Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 02:13:58

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: ¦mieræ kliniczna - fakty i mity  (Przeczytany 15438 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« : Wrzesieñ 14, 2009, 19:55:40 »

W temacie o reinkarnacji do¶æ czêsto porusza siê w±tek ¶mierci klinicznej dlatego by tam nie ba³aganiæ za³o¿y³em ten temat, by ka¿dy móg³ przedstawiæ tu swoje spostrze¿enia.

Na progu ¶mierci: naukowcy kontra NDE
Opublikowano: 07.04.2009 | Kategoria: Ezoteryka, Nauka

Zjawiska z pogranicza ¶mierci od dawna stanowi± przedmiot sporu miêdzy naukowcami a zwolennikami teorii, ¿e ludzie, którzy w czasie zagro¿enia ¿ycia obserwowali z góry swe cia³a lub przeszli przez tunel docieraj±c do nieziemskiej krainy i wracaj±c do ¿ywych, stanowi± ¿ywy dowód na istnienie ¿ycia po ¶mierci. Naukowcy z kolei staraj± siê wyja¶niæ te zdarzenia za pomoc± wci±¿ niedostatecznie poznanych w³a¶ciwo¶ci naszego mózgu. Kto ma racjê w tym sporze?

Czêsto bywa tak, ¿e po tym, jak pacjent odzyskuje przytomno¶æ po ciê¿kiej zapa¶ci, mówi lekarzom, ¿e mimo bycia nieprzytomnym obserwowa³ ka¿dy ich krok, s³ysza³ ich rozmowy a nawet obawia³ siê o swój stan. Potem przechodzi do opisu pokoju, w którym walczono o jego ¿ycie mimo faktu, ¿e by³ wówczas nieprzytomny.

Podobne scenariusze przejawiaj± siê w niezliczonych przypadkach, które odnotowano na ca³ym ¶wiecie. Jednak¿e najnowsze badania wskazuj±, ¿e wiele takich relacji pochodzi od osób cierpi±cych na choroby nerek. Ponadto jedna na dziesiêæ osób dotkniêtych nag³ym zatrzymaniem kr±¿enia mówi o do¶wiadczeniach zwi±zanych z nadchodz±c± ¶mierci±, w których pojawiaj± siê takie szczegó³y jak: zjawiska opuszczania cia³a (OBE), obserwacje jasnych ¶wiate³ i ciemnych tuneli oraz przypominanie sobie zdarzeñ z ¿ycia czy spotkania z duchowymi istotami.
...

http://wolnemedia.net/?p=14058
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 18, 2009, 18:50:49 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Byt
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Wrzesieñ 17, 2009, 06:51:55 »

Sranie w banie i gdybanie, a koniec wojny widzieli tylko umarli.
Trzeba do¶wiadczyæ ¿eby wiedzieæ.
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Wrzesieñ 17, 2009, 07:11:26 »

¯eby móc siê wypowiadaæ, te¿ trzeba do¶wiadczyæ, ¿eby odpowied¼ nie brzmia³a "nie, bo nie".

Pozdrawiam - Thotal U¶miech
janneth

Skryba, jakich ma³o

Punkty Forum (pf): 23

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 1642

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Wrzesieñ 17, 2009, 12:03:34 »

Wiêc widzisz Bycie... Thotal wyprowadzi³ Ciê z b³êdu - nie mo¿esz tu pisaæ, bo nie do¶wiadczy³e¶.
Oka¿e siê jeszcze zaraz, ¿e pozwolenie na wypowiadanie siê w tym temacie bêdzie mia³o kilka osób na krzy¿, ¿eby dyskusja przebiega³a: "tak, bo tak".

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Wrzesieñ 17, 2009, 13:22:30 »

Podczas operacji "wisia³em" u sufitu, moje cia³o le¿a³o na stole operacyjnym, a JA obserwowa³am wszystko ze spokojem. S³ysza³em ca³± dyskusjê na temat gównianych ¶rodków "usypiaj±cych", dr±cego siê lekarza, ¿e to ju¿ który¶ taki sam przypadek, kiedy nie mo¿na dobudziæ pacjenta. Na drugi dzieñ, podczas obchodu opowiadam o tym co s³ysza³em, ale lekarz przeprowadzaj±cy operacjê stwierdzi³, ¿e nie mogê wiedzieæ co siê wtedy dzia³o, bo by³em nieprzytomny...
Czy mówi³ PRAWDÊ?
Czy to ja siê mylê?
Chyba nie, bo moje s³owa potwierdzi³y siê w pe³ni.
W tej sprawie zawsze powiem Tak bo TAK, bo do¶wiadczy³em "tego"...

east
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Wrzesieñ 17, 2009, 13:47:14 »

Janneth , czy "okaza³o siê" ,¿e kto¶ krêpuje Twoj± swobodê wypowiedzi ? Je¶li tak, to donosik do moderatora proszê.
Je¶li tak siê nie okaza³o, ale wed³ug Ciebie  "oka¿e siê " to te¿ odpowiednie "s³u¿by" powinny to wiedzieæ.
A je¶li siê nie okaza³o, ani siê nie oka¿e , to jak nazwaæ to o czym piszesz ?
Trel
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Wrzesieñ 17, 2009, 17:33:51 »

OBE chodz oficjalnie nikt tego nie potwierdza jest niestety faktem.

Dawno pisano o Vodoo,wedlug ktorego to przez usta wychodzi dusza.Dlatego zmarlym zaszywano usta by nie opuszczali cia³a i nie krzatali sie wokó³ zywych.Stan nirvany zazwyczaj jest bardzo zblizony przez opinie do fantastyki.Ale sa relacje z tymi ktorzy uzyskali OBE z niego.Tym ktorym sie nie udalo juz nie wrocili.Kto kiedys mia³ powazny kontakt z medytacjami buddyzmu wie doskonale ze w penym momencie dzieje sie cos co nie jest normlane.I wiekszosc konczy z buddyzmem wtedy.Indianie tez mowili o OBE tyle ze w ich przypadku to zaden dowod,bo jakby nie mowic to zwykle cpuny.Ale jest wiele relacji zwlaszcza plemiennych o OBE.Tak jak  by³y filmy o voodo ze to nie bajka.A ze nauka nie zna wytlumaczenia i trudno okreslic naukowo cos jako TAk istnieje bez wytlumaczenia to sa tylko relacje.

Smierc kliniczna,gdy sie glebiej zastanowic i siegnac troche do nauki zwanej medycyna i psychiatria jak najbardziej moglabybyc w 100% wynikiem dzialania mozgu.Tyle ze ludzie opisuja OBE,miewaja potem faktycznie omany i wizje nie koniecznie takie jak Lucyna.Ale tkzw 6 zmysl.Moze to faktycznie nasz doskonaly mozg cos wiecej uchyli³.Niemniej duzo jest faktów ktore zbiegaja sie ze soba i nawet naukowo trudno jest nazwac to dzialaniem mozgu.Osobiscie uwazam ze cos w tym jest,ale zgodze sie rowniez ze swiatem nauki ze wiele tez wynika z naszego mozgu ktory potrafi byc o wiele potezniejszy niz sie wydaje zwyklym ludzia.Najprostszy dowod to shizofrenia badz omany alkocholizmu.To sa projekcie rodem z Matrixa nie rozniace sie niczym od rzeczywistosci.Dlatego zaden alkocholik z wizjami nie przebywa sam.A to jest nic w porownaniu do tego co w nim naprawde siedzi.Tak wiec trudno wybrac paranomalne czy ludzkie(medyczne).Na dlugo zostanie to jeszcze tajemnica.
BRAIN
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Wrzesieñ 18, 2009, 12:29:26 »

Podczas operacji "wisia³em" u sufitu, moje cia³o le¿a³o na stole operacyjnym, a JA obserwowa³am wszystko ze spokojem. S³ysza³em ca³± dyskusjê na temat gównianych ¶rodków "usypiaj±cych", dr±cego siê lekarza, ¿e to ju¿ który¶ taki sam przypadek, kiedy nie mo¿na dobudziæ pacjenta. Na drugi dzieñ, podczas obchodu opowiadam o tym co s³ysza³em, ale lekarz przeprowadzaj±cy operacjê stwierdzi³, ¿e nie mogê wiedzieæ co siê wtedy dzia³o, bo by³em nieprzytomny...

Ciekawe prze¿ycie. Ja sam zdania na ten temat nie mam ale mam pytania które mi siê nasunê³y.

Nie wiem czy Thotal zauwa¿y³e¶?[a¶?] ale w Twoim opisie jest napisane ¿e wisia³e¶ i obserwowa³e¶ operacjê z góry. Ale nastêpnie opisujesz tylko co s³ysza³e¶. Czy mog³o byæ tak ¿e (jakim¶ cudem) narkoza "nie wy³±czy³a Ciê" do koñca i s³ysza³e¶ co siê dzieje - tak jak czasami kto¶ wyrwany ze snu pamiêta rozmowê na drugi dzieñ "jak przez mg³ê"? 

Jak zareagowa³ ten lekarz ktoremu to powiedzia³e¶? wy¶mia³ Ciê? czy by³ jako¶ zainteresowany tym co mu powiedzia³e¶?

Mówi±c takiemu go¶ciowi to co widzia³e¶  chyba by³oby dla niego dowodem nie do podwa¿enia.

To tylko takie moje lu¼ne wtr±cenie i nie odbierz tego jak jaki¶ atak na Twoj± osobê Mrugniêcie
janneth

Skryba, jakich ma³o

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #8 : Wrzesieñ 18, 2009, 12:52:29 »

Janneth , czy "okaza³o siê" ,¿e kto¶ krêpuje Twoj± swobodê wypowiedzi ? Je¶li tak, to donosik do moderatora proszê.
Je¶li tak siê nie okaza³o, ale wed³ug Ciebie  "oka¿e siê " to te¿ odpowiednie "s³u¿by" powinny to wiedzieæ.
A je¶li siê nie okaza³o, ani siê nie oka¿e , to jak nazwaæ to o czym piszesz ?

East, ja ju¿ tutaj raz zosta³am nazwana przez nie przestrzegaj±cych regulaminu donosicielk± i kapusiem.
Wtedy chodzi³o o konkretny offtop, którego autor zosta³ ukarany.
Tutaj Thotal robi to, co wiêkszo¶æ osób na forum, czyli nie dopuszcza sceptyków do wypowiedzi sugeruj±c, ¿e skoro nie maj± za sob± prze¿yæ zwi±zanych ze ¶mierci± kliniczn±, to nie maj± nic do powiedzenia.
Gdybym chcia³a têpiæ tego typu subiektywne zachowania, musia³abym raportowaæ kilkaset wypowiedzi.
Nie mam na to ani czasu ani ochoty, modem nie jestem, a w moim mieszkanku w³a¶nie trwa remont, wiêc si³± rzeczy wolê skupiæ siê na nim ni¿ na thotalnie aroganckich zachowaniach jakich na forum bez liku.
Poza tym dzisiaj jest piêkny dzieñ i ¶liczna pogoda. Mam dobry nastrój i nawet zaczepki ze wschodu nie wywieraj± na mnie ¿adnego wra¿enia, co najwy¿ej u¶miech politowania i rado¶æ z tego, ¿e ka¿da moja wypowied¼ jest tak dok³adnie analizowana. I szczerze mówi±c East - ciep³o Ciê dzi¶ pozdrawiam i ¿yczê udanego dnia bez kropli zawistnego jadu U¶miech
Buuuziam,
J.

PS. Thotal, Ciebie te¿ buziam Mrugniêcie Widzê, ¿e ju¿ czytasz wiêc i o Tobie pamiêtam U¶miech
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 18, 2009, 12:53:27 wys³ane przez janneth » Zapisane

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #9 : Wrzesieñ 18, 2009, 13:08:41 »

W czsie obchodu obok lekarza, który bra³ udzia³ w operacji sta³ ordynator, zauwa¿ylem brak porozumienia pomiêdzy nimi i nie kontynuowa³em dyskusji.
Moje "do¶wiadczenie" bylo znane wiêkszo¶ci personelu medycznego, bo w tym czasie interesowa³em siê pielêgniarkami, a dla urozmaicenia kontaktów rozmawiali¶my równie¿ o moim "odlocie"...

To, czego wtedy do¶wiadczy³em, jest prawd±, moj± osobist± PRAWD¡.

Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #10 : Wrzesieñ 19, 2009, 17:23:02 »

ciekawe tylko ¿e wielokrotnie podczas operacji ustawiano w salach monitory wy¶wietlaj±ce co¶ niezwyk³ego dla otoczenia - np kreskówkê czy co¶ takiego - ¯ADEN z pacjentów którzy twierdzili ¿e "wisieli pod sufitem" i ogl±dali przebieg operacji tego monitora nie widzia³...

i to tyle je¶li chodzi o wiarygodno¶æ ;P
koliberek33
Go¶æ
« Odpowiedz #11 : Wrzesieñ 19, 2009, 17:57:43 »

Mo¿e  dana osoba wchodzi w inn± jako¶æ ¶wiadomo¶ci, nazwijmy j± "¯yw± ¦wiadomo¶ci±", czy ¦wiadomo¶ci± Wewnêtrzn±, gdzie  nie odbiera siê  "sztucznych", fal zwi±zanych z elektronik± na przyk³ad. Gdy¿ przekroczy³o siê pewien próg wibracji. Istoty zdecydowanie  wy¿ej wibruj±ca mo¿e byæ niewidoczna dla ni¿ej wybruj±cych i byæ mo¿e  jest odwrotnie. Ot, dumam tak sobie., nie wiem jednak, jak to wygl±da od strony merytorycznej. To tylko pierwsza my¶l jaka wpad³a mi do g³owy. Mo¿e East, lub kto inny, bêdzie móg³ dopowiedzieæ. Je¶li mo¿na to w ogóle wyja¶niæ i uzasadniæ, maj±c na uwadze nasze ludzkie mo¿liwo¶ci. ...

koliberek33
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 19, 2009, 17:59:31 wys³ane przez koliberek33 » Zapisane
wiki
Go¶æ
« Odpowiedz #12 : Wrzesieñ 19, 2009, 18:41:15 »

Koliberku, powiem Ci tak nie da siê tego tak sobie wyt³umaczyæ zw³aszcza, ¿e tak jak piszesz "nasze ludzkie mo¿liwo¶ci" s± mocno organiczne, ale có¿ dotar³o to do mnie dopiero jak zaczê³am medytowaæ jak zaczê³am podró¿owaæ astralnie.... ¿yj±c tak twardo na ziemi jak wiêkszo¶æ spo³eczeñstwa nie da siê ani im tego wyt³umaczyæ, ani oni Cie nie zrozumiej± bo niby jak ??
czasami widzê te przepychanki jedno o chlebie drugie o niebie...................

Pozdrawiam U¶miech
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #13 : Wrzesieñ 26, 2009, 11:30:16 »

je¶li chodzi o ¦K (topik) ..w swoich do¶wiadczeniach ¶mierci NIGDY nie widzia³em wspomnianych tuneli.

Mrugniêcie
east
Go¶æ
« Odpowiedz #14 : Wrzesieñ 29, 2009, 20:22:30 »

Je¶li "po tamtej stronie"  rzeczywi¶cie nie widaæ kreskówek w TV to odetchn±³em. Wp³ywy telewizji a¿ tam nie siêgaj± na szczê¶cie U¶miech

Janneth :
I szczerze mówi±c East - ciep³o Ciê dzi¶ pozdrawiam i ¿yczê udanego dnia bez kropli zawistnego jadu U¶miech
Buuuziam,

Dopiero teraz to przeczyta³em i ja równie¿ Cie serdecznie buuuziam, mimo tego ( a mo¿e w³a¶nie dlatego ), ¿e siê  ró¿nimy . Bez kropli jadu.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 29, 2009, 20:26:04 wys³ane przez east » Zapisane
janneth

Skryba, jakich ma³o

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #15 : Wrzesieñ 29, 2009, 20:42:02 »

Skoro dopiero teraz to do Ciebie dotar³o, to dzisiaj jest ju¿ jest drugi udany dzieñ, jakiego Ci ¿yczê U¶miech

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #16 : Pa¼dziernik 12, 2009, 21:21:15 »

Tajemnice ¶mierci klinicznej
Poniedzia³ek, 12 pa¼dziernika (09:59)

W zapisach EEG siedmiu terminalnie chorych osób tu¿ przed ¶mierci± wykryto identyczne nag³e wzrosty aktywno¶ci. Lekarze s±dz±, ¿e to fizjologiczny dowód na istnienie wra¿enia przebywania poza cia³em.
...

http://facet.interia.pl/ciekawostki/popularnonaukowe/news/tajemnice-smierci-klinicznej,1381047,4822

memphis
Go¶æ
« Odpowiedz #17 : Pa¼dziernik 17, 2009, 09:56:55 »

Naukowcy t³umacz± tajemnice "¿ycia po ¶mierci":
http://wiadomosci.onet.pl/2061981,441,naukowcy_tlumacza_tajemnice_zycia_po_smierci,item.html
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #18 : Wrzesieñ 13, 2011, 21:48:14 »

Naukowcy wyja¶ni± zagadkê wizji ze ¶mierci klinicznej?
wtorek, 13 wrze¶nia 2011 00:00

Choæ do¶wiadczenia z pogranicza ¶mierci (ang. NDE) czêsto traktowane s± jako zjawiska mistyczne, najnowsze badania wskazuj± naukowe wyja¶nienia odno¶cie ich wspólnych. Maj± one bowiem czêsto bardzo podobny charakter: ¶wiadomo¶æ ¶mierci, wra¿enie opuszczania cia³a, podró¿ w kierunku jaskrawego ¶wiat³a i wyruszanie w drogê do innej, wype³nionej mi³o¶ci± rzeczywisto¶ci…

Zgodnie z sonda¿em Instytutu Gallupa oko³o 3% Amerykanów twierdzi, ¿e do¶wiadcza³o stanów bliskich ¶mierci (ang. Near Death Experiences, NDE). Podobne historie znane s± od wieków a pierwsze wzmianki na ich temat pojawi³y siê ju¿ w staro¿ytnej Grecji. Jednak nie wszystkie z tych do¶wiadczeñ mia³y faktyczny zwi±zek ze ¶mierci±. W trakcie jednego z badañ obejmuj±cego 58 pacjentów, którzy mówili o do¶wiadczeniu NDE ustalono, ¿e w przypadku 30 z nich nie wyst±pi³o zagro¿enie ¿ycia koreluj±ce siê z wizjami.

- Wiele ze zjawisk powi±zanych ze stanami bliskimi ¶mierci da siê wyja¶niæ z punktu widzenia biologii - mówi neurolog Dean Mobbs z Uniwersytetu w Cambridge.

Dla przyk³adu, poczucie bycia martwym nie ogranicza siê jedynie do przypadków NDE. Pacjenci cierpi±cy na tzw. z³udzenie Cotarda, znane lepiej jako syndrom „chodz±cych zw³ok” wierz± w to, ¿e nie ¿yj±. Zaburzenie, które bywa skutkiem traumatycznych prze¿yæ wystêpuje m.in. w zaawansowanych stadiach tyfusu czy stwardnienia rozsianego i bywa ³±czone z takimi rejonami mózgu jak p³at ciemieniowy czy kora przedczo³owa, które jak wyja¶nia Mobbs ³±cz± siê kolejno z „czynno¶ciami skupiania uwagi oraz halucynacjami wystêpuj±cymi w schorzeniach takich jak schizofrenia”. Choæ nie wiadomo, jakie ¼ród³o ma ten mechanizm, jedno z mo¿liwych wyja¶nieñ mówi, i¿ ¶wiadkowie staraj± siê wyci±gn±æ sens z sytuacji, w której siê znajduj±.

Tak¿e do¶wiadczenia wyj¶cia z cia³a (ang. OBE) wystêpuj± podczas przerywanych faz snu. Parali¿ senny czy te¿ uczucie unieruchomienia przy jednoczesnej ¶wiadomo¶ci tego co dzieje siê woko³o s± zg³aszane przez 40% ludzi i wi±¿± siê z halucynacjami, które mog± powodowaæ wra¿enie unoszenia siê nad cia³em. Badania z 2005 roku wykaza³y, ¿e do¶wiadczenia wyj¶cia z cia³a mog± byæ wywo³ane sztucznie poprzez pobudzanie zbiegu prawego p³atu skroniowego i ciemieniowego co sugerowa³o, ¿e zaburzenie recepcji informacji zmys³owych mo¿e radykalnie zmieniaæ postrzeganie w³asnego cia³a.

Ró¿nie t³umaczy siê tak¿e relacje dotycz±ce spotkañ ze zmar³ymi w czasie NDE. Na przyk³ad, pacjenci cierpi±cy na chorobê Parkinsona miewaj± wizje duchów czy nawet potworów. Wyja¶nienie? Choroba Parkinsona zwi±zana jest z anormalnym funkcjonowaniem dopaminy – neuroprzeka¼nika, co mo¿e wywo³ywaæ halucynacje. Natomiast kiedy dochodzi to bardzo czêstych przypadków ponownego prze¿ywania pewnych momentów z ¿ycia, jednym z winowajców mo¿e byæ locus coeruleus (miejsce sinawe) - region ¶ródmózgowia, który uwalnia noradrenalinê, hormon stresu pojawiaj±cy podczas prze¿ywania traumy. Miejsce sinawe po³±czone jest z regionami mózgowymi, które odpowiadaj± za uczucia i pamiêæ, takie jak amygdala i podwzgórze.

Dodatkowo, nowe badania dowodz±, ¿e niektóre leki mog± wywo³ywaæ euforiê czêsto odczuwan± w stanach bliskich ¶mierci. Ketamina - ¶rodek znieczulaj±cy, mo¿e wywo³ywaæ uczucie wyj¶cia z cia³a i halucynacje. Wp³ywa ona na system receptorów opioidowych mózgu, który w normalnym stanie aktywuje siê w przypadku zagro¿enia atakiem, a to oznacza, ¿e stres mo¿e powodowaæ do¶wiadczenia zbli¿one do stanów z pogranicza ¶mierci - wyja¶nia Mobbs.

Jednym z najbardziej znanych aspektów NDE jest wizja poruszania siê tunelem w kierunku jaskrawego ¶wiat³a. Pomimo, ¿e pewne aspekty tych wizji pozostaj± niejasne, widzenie tunelowe mo¿e wystêpowaæ kiedy zmniejsza siê dop³yw krwi do oka, co spowodowane jest poczuciem ekstremalnego strachu i nag³ym spadkiem poziomu tlenu.

Ogólnie rzecz bior±c, naukowe dowody wskazuj±, ¿e wszystkie cechy do¶wiadczeñ bliskich ¶mierci maj± jak±¶ podstawê w zaprzestaniu normalnego funkcjonowania mózgu.

- Wszystko to dostarcza naukowych dowodów na co¶, co zawsze by³o domen± królestwa zjawisk paranormalnych - mówi Mobbs. - Osobi¶cie s±dzê, ¿e zrozumienie przebiegu procesu umierania mo¿e pomóc nam w pogodzeniu siê z t± nieuniknion± czê¶ci± ¿ycia.

Jedn± z potencjalnych przeszkód w dalszych badaniach nad stanami bliskimi ¶mierci bêdzie analiza do¶wiadczalna - mówi neurolog Olaf Blanke ze Szwajcarskiego Federalnego Instytutu Technologii w Lozannie, który bada³ do¶wiadczenia wyj¶cia z cia³a.

- Nasza praca pokaza³a, ¿e mo¿na to zrobiæ w przypadku OBE, wiêc czemu by nie spróbowaæ z NDE?

Zobacz tak¿e:
Skomentuj na INFRA FORUM
Batalia o za¶wiaty
Dowody na NDE
Naukowcy kontra ¿ycie po ¶mierci

http://www.infra.org.pl/ycie-po-yciu/ycie-po-mierci/1150-naukowcy-wyjani-zagadk-wizji-ze-mierci-klinicznej

Betti
Go¶æ
« Odpowiedz #19 : Wrzesieñ 15, 2011, 10:22:01 »

Coa podobnego umiescilam tu 
http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=5879.0
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

Wiadomo¶ci: 4934

KIN 213

« Odpowiedz #20 : Wrzesieñ 15, 2011, 19:12:49 »

mo¿na jeszcze na sprawê spojrzeæ- tak,-
skoro czê¶æ naukowców uwa¿a, ¿e relacje ludzi z OBE, NDE- to jakie¶ halucynacje niedotlenionego mózgu, etc.,-
to czemu owe halucynacje s± tak podobne niezale¿nie od miejsca, rasy, kultury, bowiem je¶li to mia³y byæ te pierwsze- to powinny byæ raczej chaotyczne, bez ³adu i sk³adu- czysto-przypadkowe majaki o abstrakcyjnej tre¶ci...?

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
east
Go¶æ
« Odpowiedz #21 : Wrzesieñ 15, 2011, 20:52:42 »

Jednym z najbardziej znanych aspektów NDE jest wizja poruszania siê tunelem w kierunku jaskrawego ¶wiat³a. Pomimo, ¿e pewne aspekty tych wizji pozostaj± niejasne, widzenie tunelowe mo¿e wystêpowaæ kiedy zmniejsza siê dop³yw krwi do oka, co spowodowane jest poczuciem ekstremalnego strachu i nag³ym spadkiem poziomu tlenu

Kiedy ja czyta³em, ¿e w³a¶nie jaskrawe ¶wiat³o i tunel wcale nie powoduj± ekstremalnego strachu, wrêcz przeciwnie, ludzie czuj± bezpieczeñstwo i dlatego zmierzaj± w tamtym kierunku. Czy siê mylê ? Czyta³em o tym w ksi±¿kach Moodyego.

Ogólnie rzecz bior±c, naukowe dowody wskazuj±, ¿e wszystkie cechy do¶wiadczeñ bliskich ¶mierci maj± jak±¶ podstawê w zaprzestaniu normalnego funkcjonowania mózgu.

Ogólnie rzecz bior±c zgodzi³bym siê z tym podkre¶laj±c zaprzestanie NORMALNEGO  funkcjonowania mózgu. Byæ moze jednak nie wszystkie funkcje zanikaj± i funkcjonuje on dalej tylko w sposób "nienormalny". Je¶li jest prawd± to nad czym pracuje Hameroff, ¿e wewn±trz neuronów istnieje sieæ rezonatorów (mikrotubule) w których dzia³a ¦wiadomo¶æ, to tzw "¶mieræ kliniczna" mo¿e byæ jakim¶ szczególnym stanem kwantowym, stanem gotowo¶ci ¦wiadomo¶ci do natychmiastowego powrotu do cia³a a jednocze¶nie przebywaniem  w innym wymiarze -taka superpozycja "i tu i tam".
kot
Go¶æ
« Odpowiedz #22 : Wrzesieñ 15, 2011, 20:56:45 »

Brawo naukowcom !!

Prawdziwe to zuchy. Chichot Du¿y u¶miech
between
Go¶æ
« Odpowiedz #23 : Wrzesieñ 16, 2011, 10:44:34 »

Wszystko bierze siê z absurdalnego za³o¿enia, ¿e umys³ mie¶ci siê w mózgu.
A reszta to tylko bezsensowne dywagacje na temat umierania komórek, niedotlenienia mózgu, itp.

pozdro
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: