Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 23:25:41

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] 2 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Przyja¼ñ - forumowa i nie tylko  (Przeczytany 11458 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Rafaela
Go¶æ
« : Wrzesieñ 11, 2009, 21:51:13 »

PCH   - to nasza rodzina, spotykamy sie tu, dyskutujemy niekiedy nawet ostro, uczymy sie, poznajemy, dzielimy sie swoimi
wiadomosciami, nawiazaly sie bardzo sympatyczne przyjaznie ktore sobie bardzo cenie, jednym slowem PCH znalazlo miejsce w moim zyciu, i innych. Tu na tym forum mozemy swobodnie o naszych zaineteresowaniach rozmawiac i nikt nie brdzie nas obrazal, ze mamy  pokrecone w glowie. Jest poprostu s u p e r.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 12, 2009, 11:08:09 wys³ane przez Dariusz » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Wrzesieñ 11, 2009, 22:01:02 »

Moim zdaniem nie nawi±za³y siê ¿adne przyja¼nie, co najwy¿ej znajomo¶ci.
kot
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Wrzesieñ 11, 2009, 22:14:52 »

Moim zdaniem nie nawi±za³y siê ¿adne przyja¼nie, co najwy¿ej znajomo¶ci.

Zawsze na nie.

Nie masz zielonego pojêcia w temacie relacji miêdzy forumowiczami.

Tym samym widaæ ile warte s± Twoje opinie.

arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Wrzesieñ 11, 2009, 22:27:52 »

Nie zawsze na nie, lecz zawsze staram siê trze¼wo patrzeæ na ¶wiat.
Przyja¼ñ to piêkne uczucie. Lecz bardzo czêsto tym mianem okre¶la siê po prostu znajomo¶ci lub dobre znajomo¶ci. Zauwa¿am, ¿e wiele s³ów siê zdewaluowa³o w³a¶nie takich jak: przyja¼ñ, mi³o¶æ, uczciwo¶æ. Przyja¼ñ rodzi siê bardzo d³ugo, po prostu musi dojrzeæ. Czêsto widzê, ¿e ludzie siê polubi± i ju¿ szastaj± nazw± przyja¼ñ. Sami sobie odpowiedzcie ile razy mówili¶cie "przyja¼niê siê z nim/ni±" a kontakt siê urwa³, "przyja¼ñ" przeminê³a. Prawdziwa przyja¼ñ jest relatywnie rzadkim zjawiskiem.
W swoim przypadku mogê powiedzieæ, ¿e mam kilka osób - 5, które mogê nazwaæ przyjacielem, a tym samym te osoby mog± takze w ten sam sposób mnie okre¶liæ. Przyjaciele wiedz± o sobie bardzo du¿o, i nie s± to suche informacje. Dobrych znajomych jest ju¿ znacznie wiêcej.

Dlatego nadal podtrzymujê swoje odczucie, ¿e prawdziwych przyja¼ni jest na tym forum brak [chyba, ¿e ludzie byli przyjació³mi zanim tu trafili]. Je¿eli siê mylê to chêtnie siê dowiem kto z forumowiczów uwa¿a innego za przyjaciela, prawdziwego przyjaciela.
kot
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Wrzesieñ 11, 2009, 22:47:55 »

Ja równie¿ podtrzymujê,¿e kto¶,kto na "nie" wszystko widzi  nie otworzy siê na drugiego cz³owieka.
Ciê¿ko jest wiêc takiemu zrozumiec,¿e mo¿e na forum przyja¼ñ siê zrodziæ.

Twierdzenie,¿e takiej na forum nie ma jest potwierdzeniem tego,co napisa³em powy¿ej w temacie ktosia.

A  pro¶ba o deklaracje kto z kim siê polubi³ do informacji ogó³u,jako argument do stanowiska

swego potwierdzenia-wydaje siê dziecinna. U¶miech U¶miech
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #5 : Wrzesieñ 11, 2009, 22:56:44 »

Rafaelo masz racjê ,ty Artku jeste¶ w b³êdzie.W dobie internetu mo¿na mówiæ o przyja¼ni forumowej i taka w³a¶nie przyja¼ñ ³±czy parê osób na tym forum. To ¿e ty nie masz takich relacji z innymi osobami,nie oznacza ¿e takiej przyja¼ni nie ma. Jedak masz racjê co do prawdziwej przyja¼ni ,¿e tak j± okre¶lê na " ¿ywo " ,takiej tu  narazie nie ma. Jednak nigdy nic nie wiadomo,mo¿e kiedy¶ zrobimy forumowy zlot,a wtedy nasze forumowe przyja¼nie umocni± siê na zawsze Co¶ Chichot
Osobi¶cie mam paru forumowych przyjació³ Jêzyk

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Wrzesieñ 11, 2009, 22:59:05 »

No coz Arteg, musze przyznac ze mnie zaskoczyles. Nie spodziewalam sie ze ty bedziesz oponetem w tym temacie. Niewiele
wiesz na temat kto z kim i jak. Jeszcze raz podkreslam ze ciesze sie bardzo z przyjazni jakie sie zawiazaly przez ten rok kiedy tu jestem na tym forum. Oczywiscie, jesli chodzi o definicje przyjazni, najlepiej z czasow przed 100-laty, kiedys przyjaznie byly inne. Przyjaznie trzeba pielegnowac, znajomosci- to calkiem inna sprawa, znam kogos i nic wiecej. Ze mna jest tak, ze kogos poznam i wiem czy moge sie z ta osoba zaprzyjaznic, czy nie. Nastepnie czas i kontakty same pokazuja, jak dana znajomosc
zamienia sie w przyjazn. Dobra znajomosc moge miec z sasiadem. Jednak z przyjacielem bede rozmawiala o tematach tylko nam wtajemniczonych. Takich przyjaciol tu spotkalam, mam nadzieje ze z czasem bedzie ich wiecej. Pozdrawiam cie serdecznie
Rafaela.
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Wrzesieñ 12, 2009, 00:22:53 »

Nadal stojê na stanowisku, ¿e prawdziwej przyja¼ni najprawdopodobniej tutaj nie ma. Zreszt± sami dajecie temu dowód, pod¶wiadomie wiecie, ¿e nie s± to przyja¼nie st±d stosowanie epitetów [tutaj k³ania siê kolejna zmiana znaczenia s³owa, teraz maj±ca zabarwienie pejoratywne]. Przyja¼ñ to przyja¼ñ, nie potrzebuje ³atania przymiotnikami które to czemu¶ co nie jest przyja¼ni± próbuj± nadaæ jej znaczenie. Nie wiem co oznacza termin "forumowa przyja¼ñ"? Za to wiem co oznacza "forumowa znajomo¶æ", czy forumowa za¿y³o¶æ.
Dlaczego dziwisz siê Rafaelo? Temu, ¿e nazywam rzeczy po imieniu? Uprzedzaj±c Twoje pytanie b±d¼ my¶l - owszem wierzê w przyja¼ñ, potrafiê j± dostrzec i mam zaszczyt jej do¶wiadczaæ. Natomiast nie wierzê, ¿e na forum s± prawdziwe przyja¼nie. Prawdziwa przyja¼ñ potrzebuje czasu, ile dzia³a to forum? Ile czasu spêdzili ze sob± "przyjaciele" z tego forum? W realu, nie za klawiatur±. Ile wiecie o swoim forumowym "przyjacielu"? Czy naprawdê wiesz co go cieszy, co j± trapi, czy znasz jego/jej tajemnice, czasami te mrocznawe? Jest du¿a rozbie¿no¶æ pomiêdzy znajomym, nawet którego bardzo siê lubi a przyjacielem. Je¿eli nie jeste¶cie tego w stanie poj±æ to naprawdê wspó³czujê. Tak samo jak nazywanie mi³ostek czy zauroczeñ mi³o¶ci±. Nie nie mo¿na mówiæ o "przyja¼ni forumowej" - mo¿na co najwy¿ej mówiæ o "znajomo¶æi forumowej".

Dlatego gdy poprosi³em o zastanowienie siê i jasne deklaracje, kto jest czyim przyjacielem - Kot zarzuci³ mi dziecinno¶æ. Jak zwykle ¿adnych argumentów tylko próba wykpienia, bez jakichkolwiek podstaw. Dyskutujmy na argumenty i dowody. Dlaczego ich unikacie? Zapewne dlatego, ¿e gdzie¶ g³êboko zdajecie sobie sprawê, ¿e polegniecie i tyle. Dlatego Kocie wiêkszo¶æ Twoich wypowiedzi to zaczepki i gówniarskie wywody - bo tak naprawdê nie masz nic konkretnego do powiedzenia, co¶ co móg³by¶ broniæ przy u¿yciu rzeczowej dyskusji. Za to odczuwasz chêæ przemo¿nego wypowiedzenia siê. Tym ró¿ni siê pusta kpina od aluzji, ironii i rzeczowej krytyki.

Kocie co z³ego jest w przyznaniu siê do przyja¼ni z dan± osob±? To wstydliwe? Upokarzaj±ce? Co to za przyja¼ñ, ¿e boicie siê do niej przyznaæ? W ka¿dych okoliczno¶ciach przyznam siê do ka¿dej z moich nielicznych przyja¼ni, dlaczego Wy siê boicie? Czy¿by obaw± by³o, ¿e druga strona mo¿e tego nie potwierdziæ?

Kocie i nie b³aznuj tutaj - wyra¼nie napisa³em o przyja¼niach, a nie kto kogo polubi³ lub nie - co sugerujesz u¿ywaj±c konkretnych s³ów. Mo¿e dlatego rzucasz siê, ¿e siê czepiam i nie mam racji, bo uwa¿asz polubienie ju¿ za przyja¼ñ.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 12, 2009, 00:24:14 wys³ane przez arteq » Zapisane
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #8 : Wrzesieñ 12, 2009, 07:23:00 »

zgadzam siê z artqiem
przyja¼ñ to nie to samo co internetowa znajomo¶æ

jak nie ma osobistego kontaktu to trudno mówiæ o czym¶ takim jak przyja¼ñ... mo¿e byæ dobra znajomo¶æ, kole¿eñstwo ale nie przyja¼ñ
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #9 : Wrzesieñ 12, 2009, 10:06:27 »

jak nie ma osobistego kontaktu to trudno mówiæ o czym¶ takim jak przyja¼ñ... mo¿e byæ dobra znajomo¶æ, kole¿eñstwo ale nie przyja¼ñ
A Sk±d pomys³, ¿e nie ma osobistego kontaktu?
Kontakt osobisty jest mo¿liwy bez materialnego.

wnioskujê st±d, ¿e jako przybysze z poza zewnêtrznego krêgu S³owiañsko(S£OW-Iansko) etnicznej grupy jêzykowej, Dopiero UCZYCIE siê s³owiañskich fraz.

¿eby mówiæ o przyja¼ni - potrzbana jest JA¬Ñ,
oraz tej¿e PRZY-  ...  -stawanie?   -harmonizowaine?. SynErgia po prostu.

Ostatecznie, jak ju¿ sie tak upiera, ¿e nie osobisty to
Rafaela nie wspomina³a o przyOSOBISTOSCI, a o przyJA¬NI.

jako namacalny dowód podam przyk³ad:
Krótka fizyczna odleg³o¶æ miêdzy materialnymi cia³ami, podobnie jak krótka odleg³o¶c pomiêdzy materialnymi postami tu na forum (przyleganie, przyklejanie siê do) - nie musi stanowiæ wcale o przyja¼ni,
cho mo¿e te¿ byæ efektem synergii w³asnie.

« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 12, 2009, 11:29:32 wys³ane przez PHIRIOORI » Zapisane
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #10 : Wrzesieñ 12, 2009, 10:13:20 »

najpierw poleca³bym sobie poczytaæ jakie pierwotne znaczenie mia³o s³owo "ja¼ñ" a dopiero potem przytaczaæ pseudolingwistyczne ciekawostki ;P
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #11 : Wrzesieñ 12, 2009, 10:22:47 »

najpierw poleca³bym sobie poczytaæ jakie pierwotne znaczenie mia³o s³owo "ja¼ñ" a dopiero potem przytaczaæ pseudolingwistyczne ciekawostki ;P

..s³uszna uwaga.
My¶la³em jednak, ze kurs dla pocz±tkuj±cych zrobili wam jednak ju¿ na "statku"  jakim¶.

JA¬Ñ .. jarzenie, jarzyæ, wyjarzæ, wy¶wiecaæ.

siê jarzy - albo siê nie jarzy

..jarzysz?

Jedni  rozwinêli SW¡ JA„ bardziej , inni mniej..  jeszcze inni wcale.
ale s± i tacy, co doskonale j± RozSzczepiaj±.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 20, 2009, 17:17:46 wys³ane przez PHIRIOORI » Zapisane
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #12 : Wrzesieñ 12, 2009, 10:35:07 »

ja¼ñ to pierwotnie oznacza³o ranê
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #13 : Wrzesieñ 12, 2009, 10:54:02 »

ja¼ñ to pierwotnie oznacza³o ranê

Wcale NIEpierwotnie - WTÓRNIE.
Gdyby mia³o znaczyæ ranê - by³oby s³owem RANA... lub innym o takowym ZNACZENIU.

A teraz wyja¶nie przyczynê Twojego Krêtactwa. (zacierania/fauszowania znaczeñ).

JA¬Ñ Ludzka oznacza w konsekwencji i WTÓRNIE ranê,
która na skutek rozwiniêcia sie owej JA¬NI u LUDZI,
powstaje jako SKUTEK WTÓRNY w organizmach bytów paso¿ytuj±cych,
rana powstaje w nieorganicznych egregorach przyjmuj±cych niekiedy biologiczn± tkanke
(w procesach NIEUPRAWNIONEJ alchemii. Odwróconej Alchemii)

Alchemia to Boska SynTeza.
Mechanika ta, Wiedza mo¿e byæ wykorzystywana w dwojakim kierunku:
jako magia Bia³a i Czarna ..ten podstawowy iluzoryczny podzia³.
do tworzenia:
Boskiej Bieli... ¦WIAT£A, ¦WIAT£EGO S£OÑCA
ale te¿ Boskiej Czerni.. Czarnego S³oñca.

JASNO¦Æ  "zabija" ciemno¶æ.

Val Dee.. powsta³e¶ pozniej ni¿ TO S£OWO. Odczu³e¶ jego pierwotne znaczenie dla siebie,
co nie znaczy ¿e jest to pierwotne znaczenie TEGO S£OWA SAMEGO W SOBIE. (znaczenie Grawitacyjne).
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 12, 2009, 11:13:07 wys³ane przez PHIRIOORI » Zapisane
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #14 : Wrzesieñ 12, 2009, 11:52:31 »

a sk±d wiesz które s³owo co oznacza?
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #15 : Wrzesieñ 12, 2009, 12:50:51 »

A sk±d Puchatka Rio, potrafi³a odró¿nic litery od cyfer? Przecie¿ pod wod± ich nieu¿ywa. Rozwi±zywa³a testy po 10 próbach, ludzie z ulicy po 50 próbach.

Nie powiem.
Mogê ujawniæ tylko tyle na dzi¶, ale to nie komplet:

W kazdym s³owie:
jest znaczenie wzglêdne (krótkie, potoczne lub ego-odno¶ne, czyli wielo-ego-znaczne, na³o¿one)
jest te¿ znaczenie bez-wzglêdne, GraVitacyjne ..ono wynika ze ZNACZEÑ zjawisk, dla których opisu S£OWO zosta³o POWO£ANE(nie myliæ z "zapo¿yczone"), jak i do wszystkich jego ewolucji w czasie (bez wzglêdu na zwrot), tak¿e tych krótkich i potocznych.
Jest to wówczas s³owo MOCi, wywo³uj±ce bezpo¶rednie skutki grawitacyjne oraz genetyczne w DNA.

Zirka 100 lat temu Einstein wyszed³ do ludzi nauki z OPISEM mechaniki RELATYWISTYCZNEJ, bêd±cej odwiecznym FAKTEM PRZYRODNICZYM.
Ona mówi m.in. o ró¿nych ogl±dach z ró¿nych "punktów" widzenia, bêd±cych w okre¶lonej relacji do tego, co owymi "punktami" nie jest (a jest ich do-Pe³nieniem)
..to model do¶æ statyczny.

Ma tematyka Kuli natomiast idzie dalej.. dysponuje "modelem" dynamicznym, który jednocze¶nie percepuje wszystkie procesy w ruchu, dynamikê zmian w PE£NEJ swej z³o¿ono¶ci.
Prostota tych zalezno¶ci, relacji oraz synergii staje siê JASNA.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 12, 2009, 13:14:01 wys³ane przez PHIRIOORI » Zapisane
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #16 : Wrzesieñ 12, 2009, 18:51:07 »

A wiec to jest tak:  Antka szwagra kobity brat,  rozumiecie cos z tego.

Kurczaki pieczone, co to wszytko jest: ja tu pisze o przyjazni, o dobrych gestach wobec moich przyjaciol i kolegow i nie wiedzialam ze to troche mozna tak skomplikowanie rozszyfrowac, jak to zrobil Phirioori i Val Dee.

Artku, powiem krotko,  na poczatku naszej znajomosci  nie bardzo dobrze widzialam nasze kontakty. Dzisiaj musze ci sie
przyznac ze bardzo milo mi sie z toba dyskutuje, otrzymalam zupelnie inny obraz o tobie moge powiedziec ,okreslic nasza znajomosc bardzo pozytywnie, mam nadzieje ze nasze relacje z czasem jeszcze bardziej pozytywnie sie rozwina.

Musicie kochani tez stwierdzic  ze kobiety na tym forum  utrzymuja tez bardzo pozytywne kontakty i dobra atmosfere na forum
co jest bardzo pozytywne dla PCH.

Serdeczny usmiech , pozdrawiam Rafaela
Byt
Go¶æ
« Odpowiedz #17 : Wrzesieñ 13, 2009, 03:29:26 »

PCH   - to nasza rodzina

« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 13, 2009, 03:29:35 wys³ane przez Byt » Zapisane
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #18 : Wrzesieñ 13, 2009, 07:06:14 »

Musicie kochani tez stwierdzic  ze kobiety na tym forum  utrzymuja tez bardzo pozytywne kontakty i dobra atmosfere na forum
co jest bardzo pozytywne dla PCH.

nie od dzi¶ wiadomo ¿e kobiety ³agodz± obyczaje U¶miech
czego przyk³adem jest np Rafaela U¶miech
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #19 : Wrzesieñ 14, 2009, 19:12:41 »

Kochani, potrzeba czasu i przezyc na tym swiecie, aby dojsc do pewnych postanowien, przemyslen. Nalezy sie zastanowic, co zrobilam w tym zyciu, czego bym nie zrobila i co jest naprawde wartosciowe w zyciu czlowieka. Ja uwazam ze bardzo wartosciowe jest pozytywne myslenie i wiara ze bedzie lepiej. Dlatego zawsze daje sobie szanse i ludziom ktorych poznam
na podjecie dobrych kontaktow . Nazywam to male przyjaznie, z czasem moga sie rozwinac na wieksze przyjaznie i bardziej wartosciowe przyjaznie. Jezeli jest niemozliwe rozwiniecie przyjazni z jakas osoba, to pozostaje znajomosc. Jezeli poznam kogos, kto sprawia przykrosci, to pozostawiam taka osobe w spokoju, moze spokojnie isc wlasna droga.Nie z kazdym czlowiekiem mozna sie zaprzyjaznic, niekiedy wystarczy go tylko poznac. Nigdy nie oceniam kogos negatywnie, bo uwazam ze
wszyscy ludzie sa dobrzy, tylko na swoj sposob i to akceptuje bez dyskusji.
             Jesli chodzi o przyjazn taka o jakiej mowi Arteg, cos takiego moze sie zdazyc bardzo zadko, to jest jak wygrana w Toto
Lotka.nie wiem czy mozna wogole w dzisiejszych czasach na cos takiego liczyc. Temat "Czy moze istniec przyjazn miedzy kobieta i mezczyzna" wszyscy wypowiadajacy sie na ten temat powiedzieli stanowczo NIE. To znaczy ze ludzie nie maja ufnosci w sobie, zostala zatracona  . Jest to bardzo skomplikowany temat, byc moze nie do rozwiniecia. Ja jednak uwazam
ze taka przyjazn moze istniec i ze powinnismy starac sie szukac przyjazni w tych tak ciezkich czasach.Musimy walczyc o dobro,zaufanie. Badzmy dobrzy dla siebie i innych.
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #20 : Kwiecieñ 09, 2010, 14:13:30 »

Duzo mowimy o milosci, tolerancji, poswieceniu, przyjazni. Kiedy zawiazuje sie przyjazn miedzyludzka, co czujemy do naszych przyjaciol, czy mozemy na takiej przyjazni budowac zaufanie . Jak wazna jest dla nas przyjazn. Mysle ze mozemy podyskutowac na ten temat, bo tez czesto slyszymy tu na forum o kolezenstwach
pojedynczych i grupowych.
Czego oczekujemy od swoich przyjaciol, co im dajemy w zamian. Kiedy taka przyjazn ma szanse na dluzsze przetrwanie.

Ja jestem tu na forum potora roku. Musze przyznac, ze moje znajomosci tu na tym forum sa dla mnie ciagle
bardzo wartosciowe. Poznalam rozne osoby w roznym wieku. Zawsze chetnie zalanczam komputer i ciesze sie
kiedy jest poczta dla mnie z milymi slowami, niekiedy zyczeniami poprawy zdrowia. Kazdy z nas ma swoje prywatne zycie, ile jest radosci jak widze ze ludzie sa szczesliwi, zadowoleni, to zaraz udziela sie innym, to jest bardzo pozytywne.

Co  myslicie na ten temat?  Rafaela
kamil771
Go¶æ
« Odpowiedz #21 : Pa¼dziernik 29, 2010, 22:16:04 »

Przyjació³ poznaje siê nie w
    biedzie , lecz gdy odniesiesz
    powodzenie w ¿yciu
    swoim .

Co ty znowu bredzisz?
wspó³czujê serdecznie.
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #22 : Pa¼dziernik 29, 2010, 22:19:30 »

ja równie¿
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 29, 2010, 22:22:48 wys³ane przez PHIRIOORI » Zapisane
purattu
Go¶æ
« Odpowiedz #23 : Pa¼dziernik 29, 2010, 22:27:15 »

widzac zachowanie innych naprawiaj WLASNE     /japonskie
soook
Go¶æ
« Odpowiedz #24 : Pa¼dziernik 30, 2010, 10:36:02 »

Co jest bredzeniem ? Czego wspó³czujecie ?
     U¶miech

Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: