Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 07:20:22

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Medytacja - za i przeciw  (Przeczytany 18097 razy)
0 u¿ytkowników i 5 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« : Wrzesieñ 05, 2009, 15:06:23 »

Chcia³bym zogniskowaæ w jednym miejscu wszelkie dywagacje o medytacji i podobnych technikach.
Na temat medytacji wypowiadano ró¿ne opinie barziej lub mniej trafne. Nie zajmuj±c ¿adnego stanowiska, zamieszczam artyku³, który bardzo wyra¼nie pokazuje pozytywne aspekty tej techniki.
Zapraszam do dyskusji.

Maharishi Mahesh Yogi

Efekt Maharishiego

Je¿eli 1% ludno¶ci gminy, miasta lub kraju stosuje technikê Transcendentalnej Medytacji lub grupa osób w liczbie odpowiadaj±cej co najmniej pierwiastkowi kwadratowemu z 1% ludno¶ci danego rejonu wspólnie stosuje program TM-Sidhi, w spo³eczeñstwie automatycznie zmniejszaj± siê negatywne tendencje, a wzrastaj± pozytywne.

Spadaj±: przestêpczo¶æ, konflikty zbrojne, liczba wypadków drogowych, liczba przyjêæ do szpitali, bezrobocie

Wzrasta: rozwój gospodarczy, dochód na jednego mieszkañca, liczba zg³oszeñ patentowych, indeksy gie³dowe.

Efekt ten zosta³ potwierdzony na poziomie miasta, kraju i ca³ego ¶wiata. Istniej± trzy rodzaje Efektu Maharishiego:

1. Efekt Maharishiego – Poprawa jako¶ci ¿ycia w spo³eczno¶ci, w której 1% populacji stosuje technikê Transcendentalnej Medytacji. (Dla Polski jest to grupa oko³o 400 tys. osób)

2. Rozszerzony Efekt Maharishiego – Poprawa jako¶ci ¿ycia w spo³eczno¶ci, w której grupa stanowi±ca pierwiastek kwadratowy z 1% populacji stosuje wspólnie technikê Transcendentalnej Medytacji i Program TM-Sidhi. (Dla Polski jest to grupa oko³o 1000 osób)

3. Globalny Efekt Maharishiego – Zmniejszenie konfliktów i poprawa jako¶ci ¿ycia dla ca³ego ¶wiata, je¶li grupa stanowi±ca pierwiastek kwadratowy z 1% populacji ca³ego ¶wiata (oko³o 8000 osób) stosuje wspólnie technikê Transcendentalnej Medytacji i Program TM-Sidhi.

Badania naukowe
...

http://tm.net.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=115&Itemid=120

« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 05, 2009, 15:31:09 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
kot
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Wrzesieñ 05, 2009, 17:21:31 »

Pierwiastek kwadratowy z jednego procenta populacji polaków to bêdzie oko³o 630 osób,wiec ³atwiej jest siê zebraæ niz w przypadku tysi±ca osób. U¶miech Mrugniêcie
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Wrzesieñ 05, 2009, 18:12:27 »

St±d te¿ inicjatywa zapoczêta w tym w³a¶nie dziale, a niestety trochê podupad³a.

Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Kwiecieñ 20, 2012, 20:41:42 »

"Za i przeciw".
No wiêc za czy przeciw?
Pos³u¿ê siê fragmentem z w±tku utworzonego przez >redmuluc'a< >>, a resztê sami rozs±d¼cie:

Cytat: Georg Kavassilas
GK: Nie medytujê zbyt chêtnie. Je¶li chcê odzyskaæ jakie¶ wspomnienie, siadam w spokoju, co te¿ jest form± medytacji, wczuwam siê w siebie z odpowiedni± intencj± i pozwalam temu p³yn±æ, wtedy przyjdzie to, co ma przyj¶æ. To jest zaufanie, zaufanie do siebie i mojej wiêkszej czê¶ci (esencji). Wspomnienia o moim pobycie tutaj parê tysiêcy lat temu po prostu siê pojawi³y bez intencji, nie chcia³em tego, po prostu siê tam znalaz³em. To by³o wiele lat temu, siedzia³em na kanapie i poczu³em, ¿e mam wy³±czyæ telewizor.Nastêpnie pojawi³y siê wspomnienia sprzed 2 tysiêcy lat, niewiarygodne uczucie… ta istota rzeczywi¶cie by³a ukrzy¿owana, umar³a na krzy¿u, krzy¿u który reprezentowa³ miecz. Tego dnia umar³a wiedza i rozpoczê³a siê era mroku, o to w tym chodzi, i o to, ¿e by³ inkarnacj± S³oñca, ¿e odsun±³ siê od swojej ¿ony Ziemi. Je¶li wiemy o co naprawdê chodzi³o, to ca³a sprawa z religiami ods³ania siê. Nie chodzi te¿ o kult S³oñca. Trzeba sobie u¶wiadomiæ, ¿e inkarnowa³e¶ na tej planecie, w tym systemie s³onecznym, wiêc twoja czê¶æ zawiera siê w S³oñcu i twoja czê¶æ zawiera siê w sercu tej planety. Nie mo¿na organicznie, naturalnie inkarnowaæ na planecie nie zawieraj±c z ni± porozumienia i nie ³±cz±c swojej esencji z jej ¶wiadomo¶ci±, trzeba dostosowaæ siê wibracyjnie do tej rzeczywisto¶ci. Najpierw weszli¶my do tego systemu planetarnego ³±cz±c siê, staj±c siê jednym ze ¶wiadomo¶ci±, która jest S³oñcem i ta twoja czê¶æ, twoja wibracja ci±gle tam jest. Potem schodzisz ni¿ej i inn± swoj± czê¶æ wysy³asz do serca ¶wiadomo¶ci planety, a stamt±d swoj± czê¶æ wysy³asz do inkarnacji.

Je¶li wiêc przechodzisz do swego serca, ale nie mówiê o czakrze serca, mówiê o czym¶ g³êbiej ni¿ cia³o czakralne, do g³êbi swojej istoty, wtedy natychmiast odkrywasz swoje po³±czenie z rdzeniem Matki Ziemi, przypominasz sobie po³±czenie ze swoj± czê¶ci± tam, czujesz i do¶wiadczasz mi³o¶ci oraz to kim i czym jest ta planeta, niesamowite prze¿ycie. Dalej do¶wiadczasz po³±czenia ze S³oñcem, zdajesz sobie sprawê, pamiêtasz kim s± te istoty, pamiêtasz co tutaj wszyscy robimy i o co w tym chodzi, niewiarygodne do¶wiadczenie. Wszystkie inne programy s± skierowane na to, ¿eby odci±gn±æ twoj± uwagê i ¶wiadomo¶æ od odnowienia organicznego po³±czenia, które masz z t± rzeczywisto¶ci±, t± planet±, Uk³adem S³onecznym i dalej reszt± Wszech¶wiata.
Chodzi o skierowanie ciê na zewn±trz, poza ciebie.

Przebi¶nieg
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Maj 03, 2012, 20:32:01 »

Jest Ok dopóki nie jest to rytua³ Jêzyk
Paciorek zamieniony na ,,gimnastykê" Du¿y u¶miech
Je¿eli pomaga, wzmacnia, krzepi to ok Jêzyk
Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Maj 04, 2012, 12:55:35 »

Zdecydowanie przeciw.
Stawiam na ruch i nawigacje przestrzenna.
Zachecam do cwiczen Gi-Gong, tam "medytacja" laczy sprawnosc fizyczna i zaprasza niejako ducha do wspolnego bytu.
Przebisnigu tak wlasnie gym zamiast paciorka;) a moze razem?
Mrugniêcie
Przebi¶nieg
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Maj 07, 2012, 15:00:05 »

Razem U¶miech
Zgodzê siê, ¿e w gimnastyce s± æwiczenia które wymagaj± partnera Mrugniêcie
Troszkê dbam by nie zgnu¶nieæ wiêc tam co¶ czasem zdarzy mi siê poæwiczyæ U¶miech
Pewnie jakby¶my siê znali nie z forum to dlaczego nie  Cool
Uczciwie siê jednak przyznam, ze lenistwo moje jest tak du¿e i ¿e chêci starcza mi tylko na pracê zarobkow± i piwko z kolegami Du¿y u¶miech
Dodatkowo w spotkaniach dziesiêæ na dziesiêæ nie sprosta³em oczekiwaniom tej drugiej osoby wiêc na t± chwile mi wystarczy,ale dziêki za propozycje Cool
« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2012, 15:00:45 wys³ane przez Przebi¶nieg » Zapisane
Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Maj 07, 2012, 15:07:36 »

Ten paciorek to wlasnie gym, tak myslalam, czyli polaczenie razem;) dwoch metod naraz.
Ale jak chcesz to mozesz ze mna pocwiczyc, wlasnie za 10 minut lece na trening "Techniki walk", ze wzgledu na intensywnosc treningu i wzmacnianie miesni przykregowych.
A piwko bedzie potem:) Jak zasluze sobie;)
Przebi¶nieg
Go¶æ
« Odpowiedz #8 : Maj 09, 2012, 06:27:14 »

Fair Lady
wlasnie za 10 minut lece na trening
Cieszê siê ¿e umiesz lataæ  Du¿y u¶miech
Ba pozwolê sobie szczerze powiedzieæ, ¿e Ci zazdroszczê Du¿y u¶miech
No chyba, ¿e masz prywatny  ¶mig³owiec - to przepraszam Jêzyk
W ka¿dym razie jak umiesz lataæ - lewitowaæ to...
Koñczê z lenistwem biorê siê w gar¶æ, podci±gam portki i jadê do Ciebie pierwszym poci±giem (autobus jest za drogi).
Ma³a pro¶ba - ile trwa nauka (muszê zrobiæ zapas konserw)
Oraz czego oczekujesz za naukê Du¿y u¶miech Jêzyk
« Ostatnia zmiana: Maj 09, 2012, 06:28:30 wys³ane przez Przebi¶nieg » Zapisane
Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #9 : Maj 09, 2012, 12:59:54 »

Za nauke oczekuje zaplaty. W tym przypadku nazywa sie to honorarium, bo branza poradnictwo.
Wlasnie o tym pisalam dzis na innym watku, za friko nie ma nic, kto rozdaje np. charytatywnie, naucza za bezcen, obdarowywuje, jest tez w pewnym sensie wampirem energetycznym. Czyli uczciwie kawa na lawe, tyle a tyle i juz.

Ciesze sie Przebisnieg, ze Cie zmotywowalam do ...fruwania:)
A tak nota bene, to bardzo lubie ogladac filmy chinskie i pokrewne, legendy, w ktorych bohaterowie mistyczni wlasnie fruwaja, chodza po scianach, zeskakuja z ogromnych wysokosci... ja w to wierze!
Kiedys nawet w Polsce takie legendy byly o harnasiach, ktorzy umieli chodzic po pionowych scianach.
Przebi¶nieg
Go¶æ
« Odpowiedz #10 : Maj 09, 2012, 13:28:16 »

Te¿ czyta³em te legendy o harnasiach, tez ogl±da³em chiñskie filmy o lataj±cych ludziach. Cool
Co do zap³aty - b±d¼ pewna, ¿e je¿eli nauczysz mnie lataæ to ja Ci zap³acê  Cool
Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #11 : Maj 09, 2012, 13:31:47 »

Zabrzmialo jakos tak dwuznacznie, hmmm
Ale juz spotkalam sie z tym. Zajmuje sie tzw. coachingiem (poradnictwo) i tez slyszalam teksty typu "przyjde tam do ciebie na ta lezanke"...
No coz "glodnemu chleb na mysli"U¶miech
Przebi¶nieg
Go¶æ
« Odpowiedz #12 : Maj 09, 2012, 13:47:50 »

Dok³adnie siê zgadzam ,,g³odnemu chleb na my¶li" Du¿y u¶miech Du¿y u¶miech
O ile dobrze pamiêtam to Ty bêdziesz mnie uczyæ nie ja Ciebie Du¿y u¶miech
Wiêc ja bêdê musia³ siê dostosowaæ Du¿y u¶miech
Rozumiem, ¿e jak siê nie dostosuje to mnie nie nauczysz - proste jak trzonek szpadla Du¿y u¶miech
Wiêc Ty okre¶lisz formê i wielko¶æ gratyfikacji Du¿y u¶miech
Nie no muszê trochê pomedytowaæ Cool
« Ostatnia zmiana: Maj 09, 2012, 15:16:59 wys³ane przez Przebi¶nieg » Zapisane
Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #13 : Maj 10, 2012, 12:31:56 »

Medytuj w locie.
Przebi¶nieg
Go¶æ
« Odpowiedz #14 : Maj 10, 2012, 18:24:25 »

Szacowna Fair Lady  Du¿y u¶miech
Spieszê z informacj±, ¿e lichy ze mnie wyczynowiec Niezdecydowany
Medytacja jak na za³±czonym obrazku spowodowa³a by bardzo powa¿ny uszczerbek mojego zdrowia.
Ba podejrzewam, ¿e zacz±³ bym siê j±kaæ Z politowaniem
Dziêkujê jednak za szczere chêci wdziêczno¶æ zachowam Cool
Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #15 : Maj 12, 2012, 19:51:12 »

Wyczynowiec moze i lichy z Ciebie, bo jak sam zapodales na 10 glosow, ktore chciales przetestowac organoleptycznie, byl jeden...

A wiesz jest taka melodia

"Krakowiaczek JEDEN mial konikow 7 pojechal na wojne ostal mu sie JEDEN" etc.
U¶miech

Przebisniegu, podziwiam zab zdobywcy i dalej TRWAJ! Bo dzis tak jest towar dotkniety uznaje sie za sprzedany...

Mrugniêcie
Przebi¶nieg
Go¶æ
« Odpowiedz #16 : Maj 13, 2012, 07:34:35 »

Fair Lady
Wyczynowiec moze i lichy z Ciebie, bo jak sam zapodales na 10 glosow, ktore chciales przetestowac organoleptycznie, byl jeden.
..
Jak Wiesz to wiesz, ¿e ¿eby wynik takiego badania nie by³ subiektywny musi dokonaæ tego kto¶ z uruchomion± wra¿liwo¶ci± sensoryczn± Jêzyk
Nie jestem specjalist± wiêc nie bêdê siê za takie badania zabiera³ by obiektowi badanemu krzywdy nie zrobiæ Du¿y u¶miech
Poniewa¿ od wczesnego dzieciñstwa mam nadwagê wiêc przyzwyczai³em siê do niekorzystnej dla mnie oceny ze strony p³ci piêknej wiêc je¿eli chodzi o z±b zdobywcy skierowa³em na ,,zdobywanie" Wiedzy Du¿y u¶miech
,,Jak ciê widz± tak ciê pisz± " wiêc zrozumia³e, dlaczego w próbach nawi±zania kontaktu nie odnotowa³em sukcesu. Z politowaniem
Có¿ teraz jest internet wiêc doskonale obywam siê bez spotkañ w realu bo g³ówny cel potrzeby spotkania siê z drugim cz³owiekiem -wymiana Wiedzy -realizuje na tym b±d¼ innym forum Cool
Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #17 : Maj 13, 2012, 09:55:38 »

No cos w tym jest co piszesz. Ale czesc moich kolezanek wlasnie lubi duzych facetow, nawet przy kosci, wiec mylisz sie nie probujac swych sil. Kiedys sie dziwilam, co one w tych grubasach widza, chyba myla z sila, ale faktycznie gruby wcale nie stoi na przegranej pozycji.
Czesto jest tak, ze przeciwnosci sie przyciagaja. Do mnie lgneli zawsze faceci slabi, mali, chudzi, nizsi ode mnie, glupsi nie wiem dlaczego. Myslalam o tym i stwierdzilam, ze to ja tych fajniejszych z gory wykluczylam, bo "i tak nie mialabym szans"U¶miech.
A z takim byle jakim nie trzeba sie starac, sam sie znajdzie.
Mrugniêcie
Przebisniegu a co do znajomosci z neta, to trzeba dobrze je filtrowac, nie wszyscy maja pozytywne nastawienie, wielu pracuje (swiadomie i bezwiednie) dla wielkich firm, ktore analizuja nanotechnologicznie gusta klienteli w celu zdobycia prymu na rynku.
Ale pogadac sobie zawsze mozna, mozna sie poduczyc i wymienic informacja z otoczeniem, jestem za!
Przebi¶nieg
Go¶æ
« Odpowiedz #18 : Maj 13, 2012, 10:31:34 »

Fair Lady U¶miech

Do mnie lgneli zawsze faceci slabi, mali, chudzi, nizsi ode mnie,
Teraz wiem, ze mnie trochê rozumiesz Mrugniêcie
Poniewa¿ deklarujesz ¿e trenujesz my¶la³em, ze jeste¶ hm no zgrabna i co za tym idzie u facetów którzy przecie¿ w 90% s± wzrokowcami masz powodzenie. U¶miech
No có¿ jak jeste¶ du¿a i umiê¶niona to mnie trochê rozumiesz (bratnimi duszami jeste¶my) U¶miech
Co do neta to oczywi¶cie koñczê na pogadaniu, staram siê nie k³amaæ  Cool
Mo¿e kiedy¶ poznam te¿ kobietê która co¶ w grubasie zobaczy U¶miech
Kiedys sie dziwilam, co one w tych grubasach widza,
Dziêki za pocieszenie Buziak

Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #19 : Maj 13, 2012, 11:38:02 »

I wracamy do tematu. Du¿y u¶miech

Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #20 : Maj 13, 2012, 11:59:21 »

Ale z Ciebie "killer" Darek;) Przebisnieg byl juz tak blisko...ruzczulenia sie nad swa dola, a tu bec w leb, od tylu:)

Wlasnie slowo medytacja jest zupelnie zle interpretowane, prawidlowo jest rozumiec to jako "podlaczenie sie do sieci" (zasilania). Wejscie na swa fale i jest stad niebezpieczna, ze juz z gory zmanipulowana np. poprzez teksty (mantry), modlitewniki i psalmy.
Zadalam sobie kiedys trudu w tlumaczeniu z paru jezykow na polski i wyszlo zupelnie co innego, czyli sila razenia zostala gdzie indziej skierowana, tak to sie wlasnie odbywa!
Poprzez sciemnianie. Dlatego propaguje medytacje ruchowe, bo swego ciala trudno jest oszukac, zawsze nam powie, czy jest przyjemnie, czy nie, no nie Przebisnieg?Mrugniêcie
Przebi¶nieg
Go¶æ
« Odpowiedz #21 : Maj 13, 2012, 12:31:48 »

Dziêki Darek szacowny druhu bo ju¿ by³em blisko.... oczywi¶cie wiesz czego  Mrugniêcie

Wracaj±c do materii Du¿y u¶miech
Osobi¶cie niechêtnie medytuje za bardzo przypomina to rytua³ Du¿y u¶miech
Lecz lubiê od czasu do czasu zafundowaæ sobie mini gaj wytchnienia  Mrugniêcie
Biorê wtedy spokojny oddech i zamykam oczy.
Spokojnie czekam, a¿ odczujê siebie i chwilê, w której jestem. U¶miech
Odczuwam rado¶æ, która wnika we mnie razem z cisz±.  U¶miech
Nigdzie siê nie ¶pieszê, niczego nie chcê, nikt mi nic nie ka¿e.
Jestem.  U¶miech
Bez s³ów, bez my¶li.
Czujê jak to, co okre¶lam jako moje ¿ycie rozp³ywa siê. Mrugniêcie
Traci jakiekolwiek znaczenie.  U¶miech
Wszystkie problemy, sprawy znikaj±.
Spokojnie obserwuje swój oddech.
Powietrze wp³ywa, wype³nia moje cia³o i wyp³ywa.
Staram siê odczuæ siebie.
Traktuje to jako spotkanie ze sob±. 
Staram siê byæ w tym stanie, tak d³ugo jak potrafiê. U¶miech
Czasem gdy znika przywo³uje go Jêzyk
Gdy zdarza mi siê zatraciæ w dniu codziennym, w drobnych czynno¶ciach, problemach – przypomnam sobie o sobie
Do¶wiadczam, ¿e istnieje poza wszystkimi my¶lami i sprawami.
Zdarza mi siê zatrzymaæ umys³
Nieraz tylko na chwilê – skupiam uwagê na oddechu.
Cisza. I znów: Jestem.  U¶miech
Staram siê zauwa¿yæ i nie uto¿samiaæ z obrazami przep³ywaj±cymi przez  umys³
Traktuje je jak film, na który mogê patrzeæ, ale nie muszê. U¶miech
Ma³o tego wiem, ¿e w ka¿dej chwili mogê go zatrzymaæ i powróciæ do stanu Jestem.
Uczê siê byæ w tera¼niejszo¶ci.
Nie wracam do przesz³o¶ci, bo ju¿ jej nie zmieniê U¶miech
Czasem je¿eli zd±¿y mi siê siêgn±æ w przysz³o¶æ – to tylko po to, by kszta³towaæ j± ¶wiadomie.  Mrugniêcie
To chyba tyle Mrugniêcie
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2012, 12:37:15 wys³ane przez Przebi¶nieg » Zapisane
Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #22 : Maj 13, 2012, 19:52:45 »

Dziêki Darek szacowny druhu bo ju¿ by³em blisko.... oczywi¶cie wiesz czego 

Przebisnieg, Darek na prawde nie wie!
Tym roznimy sie od in vitro!

Mrugniêcie

Przebi¶nieg
Go¶æ
« Odpowiedz #23 : Maj 13, 2012, 20:40:51 »