My¶lê ¿e ten tor dzia³ania zbli¿y nas do nowej ery cz³owieczeñstwa
Pozdrawiam - Thotal
HO'OPONOPONO
Joe Vitale
Dwa lata temu us³ysza³em o terapeucie z Hawajów, który wyleczy³ ca³y oddzia³ niezrównowa¿onych psychicznie przestêpców, bez ogl±dania na oczy któregokolwiek z nich. Ów psycholog studiowa³ kartê wiê¼nia, a potem szuka³ w sobie, w jaki sposób wykreowa³ chorobê tej osoby. Gdy ulecza³ problem w sobie, pacjent te¿ by³ uleczony.
Gdy po raz pierwszy us³ysza³em tê historiê, pomy¶la³em, ¿e to kolejna miejska legenda. Jak kto¶ móg³ uleczyæ innych ludzi lecz±c siebie? Jak, nawet najlepszy mistrz samodoskonalenia, móg³ uleczyæ ob³±kanych kryminalistów? To nie trzyma³o siê kupy. Nie mia³o to logiki, wiêc odrzuci³em tê historiê.
Jednak¿e, po roku us³ysza³em j± ponownie. Dowiedzia³em siê, ¿e ów terapeuta stosowa³ hawajski sposób uzdrawiania zwany ho 'oponopono. Nigdy o nim nie s³ysza³em i nie mog³em tego tak zostawiæ. Je¶li historia by³a prawdziwa, musia³em dowiedzieæ siê wiêcej. Zawsze rozumia³em "ca³kowit± odpowiedzialno¶æ", jako odpowiedzialno¶æ za w³asne my¶li i czyny. Reszta jest poza moim zasiêgiem. Wydaje mi siê, ¿e tak pojmuje to wiêkszo¶æ ludzi. Jeste¶my odpowiedzialni za to, co sami robimy, a nie za to, co inni robi± - i tu tkwi b³±d.
Ten terapeuta z Hawajów, który leczy³ tych niezrównowa¿onych pacjentów, nauczy³ mnie nowej zaawansowanej perspektywy ca³kowitej odpowiedzialno¶ci. Nazywa³ siê Dr Ihaleakala Hew Len. Podczas pierwszej rozmowy telefonicznej przegadali¶my prawie godzinê. Poprosi³em go, aby opowiedzia³ mi ca³± historiê jego pracy terapeutycznej. Wyja¶ni³ mi, ¿e od czterech lat pracuje w hawajskim pañstwowym szpitalu. Oddzia³, na którym trzymali ob³±kanych przestêpców by³ niebezpieczny. Psychologowie w ci±gu miesi±ca rzucali tam pracê. Obs³uga siedzia³a na zwolnieniach lekarskich, lub po prostu odchodzili. Id±c przez oddzia³, ludzie przemieszczali siê plecami do ¶cian, boj±c siê ataku pacjentów. To nie by³o mi³e miejsce do ¿ycia, pracy, czy wizyty.
Dr Len powiedzia³, ¿e nigdy nie widzia³ pacjentów. Zgodzi³ siê na otwarcie biura i przegl±danie ich akt. Kiedy przegl±da³ akta pracowa³ nad sob±. Gdy pracowa³ nad sob±, pacjent zaczyna³ zdrowieæ.
"Po kilku miesi±cach, pacjenci, którzy musieli byæ zwi±zani, mogli chodziæ wolno. Innym, którzy byli na ciê¿kich lekach, zmniejszono dawki. Ci, którzy nie mieli szans na wyj¶cie na wolno¶æ zostali wypuszczeni." By³em wstrz±¶niêty, gdy Dr Len kontynuowa³ - "nie tylko to siê zmieni³o. Obs³uga zaczê³a lubiæ swoj± pracê. Zwolnienia i braki siê skoñczy³y. Skoñczy³o siê na tym, ¿e mieli¶my wiêcej personelu ni¿ potrzeba, poniewa¿ pacjenci byli zwalniani, a ca³a obs³uga przychodzi³a do pracy. Dzi¶ oddzia³ jest zamkniêty."
W tym momencie musia³em zadaæ pytanie za milion dolarów: -"Co robi³e¶ w sobie, co powodowa³o, ¿e ci ludzie siê zmieniali?"
"Ja po prostu uzdrawia³em tê cze¶æ mnie, która ich stworzy³a" odpowiedzia³. Nie zrozumia³em. Dr Len wyja¶ni³, ¿e ca³kowita odpowiedzialno¶æ za twoje ¿ycia oznacza, ¿e wszystko w twoim ¿yciu - po prostu, dlatego, ¿e to jest w twoim ¿yciu - jest twoj± odpowiedzialno¶ci±. W dos³ownym sensie ca³y ¶wiat jest twoj± kreacj±.
Uff. To jest ciê¿kie do prze³kniêcia. Byæ odpowiedzialnym, za to, co mówiê lub robiê to jedno. Byæ odpowiedzialnym za to, co wszyscy w moim ¿yciu mówi± lub robi± to co¶ zupe³nie innego. Jednak prawda jest taka: - je¶li we¼miesz ca³kowit± odpowiedzialno¶æ za swoje ¿ycie, wówczas wszystko, co widzisz, s³yszysz, czujesz, czego dotykasz lub czego w jakikolwiek inny sposób do¶wiadczasz jest twoj± odpowiedzialno¶ci±, poniewa¿ jest w twoim ¿yciu.
Oznacza to, ¿e terroryzm, prezydent, ekonomia lub cokolwiek do¶wiadczasz a nie lubisz - jest do uzdrowienia. Te rzeczy nie istniej±, s± tylko projekcj± z wewn±trz ciebie. Problem nie le¿y w nich, jest w tobie i ¿eby zmieniæ ich, musisz zmieniæ siebie.
Wiem, ¿e ciê¿ko to poj±æ, nie mówi±c ju¿ o akceptacji, czy wrêcz ¿yciu t± wiedz±. O wiele ³atwiej jest winiæ, ni¿ braæ ca³kowit± odpowiedzialno¶æ; jednak, gdy rozmawia³em z Dr Len'em zacz±³em rozumieæ, ¿e dla niego i wedle koncepcji ho 'oponopono uzdrowienie znaczy po prostu mi³owanie siebie.
Je¿eli chcesz polepszyæ swoje ¿ycie, musisz je uzdrowiæ. Je¿eli chcesz uzdrowiæ kogokolwiek, nawet ob³±kanego kryminalistê, uczynisz to uzdrawiaj±c siebie. Zapyta³em Dr Len'a, jak zacz±³ uzdrawiaæ siebie. Co konkretnie robi³, kiedy przegl±da³ akta tych pacjentów?
"Wci±¿ sobie powtarza³em "Tak mi przykro" i "Kocham ciê", ci±gle i bezustannie.
- Tylko tyle?
- Tylko tyle.
Okazuje siê, ¿e mi³owanie siebie jest najlepszym sposobem na udoskonalenie siê, a im bardziej siê udoskonalasz tym bardziej udoskonala siê ¶wiat.
"Pozwól, ¿e dam ci prosty przyk³ad, jak to dzia³a: którego¶ dnia kto¶ przys³a³ mi email, który mnie zdenerwowa³. W przesz³o¶ci da³bym sobie z tym radê pracuj±c z moimi emocjami, lub próbuj±c dyskutowaæ z nadawc± g³upiej wiadomo¶ci.
Tym razem postanowi³em spróbowaæ metody Dr Lena. Po cichu powtarza³em "Tak mi przykro" i "Kocham ciê". Nie mówi³em tego do nikogo konkretnie. Po prostu próbowa³em obudziæ ducha mi³o¶ci we mnie, by uzdrowiæ wewn±trz to, co spowodowa³o zaburzenie na zewn±trz. W ci±gu godziny dosta³em emaila od tej samej osoby, z przeprosinami za jego wcze¶niejsz± wiadomo¶æ.
Zauwa¿cie, ¿e nie powzi±³em ¿adnej zewnêtrznej akcji, aby uzyskaæ te przeprosiny. Nawet nie odpisa³em tej osobie. Jednak mówi±c "Kocham Ciê" w jaki¶ sposób uzdrowi³em wewn±trz mnie to, co wykreowa³o jego.
Pó¼niej uczêszcza³em na warsztaty ho 'oponopono prowadzone przez Dr Len'a. Ma on teraz 70 lat i jest uwa¿any za dobrotliwego szamana i trochê pustelnika.
Pochwali³ moj± ksi±¿kê "The Attractor Factor". Powiedzia³, ¿e gdy udoskonalê siê, wibracje mojej ksi±¿ki podnios± siê i poczuje to ka¿dy, kto ja przeczyta. Mówi±c krótko, gdy ja stajê siê lepszy, moi czytelnicy równie¿ siê stan±.
A co z ksi±¿kami, które ju¿ siê sprzeda³y i s± gdzie¶ indziej? - zapyta³em.
Nie ma "gdzie¶ indziej" - wyja¶ni³, po raz kolejny zadziwiaj±c mnie swoj± wiedz± mistyczn±. "One s± wci±¿ w tobie. Krótko: nie ma "gdzie¶ indziej" Trzeba by ca³ej ksi±¿ki, aby wyja¶niæ tê zaawansowan± technikê z g³êbi±, na któr± zas³uguje. Niech wystarczy to, co powiem: - kiedykolwiek chcesz poprawiæ co¶ w swoim ¿yciu, jest tylko jedno miejsce do spojrzenia: - wewn±trz siebie. Gdy tam spojrzysz, patrz z mi³o¶ci±.
Jestem zachwycony - Thotal