaty. W tym przypadku nazywa sie to honorarium, bo branza poradnictwo. Wlasnie o tym pisalam dzis na innym watku, za friko nie ma nic, kto rozdaje np. charytatywnie, naucza za bezcen, obdarowywuje, jest tez w pewnym sensie wampirem energetycznym. Czyli uczciwie kawa na lawe, tyle a tyle i juz.
Ciesze sie Przebisnieg, ze Cie zmotywowalam do ...fruwania:) A tak nota bene, to bardzo lubie ogladac filmy chinskie i pokrewne, legendy, w ktorych bohaterowie mistyczni wlasnie fruwaja, chodza po scianach, zeskakuja z ogromnych wysokosci... ja w to wierze! Kiedys nawet w Polsce takie legendy byly o harnasiach, ktorzy umieli chodzic po pionowych scianach.
|
|
|
|
|
|
|
PrzebiÂśnieg
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 09, 2012, 13:28:16 » |
|
TeÂż czytaÂłem te legendy o harnasiach, tez oglÂądaÂłem chiĂąskie filmy o latajÂących ludziach.  Co do zapÂłaty - bÂądÂź pewna, Âże jeÂżeli nauczysz mnie lataĂŚ to ja Ci zapÂłacĂŞ 
|
|
|
|
|
|
|
Fair Lady
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 09, 2012, 13:31:47 » |
|
Zabrzmialo jakos tak dwuznacznie, hmmm Ale juz spotkalam sie z tym. Zajmuje sie tzw. coachingiem (poradnictwo) i tez slyszalam teksty typu "przyjde tam do ciebie na ta lezanke"... No coz "glodnemu chleb na mysli" 
|
|
|
|
|
|
|
PrzebiÂśnieg
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 09, 2012, 13:47:50 » |
|
Dok³adnie siê zgadzam ,,g³odnemu chleb na myœli"  O ile dobrze pamiêtam to Ty bêdziesz mnie uczyÌ nie ja Ciebie  Wiêc ja bêdê musia³ siê dostosowaÌ  Rozumiem, ¿e jak siê nie dostosuje to mnie nie nauczysz - proste jak trzonek szpadla  Wiêc Ty okreœlisz formê i wielkoœÌ gratyfikacji  Nie no muszê trochê pomedytowaÌ 
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 09, 2012, 15:16:59 wysłane przez PrzebiÂśnieg »
|
|
|
|
|
Fair Lady
Gość
|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 10, 2012, 12:31:56 » |
|
 Medytuj w locie.
|
|
|
|
|
|
|
PrzebiÂśnieg
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 10, 2012, 18:24:25 » |
|
Szacowna Fair Lady  Spieszê z informacj¹, ¿e lichy ze mnie wyczynowiec  Medytacja jak na za³¹czonym obrazku spowodowa³a by bardzo powa¿ny uszczerbek mojego zdrowia. Ba podejrzewam, ¿e zacz¹³ bym siê j¹kaÌ  Dziêkujê jednak za szczere chêci wdziêcznoœÌ zachowam
|
|
|
|
|
|
|
Fair Lady
Gość
|
 |
« Odpowiedz #15 : Maj 12, 2012, 19:51:12 » |
|
Wyczynowiec moze i lichy z Ciebie, bo jak sam zapodales na 10 glosow, ktore chciales przetestowac organoleptycznie, byl jeden... A wiesz jest taka melodia "Krakowiaczek JEDEN mial konikow 7 pojechal na wojne ostal mu sie JEDEN" etc.  Przebisniegu, podziwiam zab zdobywcy i dalej TRWAJ! Bo dzis tak jest towar dotkniety uznaje sie za sprzedany... 
|
|
|
|
|
|
|
PrzebiÂśnieg
Gość
|
 |
« Odpowiedz #16 : Maj 13, 2012, 07:34:35 » |
|
Fair LadyWyczynowiec moze i lichy z Ciebie, bo jak sam zapodales na 10 glosow, ktore chciales przetestowac organoleptycznie, byl jeden. .. Jak Wiesz to wiesz, ¿e ¿eby wynik takiego badania nie by³ subiektywny musi dokonaÌ tego ktoœ z uruchomion¹ wra¿liwoœci¹ sensoryczn¹  Nie jestem specjalist¹ wiêc nie bêdê siê za takie badania zabiera³ by obiektowi badanemu krzywdy nie zrobiÌ  Poniewa¿ od wczesnego dzieciùstwa mam nadwagê wiêc przyzwyczai³em siê do niekorzystnej dla mnie oceny ze strony p³ci piêknej wiêc je¿eli chodzi o z¹b zdobywcy skierowa³em na ,,zdobywanie" Wiedzy  ,,Jak ciê widz¹ tak ciê pisz¹ " wiêc zrozumia³e, dlaczego w próbach nawi¹zania kontaktu nie odnotowa³em sukcesu.  Có¿ teraz jest internet wiêc doskonale obywam siê bez spotkaù w realu bo g³ówny cel potrzeby spotkania siê z drugim cz³owiekiem -wymiana Wiedzy -realizuje na tym b¹dŸ innym forum 
|
|
|
|
|
|
|
Fair Lady
Gość
|
 |
« Odpowiedz #17 : Maj 13, 2012, 09:55:38 » |
|
No cos w tym jest co piszesz. Ale czesc moich kolezanek wlasnie lubi duzych facetow, nawet przy kosci, wiec mylisz sie nie probujac swych sil. Kiedys sie dziwilam, co one w tych grubasach widza, chyba myla z sila, ale faktycznie gruby wcale nie stoi na przegranej pozycji. Czesto jest tak, ze przeciwnosci sie przyciagaja. Do mnie lgneli zawsze faceci slabi, mali, chudzi, nizsi ode mnie, glupsi nie wiem dlaczego. Myslalam o tym i stwierdzilam, ze to ja tych fajniejszych z gory wykluczylam, bo "i tak nie mialabym szans"  . A z takim byle jakim nie trzeba sie starac, sam sie znajdzie.  Przebisniegu a co do znajomosci z neta, to trzeba dobrze je filtrowac, nie wszyscy maja pozytywne nastawienie, wielu pracuje (swiadomie i bezwiednie) dla wielkich firm, ktore analizuja nanotechnologicznie gusta klienteli w celu zdobycia prymu na rynku. Ale pogadac sobie zawsze mozna, mozna sie poduczyc i wymienic informacja z otoczeniem, jestem za!
|
|
|
|
|
|
|
PrzebiÂśnieg
Gość
|
 |
« Odpowiedz #18 : Maj 13, 2012, 10:31:34 » |
|
Fair Lady  Do mnie lgneli zawsze faceci slabi, mali, chudzi, nizsi ode mnie, Teraz wiem, ze mnie trochê rozumiesz  Poniewa¿ deklarujesz ¿e trenujesz myœla³em, ze jesteœ hm no zgrabna i co za tym idzie u facetów którzy przecie¿ w 90% s¹ wzrokowcami masz powodzenie.  No có¿ jak jesteœ du¿a i umiêœniona to mnie trochê rozumiesz (bratnimi duszami jesteœmy)  Co do neta to oczywiœcie koùczê na pogadaniu, staram siê nie k³amaÌ  Mo¿e kiedyœ poznam te¿ kobietê która coœ w grubasie zobaczy  Kiedys sie dziwilam, co one w tych grubasach widza, Dziêki za pocieszenie 
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Email
|
 |
« Odpowiedz #19 : Maj 13, 2012, 11:38:02 » |
|
I wracamy do tematu. 
|
|
|
|
|
|
|
Fair Lady
Gość
|
 |
« Odpowiedz #20 : Maj 13, 2012, 11:59:21 » |
|
Ale z Ciebie "killer" Darek;) Przebisnieg byl juz tak blisko...ruzczulenia sie nad swa dola, a tu bec w leb, od tylu:) Wlasnie slowo medytacja jest zupelnie zle interpretowane, prawidlowo jest rozumiec to jako "podlaczenie sie do sieci" (zasilania). Wejscie na swa fale i jest stad niebezpieczna, ze juz z gory zmanipulowana np. poprzez teksty (mantry), modlitewniki i psalmy. Zadalam sobie kiedys trudu w tlumaczeniu z paru jezykow na polski i wyszlo zupelnie co innego, czyli sila razenia zostala gdzie indziej skierowana, tak to sie wlasnie odbywa! Poprzez sciemnianie. Dlatego propaguje medytacje ruchowe, bo swego ciala trudno jest oszukac, zawsze nam powie, czy jest przyjemnie, czy nie, no nie Przebisnieg? 
|
|
|
|
|
|
|
PrzebiÂśnieg
Gość
|
 |
« Odpowiedz #21 : Maj 13, 2012, 12:31:48 » |
|
DziĂŞki Darek szacowny druhu bo juÂż byÂłem blisko.... oczywiÂście wiesz czego  WracajÂąc do materii  OsobiÂście niechĂŞtnie medytuje za bardzo przypomina to rytuaÂł  Lecz lubiĂŞ od czasu do czasu zafundowaĂŚ sobie mini gaj wytchnienia  BiorĂŞ wtedy spokojny oddech i zamykam oczy. Spokojnie czekam, aÂż odczujĂŞ siebie i chwilĂŞ, w ktĂłrej jestem.  Odczuwam radoœÌ, ktĂłra wnika we mnie razem z ciszÂą.  Nigdzie siĂŞ nie ÂśpieszĂŞ, niczego nie chcĂŞ, nikt mi nic nie kaÂże. Jestem.  Bez s³ów, bez myÂśli. CzujĂŞ jak to, co okreÂślam jako moje Âżycie rozpÂływa siĂŞ.  Traci jakiekolwiek znaczenie.  Wszystkie problemy, sprawy znikajÂą. Spokojnie obserwuje swĂłj oddech. Powietrze wpÂływa, wypeÂłnia moje ciaÂło i wypÂływa. Staram siĂŞ odczuĂŚ siebie. Traktuje to jako spotkanie ze sobÂą. Staram siĂŞ byĂŚ w tym stanie, tak dÂługo jak potrafiĂŞ.  Czasem gdy znika przywoÂłuje go  Gdy zdarza mi siĂŞ zatraciĂŚ w dniu codziennym, w drobnych czynnoÂściach, problemach – przypomnam sobie o sobie DoÂświadczam, Âże istnieje poza wszystkimi myÂślami i sprawami. Zdarza mi siĂŞ zatrzymaĂŚ umysÂł Nieraz tylko na chwilĂŞ – skupiam uwagĂŞ na oddechu. Cisza. I znĂłw: Jestem.  Staram siĂŞ zauwaÂżyĂŚ i nie utoÂżsamiaĂŚ z obrazami przepÂływajÂącymi przez umysÂł Traktuje je jak film, na ktĂłry mogĂŞ patrzeĂŚ, ale nie muszĂŞ. MaÂło tego wiem, Âże w kaÂżdej chwili mogĂŞ go zatrzymaĂŚ i powrĂłciĂŚ do stanu Jestem. UczĂŞ siĂŞ byĂŚ w teraÂźniejszoÂści. Nie wracam do przeszÂłoÂści, bo juÂż jej nie zmieniĂŞ  Czasem jeÂżeli zd¹¿y mi siĂŞ siĂŞgn¹Ì w przyszÂłoœÌ – to tylko po to, by ksztaÂłtowaĂŚ jÂą Âświadomie.  To chyba tyle 
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2012, 12:37:15 wysłane przez PrzebiÂśnieg »
|
|
|
|
|
Fair Lady
Gość
|
 |
« Odpowiedz #22 : Maj 13, 2012, 19:52:45 » |
|
DziĂŞki Darek szacowny druhu bo juÂż byÂłem blisko.... oczywiÂście wiesz czego Przebisnieg, Darek na prawde nie wie! Tym roznimy sie od in vitro! 
|
|
|
|
|
|
|
PrzebiÂśnieg
Gość
|
 |
« Odpowiedz #23 : Maj 13, 2012, 20:40:51 » |
|
Pozwolê nt wiedzy innych zostaÌ neutralnym  WróÌmy do tematu szacowna Fair Lady  Jesteœ za czy przeciw  Mo¿e za a nawet przeciw 
|
|
|
|
|
|
|
|