Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 10:10:20

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Co jest z tymi Egipskimi "wykopkami"? ...  (Przeczytany 143325 razy)
0 u¿ytkowników i 4 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
kot
Go¶æ
« Odpowiedz #50 : Wrzesieñ 04, 2009, 13:48:14 »

Informacja o braku ¶rodków pochodzi z czerwca.

Czy ta informacja ma byæ aktualna na wieki?

Nie.Czemu wiêc Kachuno z takimi tekstami o kolejnym k³amstwie wyskakujesz.

Ja wiem,¿e ciê¼ko z wyobra¼ni± u Ciebie ale nie upowa¿nia Ciebie jej defekt na rozg³aszanie oskar¿eñ.
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #51 : Wrzesieñ 04, 2009, 13:59:13 »

moze jak siê zbiore , to opublikuje artyku³, bêd±cy moja synteza przemy¶leñ o staro¶ci Mrugniêcie
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 04, 2009, 15:59:40 wys³ane przez PHIRIOORI » Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #52 : Wrzesieñ 04, 2009, 14:41:38 »

Zawsze twierdzi³em, ¿e Hawass jest stra¿nikiem, pytanie jednak polega nie na tym czego pilnuje, tylko u kogo pracuje.

Pozdrawiam - Thotal U¶miech
kamil771
Go¶æ
« Odpowiedz #53 : Wrzesieñ 04, 2009, 14:56:19 »

Informacja o braku ¶rodków pochodzi z czerwca.

Czy ta informacja ma byæ aktualna na wieki?

Nie.Czemu wiêc Kachuno z takimi tekstami o kolejnym k³amstwie wyskakujesz.

Ja wiem,¿e ciê¼ko z wyobra¼ni± u Ciebie ale nie upowa¿nia Ciebie jej defekt na rozg³aszanie oskar¿eñ.

Tylko je¶li prace wykopaliskowe trwaj± w najlepsze to dlaczego ekipa projektu Cheops nie pochwali siê na swojej stronie internetowej?
Dlaczego na bie¿±c± nie s± prowadzone uaktualniania strony?! Jest to wielce nieprofesjonalne!
Ale je¶li siê nie ma o czym pisaæ bo nic nowego siê nie dzieje to có¿....
Czy nie s±dzicie,¿e brak funduszy na prace mo¿e byæ na rêkê cz³onkom projektu?

W ubieg³ym roku w sierpniu by³y prowadzone prace w Egipcie a w 2009 ju¿ NIE!
Na chwilê obecn± wszystko wskazuje na pora¿kê.
kot
Go¶æ
« Odpowiedz #54 : Wrzesieñ 04, 2009, 15:01:46 »

Przeczytaj Kamilu post Kasisz72,to mo¿e Ci on co¶ wyjasni.
lukasz245
Go¶æ
« Odpowiedz #55 : Wrzesieñ 04, 2009, 15:49:57 »

Nie przejmuj siê xadamex,cos mi mówi ¿e juz wkrótce rusz± wykopaliska.W zasadzie ju¿ nie jest wa¿ne kto dokona odkrycia,ale wazne jest ¿eby¶my siê wreszcie dowiedzieli ca³ej prawdy o ludzko¶ci.

POPIERAM TE SLOWA
niewazne ze pch chce " obronic " ludzkosc wazna jest TYLKO i wyloncznie PRAWDA
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #56 : Wrzesieñ 04, 2009, 16:06:05 »

Po pierwszym podej¶ciu do forum zauwa¿y³em dosyæ "nieobojêtne" wypowiedzi  zwolenników Pch na temat Hawassa.
Mia³em raz informacje na temat Hawassa.. które mnie zaskoczy³y. nie bêdê pisa³ jakie.
Ale proponujê zchowanie cierpliwej neutralno¶ci.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 04, 2009, 16:48:06 wys³ane przez PHIRIOORI » Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #57 : Wrzesieñ 04, 2009, 16:17:58 »

Neutralno¶æ jest najlepszym sposobem na dzieñ dzisiejszy... Mrugniêcie

lukasz245
Go¶æ
« Odpowiedz #58 : Wrzesieñ 04, 2009, 16:39:25 »

Neutralno¶æ jest najlepszym sposobem na dzieñ dzisiejszy... Mrugniêcie

Neutralnosc = jestem za a nawet przeciw = bzdura to jest odpowiedz ludzi ktorzy nie maja " jaj " bo boja sie opowiedziec za jedna ze stron ktora sa : wierze i niewierze
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #59 : Wrzesieñ 04, 2009, 16:51:30 »

Czasem rozwi±zanie le¿y ca³kiem gdzie indziej i nie ma siê potrzeby opowiadaæ po stronie
li tylko czyich¶ lokalnie umys³owych dualno¶ci, które ze sob± samym we walkach wewnêtrznych rozgrywa.

Czasem te¿ jest faktycznie wyrazem braku jaj.

Ale ja bym nie generalizowa³ tak.

no i wie¿e - niewierze po co w to wiemiesza³e¶ po drodze?
lukasz245
Go¶æ
« Odpowiedz #60 : Wrzesieñ 04, 2009, 16:55:34 »

Czasem rozwi±zanie le¿y ca³kiem gdzie indziej i nie ma siê potrzeby opowiadaæ po stronie
li tylko czyich¶ lokalnie umys³owych dualno¶ci, które ze sob± samym we walkach wewnêtrznych rozgrywa.

Czasem te¿ jest faktycznie wyrazem braku jaj.

Ale ja bym nie generalizowa³ tak.

hehe cos z tego zrozumialem , jak juz gdzies pisalem nie jestem inteligencja swiata

no i wie¿e - niewierze po co w to wiemiesza³e¶ po drodze?

nie chodzi tu o wiare w cus ale w wiare w pch

przepraszam za zmiane tematu

« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 04, 2009, 17:04:11 wys³ane przez lukasz245 » Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #61 : Wrzesieñ 04, 2009, 17:01:45 »

Dobrze ¿e ¿yjemy w neutralnych czasach, mam ma³e jaja, ale cyce mi rosn±, a jak cyce obwisn±, to stanie co innego i tak na zmianê, kó³ko siê krêci, orgazmów co niemiara, sama rado¶æ Du¿y u¶miech

lukasz245
Go¶æ
« Odpowiedz #62 : Wrzesieñ 04, 2009, 17:08:22 »

Dobrze ¿e ¿yjemy w neutralnych czasach, mam ma³e jaja, ale cyce mi rosn±, a jak cyce obwisn±, to stanie co innego i tak na zmianê, kó³ko siê krêci, orgazmów co niemiara, sama rado¶æ Du¿y u¶miech

hehe nie chodzilo mi zeby cie obrazic ale by uzmyslowic ze czlowiek zawsze musi stanac po jednej ze stron bo bycie biernym prowadzi do obojetnosci na inne sprawy
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #63 : Wrzesieñ 04, 2009, 17:11:48 »

Fajnie ¿e wyja¶nili¶cie sobie co nie co, teraz ju¿ koñczymy te nietematyczne pogawêdki.

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
kamil771
Go¶æ
« Odpowiedz #64 : Wrzesieñ 04, 2009, 17:49:59 »

Przeczytaj Kamilu post Kasisz72,to mo¿e Ci on co¶ wyjasni.

A sk±d taka pewno¶æ Kocie,¿e Kasisz72 mówi prawdê?
Ale nawet je¶li nie k³amie to na jakiej podstawie mamy wierzyæ Lucynie?
Wcale bym siê nie zdziwi³ jakby tak± odpowied¼ na sesji prywatnej kolega naprawdê us³ysza³.
Dobra ¶ciema to podstawa!
Oczekuje dowodów a nie jaki¶ plotek i spekulacji!!!
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #65 : Wrzesieñ 04, 2009, 18:09:20 »

Potwierdzam informacje Kasisz72.
Hawas nie ¿yczy sobie rozg³osu i informowania kogokolwiek o stanie wykopalisk.Wiem to z pewnego ¼ródla.Nic wiêcej nie mogê napisaæ.
Pozdrawiam  Mrugniêcie

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
kamil771
Go¶æ
« Odpowiedz #66 : Wrzesieñ 04, 2009, 18:16:48 »

Potwierdzam informacje Kasisz72.
Hawas nie ¿yczy sobie rozg³osu i informowania kogokolwiek o stanie wykopalisk.Wiem to z pewnego ¼ródla.Nic wiêcej nie mogê napisaæ.
Pozdrawiam  Mrugniêcie

Du¿y u¶miech Du¿y u¶miech Du¿y u¶miech Du¿y u¶miech Du¿y u¶miech Du¿y u¶miech Du¿y u¶miech Du¿y u¶miech-Ale mnie rozbawi³a¶ z³otko Mrugniêcie
A któ¿ to taki tajemniczy informator? Pewnie to  króliczek wielkanocny Cool
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 04, 2009, 18:17:32 wys³ane przez kamil771 » Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #67 : Wrzesieñ 04, 2009, 18:21:43 »

kamil771 cieszê siê ¿e ciê rozbawi³am Jêzyk nie to ¦w.Miko³aj..............dla ciebie w prezencie Jêzyk Cool

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
lukasz245
Go¶æ
« Odpowiedz #68 : Wrzesieñ 04, 2009, 18:22:51 »

pewnie Hawas chce cala slawe dla siebie , co nie znaczy zeby pch nic nie napisalo , mogliby napisac cokolwiek chociazy wykopaliska wznowione albo cus w tym stylu
kot
Go¶æ
« Odpowiedz #69 : Wrzesieñ 04, 2009, 18:38:24 »

Je¶li Kamilu chcesz jakich¶ dowodów,to na w³asn± rêkê sobie szukaj.

My¶lê bowiem ,ze brak jest zainteresowanych aby Ci takowe dostarczaæ. U¶miech Mrugniêcie
wiki
Go¶æ
« Odpowiedz #70 : Wrzesieñ 04, 2009, 19:32:06 »

Wiele razy by³o w audycjach mówione, ¿e o wykopaliskach informacja bêdzie tylko wtedy, kiedy Egipcjanie to sami og³osz±, poniewa¿ tak siê umówili....

Pozdrawiam U¶miech
kasiasz72
Go¶æ
« Odpowiedz #71 : Wrzesieñ 05, 2009, 08:37:09 »

kochani nie zarzucam k³amstwa Lucynie. Pomyslcie troche, jak to mówi Enki skoro nie mówia o tym publicznie moze nie moga. prosze przeczytaæ sesje dotyczace Hawassa, a bedziecie wiedzieli o co chodzi.
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #72 : Wrzesieñ 05, 2009, 09:48:38 »

Zanim napiszê o zapomnianej komorze, któr± odkry³ niedawno w najs³ynniejszej piramidzie ¶wiata egiptolog Bob Brier, muszê przypomnieæ pewn± hipotezê og³oszon± troszkê ponad dwa lata temu.

Francuski architekt Jean-Pierre Houdin przedstawi³ now± i do¶æ rewolucyjn± koncepcjê budowy piramidy. Jego zdaniem Egipcjanie wykorzystali do wci±gania bloków spiraln± rampê po³o¿on± we wnêtrzu piramidy. Zdaniem Francuza jest to du¿o bardziej racjonalne rozwi±zanie, ni¿ dot±d prezentowane przewiduj±ce np. wielk± prost± rampê, która podczas budowy szczytu piramidy musia³aby mieæ a¿ 1,5 km d³ugo¶ci. Tylko wtedy by³aby na tyle ³agodna, aby mo¿na by³o po niej wci±gaæ bloki. Stworzenie takiej prostej rampy jest co najmniej tak pracoch³onne jak budowa piramidy, a przecie¿ rampê trzeba by³o potem jeszcze rozebraæ.

Francuz nie odrzuca jednak ca³kowicie prostej rampy. Jego zdaniem ¶wietnie spisywa³a siê ona do wysoko¶ci 43 m. Potem jednak jej u¿ycie staje siê nieefektywne. Reszta piramidy, czyli trochê ponad 100 m wysoko¶ci i 1/3 objêto¶ci, mia³a powstaæ dziêki wewnêtrznej spiralnej rampie. Co wiêcej, wed³ug architekta materia³ u¿yty na prost± rampê wykorzystano do budowy reszty piramidy.

Houdin wspar³ swoj± hipotezê symulacjami komputerowymi, do których stworzenia wykorzystano oprogramowanie stosowane do planowania organizacji pracy w fabrykach, czy na placach budowy. Zaprezentowa³ te¿ dwie poszlaki przemawiaj±ce za istnieniem spiralnych ramp.

Pierwsz± i najmocniejsz± by³y wyniki badañ geofizycznych piramidy przeprowadzonych przez jego rodaków w 1986 roku. Francuski zespó³ wykry³ anomalie w gêsto¶ci budowli mog±ce ¶wiadczyæ o nieznanych dot±d pustych przestrzeniach we wnêtrzu piramidy Cheopsa. Co wa¿ne anomalie te uk³ada³y siê w³a¶nie w spiralê. Szczególnie du¿e ubytki gêsto¶ci by³y na naro¿nikach budowli.

Naro¿niki natomiast graj± w hipotezie Houdina niebagateln± rolê. Przy spiralnej rampie pojawia siê bowiem problem skrêcania ci±gniêtym na saniach kamiennym blokiem w w±skim tunelu. Zdaniem Francuza przy naro¿nikach tunele, które bieg³y parê metrów od zewnêtrznej ¶ciany, wychodzi³y na niewielkie otwarte placyki, by robotnicy mieli do¶æ miejsca do obracania bloków.

Druga poszlaka dotyczy³a szczerby widocznej w³a¶nie w jednym z naro¿ników piramidy Cheopsa mniej wiêcej w dwóch trzecich wysoko¶ci budowli (widaæ j± na zdjêciu powy¿ej). Zdaniem Francuza jest ona pozosta³o¶ci± po placyku do obracania bloków. Na jego obecno¶æ w tym miejscu wskaza³a m.in. analiza wyników wspomnianych ju¿ badañ geofizycznych.

I w³a¶nie do tej szczerby wspi±³ siê w ubieg³ym roku za zgod± miejsowych w³adz Bob Brier, popularny amerykañski egiptolog i najbardziej znany zwolennik hipotezy Houdina. Badaj±c j± zobaczy³ niewielk± dziurê. Wszed³ w ni± i znalaz³ siê w pomieszczeniu w kszta³cie litery L.

Z pewno¶ci± nie by³ pierwszym cz³owiekiem, który do niego wszed³ w ostatnich wiekach, gdy¿ znalaz³ na jednym z bloków wymalowan± datê 1845. Jednak pomieszczenie nie by³o znane i opisane w naukowych ¼ród³ach. Wed³ug Briera nie jest mo¿liwe, by powsta³o przypadkiem, np. w wyniku wybierania bloków podczas demontowania ok³adziny piramidy kilka stuleci temu. Sklepienie pomieszczenia wygl±da na celowo wykonane, otwór wej¶ciowy jest za ma³y, by mo¿na by³o usun±æ przez niego bloki, a jedna ¶ciana komory robi wra¿enie wymurowanej od ¶rodka piramidy. Doskonale pasuje to do hipotezy Houdina. Jego zdaniem koñcz±c budowlê i ok³adaj±c j± wyrównanymi wapiennymi blokami Egipcjanie likwidowali placyki zaczynaj±c od samej góry i schodz±c tunelem na dó³. A wiêc zamurowywali je od ¶rodka budowli. Odkrycie wzmacnia wiêc znacz±co hipotezê Houdina i za³o¿enie, ¿e szczerba jest pozosta³o¶ci± po jednym z placyków.

Swoje odkrycie Brier opisa³ w³a¶nie w magazynie Archaeology (dali kilka zdjêæ). Pod koniec ubieg³ego roku pisa³ te¿ o tym National Geographic (wspinaczka by³a zwi±zania z krêceniem kolejnego filmu tej stacji).

Polecam te¿ przygotowan± ju¿ ponad dwa lata temu trójwymiarow± prezentacjê hipotezy Houdina. Naprawdê warto obejrzeæ, bo bardzo u³atwia zrozumienie pomys³u Francuza i jest ¶wietnie wykonana. (konieczne jest zainstalowanie specjalnego plugina 3D)

Symulacja przedstawia te¿ koncepcje Houdina dotycz±ce budowy komory grobowej faraona, której strop chroni± gigantyczne 50-60-tonowe bloki granitu. Swoim ogromem zmia¿d¿y³y one ju¿ wiele teorii budowy piramidy. Pozosta³e bloki piramidy wa¿± bowiem zaledwie 2,5-1 tony

Zdaniem Houdina do wci±gniêcia granitowych gigantów Egipcjanie u¿yli wielotonowej przeciwwagi zje¿d¿aj±cej Wielk± Galeri±, tajemniczym wysokim korytarzem w ¶rodku piramidy, którym idzie siê do komory grobowej. Sun±c w dó³ Galerii, zrobiona z pewnej liczby ma³ych g³azów przeciwwaga wci±ga³a potê¿ne bloki po znajduj±cej siê naprzeciwko rampie. Ta teoria wyja¶nia te¿ do czego s³u¿± zagadkowe wyciêcia widoczne w Wielkiej Galerii.

Francuz wymy¶li³ te¿ ³atwy sposób na ulokowanie na szczycie budowli wielotonowego piramidionu. Jego zdaniem wci±gniêto go po prostej rampie, a pó¼niej podnoszono w miarê wznoszenia piramidy skrêcaj±c przytwierdzone do niego liny.

artyku³ pochodzi st±d:
http://archeowiesci.wordpress.com/2009/06/21/zapomniana-komora-w-piramidzie-cheopsa-czyli-jak-zbudowano-olbrzyma-z-gizy/
Kahuna
Go¶æ
« Odpowiedz #73 : Wrzesieñ 06, 2009, 07:22:50 »

Zupelnie wyglada na to,ze p.lucyna nie wie co sie dzieje w PCH,
a PCH nie wie,co p.Lucyna naklamie na sesjach prywatnych.
Pozdrawiam.
lukasz245
Go¶æ
« Odpowiedz #74 : Wrzesieñ 06, 2009, 10:44:57 »

Zupelnie wyglada na to,ze p.lucyna nie wie co sie dzieje w PCH,
a PCH nie wie,co p.Lucyna naklamie na sesjach prywatnych.
Pozdrawiam.

jezeli ktokolwiek klamie w pch to wszyscy ktorzy sa od poczatku , jakies 3 osoby ktore teraz nie maja juz wyjscia i musza brnac w to do konca  Du¿y u¶miech
Strony: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: